Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#976 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 lutego 2012 - 20:17

Homer, to wziąłbyś napisał jakiś review z tego Nexusa, coś z punktu widzenia użytkownika iOS.

Kończę pisanie recenzji iOS 5 vs Android 4, jeszcze tylko screeny musze porobic. Musiałem specjalnie galaxy nexus kupić bo nie wszystko na S'ce jest a teraz S'ke i 4rke sprzedaje i poluje na 4S. W tym tygodniu będzie to wrzuce tutaj moje wypociny (ponad 30 stron w Pages).

#977 Mikey124

Mikey124
  • 550 postów

Napisano 05 lutego 2012 - 20:35

nie korzystam z niego jako telefonu bo nie miesci mi sie w kieszeni

No bez jaj, kupiłeś telefon i nie korzystasz z niego jako telefonu? :D To tak jakby kupić 46" plazmę i polecać ją znajomemu: "Stary, kupiłem świetny telewizor! Nie mieści mi się na półce, ale jako stół do obiadu sprawuje się świetnie!" ;)
Tak z ciekawości, z jakiego telefonu (takiego, z którego korzystasz jako telefonu) korzystasz?
Pozdrawiam

#978 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 05 lutego 2012 - 20:46

Jakbyś nie zauważył to kupił "smartfon" a nie telefon, służy mu do czego innego a dzwoni z czego innego :P nic w tym dziwnego w dzisiejszych czasach.

#979 Majkpe

Majkpe
  • 394 postów

Napisano 05 lutego 2012 - 20:54

Nie bierz SGS2, wez Galaxy Nexus. Mam go od 2 dni i jest zaje....y! Co prawda nie korzystam z niego jako telefonu bo nie miesci mi sie w kieszeni, ale jesli Tobie nie przeszkadza rozmiar to zadne sgsy, sensationy tylko czysty andek ICS :)

mam do wyboru tylko SGSII i iphone 4(może także s, ale to wtedy biorę na pewno S, tutaj dywaguję nad dwoma pierwszymi)

#980 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 05 lutego 2012 - 20:56

Kończę pisanie recenzji iOS 5 vs Android 4, jeszcze tylko screeny musze porobic. Musiałem specjalnie galaxy nexus kupić bo nie wszystko na S'ce jest a teraz S'ke i 4rke sprzedaje i poluje na 4S. W tym tygodniu będzie to wrzuce tutaj moje wypociny (ponad 30 stron w Pages).

Supcio, czekamy! Czytałem bardzo różne recenzje i mieszane opinie, ciekaw jestem Twojej.

#981 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 lutego 2012 - 20:59

No bez jaj, kupiłeś telefon i nie korzystasz z niego jako telefonu? :D To tak jakby kupić 46" plazmę i polecać ją znajomemu: "Stary, kupiłem świetny telewizor! Nie mieści mi się na półce, ale jako stół do obiadu sprawuje się świetnie!" ;)
Tak z ciekawości, z jakiego telefonu (takiego, z którego korzystasz jako telefonu) korzystasz?
Pozdrawiam

Moj prywatny tel to iPhone 2G 16GB kupiony miesiąc temu w idealnym stanie :D nie potrzebuje ekstra smartphone bo mam iPad i na nim robię 95% rzeczy. Te Nexus'y, 4rki, 4S'ki kupuje dla zabawy i na handel.

---------- Wpis dodano o 20:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:58 ----------

Supcio, czekamy! Czytałem bardzo różne recenzje i mieszane opinie, ciekaw jestem Twojej.

To nie jest opiniotworczy tekst, raczej poradnik dla niezdecydowanych miedzy dwoma systemami. Porównanie funkcja po funkcji.

#982 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 05 lutego 2012 - 21:10

Moj prywatny tel to iPhone 2G 16GB kupiony miesiąc temu w idealnym stanie :D nie potrzebuje ekstra smartphone bo mam iPad i na nim robię 95% rzeczy. Te Nexus'y, 4rki, 4S'ki kupuje dla zabawy i na handel.

---------- Wpis dodano o 20:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:58 ----------

To nie jest opiniotworczy tekst, raczej poradnik dla niezdecydowanych miedzy dwoma systemami. Porównanie funkcja po funkcji.

A kwestia porównania działania najbardziej popularnych aplikacji dla obu systemów? Dzisiaj spotkała mnie przykra rzecz, chciałem mamie ustawić na Xoomie (HC 3.2) Skype z video i pomimo, że funkcja video rozmów została włączona, Xoom się zawieszał za każdym razem gdy się łączył. Mógłbyś wrzucić kilka zdań o działaniu video rozmów na nowym Androidzie?

#983 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 lutego 2012 - 21:16

Tak, ale o wbudowanym GTalk. Nie opisywalem 3rd party apps bo bym nie zdążył przed śmiercią ;) Mogę tutaj napisać, ze na obu Nexus'ach Video na Skype działa bez problemów. Na androidzie 2.3.x tez było ok. Trzeba sprawdzać w changelog czy nasze urządzenie zostało dodane. Nexus'y nie maja tego problemu bo to właśnie na nie w pierwszej kolejności tworzy sie aplikacje (developers phone).

#984 matek-st

matek-st
  • 60 postów
  • SkądSanok

Napisano 05 lutego 2012 - 21:36

Homer co jest jeszcze w tym Nexusie fajnego (oprócz czystego ICS), bo o ile wiem to S2 miażdży jego nawet zdjęciami.
Zaglądnij sobie tu Android camera showdown: Samsung Galaxy Nexus vs. Samsung Galaxy S II | Android Central.

Nexus ma Gorilla Glass?

#985 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 lutego 2012 - 22:07

Byc moze ma gorsza, nie wnikalem. Cos na poziomie iPhone 4 tyle ze potrafi 1080p nagrac. Dla mnie cos co jest wazniejsze od parametrow - swiety spokoj jesli chodzi o update'y i aplikacje. SGS2 dostanie ICS wiec jego mozliwosci jeszcze sie rozwina, ale jelly bean juz pewnie nie dostanie a G'Nex tak :) Moze Nexus S jeszcze sie zalapie nawet.

---------- Wpis dodano o 22:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:04 ----------

Gorila glass nie ma, ale ma "fortified glass" i tez jest mocne. Zreszta moj i tak juz ma folie ;) Obudowa na szczescie nie jest polerowana tylko matowa i juz sie tak nie rysuje jak reszta samsungow. Wykonanie i jakosc plastiku jest duzo lelsza niz w.Nexus S/Galaxy S ale dalej to plastik i nie robi takiego wrazenia jak obudowa iPhone 4/4S.

#986 matek-st

matek-st
  • 60 postów
  • SkądSanok

Napisano 05 lutego 2012 - 22:11

Przyznam że nie miałem do czynienia z Nexusem, a wiem że telefon służbowy będę miał raczej zawsze na androidzie, dlatego pytam. Sorki za offtop

#987 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 05 lutego 2012 - 23:36

Homer, to wziąłbyś napisał jakiś review z tego Nexusa, coś z punktu widzenia użytkownika iOS.

Laguje i bardzo krótko działa na baterii ;)

Samsung Galaxy Nexus vs Apple iPhone 4S
Samsung Galaxy Nexus Review
Samsung Galaxy Nexus review: Opening new doors - GSMArena.com

Dużo lepszym telefonem jest Motorola Razr Maxx.

Motorola DROID RAZR MAXX Review
Motorola Droid RAZR MAXX battery trial is over, meet our new champion [TEST] - GSMArena Blog

#988 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 lutego 2012 - 00:42

Co konkretnie laguje? Rozumiem, ze masz go i potrafisz wskazac, wiec slucham i biore sie za sprawdzenie. Trzyma krótko, ale dzisiaj uzytkownicy Galaxy Nexus 4G otrzymali update ktory adresuje dzialanie na baterii i wedlug opinii na xda poprawa jest znaczaca. To samo czeka uzytkownikow wersji GSM. W czym Motka jest lepsza poza bateria? Lepszy hardware? Lepszy software? Lepsze wsparcie? Hm?

#989 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 06 lutego 2012 - 14:01

Co konkretnie laguje?

Cały Android przy normalnym uruchamianiu i używaniu programów.

W czym Motka jest lepsza poza bateria? Lepszy hardware? Lepszy software? Lepsze wsparcie? Hm?

Baterię i hardware zdecydowanie, wsparcie też.

#990 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 lutego 2012 - 14:14

Nie mam pojecia skad Ty sie czlowieku wziales, ale albo robisz sobie jaja piszac na przekor wszystkiemu albo jestes pracownikiem saturna i wiedze czerpiesz z ulotek. Prkatycznie odwracasz wszystko do gory nogami. Jaki soft ma Nexus? 4.0.2 Jaki ma motorola? 2.3.6 Wniosek? Lepsze wsparcie ma Nexus, masz w zwiazku z tym jakies watpliwosci? W obu TiOMAP 4460, ale wg Ciebie hardware lepszy ma Motka. Ekran lepszy tez pewnie motka, co? Obudowa wieksza od Nexus a ekran mniejszy - to tez zaleta Motki, nie? Jesli chcesz robic taki kabaret na forum to prosze bardzo, osmieszaj sie dalej. Jak w Nexusie cos laguje to ja jestem lionel messi. Przynajmniej bys kupil ktorys z nich i porownal a nie siedzisz na onecie i chloniesz bzdury.

#991 Neo0O

Neo0O
  • 502 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 15:37

Nie mam pojecia skad Ty sie czlowieku wziales, ale albo robisz sobie jaja piszac na przekor wszystkiemu albo jestes pracownikiem saturna i wiedze czerpiesz z ulotek. Prkatycznie odwracasz wszystko do gory nogami.

Jaki soft ma Nexus? 4.0.2
Jaki ma motorola? 2.3.6
Wniosek? Lepsze wsparcie ma Nexus, masz w zwiazku z tym jakies watpliwosci?
W obu TiOMAP 4460, ale wg Ciebie hardware lepszy ma Motka. Ekran lepszy tez pewnie motka, co? Obudowa wieksza od Nexus a ekran mniejszy - to tez zaleta Motki, nie?

Jesli chcesz robic taki kabaret na forum to prosze bardzo, osmieszaj sie dalej.

Jak w Nexusie cos laguje to ja jestem lionel messi.

Przynajmniej bys kupil ktorys z nich i porownal a nie siedzisz na onecie i chloniesz bzdury.

Nokaut, nic dodac nic ujac.

#992 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 06 lutego 2012 - 16:32

Nie mam pojecia skad Ty sie czlowieku wziales, ale albo robisz sobie jaja piszac na przekor wszystkiemu albo jestes pracownikiem saturna i wiedze czerpiesz z ulotek. Prkatycznie odwracasz wszystko do gory nogami.

Jaki soft ma Nexus? 4.0.2
Jaki ma motorola? 2.3.6
Wniosek? Lepsze wsparcie ma Nexus, masz w zwiazku z tym jakies watpliwosci?

Błędny wniosek, bo 2.3.6 jest bardziej dopracowany od 4.0.2.
W dodatku serwis Motoroli jest znacznie lepszy i szybszy od serwisu Samsunga.

W obu TiOMAP 4460, ale wg Ciebie hardware lepszy ma Motka. Ekran lepszy tez pewnie motka, co? Obudowa wieksza od Nexus a ekran mniejszy - to tez zaleta Motki, nie?

Zaletą hardwaru Motoroli jest obudowa lepszej jakości, dwa razy większa bateria, czytnik kart micro SDHC, port Micro HDMI i LTE.

Jak w Nexusie cos laguje to ja jestem lionel messi.

Sam się ośmieszasz takimi postami jak ten ostatni.

#993 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 lutego 2012 - 21:31

2.3.6 bardziej dopracowany od 4.0.2 - iOS 3.1.3 bardziej dopracowany od 5.0.1 ? Serwis motki lepszy i szybszy - tego nie wie nikt, to jest czynnik ludzki, w każdym serwisie może trafić sie buc ktory Ci powie, że zalałeś telefon mimo, że tego nie zrobiłeś - a szczególnie w Polsce. A Galaxy Nexus nie ma LTE? HELOOOŁ!! Poza tym - zeby mieć w Razr większą baterię musisz ją sprzedać i kupić Razr Maxx. Żeby w Nexusie mieć większą baterię wystarczy kupić większą baterię i dostajesz oryginalna klapke gratis. No i?

#994 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 postów
  • SkądKalisz

Napisano 06 lutego 2012 - 21:44

Homer, widzę znasz dokładnie Nexusa ;D. a kolega Łukasz widzę próbuje bronić sie ;). Ale proszę zakończcie ta batalię. PS. Homer gratuluje następnego 4000 posta :)

#995 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 lutego 2012 - 22:05

Po prostu mam kontakt z tymi telefonami i wymieniam je co i rusz, bo taka mam prace. Maxx'a jeszcze nie miałem, ale zdaje sobie sprawe, że to najdłużej działający na baterii smartphone a poza tym od normalnej wersji nie różni sie już niczym (jest grubsza). Osobiscie wolałbym opcję G'Nexa + powiększona bateria niż Razr Maxx. I taniej i ma sie to co tygryski lubią najbardziej - update'y :D 4000 post, to może zmienie sobie avatar zgodnie z tradycją zmieniania co 1000 :P btw. same jubileusze - moj 4k post, 100 strona tematu i niedługo 1000 post tematu :D jest za co pić.

#996 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 postów
  • SkądKalisz

Napisano 06 lutego 2012 - 22:07

Widać, masz mocne argumenty chyba na każdy telefon który lubisz lub nie :) . ale dobra nie róbmy spamu

#997 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 22:37

Wracając do tematu stoję przed dylematem: Sgs II , IP 4 8gb, HTC Sensetion XL oraz Samsung Galaxy Note. Normalnie wybrałbym Note, ale cena odstrasza bo to aż w moim przypadku (abonament) 2150 zł. Następnym wyborem jest Ip4 i tutaj się zastanawiam bo posiadam maca, 8 gb mi nie przeszkadza bo telefon służy tylko do smsowania i dzwonienia i maila no a ze sobą mam zawsze ipoda na ręce więc pamięć nie jest problem, tylko telefon mam mi służyć przez 24 miesiące i nie wiem czy iphone będzie tak długo wspierany , oraz czy np już za pół roku nie będzie odstawał kolosalnie od ówczesnych telefonów. Cena Ipka to 1720 zł w tej samej cenie jest Sensetion z fajnymi słuchawkami, tylko po co jak mam ipoda? Jego cena to 1780 zł. No i na końcu stawki nie powiem , że zainteresował mnie ze względu na cene Sgs II za 1250 zł. Telefon ma wytrzymać dzień normalnego użytkowania tzn paredziesiąt smsów, kilkanaście minut rozmów pół godzinki www no i czasem pół godzinki gry ( jak tablet padnie). Zastanawiam się nad androidem ponieważ mojego Galaxy Taba 7 chce zamienić na ipada 1 , nie chce mieć 2 takic samych systemów żeby po prostu nie dublować funcji. Aha i nie zależy mi na jakiś super najnowszych aktualizacjach androida tylko zeby po prostu działała (na tabie jeszcze śmigam na 2.2 i nie zamierzam zmieniać, znaczy nie lubię się w to bawić) Podsumowując, jak myślicie który telefon będzie wspierany przez 2 lata ( ile którys może być), na którym jak najmniej stracę? I jak myślicie który jest w stosunku ceny do telefonu najlepszym wyborem ?

#998 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 lutego 2012 - 23:24

Z tych co wymieniłeś tylko iPhone bedzie miał wsparcie przez 2 lata.

#999 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 23:35

Tak jak napisałem na typowym wsparciu mi nie zależy, raczej coś takiego żebym w ciągu do 9 miesięcy dostać stabilny system na którym bezproblemu będe działać do tych 2 lat;) Wiem , że dla mnie nawet froyo jest ok w tabie.;) Po prostu cena do telefonu jest tutaj bardzo interesującym aspektem.

#1000 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 lutego 2012 - 23:41

Zatem pozostałe telefony dostaną ICS'a predzej czy później. Na Galaxy note jest mało aplikacji i programów, bo ma nietypową rozdzielczość (1280x800) podczas gdy standartem w świecie andka staje sie teraz 1280x720. HTC Sensation ma najsłabszy hardware z tych co wymieniłeś i jest stosunkowo wolny jak na 2 rdzeniowca (stary cortex A8 i nijakie Adreno 220). Chyba najlepszy będzie SGS2 jeśli nie chcesz Razra lub nawet Galaxy Nexus'a.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych