Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Please log in to reply
1323 replies to this topic

#401 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 14 July 2011 - 16:51

wiadomo czym bardziej ograniczony system i czym ma mniej możliwości tym działa bardziej stabilnie i szybciej
ale Wy dodatkowo próbujecie pokazać że same ograniczenia to jakiś niesamowity plus
ja i tak uważam że system jest stabilny jak i oprogramowanie głównie dla tego ze jest napisany na kilka urządzeń apple i jeden aktualny system co jest a wykonalne na androidzie
i nic nie stoi na przeszkodzie dopuszczeniu kilku aplikacji i ulepszeń które by działały stabilnie dając większe możliwości poza polityką firmy która te ulepszenia i aplikacje przypisze sobie i będzie dodawać przez następne lata podczas tanecznego kroku ze słowami amaizng.

---------- Wpis dodano o 17:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:45 ----------

Odwrotnie, jeśli porównać szybkość działania i dostępność aktualizacji systemu to Android jest drogą szutrową z dziurami po kolana.

już android na sgs smigal jak na ip4 , a wcześniejsze wersje androida śmigały o wiele szybciej niż na tych samych urzadzeniach z wm
brak aktualizacji to najwiekszy minus androida chodź można dzieki otwartości systemu liczyć na custom romy

#402 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 14 July 2011 - 17:10

A jednak stalo sie. Po 3 latach(albo dluzej) przestalem byc uzytkownikiem Apple na dzien dzisiejszy. Kupilem S2 i jak na razie jestem bardzo zadowolony.Moja "czworka" wciaz w naprawie, choc prawdopodobnie poszla jakas cewka z ladowania. Co do S2, jest naprawde duzy, piekny wyswietlacz no i jak na swoje rozmiary naprawde lekki. Jedynie minus jaki na poczatek zauwazylem to czas ladowania baterii. W iP4 od zera do 100% mozna bylo naladowac w 2h z "groszem" a w S2 trwa to ponad 3h. Pojemnsco baterii jest wieksza to wiec moze i dlatego. Sam telefon jest szybki, internet ladnie i szybko smiga, nie ma problemuz flashem, odtwarza filmy itd. Jaka na ta chwile to nie zaluje a co bedzie dalej to zobaczymy. I tak mysle ze z czasem wroce do Appla ;)

I co? Nie grzeje ci się górna część telefonu?

#403 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 14 July 2011 - 17:18

I co? Nie grzeje ci się górna część telefonu?

iP4 też się grzeje, przynajmniej mi i przynajmniej jak włączę grę czy inną bardziej wymagającą aplikację. To chyba nie powód do przeżywania?

Swoją drogą, tak piszecie o Galaxy S2, a przecież Swift 3D jest od niego lepszy, ponieważ ma wszystko to samo wręcz, w testach wydajności jest minimalnie szybszy, a do tego jeszcze ma 3D. Cenowo też podobnie. Galaxy S2 to nic ciekawego, więc nie wiem czym tu się zachwycać.

#404 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 14 July 2011 - 17:24

Jeżeli dla kogoś smartfon to narzędzie pracy, to takie kwestie jak stabilność, szybkość, niezawodność, optymalizacja, bezpieczeństwo, wydajność baterii to priorytety. Jeśli ktoś lubi się bawić, grzebać, modyfikować, to dla niego zamknięty system to absurd. Każdemu wg potrzeb. Przekonywanie, że jeden czy drugi model jest obiektywnie lepszy mija się z celem, w interesie nas wszystkich jest to, aby oba się rozwijały i wzajemnie motywowały do pokonywania kolejnych technologicznych barier. Bardzo się cieszę, że nowy smartfon Samsunga okazał się tak ciekawym i popularnym urządzeniem. Dzięki temu Apple będzie musiało się naprawdę postarać i obawiam się, że tym razem przedstawienie czegoś w stylu iPhone 4s nie wystarczy.

#405 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 14 July 2011 - 17:26

Jeżeli dla kogoś smartfon to narzędzie pracy, to takie kwestie jak stabilność, szybkość, niezawodność, optymalizacja, bezpieczeństwo, wydajność baterii to priorytety. Jeśli ktoś lubi się bawić, grzebać, modyfikować, to dla niego zamknięty system to absurd. Każdemu wg potrzeb. Przekonywanie, że jeden czy drugi model jest obiektywnie lepszy mija się z celem, w interesie nas wszystkich jest to, aby oba się rozwijały i wzajemnie motywowały do pokonywania kolejnych technologicznych barier. Bardzo się cieszę, że nowy smartfon Samsunga okazał się tak ciekawym i popularnym urządzeniem. Dzięki temu Apple będzie musiało się naprawdę postarać i obawiam się, że tym razem przedstawienie czegoś w stylu iPhone 4s nie wystarczy.

Nowy iPhone musi mieć szybszy procesor i większy ekran, najlepiej właśnie 4,3'', pierwsze dostanie na pewno, drugiego jeżeli nie, to sensu kupowania nie będzie, bo po co? Dla lepszego aparatu?

#406 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 14 July 2011 - 17:37

NouNejm, zgadzam się. Ja przy czwórce zostaję jeszcze rok, bo jest dla mnie idealny, ale jak widać z tematu konkurencja nie śpi, ludzie chcą już większego ekranu.

#407 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 14 July 2011 - 17:45

iP4 też się grzeje, przynajmniej mi i przynajmniej jak włączę grę czy inną bardziej wymagającą aplikację. To chyba nie powód do przeżywania?

Tyle że on podobno się grzeje nawet przy odtwarzaniu muzyki... Chyba, że według ciebie to jest bardziej wymagająca aplikacja.

#408 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 July 2011 - 18:07

Nowy iPhone musi mieć szybszy procesor i większy ekran, najlepiej właśnie 4,3'', pierwsze dostanie na pewno, drugiego jeżeli nie, to sensu kupowania nie będzie, bo po co? Dla lepszego aparatu?

iPhone nic nie musi. Są inne firmy produkujące telefony z 4,3 cala i żaden sie nie sprzedał nawet w 10% tego co iPhone z 3,5. Wolna wola!

@slawrumia

I Ty mnie chcesz przekonać, że to co jest w Cydii jest równej jakości co "wkomponowane" w iOS? Już patrząc po samych autorach - amatorzy piszący w warunkach domowych czesto nie mający do testowania wszystkich modeli iPad/iPod/iPhone vs profesjonalni informatycy dysponujący budzetem oraz urządzeniami, do tego opłacani przy czym wisi nad nimi gilotyna w postaci Steve'a jak coś zrobią nie tak. No wybacz... robiłem kiedyś JB i wiem jak wyglądają i działają tamtejsze tweaki/programy. To samo tyczy sie custom rom'ów na androida.

#409 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 14 July 2011 - 18:21

iPhone nic nie musi. Są inne firmy produkujące telefony z 4,3 cala i żaden sie nie sprzedał nawet w 10% tego co iPhone z 3,5. Wolna wola!

Dobrze, to w takim razie pewnie kupiłbyś nowego iPhone'a, który miałby tylko szybszy procesor i lepszy aparat plus jakieś bzdety?

#410 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 July 2011 - 18:23

Dobrze, to w takim razie pewnie kupiłbyś nowego iPhone'a, który miałby tylko szybszy procesor i lepszy aparat plus jakieś bzdety?

Jeśli moim obecnym iPhone'm byłby 3GS to owszem. Nikt mi co rok nie każe zmieniać telefonu.

#411 abovePL

abovePL
  • 2385 posts
  • SkądJaworzno, Poland

Posted 14 July 2011 - 18:31

Apple nie pozwoli by nowy telefon miał lepszy procesor i aparat + jakieś bzdety. To nie Samsung co wprowadza drobne zmiany i wypuszcza praktycznie identyczny model z dodatkiem "+" za grube pieniądze. Ja bym się nie martwił o Apple i ich pomysły ;)

#412 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 14 July 2011 - 18:33

Jeśli moim obecnym iPhone'm byłby 3GS to owszem. Nikt mi co rok nie każe zmieniać telefonu.

Nie zmienia to faktu, że jak patrzę nawet na forum to iPhone'y 4 to już większość, a nie sądzę by ktokolwiek trzeźwo myślący kupił telefon, który się bardzo niewiele zmieni, więc według mnie 4 lub 4,3 cala to konieczność.

@avovePL

Z 3GS'em to jak było? Właśnie tak. Zmienili procesor, aparat, coś tam jeszcze i to tyle, tylko że wtedy te sprzęty były jeszcze trochę wolniejsze, a i funkcjonalność softu mniejsza, teraz funkcjonalność softu w iOS5 będzie bardzo wysoka, a w bardzo dobry sposób radzi sobie z nim iPhone 4, żadnych spowolnień nie ma, więc poprawienie szybkości, która jest na idealnym wręcz poziomie nie wystarczy dla myślącego użytkownika.

#413 Wampirate

Wampirate
  • 76 posts

Posted 14 July 2011 - 18:34

Myślę, że teraz jak dla większości użytkowników apple jest pewne, że ekran będzie powiększony, to apple ekran powiększy(nawet nieznacznie np. do 3,7cala) - a ludzie będą zadowoleni i będą zmieniać swoje 4'rki na 5'tki. Tutaj taki wycinek z iphone5newsblog.com "According to the report, “Samsung will continue to make the A5 processor for Apple, despite legal wrangling between the cell phone rivals. Also, Apple has recently filed patents around OLED touch screens, which could suggest iPhone 5 will include a larger, sharper display, also improving visibility in sunlight and reducing power consumption."

#414 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 July 2011 - 18:41

Nie zmienia to faktu, że jak patrzę nawet na forum to iPhone'y 4 to już większość, a nie sądzę by ktokolwiek trzeźwo myślący kupił telefon, który się bardzo niewiele zmieni, więc według mnie 4 lub 4,3 cala to konieczność.

No a jak na forum wiekszość to bedzie iPhone 5 z 4,3" to co dalej? iPhone 6 z 6,7"? Po kij?
Chcesz telefon z 4,3 to masz HTC Desire HD albo Sensation, Samsung GS2. Od iPhone sie odczep :P

---------- Wpis dodano o 19:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:37 ----------

Btw. jak bedzie miał 4,3 cala to spadnie PPI i żegnaj Retino. A zmieniać znowu rozdziałke i czekac aż 500.000 aplikacji przepiszą tylko zniechęci ludzi do zakupu tego telefonu.

#415 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 14 July 2011 - 18:44

No a jak na forum wiekszość to bedzie iPhone 5 z 4,3" to co dalej? iPhone 6 z 6,7"? Po kij?
Chcesz telefon z 4,3 to masz HTC Desire HD albo Sensation, Samsung GS2. Od iPhone sie odczep :P

To wtedy mam Swifta 3D, który zmiata wszystkie wyżej wymienione, ale nie o to chodzi, czasami np. myślę, że fajnie byłoby mieć iPada w momencie kiedy wszystko na iPhonie wydaje mi się za małe przy przeglądaniu internetu, a przypuszczalny iPhone z 4,3'' załatwiłby ten problem i podejrzewam, że nie jestem jedyną osobą, która uznałaby brak przydatności iPada przy takim ekranie w iPhonie. 3,5'' jeśli chodzi o smartfony to powoli się staje mało, a po 4 latach chyba można zmienić rozmiar wyświetlacza, nie?

Poza tym, niekoniecznie żegnaj Retino, można choćby zrobić tę iPadową rozdzielczość, a coraz więcej aplikacji iPhonowych ma też wersje na iPada, w iPadzie A5 radzi sobie z nią idealnie, iPhone z A5 też da radę, więc nie ma problemu z tym chyba.

#416 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 July 2011 - 18:56

To wtedy mam Swifta 3D, który zmiata wszystkie wyżej wymienione

W czym Swift 3D zmiata SGS'a 2jke bądź Sensation'a?

jeśli chodzi o smartfony to powoli się staje mało, a po 4 latach chyba można zmienić rozmiar wyświetlacza, nie?

A co sie stało w ciągu tych 4 lat? Wzrok pada? :D

Poza tym, niekoniecznie żegnaj Retino, można choćby zrobić tę iPadową rozdzielczość, a coraz więcej aplikacji iPhonowych ma też wersje na iPada, w iPadzie A5 radzi sobie z nią idealnie, iPhone z A5 też da radę, więc nie ma problemu z tym chyba.

Aplikacje z iPada to nie tylko rozdzielczość to zupełnie inny UI ktory nie miałby prawa bytu na 3x mniejszym ekranie. I jak Ty sobie wyobrażasz że iPhone i iPad miały by tę samą rozdzielczość? Nawet jeśli, to nie na długo bo planowane jest podniesienie w iPadzie 3 do 2048x1536. Jeśli ten scenariusz miałby wejsć w życie to już iPhone 4 miałby 1024x768. Teraz jak już przerobili mnostwo aplikacji z 480x320 na 960x640 to nie będą w rok później znowu upscalować do 1024x768... to nie fragmentoid ;)

#417 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 14 July 2011 - 18:58

Najlepiej byłoby przedstawić dwa lub trzy nowe modele. Takie są wymagania obecnego rynku, oczekiwania i potrzeby klientów. Coraz trudniej będzie jednym iPhonem jednocześnie zadowolić wszystkich obecnych klientów oraz zdobyć nowych.

#418 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 July 2011 - 19:02

Zobacz sobie czym poskutkowało podniesienie rozdziałki z najbardziej popularnej wsród androidów 800x480 do qHD 960x540 - aplikacje otwierane są w okienkach. Mając na uwadze to, że na Android Marketem nikt nie czuwa i google nie wymusza na producentach optymalizacji pod nowy hardware to wynika z tego po prostu bajzel. Kupując wspaniały hardware nie masz go jak wykorzystać bo nie ma na niego odpowiedniego software.

---------- Wpis dodano o 20:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:01 ----------

Najlepiej byłoby przedstawić dwa lub trzy nowe modele. Takie są wymagania obecnego rynku, oczekiwania i potrzeby klientów. Coraz trudniej będzie jednym iPhonem jednocześnie zadowolić wszystkich obecnych klientów oraz zdobyć nowych.

Apple zawsze sprzedaje jednocześnie 2 modele. Widać po wynikach sprzedaży że jest to optimum.

#419 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 14 July 2011 - 19:04

W czym Swift 3D zmiata SGS'a 2jke bądź Sensation'a?

A co sie stało w ciągu tych 4 lat? Wzrok pada? :D

Aplikacje z iPada to nie tylko rozdzielczość to zupełnie inny UI ktory nie miałby prawa bytu na 3x mniejszym ekranie. I jak Ty sobie wyobrażasz że iPhone i iPad miały by tę samą rozdzielczość? Nawet jeśli, to nie na długo bo planowane jest podniesienie w iPadzie 3 do 2048x1536. Jeśli ten scenariusz miałby wejsć w życie to już iPhone 4 miałby 1024x768. Teraz jak już przerobili mnostwo aplikacji z 480x320 na 960x640 to nie będą w rok później znowu upscalować do 1024x768... to nie fragmentoid ;)

Swift 3D zmiata je jednym - jest porównywalny we wszystkim, ale oprócz tego ma 3D i wygrywa wszelkie testy wydajnościowe. Wzrok nie pada, zresztą iPhony miałem tylko dwa, pierwszego w sierpniu zeszłego roku, ale czasami przy przeglądaniu internetu brakuje mi trochę większego wyświetlacza.

EDIT: 2 modele, z czego jeden to 3GS z okrojoną pamięcią, którego na tym forum widziałem jednego, na macrumors może ze trzy... Mowa o sygnaturkach, ale jeżeli one stanowią taki ogólny procent wśród wszystkich iPhonów, że jest 1 na całe forum, to nie wiem czy to optimum...

#420 Wampirate

Wampirate
  • 76 posts

Posted 14 July 2011 - 19:16

@Mirko791 są spekulacje odnośnie iPhone'a 5 i jego wersji Lite, która miałaby być dla krajów rozwijających się. @Homer Jak wyszedł iPad to bardzo szybko te najlepsze aplikacje zostały przeskalowane by działać na większym ekranie. Większy ekran to jest to co teraz ludzie kupują - wcześniej był to ekran dotykowy zamiast telefonu z małym ekranem i klawiaturą, teraz to nie wystarcza.

#421 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 July 2011 - 19:20

Swift 3D zmiata je jednym - jest porównywalny we wszystkim, ale oprócz tego ma 3D i wygrywa wszelkie testy wydajnościowe.

Mhm, no tak masz racje, androidy ścigają sie miedzy sobą niestety wyłącznie w benchmarkach. Ekran 3D to jest to w czym zmiata Retinę? Mogę spytać o Twoj wiek?

Wzrok nie pada, zresztą iPhony miałem tylko dwa, pierwszego w sierpniu zeszłego roku, ale czasami przy przeglądaniu internetu brakuje mi trochę większego wyświetlacza.

To sprzedaj i kup telefon z większym wyświetlaczem, jaki problem? :)
Jabłko możesz sobie wydrukować i nakleic na każdy inny telefon jeśli to o to chodzi.

EDIT: 2 modele, z czego jeden to 3GS z okrojoną pamięcią, którego na tym forum widziałem jednego, na macrumors może ze trzy... Mowa o sygnaturkach, ale jeżeli one stanowią taki ogólny procent wśród wszystkich iPhonów, że jest 1 na całe forum, to nie wiem czy to optimum...

Apple iPhone 3GS Sales Even Bigger Than Revised Numbers - John Paczkowski - News - AllThingsD

Apple didn’t sell 500,000 units of its new iPhone 3GS over the weekend, as Munster first predicted. Nor did the company sell 750,000 units as he said in a research note this morning. It sold over one million.

To jest 2 dniowy wynik a 3GS jest w sprzedaży od niemal 2 lat, niestety nie moge znaleźć ile 3GS'ów sprzedano w calym okresie produkcji jednak myślę, że dużo, bardzo dużo.

#422 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 14 July 2011 - 19:21

Homer, dwa modele czyli zeszłoroczny i obecny. Potrzebne jest większe zróżnicowanie choćby pod względem ceny i wielkości ekranu. Analogicznie podobne zróżnicowanie jakie istnieje w segmencie Macbook Pro. Trzy rozmiary, trzy ceny, myślę, że prędzej czy później to się musi stać i mam nadzieję, że Apple nie prześpi odpowiedniego momentu.

#423 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 July 2011 - 19:23

@Homer Jak wyszedł iPad to bardzo szybko te najlepsze aplikacje zostały przeskalowane by działać na większym ekranie.

One nie zostały przeskalowane, tylko napisane niemal od początku. Zauważ, że mają zupełnie inny układ UI dostosowany pod 10 calową powierzchnię. W dalszym ciągu to iPhone'owych jest niemal 4:1 jeśli chodzi o ilość.

#424 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 14 July 2011 - 19:24

Zobacz sobie czym poskutkowało podniesienie rozdziałki z najbardziej popularnej wsród androidów 800x480 do qHD 960x540 - aplikacje otwierane są w okienkach.

Znów trochę OT, ale chciałbym wyprostować:
Aplikacje otwierane w okienkach były i owszem, choć kojarzy mi się to bardziej z Androidem 1.5 - gdy Android wspierał tylko jedną rozdzielczość i pojawił się problem dla urządzeń innych niż standardowe.

960x540 to nic. Taki Xoom ma 1280x800. I co, w sumie niewiele. Google dostarcza aplikacje, które zachowują się poprawnie na każdym z tych ekranów, mam też kilka innych, które również ine mają problemów z orientacją, czy rozdzielczością, czy udostępnianiem dodatkowych elementów na większym ekranie. Oczywiście jest sporo aplikacji, które nie wykorzystują tych możliwości - po prostu ich nie kupię. :)

#425 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 July 2011 - 19:26

Homer, dwa modele czyli zeszłoroczny i obecny. Potrzebne jest większe zróżnicowanie choćby pod względem ceny i wielkości ekranu. Analogicznie podobne zróżnicowanie jakie istnieje w segmencie Macbook Pro. Trzy rozmiary, trzy ceny, myślę, że prędzej czy później to się musi stać i mam nadzieję, że Apple nie prześpi odpowiedniego momentu.

Różnica w cenie jest 2x i 3x w stosunku do opcji 16GB i 32GB nowszego modelu, to chyba dobra cena. Co do ekranu to myśle, że powiekszenie iPhone przyczyniłoby się do zmniejszenia popytu na iPad'a. Apple sobie w kolano nie strzeli.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users