Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#376 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 lipca 2011 - 17:03

Nikt tego nie twierdzi, wszyscy dobrze wiedzą, że daleko mu do telefonów Vertu i TAG Heuer.

Niekoniecznie, jak kupisz wersje iPhone wysadzaną diamentami to i Vertu sie chowa :P

#377 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 13 lipca 2011 - 19:30

Większość wyeliminowała aktualizacja do 2.3.4

Pracowałem też na 2.3.2 i 2.3.3, prócz problemu 3. (problemy z tetheringiem przy włączonym bluetooth) żadnego innego nie zauważyłem.

Nie przeszkadza ci czas pracy na baterii wystarczający tylko na pół dnia?

Czas pracy jest identyczny (subiektywna obserwacja) jak w Nexus One, czy G1.

#378 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 lipca 2011 - 20:37

Ja bym sie na Nexusa S zamienił nawet tak na tydzień :P

#379 eryk2233

eryk2233
  • 148 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 lipca 2011 - 21:08

Bez sensu sie pytać co jest lepsze... Na myapple powiedzą:iP 4 Na forum androidowskim powiedzą:sgs 2. iPhone ma ogromne ograniczenia,ale ma to coś w sobie,co przyciąga... Łatwe menu,pieknie wygladające ikony i oczywiscie design... Samsung:jest troche bardziej trudny w obsłudze,za to ma wiekszy ekran,oraz lepsze parametry itp. Swoją drogą co brać lepiej galaxy s1,czy iP 3gs? :)

#380 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2011 - 21:35

Taki pewny jestes? Czytales tamto forum? Polecam przeczytac. Iphone jest dosc mocno polecany nawet przez fanow tel z androidem. Plusy jakie sa wymienione i sie powtarzaja za ip to wyswietlacz, jakosc wykonania, gry/programy, optymalizacja i wiele innych. Jako minusy zamkniety system i "stare bebechy" ale nawet na tamtym forum jest napisane ze cyferki to nie wszystko.

#381 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 lipca 2011 - 00:42

Dla mnie akurat zamknięty system to zaleta.

#382 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 14 lipca 2011 - 08:17

Dla mnie akurat zamknięty system to zaleta.

a jakie sa tego zalety ?

ja widzę tylko minusy takiego rozwiązania i ograniczenia brak podstawowych rzeczy jak: menadzer plików , spotkań na zablokowanym ekranie, doręczeń sms, brak upload na www , brak flash adobe, brak mass storage itd i to tylko dla tego że stiwi uważa że to nie potrzebne

ja widzę tylko minusy takiego rozwiązania i ograniczenia brak podstawowych rzeczy jak: menadzer plików , spotkań na zablokowanym ekranie, doręczeń sms, brak upload na www , brak flash adobe, brak mass storage itd i to tylko dla tego że stiwi uważa że to nie potrzebne

#383 a11

a11
  • 511 postów

Napisano 14 lipca 2011 - 09:09

android jest tak otwarty , że out of the box (po odznaczeniu jednej opcji dostępnej dla każdego bez problemu i bez roota) można instalować każde .apk(i) (odpowiednik ipa z iphone ;) ) nawet te pirackie , niestety.

#384 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 14 lipca 2011 - 09:31

android jest tak otwarty , że out of the box (po odznaczeniu jednej opcji dostępnej dla każdego bez problemu i bez roota) można instalować każde .apk(i) (odpowiednik ipa z iphone ;) )
nawet te pirackie , niestety.

i co to zmienia ? tak jakby na ip piractwa nie było
tu jest potrzebna zmiana mentalności, pomijając dzieciaki które i tak by nie kupiły bo nie mają kasy

#385 whateverman

whateverman
  • 233 postów
  • SkądEdynburg, UK

Napisano 14 lipca 2011 - 09:45

Nikt tego nie twierdzi, wszyscy dobrze wiedzą, że daleko mu do high-endowych telefonów Vertu i TAG Heuer ;)

W jakim sensie mu daleko?? Ceny?? Rozwiń wypowiedź proszę. Zaintrygowałeś mnie.

Pozdrawiam

#386 Mikey124

Mikey124
  • 550 postów

Napisano 14 lipca 2011 - 09:58

a jakie sa tego zalety ?

Zaletą jest stabilny i szybki system. Menadżer plików to była rzecz, która wkurzała mnie odkąd posiadałem pierwszy telefon, co mają spotkania na zablokowanym ekranie (które nota bene w iOS5 są) czy doręczenia SMS do otwartości systemu? Nie mam Adobe Flash i nie żałuję - dzięki temu nie wyświetlają mi się cudowne reklamy, które ciężko zamknąć na komputerze a co dopiero telefonie, mass storage mam bez JB, więc tego w ogóle nie rozumiem.

#387 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 14 lipca 2011 - 10:07

co mają a to ze te aplikacje nie dostały dopuszczone i to nie z powodu ze system bedzie mniej stabilny albo mniej szybki

#388 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 14 lipca 2011 - 10:12

Dla mnie oba systemy są tak samo zamknięte. Na jeden jest root, na drugi jest JB - a możliwości po ich złamaniu są praktycznie nieograniczone. Chyba każdy widział, co ludzie potrafią wyczarować ze złamanego iPhone.

#389 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 14 lipca 2011 - 11:00

Zdecydowanie wolę mieć telefon z zamkniętym systemem i 100 opcji (ale wszystkie działające!) niż telefon z milionem opcji z czego działanie każdej z nich to loteria. Mam tani telefon z Andkiem (Galaxy Ace), ale niby jaką mam mieć pewność, że po przesiadce na coś lepszego (np. Galaxy S II) nie spotkam tych samych lub nowych problemów, skoro wszystkie wady jakie mogę wymienić to wady czysto software'owe dot. systemu? Android jest tak podzielony na milion różnych wersji, że mam wrażenie, że nikt nad tym tak naprawdę nie panuje. Czekam na aktualizację od Samsunga któremu totalnie się z jej wydaniem nie śpieszy (o jakiejkolwiek łatce naprawiającej błędy obecnego systemu nie ma nawet mowy), bo zgania problem na Google którego stanowisko jest takie, że to problem Samsunga. Mam telefon z wifi w którym wifi nie działa prawidłowo i smartfona w którym po zainstalowaniu 30 aplikacji brakuje miejsca, bo przecież Android nie przewiduje (bez rootowania) możliwości wyboru instalacji aplikacji na karcie SD (o tym decyduje programista). Przez "otwartość" Androida jego użytkownicy mają zazwyczaj na myśli "nieograniczony dostęp do aplikacji" (całkowicie bezpłatnie). Jeśli na tym właśnie ma polegać ta "otwartość" to ja zdecydowanie wolę "zamkniętość".

#390 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 14 lipca 2011 - 11:51

Milion wersji? Chyba nakładek na androida...

#391 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 14 lipca 2011 - 12:06

Milion wersji? Chyba nakładek na androida...

W zasadzie każdy producent telefonu instaluje na nim swoją własną wersję systemu, która jest jeszcze później brandowana przez poszczególnych operatorów. Trudno to nazywać nakładką - to jest po prostu "remastering" systemu.

#392 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 14 lipca 2011 - 12:32

Coś jak np. usługa Omnix albo Bluconnect w telefonach SE z Ery?

#393 zabiel

zabiel
  • 357 postów
  • SkądEdinburgh / Żory

Napisano 14 lipca 2011 - 14:04

A jednak stalo sie. Po 3 latach(albo dluzej) przestalem byc uzytkownikiem Apple na dzien dzisiejszy. Kupilem S2 i jak na razie jestem bardzo zadowolony.Moja "czworka" wciaz w naprawie, choc prawdopodobnie poszla jakas cewka z ladowania. Co do S2, jest naprawde duzy, piekny wyswietlacz no i jak na swoje rozmiary naprawde lekki. Jedynie minus jaki na poczatek zauwazylem to czas ladowania baterii. W iP4 od zera do 100% mozna bylo naladowac w 2h z "groszem" a w S2 trwa to ponad 3h. Pojemnsco baterii jest wieksza to wiec moze i dlatego. Sam telefon jest szybki, internet ladnie i szybko smiga, nie ma problemuz flashem, odtwarza filmy itd. Jaka na ta chwile to nie zaluje a co bedzie dalej to zobaczymy. I tak mysle ze z czasem wroce do Appla ;)

#394 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 lipca 2011 - 14:19

W jakim sensie mu daleko?? Ceny?? Rozwiń wypowiedź proszę. Zaintrygowałeś mnie.

Jakości, czasu pracy na baterii, prestiżu, ceny itd.

#395 iEnzo

iEnzo
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 lipca 2011 - 14:25

Oglądałem dzisiaj S2 i bardzo wnikliwie go porównywałem do iPhone. W skrócie napiszę moje odczucia. W sumie to pierwsze wrażenie towarzyszyło mi cały czas przez co osobiście mi się ten telefon nie podoba. Dlaczego? WSZĘDZIE PLASTIK! Jakoś tak jak go miałem w ręku to stwarzał wrażenie albo atrapy z nalepką na ekranie albo sam nie wiem czego... nie czułbym się dobrze z czymś takim ale to jest tylko moja osobista opinia i moje przyzwyczajenia :)

#396 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 lipca 2011 - 14:36

No to chyba koledzy odpowiedzieli za mnie. Wszystkie zalety zamknietego systemu zostały wymienione.

Dla mnie produkt ma działać i być sprawny "out of the box". Jeśli tak nie jest to go nie kupuje. Nikt mi nie zapłaci ani zwróci czasu za doprowadzanie urządzenia do porządku zaraz po zakupie, a ta by to wyglądało w przypadku jakiegoś androida z nakładką. Rootowanie, wgrywanie customa (jeśli istnieją customy z czystym andkiem) przy czym nastepuje utrata gwarancji - eee to nie moja liga.
Wybór padł zatem na iGadzety.

---------- Wpis dodano o 15:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:34 ----------

Btw. taka mi sie nasunęła zależność pomiedzy otwartym a zamknietym systemem - po co mi 10 krajówek jak wystarczy jedna dobra autostrada (nawet jeśli droższa).

#397 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 14 lipca 2011 - 15:57

No to chyba koledzy odpowiedzieli za mnie. Wszystkie zalety zamknietego systemu zostały wymienione.
Btw. taka mi sie nasunęła zależność pomiedzy otwartym a zamknietym systemem - po co mi 10 krajówek jak wystarczy jedna dobra autostrada (nawet jeśli droższa).

dokładnie tylko otwarty system ma autostradę , krajowe, lokalne, gruntowe a Ty jeździsz autostradą którą nie dojedziesz wszędzie
i jeździsz tam gdzie jest autostrada i opowiadasz ze Ci wystarczy. Potem stiwi w kolejnym ios dołoży kolejny odcinek autostrady którym się zachłyśniesz a ktory od dawna był w cydi
jak ktoś juz pisał wejdzie stiw tanecznym krokiem i bedzie robił amazing

#398 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 lipca 2011 - 16:05

Oczywiście masz rację, ale tylko ze swojego punktu widzenia. Więc gdzie tu sens i logika aby pisać co lepsze dla Ciebie że jest lepsze dla mnie. Zaraz będzie czy polo czy t-shirt, bez sensu.

#399 Mikey124

Mikey124
  • 550 postów

Napisano 14 lipca 2011 - 16:32

dokładnie tylko otwarty system ma autostradę , krajowe, lokalne, gruntowe a Ty jeździsz autostradą którą nie dojedziesz wszędzie
i jeździsz tam gdzie jest autostrada i opowiadasz ze Ci wystarczy.

Skoro autostradą dojedzie tam, gdzie potrzebuje to po co ma zmieniać ją na drogi krajowe,lokalne czy gruntowe?

#400 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 lipca 2011 - 16:41

tylko otwarty system ma autostradę , krajowe, lokalne, gruntowe a Ty jeździsz autostradą którą nie dojedziesz wszędzie
i jeździsz tam gdzie jest autostrada i opowiadasz ze Ci wystarczy. Potem stiwi w kolejnym ios dołoży kolejny odcinek autostrady którym się zachłyśniesz a ktory od dawna był w cydi
jak ktoś juz pisał wejdzie stiw tanecznym krokiem i bedzie robił amazing

Odwrotnie, jeśli porównać szybkość działania i dostępność aktualizacji systemu to Android jest drogą szutrową z dziurami po kolana.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych