Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kto zrobi logo?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
196 odpowiedzi w tym temacie

#101 Duckling

Duckling
  • 490 postów
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Napisano 16 kwietnia 2007 - 09:50

@pank: coz potwierdziło się przysłowie "krowa, która dużo ryczy mało mleka daje", wybacz pank, nie chce Ciebie, czy nikogo innego obrazić, ale jeśli to jest Twój "dorobek" to nie zabardzo powinieneś jako autorytet robic... raczej to co pokazałeś świadczy o parciu na kase i sprzedaz... Moze wartaloby poprzegladac to jak inne agencje reklamowe podchodza do kwestii wizerunku... po tym co przedstawiles, nasuwa mi sie stwierdzenie, ze agencja jest biedna, slaba, aspiruje do czegos w czym nigdy nie bedzie (krawat, espresso), poza tym bardziej nasuwa się myśl czy to czasem nie "Mamy Cię" bo logo wyglada raczej jako projekt na zaliczenie z plastyki w gimnazjum, czy LO... raczej z takim portfolio nie za wiele nawojujesz... poza tym nie wazne czy borys zajal ci 2 minuty czy 2 sekundy, jako szanujacy sie grafik, projektant, designer* (* - niepotrzebne, wszystkie skreślić) nigdy nie powinienes takiej chaly pokazywac... sorry, ale takie rzeczy u mnie w czasie studiow ludzie na wordzie robili... Jako, ze nie chce wyjsc na ignoranta ktory sie przemadrza... zalaczam swoje ostatnie realizacje, wszystkie byly zapisane w ksiegi znaku i manuale... ale to nie wazne...

#102 db

db
  • 771 postów

Napisano 16 kwietnia 2007 - 10:15

@Pank "Borys - Skład Budowlany" - proszę napisz ,że to żart :)

#103 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 16 kwietnia 2007 - 11:03

@pank: coz potwierdziło się przysłowie "krowa, która dużo ryczy mało mleka daje", wybacz pank, nie chce Ciebie, czy nikogo innego obrazić, ale jeśli to jest Twój "dorobek" to nie zabardzo powinieneś jako autorytet robic... raczej to co pokazałeś świadczy o parciu na kase i sprzedaz...

To nie jest mój dorobek tylko jeden logotyp. Absolutnie nie chcę robić za żaden autorytet, napisałem co myślę na ten temat, kluczowe jest tu słowo dyskusja.

Moze wartaloby poprzegladac to jak inne agencje reklamowe podchodza do kwestii wizerunku... po tym co przedstawiles, nasuwa mi sie stwierdzenie, ze agencja jest biedna, slaba, aspiruje do czegos w czym nigdy nie bedzie (krawat, espresso),

Co Ci się nasuwa to Twoja broszka. Nazwa Espresso nie była moim pomysłem (aczkolwiek myślę że jest całkiem niezła) a projekt przeszedł focusy całkiem nieźle. A to jak inne agencje podchodzą do wizerunku wiem doskonale, podchodzą bardzo różnie, to bardzo specyficzny typ działalności i jest tu miejszce praktycznie na wszystko, od jelonka na różowym tle (fantastyczne logo Mama Studio) do poważnych logotypów sieciówek.

poza tym bardziej nasuwa się myśl czy to czasem nie "Mamy Cię" bo logo wyglada raczej jako projekt na zaliczenie z plastyki w gimnazjum, czy LO... raczej z takim portfolio nie za wiele nawojujesz...

Nie bardzo wiem jak się odnieść do tego co napisałeś. Rozumiem że chcesz mi dokopać, ale rób to proszę Ciebie z głową bo narazie się trochę kompromitujesz, jakiś merytoryczny argument czy tylko "pszepani a knap zrobił chujowe logo"? A co do mojego portfolio, to chciałem tylko zauważyć że wypowiadasz się o czymś czego nie widziałeś. A i z wojowaniem, odpukać, narazie nieźle sobie radzę, na tyle dobrze że nie muszę robić wszystkiego co mi wpadnie w ręce i mogę sam dobierać klientów.

poza tym nie wazne czy borys zajal ci 2 minuty czy 2 sekundy, jako szanujacy sie grafik, projektant, designer* (* - niepotrzebne, wszystkie skreślić) nigdy nie powinienes takiej chaly pokazywac... sorry, ale takie rzeczy u mnie w czasie studiow ludzie na wordzie robili...

Rozumiem że należysz do tego typu ludzi którzy świętym oburzeniem odpowiadają na każdy prowokacyjno-żartobliwy komentarz na onecie? Napiszę drukowanymi bo widzę że kolega ma problemy z czytaniem: TO BYŁ ŻART, powstał po to żeby trochę pośmiać się z oburzenia mędrców "jak ten pank może się wypowiadać skoro takie gnioty robi". Nikt się na to niestety nie złapał, do tego momentu, i to po tym jak wręcz napisałem że to żart. Cóż... a co to znaczy "na wordzie robili"?

Jako, ze nie chce wyjsc na ignoranta ktory sie przemadrza... zalaczam swoje ostatnie realizacje, wszystkie byly zapisane w ksiegi znaku i manuale... ale to nie wazne...

No to szefie szacun, jak wszystkie miały księgi znaków to od razu wiadomo że jesteś profeska gość. To że każde logo (przygotowane przez profesjonalistę) taką księge ma o tym nie ma co wspominać. Zapomniałeś tylko napisać że przygotowałeś je w formacie wektorowym.

Wywołałeś mnie do tablicy więc pozwolę sobie napisać parę słów o tym co pokazałeś. Powstrzymam się od komentarzy na poziomie przedszkolaka które raczyłeś zaprezentować, tylko merytorycznie:

1. Lawenda:
Długo musiałem czytać żeby się doczytać słowa "lawenda" i to na sporym powiększeniu. Nasuwa to wątpliwość jak to logo obroni się jak będzie małe, no ale przyznaję że jak uczyli w szkole czytać to trochę wagarowałem. Poza tym mieszasz tu dwa systemy walutowe, okrąglutkie gałązeczki mieszasz z poszarpanym napisem. Same gałązeczki mają lekko ciężkawe łodygi, i jakieś takie kwadratowe. Napis "pracownia..." jest tak mały że przy pomniejszonym znaku będzie raczej mało czytelny. Całe logo jest niewyważone, z lewej ciężkie krzaczory i wielka litera L z prawej maciupeńki napisik, wszystko strasznie leci na lewo.

2. Drukarnia:
Te cmykowe kółeczka bardzo odkrywcze są, naprawdę szacun za kreatywność. Nie wiem jak Ciebie, ale mnie zawsze uczyli że dobrze jak logotyp jest w miarę kwadratowy w proporcjach, ułatwia to wtedy umieszczanie go na różnych materiałach, to co zrobiłeś jest długaśne jak pociąg i obawiam się że ktoś kto będzie musiał z niego korzystać może mieć problemy z kompozycją projektu. Dla mnie takie loga są zmorą jak muszę np. w plakacie umieścić loga sponsorów w jednej linijce.

3. Biskupcośtam.

Kompozycyjnie najlepsze, dobrze wyważone i lekkie, nie kumam koncepcji tego konika, ale na brokerach sie nie znam. generalnie nie wiem o co chodzi.

Ogólnie: Znaki które pokazałeś pomijając wymienione wcześniej błędy merytoryczne są nijakie i miałkie. Może to być w pewnych warunkach zaletą ale myślę że w tym przypadku to wada. I jeszcze pytanko do przemyślenia: myślisz że jak grupie osób pokazalibyśmy Twoje 3 znaki i mój jeden, to który z tych czterech by zapamiętali?

---- Dodano 16-04-2007 o godzinie 10:04 ----

@Pank
"Borys - Skład Budowlany" - proszę napisz ,że to żart :)

No przeca żem napisał.

#104 Duckling

Duckling
  • 490 postów

Napisano 16 kwietnia 2007 - 11:33

@ pank: hmmm przesledz calosc dyskusji prosze... jesli byś nie zauwazyl nalezalem do osob, ktore jesli tak mozna powiedziec staly po "Twojej stronie"... do momentu jak pokazales co potrafisz... hmmmm zart moze i udany, nie jeden z nas pewnie monitor oplul... racje masz mowiac ze nie widzialem Twojego portfolio, chetnie je zobacze i ocenie, bo poki co logo espresso advertising jest raczej slabe...

Autorytet w dyskusji autorytetem, a jest jeszcze jeden szkopul, mianowicie chodzi o wiarygodnosc Ciebie jako wypowiadajacego sie w temacie, ktory badz co badz jest bardzo specyficzny i wymaga troche wiedzy i doswiadczenia... proszę oszczedź mi okreslen, jak to z onetem itp., jestem za stary na to... prosze Cie abys staral sie rowniez nie obrazac ludzi, bo jak sam zauwazyles staramy sie miec tutaj obiektywna dyskusje... dziekuje za Twoje uwagi na pewno wezme je w jakims stopniu pod uwage...

Natomiast sugestia do Ciebie, jesli rzeczywiscie chcesz byc powaznie postrzegany wydaje mi sie ze nie powinienes wyskakiwac z borysem, a najzwyczajniej, jak to od 11 stron tego watku ludzie prosza pokazac swoje portfolio... wtedy zweryfikujemy calosc tematu, ja rowniez chetnie zmienie zdanie na temat poziomu Twoich realizacji...

pozdrawiam i jedna wazna rzecz, troche dystansu do siebie...

---- Dodano 16-04-2007 o godzinie 12:48 ----

I jeszcze pytanko do przemyślenia: myślisz że jak grupie osób pokazalibyśmy Twoje 3 znaki i mój jeden, to który z tych czterech by zapamiętali?

Hmmmm mysle ze jakbyśmy pokazali moje 10 i Twojego Borysa to zapamietaliby Borysa :)... jak sadzisz dlaczego ?? :)

Tak szczerze nie wiem, mysle ze najprostszym wyjsciem jest to zbadac... to co pytamy ??

#105 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 16 kwietnia 2007 - 12:12

@ pank: hmmm przesledz calosc dyskusji prosze... jesli byś nie zauwazyl nalezalem do osob, ktore jesli tak mozna powiedziec staly po "Twojej stronie"... do momentu jak pokazales co potrafisz... hmmmm zart moze i udany, nie jeden z nas pewnie monitor oplul... racje masz mowiac ze nie widzialem Twojego portfolio, chetnie je zobacze i ocenie, bo poki co logo espresso advertising jest raczej slabe...

Panie starszy, Pana ocena mojego portfolio nie jest mi do niczego potrzebna. Nie jest to żadna tajemnica państwowa, dyskusja o projektach użytkowników tego forum może być bardzo ciekawa. Mam dla Pana propozycję: Załóż Pan temat "pokaż swoje portfolio" umieść na początek własne i myślę że może się to bardzo ciekawie rozwijać. Na tym forum pisuje kilku całkiem niezłych grafików wymiana opinii może być bardzo pouczająca. A jeżeli chodzi o mój nieśmiały żarcik, to fakt, że spowodował oplucie monitora ze śmiechu kilku osób, świadczy chyba na korzyść żartu?

Autorytet w dyskusji autorytetem, a jest jeszcze jeden szkopul, mianowicie chodzi o wiarygodnosc Ciebie jako wypowiadajacego sie w temacie, ktory badz co badz jest bardzo specyficzny i wymaga troche wiedzy i doswiadczenia... proszę oszczedź mi okreslen, jak to z onetem itp., jestem za stary na to... prosze Cie abys staral sie rowniez nie obrazac ludzi, bo jak sam zauwazyles staramy sie miec tutaj obiektywna dyskusje... dziekuje za Twoje uwagi na pewno wezme je w jakims stopniu pod uwage...

Proszę Pana, mnie naprawdę do szczęścia nie jest potrzebna świadomość że Pan Duckling uważa moje opinie za wiarygodne. Jako niepoprawny liberał korzystam tylko ze swobody wyrażania opinii i bardzo ją sobie cenię (tę swobodę, oczywiście). To jest DYSKUSJA, ponieważ lubię dyskutować przedstawiłem tylko moje zdanie, to że może się ono komuś nie podobać jest jego świętym prawem, to samo tyczy się moich projektów. Nie było moją intencją obrażanie kogokolwiek, język którego używam nie jest może bardzo łagodny ale nie ma w nim cienia złości, a wątek ciekawiej się czyta. Proszę o wskazanie mi miejsca w którym uważa Pan że kogoś obraziłem. A na niczym mi tak nie zależy jak na obiektywnej dyskusji.

Natomiast sugestia do Ciebie, jesli rzeczywiscie chcesz byc powaznie postrzegany wydaje mi sie ze nie powinienes wyskakiwac z borysem, a najzwyczajniej, jak to od 11 stron tego watku ludzie prosza pokazac swoje portfolio... wtedy zweryfikujemy calosc tematu, ja rowniez chetnie zmienie zdanie na temat poziomu Twoich realizacji...

A Pan znowu swoje, no to po raz kolejny: BORYS BYŁ ŻARTEM. Który rozbawił zdaje się także i Pana. Tematem wątku nie jest moje portfolio tylko tworzenie logotypów. Moim zdaniem dyskusja spokojnie mogła by się toczyć bez przykładów bo nie rozmawialiśmy o tym czy umiem projektować loga tylko o tym jak według nas (nie tylko mnie) powinno się to robić. Ale jak pojawiła się jednak potrzeba pokazania przykładu, zrobiłem to. I naprawdę, to jakie Pan ma zdanie na temat poziomu moich realizacji jest Pana niezbywalnym prawem które szanuję.

pozdrawiam i jedna wazna rzecz, troche dystansu do siebie...

Pozdrawiam również, a jeżeli chodzi o dystans, to u mnie, dziękuję, wszystko z nim w porządeczku.

---- Dodano 16-04-2007 o godzinie 11:14 ----

Tak szczerze nie wiem, mysle ze najprostszym wyjsciem jest to zbadac... to co pytamy ??

Miasta kture popierajom logasy Ducklinga niech siem fpisujom!!!!!!!1111jedenjedenjeden

#106 Duckling

Duckling
  • 490 postów

Napisano 16 kwietnia 2007 - 12:27

Na forum jesteśmy per Ty... jezeli natomiast Ty sobie zyczysz zeby sie do Ciebie zwracac per Pan z przyjemnościa to uszanuję... Jeszcze raz dystans do siebie, zdecydowanie masz z tym problem... dzięki Bogu tak, jak Ktoś wcześniej napisał moje prace oceniają klienci i faktury im wystawiane... dzięki temu spię spokojnie... pozdrawiam i naprawdę wyluzuj, bo jesli uwazasz, ze Twoje posty nie sa agresywne to chyba nalezy re-definiować agresywność...

#107 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 16 kwietnia 2007 - 12:34

Na forum jesteśmy per Ty... jeszcze raz dystans do siebie, zdecydowanie masz z tym problem...

Nie, no, spoko ziom, napisałeś że czujesz się stary, a ja czuję szacun to oldschoolowców.

dzięki Bogu tak, jak Ktoś wcześniej napisał moje prace oceniają klienci i faktury im wystawiane... dzięki temu spię spokojnie...

Dzięki Twojemu Bogu zdaje się że ja tak pierwszy napisałem. Ale to Ty z uporem maniaka chcesz oceniać moje portfolio a nie ja Twoje.

pozdrawiam i naprawdę wyluzuj, bo jesli uwazasz, ze Twoje posty nie sa agresywne to chyba nalezy re-definiować agresywność...

Jestem najbardziej wyluzowanym gościem jakiego znam a Ty mylisz agresję z ironią.

#108 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwietnia 2007 - 13:04

mam małe odchylenie koprofagiczne.

Czy aby nie chodziło o koprofilię? Bo koprofagia ma u podstaw spożywanie tego i owego.

#109 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 16 kwietnia 2007 - 13:06

Czy aby nie chodziło o koprofilię? Bo koprofagia ma u podstaw spożywanie tego i owego.

No, dla tego to logo wydało mi się apetyczne.

---- Dodano 16-04-2007 o godzinie 14:34 ----
Pytanie do moderatorów: czy na tym forum nie można napisać "sram" i "bogu" z małej litery?

#110 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwietnia 2007 - 15:52

Odnośnie pierwszego słowa, zajrzyj do regulaminu i komentarza pod moderowanym wpisem. Odnośnie drugiego, to kwestia tego, o czym piszesz. Podobnie jak "kościół" (budynek) i "Kościół" (instytucja). Napisałeś wielką i może tak zostać.

#111 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwietnia 2007 - 23:33

No, Ty pokazałeś, i na co teraz liczysz? Dyskusja była czysto teoretyczna, pokazywanie czegokolwiek nic do niej nie wniosło.

Pokazałem tylko przykład strony z logo standards manual dla tych którzy nie mają do czynienia z tematem na co dzień a nie logotyp do oceny czy "zawodów". Nie włączam się do waszego pieniactwa... nudna zabawa jak na wielu innych forach, która nie ma wiele wspólnego z dyskusją przynajmniej patrząc na część twoich wypowiedzi.

A co do mało odkrywczych projektów... kreatywność przede wszystkim, ale z drugiej strony keep it simple. IMO wałki CMYKowe są w porządku i od razu wiadomo że chodzi o drukarnię, tylko faktycznie długaśne to logo wyszło.

#112 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 16 kwietnia 2007 - 23:50

Pokazałem tylko przykład strony z logo standards manual dla tych którzy nie mają do czynienia z tematem na co dzień a nie logotyp do oceny czy "zawodów".

No dobrze, ale po co pokazałeś ten przykład? Dyskusja, przynajmniej na początku dotyczyła czasu, jaki trzeba poświęcić, żeby zrobić dobry logotyp. Wyjaśnij mi proszę co wniosło do tego tematu to co pokazałeś, bo nadal nie rozumiem. Nie ma tu zawodów, coś Ci się pomyliło.

Nie włączam się do waszego pieniactwa... nudna zabawa jak na wielu innych forach, która nie ma wiele wspólnego z dyskusją przynajmniej patrząc na część twoich wypowiedzi.

Jak to się nie włączasz? A co teraz robisz? O co Ci chodzi pisząc o nudnej zabawie, i czemu nie ma ona Twoim zdaniem wiele wspólnego z dyskusją? I jeszcze gdybyś był łaskaw wskazać mi miejsca w których pieniaczę, bardzo proszę. Mam wrażenie że kompletnie nie zrozumiałeś o czym rozmawiamy (przynajmniej rozmawialiśmy do pewnego momentu, zanim dla niektórych ważniejsze od treści rozmowy okazało się być jakie loga projektuję), jak już sobie pomarudziłeś to może odniesiesz się do któregoś z moich pytań, najlepiej do wszystkich?

#113 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 kwietnia 2007 - 01:46

Pank, a ja Ci napiszę tylko jedno: jesteś niezłym projektantem ilustracyjnym. Zrobiłem mały wywiad na temat Twoich prac i plakaty, okładki, ilustracje - proszę bardzo. Świadczy o tym, chociażby, wygrana w konkursie.

Ale znaki graficzne rządzą się własnymi prawami, które, często, nie mają wiele wspólnego z grafiką ilustracyjną. Nawet to "logo", które przedstawiłeś (Espresso) to nie logo lecz ilustracja. Znak graficzny to bardziej domena typografii niż grafiki ilustracyjnej.

I naprawdę: ilość czasu spędzonego nad projektem nie świadczy o jego jakości. Tym bardziej, że pomieszałeś realizację z projektem. Projekt może trwać kwadrans. Przy odpowiedniej wiedzy i doświadczeniu może to być nawet krócej, bo wystarczy szkic ołówkiem na kartce. Ale realizacja może trwać nawet latami. Przywoływane logo Shell to... tadam... 10 jego wersja.

Weź też pod uwagę fakt, że wiele współczesnych firm nie potrzebuje loga z prawdziwego zdarzenia, z księgą znaku, systemem identyfikacji i całym tym bagażem CI w rzeczywistym świecie. Dlaczego? Ponieważ te firmy funkcjonują wyłącznie w domenie wirtualnej. Co za tym idzie, ich "logo" ma być wyłącznie efektowne i ładne. Jest bardziej, hm, elementem wiążącym strony niż znakiem identyfikacyjnym. W takim przypadku 2 godziny to aż nadto. 2 godziny wystarczą na wykonanie porządnego "znaku", który zaraz po zaakceptowaniu jest gotowy do wykorzystania.

A poza tym... jedyną weryfikacją umiejętności jest rynek. Możesz mieć tuzin fakultetów, dziesiątki nagród w konkursach, ale jeżeli nikt nie kupi Twojego znaku, źle wykonujesz swoją pracę. Bo znaki graficzne to nadal jest sztuka użytkowa. Bardziej rzemiosło niż sztuka.

#114 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 kwietnia 2007 - 02:13

Nie ma tu zawodów, coś Ci się pomyliło.

Sam sobie zwracasz uwagę? Dobre i to.

O co Ci chodzi pisząc o nudnej zabawie, i czemu nie ma ona Twoim zdaniem wiele wspólnego z dyskusją?

Smuci mnie nieznajomość zasad dyskutowania. Jaki jest tytuł tego tematu?

I jeszcze gdybyś był łaskaw wskazać mi miejsca w których pieniaczę, bardzo proszę.

Z całym szacunkiem ale nie karmię trolli. ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Trolling )

Mam wrażenie że kompletnie nie zrozumiałeś o czym rozmawiamy (przynajmniej rozmawialiśmy do pewnego momentu, zanim dla niektórych ważniejsze od treści rozmowy okazało się być jakie loga projektuję)

Odnosisz złe wrażenie. Jest sens takich przepychanek słownych na forum?

Ale znaki graficzne rządzą się własnymi prawami, które, często, nie mają wiele wspólnego z grafiką ilustracyjną. Nawet to "logo", które przedstawiłeś (Espresso) to nie logo lecz ilustracja. Znak graficzny to bardziej domena typografii niż grafiki ilustracyjnej.

Tu chyba nie do końca, bo samo zestawienie znaków typograficznych to logotyp, a logo to element graficzny i opcjonalnie znaki typograficzne.

#115 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 17 kwietnia 2007 - 09:32

Pank, a ja Ci napiszę tylko jedno: jesteś niezłym projektantem ilustracyjnym. Zrobiłem mały wywiad na temat Twoich prac i plakaty, okładki, ilustracje - proszę bardzo. Świadczy o tym, chociażby, wygrana w konkursie.

Dziękuję.

Tu pozwolę sobie się nie zgodzić, czasami owszem logo (może przyjmijmy tą nazwę na potrzeby dyskusji) jest czysto typograficzne, czasami dodaje się jeszcze jakiś element graficzny, a czasami ten element graficzny jest dominantą loga (patrz shell, pko bp, instytut matki i dziecka, APPLE...) te ostatnie lubię najbardziej. Logo które przedstawiłem jest dość specyficzne, bo dotyczy specyficznej branży w której na wiele można sobie pozwolić.

I naprawdę: ilość czasu spędzonego nad projektem nie świadczy o jego jakości. Tym bardziej, że pomieszałeś realizację z projektem. Projekt może trwać kwadrans. Przy odpowiedniej wiedzy i doświadczeniu może to być nawet krócej, bo wystarczy szkic ołówkiem na kartce. Ale realizacja może trwać nawet latami. Przywoływane logo Shell to... tadam...

Teraz spieramy się o definicję projektu. Pomysł czasami przychodzi od razu, wstępny szkic pomysłu to faktycznie kwestia nawet minut, ale dla mnie projekt kończy się w momencie stworzenia takiej formy znaku którą można przedstawić klientowi i cały ten proces (który opisałem w punktach wcześniej) IMHO w większości przypadków musi trwać, Ty odniosłeś się tylko do pierwszej fazy powstawania loga, która, faktycznie, długo trwać nie musi.
A shell, jak wiele innych korporacji przeprowadza czasami lifting znaku, jest to normalne, to samo robił apple, cocacola, hewlett-packard... Zauważ że w zasadzie od 48 roku jest to bardzo podobny znak.

Weź też pod uwagę fakt, że wiele współczesnych firm nie potrzebuje loga z prawdziwego zdarzenia, z księgą znaku, systemem identyfikacji i całym tym bagażem CI w rzeczywistym świecie. Dlaczego? Ponieważ te firmy funkcjonują wyłącznie w domenie wirtualnej. Co za tym idzie, ich "logo" ma być wyłącznie efektowne i ładne. Jest bardziej, hm, elementem wiążącym strony niż znakiem identyfikacyjnym. W takim przypadku 2 godziny to aż nadto. 2 godziny wystarczą na wykonanie porządnego "znaku", który zaraz po zaakceptowaniu jest gotowy do wykorzystania.

IMHO każda firma potrzebuje dobrego znaku, nie wszystkim, owszem, potrzebna jest księga CI, niestety (albo stety) rynek mamy jaki mamy i to że właściciele firm nie rozumieją czym jest dobre logo (bo nie muszą) wykorzystują domorośli graficy proponując za śmieszne pieniądze śmieszne logotypy. No ale wolny rynek mamy.

A poza tym... jedyną weryfikacją umiejętności jest rynek. Możesz mieć tuzin fakultetów, dziesiątki nagród w konkursach, ale jeżeli nikt nie kupi Twojego znaku, źle wykonujesz swoją pracę. Bo znaki graficzne to nadal jest sztuka użytkowa. Bardziej rzemiosło niż sztuka.

Tu się oczywiście zgadzam, IMHO cała dziedzina "grafiki użytkowej" jest bardziej rzemiosłem, ale między innymi dla tego lubię ten zawód, że czasami trafia się praca, która może trochę bardziej wkraczać w dziedzinę sztuki, i loga nie są tu wyjątkiem.

---- Dodano 17-04-2007 o godzinie 08:44 ----

Sam sobie zwracasz uwagę? Dobre i to.

A Ty cały czas nie rozumiesz.

Smuci mnie nieznajomość zasad dyskutowania. Jaki jest tytuł tego tematu?

Tytułem tematu jest "kto zrobi logo" ten temat wyczerpał się po kilku postach, po czym, całkiem przypadkiem, zszedł trochę na inne tory, co w tym złego?

Z całym szacunkiem ale nie karmię trolli. ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Trolling )

Z całym szacunkiem, ale nie masz nic do powiedzenia po prostu. Ja może używam języka który odbiega trochę od kurtuazji (dużo Bukowskiego i Grzesiuka w młodości), ale nikogo nie atakuję personalnie. Ty właśnie w tej chwili to robisz i z braku argumentów prubujesz mnie obrazić. Nie uda Ci się, nie jestem obrażalski.

Odnosisz złe wrażenie. Jest sens takich przepychanek słownych na forum?

Może dla Ciebie to przepychanki, dla mnie toczy się tu całkiem ciekawa dyskusja. No ale ja to truskawki cukrem...

#116 mikoZa

mikoZa
  • 27 postów

Napisano 17 kwietnia 2007 - 09:47

No jak tutaj zaczyna sie "w koło macieju" i powracamy do różnicy pomiędzy logo, a logotypem- która dla będących tutaj powinna byc odznaczonana szerokim spektrum- to czas może na spadachron i skok ?

#117 ozz

ozz
  • 1 129 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 17 kwietnia 2007 - 11:41

Tu się oczywiście zgadzam, IMHO cała dziedzina "grafiki użytkowej" jest bardziej rzemiosłem, ale między innymi dla tego lubię ten zawód, że czasami trafia się praca, która może trochę bardziej wkraczać w dziedzinę sztuki, i loga nie są tu wyjątkiem.

ja nazywam to ukladanie puzzli

#118 pawello

pawello
  • 150 postów
  • SkądTarnów

Napisano 17 kwietnia 2007 - 12:08

A ja napisze krotko i przy szyi: Prosze przeslac zalozenia zwiazane ze znakiem graficznym na moj mail... Najdrozsze "logo" jakie zrobilem kosztowalo 10.000zl netto... Lubie te robote ale mam przykre doswiadczenia - ludzie lubia krasc efekty pracy... Pewien producent zywnosci juz raz mi chamsko zerznal pomysl na produkt wraz ze wszystkimi proponowanymi projektami graficznymi zmieniajac jedno slowo i zatrudniajac "Zenka" zeby to "powtorzyl" w jakims tam Corelu... Potem ogladalem produkt w sklepach spozywczych... Tworca-projektant nie jest ceniony zbytnio w naszym kraju i dosc czeste sa usilowania "walenia w rogi"... Wszyscy znajomi z roznych agencji reklamowych narzekaja na ten chamski proceder... Nie pomagaja "lojalki" ani inne papierki do podpisania - zlodziejstwo jest wszedzie... A kto sie bedzie procesowal zwlaszcza jesli jest freelancerem? Potrzebujacych zapraszam mimo wszystko do wspolpracy - jakos moze uda nam sie osiagnac zalozony cel...? ;-)

#119 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 kwietnia 2007 - 12:18

Tu chyba nie do końca, bo samo zestawienie znaków typograficznych to logotyp, a logo to element graficzny i opcjonalnie znaki typograficzne.

Popełniasz tu dość powszechny błąd, polegający na sprowadzeniu typografii do dziedziny sztuki użytkowej zajmującej się wyłącznie systemami pisma. Ale to nie jest prawda. Typografia jest sztuką komunikacji, a więc zajmującą się nie tylko pismem rozumianym jako zestaw liter, ale także symbolami graficznymi, takimi jak znaki graficzne (na przykład logo) lub znaki informacyjne (na przykład systemy informacyjne na lotniskach).

---- Dodano 17-04-2007 o godzinie 13:23 ----

Teraz spieramy się o definicję projektu. Pomysł czasami przychodzi od razu, wstępny szkic pomysłu to faktycznie kwestia nawet minut, ale dla mnie projekt kończy się w momencie stworzenia takiej formy znaku którą można przedstawić klientowi i cały ten proces (który opisałem w punktach wcześniej) IMHO w większości przypadków musi trwać, Ty odniosłeś się tylko do pierwszej fazy powstawania loga, która, faktycznie, długo trwać nie musi.
A shell, jak wiele innych korporacji przeprowadza czasami lifting znaku, jest to normalne, to samo robił apple, cocacola, hewlett-packard... Zauważ że w zasadzie od 48 roku jest to bardzo podobny znak.

Hm, ale nie chcesz przez to chyba napisać, że przedstawiasz projekty w postaci gotowych ksiąg znaku? Jeżel przedstawiasz koncepcje, w ciągu dwóch godzin można ich stworzyć nawet kilka. I to w postaci, którą można przedstawić klientowi. Ale to i tak nieważne. Jedyną ważną rzeczą jest to, że czas poświęcony na pracę nie decyduje o jej jakości. Cała reszta to wątko oboczne.

#120 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 17 kwietnia 2007 - 12:33

Hm, ale nie chcesz przez to chyba napisać, że przedstawiasz projekty w postaci gotowych ksiąg znaku? Jeżel przedstawiasz koncepcje, w ciągu dwóch godzin można ich stworzyć nawet kilka. I to w postaci, którą można przedstawić klientowi.

Nie, przedstawiam projekty jako w miarę skończone znaki, klienci nie muszą mieć dużej wyobraźni i dobrze im pokazać projekt maksymalnie zbliżony do efektu końcowego, oczywiście później projekt może ewoluować uwzględniając porawki klienta. Staram się raczej nie pokazywać szkiców.

Ale to i tak nieważne. Jedyną ważną rzeczą jest to, że czas poświęcony na pracę nie decyduje o jej jakości.

W moim przypadku tak.

#121 ozz

ozz
  • 1 129 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 17 kwietnia 2007 - 12:55

Prosze przeslac zalozenia zwiazane ze znakiem graficznym na moj mail... Najdrozsze "logo" jakie zrobilem kosztowalo 10.000zl netto...

mozna wiedziec co to za logo ??

#122 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 17 kwietnia 2007 - 12:55

Hm, ale Ty na tej podstawie oceniałeś innych. I to budzi mój sprzeciw, bo była to ocena bez podstaw do jej wydania.

#123 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 17 kwietnia 2007 - 12:57

Hm, ale Ty na tej podstawie oceniałeś innych. I to budzi mój sprzeciw, bo była to ocena bez podstaw do jej wydania.

Do kogo to piszesz?

#124 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 17 kwietnia 2007 - 14:09

Do kogo to piszesz?

A do Ciebie. IMHO ocenianie innym tylko własnymi kryteriami jest mało sensowne.

#125 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 17 kwietnia 2007 - 14:14

A do Ciebie. IMHO ocenianie innym tylko własnymi kryteriami jest mało sensowne.

Teza była taka: żeby zrobić dobry znak, nie wystarczą 2 godziny. Na razie nikt nie udowodnił że jest inaczej, a swoje zdanie opieram na doświadczeniu nie tylko własnym ale też znanych mi grafików, jakie inne kryteria mógłbym przyjąć? Nie ma badań opisujących ten temat.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych