Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kto zrobi logo?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
196 odpowiedzi w tym temacie

#126 Duckling

Duckling
  • 490 postów
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Napisano 17 kwietnia 2007 - 14:31

Teza była taka: żeby zrobić dobry znak, nie wystarczą 2 godziny. Na razie nikt nie udowodnił że jest inaczej, a swoje zdanie opieram na doświadczeniu nie tylko własnym ale też znanych mi grafików, jakie inne kryteria mógłbym przyjąć? Nie ma badań opisujących ten temat.

Moze najpierw zacząć od założeń słowa dobre... bo dla mnie dobre może być czymś innym od Twojego dobre... tak samo jak Ktoś powie Macintosh, ja pomyśle MBP a Ty iMac... jakie warunki musi spełnić logo, aby było dobre w YHO?? bo może spieramy sie o definicję "dobrości" ...

#127 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 17 kwietnia 2007 - 14:39

Moze najpierw zacząć od założeń słowa dobre... bo dla mnie dobre może być czymś innym od Twojego dobre... tak samo jak Ktoś powie Macintosh, ja pomyśle MBP a Ty iMac... jakie warunki musi spełnić logo, aby było dobre w YHO?? bo może spieramy sie o definicję "dobrości" ...

Dobre logo powinno być poprawne kompozycyjnie, ciekawe graficznie i powinno być zgodne z charakterem firmy. O ile do oceny kompozycji można podejść w miarę obiektywnie, to zgadzam się że reszta to subiektywne odczucie oceniającego. Ale czy to zneczy że nie ma sensu o tym rozmawiać?

#128 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 17 kwietnia 2007 - 14:43

A czy przedstawione przez Ciebie logo agencji spełnia te warunki?

#129 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 17 kwietnia 2007 - 14:44

A czy przedstawione przez Ciebie logo agencji spełnia te warunki?

Gdybym tak nie uważał to bym go nie pokazywał.

#130 Duckling

Duckling
  • 490 postów

Napisano 17 kwietnia 2007 - 14:48

Dobre logo powinno być poprawne kompozycyjnie, ciekawe graficznie i powinno być zgodne z charakterem firmy. O ile do oceny kompozycji można podejść w miarę obiektywnie, to zgadzam się że reszta to subiektywne odczucie oceniającego. Ale czy to zneczy że nie ma sensu o tym rozmawiać?

A czy w którymś momencie stwierdziłem, że nie ma sensu ?? bo ja nie potrafię się doszukać takiego stwierdzenia...

- poprawność kompozycji, no tak opierając się na ogólnie panujących zasadach...
- dwa pozostale sa subiektywne, ale przez co nakreślisz charakter firmy?

I teraz jeszcze jedno pytanie do wszystkich... rozmawiamy o procesie stworzenia logo, czy o skomputeryzowaniu logo... bo jeśli mówimy o procesie, czyli minimum: brief, projekty, spotkanie, poprawki, przekazanie projektu to jeśli Ktoś to robi w mniej niż 2h to ja też chce to coś co on bierze... jeśli zaś mówimy o "skomputeryzowaniu" projektu to nie tylko w 2h da się to zrobić, ale również zrobić parę innych...

@ Heidi: zgodzę sie w całości czas poświęcony na zrobienie logo nigdy nie odpowiada jego jakości nie jest to proporcja która rośnie z czasem, geometrycznie, wprost proporcjonalnie czy jakkolwiek...

#131 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 17 kwietnia 2007 - 14:56

Gdybym tak nie uważał to bym go nie pokazywał.

A moim zdaniem nie spełnia dwóch pierwszych warunków. Co do charakteru firmy, trudno mi się odnieść, bo jej nie znam. Ale chaos wizualny tego znaku nie mnie by nie zachęcił do skorzystania z ich usług. Więc chyba trzeciego również nie spełnia. IMHO. Zgadzam się z Heidim, że to raczej ilustracja jakaś niż logo.
I jak mamy o tym dyskutować, skoro tak bardzo się różnimy w ocenie tego samego? Dla mnie to dowód, że nawet wielokrotność "2 godzin" nie gwarantuje dobrego (w moim odczuciu) efektu.

#132 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 17 kwietnia 2007 - 14:59

- poprawność kompozycji, no tak opierając się na ogólnie panujących zasadach...
- dwa pozostale sa subiektywne, ale przez co nakreślisz charakter firmy?

To różnie, czasem przez luźne skojarzenia, czasem bardziej łopatologicznie, czasem wystarczy odpowiedni kształt liter lub kolor...

I teraz jeszcze jedno pytanie do wszystkich... rozmawiamy o procesie stworzenia logo, czy o skomputeryzowaniu logo... bo jeśli mówimy o procesie, czyli minimum: brief, projekty, spotkanie, poprawki, przekazanie projektu to jeśli Ktoś to robi w mniej niż 2h to ja też chce to coś co on bierze... jeśli zaś mówimy o "skomputeryzowaniu" projektu to nie tylko w 2h da się to zrobić, ale również zrobić parę innych...

Ja miałem na myśli proces od przeczytania briefu do pokazania klientowi pierwszego projektu.

@ Heidi: zgodzę sie w całości czas poświęcony na zrobienie logo nigdy nie odpowiada jego jakości nie jest to proporcja która rośnie z czasem, geometrycznie, wprost proporcjonalnie czy jakkolwiek...

Mi, w skrócie chodziło o to, że proces powstawania znaku jest na tyle złożony, że musi trwać, zostałem zmuszony do podania jakichkolwiek ram czasowych, to przyjąłem 8 godzin, ale w sumie raz będzie trzeba 6 a raz 14.

#133 Duckling

Duckling
  • 490 postów

Napisano 17 kwietnia 2007 - 15:26

No to nam się wyjaśniło Panowie i Panie :) Proces tworzenia logo - trwa minimum 1 - 2 dni, choć współczuję takiej pracy, ale to już nie moja brocha... "stworzenie (przeniesienie) loga na komputer" może trwać nawet i 5 minut, a pomysł na logo może powstać i w 2 sekundy... To co możemy tak przyjąć dla spokoju ducha i zjedzonych zebów innych?? bo myślę, że to kto jest designerem, projektantem, grafikiem, a kto jest tylko disajnerem bezuzytecznych znaczkow zweryfikuję rynek i klient...

#134 banan

banan
  • 765 postów
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Napisano 17 kwietnia 2007 - 15:33

83 posty temu wlasnie to wszystko napisalem. Czy po 133 postach mozna jeszcze cos logicznego i nowego napisac? Teraz to wyglada jak przekomarzanie sie, lapanie za slowka etc.

#135 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 17 kwietnia 2007 - 15:34

A moim zdaniem nie spełnia dwóch pierwszych warunków. Co do charakteru firmy, trudno mi się odnieść, bo jej nie znam. Ale chaos wizualny tego znaku nie mnie by nie zachęcił do skorzystania z ich usług. Więc chyba trzeciego również nie spełnia. IMHO. Zgadzam się z Heidim, że to raczej ilustracja jakaś niż logo.

Wiedziałem że jak zaczniemy pokazywać swoje prace to rozmowa zejdzie na omawianie konkretnych przykładów.
W słowie "espresso" jest dużo dynamiki i "pary". Żeby to podkreślić kompozycja jest celowo trochę rozchwiana. Założenie jest takie że logo ma trafiać do ludzi szukających małej, kompetentnej agencji ale takiej w której pracują "kreatywni lekko szurnięci" którzy są dobrzy w niesztampowych rozwiązaniach. Logo w założeniu miało być niesztampowe, kontrowersyjne i zauważalne. Nikt nie powiedział że logo nie może być ilustracyjne, dopóki spełnia pewne kryteria (np. jest czytelne mimo pomniejszenia) wszystko jest dozwolone.

Zerknij sobie na logo na http://www.babyboom.pl/ (nie moje), też bardziej ilustracja, nie nawiązująca bezpośrednio do tematu ale fajna i jak najbardziej na miejscu.

Poniżej przykład znaku który robiłem dla firmy handlującej w polsce wielkimi maszynami z czech i słowacji do obróbki metali. Logo miało być mocne i trochę techniczne. Odbiorcami są inżynierowie w dużych fabrykach produkujących na przemysłową skalę przedmioty z metalu. Kolorystyka (z flagi czech) została narzucona przez klienta. Jest to mniej kontrowersyjny projekt, może łatwiej będzie Ci się odnieść.
Dołączona grafika

I jak mamy o tym dyskutować, skoro tak bardzo się różnimy w ocenie tego samego? Dla mnie to dowód, że nawet wielokrotność "2 godzin" nie gwarantuje dobrego (w moim odczuciu) efektu.

A dla mnie to dowód na to że słowo "dyskusja" nie oznacza przytakiwania.

---- Dodano 17-04-2007 o godzinie 14:36 ----

Czy po 133 postach mozna jeszcze cos logicznego i nowego napisac?

Nie każdym logotypem się ogolisz. A zwłaszcza na parapecie.

#136 Duckling

Duckling
  • 490 postów

Napisano 17 kwietnia 2007 - 15:41

@pank: sam stwierdziles, ze dobre logo nie potrzebuję wyjaśnień, chyba nawet przytanąłeś George'owi, że dorabianie filozofii to absurd... wiec moze niech kazdy z nas sam oceni... bo juz w tym momencie w mojej ocenie, pare aspektów z Twoich założeń nijak się ma do wyniku pracy... nie jest to przytyk a moje subiektywne odczucia...

#137 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 17 kwietnia 2007 - 15:47

@pank: sam stwierdziles, ze dobre logo nie potrzebuję wyjaśnień, chyba nawet przytanąłeś George'owi, że dorabianie filozofii to absurd... wiec moze niech kazdy z nas sam oceni... bo juz w tym momencie w mojej ocenie, pare aspektów z Twoich założeń nijak się ma do wyniku pracy... nie jest to przytyk a moje obiektywne odczucia...

To nie ja stwierdziłem. Jeżeli znak który projektuję ma trafić do konkretnej grupy osób a nie do wszystkich, myślę że potrzebne jest przedstawienie założeń projektowych osobom które do tej grupy nie należą. Twoje obiektywne odczucia? Nie powinno być subiektywne? I oczywiście masz do nich prawo a ja nie mam do Ciebie żalu, ale nie będę się tym przejmował dopóki nie będziesz mi chciał zlecić projektu, ok?
  • kadargo lubi to

#138 Duckling

Duckling
  • 490 postów

Napisano 17 kwietnia 2007 - 15:58

@pank: mysle, że wręcz przeciwnie, nie jest konieczne... bo zakładając, że osoby z wewnątrz środowiska trafiają w założenia i "czytaja" właściwie logo, uniwersalność jego przekazu zakłada, że również ktoś z poza będzie je rozumiał w taki sposób w jaki sobie założyłeś...

---- Dodano 17-04-2007 o godzinie 17:00 ----

. Twoje obiektywne odczucia? Nie powinno być subiektywne? I oczywiście masz do nich prawo a ja nie mam do Ciebie żalu, ale nie będę się tym przejmował dopóki nie będziesz mi chciał zlecić projektu, ok?

Rzeczywiście o subiektywne chodzilo... dziękuję za zwrócenie uwagi... hmmm pewnie Cie nie zasmucę, ale i też ja się z tym dobrze czuję... espresso advertising, pomimo dynamiki i pary, nie siadzie nad zleconym przezemnie projektem...

#139 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 17 kwietnia 2007 - 16:06

@pank: mysle, że wręcz przeciwnie, nie jest konieczne... bo zakładając, że osoby z wewnątrz środowiska trafiają w założenia i "czytaja" właściwie logo, uniwersalność jego przekazu zakłada, że również ktoś z poza będzie je rozumiał w taki sposób w jaki sobie założyłeś...

Zakładając że uniwersalność przekazu jest jednym z kryteriów to tak, tutaj takiego założenia nie było.

Rzeczywiście o subiektywne chodzilo... dziękuję za zwrócenie uwagi... hmmm pewnie Cie nie zasmucę, ale i też ja się z tym dobrze czuję... espresso advertising, pomimo dynamiki i pary, nie siadzie nad zleconym przezemnie projektem...

Zupełnie mnie nie zasmucisz, czemu miał byś? Espresso advertising życzy dużo zdrowia i szczęścia w życiu osobistym.

#140 Duckling

Duckling
  • 490 postów

Napisano 17 kwietnia 2007 - 16:08

No tak wlasnie stwierdzilem... no proszę jak miło i szczerze można dyskusję prowadzić i sobie wszystkiego najlepszego życzyć, sama radość :)

#141 pawello

pawello
  • 150 postów
  • SkądTarnów

Napisano 18 kwietnia 2007 - 09:52

mozna wiedziec co to za logo ??

Mozna... pewna spolka zajmujaca sie dystrybucja paliw...

#142 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 18 kwietnia 2007 - 13:05

Wiedziałem że jak zaczniemy pokazywać swoje prace to rozmowa zejdzie na omawianie konkretnych przykładów. (...) A dla mnie to dowód na to że słowo "dyskusja" nie oznacza przytakiwania.

Próbowałem Ci wykazać, że w przypadku takim jak ten wątek, jedynym obiektywnym wyznacznikiem jakości jest to, czy logo "się sprzedało". Tobie podoba się jedno, mnie zupełnie coś innego. Rozmawiamy o kolorze śliwkowym, ale Ty myślisz o mirabelkach, ja o renklodach, a Duckling o węgierkach.

#143 Duckling

Duckling
  • 490 postów

Napisano 18 kwietnia 2007 - 16:21

Próbowałem Ci wykazać, że w przypadku takim jak ten wątek, jedynym obiektywnym wyznacznikiem jakości jest to, czy logo "się sprzedało". Tobie podoba się jedno, mnie zupełnie coś innego. Rozmawiamy o kolorze śliwkowym, ale Ty myślisz o mirabelkach, ja o renklodach, a Duckling o węgierkach.

Nie, no ja zdecydowanie też myślę o renklodach :D mniam... ale się nam kulinarnie zrobilo :D

#144 banan

banan
  • 765 postów
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Napisano 18 kwietnia 2007 - 20:00

Od loga, poprzez kupe, znowu logo az do sliwek... Nie ma to jak Polakow rozmowy :rolleyes:

#145 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 18 kwietnia 2007 - 20:15

Od loga, poprzez kupe, znowu logo az do sliwek... Nie ma to jak Polakow rozmowy :rolleyes:

Nie było jeszcze nic o dupach ani polityce.

#146 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 18 kwietnia 2007 - 20:26

Cóż... z tego co widzę to Pankiem można polemizować długo, jego wypowiedzi wkurzają nie jednego (między innymi mnie)... Jedno trzeba mu przyznać... ma chłop talent i to co stworzył świadczy o tym, że zna się na tym co robi i chwała mu za to... Jestem z Tobą ;)

#147 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 18 kwietnia 2007 - 20:46

Cóż... z tego co widzę to Pankiem można polemizować długo, jego wypowiedzi wkurzają nie jednego (między innymi mnie)... Jedno trzeba mu przyznać... ma chłop talent i to co stworzył świadczy o tym, że zna się na tym co robi i chwała mu za to...

Jestem z Tobą ;)

A co Cię konkretnie wkurza?

#148 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 18 kwietnia 2007 - 21:02

Sprawiasz wrażenie kogoś takiego kto kreuje się na wszechwiedzącego... Ale to nie istotne... To moje osobiste zdanie... Podobają mi się Twoje prace ale nie Twój chatakter... To wszystko... Pozdrawiam...

#149 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 18 kwietnia 2007 - 21:05

Sprawiasz wrażenie kogoś takiego kto kreuje się na wszechwiedzącego... Ale to nie istotne... To moje osobiste zdanie... Podobają mi się Twoje prace ale nie Twój chatakter... To wszystko...

Pozdrawiam...

Odniosłaś błędne wrażenie, mam poprostu swoje zdanie i jak narazie nikt mnie nie przekonał do innego, ale podkreślałem wiele razy że szanuję przeciwne opinie. A mnie się podoba Twój avatar, jest jakaś szansa na "pokash fotke!!!!1111"?

#150 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 18 kwietnia 2007 - 21:09

Pank, robi się mały offtop ale Ci odpowiem, na avatarze jest zdjecie (sam robiłem) mojej żony :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych