Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kto zrobi logo?

• Please log in to reply
196 replies to this topic

#151 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 18 April 2007 - 21:10

Pank, robi się mały offtop ale Ci odpowiem, na avatarze jest zdjecie mojej żony :)

Buhahaha, no to pokash fotke żony!!!!!!1111111jeden

#152 eazyone

eazyone
  • 447 posts

Posted 18 April 2007 - 21:14

Hahaha.... Se ne da.... I koniec offtopa...

#153 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 18 April 2007 - 21:40

Hahaha.... Se ne da.... I koniec offtopa...

No to pójdę popatrzeć na swoją.

#154 bachoo

bachoo
  • 335 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 April 2007 - 13:31

No to ja wtrące się bo dopiero teraz przeczytalem wszystko. Na calej lini popieram panka i sie zgadzam z tym co mowi. Natomiast bagatelizowanie ideologi loga jest bzdurą. Bzdurą jest mowienie ze ahrtysci dopisuja niewiadomo co do stworzonego znaku źeby mydlic oczy klientowi. Dobre logo jest przede wszystkim przemyślane. i tego sie nie da zrobic w 5 min. Dobre logo jest poprawnie zaprojektowane, jest syntezą tego co ma symbolizować i tego też sie nie da wyłowić w 5 min. Pomysł na logo wpada czasem od razu przy rozmowie z klientem, czasem podczas pracy nad znakiem a czasem mozna chodzić dlugo i na nic nie można wpaść - wtedy najbardziej boli. Z problemem projektowym się je obiad, jedzie samochodem, robi kupe (specjalnie dla ciebie pank ;-) ) czy idzie do kina. tak to juz jest. co do marketingu - oczywiscie jest potrzebny, bo można zrobic najlepsze logo na świecie wsadzić do szuflady i taki bedzie finał. Tylko trzeba odróżnić projekt dobrego loga od propagowania loga czyli marketingu firmy. Co z tego ze np takie "RTV euro AGD" widac w wielu gazetach, wisi na budynku czy swieci w citylightcie jak jest paskudne. Dobre logo jest trudno zrobic dlatego ono tyle kosztuje. bo projektujac trzeba przewidziec na jakich płaszczyznach bedzie ono wystepowalo i przy tym jak bedzie czytelne. od wizytowki po billboard. od jasnego tla do ciemnego tła, czy bedzie drukowane jak bedzie wygladał stempel czy moze byc tez wycinane i wszystko to trzeba przeanalizowac i wtopic w ideologie i estetyke projektu. wszystko to wymaga czasu i pracy. i to ze sie wykonalo na komputerze znak powiedzmy w 1 dzień to nie znaczy ze sie nad nim nie myslalo przez ostatnie np 2 dni ( a to tez praca). wiec część tu zaprezentowanych znakow (nie bede pokazywal palcami) to jakiś ... nie wiem ... napis poprostu
  • pank likes this

#155 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 29 April 2007 - 01:21

Pod tym co napisałeś mogę się spokojnie podpisać. Dzięki za nawiązanie do kupy.

#156 pejot

pejot
  • 312 posts

Posted 29 April 2007 - 09:49

Pomysł na logo wpada czasem od razu przy rozmowie z klientem, czasem podczas pracy nad znakiem a czasem mozna chodzić dlugo i na nic nie można wpaść - wtedy najbardziej boli.
Z problemem projektowym się je obiad, jedzie samochodem, robi kupe [...] czy idzie do kina. tak to juz jest.

To jest naprawdę dobry tekst, brawo :)

#157 TomkOx

TomkOx
  • 370 posts

Posted 29 April 2007 - 14:42

Jeśli ktoś jest cieńkim projektantem ten nawet robiąc kuparda ma problem... :cool:

#158 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 29 April 2007 - 19:03

Jeśli ktoś jest cieńkim projektantem ten nawet robiąc kuparda ma problem... :cool:

A jak jest grubym projektantem, to prtzy kupardzie od razu grubą kaskę trzaska?

#159 Adler

Adler
  • 572 posts
  • Skądznad Czeskiej hranicy

Posted 29 April 2007 - 19:08

Tak... a jak ktoś jest milionerem to w domu w t-shircie nie przejdzie ;)

#160 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 posts

Posted 29 April 2007 - 19:16

A od ilu godzin jest dobry projekt? I jeżeli do tego limitu brakuje 30 sekund to jeszcze jest zły projekt czy już niemal dobry? Czy projekt kiepskiego "projektanta" zyska nagle na jakości, jeżeli przesiedzi on nad nim odpowiednio dużo czasu? I skoro jakość przelicza się na czas, dlaczego w galeriach sztuki nie podpisuje się w podpisie obrazów i rzeźb czasu, który autor poświęcił na stworzenie dzieła? PS: Ile czasu spędziliście nad pisaniem tych postów?

#161 Adler

Adler
  • 572 posts

Posted 29 April 2007 - 19:28

A od ilu godzin jest dobry projekt? I jeżeli do tego limitu brakuje 30 sekund to jeszcze jest zły projekt czy już niemal dobry? Czy projekt kiepskiego "projektanta" zyska nagle na jakości, jeżeli przesiedzi on nad nim odpowiednio dużo czasu? I skoro jakość przelicza się na czas, dlaczego w galeriach sztuki nie podpisuje się w podpisie obrazów i rzeźb czasu, który autor poświęcił na stworzenie dzieła?
PS: Ile czasu spędziliście nad pisaniem tych postów?

dobry projekt nie zależy od czasu tylko od talentu i iskierki geniuszu a czasem też w mistrzowskim rozszyfrowaniu briefu klienta ;)

#162 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 posts

Posted 29 April 2007 - 19:33

Czytając tutejszych specjalistów, odnoszę wrażenie, że oni uważają wręcz przeciwnie.

#163 Adler

Adler
  • 572 posts

Posted 29 April 2007 - 19:39

Czytając tutejszych specjalistów, odnoszę wrażenie, że oni uważają wręcz przeciwnie.

Bo samo logo zaprojektować to naprawdę nie tygodniowa katorga i nieprzespane noce, wariactwo zaczyna się w momencie przygotowania loga do pokazania klientowi, analizy wariantów... i to można też podciągać pod projektowanie ;)

#164 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 29 April 2007 - 20:20

A od ilu godzin jest dobry projekt? I jeżeli do tego limitu brakuje 30 sekund to jeszcze jest zły projekt czy już niemal dobry? Czy projekt kiepskiego "projektanta" zyska nagle na jakości, jeżeli przesiedzi on nad nim odpowiednio dużo czasu? I skoro jakość przelicza się na czas, dlaczego w galeriach sztuki nie podpisuje się w podpisie obrazów i rzeźb czasu, który autor poświęcił na stworzenie dzieła?
PS: Ile czasu spędziliście nad pisaniem tych postów?

Zdradzę Ci pewien sekret, tylko, proszę, nie rozpowiadaj tego dalej bo to tajemnica przekazywana z ust jednego grafika drugiemu, i bardzo się pilnuje żeby nie wyszła na zewnątrz. Otóż, proszę Ciebie, ilość potrzebnego czasu na zrobienie loga to:
Suma znaków z loga, pomnożona przez ilość centymetrów wzrostu grafika, otrzymaną liczbę należy podzielić przez IQ tegoż grafika a od wyniku odjąć ilość jego rąk. Margines błędu to +- 2 godziny.

Przykład: logo firmy "dupa blada", grafik, 176 cm wzrostu, IQ 150, 2 ręce.

9x176=1584
1584/150=10.56
10.56-2=8.56

Nad logiem "dupa blada" grafik o podanych parametrach powinien siedzieć od 6.5 do 10.5 godziny. Jeżeli będzie siedział krócej, logo będzie niedopracowane, jeżeli posiedzi za długo, przedobrzy. Tę zależność doskonale oddaje krzywa Gaussa.

Mam nadzieję że czujesz się usatysfakcjonowany.

---- Dodano 29-04-2007 o godzinie 19:23 ----

dobry projekt nie zależy od czasu tylko od talentu i iskierki geniuszu a czasem też w mistrzowskim rozszyfrowaniu briefu klienta ;)

Zgodził bym się z tym, pod warunkiem że w miejsce "projekt" wstawimy "pomysł". I tu dałbym od razu Gis.

#165 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 posts

Posted 29 April 2007 - 22:56

No, widzę że Pank powoli zaczyna przeczuwać, za co tak naprawdę płaci się projektantowi ;-) Nie za godziny spędzone przed monitorem, ale za pomysł. Bez pomysłu nawet miesiące pracy idą na marne. A jak ktoś ma pomysł, a do tego doświadczenie i wiedzę, może wykonać pracę dużo szybciej. Poddawanie w wątpliwość jakości cudzej pracy tylko dlatego, że ten ktoś jest szybszy od Ciebie, nie świadczy o Twojej fachowości. Jedynie o Twoim tupecie.

#166 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 29 April 2007 - 23:14

No, widzę że Pank powoli zaczyna przeczuwać, za co tak naprawdę płaci się projektantowi ;-)

Ja nie muszę przeczuwać, mi też za projekty się płaci

Nie za godziny spędzone przed monitorem, ale za pomysł. Bez pomysłu nawet miesiące pracy idą na marne. A jak ktoś ma pomysł, a do tego doświadczenie i wiedzę, może wykonać pracę dużo szybciej.

Może wykonać pracę dużo szybciej od czego? Jak ktoś ma pomysł, może usiąść do pracy dopiero, jak nie ma to do czego ma siadać?

Poddawanie w wątpliwość jakości cudzej pracy tylko dlatego, że ten ktoś jest szybszy od Ciebie, nie świadczy o Twojej fachowości. Jedynie o Twoim tupecie.

Projektowanie to nie wyścigi, nie ma konkursów na najszybszego grafika na dzikim zachodzie. Chciałem zweryfikować swój pogląd na temat szybkości projektowania ale nikt nie pokazał tu dobrego logotypu zrobionego w 2 godzinki, więc pozwolisz że pozostanę przy swoim zdaniu, opierając się na doświadczeniu własnym i znanych mi grafików. Owszem może zdarzyć się przypadek że pomysł przyjdzie w sekundę, czcionka znajdzie się sama i od razu będzie pasować, kolorystyka od początku nie będzie zostawiać cienia wątpliwości a kompozycja jakoś zagra natychmiast, ale traktowałbym to raczej jako wyjątek od reguły.

Jedno pytanko mam do Ciebie. Projektujesz coś zawodowo czy tylko teoretyzujesz?

#167 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 posts

Posted 29 April 2007 - 23:26

Ja nie muszę przeczuwać, mi też za projekty się płaci

A o czym to świadczyć ma? "Miszczom" z Allegro też za projekty się płaci.

Może wykonać pracę dużo szybciej od czego? Jak ktoś ma pomysł, może usiąść do pracy dopiero, jak nie ma to do czego ma siadać?

Szybciej od Ciebie, na przykład. Niektórzy mają talent, doświadczenie i wykształcenie, dzięki czemu pracują szybko i wydajnie, bo nie muszą wyważać otwartych drzwi, a pewne rzeczy robią wprost instynktownie.

Projektowanie to nie wyścigi, nie ma konkursów na najszybszego grafika na dzikim zachodzie.

Ano właśnie. Dlatego poddawanie w wątpliwość jakości projektu, którego nie widziałeś na oczy, a jedynie wiesz coś o czasie jego przygotowania (nawet nie do końca wiesz, co zostało przygotowane: projekt końcowy czy pierwsze propozycje do akceptacji, a może tylko drobna przeróbka już istniejącego logotypu), jest śmieszne. Świadczy jedynie o tupecie i jakiejś chorej potrzebie deprecjonowania cudzej pracy.

Jedno pytanko mam do Ciebie. Projektujesz coś zawodowo czy tylko teoretyzujesz?

O jakie to ma znaczenie? Mieszkam w wolnym kraju i mam prawo do wyrażania swojej opinii. Czy jakoś tak, prawda?
  • pank likes this

#168 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 29 April 2007 - 23:54

A o czym to świadczyć ma? "Miszczom" z Allegro też za projekty się płaci.

Nie wiem o czym to świadczy, to Ty zacząłeś o przeczuciach pisać.

Szybciej od Ciebie, na przykład. Niektórzy mają talent, doświadczenie i wykształcenie, dzięki czemu pracują szybko i wydajnie, bo nie muszą wyważać otwartych drzwi, a pewne rzeczy robią wprost instynktownie.

Nie, nie, nie. Napisałeś że jak ma się pomysł to można szybciej pracować, tak napisałeś. A przy okazji, uważasz że nie mam talentu, doświadczenia, wykształcenia? A zakładając że mam i pracuję szybko i wydajnie, i to szybko i wydajnie znaczy właśnie w przypadku logotypu conajmniej kilka godzin to co wtedy?

Ano właśnie. Dlatego poddawanie w wątpliwość jakości projektu, którego nie widziałeś na oczy, a jedynie wiesz coś o czasie jego przygotowania (nawet nie do końca wiesz, co zostało przygotowane: projekt końcowy czy pierwsze propozycje do akceptacji, a może tylko drobna przeróbka już istniejącego logotypu), jest śmieszne. Świadczy jedynie o tupecie i jakiejś chorej potrzebie deprecjonowania cudzej pracy.

Ale ja nie poddałem w wątpliwość żadnego projektu którego nie widziałem. Napisałem tylko że moim zdaniem w 2 godziny się nie da, i jakoś nikt nie był w stanie udowodnić mi że się mylę. Nie pisałem o nikim konkretnie.

O jakie to ma znaczenie? Mieszkam w wolnym kraju i mam prawo do wyrażania swojej opinii. Czy jakoś tak, prawda?

Ależ oczywiście że masz prawo do wyrażania swojej opinii i ja to prawo szanuję. Łazisz po prostu za mną po różnych wątkach i starasz się mnie obrazić i zastanawiam się czy w tym przypadku jest to tylko dalszy ciąg Twojej misji, drogi Wallenrodzie, czy może jesteś grafikiem który faktycznie trzaska logasy w 2 godzinki i wpieniłeś się na to co napisałem. Skoro nie jesteś projektantem stawiam na to pierwsze. Tylko zastanawia mnie fakt na jakiej podstawie, skoro nie wiesz nic o pracy grafika, twierdzisz że się mylę.

#169 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 posts

Posted 30 April 2007 - 00:28

Nie wiem o czym to świadczy, to Ty zacząłeś o przeczuciach pisać.

"To nie ja, psze pani, to on"

Nie, nie, nie. Napisałeś że jak ma się pomysł to można szybciej pracować, tak napisałeś. A przy okazji, uważasz że nie mam talentu, doświadczenia, wykształcenia? A zakładając że mam i pracuję szybko i wydajnie, i to szybko i wydajnie znaczy właśnie w przypadku logotypu conajmniej kilka godzin to co wtedy?

Weź Ty chłopie przeczytaj jeszcze raz co napisałem, a nie opieraj się na przeczuciach. Tylko proszę: uważnie przeczytaj. Szczególnie zwróć uwagę na spójniki.

Ale ja nie poddałem w wątpliwość żadnego projektu którego nie widziałem. Napisałem tylko że moim zdaniem w 2 godziny się nie da, i jakoś nikt nie był w stanie udowodnić mi że się mylę. Nie pisałem o nikim konkretnie.

Hłe, hłe. I Twoim zdaniem "w dwie godziny się nie da" nie jest poddawaniem w wątpliwość? No jajcarz z Ciebie, naprawdę.

Ależ oczywiście że masz prawo do wyrażania swojej opinii i ja to prawo szanuję. Łazisz po prostu za mną po różnych wątkach i starasz się mnie obrazić i zastanawiam się czy w tym przypadku jest to tylko dalszy ciąg Twojej misji, drogi Wallenrodzie, czy może jesteś grafikiem który faktycznie trzaska logasy w 2 godzinki i wpieniłeś się na to co napisałem. Skoro nie jesteś projektantem stawiam na to pierwsze. Tylko zastanawia mnie fakt na jakiej podstawie, skoro nie wiesz nic o pracy grafika, twierdzisz że się mylę.

A skąd Ci przyszło do głowy, że nie jestem projektantem? Czyżbyś miał przeczucie? I dlaczego uważasz, że wyrażanie przeze mnie swojej opinii, do czego mam przecież prawo, bo to wolny kraj, ma służyć obrażaniu Cię? Tak jak i Ty korzystam tylko z przysługującego mi prawa. Tak jak i Ty, wyrażam tylko swoją opinię na temat postów, które uważam za śmieszne.

#170 bachoo

bachoo
  • 335 posts
  • SkądŁódź

Posted 30 April 2007 - 00:45

Projektant projektantowi nie jest rowny. są lepsi sa gorsi to normalne ale wazne zeby rzeczy wykonywali profesjonalnie - czyli zeby ich praca trzymala sie zasad projektowania a to ile dalej wleja w to swojej fantazji to juz ...

#171 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 30 April 2007 - 00:48

"To nie ja, psze pani, to on"

No. Ale widzę że naprawde uważnie czytasz moje posty. To jak, chcesz to zdjęcie z autografem?

Weź Ty chłopie przeczytaj jeszcze raz co napisałem, a nie opieraj się na przeczuciach. Tylko proszę: uważnie przeczytaj. Szczególnie zwróć uwagę na spójniki.

No to zapytam jeszcze raz. Uważasz że brakuje mi wiedzy, doświadczenia? I na jakiej podstawie tak uważasz?

Hłe, hłe. I Twoim zdaniem "w dwie godziny się nie da" nie jest poddawaniem w wątpliwość? No jajcarz z Ciebie, naprawdę.

Napisałeś: "Poddawanie w wątpliwość jakości cudzej pracy tylko dlatego, że ten ktoś jest szybszy od Ciebie, nie świadczy o Twojej fachowości.". Nie zgłosił się nikt kogo pracę mógłbym poddać w wątpliwość. Więc nie ma tego kogoś szybszego ode mnie do kogo mógłbym wystartować ze swoim tupetem.

A skąd Ci przyszło do głowy, że nie jestem projektantem? Czyżbyś miał przeczucie? I dlaczego uważasz, że wyrażanie przeze mnie swojej opinii, do czego mam przecież prawo, bo to wolny kraj, ma służyć obrażaniu Cię? Tak jak i Ty korzystam tylko z przysługującego mi prawa. Tak jak i Ty, wyrażam tylko swoją opinię na temat postów, które uważam za śmieszne.

To jesteś czy nie jesteś? W tym temacie to dość istotne. Nie wiem czemu wyrażanie przez Ciebie opinii ma służyć obrażaniu mnie, to Ty mi powiedz. Tylko że ja nie czuję się obrażony, na razie z etapu rozbawienia przeszedłem do lekkiego znudzenia Twoimi inwektywami, więc albo przestaniesz być nudny i postarasz się o jakiś rzeczowy argument albo poprostu zacznę ignorować Twoje posty bo nic nie wnoszące przepychanki mnie mało interesują. Na razie nie pokazałeś że stoi za tobą jakakolwiek wiedza czy doświadczenie.

#172 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 posts

Posted 30 April 2007 - 01:44

No. Ale widzę że naprawde uważnie czytasz moje posty. To jak, chcesz to zdjęcie z autografem?

Masz jakąś niespełnioną potrzebę zostania gwiazdą. Może "Idol"? Ale tak, czytam uważnie posty, na które odpowiadam. To chyba normalne? Czyżbyś nie czytał uważnie tego, na co odpowiadasz?

No to zapytam jeszcze raz. Uważasz że brakuje mi wiedzy, doświadczenia? I na jakiej podstawie tak uważasz?

Nic takiego nie napisałem, ale skoro pytasz. Tak, uważam tak na podstawie przedstawionych przez Ciebie dwóch przykładów znaków graficznych. Oba są jakimś smutnym żartem z tematu "znaku firmowego".

Napisałeś: "Poddawanie w wątpliwość jakości cudzej pracy tylko dlatego, że ten ktoś jest szybszy od Ciebie, nie świadczy o Twojej fachowości.". Nie zgłosił się nikt kogo pracę mógłbym poddać w wątpliwość. Więc nie ma tego kogoś szybszego ode mnie do kogo mógłbym wystartować ze swoim tupetem.

Poza osobą, która napisała, że "już coś przygotowała?. I, w ogólności, wszystkich osób, które pracują szybciej od Ciebie (czytaj: przygotowanie projektu zajmuje im poniżej 8 godzin).

To jesteś czy nie jesteś? W tym temacie to dość istotne. Nie wiem czemu wyrażanie przez Ciebie opinii ma służyć obrażaniu mnie, to Ty mi powiedz. Tylko że ja nie czuję się obrażony, na razie z etapu rozbawienia przeszedłem do lekkiego znudzenia Twoimi inwektywami, więc albo przestaniesz być nudny i postarasz się o jakiś rzeczowy argument albo poprostu zacznę ignorować Twoje posty bo nic nie wnoszące przepychanki mnie mało interesują. Na razie nie pokazałeś że stoi za tobą jakakolwiek wiedza czy doświadczenie.

Ty za to pokazałeś, że za Tobą nie stoi nic poza wybujałym ego i przekonaniem o wyjątkowości własnych "płodów". I jeszcze przekonaniem, że jesteś jedyną osobą, która może krytykować wszystko i wszystkich. Ale kiedy poddać krytyce Twoją osobę... O! To już się zaczyna posądzanie o obrażanie, inwektywy i takie tam różne. A ja przecież tylko wyrażam swoją opinię. Jak Ty wielokrotnie na tym forum.
I nie, nie zamierzam nawet przedstawiać Ci swojego portfolio ani okazywać CV. To bez znaczenia. Skoro wzorem robotników akordowych przeliczasz sztukę na godziny, moje portfolio nic by Ci nie powiedziało. Prace opisuję tylko datą i uzyskanymi wyróżnieniami lub nagrodami. Nigdy nie wpadło mi do głowy notować, ile czasu spędziłem nad poszczególnymi etapami pracy.

#173 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 30 April 2007 - 03:36

Masz jakąś niespełnioną potrzebę zostania gwiazdą. Może "Idol"? Ale tak, czytam uważnie posty, na które odpowiadam. To chyba normalne? Czyżbyś nie czytał uważnie tego, na co odpowiadasz?

Nie mam takiej potrzeby, za to Ty masz dziwną potrzebę łażenia za mną po forum. Przykro mi ale mam już żonę.

Nic takiego nie napisałem, ale skoro pytasz. Tak, uważam tak na podstawie przedstawionych przez Ciebie dwóch przykładów znaków graficznych. Oba są jakimś smutnym żartem z tematu "znaku firmowego".

Ach, uraziłeś moje wybujałe ego, jak mogłeś.

Poza osobą, która napisała, że "już coś przygotowała?. I, w ogólności, wszystkich osób, które pracują szybciej od Ciebie (czytaj: przygotowanie projektu zajmuje im poniżej 8 godzin).

Skoro tak wnikliwie czytasz posty to może przeczytaj jeszcze raz, dowiesz się wtedy że osoba która "już coś przygotowała" nie ma nic wspólnego z tym co pisałem. I, jeszcze raz przypominam, narazie nie zgłosiła się osoba która napisałaby że pracuje szybciej ode mnie (czytaj: przygotowanie projektu LOGOTYPU zajmuje mu 2 godziny).

Ty za to pokazałeś, że za Tobą nie stoi nic poza wybujałym ego i przekonaniem o wyjątkowości własnych "płodów".

Nigdzie nic takiego nie napisałem, wnioski absolutnie z dupy, ale to zdaje się Ty starasz się udowodnić że jestem taki jak piszesz, nie ja.

I jeszcze przekonaniem, że jesteś jedyną osobą, która może krytykować wszystko i wszystkich.

Ciekawe jak to się ma do wielokrotnego podkreślania przeze mnie że to co piszę to moje prywatne opinie. Weź głęboki oddech bo się zaraz zapowietrzysz. Musiało cię strasznie zaboleć to jabłko na samochodzie. Ale, jeszcze raz podkreślam, to że takie naklejki są śmieszne, to tylko moja opinia. Nie przejmuj się.

Ale kiedy poddać krytyce Twoją osobę... O! To już się zaczyna posądzanie o obrażanie, inwektywy i takie tam różne. A ja przecież tylko wyrażam swoją opinię. Jak Ty wielokrotnie na tym forum.

I oczywiście to, że jesteś dość napastliwy przy swoim wyrażaniu opinii umknęło Twojej uwadze? Nie chodzi o to że uważasz moje projekty za złe, twoja broszka, chodzi o to że nie umiesz napisać do mnie nic co nie zawierało by słów "ego", "tupet" i takich tam i jeszcze o to że nie potrafisz powstrzymać się przed niczym nie popartymi tezami na temat mojego wysokiego mniemania o sobie połączonego z brakiem odporności na jakąkolwiek krytykę. Chcesz rozmawiać poważnie? Proszę powiedz dla czego uważasz że moje prace są złe, tylko postaraj się konkretnie, jak ja to zrobiłem pisząc o pracach które zostały tu pokazane. Naprawde chętnie poznam Twoją opinię pod warunkiem że nie będzie to plucie pianą.

I nie, nie zamierzam nawet przedstawiać Ci swojego portfolio ani okazywać CV. To bez znaczenia.

Nie przypominam sobie żebym Cię o to prosił. Ale narazie odnoszę wrażenie że trochę konfabulujesz dla dodania sobie autorytetu.

Skoro wzorem robotników akordowych przeliczasz sztukę na godziny, moje portfolio nic by Ci nie powiedziało.

Nie przeliczam sztuki na godziny, i nie sądzę żeby robotnicy akordowi to robili. Jak już pisałem wcześniej, traktuję ten zawód raczej jak rzemiosło a to co tu napisałeś świadczy o tym że czytając wątek zwracałeś większą uwagę na użyte przeze mnie zwroty niż na jego treść. Postaram się streścić o co mi chodziło, mam nadzieję że zrozumiesz tym razem.

Chiałem powiedzieć że moim zdaniem proces powstawania znaku firmowego (i tylko o znak mi chodziło, nie o projektowanie bardziej ogólnie) jest na tyle złożony, że jest mało prawdopodobne żeby dało się drogę od briefu do efektu który można pokazać klientowi pokonać w któtkim okresie czasu. Te 8 godzin których się czepiasz należy traktować z dużym dystansem. Raz będzie 5 raz 14 to nie kopanie rowów, ale generalnie jest to proces czasochłonny. Jeżeli wśród swoich nagrodzonych i wyróżnionych prac masz znaki które udało ci się machnąć razdwa i są to dobre projekty a nie coś zrobionego na kolanie, to znaczy że Ty masz rację, a ja się mylę. Masz takie znaki?

Prace opisuję tylko datą i uzyskanymi wyróżnieniami lub nagrodami. Nigdy nie wpadło mi do głowy notować, ile czasu spędziłem nad poszczególnymi etapami pracy.

Mi też nigdy nie wpadło to do głowy.

#174 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 posts

Posted 30 April 2007 - 10:52

I oczywiście to, że jesteś dość napastliwy przy swoim wyrażaniu opinii umknęło Twojej uwadze?

Ależ gdzieżby tam, wcale nie. Wyrażam tylko swoją prywatną opinię na temat Twoich postów, które są śmieszne. Mogę, prawda?
A Ty, dziwnym trafem, reagujesz zupełnie tak, jak inne osoby na Twoje wymądrzania się w innych wątkach. I właśnie o tę śmieszną reakcję chodzi. Chętnie krytykujesz innych, ale sam nie potrafisz przyjąć krytyki wyrażonej w tym samym "stylu". A najzabawniejsze jest to, że jadąc po mnie doskonale opisałeś swoje własne krytykanctwo forumowe.
QED

PS. A te Twoje wypłody graficzne nie są żadnymi znakami graficznymi. Nie spełniają podstawowych zasad tego typu projektów.

#175 Adler

Adler
  • 572 posts

Posted 30 April 2007 - 11:35

właściwie o co wy się kłucicie ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users