Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kto zrobi logo?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
196 odpowiedzi w tym temacie

#76 db

db
  • 771 postów

Napisano 15 kwietnia 2007 - 11:12

Myślę ,że autor jeśli na prawdę chce mieć dobre logo to powinien znaleźć jakieś studio graficzne lub freelancera - przejrzeć portfolio, zapoznać się z pracami dokonanymi i dopiero wtedy dokonać wyboru. Szukanie wykonawcy tu na forum jest bardzo ryzykowne.

#77 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 kwietnia 2007 - 11:50

Cena logo nie jest aż tak ważna. Cena nie jest tu wyznacznikiem jakości. Ty możesz zrobić logo za 20 000, a inny charytatywanie za darmo.

Firma Nike kupiła swój słynny znaczek od studentki za 35 $ :mrgreen:. Prosty projekt oraz dobry marketing (i same produkty) przełożyły się na sukces marki a nie cena czy profesjonalność owej studentki ;).

#78 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 15 kwietnia 2007 - 12:50

swoich prac się nie wstydzę i prosze bardzo, niech każdy z szanownych kolegów po fachu przedstawi jakiś znak, porozmawiamy opierając się na przykładach

Kolega Diodak znak przedstawił...
Pank, może i dla Ciebie jestem nudny, ale chciałbym tak jak wiele innych osób obejrzeć Twoje prace.

PS. Skąd u Ciebie tyle agresji? :-)

#79 mikoZa

mikoZa
  • 27 postów

Napisano 15 kwietnia 2007 - 16:11

Skojarzenia, podswiadomosc- to potega! Tak, bardzo duzy wplyw ma na odbior. Kolorystyka jak wspomnialem. Dlatego brak wiedzy to dramat, przeklenstwo- jesli zleceniodawca zleci budowe loga osobie nie kompetentnej. rzyklad jablka "appla" wydaje mi sie, ze tutaj skojarzenia ugryzionego jablka (jablko Adama, jablko krolewny sniezki) mysle, ze to wszsytko ma swoje znaczenie: swiadome bardziej badz mniej. Pewnego rodzaju kontrast, pomiedzy grzechem, a rzacza piekna (bo przyznajmy, ze urzadzenia appla sa piekne, po przez ich staranne przygotowanie- JA! Bynajmniej czuje, ze dostaja dusze- jak stare projektowne meble z 1880roku). Wydaje mi sie, ze takie ugryzienie jablka to pokusa nie do odrzucenia. Jesli ktos buduje ideologie do logotypu- potrafi poprzec ja argumentami i faktycznie zbudowac takie logo w zgodzie z ideologia to brawa za to ! Logo musi wplywac na zmysly i trzeba naprawde nie lada przygotowania by znac triki. Kolo fortuna sie toczy! Sama lodyzka w logo "appla" skierowana w prawy gorny rog symbolizuje wzrost- dlaczego nie jest skierowana w lewo? Moze to kwestia przypadku, chociaz przypadki sa przypadkami tylko dla ignorantow. Ja wierze, ze zrobila to osoba zdajaca sobie sprawe, ze zegar kreci sie w prawo i to dodaje dynamiki. Jest kupa wiedzy dotyczaca tych kwestii. Literki nie powinny sie przewracac NIGDY! Strzalki w dol, albo cokolwiek w dol- no to w dol! Dlatego CPN- wiem jak kiedys wygladal ten koncenr kiedys, a dzis? Kolo- tez nie jest stabilne- wiec nie powinno nie miec stabilnej podstawy jako logo. Bylem jakis cas temu na warsztatach przy UG dotyczacych wlasnie projektowania LOGO i aspektow jakie maja wplyw wlasnie na podswiadomosc. Bardzo szeroko bylo omawiane LOGO marki "Carefure" dlaczego przod niebieski tyl czerwony itp. dlaczego ryba, a nie ptak. Wiemy co to sa kolory tz. tanie...ktos kto nie ma odpowiedniej wiedzy niech robi co chce, probuje doucza sie, ale niech na milosc boska nie bierze sie za projektowanie logo. Marketing wazna sprawa naturalnie, ale przestanmy mowic, ze logo jest do zrobienia w chwile. Znaczek graficzny- nie przemyslany dla wspomnianego "Zenka", bez przygotowania pod printing-owszem. Ale konkretne zlecenie- w 2h to sie nawet nie da pomyslec o wszytskich waznych sprawach. Trzeba sie porozumiewac z teoretykami wlasnie. Wlasnie po to by logo nie bylo tylko logiem, ale wlasnie pewnego rodzaju metafora, ideologia. I moim zdaniem przerabianie projektowanych logotypow wprowadzi chaos. Przescigiwanie sie mondrulkowanie- nie szczere i obiektywne jak przypuszczam- bo wszyscy rzucaja sie na "Panka" wiec mysle, ze pokazanie przez niego jakiegokolwiek logo przyczyni sie tylko do drwiaco kpiacej, subiektywnej oceny- jak mozna przypuszczac. Takze trzeba wiedziec dla kogo sie projektuje. Przylozyc sie trzeba jak najmocniej i do Zenka jak wspomnialem i do wielkiej firmy i do tych co maja kapital i plan na "robienie marki". Jednak by logo bylo doprCOWANE potrzeba czasu zaangazowania roznych ludzi i kasy! Gdyby komus zalezalo na logo i tylko na tym- by bylo ladne i... nie pozwolil bym sobie pracowac nad nim krocej niz dwa dni. Zrobil bym ile mogl i zwrocil iwage na to, co zrobione nie zostalo. Bo przy niskim budzecie sie nie da. Za ostatnie logo wzialem 2500pln, ale wiem ile pracy w nie wlazylem. Logo kosztowalo dwa razy tyle poniewaz oprocz mnie pracowalo nad nim jeszcze kilka innych osob. Projektow powstalo 20 roznych- poniewaz sama kreatywnosc badz tez talent powoduje nie konczace sie pomysly,skojarzenia, ale jak mowie- sa potrzbni inni, ideolodzy, socjolodzy, psycholodzy, marketingowcy- dlatego ludzie pracuja w grupach,a nie w pojedynke- i zleceniodawca chcacy zaplacic za logo 100 zl musi sie liczyc z tym, ze nie jest to kwota, ktora starczy-wtedy pozostaje zaufac designerowi z doswiadczeniem-przygotowanemu z odpowiednia wiedza-sam grafik nie starczy,chyba, ze ma doswiadczenie i wtedy nie wazne gdzie i ile sie uczyl,ale uczy sie ciagle:). A, ze firma nike(jesli to prawda- bo nie znam tej historii) osiagnela sukces logiem za 40 baksów- chwala im za to, ale to tez byl inny start i inne czasy. W sredniowieczu czlowiek spotykal sie z iloscia informacji przez cale zycie z jaka dzisiaj spotykamy sie w ciagu dnia.
...nie jestem specjalista w dziedzinie projaktowania logo. Jednak zrobilem ich troche. Powazniejszych, mniej powaznych, drozszych, tanszych- roznych i dla roznych ludzi.

krple slonca for yo all...

---- Dodano 15-04-2007 o godzinie 17:24 ----
...a swoja droga bylby to ciekawy temat na posiedzisko gdzies w jakims klubie-malym szarym, zadymionym pomieszczeniu z dobra muzyczka :)na wygodnych sofach rzecz jasna...

#80 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 15 kwietnia 2007 - 19:55

A mi mówiono "work smart, not hard" - czas nie jest wyznacznikiem jakości. Pomysł i szkice można wykonać w kilkanaście minut a przygotować wersję elektroniczną znaku graficznego w kilka godzin.

Zdaje się że to właśnie pisałem?

BTW pojawią się w koncu jakieś przykłady? :cool:

No, Ty pokazałeś, i na co teraz liczysz? Dyskusja była czysto teoretyczna, pokazywanie czegokolwiek nic do niej nie wniosło. Co co pokazałeś to przykład czego? Logotypu zrobionego w godzinkę czy osiem?

---- Dodano 15-04-2007 o godzinie 19:05 ----

A co do ugryzionego jabłuszka to cały czas uwazać, że tu nie jabłko czyniło cuda, tylko spacjaliści od marketingu. Wypromowali produkty tak, że każdy kto spojrzy na logo Apple od razu wie co to za firma.
To samo można powiedzieć o Orange. Początkowo nikt nie miał pojećia co to jest, teraz po tak duzej kampanii reklamowej nie ma już osoby, która by nnie wiedziała co to za firma.
Kolejny przykład Play. Każdy bibload, tysiące reklam, TV, radio... a logo?
Logo ludzie kojarzą tylko przez reklamy. Pół roku temu jakbyśmy sporzejli na logo Play to podobnie jak z Orange każdy by ręce rozłożył na pytanie: co to za firma?

Co nie zmienia faktu że to dobre znaki.

Oczywiście dobry znaczek też jest ważny. tai, który wpada w oko, daje się zapamiętać i nasuwa skojarzenia z firmą. Ale niestety bez marketingu nic nie zwojuje.
Jeśli projektant powie, że jego logo za 10 000 wzniesie firmę na wyżyny to dla mnie jest niestety kit.

Nikt tak nie twierdzi, ale poważna firma powinna mieć dobry logotyp.

Cena logo nie jest aż tak ważna. Cena nie jest tu wyznacznikiem jakości. Ty możesz zrobić logo za 20 000, a inny charytatywanie za darmo.
Czy to znaczy, że ktoś zrobi nieprofeslonalne logo bo nie weźmie za nie pieniędzy?

Jeżeli charytatywnie zrobi dla np. jakiejś fundacji to nic nie będzie znaczyć, ale dobry projektant z wyrobioną marką ma swoje stawki bo może sobie na to pozwolić. To tak jak z np. piłkarzami, za jednego trzeba zapłacić kilka milionów dolarów za innego kilka tysięcy, i nikt nie twierdzi że ten za kilka tysięcy jest równie dobry.

Chej, zdaje mi się że przed chwilą było tu coś co nazwałeś logiem, co się z tym stało?

---- Dodano 15-04-2007 o godzinie 19:07 ----

Myślę ,że autor jeśli na prawdę chce mieć dobre logo to powinien znaleźć jakieś studio graficzne lub freelancera - przejrzeć portfolio, zapoznać się z pracami dokonanymi i dopiero wtedy dokonać wyboru.
Szukanie wykonawcy tu na forum jest bardzo ryzykowne.

Dla czego ryzykowne? Wielu grafików pracuje na makach, przez co udziela się na tym forum. To chyba dobre miejsce żeby znaleźć freelancera?

---- Dodano 15-04-2007 o godzinie 19:08 ----

Firma Nike kupiła swój słynny znaczek od studentki za 35 $ :mrgreen:. Prosty projekt oraz dobry marketing (i same produkty) przełożyły się na sukces marki a nie cena czy profesjonalność owej studentki ;).

I ile znasz jeszcze takich przypadków? Ten jest już środowiskową anegdotą, to chyba o czymś świadczy?

---- Dodano 15-04-2007 o godzinie 19:36 ----

Kolega Diodak znak przedstawił...
Pank, może i dla Ciebie jestem nudny, ale chciałbym tak jak wiele innych osób obejrzeć Twoje prace.

Nie Ty jesteś dla mnie nudny tylko Twoje namolne marudzenie o moje prace, ale dobrze, mówisz i masz. to jedno z moich ostatnich zleceń, i zapewniam że nie powstało w 2 godziny.
Dołączona grafika

PS. Skąd u Ciebie tyle agresji? :-)

Ty poważnie z tą agresją? Gdzie ją widzisz konkretnie?

#81 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:27

Pank, to logo nie jest dobre, wizualnie jest wręcz odrażające, takie są moje odczucia... :confused:

#82 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:28

Pank, to logo nie jest dobre, wizualnie jest wręcz odrażające, takie są moje odczucia... :confused:

E, tam, nie znasz się na sztuce.

#83 George Stark

George Stark
  • 242 postów

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:29

A to moje logo przygotowane dla jednej z firm. To co wczesniej pokazałem troche odbiegało od tematu wiec usunąłem. Sorki

#84 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:29

Moje marudzenie pank, jest namolne - bo dobrego grafika - jak sam wiesz - poznaje się nie po tym co mówi i jak się przechwala - ale prosząc Go o jego portfolio. Diodak zaprezentował swoją pracę, Ty również. I ja, tak jak inni czytelnicy wyrobimy sobie zdanie o Was, właśnie na podstawie tych prac. Ten którego prace są lepsze czy bardziej profesjonalne, zyska większe zaufanie - jako profesjonalista. PS. Tak z czystej ciekawości - ile czasu powstawało logo, które pokazałeś? Bo prosiliśmy o prawdziwe prace a nie zrobione w cliparcie w 5 minut :-)

#85 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:31

Dołączona grafika

to i ja dodam jakąś pracę od siebie, projekt nie powstał w 15 minut, ani też w dwie godziny, zastanawialem się nad kształtem bardzo długo i chyba pasuje do mojej osoby

#86 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:32

PS. Tak z czystej ciekawości - ile czasu powstawało logo, które pokazałeś? Bo prosiliśmy o prawdziwe prace a nie zrobione w cliparcie w 5 minut :-)

Sam dobór czcionki zajął mi dobre kilka godzin, myślę że całość zajęła coś koło 7.

---- Dodano 15-04-2007 o godzinie 20:34 ----

Dołączona grafika

to i ja dodam jakąś pracę od siebie, projekt nie powstał w 15 minut, ani też w dwie godziny, zastanawialem się nad kształtem bardzo długo i chyba pasuje do mojej osoby

Czy tylko mi ten kształt kupę przypomina? Oczywiście bez urazy.

#87 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:35

Mi chyba bardziej przypomina płomień...

#88 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:35

gdybyś czcionkę projektował sam od podstaw to te 7 godzin byłoby do wybaczenia, ale w tym przypadku, wybacz... wierzę, że to zwykły żart...

#89 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:36

Pank, całkiem serio: powiedzmy, że chciałbym Ci zapłacić za zaprojektowanie logosa - normalną byłaby prośba o pokazanie Twojego portfolio? @Piotr Falba: 333 posty? W połowie drogi do piekła czy jak? :-)

#90 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:37

Pank, całkiem serio: powiedzmy, że chciałbym Ci zapłacić za zaprojektowanie logosa - normalną byłaby prośba o pokazanie Twojego portfolio?

Oczywiście.

#91 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:38

Czy tylko mi ten krztałt kupę przypomina? Oczywiście bez urazy.

kształt ma się różnie kojarzyć, jednym przypomina, kupę, innym liść, a jeszcze innym płomień... to po prostu zwykły kształt, każdy widzi w nim to co chce zobaczyć,
być*może nie jest zrobiony poprawnie, w końcu nie mam żadnego wykształcenia w tym kierunku, a przez mój młody wiek to i doświadczenie mam prawie zerowe...

#92 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:41

kształt ma się różnie kojarzyć, jednym przypomina, kupę, innym liść, a jeszcze innym płomień... to po prostu zwykły kształt, każdy widzi w nim to co chce zobaczyć,
być*może nie jest zrobiony poprawnie, w końcu nie mam żadnego wykształcenia w tym kierunku, a przez mój młody wiek to i doświadczenie mam prawie zerowe...

Kształt jak kształt, nie może być poprawny bądź nie, ni się skojarzył z kupą, ale nie przejmuj się, mam małe odchylenie koprofagiczne.

#93 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:42

Chciałbym sobie wyrobić dobrą opinię na temat tworzenia logosów - wyraziłeś kilka ciekawych opinii, ale nie wiem jak mam do nich podchodzić, bo nie pokazując swoich prac (albo pokazując prace jako żart) nie dajesz mi (nam) możliwości obiektywnej oceny Twoich racji. Wydaje mi się, że dopiero pokazując prace możesz być brany za poważną osobę w swoich osądach.

#94 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:46

Chciałbym sobie wyrobić dobrą opinię na temat tworzenia logosów - wyraziłeś kilka ciekawych opinii, ale nie wiem jak mam do nich podchodzić, bo nie pokazując swoich prac (albo pokazując prace jako żart) nie dajesz mi (nam) możliwości obiektywnej oceny Twoich racji. Wydaje mi się, że dopiero pokazując prace możesz być brany za poważną osobę w swoich osądach.

W pełnia się z woocashem zgadzam, w teorii pank jest świetnym projektantem, jednak w praktyce, nie wiem... a naprawdę chciałbym się*o tym przekonać.

#95 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 15 kwietnia 2007 - 21:58

Żeby obiektywnie ocenić moje racje wystarczy przemyśleć to co napisałem, nic więcej nie trzeba. Jeżeli mam być szczery to nie obchodzi mnie to czy ktoś będzie mnie brał na poważnie czy nie, wyraziłem swoją opinię i tyle. Nie zamierzam nikogo nawracać ani na siłę przekonywać, wydawało mi się że moje argumenty są rozsądne i w miarę jasno przedstawione.
Ale proszę, to mój prawdziwy projekt, jak nie mogliście się zadowolić 2-minutową pracą w ilustratorze dla żartu, podpinam pracę na poważnie. Ta zajęła mi oczywiście więcej niż 2 minuty.

Dołączona grafika
  • MacDada lubi to

#96 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 15 kwietnia 2007 - 22:05

No widzisz, i tu wreszcie pokazujesz coś sensownego, wg mnie nawet bardzo sensownego - dziwi mnie tylko, że nie chcesz pokazać całej galerii/swojej strony.

Co do agresji - choćby twój ostatni post :-)

sram na to czy ktoś będzie mnie brał na poważnie czy nie,

jak nie mogliście się zadowolić 2-minutową pracą

EDIT: Espresso advertising jeszcze czy już nie używa tego logotypu? Chyba że w necie nie na ich stronę trafiłem?

#97 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 kwietnia 2007 - 22:09

no cóż, zgadza się, tym logiem przypieczętowałeś każde wyżej wymienione słowo!!!

#98 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 15 kwietnia 2007 - 22:09

No widzisz, i tu wreszcie pokazujesz coś sensownego - dziwi mnie tylko, że nie chcesz pokazać całej galerii/swojej strony.

Co do agresji - choćby twój ostatni post :-)

Moja strona, tak jak strony większości zarobionych grafików jest cały czas "under construction" jak już ją skończę, napewno dam linka w podpisie. A w tym co cytowałeś nie ma ani grama agresji, tylko szczerość. Żadnych negatywnych emocji.

---- Dodano 15-04-2007 o godzinie 21:11 ----

Espresso advertising jeszcze czy już nie używa tego logotypu? Chyba że w necie nie na ich stronę trafiłem?

Agencja zacznie działać niedługo.
  • mikoZa lubi to

#99 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 15 kwietnia 2007 - 22:13

Cóż, chyba po prostu Cię nie rozumiem :-) Co nie zmienia faktu, że w kwestii logosów stałeś się chyba pewnym autorytetem :-)

#100 mikoZa

mikoZa
  • 27 postów

Napisano 15 kwietnia 2007 - 22:14

hehe...czujnie sie stalo na forumie w tym tematejrze! Falba! Stronka zacheca, ale logo factico sie, sie kojarzy z z czyms co nie spokojnie zostalo postawione- w rozmachu, pospiechu wielkim- lekko w kursywie;)...a "advertising ekpresso;)" uwazam za bardzo kreatywne...sytuacyjne!!

---- Dodano 15-04-2007 o godzinie 23:46 ----
lekka dygresja, a i jezyk za dlugi w rzdnym przypadku byc nie powinien! Kazdy temat moze okazac sie nie skonczonym jesli ludzie, ktorzy glos zabieraja w danej sprawie beda- beda wiedziec o czym mowia. "Jedziemy" dalej czy znajduje sie ktos kto ochote mialby na reasumacje-reasumowanie ??

specjalne promienie swiatla 2 "Pank" !
i dla wszystkich, ktorzy sa: rain full of sun!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych