Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pierwszy MAC :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

#76 johannes

johannes
  • 57 postów

Napisano 20 maja 2010 - 15:46

Napiszę coś jeszcze - jeżeli ktoś posiada niesprawnego peceta, w którym domorosły serwis wciska klientowi ciemnotę oraz kiedy klient instaluje bez opamiętania pirackie oprogramowanie, odwiedza podejrzane strony itd. Taki sprzęt może budzić negatywne emocje i zachęcać do migracji - np. na Mac'a. Używając sprawnego, w miarę nowego Peceta przesiadając się na Mac'a nie zauważymy niczego nadzwyczajnego - po prostu sprawny i wydajny komputer zostanie zamieniony na inny, sprawny i wydajny sprzęt.

Ja posiadałem i posiadam wciąż bardzo sprawnego PC, miło skonfigurowanego, raczej dobrze zabezpieczonego i przez pierwsze tygodnie używania Mac OS zauważyłem niezliczoną ilość pozytywnych zaskoczeń, udogodnień i rozwiązań, a prostota i szybkość systemu sprawiała mi przyjemność każdego dnia. Lista zajęłaby naprawdę sporo miejsca, a nie jestem żadnym wrogiem windowsa.

#77 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 20 maja 2010 - 17:23

Nie próbuję twierdzić, że Mac jest do niczego - w końcu sam go również wybrałem. Mało tego, mając "nowoczesnego" Mac'a zdecydowałem się również (nie tak dawno) na nabycie Mac'a na PPC. Próbuję tu wskazać na proste zjawisko - jeżeli użytkownik jest zrażony do peceta - czy poprzez nieudolny serwis, czy poprzez nieumiejętne korzystanie z systemu operacyjnego - nie mi to rozstrzygać - to będzie podatniejszy na wpływ czegoś innego - w tym przypadku Mac'a. Decydując się (jakiś czas temu) na Mac'a wiedziałem czego oczekiwać i może dlatego nie przeżyłem żadnych uniesień przesiadając się na Mac'a. Z drugiej zaś strony nie była to przesiadka, po prostu Mac był WSPÓŁUŻYTKOWANY wraz z innymi Pecetami. Nigdy nie nastawiałem się na to by wybierać pomiędzy jednym a drugim sprzętem czy systemem operacyjnym. Oczekiwałem jedynie (i oczekuję) sprawnego sprzętu i sprawnego oprogramowania. Hipotetycznie, gdyby obecnie Amiga zaproponowała super sprzęt z rozwojowym oprogramowaniem, które zaspokajałoby moje potrzeby - podejrzewam, że nabyłbym ten sprzęt - który byłby kolejnym komputerem, żadnego ze swych obecnych nie pozbywałbym się, ponieważ ich potrzebuję, używam, korzystam - a co może najważniejsze, każdy z nich daje mi przyjemność i satysfakcję z ich sprawnego działania. Zdaję sobie sprawę, że osoby, które zdecydowały się przejść z Windows na OS X'a - w większości przypadków pozbyły się Pecetów - nie neguję tego.

#78 MagdaS

MagdaS
  • 93 postów
  • SkądTrzebinia, Poland

Napisano 20 maja 2010 - 21:25

Narazie się rozglądam ogólnie za jakimis ciekawszymi propozycjami znalazłamm po drodze Asusa U30JC,który z HDD 500GB, i5 i baterią 8-smio ogniwową kosztowałby mnie mniej nic MBP, ale gdy zaczęłam czytac na forach jakie ludzie mieli problemy z róznymi rzeczami, z brakiem sterowników, z włączaniem w stan uśpienia to mi się go odechciało i czytajac te fora od razu na myśl przyszły mi reklamy Apple, którego komputery od razu po rozpakowaniu są gotowe do użytku. I chyba byłabym skłonna kupic MBP nawet gdybym musiała czasem przelączas sie na windowsa. Powiedzcie mi tylko jeszcze czy MPB 13 w słabszej konfiguracji C2D 2.4 będzie ok jesli chodzi o wydajność? Mam na mysli płynną prace zarówno podczas pracy z duza iloscia zdjec, czy innych plików no i jakąś przyzwoitą prace na windowsowskich programach typu autocad. I tak jesl kupie Maca to z PC sie nie rozstane na zawsze, bo stary sprzet pozostanie w domu wiec dalej bede mogła z niego korzystać. Uff... chyba powoli mi sie wszystko klaruje.

#79 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 maja 2010 - 22:42

Uff... chyba powoli mi sie wszystko klaruje.

Widzisz! Mogłaś oszczędzić sobie i nam 8 stron wątku i od razu udać się do sklepu po swojego MacBooka ;)

Odpoweidź na Twoje pytanie: TAK

BTW: Nie jesteś pierwszą osobą, która tak marudzi w kwestii kupna laptopa. Było na tym forum już wiele prawie identycznych przypadków. Szkoda tylko, że większość osób znika tuż po zakupie i nie udziela się dalej w dyskusjach. Mam nadzieję, że nie zapomnisz o forum. :)

#80 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 20 maja 2010 - 23:17

na forum Canona Magda ma troche wiecej postow niz tutaj a i staz dluzszy, wiec nie sa jej obce fora ;) ... pytanie czy jesli kupi cos innego niz Apple to bedzie sie jej chcialo tu zagladac? mi by sie nie chcialo, po co sie draznic z samym soba ;) no ale jest na dobrej drodze do zakupu Mac'a ;) jesli chodzi o pytanie dot. wydajnosci - Dawid z myapple pisze wlasnie recenzje 13'tki i bedzie tam rowniez porownanie do 15'tki z i5 na pokladzie (mojej :mrgreen: ). zdradze tylko, ze wyniki dla i5 sa nastepujace: Geekbench (i5): 4788 Geekbench (C2D): nie mam zapisanego wyniku, trzeba poszukac na stronce Xbench (i5): 159.46 Xbench (C2D): 124.44 najwieksza roznica byla przy renderingu sceny w Cinebench - nie zapisalem wyniku, ale w i5 pracowaly 4 rdzenie, a w C2D tylko dwa przez co wynik renderu byl ponad 2krotnie dluzszy - i5 skonczyl test w kilka minut, a C2D mieli jeszcze przez kolejne 4-5minut). roznica w szybkosci startowania systemu wynosi ok. 6sekund na korzysc MBP15, ale co ciekawe jabluszko wraz z melodyjka pierwsze zaskakuja w MBP13, o jakies 2-3sekundy, ale mimo wszystko procesor i5 robi swoje ...ale ... przy obecnej cenie MBP15 nie wiem czy bym sie na niego zdecydowal - skok cenowy w ostatnich dniach byl wrecz kolosalny. wydaje mi sie ze rozsadniej jest kupic 13'tke

#81 MagdaS

MagdaS
  • 93 postów
  • SkądTrzebinia, Poland

Napisano 21 maja 2010 - 15:05

bo fora to dobra sprawa:) lepsza niż jakiekolwiek testy itp, wies skoro juz mnie przejrzeliście to skopiuję swój post z forum Canona : "Wiecie co? chyba podjęłam decyzję - MBP 13".... zaryzykuję, bo coś czuję, ż ejka tego nie zrobię to będe żałować, jeszcze jedno co na pewno chcę zrobić przed zakupem to poorientować się jakie programy matematyczne oferowane są na Mac OS bo słyszałam ze sa jakies typu MathCad zeby cokolwiek miec pod ręką na OSX, a raz za czas nie będzie wtedy problemem skorzystac z windowsa - tak sądzę." i koniec kropka.... :) bo znowu pooglądałam dzisiaj w sklepie różne laptopy no i za kazdym razem wracałam do stoiska z Macami, juz nie mowie o parametrach ale tu gładzik był niewyygodny, tu lkawiatura a gdzie indziej jeszcze coś innego, pobawiłam się jeszcze systemem, gładzikiem gestami no i coś czuję, że i tak jestem już zarażona, więc prędzej czy później skonczy sie na Macu. O forum nie zapomnę nie bójcie się, tylko czasem już brakuje czasu na czynne udzielanie się w klku miejscach:)

#82 lucar

lucar
  • 104 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 maja 2010 - 16:03

Korzystam KAZDEGO, podkreslam kazdego dnia z obu systemow i nie mam problemow z odnalezieniem sie.

Cóż, pozostaje podziwiać tylko Twoje super zdolności :) Parę osób na tym forum wspominało jednak, że przestawia sobie na maku sposób uzyskiwania polskich znaków, żeby mogli pisać "na pamieć" tak, jak na pececie. Ze mną jest jeszcze gorzej: mam problem, kiedy korzystam z laptopa, na którym klawisze Home, End, PageUp, Page, Dn są umieszczone w skrajnym bloku po prawej stronie za klawiszem Enter, po prostu automatycznie trafiam nie tam, gdzie trzeba. W ogóle uważam, że to co robią z układem klawiatury producenci tzw. laptopów konsumenckich woła o pomstę do nieba, czysta wolna amerykanka. Dlatego preferuję laptopy biznesowe, gdzie układ ww. klawiszy jest taki, jak na "tradycyjnej" klawiaturze (i z paru innych powodów również).

Dlatego również niepraktyczne wydaje mi się korzystanie z obu systemów na przemian, gdzie różnic jest dużo więcej (ktoś tu pisał, że w pececie niechcący zamyka programy czerwonym "x" ;)), utrudnia to wyrobienie automatycznych nawyków, które ułatwiają i przyśpieszają pracę. No, może trochę łatwiej jest, gdy wszystko wybiera się myszą, ale to nie mój styl. Szczególnie bez sensu wydaje mi się to wtedy, gdy nie ma tak naprawdę wyraźnej konieczności korzystania z dwóch OS-ów.

Co do tego czy potrzebuję Maca własnie po to tu napisałam aby się czegoś dowiedzieć i podjąć racjonalną decyzję, a nie tylko stwierdzić, że jest ładny i kupić bo to niepodobne zachowanie do mnie.

Sorry, ale w tej kwestii muszę się zgodzić z CeBeerem, też nie doczytałem się nigdzie, co Cię może skłaniać do zakupu Maka, poza jego wyglądem i tym, że on Cię "przyciąga"? Bo przecież pracujesz na programach, które działają na pececie, a sprzęt powinno się dobierać do softu, a nie na odwrót.

Potrzebuje po prostu czesto siegac po pakiet office ktory wg mnie w wersji 2007 jest idealny, przesciga wersje na maka kilkukrotnie. Kurde, bierz maca :)

Wypróbuj wersję 2010, jest jeszcze lepsza (obecnie można ją ściągnąć za darmo jako RTM). Generalnie zgadzam się, interfejs Rainbow jest super wygodny, ale czy to na pewno jest argument za Makiem? ;)

#83 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 21 maja 2010 - 16:15

Czy u was ten temat ciagle tez widnieje jako nieprzeczytany? Wkurza mnie to...

#84 lucar

lucar
  • 104 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 maja 2010 - 17:16

Ja posiadałem i posiadam wciąż bardzo sprawnego PC, miło skonfigurowanego, raczej dobrze zabezpieczonego i przez pierwsze tygodnie używania Mac OS zauważyłem niezliczoną ilość pozytywnych zaskoczeń, udogodnień i rozwiązań, a prostota i szybkość systemu sprawiała mi przyjemność każdego dnia. Lista zajęłaby naprawdę sporo miejsca, a nie jestem żadnym wrogiem windowsa.

Swoją drogą ciekawy byłbym tej listy, gdyż ja tak wielu "pozytywnych zaskoczeń, udogodnień i rozwiązań" nie doświadczyłem. Tak jak pisałem wyżej, uważam że najlepiej dobierać sprzęt do oprogramowania, na którym lubimy/musimy pracować. Ja zajmuję się e-learningiem i czasami korzystam z oprogramowania do prezentacji. Cenię Keynote, ma fajne możliwości, ale nie ma opcji eksportu do sieci (flash) i w praktyce nie nadaje się do tego typu zastosowań, tu króluje PowerPoint + Adobe Presenter lub Captivate, więc w praktyce nie mam wyboru. I tak Apple poprzez niedopracowanie swoich produktów traci ważne rynki.

#85 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 21 maja 2010 - 17:25

Cóż, pozostaje podziwiać tylko Twoje super zdolności :) Parę osób na tym forum wspominało jednak, że przestawia sobie na maku sposób uzyskiwania polskich znaków, żeby mogli pisać "na pamieć" tak, jak na pececie.
(...)
Dlatego również niepraktyczne wydaje mi się korzystanie z obu systemów na przemian, gdzie różnic jest dużo więcej (ktoś tu pisał, że w pececie niechcący zamyka programy czerwonym "x" ;)), utrudnia to wyrobienie automatycznych nawyków, które ułatwiają i przyśpieszają pracę. No, może trochę łatwiej jest, gdy wszystko wybiera się myszą, ale to nie mój styl. Szczególnie bez sensu wydaje mi się to wtedy, gdy nie ma tak naprawdę wyraźnej konieczności korzystania z dwóch OS-ów.

Niestety ale nie mam super zdolności i sam jestem jednym z tych, którzy przestawiają klawiaturę na Mac'u ponieważ przywykli do szybkiego/bezwzrokowego pisania na klawiaturze "z prawym altem". Na szczęście sprawę załatwiają preferencje systemowe, jeżeli zależałoby mi na typowych skrótach klawiszowych - przestawiam z powrotem. Jeżeli pisanie tekstu - w języku polskim - to tylko "prawy alt" - oczywiście, zdaję sobie sprawę z możliwości innych rozwiązań, ale nie chcę zmieniać swego przyzwyczajenia - może też dlatego, że z Pecetów nie zrezygnowałem.
Poza Windows'em i Mac OS'em miałem również inne systemy operacyjne - m.in. Linux w różnych dystrybucjach a nawet Amiga OS do poważniejszych zastosowań niż granie w gry na emulatorach.

Sorry, ale w tej kwestii muszę się zgodzić z CeBeerem, też nie doczytałem się nigdzie, co Cię może skłaniać do zakupu Maka, poza jego wyglądem i tym, że on Cię "przyciąga"? Bo przecież pracujesz na programach, które działają na pececie, a sprzęt powinno się dobierać do softu, a nie na odwrót.

Napisałem już przedtem, że wygląda to tak jak dobieranie laptopa do torebki i pantofli. Cóż, koleżanka zaprzeczyła. Jej wybór jest jej wyborem - czy będzie żałować - czas pokaże. Nie chcę zniechęcać jej żadnego wyboru - ale mam podobne wrażenie jak kolega lucar - może na przyciąganiu się skończyć.

#86 MagdaS

MagdaS
  • 93 postów
  • SkądTrzebinia, Poland

Napisano 21 maja 2010 - 19:13

Ech wiecie troszkę Was nie rozumię, z jednej strony często czytam również na tym forum, że wielu z Was (może niekoniecznie WY ale ogólnie) ma zainstakiwanego windowsa w swoim macu i ma 1 czy 2 programy, z których krozysta, ba czytałam nawet ciekawy wątek na temat jak autocad działa przez parallels i osoby z tego forum pisały, że jest ok i wszystklo cjodzi bez problemu, co było dla mnie dodatkowym plusem. A dlaczego mac? mysllam ze na tym forum nie trzeba takich rzeczy tlumaczyc przede wszystkim system, wykonanie, bateria i raz jeszcze system. Tak zaraz powiecie ale przeciez chcę instalowac windowsa no ok chcę, ale jak ma się włączenie windowsa kilka razy w miesiącu do codziennej kilkugodzinnej pracy na Mac OS? przcież to będzie prawie nic. Poorientowałam się trochę i znalazłam równiez parę programów na maca, które w codziennym zyciu umożliwią mi pozegnanie się z mathcadem kiedy korzysam z niego tylko dla wlasnych potrzeb. Przeciez bez przesady nie robie non stop na laptopie rzeczy zwiazanych ze studiami! wiekszosc czasu spedzam juz obrabiajac zdjecia niz rysujac w autocadzie. A poza tym jesli chcialabym kupic porzadnego PC dobrze wykonanego a nie pierwszego lepszego to wyszloby mnie to jeszce drozej niz macbook. Mi zarzucacie ze zmieniam zdanie ale z Wami tez nie jest momentami lepiej:P) Raz slysze co sie przejmujesz uczelnia komputer kupujesz dla siebie , innego razu zas nie ma sensu kupowac jak sie chce korzystac z windy itd itp oczywiscie przyjmuje to wszystko raczej informacyjnie a decyzje podejmuje sama, ale nie wyobrazam sobie zebym mogla byc niezadowolona po zakupie. Podobaja mi sie (przypadkowe uzycie slowa zwiazanego z wygladem - nie to mam na mysli!) te wszystkie szczegóły ułatwiajace prace na Mac OS, pewnie wielu z nich jeszcze nie znam, a juz widze jakie to wygodne.

#87 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 21 maja 2010 - 22:27

(...)A dlaczego mac? mysllam ze na tym forum nie trzeba takich rzeczy tlumaczyc przede wszystkim system, wykonanie, bateria i raz jeszcze system. (...) Podobaja mi sie (przypadkowe uzycie slowa zwiazanego z wygladem - nie to mam na mysli!) te wszystkie szczegóły ułatwiajace prace na Mac OS, pewnie wielu z nich jeszcze nie znam, a juz widze jakie to wygodne.

Może niewłaściwie odbieram Twoje podejście do sprawy z racji na to, iż dość enigmatycznie opisujesz swoje doświadczenia z Mac'em. Nie raz widziałem "nawróconych windowsowców" którzy byli zachwyceni jeszcze chwilę przed zakupem, a w chwilę po nim - pytają dlaczego nie działa ctrl + c, ctrl + x, ctrl +v.
Zauważyłem sporo różnic, które przeszkadzają ludziom, którzy przesiedli się na Mac'a:
- Problemy / inność polegająca na wprowadzaniu polskich znaków.
- Inne podejście do wyciągania płyty CD/DVD
- Flash / Youtube i historie z tym związane.

Tak zaraz powiecie ale przeciez chcę instalowac windowsa no ok chcę, ale jak ma się włączenie windowsa kilka razy w miesiącu do codziennej kilkugodzinnej pracy na Mac OS?

Odpowiem za siebie. Ja osobiście nie chcę mieć na Mac'u Windows a na Pececie mieć MAC OS X'a. Powtórzę, umiem postawić Windows na Mac'u i dysponuję odpowiednią wiedzą, jak i sprzętem aby sprawnie działał mi "hackintosh" - jednak, tego nie chcę i tego nie robię. To jest moje zdanie i daleki jestem od tego, aby forsować tą ideę jako jedyną i słuszną. Po prostu odpowiedziałem za siebie.
Jeżeli byś chciała - mogłabyś nabyć Mac'a i korzystać na nim tylko z Linux'a - ponieważ to Twoje potrzeby mają zostać zaspokojone a nie żadnego z doradców.

A poza tym jesli chcialabym kupic porzadnego PC dobrze wykonanego a nie pierwszego lepszego to wyszloby mnie to jeszce drozej niz macbook.

Nie da się zrobić porównania tajemniczego "porządnego PC" do MacBook'a - można jednak powiedzieć, że nie jest on najlepszym / najszybszym / najwydajniejszym laptopem pochodzącym od Apple - powiem więcej, jest praktycznie najsłabszą maszyną dostępną jako nowy sprzęt.

#88 johannes

johannes
  • 57 postów

Napisano 21 maja 2010 - 23:43

Swoją drogą ciekawy byłbym tej listy, gdyż ja tak wielu "pozytywnych zaskoczeń, udogodnień i rozwiązań" nie doświadczyłem. Tak jak pisałem wyżej, uważam że najlepiej dobierać sprzęt do oprogramowania, na którym lubimy/musimy pracować. Ja zajmuję się e-learningiem i czasami korzystam z oprogramowania do prezentacji. Cenię Keynote, ma fajne możliwości, ale nie ma opcji eksportu do sieci (flash) i w praktyce nie nadaje się do tego typu zastosowań, tu króluje PowerPoint + Adobe Presenter lub Captivate, więc w praktyce nie mam wyboru. I tak Apple poprzez niedopracowanie swoich produktów traci ważne rynki.

Przykład z dnia dzisiejszego? :) Otóż skrót cmd+shift+4! Po jego naciśnieciu pojawia się zamiast standardowego kursora celownik, którym zaznaczamy tę część ekranu, której chcemy zrobić zrzut. Klikamy, słyszymy dźwięk a la migawka aparatu i plik w formie jpeg zostaje automatycznie zapisany na biurku. No jak dla mnie to po prostu mistrzostwo świata. W moim xp, klikam "print screen", otwieram painta, klikam "wklej", potem edytuje fragment zrzutu, który mnie interesuje, a następnie zapisuje plik konwertując z bmp na jpeg. Dla mnie to jest przykład jak cepem o beton, pokazujący udogodnienia systemu Mac Os. Co więcej myślę, że jest to dobry przykład i trudno mi uwierzyć, że ktoś mógłby się kłócić, że wcale to nie jest prostsze niż pod windowsem (nie wiem czy coś się zmieniło w viście i w7). Oczywiście są pod windowsem fajne programy do zrzutów, ale są to narzędzie DODATKOWE, a nie wbudowane w system.
Ja sam wybrałem Mac Os by używać Logica, ale przy okazji doświadczyłem, że każda inna czynność sprawia przyjemność w użytkowaniu tego systemu (chociaż nieprzyjemnych przygód z nim też trochę mi się zdarzyło).
Magda, skoro się już zdecydowałaś to chyba wszyscy powinni się cieszyć. Niektórzy rzeczywiście zaczynają mocno mieszać od nowa niepotrzebnie, pytając co niby takiego Mac Os ma, jakby wiele argumentów nie padło na poprzednich licznych już stronach tego wątku.

Jeszcze mała wzmianka o "wielosystemowości". Ja dziś miałem włączonego Mac Os'a, potrzebowałem użyć małego programu na windowsie, więc odpaliłem vmware, otworzyło mi się nowe okno z windowsem, odpaliłem program, zrobiłem co trzeba i wyłączyłem vmware. To tak a propos Twoich wątpliwości co do prostoty używania dwóch systemów oraz sposób by nikt nie miał "pretensji" o to, że kupujesz mac'a a masz na nim windowsa.

P.S. Nie da się zrobić tajemniczego porównania z "porządnym PC" do macbooka, ale to już jest coraz bardziej akademicka dyskusja, bo nie chodzi o żaden obiektywny "porządny pc" tylko chyba o taki, który w mniemaniu Magdy jest porządny. Myślę, że jednak sens tego co miała na myśli Magda jest uchwytywalny i ja osobiście się zgadzam co do tego, że przy podobnych materiałach wykonania oraz szeregu elementów wyposażenia, cena komputerów innych producentów nie będzie specjalnie mniejsza. Bez problemu można wymienić modele 13 calowe Lenovo z serii X bądź Dell.

#89 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 maja 2010 - 00:38

A tak już się nakręciłam na tego MBP no ale lepiej teraz premyśleć wybór niż już po zakupie, to zapytam jeszcze choc to pewnie nie do konca najlepsze miejsce na jakie firmy warto zwrócić uwage jesli chodzi o lapki z windowsem? W dellach nie znalazłam nic ciekawego 13", sony tylko ta seria E wchodzi w grę, lenovo drogie, a hp, asus, czy acer słyszałam ze maja rozne opinie niekoniecznie zawsze pozytywne,

Odpowiednikiem MacBooka Pro 13" wśród pecetów są HP Envy 13 i Sony Vaio Z.

http://www.engadget....envy-13-review/

MacBook Pro, nazwa ta w przypadku 13" jest raczek zgubna i myląca tym bardziej, ze jak sam zauważasz...bedziesz korzytsał z Windowsa. Niestety jako uzytkownik MacBook Pro i od pewnego czasu dla potrzeb całkowicie osobistych Sony VAIO musze stwierdzic,ze za cene tego pierwsxzego dostaniemy znacznie wiecej od producentow pokroju HP, DELL czy inni / nawet Sony/.

Odwrotnie, bo przecież dobre pecety są dużo droższe.

Mój obecny laptop już wykancza moją wytrzymałośc i cierpliwosc, juz nie wiem czy to kwestia jego parametrów czy tez windowsa, który mi się ciągle wiesza bez powodów mimo, że niedawno był formatowany, już nie mówię o tym ile czasu zajmuje mi wlączenie laptopa jesli chce sprawdzić jakąś jedną rzecz cześto mi sie tego nawet nie chce robić bo trwa to długo - zbyt długo.

Zainstaluj na nim Linuksa to bedzie się uruchamiał dwa razy szybciej od MacBooków.

http://www.ubuntu.co...tu/1004features

A co do tych Sony CW to szczerzemowiac jes mam kupowac PC i chciałąbym zeby starczył mi na te kilka lat co najmniej to wolałabym jednak coś z i3 tym bardziej, ze sa do dostania za niewiele więcej.

Tylko jaki jest sens płacić więcej za nowszy, ale mniej wydajny procesor.

wiem ze to forum apple, ale tak mówiąc o jakich hipotetycznych modelach innych firm ciezko sie to analizuje a ja znowu miałam problem ze znalezieniem jakiegos sensownego laptopa w tym rozmiarze i cenie powiedzmy do 3500 z innych firm, jesli znacie sie bardzie ode mnie moblabym prosic o jakies modele godne uwagi? Ja poki co znalazłam lenovo thinkpad edge 14 ale nie moge go jeszcze w polskich sklepach znalexc...

Już lepiej popatrz na Asusy U30JC i UL30JT, Delle Vostro 3300 i Studio XPS 13 oraz Sony Vaio S.

Narazie się rozglądam ogólnie za jakimis ciekawszymi propozycjami znalazłamm po drodze Asusa U30JC,który z HDD 500GB, i5 i baterią 8-smio ogniwową kosztowałby mnie mniej nic MBP, ale gdy zaczęłam czytac na forach jakie ludzie mieli problemy z róznymi rzeczami, z brakiem sterowników, z włączaniem w stan uśpienia to mi się go odechciało i czytajac te fora od razu na myśl przyszły mi reklamy Apple, którego komputery od razu po rozpakowaniu są gotowe do użytku.

Pecety też, no chyba że ktos kupi bez systemu i sam nieudolnie zainstaluje Windowsa.

"Wiecie co? chyba podjęłam decyzję - MBP 13".... zaryzykuję, bo coś czuję, ż ejka tego nie zrobię to będe żałować, jeszcze jedno co na pewno chcę zrobić przed zakupem to poorientować się jakie programy matematyczne oferowane są na Mac OS bo słyszałam ze sa jakies typu MathCad zeby cokolwiek miec pod ręką na OSX, a raz za czas nie będzie wtedy problemem skorzystac z windowsa - tak sądzę."

http://www.apple.com...discipline.html

#90 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 22 maja 2010 - 09:37

Przykład z dnia dzisiejszego? :) Otóż skrót cmd+shift+4! Po jego naciśnieciu pojawia się zamiast standardowego kursora celownik, którym zaznaczamy tę część ekranu, której chcemy zrobić zrzut. Klikamy, słyszymy dźwięk a la migawka aparatu i plik w formie jpeg zostaje automatycznie zapisany na biurku. No jak dla mnie to po prostu mistrzostwo świata. W moim xp, klikam "print screen", otwieram painta, klikam "wklej", potem edytuje fragment zrzutu, który mnie interesuje, a następnie zapisuje plik konwertując z bmp na jpeg. Dla mnie to jest przykład jak cepem o beton, pokazujący udogodnienia systemu Mac Os. Co więcej myślę, że jest to dobry przykład i trudno mi uwierzyć, że ktoś mógłby się kłócić, że wcale to nie jest prostsze niż pod windowsem (nie wiem czy coś się zmieniło w viście i w7). Oczywiście są pod windowsem fajne programy do zrzutów, ale są to narzędzie DODATKOWE, a nie wbudowane w system.

Prawda, tego nie można zanegować. Również zrzut całego ekranu jest fajną funkcją. Narzędzie owe jest doskonałe, jeżeli chcemy zrobić owe zrzuty szybko i równie szybko przesłać do kogoś e-mailem. Z tej samej idei wyrosły również zrzuty ekranowe na iPhone / iPod Touch. Trudno próbować zanegować istnienie czegoś dobrego.

Magda, skoro się już zdecydowałaś to chyba wszyscy powinni się cieszyć. Niektórzy rzeczywiście zaczynają mocno mieszać od nowa niepotrzebnie, pytając co niby takiego Mac Os ma, jakby wiele argumentów nie padło na poprzednich licznych już stronach tego wątku.

Jeżeli rzeczona Magda nabędzie już wymarzony sprzęt - będzie można mówić o radości. Pytania typu: "Co takiego ma OS X?" może być pozornie głupie, a jednak według mnie zasadne. Pytania takiego nie ma sensu zadawać obecnym użytkownikom tego systemu, gdyż oni już znają na to odpowiedź. Jednak, co jest faktem który przemawia za zakupem Mac'a w przypadku kogoś nowego? Czasami warto się temu przyjrzeć i udzielić w miarę możliwości fachowej porady, aby forum mogło pełnić rolę doradczą.

wiekszosc czasu spedzam juz obrabiajac zdjecia niz rysujac w autocadzie.

Porównajmy przez chwilę Mac'a i PC.
- Photoshop - Mac / PC
- Lightroom - Mac / PC
- GIMP - Mac / PC (darmowy)
- Aperture - Mac

Bezpłatne przeglądarki grafiki:
- IrfanView - PC
- Xee - Mac

Chciałbym zwrócić uwagę, że koleżanka skarżyła się na niedomiar gotówki niezbędnej zakup nowego sprzętu. W przypadku chęci obróbki grafiki nie tak małą sumę trzeba przeznaczyć na dodatkowe oprogramowanie. Chyba, że zadowolimy się darmowym GIMP'em

P.S. Nie da się zrobić tajemniczego porównania z "porządnym PC" do macbooka, ale to już jest coraz bardziej akademicka dyskusja, bo nie chodzi o żaden obiektywny "porządny pc" tylko chyba o taki, który w mniemaniu Magdy jest porządny. Myślę, że jednak sens tego co miała na myśli Magda jest uchwytywalny i ja osobiście się zgadzam co do tego, że przy podobnych materiałach wykonania oraz szeregu elementów wyposażenia, cena komputerów innych producentów nie będzie specjalnie mniejsza. Bez problemu można wymienić modele 13 calowe Lenovo z serii X bądź Dell.

Powiedzmy sobie otwarcie - Mac jest atrakcyjny wizualnie, być może nawet jest zachęcający optycznie dla kogoś nigdy nie mającego kontaktu z tą marką oraz systemem. Bywam bardzo często w sklepie firmowym Apple i sprzęt ten przyciąga klientów - jak wielu z nich zachęconych wyglądem wychodzi ze sklepu z upragnionym sprzętem... pozostawię bez odpowiedzi.
Co do jakości... wielu zagorzałych zwolenników Apple, używających sprzętu profesjonalnie, od jakiegoś czasu zaczęło narzekać na znaczny spadek jakości produktów Apple.

#91 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 maja 2010 - 10:01

do obróbki grafiki starczy IMO Pixelmator, który jest . fajny i o wiele tańszy od PS'a ;] co do spadku jakości - teraz produktów jest więcej, jest internet... stare maczki naprawdę nie były takie super niezawodne ;) ba! cyferki temu przeczą - widziałem gdzieś raport z awaryjności starszych maczków i cyferki były większe niż w dzisiejszych raportach ;)

#92 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 22 maja 2010 - 11:26

Roberto, skończ z mitologią. Jakiś link na poparcie twojego "twierdzenia"?

#93 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 maja 2010 - 11:50

no dobra chłopaki, ale to, że laptopy czy inne imaki padają, nie ma jak na razie przełożenia na segment pro (zarówno pm jak i mp są stosunkowo bezawaryjne... i co ciekawe mini też)

#94 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 22 maja 2010 - 12:23

Co do tej awaryjności i bezawaryjności to ja bym się kłócił bo większość osób z tego co tutaj czytam to z kompa kożysta do pracy biurowej, neta czy muzyki. Nie wiem jak wygląda sprawa z MBP i MB ale zarówno mój wcześniejszy mini jak i obecny iMac po kilku godzinach obciążenia ma problem z normalnym funkcjonowaniem. Jeżeli jest tutaj ktoś kto ma kompa praktycznie non stop na maksymalnych obrotach to niech napisze swoje doświadczenia, aczkolwiek z tego co przeglądam fora i opinie o sprzęcie to do pracy tak na serio nadaje się tylko i wyłącznie MP.

#95 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 maja 2010 - 12:44

kilka godzin (6? 8?) obciążenia procesora na 100% (testy algorytmów szeregowania zadań, algorytmów związanych z grafami, etc) i żadnych problemów ze sprzętem nie miałem.
2 godziny obciążenia 2 rdzeni procesora na 100% w celu jak najszybszego rozładowania baterii - też bez problemów.

no i ja tam z komputera raczej ko_rz_ystam, jak i pewnie większość forum...

owca666 - z mitologią? :D
wiesz, jakbyś więcej czytał to byś zauważył, że to nie jest zbytnio taka mitologia, a teksty na poparcie już wstawiałem ;]
proszę bardzo: słynny "fail" apple ~11% po 2 latach, 17,4% po 3 latach, 4 pozycja
http://myapple.pl/ne...ynik-apple.html
a jak to wygląda w porównaniu ze słynnymi powerbookami za czasów PPC, które były super i nie do zdarcia? (ta jakoś z dawnych lat...)
iBook and PowerBook Reliability
no jakoś większe są te cyferki...

#96 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 22 maja 2010 - 13:14

Gratulacje za kreatywne podejście... Wybrałeś ogólnikowe porównanie (pierwszy link) ze szczegółowym zestawieniem uwzględniającym najbardziej awaryjne laptopy Apple w historii. Po odrzuceniu iBooków G3/G4 cyferki wyglądają już jak te dla Intela. Tak czy owak, dzięki za link (ten jeden z PPC), jakoś na niego nie trafiłem wcześniej.

#97 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 maja 2010 - 13:31

ekhm... przecież PPC to była taka jakość, która przecież tak spadła, że najbardziej awaryjny PPC powinien zdetronizować najmniej zawodnego intela chyba? ale na pewno ich awaryjność nie powinna być większa! no i wyniki dla PB G4 też nie wyglądają zbyt dobrze, jakoś (sporo) więcej % awarii w większości przypadków ogólnikowe porównanie? przecież to super dokładny raport którym się tyle osób podpierało mówiąc o spadku jakości! więc może odbiję piłeczkę - ja pokazałem że PPC wcale tak pięknie niezawodne nie było - pokaż mi więc ogromną zawodność inteli? błagam tylko o jakiś konkret a nie "przejrzyj tematy na forum", albo "zobacz w internecie ile osób ma problemy" - to są zakłamane wyniki.

#98 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 22 maja 2010 - 13:47

Sarkazm mode możesz sobie darować... Piłeczka odbija się sama dalej. To Ty miałeś do udowodnienia swoją "tezę", której nie obroniły moim zdaniem podane przez Ciebie linki.

#99 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 maja 2010 - 14:22

MacBook/MacBook Pro Reliability
tu też cyferki mówią na korzyść Inteli i nie pokazują na pewno przepaści pomiędzy Intelami a PPC
trochę poszukać i jest

On average, 22% of all MacBook and MacBook Pro computers in the survey required repair.

a PPC?

Overall average: 41% repaired (lifetime)

oczywiście, teraz powiesz, że to nie jest najnowszy.

#100 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 22 maja 2010 - 18:27

Dajcie juz spokoj. PPC jest, bylo i bedzie jeszcze w wielu domach, niewazne czy reliable czy durable, bedzie i kropka. To samo sie tyczy Intela i tego co wyjdzie w przyszlosci pod strzechy Apple. Amen.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych