Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pierwszy MAC :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

#26 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 17 maja 2010 - 16:22

Ruczaj - niestety, ale cyferki ci przeczą. za czasów PPC więcej makówek padało niż dzisiaj.
ale dzisiaj mamy fora, internet, etc...

Roberto, podaj te cyferki i źródło do nich. Zarówno dla PPC jaki dla Intelomaków. Internet był za PPC też i fora też były.

#27 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 maja 2010 - 16:26

może sobie tym razem darujemy dziecinadę PPC vs Intel?

#28 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 17 maja 2010 - 16:31

Tu nie chodzi o wojny, tylko o źródło informacji Roberto. Jestem szczerze zainteresowany danymi, sam nic wiarygodnego i przekrojowego znaleźć nie mogłem. Skoro ktoś takowe ma, chętnie się zapoznam. Dziecinadę mogłeś sam sobie darować ;)

#29 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 17 maja 2010 - 16:41

Oczywiście się zgadzam że mini wystarczy 90% userów aczkolwiek jego koszt wraz z myszlą, klawiaturą i monitorem nie jest już taki mały, a doliczając koszt mikrofonu i kamery internetowej to jego koszt nie jest już taki mały a biorąc pod uwage że iMac jest mocniejszy i tanszy zakup mini stoi pod znakiem zapytania u większości osób rozważających zakupy. I nawet nie chodzi o to że w imaku mamy mocniejszy procesor, ale mamy odrazu dysk 7200rpm, i możliwość rozbudowy ramu do 16GB co może być atutem i decydującym czynnikiem przy wyborze komputera a nie oszukując się w dzisiejszych czasach 4GB ramu nie jest kosmiczną ilością i w sumie kilkoma aplikacjami jesteśmy w stanie ją zapełnić. Co do samego mini to jestem w stanie potiwerdzić jego bezawaryjność mój egzemplarz ma już swoje lata i działa bez najmniejszego problemu.

#30 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 maja 2010 - 16:50

- matryce w imakach to zabawki - do mini wchodzi 8GB ram - imak + wielogodzinny rendering = kłopoty

#31 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 17 maja 2010 - 17:06

Owszem do mini wchodzi 8Gb ale koszt rozbudowy pamięci jest znacznie większy niż w iMaku. Co dp imaka i długiego obciążenia to fakt nie jest to dobry pomysł.

#32 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 maja 2010 - 17:14

Oczywiście wszystko jest wykonalne, bo możesz rozkręcić obroty wiatraków przez SMC Fan Control, ale po pierwsze nie jest to komfortowe (hałas), a po drugie nie ma nic wspólnego z filozofią "po prostu działa". I tutaj obawiam się, że decyzja Apple, żeby do imaka pakować wydajny CPU i GPU może tylko powodować problemy, bo ludzie zaczną kupować te komputery, żeby pograć czy porenderować, a ciepełko w dłuższej perspektywie skutecznie załatwi matrycę.

#33 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 17 maja 2010 - 17:33

Jak dla mnie to nie ma mowy aby ta plama się nie pojawiła bo PSU grzeje się dość znacznie, a swoją drogą jaki sens ma zakup komputera skoro nie moge wykorzystać jego możliwości bo się plama pojawi ? Sorry ale to brzmi jak kupić iPhone'a i nie móc z niego dzwonić albo kupić iPoda i nie móc na nim słuchać muzyki, jak dla mnie paranoja.

#34 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 maja 2010 - 18:03

Sluchaj dzieciaku, moze nie zaraz duby, licz sie ze slowami.

>PLONK<

#35 Numb

Numb
  • 256 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 maja 2010 - 18:07

(np moj MB Pro zaczal rdzewiec w jednym dziwnym miejscu, w ktorym nie jest dotykany)

On chce w ten sposób ci przekazać, żebyś go zaczął dotykać w tym miejscu. Wydaje mi się, że tylko w ten sposób był w stanie ci to powiedzieć...

#36 grexlort

grexlort
  • 15 postów

Napisano 18 maja 2010 - 13:27

Witam wszystkich, wybacznie że podpinam się pod temat, ale mam podobną sytuację a nie chciałem zakładać nowego tematu. Mianowicie ostatnia zainteresowało mnie kupno laptopa, przez dość długi czas nawet nie zastanawiałem się nad kupnem maca, ponieważ jestem przez całe życie związany z windowsem. Juz jakis czas temu zainwestowalem w iphona 3G, i teraz kiedy już nadszedł czas zakupu laptopa pomyślałem o mozliwosci sprawienia sobie drugiego jabłuszka. Od laptopa wymagam głownie wydajnośći i szybkości, a jedynym kryteriem jest cena ( max 2500zł ) I tu pojawia się pytanie do bardziej zaawansowanych jabłkowiczów: Czy za takie pieniądze kupie jakiegoś maca, który mogłby konkurować z Samsungami o podobnej cenie? A jeszcze jedno pytanie: czy na macbooku jest możliwość zainstalowania jakiegoś innego systemu ( bodajże okienka xp ;d )?

#37 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 18 maja 2010 - 13:30

Mam na sprzedaz dobrego MacBooka w wersji czarnej (1700 zl z dodatkami do negocjacji). Pisz na priv jesli Cie to urzadza. Nowego lapka w tej cenei nigdzie nie kupisz. NIgdy Apple nie mialo tak niskich cen. Jedynie uzywki. Xp czy siodemke spokojnie postawisz.

#38 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 18 maja 2010 - 15:22

I do tego dochodzi cała masa PeCetowych dystrybucji Linuksa... Jak kto woli. ;)

#39 MagdaS

MagdaS
  • 93 postów
  • SkądTrzebinia, Poland

Napisano 18 maja 2010 - 21:05

Może ja dodam jeszcze dwa słowa. ...

Po pierwsze dzuiękuję za odpowiedzi, a tobie johannes za niezwykle wyczerpującą odpowiedź:). Generalnie to mam podobnie jednego dnia kupowałam Sony drugiego stwierdziłam, że nie boco ja zrobie na baterii, która ledwo 3h wytrzymuje, jakiś taki duży ten 14", jakiś taki mały gładzik jak go oglądałam w sklepie i w ogóle no cegoś mi tu brakuje. Potem znaazłam lenovo thinkpad edge 14 no dosyć nie powiem fajny sprzęt, ale ciezko dostac w Polsce, w ogóle nie widzialam w sklepie, a w meidzyczasie oczywiście czytam forum i strony apple.

Dawo nie byłam w Saturnie koło, którego codziennie przechodze i gdzie sa macbooki wystawione, dzisiaj miałam chwilkę wiec wstapiłam. Wyogląałam najpiew wszystkie laotpopy i.. i nic nie znalazłam co by mnie zainteresowało albo za duże, albo za słabe, albo nie ta firma, nie ten rozmiar czy też nie ta cena. nie znalazłam nic co by mi odpowiadało potem poszłam do stoiska z macami i nie mogłam od niego odejść, ech ja chyba sobie probowalam wmowić jak dolar skoczył do góry ze nie potrzebuje maca, ale dzisiaj znowu wróciło to do mnie:)

Rozmiar 13 jest dla mnie idealny, wygodnie sie patzy i wygodnie nosi, bateria ideał, gładzik duży i wygodny, system też z tego co sie bawiłam mi sie podoba i tak licze i mysle ze jednak chocbym sie jak wysilała to i tak mniejsza czesc czasu spedzam na programach windowsowskich niz ana tych, które mogłabym miec na mac os. Innym argumentem obecnym jest to, że ja teraz kazdego laptopa porownuję do macbooka i zaden mnie nie satysfakcjonuje bo w kazdym cos mi nie pasuje...

Jeszcze mam chwile czasu bo w wakacje wraca ciocia z USA ale cos czuje ze jednak macbook będzie...:)

A mam takie pytanie bo jak sie dzisiaj bawiłam zastanawiam się (przepraszam za moze glupie pytania ale naprawde mnie to intryguje) jak sie maksymalizuje na Macu okno np 'pages' czy innego programu zeby zajmowało całą powierzchnie ekranu? Jestem przyzwyczajona do takiej pracy a widzę, że jak sie naciska zielony + na macu to on dostosowuje rozmiar okna do zawartości (ilosci plików w folderze, wielkosci strony w pages) i tak mnie zaintrygowało jak zrobic zeby sie okno zmaksymalizowało na cala strone? bede wdzieczna za odpowiedz na glupie pytanie...

EDIT: eszcze mi się nasunęły dwa pytanie a mianowicie jak się pisze polskie znaki ą ę na macbooku? pytam bo słyszałam, ze normalnie za pomocą prawego alt ale jak tak dzisiaj próbowałam to nie działało i pytam z ciekawosci czy to wina czcionki czy cos zle zrozumiałam

i jeszcze jedno jak to jest z urządzeniami na usb typu myszka, pendribe, dysk zewnętrzny czy one sa uniwersalne i moge podpinać te, które mam pod windowsem takze do maca czy nie kazda np myszka bedzie działała z mac os?

jeszcze raz przepraszam za pewnie naiwne pytania ale chce jak najwiecej sie dowiedziec zanim podejme decyzje zeby wiedziec na jakie kompromisy sie decyzuje

#40 Pan Rafał

Pan Rafał
  • 79 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 maja 2010 - 22:43

A mam takie pytanie bo jak sie dzisiaj bawiłam zastanawiam się (przepraszam za moze glupie pytania ale naprawde mnie to intryguje) jak sie maksymalizuje na Macu okno np 'pages' czy innego programu zeby zajmowało całą powierzchnie ekranu? Jestem przyzwyczajona do takiej pracy a widzę, że jak sie naciska zielony + na macu to on dostosowuje rozmiar okna do zawartości (ilosci plików w folderze, wielkosci strony w pages) i tak mnie zaintrygowało jak zrobic zeby sie okno zmaksymalizowało na cala strone? bede wdzieczna za odpowiedz na glupie pytanie...

EDIT: eszcze mi się nasunęły dwa pytanie a mianowicie jak się pisze polskie znaki ą ę na macbooku? pytam bo słyszałam, ze normalnie za pomocą prawego alt ale jak tak dzisiaj próbowałam to nie działało i pytam z ciekawosci czy to wina czcionki czy cos zle zrozumiałam

Maksymalizuje się poprzez rozciągnięcie za prawy dolny róg okna (chyba taka samo powiększa/zmniejsza się okna w Windowsie), ale naprawdę nie widzę powodu, żeby to robić. Korzystanie z Maka skutecznie mnie tego oduczyło i teraz nawet gdy zdarza mi się coś robić na PC, to dostosowuję sobie okno do zawartości. A co do polskich znaków, to pisze się je przy użyciu dowolnego Alta (zarówno prawego jak i lewego). Może nie udało Ci się, bo odruchowo myliłaś CMD z Altem? (często przypadłość przy pierwszych kontaktach z Makiem)

#41 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 18 maja 2010 - 23:06

Przeczytałem ów temat bardzo uważnie i właściwie tytuł nie ma zbyt wiele wspólnego z zawartością. Pierwszego (tytułowego) Mac'a jeszcze nie ma, być może będzie - kiedyś, w bliżej nieokreślonej przyszłości. Podzielę się paroma moimi przemyśleniami. 1. Apple-mania, którą zapoczątkował iPhone. Do tego czasu Mac był produktem niszowym, elitarnym - obecnie stał się produktem dla szerszej grupy użytkowników. Nie próbuję udowodnić czy to dobrze, czy źle - to nie ma znaczenia. Pojawia się wielu potencjalnych użytkowników chcących posiadać Mac'a tylko i wyłącznie aby mieć +10 do lansu. Czy kupując Mac'a potrzebujemy go naprawdę, czy chcemy mieć te urządzenie z pobudek czysto estetycznych a nierzadko snobistycznych? 2. Kupowanie Mac'a aby stawiać na nim Windows - pomysł oczywiście jak najbardziej do zrealizowania... wykonalny, jednak oddala się już gdzieś pierwotna wizja tego, że Mac to software + hardware. 3. Osoby wahające się powinny zastanowić się tak naprawdę czy potrzebują Mac'a - być może wybiorą dobrze, a być może będzie to nietrafiona inwestycja. Powiem jak wygląda to na moim przykładzie. Jestem posiadaczem dwóch Mac'ów - lepszego i gorszego (jeszcze PPC) ale nie wyobrażam sobie "życia informatycznego" bez peceta. Z drugiej strony nie chcę by moje "życie informatyczne" ograniczało się do samego peceta - koło się zamyka. Nie musiałem się ograniczać do tego lub tego - a posiadam dwa komputery Mac i dwa PC - z tego rozwiązania jestem zadowolony. Nie chcę - chociaż mogę postawić Windows'a na Mac'u. Jestem w stanie - dysponuję odpowiednią wiedzą i umiejętnościami aby postawić OS X'a na PC - jednak nie robię tego. Rozdzielam to - Mac to Mac a PC to PC. 4. Oprogramowanie - w obecnych czasach bardzo zaciera się różnica w dostępności oprogramowania. Coraz więcej jest dostępnego na obie platformy. Zdaję sobie sprawę, że autorka tego wątku pracuje na określonych aplikacjach - ma doświadczenia z pracy na pecetach - jednak, należy zadać pytanie dotyczące próby pracy na tych samych aplikacjach Mac'u - czy będzie gorzej, lepiej - a może tak samo? W dawnych czasach panowało przekonanie, że Mac to tylko i wyłącznie mega-drogie oprogramowanie, brak aplikacji darmowych i legalnych - nic bardziej mylnego. Nawet osoba mająca niezbyt pokaźny zapas gotówki jest w stanie oprogramować swego Mac'a za bezcen - oczywiście w pełni legalnie. 5. Przyzwyczajenia - wiele osób mogło przyzwyczaić się do Windows i niejedno rozwiązanie na Mac'u może wydać się inne / dziwne / irytujące / niemożliwe do przyjęcia. Jeżeli dobrze pamiętam padło pytanie dotyczące uzyskiwania polskich znaków. Ja zdecydowałem się na zamianę klawiszy Option <-> Command mogąc pisać wygodnie i szybko - tak jak nauczyłem się. Nie mam natomiast problemów z myszkami, touchpadami, gestami itd. 6. Nie zapominajmy, że Mac OS X jest czymś zupełnie innym niż Windows - można pokusić się o stwierdzenie, że jest to pewna dystrybucja luksusowego Linux'a którego ktoś już za nas skonfigurował i przygotował do pracy. Nie zapominajmy, że niejednokrotnie może zdarzyć się, że będziemy musieli przedzierać się przez lekturę forów dyskusyjnych w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące problemy, które niestety trzeba będzie rozwiązywać ręcznie wpisując magicznie brzmiące komendy. Aby nie być gołosłownym - podam przykład. Jeden z użytkowników zastanawiał się jak ukryć katalogi / pliki. Czynność, która dla osób przywykłych do Windows jest czymś banalnym - na Mac'u już taką nie jest. Jakakolwiek decyzja nie zostanie podjęta - ze swej strony życzę zadowolenia z pracy na nowym komputerze.

#42 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 19 maja 2010 - 07:57

1) Nie kupujesz samego sprzetu, ale "pudelko z zawartoscia", ktora w moim odczuciu jest bardziej wartosciowa dzisiaj niz x lat temu (w moim odczuciu dzisiaj Apple chwyta sie czasami brzytwy) 2) Czasami winda jest potrzebna, niestety z powodu przewazajacej ilosci uzytkownikow MS... 3) Oryginalne podejscie, i jakze kosztowne... 4) Bo coraz wiecej ludzi uzywa makic, przez to transportow jest pelno 6) Windows i Mak - kazdy z nich oferuje inne opcje. Wyobraz sobie ze dopiero od 10.6 wystepuje opcja PUT BACK z kosza. Pod windows jak dobrze pamietam bylo to zawsze, nawet w 3.11. (ale chyba ta opcja byla pod mac os 9 ale nie pamietam bo krotko go uzywalem). A uzywanie terminala to serio ostatecznosc, bo wiekszosc aplikacji ma jus swoj GUI, no chyba ze ktos woli in this way wiec droga wolna. Ja komend unixowych nie znam, pamietam tylko dobre czasy dosa.

#43 MagdaS

MagdaS
  • 93 postów
  • SkądTrzebinia, Poland

Napisano 19 maja 2010 - 08:38

Dzięki za odpowiedzi trochę mi się powoli rozjaśnia. Oczwywiście, że marzyłoby mi się mieć i Maca i PC ale nie stac mnie obecnie na to (w sensie kupno obu nowych i dobrych bo stare PC to w domu mam:). Chociaż wlasnie w drugiej strony nie sprzedaję starego laptopa wiec jeśli kupię PC będzie to kolejny laptop z windowsem w domu, a gdy kupię Maka to jednak zawsze będzie mozliwość skorzystania z PC czy to w domu czy u znajomych. Mój obecny laptop już wykancza moją wytrzymałośc i cierpliwosc, juz nie wiem czy to kwestia jego parametrów czy tez windowsa, który mi się ciągle wiesza bez powodów mimo, że niedawno był formatowany, już nie mówię o tym ile czasu zajmuje mi wlączenie laptopa jesli chce sprawdzić jakąś jedną rzecz cześto mi sie tego nawet nie chce robić bo trwa to długo - zbyt długo. Co do snobizmu w posiadaniu Maca moze cos w tym jest ale czy to złe:) Wiadomo pi pierwsze to decyzja czego sie wymaga i który sprzet spełnia te wymagania, ale z drugiej strony jesli przy tym moge miec sprzet, który mi sie podoba i który sie wyróżnia z tłumu to czemu nie:) Tak sie zastanawiam jeszcze (zaraz poprzegladam ceny polskie i USA) czy duża różnica jes w cenie pomiędzy starszym modelem MBP 13 z C2D 2,53 a nowym z 2,4 i czy jest różnica a wydajności zauwazalna.

#44 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 19 maja 2010 - 09:28

1) Nie kupujesz samego sprzetu, ale "pudelko z zawartoscia", ktora w moim odczuciu jest bardziej wartosciowa dzisiaj niz x lat temu (w moim odczuciu dzisiaj Apple chwyta sie czasami brzytwy)

Pół biedy, jeżeli klient jest świadomy owej zawartości - jednak, spotkałem się z płaczem rzewnymi łzami klientów posiadających iWork stwierdzających, że "nic nie można zrobić" - docelowo wracających do Microsoft Office. Sprawa docelowo sprowadza się do tego, że były użytkownik Windows - kupił Mac'a aby używać takich samych programów, ponieważ tego lub tamtego nie jest w stanie zrobić.
Czy wtedy rzeczywiście Mac jest dobrym rozwiązaniem?

2) Czasami winda jest potrzebna, niestety z powodu przewazajacej ilosci uzytkownikow MS...

Może z tego powodu, może innego - to są też indywidualne preferencje użytkownika. Spotkałem się z głosami, które stwierdzały, że Windows lepszy, ponieważ... ma pasjansa. Inni z kolei wyśmiewają iPhone za posiadanie w AppStore samych pasjansów... i weź tu bądź mądry. ;)

3) Oryginalne podejscie, i jakze kosztowne...

Jeżeli ktoś już posiada całkiem dobrego peceta - czy to stacjonarny czy laptop - przy założeniu, że sprzęt jest sprawny - można go zostawić, ewentualnie za niewielką kwotę zmodernizować. Następnie - skoro Mac wydaje się kuszący - kupić go i używać wraz z Pecetem?

6) Windows i Mak - kazdy z nich oferuje inne opcje. Wyobraz sobie ze dopiero od 10.6 wystepuje opcja PUT BACK z kosza. Pod windows jak dobrze pamietam bylo to zawsze, nawet w 3.11. (ale chyba ta opcja byla pod mac os 9 ale nie pamietam bo krotko go uzywalem). A uzywanie terminala to serio ostatecznosc, bo wiekszosc aplikacji ma jus swoj GUI, no chyba ze ktos woli in this way wiec droga wolna. Ja komend unixowych nie znam, pamietam tylko dobre czasy dosa.

Podałem pierwszy z brzegu przykład konieczności użycia konsoli. Nie wiem jak duży procent świadomych użytkowników Mac'a korzysta z konsoli, a jak wielu ogranicza się do wszystkiego co ma GUI. To prawda co napisałeś, oba systemy oferują inne opcje, możliwości. Dobrze jest mieć możliwość porównać to.

(...) Mój obecny laptop już wykancza moją wytrzymałośc i cierpliwosc, juz nie wiem czy to kwestia jego parametrów czy tez windowsa, który mi się ciągle wiesza bez powodów mimo, że niedawno był formatowany, już nie mówię o tym ile czasu zajmuje mi wlączenie laptopa jesli chce sprawdzić jakąś jedną rzecz cześto mi sie tego nawet nie chce robić bo trwa to długo - zbyt długo.

Nie napisałaś (a może ja zapomniałem) jakiego masz laptopa oraz jakiego systemu operacyjnego używasz. Czasy wieszania się Windows, niebieskich ekranów - to chcecie czy nie chcecie - są przeszłością. Obecny Windows - wliczając w to XP, (nawet) Vistę i 7 są systemami stabilnymi zapewniającymi komfortową pracę przy odpowiednim podejściu do sprzętu i oprogramowania.
Jeżeli ów sprzęt wiesza się bez powodów upatrywałbym problem w samym sprzęcie nie zaś obarczał winą "jakże złego Windows'a".
Pewna znajoma osoba oddała swego laptopa do "wyczyszczenia" - czyli do przeinstalowania systemu (oryginalnego) - dla firmy zajmującej się serwisem komputerowym. Z rzeczonej naprawy sprzęt wrócił sprawny, jednak już od pierwszego uruchomienia się wlekł się niemiłosiernie. Mój własny styl instalacji, aktualizacji i ewentualnych zabezpieczeń sprawił, że ten sam sprzęt uruchamiał się i działał znacznie szybciej i naturalnie stabilnie. Czary?

Co do snobizmu w posiadaniu Maca moze cos w tym jest ale czy to złe:) Wiadomo pi pierwsze to decyzja czego sie wymaga i który sprzet spełnia te wymagania, ale z drugiej strony jesli przy tym moge miec sprzet, który mi sie podoba i który sie wyróżnia z tłumu to czemu nie:)

Jeżeli Mac jest ładny przy okazji - nie ma w tym nic złego. Jednak, jeżeli przysłowiowe +10 do lansu jest jedyną zaletą Mac'a warto się zastanowić, czy tego sprzętu właśnie oczekujemy.
Piszę w tej chwili ogólnie - gdyż użytkownik MagdaS ma programy z którymi pracuje i oczekiwałby tego samego na Mac'u - adresuję to do grupy użytkowników nieświadomych, zadających pytania typu: "Chcę kupić Mac'a - czy będę mógł na nim przeglądać internet".

#45 MagdaS

MagdaS
  • 93 postów
  • SkądTrzebinia, Poland

Napisano 19 maja 2010 - 10:09

c
Nie napisałaś (a może ja zapomniałem) jakiego masz laptopa oraz jakiego systemu operacyjnego używasz. Czasy wieszania się Windows, niebieskich ekranów - to chcecie czy nie chcecie - są przeszłością. Obecny Windows - wliczając w to XP, (nawet) Vistę i 7 są systemami stabilnymi zapewniającymi komfortową pracę przy odpowiednim podejściu do sprzętu i oprogramowania.

Piszę w tej chwili ogólnie - gdyż użytkownik MagdaS ma programy z którymi pracuje i oczekiwałby tego samego na Mac'u - adresuję to do grupy użytkowników nieświadomych, zadających pytania typu: "Chcę kupić Mac'a - czy będę mógł na nim przeglądać internet".

Ja sobie zdaje sprawe ze nie wazne co kupie i tak bede zadowolona bo w porównaniu do tgo co mam wszystko bedzie wydajniejsze, lepsze i prawniejsze. Obecnie mam Acera z Intel Celeron 1,86GHz i 504MB RAM i Windowsem XP. W ogóle to nie wiem czy to nie wina jakichś kłopotów z dyskiem, ale już nawet nie chce mi sie dociekać co, gdzie jak i dlaczego.

Z drugiej strony mimo jakichś tam przyzwyczajen do windowsa ja lubie zmiany i jesli okaże sie ze na Macu będę miała programy,którymi jestem w stanie uzyskac taki sam efekt jak na windowsie to jak najbardziej się na nie przeniose (poza wyjatkami, kiedy to bede musiała cos robic aby bylo kompatybilne z windowsem zeby komus to oddac itd).

#46 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 19 maja 2010 - 11:22

Ja sobie zdaje sprawe ze nie wazne co kupie i tak bede zadowolona bo w porównaniu do tgo co mam wszystko bedzie wydajniejsze, lepsze i prawniejsze. Obecnie mam Acera z Intel Celeron 1,86GHz i 504MB RAM i Windowsem XP. W ogóle to nie wiem czy to nie wina jakichś kłopotów z dyskiem, ale już nawet nie chce mi sie dociekać co, gdzie jak i dlaczego.

Nie jest to żadna rewelacja, zwłaszcza jeżeli chodzi o ilość pamięci RAM. Niemniej jednak, ów sprzęt jest w stanie działać stabilnie - oczywiście sprawny sprzęt.

Nie zarzucając nic absolutnie dla Twego sprzętu należy powiedzieć, że dowolny komputer "z Biedronki" - Made in Biedronka - na obecne czasy będzie mocniejszy od sprzętu, który posiadasz.

Z drugiej strony mimo jakichś tam przyzwyczajen do windowsa ja lubie zmiany i jesli okaże sie ze na Macu będę miała programy,którymi jestem w stanie uzyskac taki sam efekt jak na windowsie to jak najbardziej się na nie przeniose (poza wyjatkami, kiedy to bede musiała cos robic aby bylo kompatybilne z windowsem zeby komus to oddac itd).

Decydując się na pierwszego Mac'a również nastawiałem się na zmiany. Co prawda ja ów proces zmian rozpocząłem nieco inaczej - najpierw przeprowadziłem analizy (przed kupnem) jak wiele będę mógł zrobić tego co robię obecnie na Pececie - zrobić na Mac'u. Nie mam tu na myśli nawet niczego zaawansowanego - ale nawet rzeczy tak proste jak internet, poczta, odtwarzanie muzyki / filmów, czy też przeglądanie plików graficznych.
Doprowadziło to do pewnych ujednoliceń - przykładowo i na Mac'u i na Pececie głównie korzystam z przeglądarki Mozilla Firefox - mogę korzystać z Safari, Internet Explorer'a czy innych przeglądarek jak Opera czy też Chrome - wybór mój padł na Firefox'a. Jeżeli przyjrzymy się teraz wyborom (Mac czy PC) korzystam z tej samej przeglądarki i nie jest specjalnie lepiej lub gorzej na którejkolwiek platformie sprzętowej.
Podam jeszcze jeden przykład - aby nie mnożyć ich za bardzo - monopol na odtwarzanie mediów dzierży na Mac'u iTunes - odpowiednio pod Windows - Media Player. Nie pasuje mi żadne z tych rozwiązań - gdyż cenię sobie mój własny porządek moich kolekcji i do odtwarzania na Mac'u używam Vox'a - na PC - Winampa. Mógłbym mnożyć tak jeszcze i jeszcze...
Co do kompatybilności wyników prac mogą pojawić się problemy. Przykład, jeżeli będziesz korzystać z iWork'a i zapiszesz swoją pracę w formacie Pages - możesz mieć później problem z otwarciem tego pod Windows. Jednak, jeżeli będziemy pracować pod nowym Office'm na Pececie i nieopatrznie zapiszemy dokument jako *.docx będziemy mieć także problem aby odtworzyć ów dokument pod starszą wersją pakietu Office - mimo iż dotyczy to tej samej platformy i teoretycznie pakiety powinny być ze sobą mniej lub bardziej kompatybilne.

#47 liptonti

liptonti
  • 36 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 19 maja 2010 - 12:05

wow ludziki nie mam pojecia co wy robicie z komputrem... sam mysle nad kupnem imaca ale tylko dlatego ze to cos nowego dla mnie i potrzebuje wiecej mocy niz posiadam aktualnie uzywam ibmx41 leciwy laptop z funkcją tabletu stoi na tym W7 i hula az milo nie wylaczylem go od 3 miesiecy zawsze tylko zamykam klapke wszytko dziala zero zwisow, BSoD po podniesieniu klapki max 5 sekun i pisze posta do MagdyS nie ma czegos takiego jak kompatybilne z windowsem jelsi pracujesz nad plikiem raw to bedzie on odczytywany w kazdym systemie czy to bedzie win lin czy mac OS jesli uzywaz rozszezenia autocada to tak samo wszyscy mowia ze maki sa dla ludzi ktorzy nie lubia grzebac w kompach ok moze sam jestem ciekawy jak to bedzie na imac`u 27 cali i5 ktory sobie upatrzyłem przeczytałem caly temat i naprawde nie wiem gdzie lezy Twoj problem sama nie wiesz czego chcesz.. chcesz ale sie boisz... chcesz ale podswiadomie zal wydac tyle kaski... dorzuc 2 giga ramu i zobaczysz ze Twoj lapek odzyska skrzydla zaczine dzialac jak nigdy masz w nim 512 ramu z czego odchodzi czesc na karte graficzna i sie dziwisz ze wszystko ci chodzi wolno ja sie nie dziwie pozatym co ty na nim uzywasz ze potzrebujesz nowego jakich programow ze nie wiesz czy sa na maka sprawdz zanim kupisz a jak sie upewnisz to dzis popoludniu albo dokup kosc ramu albo kup maka

#48 MagdaS

MagdaS
  • 93 postów
  • SkądTrzebinia, Poland

Napisano 19 maja 2010 - 12:33

liptonti masz bardzo dużo racji, ja chcę Maca, ale się boję, boję się, że czegos teraz niedoczytam czegoś nie przeanalizuję i podejme złą decyzję, ale z drugiej strony chcę zmiany, chcę czegoś nowego i mysle ze nie bede żałować, ale zawsze jakas tam obaw przed nowym jest.

Co do sprzętu to mowiłam, ze cokolwiek bym nie kupiła będę zadowolona, ale chce kupic cos zebym byla zadowolona dluzej niz kilka miesiecy czy rok.
Rozbudowa obecnego laptopa mnie nie interesuje bo obecny laptop jest tak mój jak i kilku innych osób a ja potrzebuje teraz koputera tylko dla siebie dlatego czy to bedzie macbook czy PC to i tak cos bede kupować.

Co do zawieszania sie to ja juz nie wiem co to jest, pytałam paru informatyków mowili ze jak system jest juz przeinstlaowany to moze to byc wlasnie wina dysku. Sprawa wygląda tak ze mam otwarta tylko przegladarke, tylko kilka kart w niej i w pewnym momencie kursor nie reaguje, nic wczesniej nie muli, nic sie nie dzieje tylko ot tak w jednej chwili sie zawiesza , czasem ledwo co wlacze komputer i juz jest zawieszony czasem przed godzine si to nie zdarzy no ale faktu ze jest ot wkurzające nie zmienie, no i chce teraz cos mniejszego niz te 15" ktore mam.

#49 lucar

lucar
  • 104 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 maja 2010 - 12:37

Chodzi mi tylko o fakt, że wiem, iż będe zmuszona do korzystania z programów pod windowsem i jak sami piszecie to troche grzech korzystać z windowsa na macu i dlatego mam dylamety i zastanawiam się czy jest sens sie w tym momencie decydowac skoro i tak będe włączała tego windowsa, a szczerze mówiąc trochę sobie nie wyobrażam działania na dwa systemy jedne pliki na windowsie (te robione w tych windowsowskich programach, które musze mieć) inne znowu na Mac OS

Myślę, że dotnęłaś sedna sprawy. Miałem okazję korzystać z obydwu systemów i wiem, że takie częste przesiadki na pewno nie są wygodne, chociażby dlatego, że pewnym czasie używania określonego systemu umiejscowienie przycisków, skróty itp. wchodzą Ci w nawyk i trudno te przyzwyczajenia zmieniać kilka razy dziennie w obie strony. Z innej beczki, ja nauczyłem się jeżdzić zarówno z kierownicą po lewej jak i prawej stronie i w tej chwili nie stanowi już to dla mnie większej różnicy, ale gdybym miał to zmieniać parę razy w ciągu dnia, chyba dostałbym kręćka :)

#50 MagdaS

MagdaS
  • 93 postów
  • SkądTrzebinia, Poland

Napisano 19 maja 2010 - 12:44

lucar no wlasnie tylko ze z drugiej strony jak sie zastanowie to ja nie bede potrzebowała tego robic kilka razy dziennie, na tycj programach windowsowckich pracujemy na zajeciach, w domu potrzebuje je zeby ewentualnie cos przecwiczyc, dokonczyc, powiedzmy max 2-3 w tygodniu bym ich uzywala, za makiem znowu przemawia fakt, że ma lepszą matryce i pdobno lepiej a nim photoshop chodzi bo szczerze mowiac wiecej czasu to ja spedzam obrabiajac zdjecia niz rysujac w autocadzie (obecnie oczywiscie)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych