Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wolność słowa vs moderacja

• This topic is locked This topic is locked
243 replies to this topic

#151 robertk572

robertk572
  • 1109 posts
  • SkądNEW YORK

Posted 02 January 2010 - 14:59

Pełna zgoda. Zresztą wiemy dobrze, że bez modów może być tylko ochlokracja a to jedyna droga do śmietnika i "skasowania" MyApple. Konkurencja tylko zaciera ręce ;)

-Czyli "Ordnung muss sein!!!" Huh?
Widze ze nie kapujesz! To ci sie postaram wytlumaczyc!
W calej tej dyspucie chodzi o to gdzie jest granica pomiedzy konieczna moderacja a zwykla ohydna Cenzura rodem z "1984" Orwell'a. I to co tu zaobserwowalem przekracza dopuszczalne normy. Oto przyklad: zamieszczam linka do myiphone.com.pl a ktos z "nich" mi go uparcie i zlosliwie kasuje!
I co to ma wspolnego z moderacja! NIC! To Cenzura w czystej postaci!

[CIACH]

#152 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 January 2010 - 15:15

To reklama w czystej postaci, a tego żadne forum nie toleruje!

#153 robertk572

robertk572
  • 1109 posts
  • SkądNEW YORK

Posted 02 January 2010 - 15:19

To reklama w czystej postaci, a tego żadne forum nie toleruje!

-mylisz sie!
Na forum myiphone.com.pl-sa czesto linki do waszego forum-i jakos to nie przeszkadza tamtejszym moderatorom!

#154 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 02 January 2010 - 15:22

-Czyli "Ordnung muss sein!!!" Huh?
Widze ze nie kapujesz! To ci sie postaram wytlumaczyc!
W calej tej dyspucie chodzi o to gdzie jest granica pomiedzy konieczna moderacja a zwykla ohydna Cenzura rodem z "1984" Orwell'a. I to co tu zaobserwowalem przekracza dopuszczalne normy. Oto przyklad: zamieszczam linka do myiphone.com.pl a ktos z "nich" mi go uparcie i zlosliwie kasuje!
I co to ma wspolnego z moderacja! NIC! To Cenzura w czystej postaci!

[CIACH]

No tutaj to chyba się mocno mylisz, bo jako pierwszy napisałem o delikatnej granicy w tytule tematu. Sytuacja wygląda tak: jesteśmy na prywatnym forum, zgodziliśmy się przy rejestracji na zasady tej gry. To że właściciel MA toleruje temat "Wolność słowa vs moderacja" świadczy o wolności rozumianej w granicach prywatnej własności. Tyle i aż tyle... Ja mogę się z wieloma decyzjami pewnych moderatorów nie zgadzać (szczególnie z jednym, który dość frywolnie rozumie Orwella) ale nic na to nie poradzę, mogę jedynie zacisnąć zęby bo przyszedłem tutaj z własnej woli i obowiązuje mnie regulamin oraz etyka.

---- Dodano 02-01-2010 o godzinie 15:37 ----

-mylisz sie!
Na forum .com.pl-sa czesto linki do waszego forum-i jakos to nie przeszkadza tamtejszym moderatorom!

Zobacz sam, łamiesz pewne zasady chcąc ugrać coś za free dla innej firmy - taki niewinny "product placement". Łopatologicznie - mały żeruje na dużym za free.

#155 robertk572

robertk572
  • 1109 posts
  • SkądNEW YORK

Posted 02 January 2010 - 16:07

-Po pierwsze: -to nie mam NIC do ugrania! -Po drugie: -to tej zasady o ktorej mowisz-NIE akceptuje i dlatego wybylem z tego forum.

#156 Hercules

Hercules
  • 257 posts

Posted 02 January 2010 - 16:09

ja w wielu miejscach spotkalem sie z linkami do strony o tematyce komputerowej MyApple.pl Portal i Forum Apple oraz innymi,
Uwazam ze linki znakomicie ulatwiaja prace i przegladanie stron...
mozna tez dzieki nim znalesc informacje ktora juz ktos wczesniej znalazl i uwaza ze jest wazna w danym temacie.... podaje wtedy zrodlo czyli link.

Sam tak robie i na innych forach wrzucam linki do myapple (nie tylko polskojezycznych), jakos mi ich nikt nie usuwa...

Jesli ktos na myapple kasuje linki do innych stron to jego sprawa, lub kasuje tylko do stron konkurencyjnych (bo tak stoi w regulaminie) trudno,
ale to nie utrudnia zycia uzytkownikom... a szkodzi forum,
mniejsza o to co pisze w regulaminie, jego zawsze mozna zmienic.

Coz to za wielki problem podac informacje o czyms co swoje zrodlo ma na innej stronie?
przepisanie jej jest przeciez w pewnym sensie kradzieza... ale to jest jak widze tolerowane, bo wiekszosc newsow jest publikowana na angielskojezycznych stronach czy forach a dopiero pozniej trafia na lokalnie tlumaczone serwisy... tyle ze uczciwosc wymaga podania zrodla!

Co w tym zlego jesli powiem wam ze w razie problemow z nagrywarkami porady znajdziecie na CDRinfo.pl - Serwis poświęcony archiwizacji danych. Nagrywarki, dyski twarde, NAS - CDRinfo.pl a tam macie tez linki do strony angielskojezycznej w/w serwisu...

Internet sluzy dla niektorych do wymiany informacji, a dla niektorych tylko do zarabiania pieniedzy... ale jak nie znajdziemy w nim informacji w przystepny i nieograniczony sposob to przestaniemy go uzywac... (moze przesadzilem), mnie osobiscie latwiej jest z linkami jako odnosnikiem do zrodla lub cytatem.... inni moga miec odmienne zdanie, ale po co kolo od nowa wymyslac.

#157 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 02 January 2010 - 16:51

-inne co mi sie na tym forum nie podoba-to wlasnie to co pisze powyzej-tzn niskiej klasy kolesiostwo, graniczace z nepotyzmem. Jest tu kilku zawodnikow ktorzy wyrazaja sie w chamski niecenzuralny sposob
-ale cenzura tego udaje ze niezauwaza! Gdybym byl wlascicielem tego forum-to paru modow by wylecialo na zbity pysk! A szczegolnie taki jeden...

Widzisz i tutaj się z Tobą zgadzam ale zrozum to jest prywatne forum ;)

#158 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2010 - 11:14

sirozzy - co jak co, ale sam bym usuwał twoje posty nie chodzi tutaj o to co mówisz, ale jak to robisz

#159 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 January 2010 - 12:20

po pierwsze - nikt tutaj nie musi być sprawiedliwy przecież może być kolesiostwo, gnębienie pewnych ludzi, etc. to jest zwykłe forum administracja ma władzę tutaj absolutną nie musi na nikogo patrzeć nie musi być wcale sprawiedliwa może robić co chce najwyżej forum straci popularność (tylko jakoś w to wątpię, jeżeli ludzie tu zostają i narzekają tylko) albo będzie bajzel (który już teraz jest, ale dlatego że moderacja jest 'za miękka')

#160 ak666

ak666
  • 310 posts

Posted 03 January 2010 - 15:04

Moja propozycja zmian jest nastepujaca: Rozsadniejsza i sprawniejsza w dzialaniu bylaby mozliwosc zglaszania obrazliwych postow bezposrednio moderatorom zamiast wlascicielowi forum i czekanie 48 godzin na to czy odpowie albo nie odpowie. Obrazliwy post zostal zgloszony do moderacji. Przez pare dni nie doczekalem sie ze strony moderatorow zadnej reakcji wiec o problemie napisalem w watku do tego przeznaczony, w ktorym dodatkowo aktywnie udzielalo sie wtedy kilku modow. Jedyna reakcja ze strony moderacji bylo usuniecie moich postow z informacja, ze jesli nie podoba mi sie bycie nazywanym onanista problem musze zglosic wlascicielowi forum i poczekac do 48 godzin az laskawie odpowie. Mysle, ze gdyby to zmienic uniknelo by sie wprzyszlosci podobnych problemow. Ewentualnie w razie nieuzasadnionego wg moderacji zgloszenia postu wlasciwym byloby poinformowanie o tym zglaszajacego, przykladowo: "nie ma nic niestosownego w zwracniu sie do innych uzytkownikow per onanisto"

#161 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 03 January 2010 - 15:27

*Pracuje nad teoria spiskowa nt. dvcama- ten dotąd porządny człowiek nagle radykalnie zmienił poglądy ...

Nie zmieniłem, jestem za równowagą i uczciwym podejściem, ale nie chcę mieć problemów. Jeśli ktoś nie rozumie pewnych rzeczy, wręcz je przeinacza i daje warna to ja mam walić głową w mur? Druga sprawa to regulamin i własność prywatna. Wiem, że doskonale to rozumiesz.

#162 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 03 January 2010 - 21:53

W związku z wpisem http://www.myapple.p...31-post160.html wyjasniam, że do zglaszania wpisów do moderacji służy link "Zgłoś wpis moderatorowi" nad zgłaszanym postem. Takie zgloszenie trafia do specjalnego watku w dziale "Tylko Dla Moderatorów" (TDM) gdzie sprawa jest załatwiana przez moderatora online. Watpliwości są wyjaśniane w dyskusji moderatorów i administracji forum.
Jeżeli zgłoszony wpis zostaje skasowany, do użytkownika kieruję PW ze standardową formułką:

"Twój wątek został usunięty, ponieważ znajdowały się w nim treści nic nie wnoszące do życia forumowej społeczności i sprzeczne ze zwyczajami panującymi na forum. Prosimy powstrzymać się na przyszłość od pisania postów tego typu. Wszelkie uwagi dotyczące nieprawidłowości w działaniu forum oraz skargi na moderatorów prosimy kierować bezpośrednio do właściciela forum (Code) na PW. Właściciel odpowie na Twoj post w ciągu 48 godzin."

W miejsce słowa "wątek" wklejam URL strony na której był usunięty wpis. Nie wszyscy moderatorzy stosują te formułke, panuje tu pewna dowolność. Ja jednak uważam, że każdy użytkownik może poskarżyć się na pracę moderatorów właścicielowi forum, przypomina o tym ostatnie zdanie tekstu.

Dziękuję za zrozumienie.

#163 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 04 January 2010 - 01:07

Mamy w tym wątku jasny podział na dwie grupy użytkowników:
- Pierwsza chce łagodniejszej moderacji
- Druga chce ostrzejszej moderacji
:)
Proponuję wszystkim zainteresowanym zapoznanie się z tym wątkiem
Może po jednym ze zwolenników każdej opcji zechce dołączyć do nas :)

#164 Hercules

Hercules
  • 257 posts

Posted 04 January 2010 - 01:33

tylko ze tam polowa z proponowanych (nominowanych) zostalo zbanowanych... :-) ...kto by chcial do nich dolaczyc?

#165 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 January 2010 - 16:00

Jeszcze jest trzecia grupa : ci, co nie widzą tutaj problemu lub widzą, ale na małą skalę(ja).

#166 axyon

axyon
  • 141 posts
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Posted 04 January 2010 - 19:11

Ho ho ho , widzę że zaczynam być niebezpieczny! Aż tak że kasujecie moję posty bez powiedzenia!

#167 robertk572

robertk572
  • 1109 posts
  • SkądNEW YORK

Posted 04 January 2010 - 20:38

-nie tylko Twoje posty skasowali-moje 2 zostaly usuniete-to tylko potwierdza moja teze-na tym forum panuje Cenzura i zamordyzm w stylu bialoruskiego Lukaszenki!

#168 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 04 January 2010 - 20:44

@axyon - ale widzę, że chciałbyś zostać moderatorem. Jak to ładnie ująłeś "Nikomu taryfy ulgowej" :lol: :lol: :lol:

#169 sirozzy

sirozzy
  • 5 posts
  • SkądReading

Posted 04 January 2010 - 20:46

-nie tylko Twoje posty skasowali-moje 2 zostaly usuniete-to tylko potwierdza moja teze-na tym forum panuje Cenzura i zamordyzm w stylu bialoruskiego Lukaszenki!

Dokładnie.. wczoraj dostałem bana bo jestem Trollem pełnym nienawiści. Ban za wulgarne obrażanie, niestosowanie się do poleceń moderacji i naruszanie regulaminu forum

#170 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 04 January 2010 - 20:47

@robertk572 - to dlaczego tu piszesz? Chcesz tworzyć brygadę męczenników? @sirozzy - o jakiś błąd w systemie. Nie martw się, zostałeś już trwale zbanowany.

#171 robertk572

robertk572
  • 1109 posts
  • SkądNEW YORK

Posted 04 January 2010 - 21:06

@robertk572 - to dlaczego tu piszesz? Chcesz tworzyć brygadę męczenników?

@sirozzy - o jakiś błąd w systemie. Nie martw się, zostałeś już trwale zbanowany.

-Dlaczego?
Nie kazdy ma w sobie tyle niezaleznosci w mysleniu i sily charakteru jak ja. Wielu jest tez poprostu-naiwnych i biora za pewnik wszystko co tzw"wladza" im objawi. Totez sa potrzebni tacy jak ja co im otworza oczy na prawde!

#172 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 January 2010 - 21:27

robertk572 - wygląda na to że masz jakąś dziwną misję do spełnienia
nie podoba ci się to forum? to na nie po prostu nie wchodź i tyle - najprostsze i najlepsze rozwiązanie, nie sądzisz? o co walczysz? o zmiany? po co? załóż swoje alternatywne forum i tam wprowadzaj swoje zmiany, jeżeli tak bardzo ich chcesz. gadanie (szczególnie w ten sposóB) wiele nie zmienia, a 'zagrożenie' ze strony konkurencji - jak najbardziej może coś zmienić.

no i ja tam nie wchodzę na fora, które mi się nie podobają z tych czy innych względów
na forum na którym nie podobałyby mi się zasady moderacji (które mogą być ustalane dowolnie przez moderację i nikogo się słuchać nie muszą) na pewno bym nie wchodził. bo po co? sam siebie mam karać?
a zaczną tracić użytkowników, to może przemyślą to co robią.

sirozzy - większość twoich postów w tym temacie przynajmniej była naprawdę chamska, więc nic dziwnego, że wyciągnęli jakieś konsekwencje...

#173 MyApple

MyApple
  • 903 posts

Posted 04 January 2010 - 21:31

Posiadanie kilku kont przez jedna osobę na MyApple jest zabronione - za takie działania konta są banowane dożywotnio (z czym właśnie mamy do czynienia).

#174 axyon

axyon
  • 141 posts
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Posted 04 January 2010 - 21:36

Widzę że wątek powoli dobiega końca... ... na chwilę ja też zamilknę... p.s. sirozzy! na pw koniecznie! tylko jak znowu wymyślisz nick sirrozy albo coś to ... xd/ a jak zostanę modem to jednak po tobie. xD ale i tak wątpie

#175 robertk572

robertk572
  • 1109 posts
  • SkądNEW YORK

Posted 04 January 2010 - 22:20

robertk572 - wygląda na to że masz jakąś dziwną misję do spełnienia
nie podoba ci się to forum? to na nie po prostu nie wchodź i tyle - najprostsze i najlepsze rozwiązanie, nie sądzisz? o co walczysz? o zmiany? po co? załóż swoje alternatywne forum i tam wprowadzaj swoje zasady moderacji (które mogą być ustalane dowolnie przez moderację i nikogo się słuchać nie muszą) na pewno bym nie wchodził. bo po co? sam siebie mam karać?
a zaczną tracić użytkowników, to może przemyślą to co robią...

-rozwijajac tworczo twoj sposob myslenia-to musze przypomniec ze dokladnie tak bylo za czasow PRL-nie podobie sie socjalizm?-to dostawalo sie paszport do reki...i blogoslawienstwo od wladzy "ludowej" na droge!I w ten sposob pozbywano sie nieprawomyslnych i niewygodnych dla lokalnych kacykow.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users