Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wolność słowa vs moderacja

• This topic is locked This topic is locked
243 replies to this topic

#201 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 05 January 2010 - 22:17

Nie, wystarczy jak przestanie obrażać użytkowników.

#202 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 05 January 2010 - 22:21

W sumie to ten temat już służy tylko do "wyłapywania" niepokornych. Wielki Brat patrzy i notuje - temu warna, ten się zbyt gorączkuje to na czarną listę, etc ;)

Temat jest kreowany przez użytkowników.
Przeczytałem dokładnie każdy wpis w tym temacie i próbuję znaleźć wpisy mające na celu poprawę sytuacji na naszym forum.
Zmiany możemy wprowadzać tylko w ramach współpracy a nie wojowania ze sobą.

mody - co jak co ale napisanie w czyjejś wypowiedzi swojego zdania jest przegięciem! kokosa powinno wywalić na zbity nie powiem co. bo jak już sirozzy nie może nic powiedzieć , to jeszcze bezkarnie wkładasz w jego post kompromitującą treść. Jakby nagle pojawil się na forum twój post kokosie i tamby pisało ''jestem durnym idiotą daję bany dla zabawy'' to sprawca by już wyleciał. ban jak nic. piszę do code bo nie może ci to ujść

Nie musisz do mnie pisać... na bieżąco przeglądam forum :)
Podaj link do tego wpisu.

Co do tego że forum jest niezwykłym miejscem same mody nas przekonują
A co do opuszczenia forum to może i tak zrobię , ale kusi mnie by zostać , żebyście nie mogli cieszyć mordy za przeproszeniem ale innego określenia nie mogłem użyć

Swoją postawą przekonujesz mnie, że Twoim celem jest uprzykrzanie ludziom (nie tylko moderatorom) życia - a to nie będzie tolerowane.

#203 MyApple

MyApple
  • 903 posts

Posted 05 January 2010 - 22:22

Acha, jeżeli ma 13, to ma się "zamknąć" tak ?
Na to wychodzi.

Nie - ma się zachowywać tak jak jest na MyApple przyjęte. Jeśli nie potrafi się do tego dostosować to albo niech się zamknie albo niech opuści to miejsce do czasu kiedy dorośnie lub zmądrzeje (do wyboru jak kto woli). Wielu osobom wydaje się, że jak siedzą po drugiej stronie internetu to są anonimowi i nikt im niczego zrobić nie może - kilka osób przekonało się, że tak nie jest... a później były płacze, lamenty jak w szkole się wychowawca czy dyrektor dowiedział o tym czy tamtym i jak w domu ojciec dupsko pasem przetrzepał... :)

#204 DudusCSE

DudusCSE
  • 2899 posts
  • Skądz Polski

Posted 05 January 2010 - 22:24

kokos

Nie chce mi się odpowiadać, ja swoje zdanie wyraziłem kilka postów wyżej.

MyApple
okk, rozumiem, ale IMO tak to napisał (kokos), jak by chciał go znieważyć.

Pozdrawiam ( tych normalnych - nie pytajcie którzy to są, sami powinni wiedzieć )

#205 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 05 January 2010 - 22:35

Temat jest kreowany przez użytkowników.
Przeczytałem dokładnie każdy wpis w tym temacie i próbuję znaleźć wpisy mające na celu poprawę sytuacji na naszym forum.
Zmiany możemy wprowadzać tylko w ramach współpracy a nie wojowania ze sobą.

W 100% popieram. Tylko że temat już dawno został "wypaczony".

#206 MyApple

MyApple
  • 903 posts

Posted 05 January 2010 - 22:40

W 100% popieram. Tylko że temat już dawno został "wypaczony".

Mozna byłoby wyczyścić wątek ale po co? Tak wszyscy widzą z jakimi trollami mają do czynienia i nie ma wtedy pretekstu do pisania kolejnych postów o treści mówiącej jak to moderacja wywaliła wpisy które mówiły prawdę i tylko prawdę.

#207 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 05 January 2010 - 23:01

Mozna byłoby wyczyścić wątek ale po co? Tak wszyscy widzą z jakimi trollami mają do czynienia i nie ma wtedy pretekstu do pisania kolejnych postów o treści mówiącej jak to moderacja wywaliła wpisy które mówiły prawdę i tylko prawdę.

Sorry, ale temat spełnia już tylko rolę "wzgórza szubieniczego" ilustrującego co się stanie jeśli ktoś nagminnie będzie łamał regulamin. Nie mówię, że to źle. Jeśli jest taka potrzeba to ok. Wasze prawo.

#208 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 05 January 2010 - 23:38

Nie możemy wyczyścić tego tematu... zaraz zostalibyśmy osądzeni o cenzurę. Pozostaje nam wspólnie go naprostować albo doprowadzić do jego zamknięcia... wszystko w naszych rękach (pisząc naszych mam na myśli wszystkie osoby zainteresowane tematem)

#209 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 06 January 2010 - 01:14

Ja jestem za zamknięciem, nazwijmy to po imieniu, syfu. Czyta się to z niesamkiem i psuje opinię Macuserom w Polsce. Przepychanki na onet, ja tu bym coś o Apple pogadał....

#210 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 06 January 2010 - 11:18

Ja jestem za zamknięciem, nazwijmy to po imieniu, syfu. Czyta się to z niesamkiem i psuje opinię Macuserom w Polsce. Przepychanki na onet, ja tu bym coś o Apple pogadał....

Już o to dwa razy postulowałem.

#211 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 06 January 2010 - 12:30

Już o to dwa razy postulowałem.

No i jesteś autorem tego tematu, co też należy uszanować.

Jednak fakty są proste: Zaraz ktoś założy podobny temat, i się zacznie, a tutaj już są pewne ustalenia itd., dają pewien pogląd na sprawę, i to z obu stron sztucznej barykady userzy-admini, którą tak usilnie starają się zbudować niektóre trole.

Ja tam tu na forum czuję się wolny. W sumie to piszę sobie co chcę, bo uczestnicząc w forach mam proste zasady:
1. Piszę na temat (i zazwyczaj mi wychodzi :P )
2. Nie wkręcam się w walki z prostych powodów - nie ma to sensu. Głupio jest wstydzić się czytając własne posty po paru dniach ;) Adrenalina powoduje wybiórczą uwagę, niedoczytywanie argumentów, co powoduje flejma, i jest to debilne. Przecież inni uczestnicy forum to ludzie przy internecie, gdzieś zazwyczaj daleko. Nie pogryzą. A wiem co mówię, bo mam 50-cio kilogramowego owczarka i nawet występuje tu w linku na forum. Mam swoje realne sytuacje kiedy chodzę z nim na spacery, głównie spowodowane przez nieodpowiedzialnych ludzi. Rozdzielanie dwóch podobnych wagowo psów na ulicy daje adrenaliny aż nadto (dobrze, że dawno już tak nie miałem i tak trzymać), więc co ja się będę podniecał na forum :grin:
3. Każdy przechodzi przez etap walki na forach, myślę że z doświadczeniem to mija, ale nie u każdego :wink:
4. Czytam to co napisałem.
W ten sposób nigdy nie dostałem nawet warna na żadnym forum.

Pozdrawiam

#212 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 06 January 2010 - 12:54

No i jesteś autorem tego tematu, co też należy uszanować.

Jednak fakty są proste: Zaraz ktoś założy podobny temat, i się zacznie,

Dlatego póki co nie zamykamy.

a tutaj już są pewne ustalenia itd., dają pewien pogląd na sprawę, i to z obu stron sztucznej barykady userzy-admini, którą tak usilnie starają się zbudować niektóre trole.

Dobrze to nazwałeś "sztuczna barykada"
Niektórzy zakładają, że administracja forum utworzyła je tylko po to aby kimś pomiatać - a tak przecież nie jest.
Forum to środek techniczny do komunikacji dla społeczności makowej w Polsce.

Ja tam tu na forum czuję się wolny. W sumie to piszę sobie co chcę, bo uczestnicząc w forach mam proste zasady:
1. Piszę na temat (i zazwyczaj mi wychodzi :P )
2. Nie wkręcam się w walki z prostych powodów - nie ma to sensu. Głupio jest wstydzić się czytając własne posty po paru dniach ;) Adrenalina powoduje wybiórczą uwagę, niedoczytywanie argumentów, co powoduje flejma, i jest to debilne. Przecież inni uczestnicy forum to ludzie przy internecie, gdzieś zazwyczaj daleko. Nie pogryzą. A wiem co mówię, bo mam 50-cio kilogramowego owczarka i nawet występuje to w linku na forum. Mam swoje realne sytuacje kiedy chodzę z nim na spacery, głównie spowodowane przez nieodpowiedzialnych ludzi. Rozdzielanie dwóch podobnych wagowo psów na ulicy daje adrenaliny aż nadto (dobrze, że dawno już tak nie miałem i tak trzymać), więc co ja się będę podniecał na forum :grin:
3. Każdy przechodzi przez etap walki na forach, myślę że z doświadczeniem to mija, ale nie u każdego :wink:
4. Czytam to co napisałem.
W ten sposób nigdy nie dostałem nawet warna na żadnym forum.

Pozdrawiam

Nic dodać nic ująć :)
Takie proste zasady a jakie skuteczne.

#213 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 06 January 2010 - 13:13

Forum to środek techniczny do komunikacji dla społeczności makowej w Polsce.

Takie proste zasady a jakie skuteczne.

Jak mówi 21. heksagram I-Cing* SZY-HO - najprostsze zasady i jasne systemy kar są najlepsze, bo działają.

* - Polecam autorstwa Richarda Wilhelma "I-CHING Księga Przemian" Pełne wydanie, 550 stron.

Pozdrawiam

#214 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 06 January 2010 - 13:59

i to z obu stron sztucznej barykady userzy-admini, którą tak usilnie starają się zbudować niektóre trole.

Zgadzam się w 100%. Ale zakładając temat nie miałem złych zamiarów. Chciałem normalnej merytorycznej dyskusji opartej o regulamin i dobre zasady. Taka jest wręcz wymagana. Co się z tym stało - widać gołym okiem. Jeśli jest wola istnienia tego tematu - a jest, to ja ją akceptuję.

#215 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 06 January 2010 - 15:18

Zgadzam się w 100%. Ale zakładając temat nie miałem złych zamiarów. Chciałem normalnej merytorycznej dyskusji opartej o regulamin i dobre zasady. Taka jest wręcz wymagana. Co się z tym stało - widać gołym okiem. Jeśli jest wola istnienia tego tematu - a jest, to ja ją akceptuję.

Oczywiście nie Ciebie miałem tu na myśli!

Pozdrawiam

#216 axyon

axyon
  • 141 posts
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Posted 06 January 2010 - 18:09

napisałem ze mam 13 lat z racji tej że roberto twierdził że wiek ma znaczenie i jak ktoś jest starszy to nie przystoi , a młody to ...cośtam....wiecie , według niektórych wiek ma znaczenie. niestety i tak dostałem warna. czego chcę zawsze unikać. ale nie ważne , piszcie jak chcecie...................... .code widzę że mi odpisujesz na forum a na pw to jakoś średnio. p.s. dziękuję za ostreżenie, może by powiedział kto za co?. e serio mówiąc to pamiętam że obniżanie postów jest za....nieważne. mam jeszczu dużo rzeczy do kłocenia więc później pogadmy. tylko write dlaczego warn/. ps. z tego co wiem to regulamin nie zabrania podawania informacji niezgodnych z prawdą

#217 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 January 2010 - 18:45

oj, jak już kogoś starasz się cytować to może rób to dokładniej, a nie wstawiaj n+1 kropek zamiast tego. wiek wtedy miał znaczenie, bo pozwolił odpowiedzieć na pytanie czy twoje zachowanie wynikało z tego, że jesteś niedojrzały, czy po prostu jest typowe dla ludzi w twoim wieku. no i jeżeli uważasz, że wiek nie ma znaczenia to jesteś niestety w błędzie wiek traci znaczenie dopiero po przekroczeniu pewnego wieku ;)

#218 _krzysiek

_krzysiek
  • 1971 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 January 2010 - 19:02

wolność słowa vs moderacja byłem na urlopie, jak prezentuje się*tablica wyników? długo jeszcze będzie się tak kłócić, myślę, że połowa osób tutaj i tak wie, że to nic nie zmieni, tylko przyczyni sie*do jeszcze większego zgrzytu zębów...

#219 axyon

axyon
  • 141 posts
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Posted 06 January 2010 - 20:03

[url]http://www.myapple.pl/propozycje-zmian/123878-wolnosc-slowa-vs-moderacja-17.html#post1134927[/url]

aha właśnie code to na tym linku drugi post od dołu.

Aha i Dudus dobrze mówi bo kokos ni mniej ni więcej mnie znieważa! Ja za to dostałem warna pomimo użycia słów za przeoproszniem i wyjaśnienie dlaczego uzyłem takiego wyrażenia (cieszyć mordę). Moim celem nie jest uprzykrzanie wam życia , tylko nie umilanie wam go.

Prosiłbym bardzo jakby ktoś odpowiadając na to pytanie;

a)jesli twierdzi inaczej by odpowiedział SENSOWNIE na moje argumenty
bo za zwyczaj odpowiadaczie na niezadane pytania i używacie argumentów z sufitu

b)jeśli ma rozumu troszkę , by dał warna kokosowi, który ZNIEWAŻA mnie,
Nie będe się czepiał już o ten wiek bo sam go podałem ale o ogólną treść.

c)Jeśli nie zamierza dać warna kokosowi , niech cofnie mojego warna

#220 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 January 2010 - 20:40

Aha i Dudus dobrze mówi bo kokos ni mniej ni więcej mnie znieważa!

ojej! tylko nie to!
w jaki sposób? mówiąc, że będzie musiał porozmawiać z twoją mamą?

Ja za to dostałem warna pomimo użycia słów za przeoproszniem i wyjaśnienie dlaczego uzyłem takiego wyrażenia (cieszyć mordę).

naprawdę myślisz, że dostałeś warna za 'cieszenie mordy'? rozbrajasz mnie :D

Moim celem nie jest uprzykrzanie wam życia , tylko nie umilanie wam go.

z twoich słów (nie wspominając o zachowaniu) wynika coś zupełnie innego
jeśli byś nie przeszkadzał, to czemu nie mogliby cieszyć mordy? (ojej, dostanę warna?)

jeśli ma rozumu troszkę

na szczęście na pewno ma więcej niż troszkę rozumu i nie pójdzie z tobą na jakieś układy
najwyżej ci powie za co go dostałeś i tyle.

#221 _krzysiek

_krzysiek
  • 1971 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 January 2010 - 20:42

Moim celem nie jest uprzykrzanie wam życia , tylko nie umilanie wam go.

Zmień nastawienie, nie pasujesz do społeczeństwa.

#222 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 06 January 2010 - 21:03

http://www.myapple.p...tml#post1134927

No ja tam widzę, że jest wyraźnie zaznaczone kolorem czerwonym że wpisu dokonał moderator a nie autor wpisu.
Wszystko zgodnie z zasadami.

Aha i Dudus dobrze mówi bo kokos ni mniej ni więcej mnie znieważa! Ja za to dostałem warna pomimo użycia słów za przeoproszniem i wyjaśnienie dlaczego uzyłem takiego wyrażenia (cieszyć mordę). Moim celem nie jest uprzykrzanie wam życia , tylko nie umilanie wam go.

Pamiętaj, że "nie umilać" będziesz mógł do momentu aż nam się to znudzi.
Co do warna to przyjmij go z pokorą i zastanów się dlaczego go dostałeś, na pocieszenie dodam, że warny tracą ważność i znikają same z konta. Tak jak punkty dla kierowców. To że dostałeś punkty nie oznacza, że będziesz naznaczony na wieki.

Zadaj precyzyjne pytanie.

Nie dając warna kokosowi mam rozumieć, że w Twojej ocenie nie mam ani troszkę rozumu?

To niemożliwe.
Z dwóch powodów:
1. Dostałeś warna bo na niego zasłużyłeś
2. Patrz punkt 1

#223 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 06 January 2010 - 21:46

http://www.myapple.p...tml#post1134927

Piszesz tak, że osoba niezorientowana pomyślałaby iż osta dał ci Admin kokos i teraz Ty domagasz się aby on został ukarany bo w/g Twojej oceny on obraził Ciebie...lub zdjęto przyznane Tobie ostrzeżenie...
... a sprawa ma się tak, że Twój wpis zaraportowało kilku użytkowników MyApple i osta dała ci całkiem inna osoba niż wspomniany Admin który akurat z tego co mi wiadomo nie miał zamiaru akurat karać Ciebie za tą wypowiedz.

#224 M@thias

M@thias
  • 188 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 January 2010 - 13:52

Wiecie co ? normalnie szlak mnie trafia raz za razem... Jestem już od jakiegoś czasu na tym forum i co zaobserwowałem, to masę przepychanek między userami forum a adminami bądz moderatorami, że to niby taką wielką władzę oni posiadają, otuż bzdura! dla przykładu: dosłownie przed chwilą zostałusunięty post z moją odpowiedzią i tu mnie to zastanowia gdyż któryś z userów napisał wątek o iMac'u G3 i dał jakiś tam filmik sprzed lat, no i rozpoczeła sie dyskusja żeby nie zaśmiecać forum takimi starymi bzdurami tylko zaznaczę że temat powstał w dziale inne , czyli po prostu ciekawostki i tu moje pytanie jakim prawem dany temat został usunięty jeżeli ktoś stwierdził że jest to jakaś ciekawostka, tak po prostu bez żadnego info bądz chociaż go zamknąć.
Nasówa Nasuwa mi się taka myśl i pytanie czy wszyscy admini i moderatorzy na tym forum to chamy i imbecyle??? !!!

pozdr

#225 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 January 2010 - 14:00

M@thias - wyzywając innych od chamów i imbecyli sam stajesz się chamem i imbecylem (szczególnie jak robisz błędy ort.). to tak na przyszłość. jeżeli chcesz o czymś podyskutować, to może trochę kultury jednak? bo inaczej to zaczynasz pyskówkę, a nie dyskusję

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users