Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Xbox360 vs PS3?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
133 odpowiedzi w tym temacie

#76 adammo

adammo
  • 109 postów

Napisano 20 grudnia 2009 - 12:27

Moim zdaniem X jest dużo lepszym wyjściem dlaczego spójrzcie chociażby na projekt natal. Wy (grający na ps3) mówicie "mamy magic wand" a to już kopia Wii...Najlepsi i tak są Fanboye PS3 którzy nawet go nie mają i widzą w BD wieeeeeeeeeeeeeelki plus, pytałem kilku kolegów z PS3 ile mają filmów na BD... 2,5,0 dla 5 filmów kupować konsolę nie dzięki. Pad również jest dużym plusem XboXa. Jego ergonomia hmmmm...coś pięknego 3godzinna sesja żadnego bólu. Grafika znów kwestia dyskusyjna, kilka pixeli lepiej??Podziękował. Jeśli chodzi o sam system (dashboard)X'a wygląda cudnie (troszkę jak coverflow) wygląd systemu PS3 ?Nic nadzwyczajnego ale to tylko moja opinia. Dodajecie, że w PS3 jest przeglądarka...Skoro piszecie tu posty to chyba oznacza, że macie komputer. To jest tylko bajer...Jeśli kiedyś w mikrofalówce też wam dadzą przeglądarkę to też się będziecie tak jarać ??

#77 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 grudnia 2009 - 12:42

project natal VS rozwijany PS Eye myślisz, że Sony zostawiłby Natal'a bez odpowiedzi? btw. po co kupować filmy BR, skoro można wypożyczyć? ;) pad zarówno jak i wygląd systemu to kwestia mocno subiektywna co do przeglądarki - przynajmniej jest WiFi ;)

#78 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 grudnia 2009 - 13:25

Luck a jak z zakupami przez psn us? Działają karty kredytowe z polski?

#79 oloSS96

oloSS96
  • 498 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 grudnia 2009 - 13:31

Ostatnio przynajmniej dodali do PS3 język polski w menu :D

#80 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 20 grudnia 2009 - 13:54

Jakiś czas temu pobrałem Bad Company 2 i grałem w nią z 5 min. Potem chciałem jeszcze raz sobie zobaczyć i dupa... koniec wersji próbnej :( Ale i tak te 5 min starczyło, żebym stwierdził, że kupię to gre ;)

#81 adammo

adammo
  • 109 postów

Napisano 20 grudnia 2009 - 15:11

project natal VS rozwijany PS Eye

Hehe dobre, wiesz ile gier obsługuje ps eye w tym roku wypuszczono 6 a natal startuje z 14 obsługiwanymi tytułami...Czy gdyby PS 2 było od sony zaś PS 3 od MS(tylko nazywałby się xbox) zaś xbox 360 od sony (ale nazywałby się PS3) to co byście zrobili... wybrali PS3 od MS czy x360 od sony...

pad zarówno jak i wygląd systemu to kwestia mocno subiektywna

Napisałem przecież ,że to tylko moja opinia...

co do przeglądarki - przynajmniej jest WiFi

Tak ale zakładając że stać Cię na konsolę to raczej napewno musi być Cię stać również na internet i router/modem Wi-f,i więc dodatkowy moduł do x360 nie sądzę by był problemem ew. 10 metrowy kabel za 20-30 zł

---- Dodano 20-12-2009 o godzinie 17:17 ----

Ostatnio przynajmniej dodali do PS3 język polski w menu

Myślałem, że angielski jest na tyle popularnym językiem że kupując konsolę trzeba go znać bo ile tytułów przetłumaczono na język polski...kilka, może kilkanaście.Dlatego też uważam że jest to w takim samym stopniu przydatne co po prostu zbędne

#82 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 grudnia 2009 - 15:30

a jakie to gry? i ile PS Eye obsługuje już teraz? w takiej formie jaka ma być teraz to się dopiero rodzi, więc... zależy co rozumiesz przez tylko zmianę nazwy - cała reszta byłaby taka sama? czy może jednak XBox nadal nie miałby np. XBox Live w polsce? napisałeś tak tylko o wyglądzie systemu, nie o padzie. o padzie napisałeś to niczym 'prawdę objawioną' takie założenia to tak głupie argumenty, że aż mi brakuje słów założenie że stać mnie na konsolę od razu oznacza, że chcę dodawać do jej ceny ponad 300zł za coś co mam w cenie innej? sorry, ale ja 300zł wolę zainwestować w coś innego jednak... a nie chce mi się ciągnąć kabla przez mieszkanie - dlatego napisałem 'WiFi', a nie 'internet' brak wifi out-of-the-box w XBoxie to wada i tyle. ogólnie wybór pomiędzy XBox'em a PS3 to w dużej mierze kwestia gustów i mniejszych potrzeb bo jak ktoś chce tylko konsolę - to różnica jest naprawdę mała

#83 adammo

adammo
  • 109 postów

Napisano 20 grudnia 2009 - 16:00

Chodzi mi tylko o zamianę nazwy, ps eye dopiero się rodzi??!!Dotąd wyszło dopiero 26 gier w których większość obsługuje ps eye tylko po to by mieć w profilu gry swoje zdjęcie ;]
Jeśli chodzi o pady spróbuj nie myśleć kiedyś, że pad x'owy jest od MS a PS'owy od sony potraktuj je nautralnie i spróbuj decydować wtedy...Bardzo polecam logitech chillstream wygląda jak od xboxa zaś to co w nim kocham to chłodzenie ...Cudo po prostu nie ma szans na spocenie rąk...

---- Dodano 20-12-2009 o godzinie 18:02 ----
Tak się zastanawiam czy skoro możliwe jest zainstalowanie MacOS na PC czemu nie możliwe jest zainstalowanie zmodowanego systemu xboxa....

#84 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 grudnia 2009 - 16:10

w takiej formie jaka ma być teraz (rozpoznawanie głosu, ludzki kontroler) to się dopiero rodzi. nigdy nie myślałem o padach jako 'produktach konkretnych firm'

#85 adammo

adammo
  • 109 postów

Napisano 20 grudnia 2009 - 16:15

Ja też nie ale przeczytałem o nim dużo dobrego, w sumie co mi szkodzi spróbować teraz się z nim nie rozstaję

#86 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 23 grudnia 2009 - 21:09

Johnny Chung Lee - Projects - Wii fajna strone wygrzebalem :D
mozna sie pobawic kontrolerem z Wiii : ( autor niezle modyfikuje rozne rzeczy, najbardziej zafascynowal mnie projekt z projektorem i jego kalibracja .. i 3d przy uzyciu wii remote juz pierwsze gry robia ... :D co prawda to jeszcze kuleje ale jak MS wprowadzi ta technologie do gier to bedzie masakra :D

#87 Jacked7456

Jacked7456
  • 16 postów

Napisano 27 grudnia 2009 - 14:49

dla mnie PS3 - wifi, BR, fakt że ma spory zapas mocy jeszcze (w przeciwieństwie do XBoxa)

Ta, spory zapas mocy... microsoft zapowada gry graficznie lepsze od Kilzona 2 ;)
[url=http://grrr.pl/2009/03/03/czy-gry-na-konsole-xbox-360-przewyzsza-killzone-2/]Xbox 360 ma w zanadrzu gry ładniejsze niż Killzone 2? – GRRR.pl – blog o grach, nowe gry komputerowe, konsole[/url]

#88 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 28 grudnia 2009 - 17:18

widzisz date tego newsa?

#89 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 grudnia 2009 - 18:37

Czasy kiedy Killzone sie pojawil i kosztowal 199zl , teraz jest chyba w platynie za 79zl :-D

#90 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 grudnia 2009 - 02:17

Ja osobiście czekam na AvP i bc2

#91 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 05 stycznia 2010 - 18:17

gralem w bete na PS3 i zmasakrowala mnie :DDDD

odnosnie gier i przyszlosci konsol .. zobaczcie co wymyslislil w sumie nie jest to jakas nowosc bo z linuxa znam takie zabawy ze streamem ... tu poniekad uzywaja macowek Steve Perlman -"The Process of Invention: OnLive Video Game Service" | SEAS TV

#92 chrizak

chrizak
  • 26 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 21:27

A więc, już dawno dostałem swojego PS3 i wkońcu przypomniało mi się że miałem coś tu napisać. Zacznijmy od kwesti "hardware". Chyba wszyscy gracze wiedzą że PS3 jest bardziej zaawansowane technologicznie niż Xbox. Wiąże się to przede wszystkim z tym, że PS3 wyszło później i Soniacy mogli podpatrzeć czego brakuje w konsoli konkurencji. Najczęściej wymienianym plusem na rzecz PS3, jest niewątpliwie WiFi. Do Xboxa, trzeba je dokupić za kwotę min. 200 zł. I tu niestety faworyzowana cena Xboxa nie jest już plusem, bo po dodaniu do samej konsoli ceny WiFi, wychodzi że konsole kosztują tyle samo. Oczywiście, nie trzeba dokupywać odbiornika, możemy pociągnąć 15-metrowy kabel przez kilka pokoi. No chyba że ktoś ma wyjścia na internet w domu nie tylko przy komputerze, to OK. Ale sądze że przynajmniej połowa graczy na świecie, boryka się z problemem podłączenia Xboxa do interenu, bo przeszkadza im kabel. Następną rzeczą jest Blu-Ray. Czytałem dużo postów na forach na ten temat, i nie mogę się zgodzić z komentarzami typu: "to nie potrzebne". I tu zaczynają się wysokie schody dla M$. Pomijając filmy, które ostatnio na BD potaniały, musimy wkroczyć do rozdziału "gry", jaki jest chyba najważniejszy dla konsoli. I tak np. Rockstar Games, zaczyna się poważnie martwić nad wersją GTA V na Xboxa, bo nie wie gdzie ma zmieścić połowe gry. To naprawdę duży powód do zmartwień. Tak dużej ilości plików nie da się skompresować. Płyty BD mają do 200 GB miejsca. Gdzie tu porównanie do 9 GB płyt Xboxa ? Dla takich gier jak GTA czy Assassin gdzie mamy do dyspozycji całę miasto, to naprawdę ważne. Musimy też pamiętać że w dzisiejszych czasach mamy doczynienia z coraz bardziej zaawansowanymi silnikami graficznymi. W tym roku ma wyjść Crysis 2 również na konsole. Przypomnijmy sobie ile zajmowałą gra napędzana CryEngine 2. A w sequelu ma już być CryEngine 3. Nie wiem jak Crytek to zrobi, ale za to powinien być achievement, żeby zmieścić to w 9 GB. Kolejną rzeczą jest większa moc PS3. Posypią się komenty: "co z tego, skoro grafika taka sama". Przepraszam, ale to już nie moja wina, że na PS3 gry pisze się trudniej, i producenci piszą najpierw na Xboxa, a dopiero potem konwerują grę na PS'a. Gry wyglądałyby o wiele ładniej, gdyby pisano je osobno na obie konsole. PS nie traciłby na rzecz lenistwa. Spójrzmy na takie Naughty Dog, które osiągnęło mistrozstwo w pisaniu gier na PS3. Uncharted 2 zdobyło 3 nagrody na Games Voice Awards, w tym jedną za najlepszą grafike. Producenci mówią, że Uncharted 2 nie poszłoby na Xboxa, bo niedałby on rady wyciągnąć tej gry z taką płynnością, o ile wogóle by dało radę. A chłopaki z Naughty Dog mówią, że U2 nie wycisnęło jeszcze wszystkiego. Sprawę Natala i Motion Controller pomijam, piszę o tym co mam teraz, a nie za pół roku. Pomine też kwesti padów, bo według mnie kłótnie o to który jest wygodniejszy, jest co najmniej żałosne. To tak jakby się kłócić o to czy wygodniejsza jest klawiatura z wysokimi klawiszami czy niskimi. Kup to co jest dla Ciebie lepsze. Przy okazji można wspomnieć o bardzo istotnej rzeczy. W PS3, nie jesteśmy zmuszeni do kupowania akcesoriów M$ których 60 % ceny, to marka. Sony pozwala na kupienie pada z 3,50 zł. i cieszenia się grą równie miło, jak przy SIXAXIS czy DualShock 3. Warto też wspomnieć o możliwość podłączenia klawiatury czy myszki. Jest to bardzo przydatne pisząć wiadomość do kolegi, czy przeglądając internet. No i na koniec headset. Tutaj też Sony wygrywa. Niedość że nie jesteśmy zmuszeni do podłączania zestawu słuchawkowego do pada, to możemy wziąźć słuchawke Bluetooth od naszej komórki i podłączyć jako headet. Co do samej komórki, również można ją wykorzystać w "Sterowaniu zdalnym". Przejdźmy do "software" i samych gier. Jakby nie patrzeć, Xbox Live jest o wiele lepsze i bardziej ogarnięte niż PSNetwork. To trzeba przyznać. Ale podstawowym błędem jaki M$ popełnia, jest brak Live w Polsce i te abonenty. Nie chodzi mi o tą cene, 20 zł, co to jest za taką usuługę. Ale o sam fakt że trzeba wykupywać to i martwić się o to kiedy się kończy. Ja cżesto grając w FIFE przez neta, nie musze już teraz się martwić, czy aby czasem wczoraj nie skończył mi się Gold. Włączam i jestem spokojny o to że mogę grać. Druga sprawa, to ilość dem. Na Xboxa jest ich mnóstwo. Na palcach jednej ręki można policzyć jakie pełne tytuły nie mają swojego dema. Włączają poraz pierwszy PSStore, byłem przekonany, że ilośc dem będzie taka sama lub chociaż podobna. Myliłem się. Tu na palcach jednej ręki mozna policzyć ile tych dem jest. Wrócę do tego co pisałem kilka linijek wyżej. W Polsce, gracze PS tworzą sobie konte na nasz kraj, i jak cywilizowani ludzie grają jako polacy, a w sklepie są ceny w "zł". W Xboxie, jest to swego roadzju utrudnienie. Może się czepiam, bo przecież można to bardzo łatwo ominąć, ale jak M$ chce podbić światowy rynek, skoro dużo krajów takich jak Polska, musi tworzyć konta na US czy UK. Jest to troche żenujące, że tak naprawdę Polscy użytkownicy nie mają dostępu do grania w sieci. Exclusivy. Jest to strasznie kłótliwy temat, ale zarazem bardzo ważny. Bo tak naprawdę, od tego powinien zależeć nasz wybór konsoli. Wolimy pograć w Gears of War czy może Killzone ? Uncharted czy Halo ? Jeszcze niecałe dwa lata temu, PS3 przegrywało z 2 postawowych powodów. Cena i gry. Kiedy ten pierwszy problem został rozwiązany, a exclusivy dogoniły, lub nawet przegoniły xboxa, obie strony mają tyle samo % na szanse wyboru u klienta. Nie mówcie mi o takich rzeczach, jak to że nawet Tekken pojawił się na X360, bo ja powiem wam że producenci Halo myślą o osobnej produkcji przeznaczonej tylko na konsolę Sony. Tu musimy popatrzeć w co będziemy grali, i przede wszystkim poczytać jakie exclusivy wyjdą w tym roku na obie konsole. Trzeba przyznać że PS3 bardzo się rozpędziło w tym temacie, bo w tym roku czekamy na chociażby God of War III czy świetnie zapowiadany Heavy Rain. Co to samego oprogramowania, powiem krótko: co kto lubi. Xbox wygląda w sumie łądniej, wszystko wygląda bardzije zaawansowanie, okna wyświetlają się na zasadzie Cover Flow. W PS3 jest soft rodem z PSP. Wszystko jest przejrzyste i uproszczone jak najbardziej się dało. Chciałbym też wspomnieć o PSHome. Kiedy Xbox pozwala nam na stworzenie awatara i cieszenia się jego gestami w Menu, Sony wymyślił coś na zasadzie mini-gry. Tworzymy swoją postać i chodzimy po świecie grając z innym w małe gierki czy poprostu rozmawiając. Możemy kupić oryginalne ciuchy takich firm jak Diesel, czy odwiedzić świat Audi i w wyścigu samochodzików z innymi graczami, wygrać swój apartament, do którego zaposimy kolegów robiąc swego rodzaju domówkę. Możemy wtedy zapuścić kawałki które obecnie przechowujemy na dysku twarydm. O ! Dysk twardy. Byłbym zapomniał o tej ważnej cesze. Sony pozwoliło nam naprwadę zamienić naszą konsolę w centrum rozrywki. Możemy zgrać na stałe muzykę i filmy, możemy też skorzystać ze streamingu, to jest również dostępne na Xboxie. Powiedzie, Xbox ma Netflixa. Nie bójcie się, już się szykują żeby wprowadzić go do PS3. Będzie chyba lepiej się to spradzało, biorąc pod uwagę fakt że będziemy mogli kupić film za zł. i za jakiś czas może uda się wciągnąć go z polskim dubbingiem. Czy tęsknie za Xboxem ? Powiem szczerze że jak narazie - nie. No, może poza tym że można było piracić i chyba to jest główny powód, dla którego dużo osób woli X'a. Kupiłem PS3, a nie drugiego Xboxa, ponieważ cała ekipa z którą zawsze grałem przez neta się posypała. Większość złapała BANa, i posprzedawałą konsole. Uwielbialiśmy grać razem przez internet i to była w 90 % zabawa, jaką oferował nam Xbox. Ale teraz mam PS3, i narazie nie mam zamiaru go zmieniać. Jeżeli Project Natal okaże się naprawdę tak dobry jak go zapowiadają, i nie będzie ograniczony do gier typu krengle, to kto wie, może dokupie najtańszą wesję Xboxa i Natal, ale na pewno nie sprzedam PS3. Trochę się rozpisałem, wygląda to jak jakaś recenzja, ale pewnych rzeczy poprostu się nie da streścić.

#93 iphoneMAN*_3g_32g

iphoneMAN*_3g_32g
  • 349 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 22:41

Jak ps3 to "grube" nie slim a x oczywiście jak Cię stać to elite i jest wiecej gier i projekt natal przegladarke można dograc a wi fi jeden minus i brak blu ray

#94 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 stycznia 2010 - 21:39

Przeglądarki na Xboxa nie można dograć. Ja na przełomie września i października poprzedniego, 2009 roku miałem taki właśnie dylemat - PS3 czy Xbox 360 Elite, miałem te 1000 zł. Dodatkowo miałem (mam nadal) PSP, więc miałem ciężki orzech do zgryzienia. Dodam, że nie interesował mnie Xbox z iXtreme (przeróbka do odpalania "kopii"). Trochę jednak po sieci grywam. Wziąłem jednak Xboxa 360. Jest on po prostu popularniejszy - ale to dlatego, że standardowa wersja (Arcade) jest po prostu tańsza. Sony nie daje takiego wyboru, kupujemy od razu wersję z dyskiem. Do tego Live, które jest nieporównywalnie lepsze od PSN, owszem, płatne - ale lepsze. PSN też ma być płatne, może nie aż tak jak Live MS, ale znając życie w wersji darmowej uwalą połowę funkcji, a za te najprzydatniejsze należy zapłacić. WiFi Adapter za 200-300 zł to ból, szczególnie że taki do laptopa to wydatek około 20 zł, czy trochę więcej za jakiś "markowy". Aktualnie mam konsolę podłączoną przez kabel, gdyż dekoder N'ki też korzysta z internetu, a nie zapłacę 200 zł za WiFi do Xboxa i 100 zł za router do N'ki. Teraz gry na Xboxa wyglądają po prostu lepiej, jeżeli faktycznie na PS3 zaczną wychodzić lepsze produkcje, to sprzedam Xboxa, dołożę te 200 zł i kupię PS3. Na razie jednak Xbox 360 jest popularniejszą konsolę, i łatwiej znaleźć osobę do grania na Live. Oczywiście nie mówię, że do PS3 jest trudniej, ale na Xboxa Arcade stać praktycznie każdego, chociaż i tak takie rzeczy jak dysk są wg. mnie niezbędne do komfortowej gry. Ja miałem wybór - Xbox 360 Elite czy PS3 (nie pamiętam czy był Slim wtedy, chyba jeszcze nie), i podjąłem świadomy wybór - Xbox :) I nie żałuję.

#95 tmsn514

tmsn514
  • 18 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 13:17

Ja tam nie będe sie rozwodzić nad tematem, jestem posiadaczem X'a i mi sie podoba, według mnie raczej nie ma różnic pomiędzy gameplay'em w PS3 i X360, na obu konsolach fajnie się gra, obie mają zalety i wady, więc jest remis. Live jest zapowiedziany (chociaż w sumie rok temu też był :D) więc wszystko ok.

#96 iPod Touch Maniak

iPod Touch Maniak
  • 640 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 12:51

ja niestety nie grałem na XBOX 360, ale wiele grałem na PS3. Czasem trzeba nacisnąć kilka razy przycisk na padzie żeby działało, czasem trochę przymula, razm nawet zacięło się na dobre, ale ogólnie PS3 jest OK.

#97 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 stycznia 2010 - 20:26

Poswiece sie i przysiedze teraz 8-)

Zacznijmy od kwesti "hardware". Chyba wszyscy gracze wiedzą że PS3 jest bardziej zaawansowane technologicznie niż Xbox. Wiąże się to przede wszystkim z tym, że PS3 wyszło później i Soniacy mogli podpatrzeć czego brakuje w konsoli konkurencji.

Nie ma znaczenia , kiedy Xbox sie pojawial i wychodzil na rynek ,caly swiat wiedzial co bedzie w sony - bo sony lubi sie lansowac co to nie oni. Efekty widac do teraz - slabo sie sprzedaje , przed swietami im skoczylo w tabelkach , bo wypuscili ladniejszego slima i zjechali ciut z cena + uncharted 2 ktorego ukonczylem i ok , swietna gra. Ale jedna jaskolka wiosny nie czyni , o tym pozniej.

Najczęściej wymienianym plusem na rzecz PS3, jest niewątpliwie WiFi. Do Xboxa, trzeba je dokupić za kwotę min. 200 zł. I tu niestety faworyzowana cena Xboxa nie jest już plusem, bo po dodaniu do samej konsoli ceny WiFi, wychodzi że konsole kosztują tyle samo. Oczywiście, nie trzeba dokupywać odbiornika, możemy pociągnąć 15-metrowy kabel przez kilka pokoi. No chyba że ktoś ma wyjścia na internet w domu nie tylko przy komputerze, to OK. Ale sądze że przynajmniej połowa graczy na świecie, boryka się z problemem podłączenia Xboxa do interenu, bo przeszkadza im kabel.

Tak , to jest na pewno plus , ale jakos nikt z moich znajomych w realu i na liscie na live nie narzekal na brak wifi i kazdy mial kabel - najczesciej komputer stoi kolo konsoli a na pewno juz w tym samym pokoju. Widac to na forach w temacie hc room , gdzie userzy wrzucaja fote pokoju w ktorym graja - tutaj to sie nazywa POKAZ SWOJEGO MACA .
Problemem nie jest to , ze polacy graja , a oficjalnie leje na nas ms i nadal nie ma polskiego live i trzeba kombinowac z kontem na usa albo uk - sony ma plus , bo wszystko legalnie i mozna kupowac polska karta w pl zlotych .Ale liczy sie granie i net w ps3 ssie - dobrze , ze nie kasuja za to. Wolalem dac za kodzik 120zl i mialem 13 miechow swietnego neta do grania na szybkich prywatnych serwerach MS , nigdy mi gra nie zwolnila ani nie miala lagow - jak mialem lacze 1 mega.

Następną rzeczą jest Blu-Ray. Czytałem dużo postów na forach na ten temat, i nie mogę się zgodzić z komentarzami typu: "to nie potrzebne". I tu zaczynają się wysokie schody dla M$. Pomijając filmy, które ostatnio na BD potaniały, musimy wkroczyć do rozdziału "gry", jaki jest chyba najważniejszy dla konsoli. I tak np. Rockstar Games, zaczyna się poważnie martwić nad wersją GTA V na Xboxa, bo nie wie gdzie ma zmieścić połowe gry. To naprawdę duży powód do zmartwień. Tak dużej ilości plików nie da się skompresować. Płyty BD mają do 200 GB miejsca. Gdzie tu porównanie do 9 GB płyt Xboxa ? Dla takich gier jak GTA czy Assassin gdzie mamy do dyspozycji całę miasto, to naprawdę ważne. Musimy też pamiętać że w dzisiejszych czasach mamy doczynienia z coraz bardziej zaawansowanymi silnikami graficznymi. W tym roku ma wyjść Crysis 2 również na konsole. Przypomnijmy sobie ile zajmowałą gra napędzana CryEngine 2. A w sequelu ma już być CryEngine 3. Nie wiem jak Crytek to zrobi, ale za to powinien być achievement, żeby zmieścić to w 9 GB. Kolejną rzeczą jest większa moc PS3. Posypią się komenty: "co z tego, skoro grafika taka sama". Przepraszam, ale to już nie moja wina, że na PS3 gry pisze się trudniej, i producenci piszą najpierw na Xboxa, a dopiero potem konwerują grę na PS'a. Gry wyglądałyby o wiele ładniej, gdyby pisano je osobno na obie konsole. PS nie traciłby na rzecz lenistwa. Spójrzmy na takie Naughty Dog, które osiągnęło mistrozstwo w pisaniu gier na PS3. Uncharted 2 zdobyło 3 nagrody na Games Voice Awards, w tym jedną za najlepszą grafike. Producenci mówią, że Uncharted 2 nie poszłoby na Xboxa, bo niedałby on rady wyciągnąć tej gry z taką płynnością, o ile wogóle by dało radę. A chłopaki z Naughty Dog mówią, że U2 nie wycisnęło jeszcze wszystkiego. Sprawę Natala i Motion Controller pomijam, piszę o tym co mam teraz, a nie za pół roku. Pomine też kwesti padów, bo według mnie kłótnie o to który jest wygodniejszy, jest co najmniej żałosne. To tak jakby się kłócić o to czy wygodniejsza jest klawiatura z wysokimi klawiszami czy niskimi. Kup to co jest dla Ciebie lepsze. Przy okazji można wspomnieć o bardzo istotnej rzeczy. W PS3, nie jesteśmy zmuszeni do kupowania akcesoriów M$ których 60 % ceny, to marka. Sony pozwala na kupienie pada z 3,50 zł. i cieszenia się grą równie miło, jak przy SIXAXIS czy DualShock 3. Warto też wspomnieć o możliwość podłączenia klawiatury czy myszki. Jest to bardzo przydatne pisząć wiadomość do kolegi, czy przeglądając internet. No i na koniec headset. Tutaj też Sony wygrywa. Niedość że nie jesteśmy zmuszeni do podłączania zestawu słuchawkowego do pada, to możemy wziąźć słuchawke Bluetooth od naszej komórki i podłączyć jako headet. Co do samej komórki, również można ją wykorzystać w "Sterowaniu zdalnym".

Blue ray jest jeden z lepszych , ale sony ma problemy z laserami od poczatku swojej konsolowej kariery. Obecnie laser w BR jest takim samym bublem jak laser w psx z 94 roku.
Nie mowimy tutaj o niedzielnych graczach na tym forum , tylko normalnych graczach , ktorzy pykaja codziennie po 2-3 h. Konsola w okolicach roku ma problemy z czytaniem plyt. Wymiana tego sie nie oplaca , bo jest droga i serwisy - SERWISY ktore naprawiaja konsole zalecaja sprzedanie konsole i dolozenie kasy do nowej - nowy BR okolo 800-900zl.
Te shity na allegro 250zl zostawmy bez komentarza.
Xbox poprawil konsole i nie ma problemu z Ring Of Dead - ale za to sony dostalo diode smierci YLOD.
Na forach mozna typowo growych mozna poczytac o problemie i wadliwych laserach - pieta achilesowa sony do dzisiaj.
Serwis - jak na razie z tego co wyczytalem na forum , to rekordzista czekal za konsola ponad 50 dni - sony sie klocilo ze sklepem 2 miechy kto ma pokryc naprawe
Wiekszosc sklepow ma opory zeby wziasc konsole do siebie albo wymienic - z tego co pisza na necie , empik jest najlepszym wyborem na kupno konsoli.
MS ? Tel , mila rozmowa z pania na 2 dzien kurier po konsole wpada , najczesciej ponizej 10 dni dostajemy naprawiona konsole , czesto wymieniaja na nowa a jak oddamy stara , to wloza nowa plyte w nasza obudowa i wraca do nas konsola z hdmi - jak ktos odeslal bez , bo mial starego x.
BR ma pojemnosc 20gb , a nie 200 .
Gry sie mieszcza na 9 i jest spoko i nitk nie narzeka , oprocz takiej firmy jak Square ( Ci od Final Fantasy ) ,gdzies musza umiescic te swoje filmiki i wstawki , bo tam to 1/2 gry.
Pierw wychodza na X , bo gry sie pisz szybko , latwo i przyjemnie. Problem do dzisiaj maja z grami na PS3 i tu lezy problem. Juz pisalem jak sony lubi sie lansowac ? No to wozili sie jaki to bedzie super cell w ich konsoli , XX rdzeni , moce obliczeniowe i w ogole wodotryski. Kolesie robociacy gry maja z tym problem i konwertuja je z X - szacun.
Wiele porownan gier daje + X . Assasin ladniej sie prezentuje na X.
Ktos jest zmuszany do kupowania produktow MS ? Mozesz kupic pada Bigbena czy innej firmy za "3,50" Jak nie widzisz roznicy miedzy padem od sony od pada za 3,5 to pozdro.

Przejdźmy do "software" i samych gier.
Jakby nie patrzeć, Xbox Live jest o wiele lepsze i bardziej ogarnięte niż PSNetwork. To trzeba przyznać. Ale podstawowym błędem jaki M$ popełnia, jest brak Live w Polsce i te abonenty. Nie chodzi mi o tą cene, 20 zł, co to jest za taką usuługę. Ale o sam fakt że trzeba wykupywać to i martwić się o to kiedy się kończy. Ja cżesto grając w FIFE przez neta, nie musze już teraz się martwić, czy aby czasem wczoraj nie skończył mi się Gold. Włączam i jestem spokojny o to że mogę grać. Druga sprawa, to ilość dem. Na Xboxa jest ich mnóstwo. Na palcach jednej ręki można policzyć jakie pełne tytuły nie mają swojego dema. Włączają poraz pierwszy PSStore, byłem przekonany, że ilośc dem będzie taka sama lub chociaż podobna. Myliłem się. Tu na palcach jednej ręki mozna policzyć ile tych dem jest. Wrócę do tego co pisałem kilka linijek wyżej. W Polsce, gracze PS tworzą sobie konte na nasz kraj, i jak cywilizowani ludzie grają jako polacy, a w sklepie są ceny w "zł". W Xboxie, jest to swego roadzju utrudnienie. Może się czepiam, bo przecież można to bardzo łatwo ominąć, ale jak M$ chce podbić światowy rynek, skoro dużo krajów takich jak Polska, musi tworzyć konta na US czy UK. Jest to troche żenujące, że tak naprawdę Polscy użytkownicy nie mają dostępu do grania w sieci. Exclusivy. Jest to strasznie kłótliwy temat, ale zarazem bardzo ważny. Bo tak naprawdę, od tego powinien zależeć nasz wybór konsoli. Wolimy pograć w Gears of War czy może Killzone ? Uncharted czy Halo ? Jeszcze niecałe dwa lata temu, PS3 przegrywało z 2 postawowych powodów. Cena i gry. Kiedy ten pierwszy problem został rozwiązany, a exclusivy dogoniły, lub nawet przegoniły xboxa, obie strony mają tyle samo % na szanse wyboru u klienta. Nie mówcie mi o takich rzeczach, jak to że nawet Tekken pojawił się na X360, bo ja powiem wam że producenci Halo myślą o osobnej produkcji przeznaczonej tylko na konsolę Sony. Tu musimy popatrzeć w co będziemy grali, i przede wszystkim poczytać jakie exclusivy wyjdą w tym roku na obie konsole. Trzeba przyznać że PS3 bardzo się rozpędziło w tym temacie, bo w tym roku czekamy na chociażby God of War III czy świetnie zapowiadany Heavy Rain.
Co to samego oprogramowania, powiem krótko: co kto lubi. Xbox wygląda w sumie łądniej, wszystko wygląda bardzije zaawansowanie, okna wyświetlają się na zasadzie Cover Flow. W PS3 jest soft rodem z PSP. Wszystko jest przejrzyste i uproszczone jak najbardziej się dało. Chciałbym też wspomnieć o PSHome. Kiedy Xbox pozwala nam na stworzenie awatara i cieszenia się jego gestami w Menu, Sony wymyślił coś na zasadzie mini-gry. Tworzymy swoją postać i chodzimy po świecie grając z innym w małe gierki czy poprostu rozmawiając. Możemy kupić oryginalne ciuchy takich firm jak Diesel, czy odwiedzić świat Audi i w wyścigu samochodzików z innymi graczami, wygrać swój apartament, do którego zaposimy kolegów robiąc swego rodzaju domówkę. Możemy wtedy zapuścić kawałki które obecnie przechowujemy na dysku twarydm. O ! Dysk twardy. Byłbym zapomniał o tej ważnej cesze. Sony pozwoliło nam naprwadę zamienić naszą konsolę w centrum rozrywki. Możemy zgrać na stałe muzykę i filmy, możemy też skorzystać ze streamingu, to jest również dostępne na Xboxie. Powiedzie, Xbox ma Netflixa. Nie bójcie się, już się szykują żeby wprowadzić go do PS3. Będzie chyba lepiej się to spradzało, biorąc pod uwagę fakt że będziemy mogli kupić film za zł. i za jakiś czas może uda się wciągnąć go z polskim dubbingiem.

NA tym PSNetwork nic nie ma i jest jeden wielki burdel - nie ma zakladki DEMO , trzeba szukac po nazwie i pozniej wchodzic do kazdego katalogu zeby spr czy to trailer z gry , tapeta a moze jednak demo.
I wychodzi na to samo co przy X - trzeba zalozyc konto na usa , majac konto na USA PSnetwork wyglada inaczej i ma wszystko rece ,nogi.
Tam bylo do sciagniecia demo GOW3 i innych hitow , ktorych na polskim Networku nie bylo - biedny jest ten net.
Granie on line na PS3 to pada. Kupilem ich org headset i jest mega porazka , gorszy od tandety ktora dodaje ms do swojej konsoli .
Gralem w nowego Call of Duty. Oprocz tego , ze byly lagi ,wyrzucalo mnie z gry , kolo biegl kolo mnie po chwili byl na 2 koncu planszy , to komunikacja jest kpina. Nie mozna ustawic czulosci HS w ustawieniach !! Smiech na sali - co to daje w praktyce.
Gralismy z ekipa z ktora gralem na X (akcja ban) i wszyszczy stwierdzili , ze czas wrocic jednak do X .
Gramy w 8 i nie wiadomo kto gada , do kogo gada i w ogole co gada.
W tle jakis dzieciak z usa krzyczy cos "oh jeaaaa i got .......... " tutaj moje rozumienie sie skonczylo , bo chyba cos jadl - jedno wielkie mlaskanie w uchu mialem . Drugi niby cos gada (ikonka ze sie pokazuje) ale mial tak glosno tv , ze zamiast gadania slyszalem jego TV , czyli mialem prawie dolby surround.
W x robilem Party , 5 osob , kazdy gral w inna gre i sobie gadalismy.Gralismy masowo w Gears of war , to wiedzialem co mowie , do kogo i osoba do ktorej mowila rozumiala mnie i mi odpowiadala . A headset byl jak z bazaru dodawany do konsoli.W ps3 mialem org sony za 149zl .........
I nie wymieniam takich bzdur jak np sprawdzenie swoich pkt w grach.
Xbox :
Wciskam X Guide na padzie i od razu wychodzi mi menu , krzyzak w dol , osiagniecnia i mam od reki liste swoich gier i widze , co mam , czego nie mam i wszystko wrecz "zapierdala"
Gram i widze , ze cos zdobylem , wciskam Xguide i juz widze co zodbylem.

Ps3 .

Wciskam X Guide - po chwili mam menu , po jeszcze dluzszej chwili migajacego koleczka ( oznaka myslenia) pokazuja ikonki. Wciskam TROFERA . tutaj mysli i leci pasek z % - po jakis 20 s mam spis gier - lol
Po najechaniu na gre , znow chwila zeby mi pokazalo co juz mam , a czego nie mam.
Na ekranie mam info.
ZDOBYLES TROFEUM
Wciskam PSguide i czekam i musze od nowa wlazic pokolei przez menu , zeby sobie odszukac , to co zdobylem.
W x jak mi wyskoczy ikonka , ze zdobyles cos , to po wcisnieciu guzika od razu pokazywalo.
Wole miec i 50 metrow kabla i zaplacic za 13 miesiecy 120zl - bo to dzien do nocy.

MS przypomni , ze zbliza sie koniec , spokojna glowa.
Mozna sobie spr ile zostalo - rok czasu to sporo czasu ;)

Zaluje ze sprzedalem X , bo mialem go od premiery w polsce - jeden zaliczyl ROD , a drugi mial bana.
Ps3 kupilem na poczatku , sprzedalem , bo gier nie bylo. Teraz kupilem i po 3 miesiacach poszlo na allegro.
Gry nudne , wiekszosc odgrzewane kotlety w ktore gralem 10 lat temu . Uncharted 2 fajne - z polskim gadaniem czulem sie jakbym film ogladal , ale to syt nie uratowalo.Ostatecznie stwierdzam , ze konsola jest dla mnie padaka.
Xbox kupie ponownie jak wyjdzie Fable 3 i bedzie fajne , projekt Natal wypali i jeszcze jakby wyszedl Ninja Gaiden3. A jak nie , to kupie nowa konsole i na pewno konsole MS. Sony bylo dobre w czasach PSX . 2 poszla na ilosc i w 3 pokazal , ze ludzie juz maja dosyc gadania sony , bo 2 poleciala po sukcesie 1 , a teraz ludzie sraja na sony i jest na 3 miejscu jezeli chodzi o srzedaz. Wysmiewane wii jest na 1 ;]

#98 kamcio33333

kamcio33333
  • 1 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 21:55

X BOX czy PS3? Mam ciężki problem. Muszę wybrac między x boxem 360 a ps3. Proszęo pomoc w tym wyborze.Wypisze to co mnie interesuje w konsolach: Xbox 360: -możliwosc zmiany dysku -duża ilość gier w Kinect -mam dużo znajomych z xboxem -ma małe rozmiary -ten model który kupuje ma wi fi wbudowane -przyjemny pad PS3: -wi fi i port -duża rozdzielczość -gry 3D -możliwość podłączenia psp -trochę lepsze procesory i karty graficzne -szybsze Proszę o pomoc w tym wyborze. Dziękuję! kamcio33333

#99 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 lutego 2011 - 22:02

w PS3 też można bez problemu zmienić dysk...

#100 d3n13d

d3n13d
  • 42 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 lutego 2011 - 22:12

najlepiej kupić obie ;) ja tak zrobiłem :D Generalnie jeśli zamierzasz grać online - wybrał bym ps3. Osobiście uważam że soft ps3 jest bardziej czytelny i ładniejszy od tego który mamy w xboxie. Na ps3 z powodzeniem można trzymać zdjęcia u muzykę, na xboxie było to dla mnie mega nie wygodne. Irytują mnie te całe awatary na xboxie i jakieś to wszystko cukierkowe... ps3 jest cichsze, wielkościowo jest podobnie. Do ps3 wsadzisz dowolny dysk 2,5" Ja osobiście jeśli miałbym wybrać jedną konsolę wybrałbym ps3. Darmowe granie na psn i możliwości multimedialne powodują że to ta konsola jest u mnie numerem jeden.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych