Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Xbox360 vs PS3?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
133 odpowiedzi w tym temacie

#101 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 24 lutego 2011 - 23:21

PS3 z tego powodu, że wychodzi wiele gier tylko na PS3 np Grand Turismo i inne. Lepsza gra po sieci, lepsze menu, lepsza grafika niż na xBox. PS: do grania w gierki w obrazie 3D musisz mieć też TV 3D a to już droższa zabawa i mało sensowna.

#102 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 09:21

PS3 z tego powodu, że wychodzi wiele gier tylko na PS3 np Grand Turismo i inne. Lepsza gra po sieci, lepsze menu, lepsza grafika niż na xBox.

PS: do grania w gierki w obrazie 3D musisz mieć też TV 3D a to już droższa zabawa i mało sensowna.

zapomniałeś dodać, że PS3 ma odtwarzacz blu-ray ;)

#103 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 lutego 2011 - 09:23

Nie zgadzam się z Wami. Xbox jest lepszy i już. Online zdecydowanie wygodniejszy. Miałem PS3 przez około 8 tygodni, pozbyłem się tego. Pad masakra, do X jest zdecydowanie wygodniejszy. Jedyny exclusive którego zazdroszczę PS3 to Killzone. A na poważnie ile osób tyle zdań.

#104 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 09:26

A na poważnie ile osób tyle zdań.

dokładnie ;) pytanie: xbox czy ps = mac czy pc :)

#105 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 lutego 2011 - 09:30

blondynki czy brunetki, a może rude :)

#106 kisielkamil

kisielkamil
  • 137 postów
  • SkądŚwinoujście Wrocław

Napisano 25 lutego 2011 - 09:48

Wybrałem PS3, uważałem, że jest po prostu ciekawsze dla mnie. Na plus: -odtwarzacz BR i dobrze skalującym do full hd DVD -darmowe granie multiplayer -ciekawe gry np: Buzz, Singstar, EyeToy, Gran Turismo, WipEout, Metal Gear Solid, Uncharted, God of War, LittleBigPlanet, Resistance, Heavy Rain, Killzone -przyjemne gry Minis/PSX -wygodna przeglądarka/baza rodzinnych filmów i zdjęć Na minus to chyba tylko gry multiplatformowe, mogłyby lepiej wyglądać bo są graficznie niedopracowane, np.: Red Dead Redemtion gdzie kuleją cienie i ogólnie gra świateł(słońce). Ale mi to nie przeszkadza i jakoś. Pozdrawiam wszystkich konsolowych graczy! :-D

#107 Razle

Razle
  • 184 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 lutego 2011 - 10:00

Mam ciężki problem. Muszę wybrac między x boxem 360 a ps3.
Proszęo pomoc w tym wyborze.Wypisze to co mnie interesuje w konsolach:

Xbox 360:
-możliwosc zmiany dysku
-duża ilość gier w Kinect
-mam dużo znajomych z xboxem
-ma małe rozmiary
-ten model który kupuje ma wi fi wbudowane
-przyjemny pad

PS3:
-wi fi i port
-duża rozdzielczość
-gry 3D
-możliwość podłączenia psp
-trochę lepsze procesory i karty graficzne
-szybsze
Proszę o pomoc w tym wyborze.
Dziękuję!
kamcio33333

Naprawdę ?
Porównujesz te konsole jak pcty, na podstawie bebechów. BTW. PS3 nie ma wyższej rozdzielczości niż XO, obydwie obsługują 1080p.
Spójrz na gry i zdecyduj które Ci się bardziej podobają. Każda z tych platform ma swoje tytuły na wyłączność. Spójrz, na której konsoli pojawiają się kontynuacje twoich ulubionych gier, jakie gatunki cię interesują i która konsola ma ciekawszą propozycję w tym temacie.

Patrząc na fakt, że dużo twoich znajomych ma XO, chyba wybrałbym tę konsolę. Będziesz mógł z nimi grać po sieci i wymieniać się grami.

#108 monky

monky
  • 69 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 14:19

Sam mam xbox'a i w sumie doceniam ps3. Myślę nawet nad zakupem chociaż posiadanie dwóch konsol delikatnie mija się z celem. No ale do rzeczy kamcio33333 napisał o lepszym hardware w PS3. Wszystko się niby zgadza jeśli chodzi o moc obliczeniową. Ale jeśli chodzi o GPU okazuję się, że nie ma tutaj tak dużej przewagi PS3. Gry, które występują na obydwu platformach lepiej wyglądają na xboxie (w większości) i mają większą rozdzielczość. Poza tym 1080p czy 720p jest obsługiwane przez obie konsole a gry zazwyczaj mają mniejszą rozdzielczość i są upscalowane do hd. Kolejną sprawą jest gra online. PS3 ma darmową tą opcję. No ale live na xboxie jest znacząco bardziej rozwinięty. Wystarczy wspomnieć o możliwości grania w grupie, prowadzenie nieustannego (podczas gry, w dashboardzie, gdziekolwiek) chatu ze znajomymi - nie trzeba wysłuchiwać 13 latków w CODzie.

Temat gier ps3 i xbox mają swoje exclusivy. Teraz pytanie czy ktoś woli Forze czy Gran Turismo. Jak wszyscy wiedzą GT5 powstało ładnych kilka lat, w tym roku wychodzi nowa Forza, która dopiero będzie konkurować z GT5. Chociaż 3 też jest bardzo dobrą grą, niektórzy uważają, że mocno konkuruje z GT5 - nie chcę pisać która jest lepsza, indywidualna ocena każdego. Inne gry. Na ps3 jest killzone, uncharted czy infamous. Na xboxie Halo, Alan Wake czy Gears of Wars (w tym roku premiera 3).
Ostatnio w internecie dosyć często pojawiła się grafika z ilością gier tylko na daną platformę. Początkowo PS3 miał ogromną przewagę (trzykrotną), aktualnie jest to tylko przewaga dwóch gier.
Ostatni temat - kontrolery ruchowe. W tym względzie kinect miażdzy move. Oczywiście na move wyszedł killzone 3 i zbiera pochlebne recenzje. Ale kinect zapewnia świetną zabawę, szczególnie na imprezie. Poważnie tak świetnie się nie bawiłem przy wii. A Move charakteryzuję się dużym podobieństwem do Move, jakby na to nie patrzeć.
W zasadzie każdy musi podjąć indywidualną decyzję. Moim zdaniem jako domowe centru rozrywki zdecydowanie PS3 jeśli jako konsola do gier xbox. PS3 ma przewagę jeśli chodzi o ipla (polskie programy online), czy po prostu jako odtwarzacz filmów. Chociaż ja wychodzę z założenia, że do bluray i tak potrzeba kina domowego. A kupując kino za parę tysięcy jeśli ktoś tak mocno pragnie efektów filmowych 200 zł więcej na odtwarzacz bluray nie jest ogromnym wydatkiem.

PS3 z tego powodu, że wychodzi wiele gier tylko na PS3 np Grand Turismo i inne. Lepsza gra po sieci, lepsze menu, lepsza grafika niż na xBox.

Przepraszam ale kompletna głupota. Wiele gier wychodzi zarówno na PS3 jak i xbox. GT5 na ps3, forza na xboxa. Można wymieniać tak długo. Oczywiście aktualnie ps3 ma delikatną przewagę ale nie można twierdzić, że to jest plus. Plusem może być fakt, że GT5 jest lepsze od forzy lub Killzone lepszy od Halo, Uncharted lepsze od Gears of War. Lepsza gra po sieci? Fakt darmowa ale stabilność, czat, dobierania przeciwników, komfort gry jest po stronie xboxa na chwilę obecną (ale za abonament). Menu? Co kto woli DashBoard xboxa jest całkiem przyjemny. Grafika? Raczej nie w grach multiplatformowych, a w exclusivach.

#109 michas86

michas86
  • 380 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 lutego 2011 - 14:41

Ostatnio kupiłem Xbox-a 360 slim w wersji 250GB i powiem, że jestem mile zaskoczony. Wiele czytałem o jego poprzednikach, że się grzeją, że huczy itp. W wersji Slim tych problemów narazie nie widzę (chyba, że pojawią się później, bo sprzęt nowiutki). Kupiłem dodatkowo Forzę 3, Alana Wake'a i Star Wars the force unleashed 2 - grafika ładna, zwłaszcza na plazmie Full HD. Filmy avi, mp4, wmv (po wklejeniu napisów w film - wyglądają o dziwo lepiej jakościowo na TV nawet jeśli na macu jest gorzej). Fakt nie obsługuje filmów *.mkv ale czytałem gdzieś że PS3 też ma jakieś z tym problemy, dodatkowo czasem z samym dźwiękiem (nie wiem ile w tym prawdy a nie chce tu nikomu nic zarzucać). Co do Pada też nic nie mam, choć miałem do czynienia z padem z PS3, ale wole z Xboxa. Ceny gier podobne.. Podsumowując, każdy ma swoje "ALE" na temat Xboxa i PS3, jedni narzekają bo im padnie "coś tam" i od razu cały sprzęt jest do dupy, inni chwalą. Trzeba samemu sie przekonać, by powiedzieć cokolwiek na temat czegokolwiek.... ja polecam Xboxa 360 slim;)

#110 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 lutego 2011 - 20:43

Dziś zakupiłem Kinect-a, rewelacyjna zabawka.

#111 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 25 lutego 2011 - 20:56

miałem obydwie, kiedys nawet jako piewszy miałem mozliwosc opisania na jednym z forum róznice pomiedzy GT i FMoto. Skoro zwolennicy wyzszosci PS3 tak ładnie daja przykład, ze ma lepsza grafe to podam ciekawy przyklad realnosci. Za autem w PS3 jest sliczny kurz w GT , ale jakos tego kurzu nie ma we wstecznym lusterku. Tyle z realnosci jak dla mnie. jestem jak arturcisz za X-em z powodu gier, jako multimedia stawiam wyzej PS3. Co nie znaczy, ze dla filmów bym ja zakupil , dla mnie ograniczenie w wielkosci pliku do 4GB powoduje, ze film i tak traci wiele na swej jakosc przy PS3 , gdzie dla DVD wynosi czasem 9GB a dla HD do ok. 40GB. Czyli...głos na X-a do gier.

#112 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 21:08

Za autem w PS3 jest sliczny kurz w GT , ale jakos tego kurzu nie ma we wstecznym lusterku.
Tyle z realnosci jak dla mnie.

jeżeli po tym wnioskujesz, że gra jest realistyczna czy nie to...
bez komentarza ;)

#113 ksips

ksips
  • 59 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 21:28

Posiadam WSZYSTKIE dostępne, current-genowe konsole (Wii, PS3, X360, PSP, NDS). Mój werdykt brzmi - tylko X360 :) Nie wiem dlaczego, ale oczarował mnie prostotą obsługi pada i systemu. Mimo trzykrotnego zakupu xboxów (poprzednie szlag trafiał) nigdy nie myślałem o przerzuceniu się na PS3 (tzn. używaniu jej jako konsoli dominującej). Aktualnie wygląda to tak, że na PS3 odpalam i na nią kupuję tylko gry których nie dostanę na konsolę MS - w innym przypadku gram zawsze na Xie :D

#114 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 25 lutego 2011 - 21:38

bar-trek podałem przykład jaki przyszedł mi do głowy. Było ich wiele, natomiast jakos nigdy nie kreciło mnie zatrzymywanie sceny w pauzie i liczenie ile koles ma włosów na głowie oraz jak dokładnie oswietlona jest scena, bo przy szybkich grach akcji i tak nie złapiemy wszystkich szczegółów. Co do reszty wydaje mi sie, ze PS3 ma wiecej do zaoferowania jako centrum multimedialne z powodu BD, przy czym nie zawsze stanowi to priorytet. Tyle sie mówiło i pisało, ze dzieki temu BD gra bedzie bardziej realistyczna.A prawda jest taka, ze tecnologicznie pomiedzy konsolami nie ma az tak ogromnej róznicy, by zdecydowanie mozna jedna z nich uznac za ta najlepszą. Bardziej jest to dla fanboyów poszczególnych konsol, którzy udowadniaja sobie z ilu milionów trojkątów składa sie ich "bohater" jakby bylo to widac az tak bardzo w samej dynamicznej grze. Nie mam juz zadnej, bo nie mam czasu na granie. Gdybym mial kupic konsole zakupilby PS3 ze wzgledu jednak na BD, bo znowu wole dobry film niz grę, ale gdybym mial w wiekszosci grac postawilbym jednak na X360. Moje subiektywne oceny.

#115 iGor S.-8e6949e8a8

iGor S.-8e6949e8a8
  • 675 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 22:04

Wybrałem PS3, uważałem, że jest po prostu ciekawsze dla mnie.
Na plus:
-odtwarzacz BR i dobrze skalującym do full hd DVD
-darmowe granie multiplayer
-ciekawe gry np: Buzz, Singstar, EyeToy, Gran Turismo, WipEout, Metal Gear Solid, Uncharted, God of War, LittleBigPlanet, Resistance, Heavy Rain, Killzone
-przyjemne gry Minis/PSX
-wygodna przeglądarka/baza rodzinnych filmów i zdjęć

Na minus to chyba tylko gry multiplatformowe, mogłyby lepiej wyglądać bo są graficznie niedopracowane, np.: Red Dead Redemtion gdzie kuleją cienie i ogólnie gra świateł(słońce). Ale mi to nie przeszkadza i jakoś.

Pozdrawiam wszystkich konsolowych graczy! :-D

Na Xboxa jest Forza, Kinect (gry), Lips i inne exclusive'y.

Są też gry Arcade i wbudowany emulator pierwszego Xboxa (czyli Minis i PSX też odpada). Do tego PS3 Slim nie ma emulatora.

Co do przeglądarki - racja, ale są aplikacje np. Facebook, Last.fm. Zresztą normalne przeglądanie neta na konsoli nie jest zbyt wygodne.

Multiplayer ma swoje plusy i minusy. Akurat to, że jest bezpłatny to plus.

BR też, ale za szybki i nowoczesny to on już nie jest.

Mimo wszystko każda z tych konsol ma swoje plusy i minusy. Ja mam Xboxa więc raczej go bronię, gdyby do PS3 można było podłaczyć pada od Xboxa, niektóre exclusive'y i Kinecta, brał bym PS3. Grałem na Dualshocku, ale to nie jest to.

#116 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 25 lutego 2011 - 22:06

Ja dziś kupiłem XBOXa slim, bo jest na niego więcej interesujących mnie gier. Ale PS3 i tak kupię prędzej czy później, nie chcę się ograniczać ;)

#117 Zwickau

Zwickau
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2011 - 00:35

Posiadam PS3 320GB i jestem zadowolony, a co do Xbox'a to nie wiem bo nie chcę płacić dla M$ czy Billa :D

#118 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lutego 2011 - 01:17

Posiadałem Xboxa 360 i przy grach które miały dobrą grafikę potrafił warczeć jak Mac Pro z wiatrakami na maksa. Dodatkowo wydajność konsoli Microsoftu jest niższa ze względu na tylko 3 rdzeniowy procesor Xeon (w praktyce coś między G5 a POWER4). Grafikę ma ciut lepszą, ale nie aż tak bardzo. Xboxa sprzedałem i zakupiłem w zeszłym roku PS3 (świadomie wersję FAT). W porównaniu z XBOX360 jest cichutka, mam możliwość oglądania filmów Blu-Ray, gry mieszczą się na jednym nośniku, a nie jak w wypadku niektórych na Xbox na 7. Jeśli chodzi o ograniczenie wielkości pliku do 4GB, to wcale mi to nie przeszkadza. Odpalam na Macu PS3 Media Server i mogę oglądać każdy film. Dodam tylko, że w ten sposób mogę zniwelować to ograniczenie, bo mogę skopiować plik z filmem właśnie za pomocą PS3 Media Server. Na gry online też nie mogę narzekać. Posiadam też PSN Plus i naprawdę sporo gier można dostać za darmo lub za grosze. Nie zapominajmy, że na PS3 programuje się nieco inaczej niż na Xboxa, gdzie można łatwo portować gry z Windows. Na szczęście PS3 choroby wieku dziecięcego ma już za sobą i wychodzi coraz więcej dobrych tytułów. Odnośnie porównania Move vs Kinnect to wolę jednak Move. Jest bardziej uniwersalny niż Kinnect, który pozwola na uruchamianie głównie casualowych gier.

#119 monky

monky
  • 69 postów

Napisano 26 lutego 2011 - 11:14

gry mieszczą się na jednym nośniku, a nie jak w wypadku niektórych na Xbox na 7.

Żadna gra nie wyszła na 7. Norma aktualnie to 1 płyta DVD, coraz częściej 2. Jeśli już mówimy o minusach to trzeba wspomnieć o konieczności instalacji gier na dysk w przypadku ps3 z uwagi na słabą prędkość odczytu danych. Co do braku miejsca na płycie dzięki niedawnemu złamaniu ps3 można historię o grach zajmujących 50gb włożyć między bajki. Najnowszy Fight Night Champion zajmuję 6.73 GB na xboxa, 5.16 GB na ps3. Bulletstorm 4.55 GB na ps3, 6.82 GB na xboxa.

Odpalam na Macu PS3 Media Server i mogę oglądać każdy film. Dodam tylko, że w ten sposób mogę zniwelować to ograniczenie, bo mogę skopiować plik z filmem właśnie za pomocą PS3 Media Server.

PS3 Media Server współpracuje także z xboxem. Tak więc wszelkie ograniczenia znikają (odtwarzanie filmów z zewnętrznymi napisami, mkv itd)

Nie zapominajmy, że na PS3 programuje się nieco inaczej niż na Xboxa, gdzie można łatwo portować gry z Windows.

Deweloperzy w wywiadach tak nie twierdzą. Po prostu chwalą sdk microsoftu. Ale kto projektował architekturę ps3? Przecież Sony. Sami sobie zaszkodzili.

Odnośnie porównania Move vs Kinnect to wolę jednak Move. Jest bardziej uniwersalny niż Kinnect, który pozwola na uruchamianie głównie casualowych gier.

Ile ludzi tyle zdań. Ale generalnie to Kinect jest bardziej uniwersalny z racji technologii. W przypadku move jesteś ograniczony do dwóch kontrolerów. Dance Central raczej na Move z racji ograniczeń technologicznych nie wyjdzie. Fitness też - wyjść mogą ale to jednak nie to samo. Move jak już pisałem jest podobny do Wii. Sony poszło w stronę konrolera ruchowego w poważnych grach. Microsoft stawia na zabawę. Co kto lubi. Nie można zapominać, że xbox jest dla amerykanów stąd taka, a nie inna charakterystyka gier.

Przepraszam, że tak bezpośrednio ale jeśli ktoś chce wybrać konsolę musi znać plusy i minusy. Nie można przekonywać kogoś do PS3 za pomocą argumentów, które nie do końca są prawdziwe.

#120 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 26 lutego 2011 - 12:09

Żadna gra nie wyszła na 7. Norma aktualnie to 1 płyta DVD, coraz częściej 2. Jeśli już mówimy o minusach to trzeba wspomnieć o konieczności instalacji gier na dysk w przypadku ps3 z uwagi na słabą prędkość odczytu danych.

Nie wszystkie gry muszą być instalowane.

#121 monky

monky
  • 69 postów

Napisano 26 lutego 2011 - 12:19

Nawet miałem to zmienić ale stwierdziłem, że nie będę już edytował. No to jest fakt, nie wszystkie gry wymagają obowiązkowej instalacji. Ale fakt jest faktem, że niektóre tak. Ale żeby nie być uznanym za 'fanboja' xboxa można tutaj przytoczyć przykład Forzy 3. Gdzie trasy z drugiej płyty koniecznie muszą być zainstalowane na dysku - druga płyta służy tylko do instalacji. Bez dysku się nie pogra, oczywiście na dodatkowych trasach tylko.

#122 stojak1030

stojak1030
  • 2 186 postów
  • SkądŻary, Poland

Napisano 26 lutego 2011 - 12:29

Dziś zakupiłem Kinect-a, rewelacyjna zabawka.

Zapraszam do grania :) W znajomych mnie masz, także możesz napisać kiedyś tam. Narazie mam tylko Adventures!, ale przymierzam sie niedługo do kupna Kinect Sports. Po wczorajszym graniu przez 2 i pół godziny mam zakwasy :)

#123 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 lutego 2011 - 12:48

Potrenuje się zmierzymy, zakup MW2, w to zawsze i wszędzie ;)

#124 kisielkamil

kisielkamil
  • 137 postów
  • SkądŚwinoujście Wrocław

Napisano 26 lutego 2011 - 12:50

Na Xboxa jest Forza, Kinect (gry), Lips i inne exclusive'y.

Są też gry Arcade i wbudowany emulator pierwszego Xboxa (czyli Minis i PSX też odpada). Do tego PS3 Slim nie ma emulatora.

Co do przeglądarki - racja, ale są aplikacje np. Facebook, Last.fm. Zresztą normalne przeglądanie neta na konsoli nie jest zbyt wygodne.

Multiplayer ma swoje plusy i minusy. Akurat to, że jest bezpłatny to plus.

BR też, ale za szybki i nowoczesny to on już nie jest.

Mimo wszystko każda z tych konsol ma swoje plusy i minusy. Ja mam Xboxa więc raczej go bronię, gdyby do PS3 można było podłaczyć pada od Xboxa, niektóre exclusive'y i Kinecta, brał bym PS3. Grałem na Dualshocku, ale to nie jest to.

GT5 i FM3 to jeden H dla mnie, to i to jest ok.;)
Kinekt mnie nie interesuje tak samo jak Move dlatego o nich nie pisałem.
Minis bardziej mi pasują, a gry z PSX na pewno są ciekawsze bo to klasyki w porównaniu z pierwszym xboxem.
Karaoke wole na PS3 + nagrywanie kamerką i singstore. Kiedyś miałem na PS2 wiec to przyzwyczajenie.:roll:
O przeglądarce mówiłem ale zdjęć i filmów rodzinnych a nie internetu, internet mam w laptopie.
Nawet nie wiedziałem czy BR jest szybki czy nie, ważne aby chodziły filmy i gry a tak jest.:cool:

#125 stojak1030

stojak1030
  • 2 186 postów
  • SkądŻary, Poland

Napisano 26 lutego 2011 - 12:52

Potrenuje się zmierzymy, zakup MW2, w to zawsze i wszędzie ;)

A gdzie kupiłeś? Bo rozumiem, że masz tego starszego Xboxa?
A MW2 swoją drogą ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych