Snow Leopard - all about
Napisano 29 sierpnia 2009 - 17:03
Napisano 29 sierpnia 2009 - 17:44
Tak czy siak mi śmiga wszystko ok. Na razie jestem zadowolony i wątpię aby miało się to zmienić w jakimś bliskim czasie.
Do osób z EFI32 (również ja) - Nie płaczcie! Jest dobrze a może będzie lepiej.
Dobra, znalazłem link: OSNews is Exploring the Future of Computing
Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:01
Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:07
W języku polskim nie występuje takie słowo. Istnieje, a owszem "respons" (staropolskie słowo oznaczające "odpowiedź") Nie tak się jednak odmienia. Rażące jest bardzo (dla mnie przynajmniej) Polsko - Angielskie słowotwórstwo. Apeluję o poprawne używanie języka Polskiego.
No bez jaj Panowie!! Co to kurna jest Ojczyzna-Polszczyzna??
Moim zdaniem słowo "responsywny" jest pięknym słowem!
Ja jak tylko mogę mieszam języki i tworze nowe wyrazy.
Mamy XXI wiek, globalną wioskę, a zabawy tego typu zostawmy pasjonatą np. Miodkowi (jak nie ma co z czasem robić)
Swoją drogą, jakbyśmy wszyscy w końcu na świecie zaczeli od małego używać tylko angielskiego, ile problemów mniej byśmy mieli (via napisy do filmów, książki, OS'y itp).
Język to tylko narzędzie (tak samo zreszta jak komputer, samochód itd.) w tym wypadku komunikacji. Nie dajmy się zwariować!
Ja np. mam od zawsze angielski system, ustawienia językowe w elektronicznych device'ach itp.
---- Dodano 29-08-2009 o godzinie 19:12 ----
Tomeczek43
A robiłeś upgrade? jak masz zaśmiecony system to nawet 10.7 nie pomoże :-)
Ja na wszystkich komputerach (moich + PowerMac znajomej) zauważyłem spore przyspieszenie
Wiadomo nie jest to rewolucja w prędkości ale widać gołym okiem lepiej niż na benchmarkach
Jest zdecydowanie bardziej responsywny (...)
Racja!!
Ja mam totalnie zaśmieconego iMaca i tak jak pisałem wcześniej, niektóre funkcje faktycznie działają lepiej ale jest też łyżka dzięgciu jak:
np. Safari. Działa wolniej, przed chwilą posypał sie Flash plugin. (Safari stabilne dalej pozostało)
Nowy QuickTime jest jak żółw - pancerny i ociężały
Dashboard - też szału nie robi
itd.
Za to MacBook, na którym panował względny porządek dostał potężnego boosta!
Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:35
No bez jaj Panowie!! Co to kurna jest Ojczyzna-Polszczyzna??
Moim zdaniem słowo "responsywny" jest pięknym słowem!
Ja jak tylko mogę mieszam języki i tworze nowe wyrazy.
Mamy XXI wiek, globalną wioskę, a zabawy tego typu zostawmy pasjonatą np. Miodkowi (jak nie ma co z czasem robić)
Swoją drogą, jakbyśmy wszyscy w końcu na świecie zaczeli od małego używać tylko angielskiego, ile problemów mniej byśmy mieli (via napisy do filmów, książki, OS'y itp).
Taaa... zawsze podobało mi się takie podejście. Na pewno cały świat rozumie "responsywny" :roll:
Zapewne słownik ortograficzny przy takim podejściu nie jest "usefulowy" (jak widać w twojej wypowiedzi).
A co do angielskiego, to wcale nie jest taki popularny, bo dlaczego nie mandaryński??
J
Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:43
Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:46
Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:49

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:50
Napisano 29 sierpnia 2009 - 19:23
Napisano 29 sierpnia 2009 - 19:47
Napisano 29 sierpnia 2009 - 20:30
Dodam tylko, że jeśli użyłby kolega zwrotu "respons komputera wydaje się być szybszym" to bym się zgodził.
A ja się nie zgodzę, bo skoro już się czepiamy, to - niepoprawna jest forma "wydaje się być szybszym" tylko wydaje się być szybszy" :-P Niestety to częsty błąd, prawie jak "godzina czasu"...
Napisano 29 sierpnia 2009 - 20:33
Sprawdzał już ktoś czy dalej jest pluskwa roku 38?
Napisano 29 sierpnia 2009 - 20:48
Zapewne słownik ortograficzny przy takim podejściu nie jest "usefulowy" (jak widać w twojej wypowiedzi).
A co do angielskiego, to wcale nie jest taki popularny, bo dlaczego nie mandaryński??
Hehe, nic na siłę! "usefulowy" jest beznadziejnym słowem - "użyteczny" brzmi lepiej.
Jak już musisz coś z "use" to "uselessowy" by miało sens - "mało użyteczny" za długie.
Widzisz, tu nie chodzi o to, żeby jak 15 latki na blogach tworzyć ŚmIeSzNe TfOrKi, ale żeby jeśli to możlwie, w sposób płynny używać wyrazów języka obcego, nawet tworząc coś nowego.
IMHO decydują względy użytkowe.
Angielski jest popularny (nie patrzymy na ilość osób władających danym językiem, bo Ci wyjdzie chiński, arabski, hiszpański itp a angielski gdzieś dalej) tylko o zastosowanie go w świecie IT, techniki, mediów, dyplomacji itp.
A niewątpliwie jest prostym językiem.
Swoją drogą jak zajrzysz do literatury gatunku Cyberpunk (via Gibson) zobaczysz "proroctwa" takiego międzynarodowego języka - zlepka właśnie angielskiego, chińskiego, hispzańskiego...
I patrząc na ekspansje co niektórych kultur i gałęzi przemysłu, czy nawet migracje ludności, to powoli staje się faktem.
Mam liberalne podejście do języka - tak jak napisałem, to tylko narzędzie.
Ok, kończmy ten offtopic

Napisano 29 sierpnia 2009 - 21:07
NIe można sprawdzić, bo nie daje się ustawić data późniejsza niż 1.01.2038.Sprawdzał już ktoś czy dalej jest pluskwa roku 38?
Napisano 29 sierpnia 2009 - 21:13

Napisano 29 sierpnia 2009 - 21:37
Napisano 29 sierpnia 2009 - 22:19

Napisano 29 sierpnia 2009 - 22:42
Napisano 29 sierpnia 2009 - 22:42
Startup Mode Selector dla Mac OS X Snow Leopard. Programy dla Mac OS X Snow Leopard, aplikacje dla Apple Mac, software dla Mac, recenzje programów | MacKozer
a i z tego co czytałem na forach to tylko safari i opera chodzi w 64bitach Firefox nie i jak patrzylem na stronie mozzili to chyba sie nie spiesza z wydaniem wersji 64bit:(
Napisano 29 sierpnia 2009 - 23:08
dobre podsumowanie. całe marudzenie o 64 bit kernelu staje się wybitnie niestrawne.
![]()
Napisano 30 sierpnia 2009 - 00:20
Napisano 30 sierpnia 2009 - 01:17
Napisano 30 sierpnia 2009 - 02:02
a co jest w tym nadzwyczajnego, żeby się data sama ustawiła dzisiaj?
Wszystko trzeba tłumaczyć? Zero wyobraźni

Dziś data sama się ustawia, ale potrzebny do synchronizacji zewnętrzny serwer i net... Dalej już nie wnikam, ale do tego czasu (2038) na pewno nie będzie tak samo jak dziś.
Napisano 30 sierpnia 2009 - 07:06
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych