Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Snow Leopard - all about

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
371 odpowiedzi w tym temacie

#76 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 29 sierpnia 2009 - 17:03

ale różnica pomiędzy 32 a 64 bit jest kolosalna do tego stopnia ze jest niezauważalna

#77 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2009 - 17:44

Kurcze. W którymś wątku ktoś przytoczył fajny artykuł o 32bit i 64bit w Macach. Wynikało z tego, że nawet z 32bit EFI komputer BĘDZIE działał szybciej i lepiej. A EFI 64bit Apple ma podobno pokopane tak, że tylko na kilku modelach uruchomiło się w 64bit domyślnie. Z tego co ja tam zrozumiałem to jest szansa na to że Apple opracuje jakiś update dla 64bit platform z EFI32 (hmm.. wszystkie C2D ?). Pytanie tylko czy im się będzie chciało czy standardowo wypuszczą nowe kompy z pełną obsługą Snow Leoparda w 64bit ;-)

Tak czy siak mi śmiga wszystko ok. Na razie jestem zadowolony i wątpię aby miało się to zmienić w jakimś bliskim czasie.

Do osób z EFI32 (również ja) - Nie płaczcie! Jest dobrze a może będzie lepiej.

Dobra, znalazłem link: OSNews is Exploring the Future of Computing

#78 Jarko

Jarko
  • 90 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:01

A ja mam takie pytanie. Czy w związku z tym że będę kupował iMaca jakoś na dniach czy w komplecie będzie już snow czy jeszcze nie? Dodam że będę kupował w jednym z warszawskich sklepów.

#79 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:07

W języku polskim nie występuje takie słowo. Istnieje, a owszem "respons" (staropolskie słowo oznaczające "odpowiedź") Nie tak się jednak odmienia. Rażące jest bardzo (dla mnie przynajmniej) Polsko - Angielskie słowotwórstwo. Apeluję o poprawne używanie języka Polskiego.

No bez jaj Panowie!! Co to kurna jest Ojczyzna-Polszczyzna??
Moim zdaniem słowo "responsywny" jest pięknym słowem!

Ja jak tylko mogę mieszam języki i tworze nowe wyrazy.
Mamy XXI wiek, globalną wioskę, a zabawy tego typu zostawmy pasjonatą np. Miodkowi (jak nie ma co z czasem robić)

Swoją drogą, jakbyśmy wszyscy w końcu na świecie zaczeli od małego używać tylko angielskiego, ile problemów mniej byśmy mieli (via napisy do filmów, książki, OS'y itp).

Język to tylko narzędzie (tak samo zreszta jak komputer, samochód itd.) w tym wypadku komunikacji. Nie dajmy się zwariować!
Ja np. mam od zawsze angielski system, ustawienia językowe w elektronicznych device'ach itp.

---- Dodano 29-08-2009 o godzinie 19:12 ----

Tomeczek43
A robiłeś upgrade? jak masz zaśmiecony system to nawet 10.7 nie pomoże :-)
Ja na wszystkich komputerach (moich + PowerMac znajomej) zauważyłem spore przyspieszenie
Wiadomo nie jest to rewolucja w prędkości ale widać gołym okiem lepiej niż na benchmarkach
Jest zdecydowanie bardziej responsywny (...)

Racja!!
Ja mam totalnie zaśmieconego iMaca i tak jak pisałem wcześniej, niektóre funkcje faktycznie działają lepiej ale jest też łyżka dzięgciu jak:
np. Safari. Działa wolniej, przed chwilą posypał sie Flash plugin. (Safari stabilne dalej pozostało)
Nowy QuickTime jest jak żółw - pancerny i ociężały
Dashboard - też szału nie robi
itd.

Za to MacBook, na którym panował względny porządek dostał potężnego boosta!

#80 psicekus

psicekus
  • 174 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:35

No bez jaj Panowie!! Co to kurna jest Ojczyzna-Polszczyzna??
Moim zdaniem słowo "responsywny" jest pięknym słowem!

Ja jak tylko mogę mieszam języki i tworze nowe wyrazy.
Mamy XXI wiek, globalną wioskę, a zabawy tego typu zostawmy pasjonatą np. Miodkowi (jak nie ma co z czasem robić)

Swoją drogą, jakbyśmy wszyscy w końcu na świecie zaczeli od małego używać tylko angielskiego, ile problemów mniej byśmy mieli (via napisy do filmów, książki, OS'y itp).

Taaa... zawsze podobało mi się takie podejście. Na pewno cały świat rozumie "responsywny" :roll:

Zapewne słownik ortograficzny przy takim podejściu nie jest "usefulowy" (jak widać w twojej wypowiedzi).

A co do angielskiego, to wcale nie jest taki popularny, bo dlaczego nie mandaryński??

J

#81 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:43

Słownik języka polskiego

słowa rozpoczynające się na frazę "resp"
jest w polskim nawet response O.o

#82 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:46

Tomeczek43 Większy szacunek miał byś do firmy która dala by CI 64 bitowy kernel na którym nie odpaliłbyś swojego CS3 ani adium ani żadnej innej 32 bitowej aplikacji ? PS. Na razie sprzętowo żaden z Twoich komputerów i tak nie jest w stanie utrzymać tyle ramu żeby konieczny był 64 bitowy kernel do jego zaadresowania wiec nie rozumiem o co to całe hallo 10.6 Jest systemem z którego przyszłe komputery będą dobrze korzystać na razie możemy się cieszyć przyspieszeniem, i zobaczyć co przyniosą nowe aplikacje pisane pod SL i korzystające z nowych technologii które wniósł

#83 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:49

Dołączona grafika :P

#84 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:50

Wyraz responsywny, responsywność jest powszechnie używany w informatyce. Tak jak kiedyś był "interfejs" a teraz możesz go znaleźć w słowniku PWN. W słowniku PWN jest: respons - odpowiedź tak więc nie tak znowu duża zmiana znaczenia...

#85 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2009 - 19:23

No to po co te halo z 64 bitami skoro nadal są 32. Większy szaczunek miał bym do firmy która wypisuje i reklamuje dokładnie nowe funkcje swojego produktu czyli tutaj należało wymienić na jakich komputerach można będzie rzeczywiście odpalić te 64BIT. Poprostu chciał bym odpalić te 64BIT ot tak for fun skoro kupiłem system i wydałem na to pieniądze. Tak będę niezadowolony. Ponieważ nie postarali się nawet o pełną funkcjonalność flagowych programów oraz ważnych wielu korporacjom, firmom na świecie. Mówie tu na przyklad o Adobe. Mogli zapewnic jakis update do 64Bit, mogli tez dogadac sie z Adobe żeby został wypuszczony jakis patch do 64Bit. Tak jak by nie dbali o swoich klientów.

#86 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 19:47

czy to normalne że na komputrze Macbook 5,1 ( procesor 64 bit, EFI 64 bit) kernel odpala się nadal w 32 bitach? Przy uruchamianiu trzymam 6 i 4 i nadal mam 32 bit...

#87 Opoya

Opoya
  • 63 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2009 - 20:30

Dodam tylko, że jeśli użyłby kolega zwrotu "respons komputera wydaje się być szybszym" to bym się zgodził.

A ja się nie zgodzę, bo skoro już się czepiamy, to - niepoprawna jest forma "wydaje się być szybszym" tylko wydaje się być szybszy" :-P Niestety to częsty błąd, prawie jak "godzina czasu"...

#88 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 29 sierpnia 2009 - 20:33

A ja mam takie pytanie, bo niestety SL nie było już w krakowskich ispotach, więc muszę czekać aż dowiozą.
Sprawdzał już ktoś czy dalej jest pluskwa roku 38?

#89 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 29 sierpnia 2009 - 20:48

Zapewne słownik ortograficzny przy takim podejściu nie jest "usefulowy" (jak widać w twojej wypowiedzi).

A co do angielskiego, to wcale nie jest taki popularny, bo dlaczego nie mandaryński??

Hehe, nic na siłę! "usefulowy" jest beznadziejnym słowem - "użyteczny" brzmi lepiej.
Jak już musisz coś z "use" to "uselessowy" by miało sens - "mało użyteczny" za długie.

Widzisz, tu nie chodzi o to, żeby jak 15 latki na blogach tworzyć ŚmIeSzNe TfOrKi, ale żeby jeśli to możlwie, w sposób płynny używać wyrazów języka obcego, nawet tworząc coś nowego.
IMHO decydują względy użytkowe.

Angielski jest popularny (nie patrzymy na ilość osób władających danym językiem, bo Ci wyjdzie chiński, arabski, hiszpański itp a angielski gdzieś dalej) tylko o zastosowanie go w świecie IT, techniki, mediów, dyplomacji itp.
A niewątpliwie jest prostym językiem.

Swoją drogą jak zajrzysz do literatury gatunku Cyberpunk (via Gibson) zobaczysz "proroctwa" takiego międzynarodowego języka - zlepka właśnie angielskiego, chińskiego, hispzańskiego...
I patrząc na ekspansje co niektórych kultur i gałęzi przemysłu, czy nawet migracje ludności, to powoli staje się faktem.

Mam liberalne podejście do języka - tak jak napisałem, to tylko narzędzie.

Ok, kończmy ten offtopic :)

#90 Opoya

Opoya
  • 63 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2009 - 21:07

Sprawdzał już ktoś czy dalej jest pluskwa roku 38?

NIe można sprawdzić, bo nie daje się ustawić data późniejsza niż 1.01.2038.

#91 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 29 sierpnia 2009 - 21:13

mysle ze snow leoparda nie bedziesz uzywac do 2038 :) juz bedzie dawno OSZ (samias X :) albo jeszcze cos innego. przez 30 mysle ze sporo sie zmieni... 5 lat w informatyce to wieki... a co dopiero 30...

#92 Opoya

Opoya
  • 63 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2009 - 21:37

Jeśli to było do mnie to zdecydowanie nie sądzę, że tak długo używać będę OS X. Sprawdzone raczej z ciekawości... PS. raczej nie OS Z, bo skąd by się wzięło... bardziej OS XX... zresztą do tego czasu pewnie zmieni się na tyle dużo, że nie jesteśmy sobie wyobrazić... np. data i tak się sama ustawi poprawnie.

#93 dr4g0n

dr4g0n
  • 201 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 sierpnia 2009 - 22:19

a co jest w tym nadzwyczajnego, żeby się data sama ustawiła dzisiaj? :)

#94 qubu

qubu
  • 143 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 sierpnia 2009 - 22:42

Safari wam działa w 64 bitach?

#95 Songokuu

Songokuu
  • 47 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 22:42

Tu jest niby programik co ustawia 64bit na starcie ale nie testowalem bo nie mam jescze SL a i tak chyba bede robil czysta instalke
Startup Mode Selector dla Mac OS X Snow Leopard. Programy dla Mac OS X Snow Leopard, aplikacje dla Apple Mac, software dla Mac, recenzje programów | MacKozer

a i z tego co czytałem na forach to tylko safari i opera chodzi w 64bitach Firefox nie i jak patrzylem na stronie mozzili to chyba sie nie spiesza z wydaniem wersji 64bit:(

#96 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 23:08

Dołączona grafika :P

dobre podsumowanie. całe marudzenie o 64 bit kernelu staje się wybitnie niestrawne.

#97 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2009 - 00:20

Upgrade na SL jak najbardziej mi odpowiada. Większych problemów brak. Wszystko opisane na blogu.

#98 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 30 sierpnia 2009 - 01:17

Zrobiłem miniakowi update dzisiaj. Jak na chwilę obecną żadnych usterek nie zauważyłem poza tym, że przestał działać wygaszacz Fractal Clock (stwierdził, że pod tą wersją systemu nie może działać). Generalnie system chodzi płynniej i to się czuje. Nowe Expose - trzeba się będzie przyzwyczaić, ale wydaje się OK. Nie podoba mi się zmiana odcienia podświetlenia w menu na bardziej fioletowawy odcień ;-) Jutro robię upgrade na białym MB Królewny. Zobaczymy co się będzie działo.

#99 Opoya

Opoya
  • 63 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2009 - 02:02

a co jest w tym nadzwyczajnego, żeby się data sama ustawiła dzisiaj? :)

Wszystko trzeba tłumaczyć? Zero wyobraźni :P
Dziś data sama się ustawia, ale potrzebny do synchronizacji zewnętrzny serwer i net... Dalej już nie wnikam, ale do tego czasu (2038) na pewno nie będzie tak samo jak dziś.

#100 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 30 sierpnia 2009 - 07:06

O! Kolejny problem. - Po Sleep'ie nie wstaje klawiatura na Bluetooth. (trzeba manualnie CONNECT z panelu BlueTooth w preferencjach) - po Sleep'ie wyskakuje mi na desktop okienko Little Snitch (mam oryginalną wersję, tak!!) z preferencjami - cholernie irytujące!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych