Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Snow Leopard - all about

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
371 odpowiedzi w tym temacie

#351 Popmarek

Popmarek
  • 35 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 stycznia 2010 - 18:39

Witam :)
Muszę się przyznać, że niezbyt często czytam myapple.pl (poza newsami na głównej), ale niestety nowe wersje oprogramowanie zmuszają mnie do coraz częstszego przekopywania forum.

Otóż zacznę, od tego, że od blisko 3 lat jestem szczęśliwym użytkownikiem MBP i do ubiegłego miesiąca jakby mnie ktokolwiek spytał o najlepszy system operacyjny, bez wahania wskazałbym Mac OS X. Wszystko się zmieniło po update :???:

Kiedyś wszystko działało bez zarzutu, błędy były rzadkością i ogólnie komputer obsługiwało się bezstresowo... wszystko niestety zmienia Snow Leopard.
System co prawda startuje szybciej niż Tiger, ale każdą godziną pracy jestem coraz bardziej rozczarowany i tęsknię za starym systemem.

Po pierwsze - Front Row.
Do momentu update'u to była jedna z najczęściej używanych przeze mnie aplikacji.
Odtwarzała muzykę z iTunes, korzystała bezproblemowo z AirTunes i pozwalała oglądać DVD.
W tej chwili o AirTunes i DVD można zapomnieć, poza tym wygląda gorzej, jest mniej intuicyjny.
I te cholerne przerwanie odtwarzania jak się wyjdzie z opcji muzyka.
Wkurza też gdy włącza się Front Row podczas odtwarzania muzyki w iTunes. Muzyka jest pauzowana i żeby było ciekawiej, po wyjściu z Front Row odtwarzanie nie jest wznawiane.
Próbowałem zrobić downgrade do Front Row 1.3.1, ale nie udało mi się :/
Mój komputer z centrum mediów stał się bezużytecznym klockiem...

Po drugie - błędy w systemie i denerwujące potwierdzenia.
Ciągle nękają mnie różnej maści błędy i ostrzeżenia. Czuję się prawie jak używając Visty, która mnie pyta po 15 razy czy na pewno otworzyć dany plik...
Po instalacji Snow Leopard pojawił się update (może to akurat zbieg okoliczności) do Airport Express. Oczywiście po jego instalacji pojawiła się kolejna fala niepowodzeń. Przerywane połączenia Airtunes, spowolnienia internetu, czasem rozłączanie lub gubienie zasięgu. Na całe szczęści w tym przypadku downgrade uratował sytuację.
Oczywiście teraz broniąc się podniesieniem bezpieczeństwa, Apple uniemożliwiło zewnętrznym programom korzystanie z pilota (taa już widzę te masowe włamania przez kanał pilota...)

Po trzecie - QuickTime
Kiedyś był bardzo intuicyjny i świetnie komponował się z systemem. Teraz nie ma podstawowej funkcji jak automatyczne odtwarzanie i start odtwarzania po przejściu do fullscreen.
Niby pierdoła, ale nawet zmienili niepotrzebnie ikonę programu z pasującej do całokształtu na jakąś taką "przebajerowaną" - takie jest przynajmniej moje odczucie.

Po czwarte - Safari
Kiedyś - działało bez większych problemów, czasem zjadało sporo RAM-u, ale poza tym bez zastrzeżeń.
Teraz - pojawiające się dziwne artefakty przy otwieraniu nowych zakładek i ciągle wysypujący się flash i to o dziwno najczęściej przy YouTube (a tak niby wspierają ten portal i coraz bardziej integrują go ze swoimi produktami).

Podsumowując, bardzo się zawiodłem na Apple i ich zmieniającej się na gorsze polityce.
Kiedyś ich mottem była prostota i niezawodność, teraz robią wszystko coraz bardziej bajeranckie, ale gorzej działające (teraz muszę tracić mnóstwo czasu szukając rozwiązań coraz to nowych problemów).
Mam nadzieję, że najbliższe aktualizacje sprawią, że makówki znowu będą proste i niezawodne :)

Trochę się rozpisałem, mam nadzieję, że Was nie zanudziłem :)

Pozdrawiam

#352 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 stycznia 2010 - 18:56

Zaktualizuj sobie flash playera ...

#353 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 15 stycznia 2010 - 20:49

Co do safari - mozesz w kazdej chwili wrocic do wersji 3.1.1 (po powrocie nie da sie 3.2.2 zainstalowac niesety). Google nie boli. Na stowe dziala na Tigerze ;) Na SL moga jednak byc problemy. Zawsze masz alternatywe pod postacia FireFoxa. Reszta konkurencji to kwestia gustu i uzytecznosci. Powiem Ci tak - kazdy sprzet dziala najlepiej z systemem z ktorym zostal dostarczony. W Twoim przypadku jest to Tiger. Dlaczego do niego nie wrocisz? To najbardziej dopracowany system od Apple jaki do tej pory powstal. Choc jak mialem MacBooka ver2.1 to SL dzialal dobrze na nim, ale i tak pewnie predzej czy pozniej bym wrocic do Tigera. Coz, troche zaluje ze sie pozbylem tego sprzetu, ale na szczescie mam PowerMaca na ktorym tez smiga Tiger (w zyciu krowiastego 10.5 nie wrzuce na niego). Jaki moral? Wroc do Tigera, chyba ze musisz byc up to date z najnowszym softem jak iLife 09. Na bank bedziesz jednak in general zadowolony z przejscia na starszy system. Przy okazji - z checia bym sie zaopatrzyl w Twoj sprzet. Bede na niego polowal na allegro.

#354 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 stycznia 2010 - 22:55

tygrys jest porzucany przez programistów niestety i nic dziwnego - pod (snow) leo łatwiej się tworzy programy

#355 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 15 stycznia 2010 - 23:48

Niestety wiem... Ale nie przeszkadza to w normalnej pracy do ktorej moj PowerMac swietnie sie nadaje. Choc iMovie 08 nawet Pacyfista nie da sie zainstalowac, trudno. Ale juz wole pracowac na Tigerze niz na windowsie. Mialem jakis czas peceta i jak wrocilem na nowo po sprzedazy macbooka do tigera to doslownie kamien z serca spadl ;) Ale wiadomo - uzywa sie systemu do tego do czego sie potrzebuje. Leopard na moim procesorze 1,2 ghz z GeForce 2 32mega tak sobie bedzie smigal - wiem jak kiepsko bylo na MacBooku z C2D 2gz i GMA950... a szkoda ze ten system jest tak procesozjadliwy. Edit: Z sentymentu wracam do mojego pierwszego avatara. Kurcze, cos mnie wzielo i zaczalem sie za starymi MacBookami Pro rozgladac i PowerBookami G4 alu... Eh... A moze tak Macmini z g4... e nie, to to samo co moj PowerMac, tylko ze mniejsze... eh... dobra, juz sie zamykam ;)

#356 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 16 stycznia 2010 - 00:42

spoko wracajcie do starego systemu, może i był według was lepszy popieram każdą waszą decyzje, jednym się to podoba drugim nie i odwrotnie co do SL najbardziej brakuje mi front row z tym że za dużo jest plusów SL żeby się tym przejmować dla mnie super działa SL na moim macu bez problemowo, nie mam zwiech safari i innego softu wszystko stabilne jak skala

#357 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 16 stycznia 2010 - 01:26

Oczywiscie, u mnie to samo bylo z SL, tylko ze po prostu jakos ten design jest taki troche oldsqoolowy, tak jaki byl prawie przez wiekszosc 10.X. I ciagnie mnie takze z tego powodu, ze to jest moj pierwszy macowy system na ktorym siedzialem dlugo. Nowszy sprzet dziala swietnie z SL, my tu tylko o troche starszym sprzecie wspominamy.

#358 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 16 stycznia 2010 - 16:41

Dobra ja niestety po upgradzie do SL skonfrontowałem się z kilkoma problemami, z większością udało mi się już uporać (np czasami Safari stawiało WYBITNY opór - tęczowe kółeczko+zawieszone safari+ w ekstremalnych przypadkach zawieszony cały system na kilka minut - pomogło wyłączenie Top Sites przy otwieraniu nowych kart, bo zazwyczaj wtedy tak się robiło..) Jest jednak jedna rzecz, której przeskoczyć nie potrafię. Otóż jest kilka aplikacji (wszystkich pewnie jeszcze nie odkryłem), które wywalają komunikat o niekompatybilności tej wersji programu z obecną wersją MacOSX (10.6.2). Na początku mi to jakoś strasznie nie przeszkadzało, bo np. album czcionek to nie jest jakaś często używana przeze mnie aplikacja;) No ale jak zobaczyłem ów komunikat przy próbie odpalenia Narzędzia Dyskowego, to już mnie szlag trafił. Jak się z tym uporać?? Patrzyłem na stronie Apple czy są jakieś uaktualnienia do tego programu, które usprawniają jego współpracę z SL, ale nic nie znalazłem. Co robić?! BTW o ile Snow Leopard wydaje mi się systemem bardzo zgrabnym i ma ciekawe zmiany, to kurcze mogliby wszystkie patche do kombatybilności zawrzeć w samym systemie... Już nie mówię to o takim iWorku, który zaraz po instalacji w ogóle odmówił jakiejkolwiek współpracy (za każdym razem: "nie udało się otworzyć dokumentu"), bo jest to oprogramowanie "opcjonalne", ale no żeby Disk Utility..? :/

#359 damjanek

damjanek
  • 196 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 16 stycznia 2010 - 17:12

(...)co do SL najbardziej brakuje mi front row z tym że za dużo jest plusów SL żeby się tym przejmować(...)

A od kiedy Snow Leopard nie ma Front Row? Robię*klik pilotem i jakoś ów mi się*odpala.

Pozdrawiam,
Damian

#360 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 16 stycznia 2010 - 18:24

A od kiedy Snow Leopard nie ma Front Row? Robię*klik pilotem i jakoś ów mi się*odpala.

Pozdrawiam,
Damian

Sadze ze klasa FronRow w Leopardzie i SnowLeopardzie daleko odbiega od slowa FrontRow ktory mielismy w Tigerze...

#361 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 308 postów

Napisano 17 stycznia 2010 - 01:16

Jest jednak jedna rzecz, której przeskoczyć nie potrafię. Otóż jest kilka aplikacji (wszystkich pewnie jeszcze nie odkryłem), które wywalają komunikat o niekompatybilności tej wersji programu z obecną wersją MacOSX (10.6.2). Na początku mi to jakoś strasznie nie przeszkadzało, bo np. album czcionek to nie jest jakaś często używana przeze mnie aplikacja;) No ale jak zobaczyłem ów komunikat przy próbie odpalenia Narzędzia Dyskowego, to już mnie szlag trafił. Jak się z tym uporać?? Patrzyłem na stronie Apple czy są jakieś uaktualnienia do tego programu, które usprawniają jego współpracę z SL, ale nic nie znalazłem.

Czyżbyś robił upgrade?
Zrób jak człowiek czystą instalację.

#362 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 17 stycznia 2010 - 15:14

Czyżbyś robił upgrade?
Zrób jak człowiek czystą instalację.

ah to tutaj jest pies pogrzebany...
Kurcze przyznam uczciwie, że nie do końca wiem jak się za to zabrać:D Mam zrobioną kopię na Time Machine, więc luzik, ale jak rozumiem formatując dysk, stracę również partycję z Win7 prawda?
I pytanie laickie skrajnie, ale muszę je zadać... Jak zrobić format nie mając dostępu do narzędzia dyskowego? :oops:

#363 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 stycznia 2010 - 17:01

formatując dysk - tak
formatując partycję z z instalką OS X - nie

masz dostęp do narzędzie dyskowego - po odpaleniu systemu z płytki instalacyjnej nie musisz do razu go instalować
możesz z menu na górze (jak już się pojawi) wybrać narzędzia i tam otworzyć narzędzie dyskowe

#364 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 17 stycznia 2010 - 18:18

formatując dysk - tak
formatując partycję z z instalką OS X - nie

Zgoda, tylko ma wątpliwość czy partycja z Windowsem się zachowa, ponieważ jest ona chyba wirtualna, tj. utworzona przez asystenta bootcamp.
Ale chyba faktycznie jeśli w narzędziu dyskowym do formatowania zaznaczę tylko ten wolumin to usunie tylko te dane.. Będę to robił dziś wieczorem i dam znać:)

#365 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 stycznia 2010 - 19:09

asystent bootcamp tworzy normalną partycję na dysku (w tym momencie robi za nakładkę dla disk utility właśnie) - żadnych wirtualek nie ma. windows sobie normalnie siedzi na dysku i bruździ ;)

#366 Mutii

Mutii
  • 242 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 17 stycznia 2010 - 20:15

Słuchajcie mam pewien problem otóż mam dysk o pojemnoci 160 GB z czego około 90 GB mam wolne. Gdy włączam safari to dysk zaczyna wariować i w monitorze aktywności pokazuje mi że mam wolne 90 GB, po 2 sec że tylo 60 GB poźniej ze 600 mb a później że za mało. miał ktoś podobny problem ??

#367 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 stycznia 2010 - 20:38

a resecik safari przerobiłeś? wywaliłeś cachce, etc?

#368 Mutii

Mutii
  • 242 postów

Napisano 17 stycznia 2010 - 20:47

@ Roberto Dzięki, sprawdziłem uprawnienia i dysk ale dopiero po twoim poście przejechałem safari onyxem i działa w porządku. Nie wiesz może co mogło być przyczyną??

#369 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 17 stycznia 2010 - 20:57

wow to dosyć niezwykłe zachowanie Safari:D Uff udało mi się zainstalować system na nowo. Trochę mnie to kosztowało wysiłku, bo teraz muszę wszystko od nowa ustawiać, bo jakoś Time Machine mi się buntuje i nie chce przywrócić ustawień.. No ale warto chyba się pomęczyć, bo komputer zdecydowanie przyspieszył i przy okazji zebrałem się do wywalenia zalegającego syfu;) EDIT: Aha jedno pytanie, dosyć prozaiczne.. Byłem przyzwyczajony, że na biurku miałem ikonę "Macintosh HD" a teraz mi ona zniknęła. Jak mogę ją z powrotem przywrócić, bo nie mogę nigdzie znaleźć tej opcji?

#370 Mutii

Mutii
  • 242 postów

Napisano 17 stycznia 2010 - 21:00

@ jasi0 ja właśnie byłem po świeżej instalce SL. i po tygodniu takie coś :D

#371 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 stycznia 2010 - 21:30

Mutii - strzelam że jakiś błąd w cache albo coś w ten deseń np. w Top Sites - i ciągle wchodził i tworzył miniaturkę danej strony coś w tym stylu - jakiś błąd spowodował, że się program zapętlił i zapychał cache przeglądarki jasi0 - Finder -> Preferencje i tam wszystko będzie

#372 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 308 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 01:29

Mutii - strzelam że jakiś błąd w cache albo coś w ten deseń

Na to _strasznie_ zasobożerne cache jest sposób:

macbook ~/Library/Caches % ls -l com.apple.Safari
lrwxr-xr-x 1 bartek.stalewski wheel 9 16 Dec 12:15 com.apple.Safari -> /dev/null

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych