Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Snow Leopard - all about

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
371 odpowiedzi w tym temacie

#1 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:09

Jak Wam poszła instalacja?
Jakie problemy napotykacie podczas korzystania?
Co Wam sie podoba a co spieprzyli?

Mi MacBook skrzydeł dostał i normalnie lata. Bardzo, ale to bardzo poprawiła się szybkość i wydajność.
Z kolei na iMacu nie odczuwam już tego tak bardzo, za to pojawiają się kolejne problemy z programami (jak LittleSnitch) oraz Mail świruje!

---- Dodano 28-08-2009 o godzinie 23:10 ----
PS. Załóżcie już subfolder 10.6, żeby było wiadomo gdzie pisać.

#2 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:10

co do LS jest nowa wersja 2.2 jaką ty masz?

#3 Songokuu

Songokuu
  • 47 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:22

a ktos juz testował 64bit mode na Macbook white??

#4 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:35

a moglbys uscislic okreslenie 'mail swiruje' ? bo troche malo precyzyjne :) jutro sie wybieram na zakup snieznego... i chetnie sie dowiem czy mam sie przesiadac ze stabilnego 10.5.8 na 10.6 czy moze poczekac na 10.6.1 albo nawet .2 ;)

#5 sirozzy

sirozzy
  • 5 postów
  • SkądReading

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:54

Wszystko póki co śmiga... Poza może jakimś softem do CRM ale przesiasłem się na Contatizer PRO i po kłopocie :) Mój maczek też przyspieszył :)

#6 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2009 - 23:04

Mail IMHO działa o wiele stabilniej niż w 10.5 LittleSnitch działa pięknie (trzeba używać najnowszej wersji, a nie ostatniej do której działa serial) Sprawdzanie pisowni troszkę szwankuje w trybie automatycznym (nie pokazuje poprawnych rozwiązań - trzeba przełączyć na polski) Dodatki do safari nie działają (1Password działa dostęp do bety dostają zarejestrowani uzyszkodnicy z zainstalowanym 10.6) Adobe działa pięknie (poza Flash playerem któremu wygląda jakby padła sprzętowa akceleracja video dla G9400M) System działa o wieeele szybciej To Tyle co mi przyszło do głowy po dłuższym użytkowaniu PS. jak dodali polski słownik to mogli dorzucić polską syntezę mowy, zwłaszcza że mają gotowe rozwiązania vide iPhone 3Gs i ipod Shufle

#7 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 00:03

U mnie Dock Magnification czasami sie wiesza tzn nie dziala jak najezdzam na ikony w docku

#8 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 29 sierpnia 2009 - 00:08

a robiliscie upgrade, czy na czysto ?

#9 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 00:27

jak z pracą na baterii? ktoś zaobserwował może jakieś zmiany?

#10 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 sierpnia 2009 - 02:53

Cytat

a robiliscie upgrade, czy na czysto ?

Upgrade w becie
Po zakupie retaila na czysto (nie widzę większych różnic)
Poza tym, że adobe updater twierdzi ze nie ma uaktualnień do CS4 A wiem że są hmm dziwne

#11 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 29 sierpnia 2009 - 07:12

Na obu komputerach był update.
Instalacja przebiegła bezproblemowo.

Mail - "świruję" - mam na myśli że wrzuca mi Notes do wszystkich folderów pocztowych (wszystkich z wyjątkiem MobileMe) i to czasami po kilka razy tę samą notatkę. Oczywiście po usunięciu ich usuwają się też w Reminders/Notes.

Little Snitch - faktycznie, pomaga wersja 2.2 - tyle że to BETA!
ClamXAv - też należy update'ować, ale także jest to BETA.
Aha, nie działa iWow (plugin dla iTunes)

Faktycznie coś zmienili z Gammą, bo na MacBooku obraz się aż "jarzy". Zmiana Brightness nie wiele daje. Ale idzie sie przyzwyczaić.
Bateria, powiedziałbym bez większych zmian.

Widżety wszystkie co miałem działają.

Nowy Expose jest cholernie irytujący (małe te "obrazy"!!)

Reasumując: widać choroby wieku dziecięcego, ale SL dał niesamowitego kopa MacBookowi, i szturchańca iMacowi. Ogólnie - dobrze wydane 129 pln.

---- Dodano 29-08-2009 o godzinie 08:31 ----
Aha i faktycznie zwalnia się sporo miejsca na dysku!! Myślę że 6-8 GB.

Zauważyłem też że Quicktime, cały czas domyślnie ustawiony jest 7. (trzeba manualnie przestawić default) oraz w przypadku niektórych plików, że ten sam film niestety na 7 działa sprawniej (np. przewijanie się nie tnie jak ma to miejsce w tym nowym)

#12 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 07:51

Zamontowalem SL na zewnetrznym dysku usb.
Dziala plynnie,
nareszcie moge normalnie uzywac przegladarki, nic sie nie przycina....
...jestem pod wrazeniem szybkosci dzialania Safari i ogolnie wyszukiwarki, innych przegladarek nie testowalem...

Testujemy.

---- Dodano 29-08-2009 o godzinie 08:52 ----
Czysta instalacja zajmuje 7,85 GB.

#13 hermes12

hermes12
  • 16 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 08:02

Mam pytanie czy jeśli mam postawionego natywnie Xp to po instalacji snow bedzie wszytko ok ?

#14 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 08:26

Mam MB Wite Mid '07. Ja robilem update, ktory wlasciwie nie wymaga ingerencji uzytkownika. Starcza 2 klikniecia i wszystko hula bezproblemowo. Wiekszych zmian w szybkosci nie zauwazylem, jedynie Finder i Spotlight przyspieszyly. Na minus moge zaliczyc przycinanie sie Expose przy pracy z zewnetrznym monitorem 23" ale to juz wada mojego GMA950. Przy pracy na jednym monitorze wszystkie animacje chodza "jakby" plynniej niz w Leopardzie :]. W szczegolnosci Stacks, w Leopardzie mialem przycinanie a w Snow wszystko chodzi wszystko zaczyna sie natychmiastowo gdy klikne. Nawigacja w Stacks jest super, mogliby jeszcze dodac do tego Quicklooka. Zmiana wielkosci ikon w Stacks tez by sie przydala, bo te domyslne sa dla mnie za duze.

#15 w_tatucha

w_tatucha
  • 16 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 08:33

Ma moim MB White upgrade przeszedl bez problemu. Wszystko co bylo dziala . Najbardziej zauwazalna to szybkosc:)

#16 qubu

qubu
  • 143 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 sierpnia 2009 - 08:38

Mój Macbook wreszcie zbliżył się do swojej tigerowej przeszłości. No i dopieścili kilka fajnych szczegółów. Mówię tu np. o kalkulatorze w spotlight w którym można używać "naszych" przecinków zamiast amerykańskich kropek i poprawnym wyświetlaniu linków w transporcie gadu-gadu do ichat'a. Słownik systemowy też daje radę.

#17 tinto_brass

tinto_brass
  • 105 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 08:50

taaa a u mnie nie bylo tak rozowo... update na imac 24" zaowocowal tym ze po restarcie komp stoi na szarym jabluszku i nic sie nie dzieje przez kilka godzin nie pomogla naprawa uprawnien z plyty generalnie kiszka z tym upgrade a na czystym dysku poszlo jak z platka, tylko teraz musze sie nameczyc zeby poprzerzucac profile uzytkownikow

#18 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 29 sierpnia 2009 - 09:04

Adobe Photoshop nie chce się zainstalować - "Setup has encountered an error and cannot continue"

#19 redziol

redziol
  • 192 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 09:19

Tak, Snow Leopard jest zdecydowanie bardziej responsywny - praktycznie wszystkie czynności po kliknięciu wykonują się momentalnie, nie ma żadnych nawet drobnych przestojów. Ja robiłem upgrade z Leo 10.5.8. - startuje duuużo szybciej, - nie ma tego denerwującego czekania na pierwsze kliknięcie menu po bootowaniu, - gamma jest podkręcona do 2.2 z 1.8, - zwolnił 7GB na dysku (wyleciała zbędna architektura PPC :))

#20 mbeldyga

mbeldyga
  • 25 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2009 - 09:38

Cytat

jak z pracą na baterii? ktoś zaobserwował może jakieś zmiany?

Nie pracuję zbyt często na baterii, ale z tego co pokazuje zakładka na górnej belce możliwy czas użytkowania bez ładowania wydłużył się z ok 3h do 4h20min.
mbp 2,2

#21 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 sierpnia 2009 - 09:44

uruchomił już ktoś z Was jądro 64 bitowe? Defaultowo jest 32 bit i podobno należy przy bootowaniu przytrzymać "6" i "4". Mi to nie działa....albo coś źle robię:sad:

#22 micha_pl

micha_pl
  • 179 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 sierpnia 2009 - 09:50

Witam. Wczoraj zrobiłem upgrade na White MB late 2008. Wszystko bez problemu, instalacja około 55 minut. Mam 64 bitowe EFI, oczywiście procesor tez, a kernel nadal bootuje sie w 32 bitach System profiler pokazuje 64 bit kernel & extentions NO. Próbowałem już wielu sztuczek i nadal nic. Natomiast menager procesów niektóre aplikacje pokazuje jako 64 bit... Nadal szukam rozwiązania. Ps. Ale kopa dostał mój białasek :) Pozdr.

#23 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 29 sierpnia 2009 - 09:51

Cytat

Ps. Ale kopa dostał mój białasek :)

Prawda?
Aż się nie chce wierzyć, że bez zmian hardware, komputer może tak przyspieszyć!

#24 insekt

insekt
  • 362 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2009 - 09:58

(czysta instalka) Ja zauważyłem szybsze łączenie się z routerem. Zdecydowanie płynniejszą animację powiększania dock'a (mam bezpośrednie porównanie z MacBookiem dziewczyny na którym jest Leopard). Tyle mi na razie przychodzi do głowy. Baterię sprawdzę w pociągu od 17:00. A no i wreszcie można ustawić żeby stack "zwinięty" miał ikonkę foldera i się rozwijał*po jej kliknięciu :D P.S. Też macie bug przy przechodzeniu z expose prosto do dashboard (zauważycie jeśli macie, skomplikowane jest opisywanie tego ;p )?

#25 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 29 sierpnia 2009 - 09:59

arsaghar: No to mnie tym iWow-em zmartwiles :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych