Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Handel piratami na Allegro - moja walka

• Zamknięty Temat jest zamknięty
341 odpowiedzi w tym temacie

#201 mrocznykoder

mrocznykoder
  • 31 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 14:38

to sprzedając iphony na allegro nie moge używać zdjęcia iphone? sprzedając gry pudełkowe na pc/mac/ps3 itd nie moge wstawić zdjęc z gry? Nie wydaje mi się...

Nie, jeżeli nie jesteś oficjalnym dystrybutorem lub sprzedawcą. Możesz tylko zamieścić zdjęcia wykonane przez siebie, ale nie ściągnięte, skopiowane z innych serwisów.

Regulamin - Allegro - Aukcje internetowe Allegro

Regulamin Allegro, Załącznik nr 2, pkt. 17

"Elementy opisu Aukcji nie mogą naruszać praw osób trzecich, w tym praw autorskich. Wykorzystywanie zdjęć i tekstów należących do innych osób wymaga uzyskania ich zgody. W opisie Aukcji zabronione jest stosowanie znaków graficznych lub innych, do których używania Użytkownik nie jest uprawniony."

---- Dodano 25-08-2009 o godzinie 15:39 ----

Analogicznie warsztat BMW nie może użyć znaku BMW bo zareklamowałby swoją usługę a nie samochód? Nie popadajmy w paranoję - idąc Twoim tropem można każdego posłać do sądu. Na Allegro nikt nie reklamuje swojego HiFona znakiem Apple. Popieram w pełni Krzyśka.

Jeżeli nie ma autoryzacji BMW lub zezwolenia na korzystanie ze znaków graficznych BMW to nie. Sprawdź w dziale prawnym BMW.

#202 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 14:41

Nie, jeżeli nie jesteś oficjalnym dystrybutorem lub sprzedawcą. Możesz tylko zamieścić zdjęcia wykonane przez siebie, ale nie ściągnięte, skopiowane z innych serwisów.

Regulamin - Allegro - Aukcje internetowe Allegro

Regulamin Allegro, Załącznik nr 2, pkt. 17

"Elementy opisu Aukcji nie mogą naruszać praw osób trzecich, w tym praw autorskich. Wykorzystywanie zdjęć i tekstów należących do innych osób wymaga uzyskania ich zgody. W opisie Aukcji zabronione jest stosowanie znaków graficznych lub innych, do których używania Użytkownik nie jest uprawniony."

---- Dodano 25-08-2009 o godzinie 15:39 ----

Jeżeli nie ma autoryzacji BMW lub zezwolenia na korzystanie ze znaków graficznych BMW to nie. Sprawdź w dziale prawnym BMW.

no proste że nie moge wziać*ich od kogoś

#203 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2009 - 14:45

no ja np. wszystkie zdjęcia sam robiłem.

#204 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 sierpnia 2009 - 14:50

Przepraszam Panowie, ale dyskusja odbiera od problemu, który jest wątkiem priorytetowym w tym temacie. Krzysiek jeżeli chcesz teraz gdybać o swoich teoriach, lub łamaniu regulaminów serwisu Allegro, wykorzystania znaków towarowych operatorów komórkowych, czy logo samochodów, które dalece odbiegają od tematu, proszę, otwórz nowy temat i w nim prowadź swoje teorie, a nie tutaj, przyczyniając się do powstawania śmietniku z tematu, który co jak co ale dotyczy wielu z nas...

#205 bejzkik

bejzkik
  • 337 postów
  • Skądsc

Napisano 25 sierpnia 2009 - 14:59

również usuwanie simlocków z telefonów fińskiego producenta też powinna ścigać

jesli tylko w umowie kupna masz klauzule w ktorej siec zastrzega sobie ze nie wolno ci zdjac simlocka to owszem

#206 Emporio Armani

Emporio Armani
  • 32 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 15:05

I czy naprawdę na tych płytach DVD i CD co przekazałeś niby policji też były zawsze, w 100% przypadków, nielegalne aplikacje w .ipa, dajmy na to też sygnic czy garmin? Na KAŻDEJ płycie?

Nie chce mi się wierzyć. Nie to, ze kłamiesz, ale po prostu: czy ludzie naprawdę mogą być aż tak głupi?

No szkoda, że nie zrobilem screen shota zawartości. Płyta napakowana po brzegi plikami .ipa, podpisana markerem iphone programy/iphone gry itd. Tak to wyglądało zazwyczaj. Jeden sprzedawca się wczoraj odezwał i przepraszał. Nie wiedział, że to jest nielegalne...

#207 mrocznykoder

mrocznykoder
  • 31 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 15:40

...

@bejzkik

Tak jak mówiłem - nikt nie wykorzystuje logo Apple do promocji jakiegoś HiFona. Usługa dotyczy iPhone'a, a iPhone jest od Apple - dlaczego w takiej sytuacji nie można dać ich logo? Promujemy tu iPhone'a jego własnym znakiem.

Nie promujesz iPhone'a tylko usługę, która nie jest autoryzowana ani gwarantowana przez Apple. Wykorzystujesz w takim przypadku wizerunek firmy i produktu do podniesienia wiarygodności swojej oferty. Intencją nie jest reklama iPhone'a tylko usługi, która nie posiada oficjalnego wsparcia ze strony Apple.

#208 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2009 - 15:43

No tak, tu się muszę z Tobą zgodzić. Nie jestem prawnikiem, więc nie będę już polemizował. Zacytuję jeszcze na koniec bejzkika:

(...) doczepic sie mozna do wszystkiego

#209 markopa

markopa
  • 9 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:03

Jeszcze coś wg polskiego prawa nie ten jest przestepca kto śćiąga lecz ten który rozpowszechnia.zwracam uwage że mowa była o darmowych gra z appstore które ktoś sprzedaje,ale jeśli ja ich nie sprzedaje tylko pomagam appstore rozpowszechniać je za darmo to chyba dobrze robie dla nich ,ja na tym nie zarabiam,jestem pomocnikiem, po drugie JB można teraz zrobić samemu po pijanemu z przymkniętym okiem ,myśle że to też poliktyka apple z tym JB bo mamy soft 3.0.1 i od razu mamy możliwość JB ,więc opcji dostepnych więcej chętnych więcej sprzedanych ipków i tak sie kręci koło biznesu apple i tak zarabia krocie obecnie jedynie tracą developerzy, cóż taki ich już los

---- Dodano 25-08-2009 o godzinie 17:09 ----
czy pakiet openOffice który jest darmowy , i który bym zaoferował na aukcji alegro darmo lecz w jakieś usłudze komputerowej llub cokolwiek innego ,byłoby to przestępstwem?

---- Dodano 25-08-2009 o godzinie 17:11 ----
Zeby kogoś ukarac lub posądzić o coś trzeba mu to udowodnić złapać na gorącym uczynku inaczej jest domniemanie niewiności

#210 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:25

hmm no ale jak to E.A. powiedział to kilka osób jakby które mu wysłałe płyty są złożone w Policji więc tak jakby ma dowód/złapał na gorącym uczynku.Jestem tylko ciekaw co np. z takimi osobami jak ja czy _Krzysiek czy faktycznie są zgłoszone czy tylko mail z automatu poszedł do wszystkich.

#211 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:30

mail z automatu poszedł do wszystkich.

pewnie tak, a niektórzy sie oburzyli jak nie wiem co :/

#212 stasiak24

stasiak24
  • 19 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:40

No szkoda, że nie zrobilem screen shota zawartości. Płyta napakowana po brzegi plikami .ipa, podpisana markerem iphone programy/iphone gry itd.

Zwracam honor... Niewiarygodne. To tak jakby kupić płytkę na stadionie X-lecia...

Tak to wyglądało zazwyczaj.

"Zazwyczaj" - czyli co, na policje podałeś tylko tych, którzy Ci przysłali/wgrali nielegalne kopie programów w .ipa, czy na innych też coś masz? Z ciekawości pytam. Np. na obecnych tu qubucha i _krzyśka [przepraszam, już poprawiłem]? Twierdzą, że nie sprzedali nikomu .ipa, a mimo to dostali od kogoś (prawdopodobnie od Ciebie) maila o tym, że składasz na nich doniesienie. Nie mówię konkretnie o nich, ale ogólnie - na co składasz w takim wypadku doniesienie, jeśli nie wgrali ani nie przesłali Ci nic w .ipa ?

Co do offtopowej dyskusji: teoretycznie łamiemy prawo, jeśli sprzedając kuchenkę dajemy w aukcji logo ze zdjęciem Boscha, sprzedając auto - logo BMW, sprzedając książkę - logo PWN, sprzedając kosmetyki - logo Nivea, sprzedając ciuchy - logo Nike... ale z drugiej strony - trochę powagi. Żadna poważna firma nie będzie o to nikogo pozywać, zwłaszcza, że poniekąd ma w takim wypadku darmową reklamę.

#213 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:43

qubucha i krzyśka?

_krzyśka raczej ;)

#214 gromboy

gromboy
  • 130 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:47

Wydaje mi się że nawet te płyty nic niewniosą do sprawy wystarczy że oskarżony powie że on nic nie nagrywał i dupa blada to nie C.S.I. że będą odciski palców z płyt ściągać są tylko dowody wpłaty i co z tego ? E.A. nic nie zdziała w tej sprawie bo nie wystarczy sam zapał ale trzeba się do sprawy odpowiednio zabrać , a tak tylko stracona kasa za usługi i czas na bieganie po komisariatach Przypomniał mi się kawał idealnie pasujący do sytuacji:) "Siedzi sobie dziadek na ławce w parku i nagle siada koło niego młody chłopaczek z woreczkiem cukierków i starszy Pan mówi do chłopca : Jak będziesz jadł dużo słodkiego to zniszczysz sobie zęby i ci wypadną na starość, a chłopiec na to ,że jego dziadkowi nie wypadły zęby , dziadek odpowiada że pewnie nie jadł tyle cukierków , a chłopiec na to , że NIE! POPROSTU NIE WPIERD.....Ł SIĘ W NIE SWOJE SPRWY!!!"

#215 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:50

ewentualnie niska szkodliwość społeczna:]

#216 Alex007

Alex007
  • 820 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:58

Piraty W związku z wypowiedzią E.A. stwierdzam że każda osoba mająca Jb jest piratem (oszustem) odinstaluje Jb dla mnie (iphone 3g) i dla młodszej siostry(zdjęty simlok iphone 2g) gdy pan stworzy aplikacje do narywania filmów w końcu jest pan developerem i będzie ona darmowa jak w cydii.Nie mam wgranych pirackich (nielegalnych) aplikacji.Ja rozumiem Pana jednak deweloper sam powinien walczyć ze swoim problemem np. Electronic Arts samo walczy z Jb film pokazujący złodzieji (nie mam tej gry).Gdy coś podobnego dzieje się w motoryzacji (plagiaty) Great Wall nie może być sprzedawany w Europie. Sędziowie zawyrokowali, że samochód o nazwie "GWPeri" jest zbyt podobny do Fiata Pandy.Sąd nałożył na Great Wall karę w wysokości 15 tys euro za pierwsze GWPeri sprowadzone już do Europy. W przypadku dalszego łamania prawa, kara miałaby wzrosnąć do 50 tys. euro za każdego importowanego klona Pandy. Więc skarz sam każdą osobą ,która kradnie twoje aplikacje.Mi gdy ukradziono dla mojej siostry nokie 5800 nikt nie pomógł poza rodziną. Cytujac stare przysłowie "gdy chcesz liczyć licz tylko na siebie".

#217 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:07

W związku z wypowiedzią E.A. stwierdzam że każda osoba mająca Jb jest piratem (oszustem) odinstaluje Jb dla mnie (iphone 3g) i dla młodszej siostry(zdjęty simlok iphone 2g) gdy pan stworzy aplikacje do narywania filmów w końcu jest pan developerem

czy wy ludzie macie problem z rozumiem tego co jest napisane??

#218 anti8

anti8
  • 148 postów
  • SkądBytom

Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:10

"Z badań przeprowadzonych przez socjologów w ubiegłym roku wynika, że 42% Polaków nie rozumie niemal nic z tego, co czyta, a 35% rozumie niewiele."

#219 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:14

nie generalizuj:P

#220 naturalbeat

naturalbeat
  • 116 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:17

zapewne teraz na allegro pojawią się aukcje oferującce zdejmowanie JB a asz bohater zrobi kariere w programie "UWAGA"

#221 Alex007

Alex007
  • 820 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:20

piractwo No sory przeczytałem tylko pierwszą część popstu bo siostra dobijała się pograć w Simsy ale dałem lapka i ma spokój.Jakieś sugestie w sprawie nokii nie została znaleziona na allegro.Proszę o sugestję .

#222 mrocznykoder

mrocznykoder
  • 31 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:38

Wydaje mi się że nawet te płyty nic niewniosą do sprawy wystarczy że oskarżony powie że on nic nie nagrywał i dupa blada to nie C.S.I. że będą odciski palców z płyt ściągać są tylko dowody wpłaty i co z tego ?
E.A. nic nie zdziała w tej sprawie bo nie wystarczy sam zapał ale trzeba się do sprawy odpowiednio zabrać , a tak tylko stracona kasa za usługi i czas na bieganie po komisariatach

Przypomniał mi się kawał idealnie pasujący do sytuacji:)

"Siedzi sobie dziadek na ławce w parku i nagle siada koło niego młody chłopaczek z woreczkiem cukierków i starszy Pan mówi do chłopca :
Jak będziesz jadł dużo słodkiego to zniszczysz sobie zęby i ci wypadną na starość, a chłopiec na to ,że jego dziadkowi nie wypadły zęby , dziadek odpowiada że pewnie nie jadł tyle cukierków , a chłopiec na to , że NIE! POPROSTU NIE WPIERD.....Ł SIĘ W NIE SWOJE SPRWY!!!"

Taaa... powie jeszcze, że nie wystawiał aukcji, nie wysyłał płytki, nie wziął pieniędzy, nigdy na Allegro konta nie zakładał i wogóle nie wie co to komputer i internet. A sąd w to wszystko uwierzy.

Nie wiem skąd tu tyle jadu wobec kogoś, kto ma dość okradania jego grupy zawodowej? Jedyny błąd jaki popełnił E.A. to ogłoszenie sprawy na forum MyApple. Nie powinien o tym pisać, tylko dotrzeć do wydział walki z cyberprzestępczością, nawiązać z nimi kontakt i wyłuskać cwaniaków z Allegro.

#223 anti8

anti8
  • 148 postów
  • SkądBytom

Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:39

No sory przeczytałem tylko pierwszą część popstu bo siostra dobijała się pograć w Simsy ale dałem lapka i ma spokój.Jakieś sugestie w sprawie nokii nie została znaleziona na allegro.Proszę o sugestję
.

To nie temat o szukaniu nokii. Poczytaj sobie o blokowaniu imei i szukaniu telefonu po imei.

#224 mrocznykoder

mrocznykoder
  • 31 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:54

Jeszcze coś wg polskiego prawa nie ten jest przestepca kto śćiąga lecz ten który rozpowszechnia.zwracam uwage że mowa była o darmowych gra z appstore które ktoś sprzedaje,ale jeśli ja ich nie sprzedaje tylko pomagam appstore rozpowszechniać je za darmo to chyba dobrze robie dla nich ,ja na tym nie zarabiam,jestem pomocnikiem, po drugie JB można teraz zrobić samemu po pijanemu z przymkniętym okiem ,myśle że to też poliktyka apple z tym JB bo mamy soft 3.0.1 i od razu mamy możliwość JB ,więc opcji dostepnych więcej chętnych więcej sprzedanych ipków i tak sie kręci koło biznesu apple i tak zarabia krocie obecnie jedynie tracą developerzy, cóż taki ich już los

---- Dodano 25-08-2009 o godzinie 17:09 ----
czy pakiet openOffice który jest darmowy , i który bym zaoferował na aukcji alegro darmo lecz w jakieś usłudze komputerowej llub cokolwiek innego ,byłoby to przestępstwem?

---- Dodano 25-08-2009 o godzinie 17:11 ----
Zeby kogoś ukarac lub posądzić o coś trzeba mu to udowodnić złapać na gorącym uczynku inaczej jest domniemanie niewiności

Co z tego, że program jest dostępny za darmo? Developer podpisuje umowę dystrybucyjną z Apple, nie z Tobą. Nawet jeśli app jest darmowy, Apple w zamian za pieniądze płacone przez developera podaje mu np. dane o ilości ściągnięć i ocenie przez użytkowników. Ty takich danych podać nie możesz. Wpieprzasz się w umowę cywilno-prawną między developerem a Apple, co daje każdej ze stron prawo do podania Cię do sądu. Nie jesteś żadnym pomocnikiem, nie masz prawa do świadczenia takich usług, nikt nie zawierał z Tobą takich umów.

OpenOffice.org jest udostępniany na licencji, która zezwala na nieodpłatną i płatną dystrybucję, sprzedaż usług, itp. działalność.

License Page

Aplikacje darmowe i Open Source to nie to samo.

#225 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:14

poza tym by zainstalowac nawet darmowe appsy trzeba chyba je scrackowac, nie mozna ich sobie sciagnac z strony producenta klikajac ot tak w link..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych