Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Handel piratami na Allegro - moja walka

• Zamknięty Temat jest zamknięty
341 odpowiedzi w tym temacie

#251 iClinic.pl

iClinic.pl

• 177 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 sierpnia 2009 - 20:29

Shivan - szczerzę, to mieliśmy zamiar zmienić to już od jakiegoś czasu ponieważ często powstawało nieporozumienie z zainteresowanym klientem - jeśli to się zbiegło w czasie z zamieszczonym przez Ciebie postem, to nie pozostaję mi nic innego jak pogratulować wyczucia chwili :) Szkoda, że temat tak mocno zjechał z tropu ponieważ naprawdę rzadko widzi się tak pozytywne inicjatywy (nie ważne jakie motywacje autora). EA mógłbyś podsumować jakie skutki przyniosły twoje działania prawne?

#252 gromboy

gromboy
  • 130 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 18:29

z tym podsumowaniem to będziemy musieli poczekać z kilka miesięcy zanim policja się skroi , że mieli takie zgłoszenie hehe , a to może potrwać;)

#253 Emporio Armani

Emporio Armani
  • 32 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 06:42

EA mógłbyś podsumować jakie skutki przyniosły twoje działania prawne?

Oj, na to poczekamy. W tym momencie skutki są takie, że na Allegro nikt już w bezczelny sposób nie sprzedaje pirackich gier na iPhone.

z tym podsumowaniem to będziemy musieli poczekać z kilka miesięcy zanim policja się skroi , że mieli takie zgłoszenie hehe , a to może potrwać;)

Wiem, że co najmniej 2 osoby dostały już wezwania, bo dzwoniły do mnie i przepraszały.

#254 AKURAT

AKURAT
  • 827 postów
  • Skądz tąd

Napisano 29 sierpnia 2009 - 08:28

Oj, na to poczekamy. W tym momencie skutki są takie, że na Allegro nikt już w bezczelny sposób nie sprzedaje pirackich gier na iPhone.

nie byłbym taki pewny:
iPhone 3G 3GS wymiana szybki Szczecin GRY SIMLOCK (726198285) - Aukcje internetowe Allegro

"dodania programów gier które sam wybierasz np:
Wszystkie Aplikacje ze sklepu AppStore"

"Gry, aplikacje i wiele innych
Instalacja większości programów z AppStore również płatnych! "

#255 stasiak24

stasiak24
  • 19 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 10:00

Armani, nadal Cie prosze o odpowiedź na moje pytania z dnia 25-08-2009, 17:40 (post #212 strona 22). Bardzo mnie ciekawi Twoja odpowiedz, bo mam kolejne pytanie. Swoja droga dlaczego po otrzymaniu wezwań przepraszali Ciebie? Jaki to ma niby sens?

#256 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 12:06

Armani, nadal Cie prosze o odpowiedź na moje pytania z dnia 25-08-2009, 17:40 (post #212 strona 22). Bardzo mnie ciekawi Twoja odpowiedz, bo mam kolejne pytanie.

Swoja droga dlaczego po otrzymaniu wezwań przepraszali Ciebie? Jaki to ma niby sens?

mi się wydaje, że odpowiadał już na takie pytanie. ale poczekamy zobaczymy co sam Armani powie 8-)

#257 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 12:45

mi się wydaje, że odpowiadał już na takie pytanie. ale poczekamy zobaczymy co sam Armani powie 8-)

Nie możesz po prostu do niego zadzwonić? Przecież się znacie.

#258 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:00

Nie możesz po prostu do niego zadzwonić? Przecież się znacie.

bez komentarza.

#259 spoon3er

spoon3er
  • 111 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:08

armani podpisalbys sie imieniem i nazwiskiem, zapodaj jeszcze swoj adres i wysle do ciebie smerfy niech sprawdza ile nielegalnych mp3 i filmow posiadasz w domu.mowie powaznie, jesli tego nie zrobisz to znaczy ze jestes zwyklym tchorzem i hipokryta a na tej calej swojej walce sie jeszcze ostro przejedziesz :D

#260 gromboy

gromboy
  • 130 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 19:12

armani podpisalbys sie imieniem i nazwiskiem, zapodaj jeszcze swoj adres i wysle do ciebie smerfy niech sprawdza ile nielegalnych mp3 i filmow posiadasz w domu.mowie powaznie, jesli tego nie zrobisz to znaczy ze jestes zwyklym tchorzem i hipokryta a na tej calej swojej walce sie jeszcze ostro przejedziesz

Popieram:)

#261 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 19:16

armani podpisalbys sie imieniem i nazwiskiem, zapodaj jeszcze swoj adres i wysle do ciebie smerfy niech sprawdza ile nielegalnych mp3 i filmow posiadasz w domu.mowie powaznie, jesli tego nie zrobisz to znaczy ze jestes zwyklym tchorzem i hipokryta a na tej calej swojej walce sie jeszcze ostro przejedziesz :D

Co spoon3er? Zloty interes na allegro sie zesral?

#262 bilbo172

bilbo172
  • 47 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 20:59

Biznes się posypał ;)

#263 naturalbeat

naturalbeat
  • 116 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 22:35

jesli skutkiem radosnej dzialalnosci armaniego bedzie sprawa w sądzie to wszystkie jego dane będą w aktach sprawy ;)

#264 artnat

artnat
  • 15 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 22:37

Emporio Armani - doceniam i podziwiam chęć walki z piractwem (jeśli to, co napisałeś jest prawdą), ale zabrałeś się do tego od złej strony. Przy odrobinie złej woli wsadzą i Ciebie za kupno pirackiego oprogramowania z 291 k.k. (i poprawią sobie statystyki). Znamiona tego czynu w zasadzie wypełniłeś (prześlesz płyty i rachunki), trzeba jeszcze przeanalizować winę, szkodliwość społeczną, przekonanie co do kontratypu i prawa itd. itp. więc szanse masz, ale obywatele nie są szeryfami i nie mogą dokonywać "zakupu kontrolowanego" i prowadzić działań operacyjnych. Zgłoszenie aukcji na policję lub do prokuratury powinno wystarczyć. Tak samo wszyscy mówiący, że ktoś jest nieuczciwym piratem/złodziejem/oszustem powinni być pewni swoich słów i*liczyć z możliwością procesów z powództwa cywilnego (24 k.c. o zadośćuczynienie za naruszenie dóbr osobistych lub z 415 jeśli spowoduje szkody w biznesie) oraz karnymi z oskarżenia prywatnego (212 k.k. 216 k.k.). Takie sprawy o wypowiedzi w Internecie już bywały i kończyły się różnie. Muszę też zmartwić wszystkich twierdzących, że ściąganie programów komputerowych nie jest nielegalne. Jest. Wspomniany wyżej art. 291 k.k. (paserstwo) oraz 292(paserstwo nieumyślne) w połączeniu z 293 k.k. nie pozostawiają wątpliwości. Co innego jeśli chodzi o pozostałe utwory objęte prawem autorskim (filmy, piosenki, książki) - w doktrynie jest co do tego spór. Czysto teoretycznie ściąganie nie jest nielegalne, jeśli się tych utworów nie rozpowszechnia, ale nie wiem jak Wy, ale ja nie jestem ochotnikiem do sprawdzania tego na własnej skórze w praktyce. Bzdurą jest też kasowanie aplikacji po 24 godzinach. Jedyny sposób aby legalnie korzystać z oprogramowania, to kupić licencję od uprawnionej osoby (w tym wypadku przez iTunes).

#265 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2009 - 09:36

Emporio Armani - doceniam i podziwiam chęć walki z piractwem (jeśli to, co napisałeś jest prawdą), ale zabrałeś się do tego od złej strony.
Przy odrobinie złej woli wsadzą i Ciebie za kupno pirackiego oprogramowania z 291 k.k. (i poprawią sobie statystyki). Znamiona tego czynu w zasadzie wypełniłeś (prześlesz płyty i rachunki), trzeba jeszcze przeanalizować winę, szkodliwość społeczną, przekonanie co do kontratypu i prawa itd. itp. więc szanse masz, ale obywatele nie są szeryfami i nie mogą dokonywać "zakupu kontrolowanego" i prowadzić działań operacyjnych. Zgłoszenie aukcji na policję lub do prokuratury powinno wystarczyć.

Tak samo wszyscy mówiący, że ktoś jest nieuczciwym piratem/złodziejem/oszustem powinni być pewni swoich słów i*liczyć z możliwością procesów z powództwa cywilnego (24 k.c. o zadośćuczynienie za naruszenie dóbr osobistych lub z 415 jeśli spowoduje szkody w biznesie) oraz karnymi z oskarżenia prywatnego (212 k.k. 216 k.k.). Takie sprawy o wypowiedzi w Internecie już bywały i kończyły się różnie.

Muszę też zmartwić wszystkich twierdzących, że ściąganie programów komputerowych nie jest nielegalne. Jest. Wspomniany wyżej art. 291 k.k. (paserstwo) oraz 292(paserstwo nieumyślne) w połączeniu z 293 k.k. nie pozostawiają wątpliwości.
Co innego jeśli chodzi o pozostałe utwory objęte prawem autorskim (filmy, piosenki, książki) - w doktrynie jest co do tego spór. Czysto teoretycznie ściąganie nie jest nielegalne, jeśli się tych utworów nie rozpowszechnia, ale nie wiem jak Wy, ale ja nie jestem ochotnikiem do sprawdzania tego na własnej skórze w praktyce.
Bzdurą jest też kasowanie aplikacji po 24 godzinach.

Jedyny sposób aby legalnie korzystać z oprogramowania, to kupić licencję od uprawnionej osoby (w tym wypadku przez iTunes).

Niech dobry Bóg Cię w dzieciach wynagrodzi. Na taką odpowiedź i komentarz czekałem. Pokazałeś że sposób walki pseudo "Emporio Armaniego" jest błędny o ile jest tylko cywilem. Co innego jak jest policantem i chce się wykazać korzystając z pomocy forum.
Fajnie że podałeś jakieś konkretne artykuły na które mogą się powołać*poszkodowani (ma na myśli niewinne osoby). Fajnie że ktoś potwierdził moje zdrowo-rozsądkowe myślenie, że za straty z biznesie (o ile był legalny) też można się sądzić. Jeżeli pseudo Emporio Armani jest tylko cywilem to przez swoje szeryfowskie podejście mógł i sobie zaszkodzić.
Wydaje mi się że inaczej mogłaby sprawa wyglądać gdyby pseudo Emporio Armani walczył tylko z piractwem swojego autorskiego oprogramowania.

Pamiętam że jak taki kontrolowany przekręt w celu wsadzenia do więzienia polityków zrobiło CBA to był szum że tak nie wolno. Rozumiem że CBA nie mogło za czasów PiS ale cywile już mogą za rządów PO ? Prawdziwie to nie tuskowa Irlandia do nasz przyszła a najprawdziwszy dziki zachód prosto z USA. LUX ;-)

Ta cała sytuacja wygląda trochę tak jakby to ja jak ocywil wymyślił sobie że od dziś łapię wszystkich handlarzy trawki (których nieznoszę) i robił kontrolowane zakupy a następnie leciał z tym na policję. Dla mnie to kompletnie nie różni się od tego co ty robisz i uważam że coś z tym jest nie tak.

Powtarzam. Co innego (przynajmniej dla mnie) jak walczysz z piractwem swojego autorskiego programu. Wtedy trudno udowodnić że kupiłeś to specjalnie, bo przecież jesteś autorem danego programu.

#266 Bekas

Bekas
  • 548 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2009 - 10:44

Rownie dobrze E.A mogl kupic te plyty, zgrac sobie caly stuff i dopiero oddac na policje.

#267 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 10:56

Rownie dobrze E.A mogl kupic te plyty, zgrac sobie caly stuff i dopiero oddac na policje.

ciekawe myślenie ;)

#268 Bekas

Bekas
  • 548 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2009 - 10:58

ciekawe myślenie ;)

heh to tylko gdybanie...

#269 bilbo172

bilbo172
  • 47 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 14:43

Pamiętam że jak taki kontrolowany przekręt w celu wsadzenia do więzienia polityków zrobiło CBA to był szum że tak nie wolno. Rozumiem że CBA nie mogło za czasów PiS ale cywile już mogą za rządów PO ? Prawdziwie to nie tuskowa Irlandia do nasz przyszła a najprawdziwszy dziki zachód prosto z USA. LUX ;-)

Twoja pamięć Cię zawiodła. Wspomniane prowokacje CBA polegały na poprowadzeniu spotkań tak, aby obserwowana osoba powiedziała to na co czekają agenci i aby łapówka na siłę została wciśnięta. Tutaj miały miejsca inne incydenty - zakup towarów które zostały wystawione na Allegro i które okazały się być piratami. Zgodzisz się ze mną?

---- Dodano 30-08-2009 o godzinie 15:46 ----

Emporio Armani - doceniam i podziwiam chęć walki z piractwem (jeśli to, co napisałeś jest prawdą), ale zabrałeś się do tego od złej strony.
Przy odrobinie złej woli wsadzą i Ciebie za kupno pirackiego oprogramowania z 291 k.k. (i poprawią sobie statystyki). Znamiona tego czynu w zasadzie wypełniłeś (prześlesz płyty i rachunki), trzeba jeszcze przeanalizować winę, szkodliwość społeczną, przekonanie co do kontratypu i prawa itd. itp. więc szanse masz, ale obywatele nie są szeryfami i nie mogą dokonywać "zakupu kontrolowanego" i prowadzić działań operacyjnych. Zgłoszenie aukcji na policję lub do prokuratury powinno wystarczyć.

Trzeba by mu było udowodnić, iż wiedział, że programy są pirackie. I oczywiście przytaczasz tu suche artykuły, które mają się nijak do rzeczywistości, ponieważ co innego zakup pirackiego oprogramowania i nieświadomość jego użytkowania (paserstwo nieumyślne), a co innego kupno i zgłoszenie sprawy na policję.

#270 damkaro

damkaro
  • 544 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 14:53

"Emporio Armani" może teraz weź się za appulo :lol:

#271 artnat

artnat
  • 15 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 07:39

@bibli172 - Nie ma co udowadniać, bo sam publicznie napisał, że wiedział:

Pozwoliłem sobie kupić takie usługi na kilku aukcjach, wpłaciłem pieniądze na konta sprzedawców i poczekałem na dostarczenie towaru.

A tutaj ten suchy artykuł:

§ 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Zresztą paserstwo nieumyślne też jest przestępstwem, ale zagrożonym niższym wymiarem kary.

Ja zresztą nie mówię, że go na pewno wsadzą. Mówią tylko, że tak się może stać przy odrobinie złej woli. Miejmy nadzieję, że tak się nie stanie, bo jego cele są słuszne. Mówię tylko, że trzeba być ostrożnym i lepiej dokładnie sprawdzić co się robi przed przystąpieniem do akcji. Zasugerowałem też, obok tego suchego artykułu, jak może uniknąć ewentualnej odpowiedzialności.

#272 DzonLon

DzonLon
  • 403 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 08:13

Zawsze można tłumaczyć, że się kupiło na aukcji a po przyjściu towaru (gdy okazało się to piratami) poszliśmy na policję.

#273 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 sierpnia 2009 - 08:38

No właśnie akurat E.A. nie może, bo wszem i wobec w glorii i chwale mówił że z premedytacja wybiera tylko te aukcje gdzie są piraty i je specjalnie zamawiał po to aby na gorącym uczynku złapać przestępcę.... ... samemu stając na krawędzi prawa i bezprawia :P To tak jakbym wybranych przechodniów "walił w pysk" tylko po to żeby jednemu na 10 udowodnić że mi oddadzą nożem i na nich doniesienie złożyć.

#274 DzonLon

DzonLon
  • 403 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 08:44

No tak, wydaję mi się jednak że E.A. nie będzie mieć z tego powodu nieprzyjemności. Ciekawe porównanie.

#275 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 09:25

nie będzie mieć z tego powodu nieprzyjemności.

też tak myśle ;)

ale niektórzy "mądrzy" pewnie za chwile postawią EA na równi z tym co sprzedał te programy na cd.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych