Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Handel piratami na Allegro - moja walka

• Zamknięty Temat jest zamknięty
341 odpowiedzi w tym temacie

#151 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 sierpnia 2009 - 18:31

jabłek
odp na 1. cyt: sprawa poufna i prywatna, skoro E.A. nawet nie poda swojego prawdziwego imienia, to czemu ja miałbym ujawniać karty przetargowe?

odp na 2. cyt. nie nie przesadzam, uwierz mi, jakbym zaczął programować Aplikację na wejsciu iPhone 3G do sprzedaży bym był ustawiony do końca życia, w tym momencie masz 50 000 aplikacji i nie ma pomysłu co tu zrobić. Zaczniesz robić aplikację a jak skończysz dwie takie same będą w A.S.

odp na 3. cyt: troszkę programujesz, wiec nie masz pojęcia jak to jest siedzieć kilkanaście godzin dziennie w tym, już kiedyś też tak miałem i życie towarzyskie upadło do zera, teraz się staram aby nie stało się*to ponownie

#152 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 sierpnia 2009 - 18:31

Może ktoś wstawić wiadomość jaką dostaliście?

Czy aby troszkę nie przesadzasz?

Sam troszkę programuję i nie wiem co tu jest do współczucia. Administrowanie jest łatwiejsze i mniej męczące no ale jednak na programowaniu można lepiej zarobić. Zwłaszcza w AppStore.

Uno, nie moga bo byly to wiadomosci prywatne i w sumie autor listu musi wyrazic zgode.

Duo, wspolczuje bo naprawde sporo roboty. Natomiast czy na programowaniu mozna lepiej zarobic, kurcze no... jesli piszesz program o nigdy nie wiesz czy sie sprzeda i zyski najczesciej nie sa stale. Przy administrowaniu duzych sieci masz jednak stala pensje w firmie.... No i ja nie mam glowy do pisania prg... :/

#153 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 18:36

jesli piszesz program o nigdy nie wiesz czy sie sprzeda

Amerykanie wszystko kupią. To "tylko" np. dolar z czego programista dostaje około 70 centów.

odp na 2. cyt. nie nie przesadzam, uwierz mi, jakbym zaczął programować Aplikację na wejsciu iPhone 3G do sprzedaży bym był ustawiony do końca życia, w tym momencie masz 50 000 aplikacji i nie ma pomysłu co tu zrobić. Zaczniesz robić aplikację a jak skończysz dwie takie same będą w A.S.

Wiem. Wiem.

odp na 3. cyt: troszkę programujesz, wiec nie masz pojęcia jak to jest siedzieć kilkanaście godzin dziennie w tym, już kiedyś też tak miałem i życie towarzyskie upadło do zera, teraz się staram aby nie stało się*to ponownie

Popatrz na to z tej strony- stworzyłeś coś czego używa kilka tysięcy osób (może mniej, może więcej).

#154 gromboy

gromboy
  • 130 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 18:59

a jeśli ktoś ma aukcje tego typu na allegro ale klienci nie klikają na "kup teraz" tylko sami się dogadują to co wtedy ? posiadanie takiej aukcji jest przestępstwem?

#155 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 19:22

Nie ale jest niezgodne z regulaminem alledrogo.

#156 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 20:57

Jedna uwaga, jeżeli pozwolicie. Chyba nie nam jest oceniać ani wyceniać ew. strat jakie mógł ponieść _Krzysiek. Jeżeli faktycznie ma albo będzie miał jakieś problemy z tego powodu może sobie wycenić swoją prace według własnych kryteriów a nie wg. tego co my mu napiszemy. Ja na jego miejscu wyceniałbym się propocjonalnie do energi jaką wkłada w ten wątek kolega pseudo "Emporio Armani". Wątek wart śledzenia bo może coś fajnego wyniknąć. Nadgorliwość gorsza od faszyzmu i nie jeden już się sparzył i wielu jeszcze się sparzy. Ja preferuję rozwiązania ze szczyptą zdrowego rozsądku. Moja rada dla Krzyśka: wystosuj maila lub napisz list polecony na adres osoby która wysłała Ci ostrzeżenie. 1) Jeżeli podała prawdziwy adres to będziesz miał dowody w sprawie. Pismo większą ma moc niż forum/mail. 2) Jeżeli tak osoba podała fałszywy adres to na podawanie nieprawdziwych danych na Allegro też jest paragraf. Z tego co ja kojarzę na jeden adres te same osoby nie mogą mieć konta o ile w ogóle jedna osoba może mieć więcej niż jedno konto na Allegro. "Emporio Armani" musisz mieć świadomość, że stosowanie odpowiedzialności grupowej to nie te czasy jak również domniemanie winy bez dowodów to pomówienie. Nie mówię tutaj o postach na forum ale o mailach przez allegro (jako bardziej oficjalne stanowisko w sprawie). Mimo wszystko wierzę że jakoś z uczciwymi Allegrowiczami sprawę załatwicie. Złodziejom sprzedającym nielegalnie oprogramowanie i czerpiącym z tego niezłe zyski mówię NIE. Jeszcze jedno. Niechciałbym tutaj ferować wyroków, ale czy nie jest tak że samo wystawienie aukcji gdzie w treści było coś niezgodnego z prawem ale bez żadnej "sprzedaży" takiej usługi jest karane? Przecież nie ma popełnionego przestępstwa sensu stricte, ale co najwyżej wprwadzenie w błąd kupującego lub ja wie... jakieś nadużycie ? Pytam się z czystej ciekawości. Weźcie pod uwagę sytuacje już opisywaną: - ktoś miał aukcję z opcją instalacji lewego oprogramowania - nic nie sprzedał - zmienił nielegalne fragmetny opisu i warunki aukcji - sprzedał coś z już zmienionej aukcji (bez instalacji lewizny) Prawo nie działa wstecz. Nie popełniono przestępstwa w postaci sprzedaży lewego softu w momencie zakupu przedmiotu na zmienionych warunkach.

#157 adamch

adamch
  • 497 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 21:05

Nadgorliwość gorsza od faszyzmu

Apropos faszyzmu - "moja walka" - "mein Kampf" ?

#158 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 21:09

Apropos faszyzmu - "moja walka" - "mein Kampf" ?

Musiałbyś rozwinąć myśl, bo nie wiem do czego zmierzasz. Ja podałem jedno z porzekadeł powojennych :-)

#159 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 21:10

chodziło mu o tytuł wątku ;)

#160 Emporio Armani

Emporio Armani
  • 32 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 21:16

Jeszcze jedno. Niechciałbym tutaj ferować wyroków, ale czy nie jest tak że samo wystawienie aukcji gdzie w treści było coś niezgodnego z prawem ale bez żadnej "sprzedaży" takiej usługi jest karane? Przecież nie ma popełnionego przestępstwa sensu stricte, ale co najwyżej wprwadzenie w błąd kupującego lub ja wie... jakieś nadużycie

Pytanie, czy w ogłoszeniu "zlecę zabicie męża" jest coś niezgodnego z prawem do momentu, gdy ktoś się nie zgłosi?

#161 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 21:25

No to jest bardzo skrajny przypadek ;-) też dokładnie o tym przypadku pomyślałem.

#162 kepak

kepak
  • 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 sierpnia 2009 - 22:25

Już to trafiło na wykop
Wykop.pl - Polski John Wayne wypowiada wojnę piratom z Allegro

Sprawa wydaje mi się co najmniej ... dziwna. Facet jest zbyt nadgorliwy a w dodatku nic o sobie nie mówi (równie dobrze może być z jakiejś konkurencji) w dodatku myślę ,że w taki sposób powinien się zająć podróbkami na allegro (bo zgłaszanie na allegro daje różne skutki, a podróbki same w sobie sprawiają więcej szkód).

#163 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 22:56

Śiać mi się chce z usera o niku _krzysiek. W pierwszym jego poście jest potulny jak baranek, prawie błaga żeby nie zgłaszać na policje, a potem nagle "zaczyna" pyskować i czuć*sie urażony. człowiek niewinny nie tak sie zachowuje.
śmiesznie to wszystko wyglada jak tak sobie człowiek patrzy troche z boku :D

co do uera tab0reqq: pisałeś w poprzednich wątkach "p.s. Nie jestem pracownikiem żadnej z firm. Nie oferuję żadnych usług na allegro" ja jednak znalazlem coś takiego: Jarosław Tabor

widać że jesteś ściśle powiązany z pdaserwis, który tu pojawiał się wcześniej. i jak tu teraz odbierać twoje wypowiedzi, które do tej pory odbierałem jako neutralne?

---- Dodano 24-08-2009 o godzinie 22:58 ----

Już to trafiło na wykop
Wykop.pl - Polski John Wayne wypowiada wojnę piratom z Allegro

Sprawa wydaje mi się co najmniej ... dziwna. Facet jest zbyt nadgorliwy a w dodatku nic o sobie nie mówi (równie dobrze może być z jakiejś konkurencji) w dodatku myślę ,że w taki sposób powinien się zająć podróbkami na allegro (bo zgłaszanie na allegro daje różne skutki, a podróbki same w sobie sprawiają więcej szkód).

Tonymontana dodał to na wykop.pl i pierwszy komentarz: "Spadaj spamerze." :lol: :lol: :lol:

#164 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 23:18

Krzysiek, moderator ten link zaraz wykasuję.
Ujawniasz dane osobowe ;).
(Po czym Go znalazłeś)

Tonymontana dodał to na wykop.pl i pierwszy komentarz: "Spadaj spamerze." :lol: :lol: :lol:

:lol:

#165 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 23:32

Krzysiek, moderator ten link zaraz wykasuję.
Ujawniasz dane osobowe ;).
(Po czym Go znalazłeś)

:lol:

jak można ujawniać*coś co jest już jawne? :) it's matrix ;) załadowałem sobie skrakowany program z bazą danych pdaserwis ;)

jeszcze dodam, na tym forum od zawsze byli równi i równiejsi. mnie za link w podpisie banowano, usuwano posty z nazwą mojej firmy, a taki Jarek Tabor sobie może żyć dalej bez konsekwencji. eehh koniec żalów, bo to temat na jakiś dłuższy felieton.

#166 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 sierpnia 2009 - 23:37

Zreszta, Panowie. Badzmy szczerzy, jesli ktos ma ochote walczyc z wiatrakami to w sumie jego sprawa. Jest w pewien sposob godne podziwu... Oczywiscie do momentu kiedy komus nie nadepnie na odcisk, nie oskarzy kogos niewinego itd. itp. Jesli nacisnie, to osoba zainteresowana bedzie sie bawic. Z tego co zwrocilem uwage, na _krzyska naskoczyla inna osoba niz obecny E.A. Czepianie sie pozniej tego co kto powiedzial, jak my to cos zrozumielismy i ogolne wyszukiwanie jak tu tylko komus dokopac w sprawie ktora wiekszosci z Was nie dotyczy... Coz... Czy to nie strata czasu i ogolnej inteligencji? Jesli ktos kupuje nielegalne oprogramowanie na aukcji jest nie dokonca normalnym czlowiekiem. Jak krasc to przynajmniej nie placic za to... Przynajmniej takie moje zdanie. Jesli ktos jest leniwy to niech placi passerom. Czy Was az tak bardzo to boli? Darujcie sobie, wezcie gleboki oddech, idzcie przytulic sie do swojej kobiety i miejcie spokojny sen ;)

#167 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 23:53

jak można ujawniać*coś co jest już jawne?

TU, na MyApple chyba nie ujawnił swoich danych? Administracja tępi ujawnianie informacji o danych osobowych :). Prawie.

załadowałem sobie skrakowany program z bazą danych pdaserwis

;)

eehh koniec żalów, bo to temat na jakiś dłuższy felieton.

Kto podejmie się napisania ;)?

Darujcie sobie

NIE! Wyobraź sobie, że jesteś ... Wykonujesz swoją prace i nie dostajesz zapłaty za wykonaną usługę.

ja jednak znalazlem coś takiego: Jarosław Tabor

Jeśli to na prawdę on to mamy nr. telefonu, mail, Gadu-Gadu itd. ale po co to komu?
No po co? Człowiek walczy o swoje 99 centów. Pozwólmy mu na to ;)!

#168 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 00:10

TU, na MyApple chyba nie ujawnił swoich danych?

jeśli ktoś umiesza swoje dane na portalu dostępnym publicznie, to link do tego portalu moge wklejać gdzie popadnie. a że wklejać gdzie popadnie nie ma sensu, więc wklejam tu gdzie ta osoba się wypowiadała :)

#169 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 00:17

Krzysiek, moderacja kiedyś kasowała dzieło Google. Ta dyskusja przemienia się w zwykłego off topic.

#170 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2009 - 00:23

oj za duzo podobnych nickow...

do Krzysiek
Nadal nie jestem pracownikiem PDAserwis.pl. Czy jeżeli Ty wykonujesz jako zleceniobiorca np. zdjęcia dla firmy XX to już jesteś jej pracownikiem? Bo ja tak nie uważam. Płacone mam za zlecenie a nie za bycie członkiem firmy ;-)
Moje wypowiedzi są neutralne - bo piszę o tym jak ja odbieram daną sytuację.

Mogę Cię zapewnić że nikt mi nie płaci za pisanie na plus/minus jakiejkolwiek firmy. Szkoda jak jasna cholera ;(

Co do linka do goldenline.pl: nie mam za złe. Krzysiek chciał się wykazać i się wykazał ;-) Każdy mógł to zrobić. Nie bardzo tylko rozumiem po co.

Akcja którą przeprowadza E.A. mogłaby równie dobrze być tak samo ukierunkowana w... hmm... w dowolną niszę gospodarczą pod pretekstem: jak jeden kradnie to sprawdźmy wszystkich! No moi mili. Przecież tak nie można.

p.s. Co do mojego podpisu. Nie dostałem informacji od administracji o łamaniu regulaminu to nie zmieniam podpisu. Jak zostanę o to poproszony - zmienię. Na pewno nie jestem równiejszy niż inni. Osób które mają adresy (NIE LINKI) w podpisie jest sporo na forum. Nie wiem czym problem. Żadna z tych firm nie jest moją firmą.

Z całym szacunkiem Krzyśku, ale niepotrzebnie się irytujesz. Jeszcze wyjdzie z tego całego bajzlu że to ja robię akcje anty-allegro, a byłoby to już duże nadużycie. Lubię czytać to forum i czasami jak uznam za stosowne udzielić się. Temat był i jest bardzo ciekawy to się udzielam. Jak widzisz kibicuję raz jednym raz drugim bo prezentowane poglądy zmieniają się - podobnie jak nasza wiesza o problemie ;-)

#171 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 00:31

oj za duzo podobnych nickow...

do Krzysiek
Nadal nie jestem pracownikiem PDAserwis.pl. Czy jeżeli Ty wykonujesz jako zleceniobiorca np. zdjęcia dla firmy XX to już jesteś jej pracownikiem? Bo ja tak nie uważam. Płacone mam za zlecenie a nie za bycie członkiem firmy ;-)
Moje wypowiedzi są neutralne - bo piszę o tym jak ja odbieram daną sytuację.

Mogę Cię zapewnić że nikt mi nie płaci za pisanie na plus/minus jakiejkolwiek firmy. Szkoda jak jasna cholera ;(

linki do serwisu też charytatywnie umieściłeś w stopce? moim zdaniem napewno jest twoje wypowiedzi nie są zupełnie neutralne.

ps. pracownikiem fakt nie jesteś ;) moja nadinterpretacja. ale nie róbmy z siebie głupców :]

#172 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2009 - 00:42

linki do serwisu też charytatywnie umieściłeś w stopce? moim zdaniem napewno jest twoje wypowiedzi nie są zupełnie neutralne.

ps. pracownikiem fakt nie jesteś ;) moja nadinterpretacja. ale nie róbmy z siebie głupców :]

Jak poproszą mnie o skasowanie - skasuję. Nic nie mówię, ale taki podpis to ja mam mniej więcej od tygodnia po zarejestrowaniu się na forum 8-)

P.s.2. Może zrobimy jakieś zakłady o wynik końcowy sprawy?

#173 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 sierpnia 2009 - 01:46

Śiać mi się chce z usera o niku _krzysiek. W pierwszym jego poście jest potulny jak baranek, prawie błaga żeby nie zgłaszać na policje, a potem nagle "zaczyna" pyskować i czuć*sie urażony. człowiek niewinny nie tak sie zachowuje.

Hmm Krzysiu, imienniku nie śmiej się*ze mnie bo robi mi się przykro.
A tak na serio. Mój superwielki post, którym efektynie włączyłęm się do tematu przedstawia historię i ani razu nie użyłem w nim słowa, prosze, błagam, więc mało tutaj jest bycia potulnym, bardziej rzeczowym.
Jeżeli mam Ci wytłumaczyć moje następne posty, cóż jakby to ująć, w kupie raźniej dostałem kilka przydatnych informacji, które dodały mi otuchy i inne spojrzenie na sprawę, które jest bardziej mi przychylne.
Nie wiem czy na tym forum są osoby, które korzystały z moich usług i poznają mnie po zdjęciu lub ogłoszeniu, z pewnością one podałyby bardziej obiektywną informację niż ja sam mogę napisać.

Pozdrawiam Krzysiu :) ale nie każdy niewinny/winny człowiek zachowuje się szablonowo.

#174 mrocznykoder

mrocznykoder
  • 31 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 06:46

Każdy zarabia jak potrafi. Sprzedawcom kradzionego oprogramowania życzę zasłużonych kłopotów z wymiarem sprawiedliwości. Robin Hood'om rozpowszechniającym je 'w imię wyższych celów' za darmo też. Są alternatywy dla oprogramowania komercyjnego i udawanie, że jest inaczej jest śmieszne. Skamlanie, że nikt na tym nie traci, bo przecież na tym nie zarabiają jest śmieszne.

Jeśli chodzi o szlochających 'jailbreakowców,' to nie mam dla was współczucia, bo zasady korzystania z iPhone'a są jasne, telefony działają w konkretnych sieciach, więc jeżeli grzebiecie w sofcie, to zasługujecie na te same problemy, co tuningowcy grzebiący w sofcie samochodów. Też słyszałem, że ta czy inna firma samochodowa jest be, bo jak się zmieni chip i silnik zdechnie to odmawiają naprawy gwarancyjnej. Widziały gały co brały.

iPhone nie jest towarem pierwszej potrzeby. Sporo 'tuningowców' kupuje go bo posiadanie go jest modne. Potem zaczyna się płacz o to, że nie wszystkie aplikacje są dostępne w Polsce, że trzeba za nie płacić, itp. Druga strona medalu to osoby dobrze usytowane, które kupują iPhone'y ale nie płacą za oprogramowanie 'dla zasady' Mamy taki gatunek w Polsce i nie mam dla nich współczucia.

E.A. ma prawo bronić swoich praw, ale zgodzę się, że nie powininen stosować odpowiedzialności zbiorowej. Jeżeli ktoś zostanie niesłusznie pomówiony, ma praw dochodzić zadośćuczynienia. Prawo jest dla wszystkich. Także dla tych, którzy używają zdjęć promocyjnych Apple czy innych producentów w sposób niezgodny z udzieloną na nie licencją. Te zdjęcia są zdjęciami promocyjnymi, a nie materiałem dla sprzedających produkty czy usługi związane np. z iPhone'm. Patrząc na większość aukcji dot. iPhone'ów na Allegro można je zdjąć bez problemu nawet jeśli przedmiotem sprzedaży jest produkt czy usługa całkowicie legalna, ale Sprzedający korzysta ze zdjęć Apple w sposób niezgodny licencją. Apple zabrania wykorzystywania ich do celów komercyjnych:

Apple - Media & Analyst Information - Image Use Agreement

"Subject to the terms of this Agreement, you may use the Image solely in whole for editorial use by press and/or industry analysts. This right to use is personal to you and is not transferable by you to another party. The Image cannot be used to promote or sell any product or technology (such as on advertising, brochures, book-covers, stock photos, t-shirts, or other promotional merchandise). You may not alter, or modify the Image, in whole or in part, for any reason. "

A zatem aukcje, na których pojawiają się te zdjęcia, czyli np. te, które widzicie poniżej naruszają prawa autorskie Apple:

iPhone 3GS 3G S 16GB BEZ SIMLOCKA JAILBREAK NOWY (718760618) - Aukcje internetowe Allegro

iPhone 3.0.1 jailbreak simlock naprawa gry Pozna� (714940588) - Aukcje internetowe Allegro

Jailbreak Odbl Iphone 3G 3GS 2G IPOD 3.01 WAWA (718384163) - Aukcje internetowe Allegro

Jailbreak Simlock iPhone 3,0,1 Wawa [2g/3g/3gs] (720570395) - Aukcje internetowe Allegro

SOFT 3.01 JAILBREAK SAM IPHONE IPOD WIN MAC NAJTA (719036768) - Aukcje internetowe Allegro

Dodajmy do tego bajki serwowane w opisach (nigdy nie było problemów z wgranym przeze mnie oprogramowaniem) i po dokładnym przeczesaniu aukcji może zostaną te, na których sprzedawane są używane iPhone'y a sprzedający zamieścił zdjęcia wykonane przez siebie.

#175 Emporio Armani

Emporio Armani
  • 32 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 07:02

Nie wiem dlaczego, ale została mi przyczepiona plakietka "wsadzacza do więzienia jailbreakowców i niewinnych ludzi". Musicie zrozumieć jedno - na sprzedawców którymi zajmuje się policja są dowody. I to nie w postaci aukcji i domniemania popełnienia przestępstwa tylko płyty dvd, cd albo wykonana usługa na miejscu bez nośnika. Kilka osób na forum usilnie stara się mnie zbić z tropu zarzucając różne rzeczy. Pozwolicie, że nie będę na to reagował (weekend skończył się wczoraj, mam więc o wiele mniej czasu na pisanie na forum).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych