Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple grozi pozwami za opisy instalacji hackintosha

• Zamknięty Temat jest zamknięty
200 odpowiedzi w tym temacie

#176 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 23:51

A to Kazik i Zosia kupuja oprogramowanie? /troll mode off

wlasciwie sluszna uwage ale przeciez jak zaczne jeszcze pisac o piraceniu to juz w ogole mnie tutaj zadziobia.

---- Dodano 18-01-2009 o godzinie 01:52 ----

no, no, nie przesadzajmy, jeszcze troche a każesz biedakowi budowac własne podzespoły ;p

chodzi po prostu o to ze oprogramowanie trudno zrobic choc latwo skopiowac a z elektronika jest odwrotnie

#177 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 23:58

chodzi po prostu o to ze oprogramowanie trudno zrobic choc latwo skopiowac a z elektronika jest odwrotnie

spokojnie, rozumiem, to było humorystyczna wypowiedz, bo z tym co chcesz przekazać zgadzam się absolutnie. nie wystarczy mieć góry pieniędzy, żeby zrobić dobry i funkcjonalny system operacyjny a do zrobienia sprzętu góra szmalu wystarczy.

#178 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 stycznia 2009 - 00:12

wlasciwie sluszna uwage ale przeciez jak zaczne jeszcze pisac o piraceniu to juz w ogole mnie tutaj zadziobia.

Tu jest forum dyskusyjne, tu nalezy pisac. Za pisanie nikt nie dziobie.

#179 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 00:15

Tu jest forum dyskusyjne, tu nalezy pisac. Za pisanie nikt nie dziobie.

tak? no to przekonaj kolege ze apple nie jest monopolista. chetnie popatrze.

#180 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 stycznia 2009 - 00:20

Kolega jest nieprzemakalny. Szkoda trudu.

#181 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 00:55

ja nie pytalem czy jest ok. ja pytalem dlaczego sam nie napiszesz oprogramowania do wlasnych komputerow? nie umiesz? bo to zbyt pracochlonne? bo to zbyt kosztowne? bo zbyt dlugo trwa? bo trzeba rozwiazac wiele skomplikowanych problemow?

apple ponioslo wszystkie te koszty dzieki czemu powstal osx a teraz ma go sprzedawac za $79 zeby kazik lub zosia mogli go kupic nie nadwyrezajac przy tym portmonetki?

Takie dziś są czasy, że jak potrzebuje bułkę, to nie zaczynam od budowy piekarni.
Idę do sklepu i kupuje gotowe.
Podzespoły w najbliższej hurtowni, OSX np na ebay (bo nie zdzierają, jak w iSpot).
Za wszystko płace, montuje, instaluje i już.

#182 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 01:02

Takie dziś są czasy, że jak potrzebuje bułkę, to nie zaczynam od budowy piekarni. Idę do sklepu i kupuje gotowe.

ale bulke kupisz sobie cala czy prosisz zeby ci odcieli polowe bo na wiecej nie masz ochoty?
a moze im jeszcze powiesz ze wszystkie powinni poprzecinac bo za rogiem sprzedaja mniejsze, tansze i one sa akurat?
i ze piekarz jest zly bo moglby robic mniejsze ale nie chce?

#183 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 01:04

ale bulke kupisz sobie cala czy prosisz zeby ci odcieli polowe bo na wiecej nie masz ochoty?
a moze im jeszcze powiesz ze wszystkie powinni poprzecinac bo za rogiem sprzedaja mniejsze, tansze i one sa akurat?
i ze piekarz jest zly bo moglby robic mniejsze ale nie chce?

Nie powiem.
Bułkę i masło i coś do tego kupuję, składam i jem ze smakiem.

#184 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 01:10

to zupelnie jak ja jablka. ich nie trzeba kroic, smarowac ani niczym wypelniac. sa gotowe do spozycia prosto po wyjeciu z pudelka ;)

#185 HellGoat

HellGoat
  • 55 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 stycznia 2009 - 01:29

Odnośnie tych wszystkich porównań, to mi się nasuwa takie coś: Kupuje sobie butelkę coca-coli - 0,5l wypijam - jest pyszna :D Dwa dni później idę w góry i wlewam sobie do niej redbulla i wkładam do plecaka. Wg moich informacji Coca-cola mnie za to nie pozwie, butelka nie zwróci redbulla i nie zacznie się zachowywać mniej stabilnie w plecaku. To jest wg mnie (może trochę przejaskrawione) ale podejście Appla do innych konkurentów rynkowych. I to mi się nie podoba - ale racja, nie musi. Nikt mnie nie zmusza. Ale fakt jest faktem, że zdrowa konkurencja to, to nie jest, choćbyście nie wiem co mówili. I prawdą też jest to, że OS X to świetny system, i zarazem jeden z niewielu już tak naprawdę dużych atutów Mac'ów . Mac'i pozbawione wyłączności na ten system - nie mają prawa bytu na rynku, i koniec. I wszyscy to dobrze wiemy. Najlepiej widać to na przykładzie konsol. Co z tego że Playstation 3 jest dużo potężniejsza od X-boxa360? Sprzedaje się dużo słabiej, bo przewaga jej mocy nie idzie w parze z proporcjonalnym wzrostem ceny. Cena jest tu o wiele za wysoka. Takim oto sposobem, średniej jakości X-box360, wieszający się, i sporo słabszy zdominował rynek. Tak samo Apple mogłoby się zapierać jak świnia błota że nie obniży ceny Mac'ów ( w przypadku uwolnienia systemu i wprowadzenia możliwości instalacji na PC) więc albo by spokorniało, tak jak to niebawem zrobi Sony, albo... no właśnie - powtórka z rozrywki. I to jest powód dla którego prawdopodobnie nigdy tego nie zrobią. Powiem jeszcze raz: Mac bez OS X na rynku nie ma prawa bytu. Jeszcze jedna rzecz mnie śmieszy, mianowicie mówienie że: "Apple ma 100% rynku Mac'ów" to tak jakby powiedzieć że: "Toyota ma 100% rybku Toyoty"

#186 elmak

elmak
  • 156 postów
  • SkądOlkusz

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:18

Bardzo ładnie napisane HellGoat i kolega który pisał o ispot to są wariaci Ci którzy te ceny w tym sklepie ponarzucali. Ja nie mam maka ani nic z tych rzeczy powód jest prosty cena, to moje zdanie ale musiałbym zwariować by za taka cenę kupić mac booka a obok leży tańszy i dużo szybszy komputer. Tak wyżywają prawie wszyscy windowsa ja mam xp i nie narzekam dużo możliwości jeżeli chodzi o oprogramowanie każdy może wybrać dla siebie co chce jest tego od groma i bardzo dobrze bo jest duza konkurencja i jak ktoś chce się dobrze zprzedac to musi dopracować swój produkt. A tak jeszcze chce dodać ze xp u mnie przynajmniej jest stabilny i nie formatuje co miesiąc hdd a moze jak ktoś nie umie się obsługiwać komputerem nie powinien narzekać na system. Powiedzcie mi jaki podobnej konfiguracji sprzet z apple kosztuje ja mam AMDX2 6000+ 3,2 GH taktowanie procesora 3 giga ram ddr2 800 -tki karta graficzna nvidia GF 9600 GT 512 ram ddr3 1,2 n/s ile zapłacę za podobna konfiguracje chodzi o wydajność z apple.

#187 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:21

zostawmy na chwile cene. co takiego fajnego jest w maku? wlaczasz i dziala. nie instalujesz sterownikow, nie konfigurujesz, dostajesz ootb niezbedne oprogramowanie. podlaczasz wtyczke ethernet masz internet. otwierasz klape masz wifi. wpinasz aparat zrzuca zdjecia. robi sie ciemno podswietla sie klawiatura. do tego logiczny i latwy system. nie wiesza sie. rzadko kiedy swiruje. nie zwalnia po 4 dniach uzywania. nie wymusza co chwile restarrtow. i tak dalej. tego typu zachowanie mozesz uzyskac tylko na przewidywalnej konfiguracji sprzetowej.

Tylko, że to bajeczki, a nie rzeczywistość :)
OS-X potrafi sie zawiesić jak każdy inny system i tak samo stwarzxać problemy. Chyba nigdy nie czytałeś narzekań makowców na tym forum i opisywanych przez nich problemów z tym systemem. Internet po podłączeniu kabla to jakaś mak-ekskluzywność? Myślałem, że tak jest we wszystkich laptopach wszystkich firm... Dziwne, że mam to samo na moim HP, no cóż... Podświetlana klawiatura? Na ilu MacBookach? :) To nie standard tylko extra opcja w niektórych modelach, za którą trzeba dodatkowo bulić.

kiedy masz kontrole nad urzadzeniami masz 80% mniej problemow z ich oprogramowaniem. a uzytkownik ma 90% mniej zmartwien.

To jest akurat prawda. To właśnie dlatego OS-X działa dobrze out of box, a z windą trzeba trochę pokonfigurować, aby dobrze chodziła. Jednak to co piszesz to z drugiej strony jest sposób Apple na wyciskanie z konsumentów więcej kasy pod pretekstem systemu. Jest to niestety bolesna prawda. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że Apple sprzedaje sprzęt po mocno zawyżonych, nierynkowych cenach.

cytowalem juz alana kaysa - ludzie ktory kochaja software robia wlasny hardware. to jest zalozenie projektowe a nie zadna pazernosc. kontrola nad sprzetem jest tez gwarancja ze oprogramowanie bedzie niezawodne.

Tak to jest kontrola nad sprzętem, bo to jest chęć sprzedania słabszej konfiguracji po cenie za którą możesz kupić znacznie lepszy config u innej firmy. No, ale chcesz mieć os-x, więc musisz bulić u Apple i mieć mniej wydajny sprzęt, jednocześnie nie mając żadnej innej możliwości jego użytkowania. To jest właśnie pazerność tej firmy i praktyki monopolistyczne.

teraz wrocmy do kosztow - zastanawiales sie kiedys ile kosztuje stworzenie takiego systemu i aplikacji? myslisz ze to sie ma szanse zwrocic i zarobic ze sprzedazy kartonowych pudelek z systemem? pisalem ci ze kupujac maka placisz nie tylko za sprzet ale takze za soft.

Czcze gadanie. To samo dotyczy każdego innego systemu. Stworzenie windowsa też nie kosztuje 2zł. Kupując lapa z preintalowaną windą też płacę za sprzęt + system, a mimo to nikt mi nie ogranicza w sztuczny sposób możliwości oddzielnego kupna samego systemu.

firma sie rozwija, inwestuje i zarabia. a ty nagle wyskakujesz z jakims technokomunizmem ze "kazdemu wedlug jego potrzeb" i "os dla wszystkich". nie odeszli od tego kiedy bylo zle a maja to zrobic kiedy jest dobrze i zapewne bedzie coraz lepiej? i w imie czego? tego zeby sprzedawac komputery w bylych demoludach? daj spokoj.

Tak, bo ludzie powinni mieć wybór, jak największy. Tylko to zagwarantuje zdrową sytuację. Inaczej dalej będziesz nabijany w butelkę i przepłacał za to co kupujesz, a Apple będzie na tym żerowało, dając ci gorsze sprzęty. Piszesz, że Apple inwestuje i sie rozwija, należy jeszcze dodać, że idzie na totalną masówkę i chce pozyskać jak największą część rynku. To sprawa, że prędzej czy później obecna strategia działania tej firmy będzie musiała być zredefiniowana, czy to sie komuś podoba, czy nie. To o czym piszesz i co tak bardzo ci się podoba jest dobre w sytuacji, gdy firma jest niszowa i ma niewielkie udziały. Jeśli Apple będzie prowadziło politykę ekspansji taką jak przez kilka ostatnich lat, to spotka ją dokładnie ten sam los co Microsoftu. I nie będzie to od Apple zależało, tylko firma ta będzie do tego zmuszona przez rynek i odpowiednie instytucje i regulacje prawne.

nie mam juz sily po raz dziesiaty tlumaczyc tego samego. to sa oczywiste rzeczy. nie wierzysz mnie to poczytaj sobie Blog Tomka Wójcika Blog Archive Uwolnić Mac OS X! albo poszukaj innych tekstow na ten temat w sieci. ja juz powoli mam dosyc.

Czytałem już wcześniej. Co to zmienia? To tylko opinia, bardzo subiektywna, jakiejś osoby X, czy Y. Żadna wyrocznia.

#188 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:25

to zupelnie jak ja jablka. ich nie trzeba kroic, smarowac ani niczym wypelniac. sa gotowe do spozycia prosto po wyjeciu z pudelka ;)

Zupelnie jak bulka z MacDonalda. A mimo to nie ma frontu na rzecz uwolnienia receptury na BigMaca... Przeciez to takie oczywiste: miesko w sklepie, bulka w sklepie, musztarda jak najbardziej... MacDonald przeciez nie robi nic , czego nikt nie moglby kupic w sklepie, i to taniej.

/ironia mode off

Tak mozna w nieskonczonosc.

#189 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:31

Dziwne, ale z tego co widzę w tym wątku najwięcej do powiedzenia mają osoby, które mają PC. Najbardziej bawią mnie teksty o wolności i wyborze. Zatroskani użytkownicy PC, martwią się o nas. Chwała im za to. Może zróbcie jakaś manifestacje...

#190 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:32

MacDonald przeciez nie robi nic , czego nikt nie moglby kupic w sklepie, i to taniej.

Dlatego możesz sobie iść do sklepu i skonfigurować jakiego chcesz hamburgera, kupując odpowiednie składniki. Masz wybór. Natomiast ty mówisz dodatkowo o chęci kupienia całego obrandowanego hamburgera pod marką BigMac od innych firm, a to w ogóle nie jest analogiczne do dyskusji toczącej się w tym temacie, bo nikt tu nie stawia tezy, że Apple powinno dać możliwość innym firmowm sprzeawania komputerów pod marką Mac, tylko o możliwość instalacji OS-X'a na komputerach niebrandowanych jako Maki.

#191 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:37

jak juz porownywac chcecie do big maca to: hamburger - komputer. ale opakowanie z mcdonalda (w tej metaforze os x) - dostaniesz tylko w mcdonaldzie. teraz analogia się*zgadza.

#192 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:38

Dziwne, ale z tego co widzę w tym wątku najwięcej do powiedzenia mają osoby, które mają PC. Najbardziej bawią mnie teksty o wolności i wyborze. Zatroskani użytkownicy PC, martwią się o nas. Chwała im za to. Może zróbcie jakaś manifestacje...

Skoro tak bardzo cię ciekawią modele użytkowanych przeze mnie komputerów, proszę bardzo:

w domu: PC z windą 7, laptop z windą XP
w pracy: PC z os-x'em, popularnie zwane i brandowane jako "MacBookii PRO" oraz "iMaki"

Oczywiście dla ciebie Mac to nie PC, bo rozumiem, że Mac to nie jest personal computer. Brawo Apple za kampanie świadomościową pt "I'm a Mac, and I'm a PC" - nabrałaś kolejnego klienta :)

#193 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:40

Może napisz do Stefka, że to nie jest sprawiedliwe. Bo masz swojego składaka i chcesz mieć macos legalnie.

#194 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:41

jak juz porownywac chcecie do big maca to:
hamburger - komputer. ale opakowanie z mcdonalda (w tej metaforze os x) - dostaniesz tylko w mcdonaldzie. teraz analogia się*zgadza.

Opakowanie tak i nikt nie chce, aby było inaczej, tylko dlaczego nie mogę użyć musztardy w żadnym innym hamburgerze poza marką X?

#195 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:42

Okej. Jeszcze chwila tego nonsensu i zamkne watek. Prosze tego typu pytania kierowac na adres Apple.

#196 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:44

Mac to nie PC

człowiekum, zrozum, że to nie chodzi o to że mac to nie personal computer. MAC jest to URZĄDZENIE zrobione przez firme APPLE. nazwa nie wskazuje na to, że nie jest to personal computer, tylko na pochodzenie marki, tak jak się mówi: mam della, mam toshibe, mam mac'a. simply.

#197 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 18 stycznia 2009 - 11:45

Może napisz do Stefka, że to nie jest sprawiedliwe. Bo masz swojego składaka i chcesz mieć macos legalnie.

To nie miałoby sensu, nie żartuj :) Mogę mu co najwyżej pogratulować skutecznych kampanii wizerunkowych (tzn jego ludziom, agencjom reklamowym, z jakimi współpracuje)

Rynek sam rozstrzygnie te sytuację i Apple nie będzie miało wiele to gadania w tej sprawie, tylko będzie musiało się podporządkować. Sytuacja prawna nie jest jasna w dyskutowanej sprawie. W każdym razie trend już się zaczął i wątpię, aby Apple udało się go powstrzymać.

#198 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 14:20

moj poprzedni post przepadl przy okazji zablokowania watku i nie chce mi sie jeszcze raz pisac tego samego wiec krotko.

Tak, bo ludzie powinni mieć wybór, jak największy.

tylko ze ty przez caly czas piszesz ze nalezy go zmniejszyc. na rynku istnieja obecnie dwa modele produkcji i sprzedazy komputerow - osobno sprzet, osobno soft oraz sprzet i soft razem - i jeden i drugi ma racje bytu. i w teorii i w praktyce - ani microsoft ani apple nie bankrutuje, co wiecej uzytkownicy ktorzy wybrali maka sa statystycznie bardziej zadowoleni od tych ktorzy wybrali windows. tymczasem ty chcesz zeby zostal tylko ten pierwszy. i jeszcze uzasdniasz to tym ze ludzie powinni miec wybor. co gorsza nie widzisz roznicy pomiedzy systemem preinstalowanym a dedykowanym oprogramowaniem i porownujesz je ze soba w najbardziej naiwny z mozliwych sposobow. rownie dobrze moglbys napisac ze samolot zeby latal powinien machac skrzydlami. tlumaczysz sobie wszystko "pazernoscia apple" odrzucajac inne mozliwosci: projektowe, techniczne i ekonomiczne. tymczasem rzeczywistosc jest duzo bardziej zlozona i "pazernosc" czy "zarlocznosc" to nie sa pojecia ktorymi da sie ja objasnic. moze to dla ciebie zbyt skomplikowane, moze jestes po prostu jeszcze za mlody - pojecia nie mam. widze tylko to co napiszesz. a to sie zupelnie kupy nie trzyma i nawet nie dotyka istoty zagadnienia. poswiecilem ci duzo czasu i nie mam go wiecej. jak dla mnie to EOD.

#199 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 18 stycznia 2009 - 14:28

człowiekum, zrozum, że to nie chodzi o to że mac to nie personal computer. MAC jest to URZĄDZENIE zrobione przez firme APPLE. nazwa nie wskazuje na to, że nie jest to personal computer, tylko na pochodzenie marki, tak jak się mówi: mam della, mam toshibe, mam mac'a. simply.

Tylko tak samo jak desktopy Della, czy Toshiby są pecetami, tak nim jest również mak. Nie dostrzegasz, że to jest tylko branding, a technicznie rzecz ujmując wszystkie te komputery są PC?

---- Dodano 18-01-2009 o godzinie 14:36 ----
Jeśli zaś chodzi o post bartosza to pozwolę sobie okroić go z wypowiedzi emocjonalnych i ad personam, odnosząc się wyłacznie do argumentów dotyczących tego tematu:

tylko ze ty przez caly czas piszesz ze nalezy go zmniejszyc. na rynku istnieja obecnie dwa modele produkcji i sprzedazy komputerow - osobno sprzet, osobno soft oraz sprzet i soft razem - jeden i drugi ma racje bytu. i w teorii i w praktyce - ani microsoft ani apple nie bankrutuje, co wiecej uzytkownicy ktorzy wybrali maka sa statystycznie bardziej zadowoleni od tych ktorzy wybrali windows. tymczasem ty chcesz zeby zostal tylko ten pierwszy

Gdzie niby piszę, że należy zmniejszyć wybór? Masz zadziwiającą zdolność nadinterpretacji i przekręcania tego co inni piszą...

Masz rację, że każdy z tych modeli sprzedaży ma rację bytu, nikt tutaj tego przecież nie podważał (nie wiem zatem skąd twój zarzut?). Mi w momencie uwolnienia os-x nie będzie przeszkadzać, że ktoś sobie kupi od Apple komputer razem z softem, ale inni będą mieli możliwość kupienia softu osobno. Dla Apple taki model nie będzie miał racji bytu doputy, dopóki będą chcieli sprzedawać sprzęt po sztucznie zawyżonych cenach.

---- Dodano 18-01-2009 o godzinie 14:44 ----
Znalazłem ciekawą ankietę na jednym z największych i najpopularniejszych for internetowych o Apple - MacRumors:

sonda

21% użytkowników tamtego forum już ma hackintosha na swoich komputerach, a ponad 30% rozważa taką opcję. Jedynie 28% deklaruje ostry sprzeciw wobec os-x'a na pecetach.

#200 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 18 stycznia 2009 - 14:59

Niejeden użytkownik tego forum handluje produktami Apple, przez co naprawdę trudno doszukać się w tym miejscu obiektywizmu. Stąd takie a nie inne głoszenie własnych poglądów.
Przy obecnej sytuacji rynkowej - nie tylko w Polsce, ale też poza nią obiektywizm to ostania rzecz, której możemy tutaj szukać.

zostawmy na chwile cene. co takiego fajnego jest w maku? wlaczasz i dziala. nie instalujesz sterownikow, nie konfigurujesz, dostajesz ootb niezbedne oprogramowanie. podlaczasz wtyczke ethernet masz internet. otwierasz klape masz wifi. wpinasz aparat zrzuca zdjecia. robi sie ciemno podswietla sie klawiatura. do tego logiczny i latwy system. nie wiesza sie. rzadko kiedy swiruje. nie zwalnia po 4 dniach uzywania. nie wymusza co chwile restarrtow. i tak dalej. tego typu zachowanie mozesz uzyskac tylko na przewidywalnej konfiguracji sprzetowej. (...)

To nie jest nic fajnego w Macu, ale to jest tylko i wyłącznie w WASZYCH LEGENDACH o Macu. Chyba, że żyjecie w czasach, w których jedynym systemem obecnym na rynku, jest pierwsza i niestabilna wersja systemu Windows 95 bez jakichkolwiek poprawek. Odeszły już też do lamusa czasy, w których komputery były montowane z losowo dobieranych podzespołów. Odeszły też czasy, gdzie laptop / notebook / netbook był technologią dla wybranych.

Mac'a włączasz i działa? NIEMOŻLIWE! Wyobraź sobie, że pecet - czy to stacjonarny, czy przenośny - z zainstalowanym systemem operacyjnym zachowa się tak samo! Nie instalujesz, nie konfigurujesz, sprzęt jest gotowy do działania. Może znów cofasz się w historii do czasów, gdzie w pseudo-firmach-komputerowych była możliwość instalacji systemów operacyjnych za darmo, pod stołem.

Podłączasz wtyczkę ethernet i masz internet? NIEMOŻLIWE! Pecety też tak mają, a jeżeli musisz wpisać dodatkowe ustawienia - to tak samo musisz zrobić w Mac'u - Sieć WiFi? Tak samo - nic się nie zmieniło!

Wpinasz Aparat, zrzucasz zdjęcia - Windows XP, Windows Vista umożliwia to samo. Tylko... mam wrażenie, że o ile iPhone nie umożliwia wymianę innych danych poza zdjęciami... to pewnie też Mac ma takie same ograniczenia... bo jeszcze się piractwo zacznie szerzyć? Nieprawdaż?

Klawiatura się rozświetla jak jest ciemno! WOW! ŁAŁ! Faktycznie, warto za coś takiego dołożyć parę tysięcy złotych. A ja mogę sobie do peceta podłączyć coś takiego:
Dołączona grafika
Aż nasuwa się pytanie... i kto jest lepszy?

System nie wiesza się, nie świruje, nie zwalnia po kilku dniach, nie wymaga restartu? A co wymaga? Coś innego niż system z wczesnym Windows 95? Obudźcie się! Znam wiele komputerów pracujących pod Windows, które chodzą rewelacyjnie, nie po 4 dni ale chodzące tygodniami i nie sprawiające problemów.

A nigdy nie przyszło Ci / Wam do głowy, że są osoby, które NIE CHCĄ mieć Mac'a, nie chcą mieć ograniczonego systemu i bajek o tym jak bardzo rewelacyjne jest to co macie. Macie sobie własne zabawki, macie sobie własny monopolik, macie sobie własnego SJ - czcijcie to sobie, wychwalajcie pod niebiosa - Wasze niezaprzeczalne prawo. Jednak, czasami będąc sami - z dala od tego forum i patrząc z politowaniem na Wasze Mac-Zabawki ... pomyślcie sobie, że na Apple świat się nie kończy.

Tylko, że to bajeczki, a nie rzeczywistość :)
OS-X potrafi sie zawiesić jak każdy inny system i tak samo stwarzxać problemy. Chyba nigdy nie czytałeś narzekań makowców na tym forum i opisywanych przez nich problemów z tym systemem. Internet po podłączeniu kabla to jakaś mak-ekskluzywność? Myślałem, że tak jest we wszystkich laptopach wszystkich firm... Dziwne, że mam to samo na moim HP, no cóż... Podświetlana klawiatura? Na ilu MacBookach? :) To nie standard tylko extra opcja w niektórych modelach, za którą trzeba dodatkowo bulić.

Te forum niestety - jak już o tym pisałem - dalekie jest od możliwości bycia obiektywnym. To kółko wzajemnej adoracji, podsycane przez osoby handlujące sprzętem Apple.
Tak jak pisze kolega Goodboy - taka jest prawda, komputery Apple psują się, przegrzewają się, pękają, są niedoskonałe, są powodem do narzekań.

Nie przeraża mnie, że po mojej wypowiedzi rozpocznie się święta krucjata - a ja dziękuję ze swej strony dla tego forum, bo gdyby nie ono - być może stałbym się posiadaczem sprzętu Apple - a dzięki Wam, Wam osobom nieobiektywnym - wiem, że muszę uważać aby nie stać się posiadaczem czegoś... co wydaje się bajeczne i czarodziejskie a w rzeczywistości jest czystą formą marketingu ubranego w elektroniczną postać.

Są jeszcze osoby, które tak naprawdę mają w głębokim poważaniu rzeczony OS i ja osobiście nie zamierzam instalować go na żadnym PC - nie dlatego, że interesują mnie jakieś chore nakazy Apple, ale dlatego, że to ja nie chcę mieć systemu, który pozbawia użytkowników obiektywizmu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych