Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Piski w słuchawce czyli kolejne problemy z iPhone

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
186 odpowiedzi w tym temacie

#101 slawek20053

slawek20053
  • 47 postów
  • SkądWROCŁAW

Napisano 23 października 2008 - 22:38

Mogę "pocieszyć", że niestety problem dotyczy też sieci ERA i iphona ze zdjętym simlookiem :-(

#102 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 24 października 2008 - 21:20

Hmm...dziwne..do tej poty klienci ERY nie zgłaszali tego problemu. Czy to znaczy, że iPhone, które dotarły do Polski mają wadę czy też poprostu iPhone'y WSZYSTKIE tak mają? Do tego iPhone'a bez simlocka którego operatora kartę włożyłeś? Orange czy ERA? Ważne żebyś sprawdził na ERZE.

#103 slawek20053

slawek20053
  • 47 postów
  • SkądWROCŁAW

Napisano 24 października 2008 - 23:16

Kartę mam z Orange. Muszę sprawdzić z kartą Era ale z tego co słyszałem to nie jest odosobniony problem klientów Orange. Co prawda moja córka ma również bez simloka z Ery i używa w Orange ale u niej jest wszystko ok. Z tego wynika , że to chyba jednak wada iphona. Poczekam jeszcze na nowy soft i jeżeli nie pomoże to będę reklamował. Jest przecież gwarancja :-).

#104 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 października 2008 - 23:57

powtórzę co już raz napisałem. Bulgotanie w Erze występuje tylko w przypadku gubienia zasięgu 3G i przechodzenia na GSM. Po wyłączeniu 3G (które w Polsce jak na razie to czysta abstrakcja) wszystko jest jak najbardziej ok.

#105 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 25 października 2008 - 07:46

Brednie. Zmiana 3G na Edge w trakcie rozmowy nie zrywa połączenia i nie powoduje bulgotania - przynajmniej nie u mnie. (no chyba, że faktycznie w ERZE, bo w ORANGE j.n.) Bulgotanie występuje tylko podczas transmisji danych podczas rozmowy. Sławek, sprawdź proszę czy bulgatanie występuje w sieci Era i (jeśli możesz) sprawdź telefon córki w ten sposób,że: 1.Wykonaj połączenie (np. z darmową infolinią Orange) 2.Wciśnij HOME, odpal Safari i wejdź na jakąkolwiek stronę (w trakcie rozmowy). Zrób ten test zarówno w Orange jak i w ERZE, to bardzo ważne. Z góry dzięki.

#106 slawek20053

slawek20053
  • 47 postów
  • SkądWROCŁAW

Napisano 25 października 2008 - 19:21

Witam, udało mi się przetestować zgodnie z Twoją instrukcją ale tylko dla Orange ( dla Era może uda mi się w poniedziałek ) . Niestety "bulgoty" wystąpiły w obu egzemplarzach iphona przy włączonym 3G i próbie wejścia na stronę internetową. Jestem przekonany, że to jest wina softu lub naszych sieci. Dla upewnienia sprawdzę w poniedziałek na Era. Pozdrawiam

#107 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 25 października 2008 - 21:09

Dzięki za test. Daj znać jak tylko przetestujesz sieć ERA.

#108 dymex

dymex
  • 139 postów

Napisano 26 października 2008 - 14:28

W erze zapewne będzie to samo moim zdaniem to to samo jak "bulgoczą" głośniki od komputera jak np. ktoś do nas dzwoni.

#109 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 26 października 2008 - 14:32

To nie o taki bulgot chodzi, tylko o to, że słychać transmisje danych podczas rozmowy i połączenia są zrywane. Jeśli w Erze będzie to samo będzie to oznaczało, że wszystkie iPhone'y mają wadę fabryczną - a to by była porażka. To raczej sieć orange ma wadliwe nadajniki 3G...jednak test sieci Era to potwierdzi.

#110 deepack

deepack
  • 242 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 października 2008 - 14:42

u mnie nic nie zrywa nic nie bulgocze nikt "nie spuszcza wody z kibla" Orange 3g Poznań

#111 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 26 października 2008 - 15:37

Połącz się z bezpłatną infolinią orange wciśnij HOME i otwórz jakąś stronę w Safari - będąc w 3G (nie po WiFi) i sprawdź jeszcze raz.

#112 deepack

deepack
  • 242 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 października 2008 - 16:19

Połącz się z bezpłatną infolinią orange wciśnij HOME i otwórz jakąś stronę w Safari - będąc w 3G (nie po WiFi) i sprawdź jeszcze raz.

właśnie tak robiłem ;]

#113 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 26 października 2008 - 20:31

Nie wszystkie połączenia są zrywane...90%...spróbuj jeszcze później.

#114 slawek20053

slawek20053
  • 47 postów
  • SkądWROCŁAW

Napisano 26 października 2008 - 20:39

Potwierdzam, że nie wszystkie połączenia w Orange są zrywane. Mam nadzieję , że jutro przetestuję z kartą Era.

#115 kathi23

kathi23
  • 9 postów

Napisano 27 października 2008 - 15:23

naprawde nie wiem czego wy na iphony narzekacie-.............mam starego i mam nowego.i chce kupic jeszcze jednego.................do tego mam non stop wlaczona funkcje 3 g i bez problemu moge dzwonic bez zadnych szumow.................tak samo buszowac po necie bez zadnych problemow czy zawieszen....................wszystko ok...............najwyrazniej nie wiecie co dobre.........................

#116 blueliner

blueliner
  • 69 postów
  • Skądkrakow/rabka

Napisano 27 października 2008 - 19:08

u mnie piski w słuchawce pojawiały sie wyłącznie podczas połączenia z jednym, konkretnym numerem z plusa. moja karta jest z orange (w pomarańczy również zakupiłem ip) Odkąd wyłączam edge i 3G ten problem się nie pojawia.

#117 slawek20053

slawek20053
  • 47 postów
  • SkądWROCŁAW

Napisano 27 października 2008 - 19:23

Witam. No to już potestowałem w Erze. No i ... bardzo ciekawe wyniki. Zrobiłem dokładnie tak samo jak w przypadku Orange i wszystko było ok. Żadnych pisków czy "bulgotów" nawet wtedy gdy gubił 3G ! Więc ponownie włożyłem kartę Orange i jak myślicie co się działo? Również wszystko ok !!! Zatem to pewnie pogoda :-) A tak na poważnie to jestem przekonany , że to sprawa softu. Raz jest wszystko ok a raz nie. Sprawdzałem wszystkie karty i dwa iphony siedząc w jednym miejscu i korzystając z tych samych kart. Ciekawe co Wy o tym myślicie ?

#118 timones

timones
  • 1 postów

Napisano 27 października 2008 - 20:06

Witam, jestem jak widać nowy i nie posiadam iPhone'a. Mam nokię N82, którą kupiłem w te wakacje, mniej więcej miesiąc przed premierą iPhone'a. Teraz chcę sprzedać tą Nokię i kupić iPhone'a. Jak się dowiedziałem o tych problemach to zaczynam się powoli rozmyślać. Czy te problemy są tylko w wideorozmowie i czy opłaca się sprzedawać tą Nokię dla iPhone'a. Przepraszam, że piszę nie na temat ale jeszcze nie mam doświadczenia na tym forum. Proszę o odpowiedź.

#119 krzak

krzak
  • 86 postów

Napisano 27 października 2008 - 20:20

(..)Czy te problemy są tylko w wideorozmowie. (..)

Mogę cię zapewnić że tych problemów nie ma w wideorozmowie. iPhone nie ma wideorozmów.

#120 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 27 października 2008 - 22:50

Sławku... nie ma problemów w iPhonie bez simloacka z ERY (na kartach Orange i Era), dobrze zrozumiełam? Czy też nie masz już tych problemów na obu iPhone'ach (na tym z orange także) ? Jeśli problem występuje na iPhone'ie z Orange, a z tą samą kartą SIM nie ma tego problemu na iPhone'ie z ERY (bez simlocka), to by oznaczało, że Orange ma wadliwe iPhone'y. Podpowiem Ci,że to nie jest wina pogody, ani słabego zasięgu. Testowałem w odległości ok 50m od nadajnika 3G i wciąż mam ten problem. Pytanie brzmi: czy iPhone'y z kartą ERY mają ten sam problem oraz czy iPhone'y z ERY bez simlocka z kartą Orange mają ten problem?

#121 slawek20053

slawek20053
  • 47 postów
  • SkądWROCŁAW

Napisano 28 października 2008 - 09:09

Iphony z kartą Ery nie wykazywały żadnych dziwnych zjawisk pomimo słabego zasięgu nadajnika i częstej zmiany z 3G na E. Wczoraj podobnie rzecz się miała z kartami Orange w obu egzemplarzach. Wszystko było ok. wydaje się więc , że jednak jest to sprawa softu. Dzisiaj jeszcze raz będę to sprawdzał na obu iphonach oraz dla obu operatorów.
Pozdrawiam.

---- Dodano 28-10-2008 o godzinie 11:13 ----
Jako uzupełnienie poprzedniej wiadomości podam, że niestety przed chwilą jeden z iphonów z kartą Orange ponownie zaczął 'bulgotać" . Sprawdzane było w zasięgu innego nadajnika niż wczoraj. To jednak jest soft :-(

#122 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 28 października 2008 - 09:56

To nie może być soft... rzecz ma miejsce na każdym sofcie i na razie (jak sam potwierdzasz) tylko w Orange. Jeśli nie uda Ci się uzyskać tego bulgotania z kartą ERA, będzie pewne, że wina leży po stronie Orange i ich nadajników - tylko i wyłączenie. Gdyby problem leżał po stronie telefonu i jego oprogramowania - wszystkie iphone'y by tak miały - a wtedy byłoby bardzo głośno o tym na całym świecie.

#123 sebi

sebi
  • 35 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 października 2008 - 10:36

Ja to rozumiem tak, że ten sam iPhone najpierw z kartą Orange bulgotał, a potem (po włożeniu Ery i ponownie Orange) było OK. Jeżeli tak jest, to napisz proszę Sławku czy "poprawa" jest permanentna.

Teorię z wadliwymi iPhone z Orange raczej bym wykluczał, bo:
  • iPhone'y spoza Orange (bez simlocka) bulgotały z kartą Orange,
  • iPhone z Orange z podkładką pod SIM nie bulgotał z kartami Ery i Plusa,
  • bulgotanie występuje też w kilku sieciach w innych krajach (Rogers, Optus, Etisalat, ostatnio pojawiły się doniesienia o bulgotaniu w AT&T), i nie jest związane z konkretnymi egzemplarzami telefonów.
Według mnie chodzi o niekompatybilność pomiędzy iPhone a m.in. siecią 3G Orange PL. Pytanie tylko, jak możemy sprawdzić i udowodnić że chodzi o wadę sieci (np. iPhone próbuje wykorzystać tryb transmisji błędnie obsługiwany przez Orange), a nie o wadę telefonu (np. iPhone błędnie obsługuje tryb transmisji wymagany przez akurat tą sieć).

Być może osoby ze zrobionym JB i udostępnionym SSH mogłyby zajrzeć do logów i sprawdzić czy nie pojawia się tam jakaś wskazówka co do bulgotania?

A jeżeli nie, to zostaje chyba tylko czekać na update do 2.2...

#124 slawek20053

slawek20053
  • 47 postów
  • SkądWROCŁAW

Napisano 28 października 2008 - 11:28

Tak potwierdzam, że po włożeniu karty Era było ok a później po zamianie na Orange także ok. Wieczorem sprawdzę ponownie na obu telefonach pod Era i Orange. Przed chwilą z Orange znowu "bulgotał'. Dla przypomnienia oba iphony kupione były w sieci Era i zdejmowane przez sieć simloki. Wieczorem dam znać jakie zachowania były obu iphonów.

#125 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 28 października 2008 - 13:03

w plusie ani razu nie zerwalo... od ponad miiesiaca uzywania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych