iPhone w Polsce dostępny bez simlocka
Napisano 04 września 2008 - 20:09

Napisano 04 września 2008 - 21:25
Napisano 04 września 2008 - 22:00
Napisano 04 września 2008 - 23:34
jako zywo zainteresowany w pelni mobilnym iphonem przeczytalem caly temat z nadzieja, ze znajde gdzies dementi informacji, ktore sam uzyskalem, ale niestety...:roll:
pojecie w pelni mobilny iphone /moze niezbyt trafne okreslenie/ to dla mnie taki stan rzeczy, gdy moge w dowolnej chwili bez zadnych komplikacji przelaczac sie pomiedzy kartami sim wszytskich polskich operatorow, i nie tylko polskich. bedac gdzies w lesnej gluszy i majac przy sobie plusowska simdate, orange free na karte, blueconnect z ery i na dokladke play'a chce moc wybrac karte operatora, ktorego internet bedzie dzialac najlepiej.
taka mozliwosc ma moj znajomy, ktory kupil swojego IP na allegro, a ktory zostal sprowadzony z belgijskiej sieci mobistar.
postanowilem wiec zasiegnac jezyka, jak wygladalaby sprawa kupna IP w erze bez umowy - w koncu zawsze to 500 zlotych taniej niz z allegro.
udalem sie do miejscowego salonu, gdzie po przebiciu sie przez paru konsultantow wreszcie udalo sie porozmawiac z kompetentnym kierownikiem. niestety z miejsca zostalem sprowadzony na ziemie...nie bardzo dowierzajac jego slowom /o tym za chwile/ postanowilem skonfrontowac to z glownym salonem dla mojego wojewodztwa przy ktorym miesci sie serwis ery, oraz kilkoma telefonami na glowna infolinie ery, gdzie mila pani "zabita" moimi pytaniami przelaczala mnie do kumatego technika. niestety wszyscy potwierdzali wersje pierwotna.
rozchodzi sie o to, ze w zasadzie to nie simlock jest problemem, a blokada regionalna, o ktorej w tym temacie nikt nie wspomnial. w praktyce oznacza to, ze IP kierowane na nasz rynek sa odgornie przez apple'a ograniczane tylko do wspolpracy z operatorami, ktorzy z apple maja umowy, czyli era i orange. tak wiec zdjecie simlocka z IP kupionego w erze da nam tylko tyle, ze dodatkowo odpalimy na nim orange, nic wiecej. blokady regionalne przez serwis ery zdejmowane nie sa i nie beda. jakby tego bylo malo zdjecie simlocka nie sprawia, ze IP staje sie choc odrobine bardziej mobilny - w dalszym ciagu nie mozna w dowolnej chwili przelaczac sie miedzy karta ery a orange. kazdorazowa zmiana sim karty pociaga za soba koniecznosc podpiecia IP do komputera stacjonarnego i polaczenia z serwerami apple celem pobrania ustawien sieci. i tak za kazdym razem, gdyz IP nie raczy zapamietac wgranych ustawien.
powyzsza wersje tylko potwierdzil koles od IP z belgii, twierdzac ze to tamtejsze prawo wymusza brak blokad simlock i regionalnych. znajomy, ktory go kupil przetestowal wszystkich dostepnych na naszym rynku operatorow. wszytsko dziala bez zarzutu, wkladasz sim i dzwonisz/serfujesz bez zadnego przycinania kart, bez gownianych nakladek turbosimow i innych cudow.
ja mimo wszystko jeszcze sie ludze, ze wszytsko powyzsze okaze sie stekiem bzdur, a malutenkie swiatelko w tunelu zapalil koles z ispotu, ktory stwierdzil, ze po zdjeciu simlocka IP bedzie dzialal z kazda siecia bez koniecznosci kazdorazowego sciagania ustawien z serwerow appla, gdyz...te ustawienia mozna sobie samemu wpisac za kazdym razem.
no niby juz lepiej, ale to przeciez nie o to chodzi zeby ganiac z karteczkami ustawien i za kazdym razem mozolnie to wklepywac, tylko wlozyc dowolna karte sim i cieszyc sie IP i zyciem

jak rzeczywiscie sytuacja bedzie wygladac pokaze czas, jak tylko pierwsze simlocki stana sie przeszloscia. mam nadzieje ze ci, ktorym sie to uda poinformuja o efektach.
pozdrawiam
kanonier
Napisano 04 września 2008 - 23:39
Napisano 05 września 2008 - 08:07
rozchodzi sie o to, ze w zasadzie to nie simlock jest problemem, a blokada regionalna, o ktorej w tym temacie nikt nie wspomnial. w praktyce oznacza to, ze IP kierowane na nasz rynek sa odgornie przez apple'a ograniczane tylko do wspolpracy z operatorami, ktorzy z apple maja umowy.
Pierwsze słyszę, ja tam się nie znam, ale nie informujac o czymś takim klienta apple samo sobie by strzeliło w kolano, a dodatkowo to praktyki w stylu m$ albo nawet gorzej i od teg jest KE
Napisano 05 września 2008 - 08:31

Napisano 05 września 2008 - 09:07
Napisano 05 września 2008 - 09:24
Napisano 05 września 2008 - 09:51
Napisano 05 września 2008 - 12:50

Napisano 05 września 2008 - 13:02
Napisano 05 września 2008 - 14:57
Bądź może to działanie celowe i chcę aby ludzie się złamali i podpisali z nimi umowę?
Nie każdego da się złamać...
Wg mnie już jakiś czas temu polskie prawo (nie wiem, czy to UOKIK, czy urząd od telekomunikacji) stwierdził, że MUSI być możliwość zdjęcia simlocka! To nie musi być bezpłatne, ale być MUSI. Kupując telefon nie podpisałem żadnego świstka, że przyjmuję do wiadomości, że mój iPhone nie będzie działał w innej sieci niż "...". Zatem jeśli simlocka nie udostępnią, to ustawa konsumencka, niezgodność towaru z umową i do przodu

Napisano 05 września 2008 - 22:55
Napisano 06 września 2008 - 15:21
[url=http://www.allegro.pl/item433233174_iphone_3g_8gb_orange_era_bez_simloka_nowy_gw_1rok.html]iPhone 3G 8GB orange era bez simloka nowy gw 1rok (433233174) - Aukcje internetowe Allegro[/url]
napisałem do kolesia maila i o to co mi odpisał... "Tel fabrycznie nie miał założonego simloka działa w każdej sieci. Tel pochodzi z Japoni ma polska pisemna gwarancje"
Do znawców: Czy jest to możliwe?
Napisano 06 września 2008 - 15:36
Witam, a co wy na to?
iPhone 3G 8GB orange era bez simloka nowy gw 1rok (433233174) - Aukcje internetowe Allegro
napisałem do kolesia maila i o to co mi odpisał... "Tel fabrycznie nie miał założonego simloka działa w każdej sieci. Tel pochodzi z Japoni ma polska pisemna gwarancje"
Do znawców: Czy jest to możliwe?
Kolejny niezly walek ....
Po pierwsze skoro je ma to niech przedstawi prawdziwe zdjecia chociaz, po drugie, pod koniec opisu:
More information: MP3, MP4, Handsfree, SMS group sending, Voice recorder, WAP, Handwritten input, GPRS download, MMS, Memory extended, E-dictionary , dualsim with one on line, email, IP dialing, conversation recorder, English learning.............
Napisano 06 września 2008 - 17:15

Napisano 07 września 2008 - 14:48
Napisano 07 września 2008 - 15:23

Napisano 08 września 2008 - 00:26
Aukcja już usunięta.... a poza wszystkim, to po co szukać takich cudów, jeśli za tydzień będzie można normalnie kupić iPhona i zdjąć simlocka, ewentualnie zdjąć simlocka z już kupionego iphona...
Ciekawe czemu wciąż są aukcje z droższymi iphonami niż normalnie w sklepie (bez umowy)...
Za tydzień? Myślałem że 5 dni temu...
Napisano 08 września 2008 - 08:34
Napisano 08 września 2008 - 18:25
Napisano 09 września 2008 - 10:57
Napisano 09 września 2008 - 11:06
przed chwilą byłem na Złotej w W-wie, odstałem 40 minut i mój telefon został zapisany do zdjęcia simlocka - po 15 września dostanę smsa
Tylko ile dni/tygodni po? Niech oni w końcu wezmą się w garść, żebym mógł kupić tel a nie pieprzyć się z niewiadomo czym...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych