iPhone w Polsce dostępny bez simlocka
Posted 09 September 2008 - 11:27
Posted 09 September 2008 - 16:42
Posted 10 September 2008 - 08:35
Witam
Chciałbym zwrócić Państwa uwagę na problem z którym boryka się setki osób w Polsce.
Mianowicie całkiem niedawno z wielkim boomem pojawił się w Polsce iPhone 3G.
Jest on dostępny w sieciach ERA, Orange jak również w resellerach Apple: iSpot i Cortland.
Telefon można nabyć w abonamencie jak również w wolnej sprzedaży (bagatela 1899 zł za model z pamięcią 8GB).
Wszystko by było świetnie, gdyby nie zabezpieczenia operatów blokadą simlock. I nie chodzi tutaj o zdjęcie
simlocka podczas trwania umowy z operatorem, ale o zdjęcie go w sytuacji kiedy za telefon wiele osób w Polsce zapłaciło
pełna kwotę 1899 zł, nie podpisując umowy z operatorem. Podczas zakupu przedstawiciele z uśmiechem na twarzach
zapewniali, że blokady na telefonach zakupionych bez umowy będą ściągane od 3 września.
Niestety od 3 września Era i Orange milczą. Ani w salonach ani na infoliniach nie można zasięgnąć informacji kiedy będzie można to uczynić.
Wynik tych działań to wielu klientów nabitych w przysłowiowa butelkę. Nie możemy korzystać z naszych telefonów mimo, że
zapłaciliśmy za nie duże pieniądze. Zapraszam serdecznie na ogólnopolskie forum MyApple.pl Polish Mac Community gdzie wiele osób wyraża ubolewanie, że zostały oszukane przez sieć ERA, Orange iSpot i Cortland, których pracownicy przy ladzie sklepowej zapewniali nas kupujących, że simlocki będą ściągane od 3 września.
W imieniu wszystkich osób, które zakupiły telefon Apple po uprzednich zapewnieniach wyżej wymienionych firm proszę o pomoc w tej sprawie. Ponieważ nasze naciski, telefony, wizyty w salonach firmowych operatorów zaowocowały jedynie spisaniem numerów IMEI telefonów i udzieleniem
informacji, że simlock zostanie ściągnięty.....kiedyś. Nie wiadomo czy w przeciągu 24h, czy za tydzień, czy po tym kiedy wygaśnie umowa, której nikt nie podpisywał.
Pozdrawiam
Oczywiście należy się jeszcze popisać i wysłać na adres uwaga@tvn.pl
Nie wiem czy to coś da , ale może jeśli każdy z nas wyśle takiego maila to wzbudziłoby to zainteresowanie. Proszę o żebyście się wpisywali, kto wysłał. Ja już tu zrobiłem.
Posted 10 September 2008 - 09:01

Posted 10 September 2008 - 09:09

Posted 10 September 2008 - 13:58

Posted 10 September 2008 - 17:23

Posted 10 September 2008 - 18:23

Posted 10 September 2008 - 18:54
Posted 10 September 2008 - 19:26
Witam was. Skoro wszystkie formy nacisku, telefony, wizyty w salonach nie skutkują, proponuję aby spróbować utrzeć nosa Erze i wszystkim innym. Nie wiem czy to coś da, ale próbować zawsze warto. Mianowicie ja wczoraj wysłałem mail do Uwagi TVN, może wspomoglibyście mnie w tych działaniach. Oto treść:
Witam
Chciałbym zwrócić Państwa uwagę na problem z którym boryka się setki osób w Polsce.
Mianowicie całkiem niedawno z wielkim boomem pojawił się w Polsce iPhone 3G.
Jest on dostępny w sieciach ERA, Orange jak również w resellerach Apple: iSpot i Cortland.
Telefon można nabyć w abonamencie jak również w wolnej sprzedaży (bagatela 1899 zł za model z pamięcią 8GB).
Wszystko by było świetnie, gdyby nie zabezpieczenia operatów blokadą simlock. I nie chodzi tutaj o zdjęcie
simlocka podczas trwania umowy z operatorem, ale o zdjęcie go w sytuacji kiedy za telefon wiele osób w Polsce zapłaciło
pełna kwotę 1899 zł, nie podpisując umowy z operatorem. Podczas zakupu przedstawiciele z uśmiechem na twarzach
zapewniali, że blokady na telefonach zakupionych bez umowy będą ściągane od 3 września.
Niestety od 3 września Era i Orange milczą. Ani w salonach ani na infoliniach nie można zasięgnąć informacji kiedy będzie można to uczynić.
Wynik tych działań to wielu klientów nabitych w przysłowiowa butelkę. Nie możemy korzystać z naszych telefonów mimo, że
zapłaciliśmy za nie duże pieniądze. Zapraszam serdecznie na ogólnopolskie forum MyApple.pl Polish Mac Community gdzie wiele osób wyraża ubolewanie, że zostały oszukane przez sieć ERA, Orange iSpot i Cortland, których pracownicy przy ladzie sklepowej zapewniali nas kupujących, że simlocki będą ściągane od 3 września.
W imieniu wszystkich osób, które zakupiły telefon Apple po uprzednich zapewnieniach wyżej wymienionych firm proszę o pomoc w tej sprawie. Ponieważ nasze naciski, telefony, wizyty w salonach firmowych operatorów zaowocowały jedynie spisaniem numerów IMEI telefonów i udzieleniem
informacji, że simlock zostanie ściągnięty.....kiedyś. Nie wiadomo czy w przeciągu 24h, czy za tydzień, czy po tym kiedy wygaśnie umowa, której nikt nie podpisywał.
Pozdrawiam
Oczywiście należy się jeszcze popisać i wysłać na adres uwaga@tvn.pl
Nie wiem czy to coś da , ale może jeśli każdy z nas wyśle takiego maila to wzbudziłoby to zainteresowanie. Proszę o żebyście się wpisywali, kto wysłał. Ja już tu zrobiłem.
zamiast bawić się w "jaworowiczową" skonsultujcie to z prawnikami...jest coś takiego jak ustawa z 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym, która może być przydatna w waszej sprawie...
Posted 10 September 2008 - 20:26
Posted 11 September 2008 - 17:32
Mi tez zalezy na zalatwieniu w koncu tej sprawy wiec pozwalam sobie zduplikowac tekst i wkopiuje tutaj:
Z ta TV to bez sensu bo nie beda reklamowac...
Ale faktycznie nie robi sie fajnie bo z jednej strony mowia co innego a z drugiej strony nie ma nic oficjalnego.
Moze wiec wyslac cos takiego co ja wlasnie wyslalem, moze w koncu ktos sie ruszy, bo to nie ladnie brac pieniadze za cos czego nie ma. — z calym szacunkiem do pracownikow iSpot nie o was tu chodzi tylko o tych ktorzy tak niefrasobliwie nas w to wszystko wkrecili. Proponuje wysylac takie listy z wymogiem oficjalnego potwierdzenia bo tylko wtedy jest szansa, ze to sie w koncu ruszy:
--------------------------------------------------------------------------------
Do kierownictwa salonu sprzedaży iSpot w ............................
W sprawie usunięcia blokady SIMLock z zakupionego u Państwa telefonu iPhone.
Nr faktury ............. z dnia...... na kwotę ................
Warunkiem zakupu przeze mnie telefonu w Państwa sklepie było całkowite usuniecie blokady SIM lock z zakupionego u was telefonu. Jasno i wyraźnie informowałem przy zakupie, że wymagam aby można było rozmawiać z dowolnej sieci GSM także poza granicami Polski. Do dnia dzisiejszego mimo wykazywanej przeze mnie dobrej woli i wypelnienia procedury nie mogę użytkować zakupionego telefonu!
Decydując się na zakup zostałem jasno i wyrażnie zapewniony przez waszych sprzedawców o szybkim usunięciu blokady przez firmę ERA ze sprzedawanego w waszym punkcie telefonu iPhone.
Zgodnie z zapewnieniem jakie otrzymałem od Państwa w dniu zakupu oraz potwierdzeniem z HotLine Era sposobu postepowania po zakupie telefonu w waszym salonie, na następny dzień zgłosiłem się do salonu firmowego Era w Sosnowcu, tam zgłosiłem telefon wraz z faktura, nr tel i IMEI. Poproszono mnie o cierpliwość.
Z przykrością donoszę, że upływa drugi tydzień od zakup i do dnia dzisiejszego tj. 11 września 2008 r. blokada nie została usunięta w tym czasie BOK firmy Era wielokrotnie zmieniał i nadal zmienia terminy usunięcia blokady.
Obecnie kolejnym terminem podwanym przez firme ERA (nadal tylko w przekazie ustnym) jest czas do połowy września jako ostateczny termin wywiązania się z tego zobowiązania jest to nadal czas nieprecyzyjny i niepotwierdzony oficjalnie przez firme Era jako zobowiązanie w oficjalnych żródłach.
Jestem kompletnie zaskoczony i zupelnie nie rozumiem skąd biorą się takie problemy? Dlaczego Era dopuściła do sprzedaży bez odpowiedniego przygotowania? Z jednej strony pobierane sa ode mnie nie małe pieniadze, a z drugiej po wyjściu z salonu z zakupem sytuacja zmienia się zupełnie inaczej??? W zaistniałej sytuacji czuję się pokrzywdzony i wprowadzony w błąd przez Waszą sieć.
Wobec wielokrotnie zmienianego terminu moje zaufanie i cierpliwość jest już na wyczerpaniu.
Dlatego OSTATECZNIE zwracam się do was jako sprzedawcy o jasne wyjaśnienie tej sytuacji oraz pisemne podanie ostatecznego terminu zdjęcia tej blokady dając mi tym samym prawo wyboru pomiędzy zwrotem, a ew dalszym wyczekiwaniem na prawidłowe działanie telefonu jako telefonu z którego mogę dzwonić?!
Z uwagi na tak długą zwłokę w nieużywaniu zakupionego telefonu zwracam się do Państwa o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji w trybie pilnym.
--------------------------------------------------------------------------------
Jesli to nie pomoże i Era nie zobowiąże się oficjalnie zostaje UOKIK i wzajemna solidarnosc.
A propos solidarnosci to fajnie by bylo gdyby Admin uprzejmie zamiescil jakas mala ankiete ktora zliczyla by ilosc podobnych sytuacji na tym forum bo jak wiadomo od wiekow w kupie sila... o co uprzejmie prosze.
Problem moze byc powazniejszy niz mi sie zdawalo zaraz po dokonaniu zakupu po zapewnieniach pracownikow iSpot, BOK ERY i salonu firmowego... Przeczytajcie sobie naklejke na pudelku iPhona.
Jesli Era sie wyprze moze wygrac tylko spor zbiorowy z nimi.
Teoretycznie! — bo przeciez niezgodnie z zaistnialymi faktami — iPhone moglo opuścić salon iSpot tylko z "minimalnym bezprzewodowym planem taryfowym niezbednym do aktywacji iPhona"...
Posted 11 September 2008 - 18:02
Posted 11 September 2008 - 18:28
Właśnie przez chęci opóźnienia siwizny nie zdecydowałem się na zakup iP 3G. Wczoraj zresztą bawiłem się w iSpocie takowym i za każdym razie jak biorę go do ręki to wydaje mi się tandetniejszy niż 2G przy którym pewnie pozostanę jeszcze przez jakiś czas.
Mam poprzednia wersje tez. Jestem podobnego zdania choc wyglad kwestia gustu i ja jestesm osobiscie posredku to juz wykonanie obudowy wydaje mi nie tak solidne i mam drobne problemy z przyciskami. Ale mi chodzi o "legalny" tel. Jest mi taki potrzebny.
Posted 11 September 2008 - 21:11
Posted 11 September 2008 - 21:26
Posted 12 September 2008 - 18:53
Właśnie przez chęci opóźnienia siwizny nie zdecydowałem się na zakup iP 3G. Wczoraj zresztą bawiłem się w iSpocie takowym i za każdym razie jak biorę go do ręki to wydaje mi się tandetniejszy niż 2G przy którym pewnie pozostanę jeszcze przez jakiś czas.
W którym iSpocie bawiłeś się ip 3g ?
Jakie znacie jeszcze miejsca w Warszawie gdzie można się nim pobawić ?
Posted 12 September 2008 - 19:32
Posted 12 September 2008 - 20:46
Posted 13 September 2008 - 04:36
Posted 14 September 2008 - 15:27
Posted 14 September 2008 - 15:41
Posted 14 September 2008 - 15:42

Posted 14 September 2008 - 17:26
Posted 14 September 2008 - 17:41
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users