Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#176 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 04 czerwca 2009 - 16:28

Jest print window :) cmd+ctrl+f4 i potem space :D

#177 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 04 czerwca 2009 - 17:32

iFilip komputery się*nie starzeją. Są*tak samo dobre jak w dniu, w którym zostały zakupione. I tak naprawdę*to PIII czy też G4 to procesory ciągle nadające się doskonale do typowych domowych zastosowań jak muzyka czy internet. To programistom nie chce się*palcem kiwnąć w optymalizacji kodu, bo przecież wychodzą nowe tanie, procesory...po co się*męczyć. Można się zastanawiać czy przeciętny komputer z Vistą/Leopardem z C2D na pokładzie w typowych zastosowaniach będzie dużo szybszy niż G4 z Pantherem/Win98SE?. Nie mówię tu o zaawansowanych programach, które czasem skorzystają z dobrodziejstw rdzeni. Mowa tu o włączeniu przeglądarki, ile będzie różnicy? 2, 3, 5 sekund. To troszkę*jak z tymi pędzącymi najnowszymi super hiper turbo samochodami, wyprzedzają na 3 pędząc po 160 na krajowej drodze, a potem i tak spotykamy się*na za jakimś*tirem ;) tak samo traktuje komputery. Na codzień spokojnie, 5 sekund mnie nie zbawi, niech sobie podskoczy mi ikonka kilka razy więcej ;) To nie komputery się*starzeją, to użytkownicy dali się*nabrać na wciskanie że musisz mieć bo nowy komputer jest trylion razy szybszy...mój działa ciągle tak samo jak działał w dniu zakupu, nie zauważyłem by nagle stał się*wolniejszy.

#178 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 04 czerwca 2009 - 17:59

Masz bardzo dużo racji. Ale proponuję doświadczenie. Na moim pięcioletnim G5 najnowszy Adobe CS4 chodzi bardzo dobrze. Nie mówię, że chodzi jak rakieta, ale komfort pracy jest. Proponuję zainstalować ten sam pakiet na pięcioletnim pececie z windowsem. Wtedy zobaczysz o co mi chodzi. O tym że najnowszy windows na takim blaszaku nie pójdzie, to już nie będę wspominał. Powiedzmy, że pecet dostał fory i niech będzie XP. :-)

---- Dodano 04-06-2009 o godzinie 19:00 ----
Konrado1984

"Coś ty mnie chyba kłamiesz". Powtórzyłem opisaną kombinację i nic się nie wydarzyło. Nawet nie bardzo wiem o co chodzi.

#179 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 04 czerwca 2009 - 18:02

iFilip - to było cmd+shift+4 i potem space :) sorry za błąd

#180 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 04 czerwca 2009 - 18:03

Masz bardzo dużo racji. Ale proponuję doświadczenie. Na moim pięcioletnim G5 najnowszy Adobe CS4 chodzi bardzo dobrze. Nie mówię, że chodzi jak rakieta, ale komfort pracy jest. Proponuję zainstalować ten sam pakiet na pięcioletnim pececie z windowsem. Wtedy zobaczysz o co mi chodzi. O tym że najnowszy windows na takim blaszaku nie pójdzie, to już nie będę wspominał. Powiedzmy, że pecet dostał fory i niech będzie XP. :-)

---- Dodano 04-06-2009 o godzinie 19:00 ----
Konrado1984

"Coś ty mnie chyba kłamiesz". Powtórzyłem opisaną kombinację i nic się nie wydarzyło. Nawet nie bardzo wiem o co chodzi.

moj powermak daje lepiej niz macbook ;)

#181 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 04 czerwca 2009 - 18:21

Konrado1984

No tak. Mogłem się domyślić. Ale to jednak nie to samo. W dziewiątce klikałeś w okno i robiłeś print po prostu. I komu to przeszkadzało? Mnie nie.

---- Dodano 04-06-2009 o godzinie 19:24 ----
A tak po za tym to mnie Mail wkurza. Korzystam przez niego z Gmaila i kilku innych kont. Synchronizowanie z gmailem trwa jakieś wieki. Porażka. Jak sprawdzam jak jest sieć obciążona przy tym, to mi wychodzi 1 kB/s przy łączu 2 Mb/s. Ktoś to rozumie? Od miesiąca mi się synchronizuje Mailbox "wszystkie".

#182 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 czerwca 2009 - 18:50

"Ale to jednak nie to samo. W dziewiątce klikałeś w okno i robiłeś print po prostu. I komu to przeszkadzało? Mnie nie." a teraz to jak jest w sumie? skrót klawiaturowy i kliknięcie w okno chodzi o to, że jest skrót klawiaturowy?

#183 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 04 czerwca 2009 - 18:57

Ale przecież*kliknięcie w okno nie powoduje wyjścia kartki z drukarki. Trzeba jeszcze otworzyć zrzut ekranowy i go skądś wydrukować, czyli otworzyć kolejny program. Jako, że png otwieram photoshopem, to wydrukowanie okna wiąż się z otwarciem photoshopa.

#184 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 czerwca 2009 - 19:10

ach, chodzi o dosłowne wydrukowanie (print) okna :) cóż, zawsze możesz otwierać png w podglądzie ;)

#185 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 04 czerwca 2009 - 19:13

:-) No tak. W dziewiątce zawsze w ten sposób drukowałem zawartość płyty. A teraz trzeba się nagimnastykować.

#186 sebbulon

sebbulon
  • 190 postów
  • Skądgdzies w Beskidach

Napisano 04 czerwca 2009 - 23:55

O tym że najnowszy windows na takim blaszaku nie pójdzie, to już nie będę wspominał. Powiedzmy, że pecet dostał fory i niech będzie XP. :-)

A ta blaszanka to aby nie starsza ? wlasnie pisze z takiego antyka z 2002 roku z p4, wsadzilem 2 gb ramu, lepsza grafike i vista chodzi mi bardzo przyjemnie, i nawet jakies chałtury video uciagnie .....:lol:

#187 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 05 czerwca 2009 - 08:07

Nie mówimy o instalacji najnowszego softu. Mówię o konfiguracji w jakiej został zakupiony. Jeżeli kupuje AMD K6-2 z Windowsem98, to jeżeli nie wrzucę mu Visty to on się*nie zestrzaje. Jeżeli działa na nim ówczesne wersje oprogramowania, które użytkownikowi wystarczają to ten komputer nie ma prawa się zestarzeć. Podobnie rzecz ma się*w Mac'ach. Oczywiście MacOsX będzie działał lepiej. Ale dajmy spokój, zdziwiłbym sie*gdyby nie działał. Mają kilkanaście konfiguracji sprzętowych. Prawdziwą fuszerką*by było gdyby nie potrafili zoptymalizować systemu na te własne konfiguracje. Podobnie firmy przygotowujące programy na tą*platformę, doskonale wiedzą na czym będzie to działać. Co do G5...złego słowa na te procesory nie powiem :) to świetne maszyny i żałuję że Jobs tak krótko dał się*nimi cieszyć. Komputery się*nie starzeją, 90% osób nie potrzebuje C2D pod maską ani nie potrzebuje najnowszego softu. Większość*osób nawet w zastosowaniach czysto biurowych nie wykorzystuje nowych funkcji programów. Odtwarzacz ma odtwarzać, w edytorze tekstu ma być*możliwość*pisania, zmiana kroju i koloru wstawić*obrazek czasem tabelę i to w zasadzie wszystko. Czy do takich zadań jest potrzebny Quad pod maską czy to już złapanie w sidła marketingu.

#188 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 czerwca 2009 - 08:22

Prosta sprawa wiekszosc z nas posiada maszyny c2d czesc jeszcze g4 g5 wystarczy odpalic maila safari adium do tego jakis openoffice lub inny pakiet biurowy i zerknac jakie jest obciazenie procesora z regoly jest to w okolicach 10% maks, tak naprawde te procki sie nudza w komputerach. Chyba ze ktos gra na kompie lub wykonuje skomplikowane obliczenia typu rendering lub nakladanie efektow.

#189 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 05 czerwca 2009 - 14:55

Sprzet jest dobry tylko programisci coraz bardziej leniwi.

#190 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 czerwca 2009 - 15:20

pewnie że procek jak się nie robi nic skomplikowanego to mu się nudzi dla tego ja zawsze tak sobie porobię aby co najmniej w 90% miał co robić a nie jest trudno to osiągnąć

#191 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 05 czerwca 2009 - 16:29

no tak moje G5 2.0 Adium, iTunes, Opera, Mail, Safari, Mplayer i jakieś 20%. To takie normalne zastosowania...po kiego diabła mi dodatkowe rdzenie?.

#192 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 05 czerwca 2009 - 16:40

Dla plynnosci pracy ? Moj desktop na Athlonie XP 2 GHz nie chodzi tak plynnie - inaczej biorac potrafie sie ladnie zatkac. Pentium M podobnie.

#193 axyon

axyon
  • 141 postów
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Napisano 07 czerwca 2009 - 16:02

Ej musicie mi pomóc!! Chciałem zrobić time machine'a na pendrivie no nie zadziałało. OK nic sie nie stało ale nazwa mojego pendriva zmieniła się z '''KINGSTON'' na ''kopie zapasowe tim machine''. co robić?

#194 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 17:13

Jak dla mnie największą wadą maka, i najbardziej mnie wkurza że nie mogę do mojego mini podpiąć zwykłego mikrofonu.

#195 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 07 czerwca 2009 - 17:58

seb235: Fakt, mogli dać wejście line-in i mikrofonowe. Trzeba albo kupić mikrofon z preampem, albo na USB, albo headset (BT lub USB). Niestety wszystkie rozwiązania są sporo droższe od zwykłego zestawu mikrofon-słuchawki.

#196 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 07 czerwca 2009 - 18:02

Ej musicie mi pomóc!! Chciałem zrobić time machine'a na pendrivie no nie zadziałało. OK nic sie nie stało ale nazwa mojego pendriva zmieniła się z '''KINGSTON'' na ''kopie zapasowe tim machine''. co robić?

Kliknij na ikonie pendrive'a na pulpicie, a po sekundzie jeszcze raz na podpisie ikony (lub wciśnij Enter) i wejdziesz w zmianę nazwy.

#197 spalding

spalding
  • 6 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 08 czerwca 2009 - 11:30

Mnie irytują problemy z Narzędziami Dyskowymi (usuwanie partycji z innym systemem plików)....

#198 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 08 czerwca 2009 - 12:04

Zepsute od włożenia mini jacka gniazdo słuchawkowe, blokujące głosniki wbudowane. Niestety miesiąc po końcu gwarancji. A za jego wymiane 500 zł nie wydam …

#199 jacektoja

jacektoja
  • 150 postów

Napisano 08 czerwca 2009 - 13:58

mnie nic nie wkurza, wszystko ok, tylko mnie winda wkurza, a mac to najlepszy system, nie narzekam, wręcz przeciwnie :)

#200 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 czerwca 2009 - 14:18

Mnie w maku wkurza tylko jedna rzecz mianowicie po macoszemu potraktowana obsluga wszelkiego rodzaju tunerow do satelity ani twinhan ani skystar nic nie chodzi mimo ze wybor tych urzaden jest mizerny nawet na pc. Aktualnie probuje odpalic tv poprzez paralelsy ale zobaczymy bo do tego jest potrzebna obsluga dx9 :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych