Co Cię wkurza w Macu
Napisano 29 maja 2009 - 07:18
Napisano 29 maja 2009 - 07:46

Napisano 29 maja 2009 - 08:00
... To jest wlasnie polityka - nie wybiera sie lepszego produktu dla klienta, tylko stawia na alians miedzy dwoma gigantami. Ja rozumiem, ze zieloni jako pierwsi zaprezentowali swoj cudowny MCP79 firmie Apple, ale to nie zobowiazywalo Apple, aby brac od nich takze GF9600GT, choc pewnie za calosc NVIDIA zazyczyla sobie jednak mniejsza cene. Strategicznie jest dywersyfikowac dostawcow, aby kazdy dostal kawaleczek tortu - wydaje sie to byc takze duzo lepsze dla klienta. Moze dozyje kiedys opcji konfiguracji kart graficznych z dwoch wspomnianych obozow.
W przypadku układu Apple-Nvidia chodziło też o wyczyszczenie magazynów z zalegającego sprzętu.
Świat PC tego nie chciał, to Apple postanowiło tym uraczyć swoich "wyznawców".
Jak też, tak jak ty i pewnie wielu innych chciałbym mieć wybór, a nie przyjmować jedynie słuszne rozwiązania.
Napisano 29 maja 2009 - 08:33
Napisano 29 maja 2009 - 10:24
jakby dali cos wydajnosciowo podobnego do 8800 gt to cena by poszybowala pewnie o 1k zl do gory...
Nie wiem jak cena, ale napewno moglbym uzywac wtedy swojego Maca zamiast zelazka. Firma Sony do swych ultracienkich karbonowych cudenek nie wpycha, nic pokroju GF9600GT, bo dobrze wie jakie mialoby to konsekwencje dla konsumenta jak i samej firmy (czyt. naprawy, reklamacje, narzekania). Apple generalnie ratuje swietnie zarzadzanie energii w OSX - pod Windows lub Linuxem niestety jest juz wyraznie gorzej.
Napisano 29 maja 2009 - 10:51
Napisano 29 maja 2009 - 23:01
Napisano 30 maja 2009 - 03:45
Nie wiem co to definicja ludzi pro, w kazdym badz razie ja z checia pozbylbym sie GF8600GT na rzecz grafiki pokroju ATI 3470/GF9300/9400 itp lub nawet zintegrowanego, jezeli mialbym swiadomosc, ze zauwazalnie wydluzy mi to czas na aku i obnizy temperature obudowy. Zaluje, ze Apple tak stawia na NVIDIE, pomimo tego, ze AMD/ATI jak narazie przoduje w zbijaniu temperatur/coraz mniejszego procesu technologicznego/lepszym zarzadzaniu energia, co w przypadku laptopow Apple jest wciaz punktem krytycznym. To jest wlasnie polityka - nie wybiera sie lepszego produktu dla klienta, tylko stawia na alians miedzy dwoma gigantami. Ja rozumiem, ze zieloni jako pierwsi zaprezentowali swoj cudowny MCP79 firmie Apple, ale to nie zobowiazywalo Apple, aby brac od nich takze GF9600GT, choc pewnie za calosc NVIDIA zazyczyla sobie jednak mniejsza cene. Strategicznie jest dywersyfikowac dostawcow, aby kazdy dostal kawaleczek tortu - wydaje sie to byc takze duzo lepsze dla klienta. Moze dozyje kiedys opcji konfiguracji kart graficznych z dwoch wspomnianych obozow.
Gadasz jak dziecko.
Apple ma najwyzsza marze w branzy, a Ty im chcesz strategie poprawiac?
Wiekszosc konkurentow (lacznie z najwiekszym ilosciowo sprzedawca komputerow na swiecie-HP) nieudolnie probuje nasladowac innowacyjnosc Appla, innowacyjnosc w kreceniu grubej kasy. Apple zrobi "dla klientow" tylko to, co da maksymalny zysk, czasem "to" jest odkrywcze, czasem tylko zgrzytamy zebami. Glosuj portfelem, a zaluj za grzechy.
Napisano 30 maja 2009 - 10:06
Napisano 30 maja 2009 - 12:29
Napisano 30 maja 2009 - 12:38
ależ wybór jestJak też, tak jak ty i pewnie wielu innych chciałbym mieć wybór, a nie przyjmować jedynie słuszne rozwiązania.
kupować/nie kupować
no ludzie... jasne, można narzekać, że sprzęt kiepski, system kiepski, CEO brzydki i chodzi ciągle w tym samym, ale mówienie, że nie ma żadnego wyboru i trzeba kupować - to idiotyzm po prostu
jak się nie podoba - to nie kupuj
kupować i narzekać, że się dostało sprzęt z bebechami jak w opisie to naprawdę głupota
Napisano 30 maja 2009 - 12:40
Napisano 30 maja 2009 - 12:44
Stuffit expander i rozpakujeszrara na macu nie rozpakuje *.* ?
BTW. zamiast pisać co Was wkurza, zaczęliście jałową dyskusję i wydaje mi się że zupełnie niepotrzebną.
Jeżeli ktoś pisze, że element X w mac'u go wkurza, to znaczy że go wkurza i koniec. Żadne dyskusje tego nie zmieną.
Mnie w mac'u wkurza prawie zerowa dostępność części zamiennych.
Pozdrawiam.
Napisano 30 maja 2009 - 13:19
Napisano 30 maja 2009 - 15:58
Stuffit expander i rozpakujesz
BTW. zamiast pisać co Was wkurza, zaczęliście jałową dyskusję i wydaje mi się że zupełnie niepotrzebną.
Jeżeli ktoś pisze, że element X w mac'u go wkurza, to znaczy że go wkurza i koniec. Żadne dyskusje tego nie zmieną.
Mnie w mac'u wkurza prawie zerowa dostępność części zamiennych.
Pozdrawiam.
Masz do wyboru czesci uzywane jak i nowe na allegro, ebay, autoryzowana siec serwisowa, ifixit itd itp Jest wszystko - pozostaje tylko kwestia ceny ! No ,ale przeciez co ktorys post czytam, ze Mac to nie jest sprzet dla biednych ludzi, a jak sie nie podoba to won do budy skladac blaszaka (czyt. PC), wiec generalnie wydanie 4000 PLN na Logic Board u ukochanego resellera to chyba zaden problem ;-)
Przed narzekaniem "co mnie wkurza na Macu" trzeba było najpierw zapoznać się z jego możliwościami (poczytać, przetestować np. w iSpot) i dopiero podejmować decyzję o zakupie. Temat przypomina narzekanie w stylu: kupiłem młotek do wbijania gwoździ i nie da się nim skopać ziemi w ogródku - co cię wkurza w młotku ?
Troche nietrafne porownanie zwazajac, ze to platforma Intela

Napisano 30 maja 2009 - 16:10
allegro - części ? jakie części ? możesz kupić myszkę, albo topcase do mb white

Napisałem powyżej co jest problemem.wiec generalnie wydanie 4000 PLN na Logic Board u ukochanego resellera to chyba zaden problem
Jak już napisałem wcześniej, to mnie wkurza i żadne dyskusje tego nie zmienią.
Pozdrawiam.
Napisano 30 maja 2009 - 16:25

Napisano 01 czerwca 2009 - 22:09
Napisano 03 czerwca 2009 - 00:18
Napisano 03 czerwca 2009 - 11:47
Ale fakt jest taki winda by mi nie wytrzymała prawie 2 lata bez re instalacji.
spokojnie wytrzyma...
na swoim przykladzie od 3 lat zrobilem 2 formaty..
Napisano 03 czerwca 2009 - 12:31

Napisano 03 czerwca 2009 - 14:51
Napisano 03 czerwca 2009 - 15:02
ależ wybór jest
kupować/nie kupować
no ludzie... jasne, można narzekać, że sprzęt kiepski, system kiepski, CEO brzydki i chodzi ciągle w tym samym, ale mówienie, że nie ma żadnego wyboru i trzeba kupować - to idiotyzm po prostu
jak się nie podoba - to nie kupuj
kupować i narzekać, że się dostało sprzęt z bebechami jak w opisie to naprawdę głupota
No więc już napisałem, że nie kupuje.
Uzywam tylko OSX i to mi w zupełności wystarcza.
Oczywiście na półce leży kilka MB, MBP, PB, 2 iMaki, ale niestety mają jedną wadę.
:arrow: Są martwe :!:
Napisano 03 czerwca 2009 - 15:25
Napisano 04 czerwca 2009 - 15:35
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych