Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#151 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 maja 2009 - 07:18

niestety nie hybrid power, niestety gf9400 nie jest wykrywany przez system

#152 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 29 maja 2009 - 07:46

Chodzilo mi to dlaczego Apple wzielo GF9600GT od NVIDII ;)

#153 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 29 maja 2009 - 08:00

... To jest wlasnie polityka - nie wybiera sie lepszego produktu dla klienta, tylko stawia na alians miedzy dwoma gigantami. Ja rozumiem, ze zieloni jako pierwsi zaprezentowali swoj cudowny MCP79 firmie Apple, ale to nie zobowiazywalo Apple, aby brac od nich takze GF9600GT, choc pewnie za calosc NVIDIA zazyczyla sobie jednak mniejsza cene. Strategicznie jest dywersyfikowac dostawcow, aby kazdy dostal kawaleczek tortu - wydaje sie to byc takze duzo lepsze dla klienta. Moze dozyje kiedys opcji konfiguracji kart graficznych z dwoch wspomnianych obozow.

W przypadku układu Apple-Nvidia chodziło też o wyczyszczenie magazynów z zalegającego sprzętu.
Świat PC tego nie chciał, to Apple postanowiło tym uraczyć swoich "wyznawców".

Jak też, tak jak ty i pewnie wielu innych chciałbym mieć wybór, a nie przyjmować jedynie słuszne rozwiązania.

#154 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 maja 2009 - 08:33

nie ma tez co do konca narzekac...9600 w notebooku to nie koniec swiata;] jakby dali cos wydajnosciowo podobnego do 8800 gt to cena by poszybowala pewnie o 1k zl do gory...

#155 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 29 maja 2009 - 10:24

jakby dali cos wydajnosciowo podobnego do 8800 gt to cena by poszybowala pewnie o 1k zl do gory...

Nie wiem jak cena, ale napewno moglbym uzywac wtedy swojego Maca zamiast zelazka. Firma Sony do swych ultracienkich karbonowych cudenek nie wpycha, nic pokroju GF9600GT, bo dobrze wie jakie mialoby to konsekwencje dla konsumenta jak i samej firmy (czyt. naprawy, reklamacje, narzekania). Apple generalnie ratuje swietnie zarzadzanie energii w OSX - pod Windows lub Linuxem niestety jest juz wyraznie gorzej.

#156 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 maja 2009 - 10:51

Wyraznie gorzej moze i jest w stosunku do macosa natomiast 3h w windzie na baterii to i tak jest wynik lepszy od wiekszosci przecietnych lapkow poprzednio mialem asusa n50vn ktory wydajnosciowo byl podobny i tam 2h to byl maks.

#157 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 29 maja 2009 - 23:01

Odnosnie gwaltownego rozpedzania sie wiatrakow przy filmach FLASH to wydaje mi sie, ze problem wyeliminowano w poprawce SMC 1.3 :-) Narazie testuje i jest OK, takze gratulacje dla panow z Cuppertino (jakbym wykrakal).

#158 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 30 maja 2009 - 03:45

Nie wiem co to definicja ludzi pro, w kazdym badz razie ja z checia pozbylbym sie GF8600GT na rzecz grafiki pokroju ATI 3470/GF9300/9400 itp lub nawet zintegrowanego, jezeli mialbym swiadomosc, ze zauwazalnie wydluzy mi to czas na aku i obnizy temperature obudowy. Zaluje, ze Apple tak stawia na NVIDIE, pomimo tego, ze AMD/ATI jak narazie przoduje w zbijaniu temperatur/coraz mniejszego procesu technologicznego/lepszym zarzadzaniu energia, co w przypadku laptopow Apple jest wciaz punktem krytycznym. To jest wlasnie polityka - nie wybiera sie lepszego produktu dla klienta, tylko stawia na alians miedzy dwoma gigantami. Ja rozumiem, ze zieloni jako pierwsi zaprezentowali swoj cudowny MCP79 firmie Apple, ale to nie zobowiazywalo Apple, aby brac od nich takze GF9600GT, choc pewnie za calosc NVIDIA zazyczyla sobie jednak mniejsza cene. Strategicznie jest dywersyfikowac dostawcow, aby kazdy dostal kawaleczek tortu - wydaje sie to byc takze duzo lepsze dla klienta. Moze dozyje kiedys opcji konfiguracji kart graficznych z dwoch wspomnianych obozow.

Gadasz jak dziecko.

Apple ma najwyzsza marze w branzy, a Ty im chcesz strategie poprawiac?
Wiekszosc konkurentow (lacznie z najwiekszym ilosciowo sprzedawca komputerow na swiecie-HP) nieudolnie probuje nasladowac innowacyjnosc Appla, innowacyjnosc w kreceniu grubej kasy. Apple zrobi "dla klientow" tylko to, co da maksymalny zysk, czasem "to" jest odkrywcze, czasem tylko zgrzytamy zebami. Glosuj portfelem, a zaluj za grzechy.

#159 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 30 maja 2009 - 10:06

Nie wnikam w dochody ani cala otoczke marketingowo-reklamowa firmy Apple tylko dostrzegam wady ich innowacyjnie grzejacej sie platformy sprzetowej z punktu widzenia klienta (oraz z racji zawodu jaki wykonuje) widzac jednoczesnie ciekawsze rozwiazania sprzetowe na rynku. Myslisz, ze mniej osob kupiloby Maca majac mozliwosc wyboru miedzy karta AMD/ATI 4xxx a NVIDIA GF9xxx ?

#160 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 30 maja 2009 - 12:29

ale Limo po jaką cholerę to mają*robić??? Wkładali GMA i sprzedaż rosła, wkładają taką*grafikę a nie inną ludzie kupują...po co się*przemęczać skoro wszyscy głosują portfelem wyrażając zdanie że jest super? Może jakby im słupki zaczęły spadać...ale z drugiej strony sprytnie to rozwiązali, najpierw mizerne GMA, to teraz wszystko co nie jest zitegrowaną kartą wydaje się być prezentem na gwiazdkę.

#161 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 maja 2009 - 12:38

Jak też, tak jak ty i pewnie wielu innych chciałbym mieć wybór, a nie przyjmować jedynie słuszne rozwiązania.

ależ wybór jest
kupować/nie kupować

no ludzie... jasne, można narzekać, że sprzęt kiepski, system kiepski, CEO brzydki i chodzi ciągle w tym samym, ale mówienie, że nie ma żadnego wyboru i trzeba kupować - to idiotyzm po prostu
jak się nie podoba - to nie kupuj
kupować i narzekać, że się dostało sprzęt z bebechami jak w opisie to naprawdę głupota

#162 Aryman

Aryman
  • 678 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 30 maja 2009 - 12:40

rara na macu nie rozpakuje *.* ?

#163 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 30 maja 2009 - 12:44

rara na macu nie rozpakuje *.* ?

Stuffit expander i rozpakujesz

BTW. zamiast pisać co Was wkurza, zaczęliście jałową dyskusję i wydaje mi się że zupełnie niepotrzebną.
Jeżeli ktoś pisze, że element X w mac'u go wkurza, to znaczy że go wkurza i koniec. Żadne dyskusje tego nie zmieną.

Mnie w mac'u wkurza prawie zerowa dostępność części zamiennych.

Pozdrawiam.

#164 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 30 maja 2009 - 13:19

Przed narzekaniem "co mnie wkurza na Macu" trzeba było najpierw zapoznać się z jego możliwościami (poczytać, przetestować np. w iSpot) i dopiero podejmować decyzję o zakupie. Temat przypomina narzekanie w stylu: kupiłem młotek do wbijania gwoździ i nie da się nim skopać ziemi w ogródku - co cię wkurza w młotku ?

#165 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 30 maja 2009 - 15:58

Stuffit expander i rozpakujesz

BTW. zamiast pisać co Was wkurza, zaczęliście jałową dyskusję i wydaje mi się że zupełnie niepotrzebną.
Jeżeli ktoś pisze, że element X w mac'u go wkurza, to znaczy że go wkurza i koniec. Żadne dyskusje tego nie zmieną.

Mnie w mac'u wkurza prawie zerowa dostępność części zamiennych.

Pozdrawiam.

Masz do wyboru czesci uzywane jak i nowe na allegro, ebay, autoryzowana siec serwisowa, ifixit itd itp Jest wszystko - pozostaje tylko kwestia ceny ! No ,ale przeciez co ktorys post czytam, ze Mac to nie jest sprzet dla biednych ludzi, a jak sie nie podoba to won do budy skladac blaszaka (czyt. PC), wiec generalnie wydanie 4000 PLN na Logic Board u ukochanego resellera to chyba zaden problem ;-)

Przed narzekaniem "co mnie wkurza na Macu" trzeba było najpierw zapoznać się z jego możliwościami (poczytać, przetestować np. w iSpot) i dopiero podejmować decyzję o zakupie. Temat przypomina narzekanie w stylu: kupiłem młotek do wbijania gwoździ i nie da się nim skopać ziemi w ogródku - co cię wkurza w młotku ?

Troche nietrafne porownanie zwazajac, ze to platforma Intela ;) Mac to nie sterownik PLC, czy ARM lub DSP abysmy mowili o komputerze innego przeznaczenia, ale rozumiem, ze mowa o calosci wraz z OSX ;-)

#166 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 30 maja 2009 - 16:10

ebay/ifixit/autoryzowana sieć handlowa - mnóstwo zachodu, bez 2 tygodni nie podchodź.
allegro - części ? jakie części ? możesz kupić myszkę, albo topcase do mb white ;)

wiec generalnie wydanie 4000 PLN na Logic Board u ukochanego resellera to chyba zaden problem

Napisałem powyżej co jest problemem.

Jak już napisałem wcześniej, to mnie wkurza i żadne dyskusje tego nie zmienią.
Pozdrawiam.

#167 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 30 maja 2009 - 16:25

Leo - mozesz kupic nieraz calego alu case po okazyjniej cenie (raz za czas pojawiaja sie tego typu okazje), zasilacze, pamieci, napedy optyczne slim (nowe i uzywane) z rzeczy najbardziej zawodnych tez sa. Nie jest tak zle jak sie wydaje, aczkolwiek rynek amerykanski jest pod tym wzgledem duzo lepszy, a azjatycki to juz bajka - mozna kupic same chipy :)

#168 mikemaj

mikemaj
  • 769 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 01 czerwca 2009 - 22:09

To, że każdemu leopard włącza się w kilkanaście sekund, a ja podczas włączania mini zdążę zjeść obiad. Podczas odtwarzania czegokolwiek we flashu, gdy kliknę praym przyciskiem, lub rozwinę mnu na menubarze, animacja się tnie (wina przeźroczystości)

#169 arkadiusm

arkadiusm
  • 544 postów
  • SkądKraków / StalowaWola

Napisano 03 czerwca 2009 - 00:18

mikemaj - co do uruchamiania macos w kilka sekund to bajka. Ale fakt jest taki winda by mi nie wytrzymała prawie 2 lata bez re instalacji. Ale zauważyłem, że przy włączonym dysku zewnętrznym mac ma o wiele gorszy osiąg rozruchu.

#170 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 czerwca 2009 - 11:47

Ale fakt jest taki winda by mi nie wytrzymała prawie 2 lata bez re instalacji.

spokojnie wytrzyma...

na swoim przykladzie od 3 lat zrobilem 2 formaty..

#171 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 03 czerwca 2009 - 12:31

mam jednego pc w domu, na win2000 od 4 lat nie widział formatu ;) nie ma zwisów. Działa tak jak ma działać.

#172 mikemaj

mikemaj
  • 769 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 03 czerwca 2009 - 14:51

Wolny dysk w mini + zewnętrzny, chyba niekorzystnie wpływa na czas uruchamiania. Co do Windowsa, to nigdy chyba nie udało mi się go utrzymać w stanie używalności dłużej niż rok.

#173 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 15:02

ależ wybór jest
kupować/nie kupować

no ludzie... jasne, można narzekać, że sprzęt kiepski, system kiepski, CEO brzydki i chodzi ciągle w tym samym, ale mówienie, że nie ma żadnego wyboru i trzeba kupować - to idiotyzm po prostu
jak się nie podoba - to nie kupuj
kupować i narzekać, że się dostało sprzęt z bebechami jak w opisie to naprawdę głupota

No więc już napisałem, że nie kupuje.
Uzywam tylko OSX i to mi w zupełności wystarcza.
Oczywiście na półce leży kilka MB, MBP, PB, 2 iMaki, ale niestety mają jedną wadę.
:arrow: Są martwe :!:

#174 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 czerwca 2009 - 15:25

Mac to komputer i OS X komplet. tak samo jak iPhone to sprzęt + software (i jakoś nikt się specjalnie nie buntuje) jak kupuję oprogramowanie to kupuje się je wraz z licencją, do której się powinno stosować w całości, a nie wybiórczo. inaczej to jest jak np. kupowanie MS Office w wersji studenckiej do firmowego biura

#175 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 04 czerwca 2009 - 15:35

Mnie w maku wkurza, że zrezygnowali z funkcji "print window". Była super przydatna. I komu to przeszkadzało? A Windows nie może wytrzymać 2 lat bez reinstalacji, bo po dwóch latach prawie każdy pecet jest już przestarzały i trzeba kupić nowy. ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych