Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#226 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 27 sierpnia 2009 - 20:31

napisalbym maly wywod ale najpierw ktos obeznany musi mi napisac kilka rzeczy

jak wyglada gwarancja na stacionarne macki? (imac , mac pro)

jak na macbooki ...door to door ?

Czyżby od tego zależało to, co napiszesz w wywodzie? ;) Żeby nie wyszło - cytując "klasyków" ;): dajcie mi komputer a paragraf się znajdzie ;)

#227 Belze

Belze
  • 71 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 sierpnia 2009 - 20:34

tak samo jak na reszte sprzetu 1 rok (ew. apple care - które wg mnie jest o wiele tańsze niż u innych - ok 250zł kolejne 2 lata). zwykla, ograniczona (nie door-to-door)

#228 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 27 sierpnia 2009 - 20:46

Mnie w maku najbardziej wkurza ilosc bzdur ktore musze tlumaczyc za kazdym razem jak ktos (wykle znajomy zabetoniony windziarz albo niedajboze linuksiarz) mnie probuje przekonac ze maki sa do d... - a to nie maja prawego przycisku myszy - a to nie da sie odpalic windowsowych programow - a to nie ma w ogole gier - a to trzeba za wszystko placic stevowi itd itp. Wiekszosc ludzi zgrzyta zebami jak widzi ze stac mnie na kupno sprzetu za 4-5k podczas gdy dla nich lapcok tosziby czy innego fujitsu za 1500 to szczyt marzen i skladanie miesiacami ( -"przeciez moj komp ma te same parametry a kosztowal 2x taniej" powiedzial znajomy a potem zesrala mu sie polroczna bateria a nastepnie po kolejnych 2 miesiacach padl dysk. - moj ma 15 cali i kosztowal 2x taniej" powiedzial inny znajomy a potem sie okazalo ze on w 15 ma taka sama rozdizelszosc co ja w 13 (oblesna wielka plamka i odstepy miedzy pikselami) a bateria trzyma mu 2 godziny. - inny znajomy kupil samsunga omnie bo sie brzydzil iphonem, za 10 dni sprzedawal omnie z obrzydzeniem, iphone ma do dzis. I - nny kupil toshibe 17 cali!!! za 300$ na wyprzedazy w USA po 2 miesiacach padl dysk, po dysku matryca a po matrycy plyta glowna, wiecej czasu sprzet spedzil na naprawach niz w uzyciu. - Powiedzialem znajomemu ze musialem sformatowac dysk po nieudanych machinacjach bootcampem, on caly wyszczerzony - no bedziesz teraz rypac plyty od nowa i ciagnac empetrojki ja na to - nie, bo mam dysk zewnetrzny na firewire ktory trzyma wszystkie moje pliki w inkrementalnym backupie z historia na rok wstecz, co wiecej taka funkcja jest wbudowana w maka ktorego tak nie cierpisz i jak mi cos pieprzenie raz na ruski ro to za godzine mam kompa spowrotem na nogach). Maki wcale nie sa drogie, bo dobre komputery typu dell, lenovo czy vaio tez sa drogie - ludzie przykladaja swoja bieda-miarke czlowieka zarabiajacego 1500 brutto i nie rozumieja ze za jakosc sie placi. A de facto kupuja sprzet za psie pieniadze i w 30-40% przypadkow na tym traca Powtarzaja bez zastanowienia jakeis bzdury z epoki pre-intel. Podobnie jest z tymi ktorzy przecyztali 10 watkow na krzyz w necie i doszli do wniosku ze maki sa awaryjne.

#229 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 27 sierpnia 2009 - 21:02

mnie wkurza chyba tylko napęd - fakt że CD ROM ale potrafi nieraz Findera zawiesić

#230 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 sierpnia 2009 - 21:08

w snow podobno coś z napędem poprawili ;) ale napęd to faktycznie bolączka szczególnie jego głośność

#231 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 27 sierpnia 2009 - 21:22

Także pytam wprost jak się zachowuje laptop w domu ? czy jest sens kupować go do normalnego użytku ? dlaczego wy wybraliście laptopa ?

Kupilem MB white w 2007 gdyz musialem w koncu zmienic kompa. A od znajomego Norwega slyszalem same zalety na temat Apple, a zwlaszcza na temat iMaca "lampki", to by byc na czasie i jednoczesnie skonczyc z era notowania na wykladach dlugopisem i meczenia nadgarstka to postanowilem kupic MB white z prockiem Core2Duo (przeskok z PIII 1ghz).

Zaleta - bardzo cicha praca i duza wydajnosc mimo ze to procki z serii T a nie stacjonarne E (jade na Tigerze)

Wada - jesli sciagasz z torrentow i walczysz o ratio to nie polecam gdyz bardzo bardzo sie nagrzewaja nawet gdy laptop lezy i "nic nie robi".

Dzis glownie pracuje na Power Macu z podpisu, a MB oszczedzam na ciezsze zadania i na randki na wykladach.

#232 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 27 sierpnia 2009 - 21:33

w snow podobno coś z napędem poprawili ;)

ale napęd to faktycznie bolączka
szczególnie jego głośność

no może nie głośność (w moim iBooku prawie go nie słychać),ale to że nagrywane płytki mało kiedy łapie za pierwszym razem,mimo że nie ma najdrobniejszej ryski,niewiem,może to wina jakości cd-r

#233 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 sierpnia 2009 - 22:02

tak samo jak na reszte sprzetu 1 rok (ew. apple care - które wg mnie jest o wiele tańsze niż u innych - ok 250zł kolejne 2 lata). zwykla, ograniczona (nie door-to-door)

dobra bez prowokacji ale:

pc pod tym wzgledem wygrywa;DDD

@feuerfest

dlugiego posta machnales wiec nie bede cytowal ale:

backupy robi sie na pc rowniez;] obraz partycji to nie zadna czarna magia;D

dalej jezeli chodzi o psucie sie sprzetu...

to psuje sie wszystko! nie wazne jaki producent
jak bardzo topowo highendowa rzecz kupimy...moze sie zepsuc

bad pixel na monitorze za kilka tys zl. happens;]

inna sprawa jest to ze taki sprzet mozna zareklamowac;]

i zostanie on naprawiony/wymieniony na nowy;]

Żeby nie wyszło - cytując "klasyków" : dajcie mi komputer a paragraf się znajdzie

hehe...

tak szczegolnie ze moim wieczornym hobby jest siedzenie na macowym forum i wciskanie ludzia
ze jednak pc jest lepsze;]

chyba jednak jestem z epoki windozy xp lupanej formatem i bsod;]]]]

#234 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 sierpnia 2009 - 22:06

Tak tylko że PC i typowego wielkiego komputera to ja nie mam gdzie wstawić i tu jest problem :D

#235 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 27 sierpnia 2009 - 22:06

@shivan - O wyzszosci pecetow nad Apple nie musisz nas przekonywac ;)

#236 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 27 sierpnia 2009 - 22:07

obraz partycji obrazem partyci ale nie automatyczne inkrementalne backupy/diffy

#237 Belze

Belze
  • 71 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 sierpnia 2009 - 22:08

dobra bez prowokacji ale:

pc pod tym wzgledem wygrywa;DDD

nie chciałbym się wdawać w głębszą dyskusję, ale proszę o przytoczenie argumentów ;)

delle, vaio tak jak mb mają podobną kwestię - gwarancja rok, jedyny plus to door-to-door della (nie wiem czy vaio tak nie ma) + przedłużenie, choć droższe o wiele niż apple.

i mówimy o pełnym sprzęcie, a nie podzespołach. imac to taki większy laptop - więc zasada pozostaje taka sama.

#238 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 sierpnia 2009 - 22:18

@shivan - O wyzszosci pecetow nad Apple nie musisz nas przekonywac

hehe problem w tym ze uwazam ze apple potrafi zrobic "sexy" sprzet;D

i jak czepiam sie o ich stacionarki (imac mini mac pro)

to macbooki robia na mnie wrazenie...szczegolnie gdy je postawimy obok jakiegos acera/asusa/hp
czy vbi;DDD

nie chciałbym się wdawać w głębszą dyskusję, ale proszę o przytoczenie argumentów

delle, vaio tak jak mb mają podobną kwestię - gwarancja rok, jedyny plus to door-to-door della (nie wiem czy vaio tak nie ma) + przedłużenie, choć droższe o wiele niż apple.

i mówimy o pełnym sprzęcie, a nie podzespołach. imac to taki większy laptop - więc zasada pozostaje taka sama.

tutaj mala niedokladnosc z mojej strony

bo pisze o stacionarkach/podzespolach

imaca pod taka wlasnie podciagajac;]

z tego wzgledu ze tylko taki sprzet MNIE interesuje

teraz jakies argumenty:

gwarancja średnio:

procesor - 36 miesiecy
płyta głowna - 24 miesiace
pamiec ram - wieczysta?
dysk twardy- 36 miesiecy
grafika - 24 miesiace
zasilacz - 24 miesiace

dobrze ze zwrociles mi uwage...
moge dopisac ze tak to poprostu wyglada z mojej perspektywy jako potencjalnego klienta

#239 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 27 sierpnia 2009 - 22:25

To da się zrobić na każdym systemie ale czasem jest gorsze niż aktualny obraz partycji, mnie np. nie interesują rzeczy które skasowałem, nie interesują mnie wcześniejsze wersje plików... więc wole RAID niż TM. Po co mi trzymać jakiś film w divix którego oglądałem 5 minut i wykasowałem bo był tragiczny?

TimeMachine jest fajne ale żeby miało jakieś sensowne opcje konfiguracyjne to by było nie tylko fajne ale użyteczne (dla większej liczby osóB).

#240 Belze

Belze
  • 71 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 sierpnia 2009 - 22:43

tutaj mala niedokladnosc z mojej strony

bo pisze o stacionarkach/podzespolach

imaca pod taka wlasnie podciagajac;]

z tego wzgledu ze tylko taki sprzet MNIE interesuje

teraz jakies argumenty:

gwarancja średnio:

procesor - 36 miesiecy
płyta głowna - 24 miesiace
pamiec ram - wieczysta?
dysk twardy- 36 miesiecy
grafika - 24 miesiace
zasilacz - 24 miesiace

dobrze ze zwrociles mi uwage...
moge dopisac ze tak to poprostu wyglada z mojej perspektywy jako potencjalnego klienta

argument jedyny słuszny, że potencjalny klient traktuje imaca jako sprzęt stacjonarny, mimo iż z racji zamkniętej konstrukcji i podzespołów technicznie powinien być*traktowany jak laptop

mimo to przedłużenie gwarancji do 3 lat, za marne grosze powoduje, że wychodzi na to samo.
ba, nawet lepiej w przypadku kilku podzespolow pc. pozatym nie muszę rozkręcać, kombinować etc. sprzęt jest całością i na całość mam gwarancję.

zresztą ta rozmowa nie ma sensu, masz jak zauważyłem pogląd wiecznie negatywny, więc wzajemna dyskusja nie ma sensu bo i tak Cie nie przekonam ;)

#241 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 sierpnia 2009 - 22:52

pkos - dlatego może warto nie robić sobie backupu wszystkiego jak leci, tylko tego co chcesz? ja np. wyłączyłem folder downloads, bo tam tyle przypadkowych plików mi ląduje, że to by był bezsens jakich opcji ci brakuje?

#242 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 sierpnia 2009 - 23:22

Takie też się da robić na windows. Ale po co?
Rzadko się zdarza, że pada coś na innej partycji, niż systemowa.
Wystarczy oddzielić system od danych i nie musisz tak często robić kopii.
Z powodzeniem stosuje to Na Windowsie i OSX.
Nie przekonuje mnie to, że na maku nie są potrzebne partycje.
Od lat odzyskuje dane i widzę co ludziom pada. głównie partycje systemowe i to najczęściej pod OSX!

---- Dodano 27-08-2009 o godzinie 22:25 ----

Tak tylko że PC i typowego wielkiego komputera to ja nie mam gdzie wstawić i tu jest problem :D

Są też mniejsze wersje, które wcale nie zajmują miejsca.
Muszę ci kiedyś przywieść swojego do pokazania.

Dołączona grafika

#243 mpConroe

mpConroe
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 sierpnia 2009 - 23:30

Już nie mogę patrzeć jak człowiek sprzedający komputery PC z systemem Mac OS X wiecznie przekonuje ludzi, że Maci są awaryjne (o "znajomych" nie wspominając) a na zastępstwo dla taniego Maca Mini proponuje te czarną skrzynkę niczym bonbox z lat 90tych... (bo szybsza i działa pod OS X - nielegalnie, ale co tam). Jesteś serwisantem, ale to nie upoważnia Cię by ciągle narzekać i zniechęcać ludzi do Maców ("bo mają lejek spod klawiatury na układ zasilania" - czy coś w tym stylu, albo "padają w nich dyski twarde, baterie..." - no jasne, w moim stacjonarnym też padły 3 dyski twarde PC, 2 Seagate i 1 WD). Co mnie wkurza w Macu? Windows się zawiesza...

#244 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 00:13

Są też mniejsze wersje, które wcale nie zajmują miejsca.
Muszę ci kiedyś przywieść swojego do pokazania.

Tak są tylko problem w tym że mi się podobają duże obudowy z łatwym dostępem do wszystkiego, dużą ilością wiatraków w zestawie i niestety wagą.

#245 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 07:07

pkos - dlatego może warto nie robić sobie backupu wszystkiego jak leci, tylko tego co chcesz?
ja np. wyłączyłem folder downloads, bo tam tyle przypadkowych plików mi ląduje, że to by był bezsens

jakich opcji ci brakuje?

Czas odpalania backupu, ściągnąłem jakiś zewnętrzny programik niby działał ale backup się nie przestawił, dopiero drugi program dał radę... ale po jakimś czasie i tak zrezygnowałem z TM.

No i żeby było nadpisywanie plików zamiast pomijania całych katalogów, zdjęcia chcę mieć backuowane, jeden RAW zajmuje mi 14-16MB jeśli obrobię i zapiszę zawsze mogę wrócić do pierwotnego czy do jakiegoś etapu obróbki zapewnia mi to format pliku... a TM będzie mi robiła backup wersji, wolałbym nadpisać plik.

Generalnie to świetny program ale mógłby być sporo lepszy wzbogacając go o kilka dosłownie opcji :)

#246 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 07:40

Już nie mogę patrzeć jak człowiek sprzedający komputery PC z systemem Mac OS X wiecznie przekonuje ludzi, że Maci są awaryjne (o "znajomych" nie wspominając) a na zastępstwo dla taniego Maca Mini proponuje te czarną skrzynkę niczym bonbox z lat 90tych... (bo szybsza i działa pod OS X - nielegalnie, ale co tam). Jesteś serwisantem, ale to nie upoważnia Cię by ciągle narzekać i zniechęcać ludzi do Maców ("bo mają lejek spod klawiatury na układ zasilania" - czy coś w tym stylu, albo "padają w nich dyski twarde, baterie..." - no jasne, w moim stacjonarnym też padły 3 dyski twarde PC, 2 Seagate i 1 WD).

Co mnie wkurza w Macu?
Windows się zawiesza...

Widzę, że czytasz, to co piszę o wadach makówek i jako serwisant, gdybym pisał bzdury, mógłbyś zaprzeczyć, lub udowodnić, że nie mam racji.
Nigdy nie twierdziłem, że maki są całkowicie do D., lecz wskazuję na to, że za te pieniądze, które Apple bierze za maczki, mogli by się bardziej starać.
Kiedyś dostałem zadanie, żeby przenieść makowy komputer do obudowy rack.
Na różne sposoby próbowałem to zrobić.
Jak to zwykle bywa, zacząłem od applowych komponentów.
Po jakimś czasie okazało o wiele prościej zrobić coś takiego z dostępnych modułów innych producentów, bo mamy za mniejsze pieniądze coś lepszego (chodzi o zastosowane komponenty, jak wiesz w makówkach nie są stosowane te najlepsze) i od razu bez zbędnych sprzętowych przeróbek składam wszystko do kupy.
Obudowa, to już kwestia danego człowieka.
Tu Apple nie daje nam większego wyboru. Musimy brać to, co nam łaskawie serwują.
Nie zaprzeczam, że jest to ładnie wykonane.
Ale gdyby się jednak rozszerzyli swój asortyment, nie mieli by problemów z HakIntoshami.
A jak ci się podoba taka obudowa?

#247 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 07:49

Tu Apple nie daje nam większego wyboru. Musimy brać to, co nam łaskawie serwują.

no musimy
pamiętam jak wpadli mi jacyś ludzie do domu, przystawili pistolet do głowy mnie i mojej rodzinie i kazali kupić coś z ich (apple oczywiście) oferty, bo inaczej wiadoma sprawa - pociągną za jeden czy więcej spustów.
najpierw myślałem, że to żart, ale jak mi przestrzelili stopę to jakoś inaczej zacząłem na to patrzeć...

pkos - czyli problemem jest dla ciebie głównie to, że ci się robi co godzinę? (za często, za rzadko?)

#248 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:00

Tak są tylko problem w tym że mi się podobają duże obudowy z łatwym dostępem do wszystkiego, dużą ilością wiatraków w zestawie i niestety wagą.

no! i to jest dobre podejscie!

buda ma pomiescic wszystko co chcesz
ma pomagac w cable menagment
obieg powietrza musi byc dobry
i na koncu...moze byc tez ladna;]

cos o demnie:

atx ktore wczoraj 1 raz zobaczylem i sie chyba zakochalem:D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

teraz cos ala mini w swiecie pc czyli ITX

Dołączona grafika

a w tej zmiesci sie normalny atxowy zasilacz!;]

Dołączona grafika

chodzi o zastosowane komponenty, jak wiesz w makówkach nie są stosowane te najlepsze

mac to pctowy middle end? ...nie ma co pisac ze sa nienajlepsze ...wygladaja na wystarczajace bez fajerwerkow;]

ale do high endu duuzo brakuje;]

wydaje mi sie ze apple walczy innymi rzeczami niz hardwarem;]...na dodatek im sie to udaje
ponadto pamietajcie mocniejszy sprzet>wiecej ciepla>lepsze chlodzenie>wieksza obudowa;D

#249 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:16

Noo. tak sobie właśnie myślę, że ponoć samochód jest "przedłużeniem męskości" vide - moje auto świadczy o tym jakiego mam dużego :D Ciekawe czy to się tyczy obudów do komputerów ;) Duuuuże... Wieeelkieee.. Imponująceeee ;) I żeby niby było schowane ale żeby było widać ;) Bez urazy Panowie ;)

#250 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:18

Roberto zbyt często... ale to się da przestawić. Bardziej brakuje mi opcji żeby jedne katalogi traktować inkrementalnie, a inne po prostu synchronizować. Nie potrzebuję 5 wersji pliku RAW jeśli mogę w tym pliku każdy krok cofnąć, zapisać różne wersje itd. Oczywiście inkrementalne kopie pewnie dla wielu ludzi są dokładnie tym czego potrzebują. ------ Ja tam obudowę trzymam zawsze pod biurkiem więc czy jest duża, mała, ładna, brzydka ma średnie znaczenie... ma być cicha i ma mi dawać w miarę łatwy dostęp do wnętrza, w miarę łatwy bo aż tak często nie grzebię żeby to był krytyczny parametr, chcę mieć także możliwość swobodnej rozbudowy sprzętu a z tym u Apple jest słabo zostaje tylko Mac Pro.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych