Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• This topic is locked This topic is locked
1024 replies to this topic

#901 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 17 September 2012 - 19:30

- wymuszanie na użytkowniku by korzystał z klawiatury i uczył się języka klingońskiego przy tym - brak klawisza delete, proste i codzienne opcje poukrywane pod skomplikowanymi skrótami klawiszowymi z klikiem myszy - zwykle z klawiszami o symbolach ze star treka - dla kogoś kto chce się przestawić z windowsa to jak wchodzenie do pokoju oknem, choć drzwi są otwarte... - brzydkie i męczące wzrok czcionki na ekranach mniejszych niż 27" - funkcja preview bezużyteczna przy podglądzie zdjęć - zaawansowane funkcje wymagają googlowania co za zaklęcia trzeba wklepać w terminal... rejestr może jest przestarzały ale o wiele bardziej intuicyjny przy dokonywaniu zmian

#902 Mirea

Mirea
  • 150 posts
  • SkądNadarzyn, PL

Posted 17 September 2012 - 19:35

Inny rozkład altów na klawiaturze niż gdzie indziej. Muszę robić wygibasy kciukiem aby robić polskie znaczki.

.

Można zamienić klawisze w ustawieniach klawiatury

#903 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 17 September 2012 - 19:42

dm76, prawdopodobnie "wskoczyłeś" w OS X, a nie ewoluowałeś z nim i dlatego. Skróty i terminal, to idealne rozwiązanie dla szybkiej obsługi komputera, tylko trzeba się z tym wychować.

#904 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 17 September 2012 - 19:53

Być może. Ja się wychowywałem od MS DOS 5.0 do win7 :) Wszelkie wpisy i sztuczki z autoexec i config miałem w małym palcu, teraz już nie czas i nie młodość by się terminali uczyć... :)

#905 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 17 September 2012 - 20:08

Przecież terminal i DOS to taki sam wiersz poleceń, tylko samych komend trzeba się nauczyć, a to raptem kilka dni treningu.

#906 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 17 September 2012 - 20:20

Gdyby trzeba było używać tego na co dzień to pewnie tak, a od święta to wiedza nie ma się jak skumulować... i jakoś nie mam potrzeby w nią wnikać już. :) Mac ma być easy to use i tak staram się go traktować.. :) Do podglądu zdjęć zainstalowałem Xee, w ustawieniach klawiatury może się da zmapować delete i już mniej rzeczy będzie wkurzać.

#907 marianns

marianns
  • 6 posts

Posted 21 September 2012 - 20:14

Mnie wkurza, że jestem w ML cały czas zalogowany na facebooku i twitterze nawet jak mam zamkniete przegladarki tylko dlatego ze w ustawieniach mam dodane konta tych portali.

#908 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 21 September 2012 - 20:58

Mnie wkurza, że jestem w ML cały czas zalogowany na facebooku i twitterze nawet jak mam zamkniete przegladarki tylko dlatego ze w ustawieniach mam dodane konta tych portali.

Program „Wiadomości”, przejdź do ustawień (menu Wiadomości -> Preferencje…), zaznacz swoje konto, odfajkuj „Włącz to konto”.

#909 tinyman

tinyman
  • 36 posts

Posted 22 September 2012 - 10:57

[CIACH]

Twój wpis został usunięty jako zupełnie niezwiązany z tematem wątku. Proszę znaleźć wątek traktujący o Twoim problemie i w nim zadać pytanie. renqien

#910 texblues

texblues
  • 125 posts

Posted 30 September 2012 - 11:36

Jak sobie radzicie z wyłączaniem przyspieszania w myszce? Na gładziku tego nie zauważam.

#911 Tranquility

Tranquility
  • 353 posts

Posted 30 September 2012 - 11:39

Jak sobie radzicie z wyłączaniem przyspieszania w myszce? Na gładziku tego nie zauważam.

Kill Mac OS X Mouse Acceleration from the command line
Mouse Acceleration on a Mac – What it is and How to Adjust or Disable it

#912 stansfield

stansfield
  • 20 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 November 2012 - 20:06

Brak współpracy z samba (gdy założone są uprawnienia), rozjeżdżające się stopki w mail (gdy dołożona grafika), problem z ustawieniem domyślnego koloru czcionki dla wiadomości w mail, nieprawidłowo wyświetlająca się czcionka Century Gothic, brak współpracy iCloud z MS Outlook 2011, niemożność prawidłowego zaimportowania wiadomości z Outlook (Windows, Mac OSX) - Thunderbird, O2M nie potrafią właściwie tego zrobić, udaje się zaimportować max 80% wiadomości, często ze złymi datami, tzn wiadomość ze stycznia 2011 po imporcie w mail wyświetla się z datą 15 grudnia 2012)

#913 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 posts

Posted 07 November 2012 - 20:55

Najbardziej to serwis, niekompetentna obsługa w autoryzowanych sklepach. Wkurza mnie to, że Safari odświeża stronę po zrobieniu gestu page-back.

#914 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 07 November 2012 - 21:01

Najbardziej to serwis, niekompetentna obsługa w autoryzowanych sklepach.

To chyba tylko w PL.

#915 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 posts

Posted 08 November 2012 - 15:26

To chyba tylko w PL.

Możliwe. Nie mniej jednak - wkurza mnie, bo korzystam w PL.

#916 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 08 November 2012 - 16:07

[...] Wkurza mnie to, że Safari odświeża stronę po zrobieniu gestu page-back.

Mam to samo, do tego nie wygląda to jak zwykłe odświeżenie, a cofnięcie się w historii wstecz, przy jednoczesnym przeładowaniu tej samej strony (czyli nie mam już możliwości pójścia "wstecz"), a czasami nie ma strony, tylko biały ekran.

Do tego, często po załadowaniu strony linki mogę kliknąć celując ~1cm pod nimi, póki nie przewinę strony choćby odrobinę.

#917 Gruby King

Gruby King
  • 48 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 April 2014 - 11:47

Mnie w moim iMacu wkurza wysoka temperatura Grafiki pod Windowsem 7... zainstalowałem macs fan'a ale przecież nie można w nieskończoność podkręcać obrotów wiatraka... Lubię czasem pograć w BF4, dobrze że tylko czasem bo inaczej coś by się przegżało przegrzało.... :/

#918 Pokalian

Pokalian
  • 99 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 April 2014 - 11:36

Możliwe. Nie mniej jednak - wkurza mnie, bo korzystam w PL.

Ale to nie dotyczy Maca, a iSpota czy innych, z czego moim zdaniem iSpot ma najgorsze podejście do klienta z pośród dystrybutorów na terenie PL.

#919 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 21 April 2014 - 13:25

Mnie wkurza 3 wymiana matrycy w iMacu ,tak brak zastrzezen:D

#920 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 21 April 2014 - 16:08

Mnie ostatnio wkurzyło to, że nie mogę zmienić konfiguracji w moim MB AIR. Dlatego przesiadłem się na Macbooka Pro z możliwością podmiany dysków, napędów na dyski i samodzielnego decydowania o wielkości zainstalowanej pamięci ram.

#921 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 posts
  • SkądPolska

Posted 22 April 2014 - 08:45

Mnie zasadniczo jedynie temperatura przy pracy. Zbyt wysoka.

#922 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 22 April 2014 - 09:41

Iro: ja też programuję i na serio brakowało by mi głównie miejsca na biurku niż ramu czy dysku - bo tylko to w sumie podlega wymianie w starym pro. Większość czasu siedząc w ide czy konsoli to raczej brak odpowiedniej ilości wierszy kodu czy dostępu do narzędziówki by mi przeszkadzał - bo chyba lagów w pisaniu kodu czy zarządzaniu projektem nie miałeś bo to dowolny w sumie komputer robi w idle :) Zwłoka kliku ms przy kompilacji czy odpaleniu projektu to pikuś bo się jej nie robi przecież nonstop, większość czasu siedzisz w kodzie z nosem z cpu w idle, a to braknie np miejsca na ogarnięcie pętli na raz itp. Z resztą podejrzewam że Air nie był też pod względem kompilacji i linkowania zły (mając SSD). Nie wiem co tam programujesz, ale ja mieściłem się na 2GB w Air :) kod to przecież jakiś niewielki ułamek projektu, a w porównaniu z graficznymi i multimedialnymi resourcami to w ogóle jakiś skrawek danych.

#923 krzy_chu

krzy_chu
  • 2 posts

Posted 15 May 2014 - 10:27

Nie można wykonywać operacji na plikach w okienku Open/Save

W Windzie bez problemu da się np. zmienić nazwę pliku w okienku Open/Save. Co więcej można tam przenosić pliki, kopiować je i wklejać.

Na macu nie da rady. Trzeba się przełączyć do findera, od nowa znaleźć lokalizację pliku i dopiero dokonać zmian, po czym wrócić do aplikacji i np. zachować lub otworzyć plik. Straszna strata czasu.

A często np. jak zachowuję plik, to chciałbym zmienić nazwę starej wersji, żeby utrzymać porządek w plikach.

- - - Połączono posty - - -

Aha, no i jeszcze to, że w tychże okienkach Open/Save pliki są posortowane jak chcą (czyli wg nazwy, foldery pomieszane z plikami) - nawet jeśli w Finderze mam ustawione inne domyślne opcje…

#924 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 15 May 2014 - 12:13

Kolega to chyba początkujący, albo "nie chciało się" zapoznać dobrze z Mac OS X.

#925 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 May 2014 - 12:29

Akurat pomieszanie folderów z plikami trochę przeszkadza.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users