@SilentPL - nie chcę całości cytować, bo bez sensu na pół strony wrzucać cytat. Tak, tu masz rację - garmin to żaden smart, ktokolwiek i cokolwiek by o tym pisał. Chociaż ja dostaję zawsze po głowie, na każdej grupie garmina, jak tak piszę, bo jako argument mam zawsze tekst kogoś, że przecież nawet producent, w nazwie, podaje że to smartwatch z iOS tez ma bardzo słabą integrację, przynajmniej nie na takim poziomie, jak ja bym chciał mieć. W każdym razie - jeżeli chcesz mieć AW z dużą ilością danych, to poniżej podaję aplikacje, z których masz praktycznie te same informacje, co z garmina. Niestety każda płatna - część jednorazowo, część w ramach subskrypcji. Chyba kiedyś o tym pisałem już, ale może ktoś skorzysta:
- WorkOutDoors- best of the best do treningu. Jest wszystko, podłączasz czujnik na Bluetooth jaki chcesz, masz mapy offline, generalnie niczego więcej chcieć nie można
- Athlytic - to już znasz, trochę taki Garmin Connect z dużą ilością statystyk i danych, które działają na trochę innych algorytmach niż Garmin, ale jest ok. W mojej ocenie można na to poglądowo patrzeć
- Training Today - posiada m.in. jeden wskaźnik analizujący naszą gotowość treningową. Zmienia się w trakcie dnia
- AutoSleep - pomiar snu. Nie znalazłem żadnej innej lepszej i tak dokładnej. Wykrywała nawet drzemki zanim Apple to wprowadziło natywnie. Działa dużo dokładniej niż jakikolwiek Garmin
- Heart Analyzer - bardzo dobra aplikacja do wszystkich aspektów pracy serca, stref tętna. Robi fajne podsumowania w formie PDF
- Pedometer lub StepsApp - kroki, wyzwania itd. Fajnie wygląda i łączy dane z telefonu oraz zegarka. Przykładowo jak prowadzisz wózek z małym brzdącem to garmin kroków nie liczy, bo algorytm nie działa. Z tą aplikacją działa na AW, bo kroki liczy telefon, a później robi kumulację danych z zegarkiem, w ciągu dnia.
-Strong - to na siłownię. Również lepszej nie znalazłem. Plany, treningi, schematy ćwiczeń, filmiki jak robić dany trening. Dużo opcji jest też bezpłatna
-HealthFit - w sumie od tej to mogłem zacząć. To jest rozbudowana aplikacja natywna Apple, czyli taki Fitness na sterydach. Pozwala na połączenie z profesjonalnymi serwisami sportowymi - Strava, Runalyze, Intervals.icu. Ma również możliwość eksportowania danych w formie plików FIT. O tyle fajne, że jest taka strona FitFiletools, na której po wgraniu treningu w postaci pliki FIT, możesz wrzucić do każdego serwisu, w tym do Garmina i wskazać, że robiłeś to Garminem właśnie. Dzięki temu zaczytują się wszystkie statystyki, Garmin Connect nawet wyświetli i zaliczy to do wyzwań, bo myśli, że trenowałeś urządzeniem Garmina.
-RunGap - aplikacja do migracji danych z każdego portalu na każdy inny portal - ma też opcję fake device, czyli jak wyżej - trenujesz AW, ale zaznaczasz że Garminem i zaliczają się odznaki do Garmin Connect
To tyle, tak w skrócie
Użytkownik damianmajk edytował ten post 20 września 2024 - 10:15