Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Watch Ultra

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
471 odpowiedzi w tym temacie

#426 soczekpl

soczekpl
  • 3 267 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 maja 2024 - 15:19

Zazdroszczę wam, mi Ultra nawet z najmniejszym paskiem latał na ręce ;-) 

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#427 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 161 postów

Napisano 16 maja 2024 - 20:04

Może sprawdź 'chiński odpowiednik' pasków solo loop, tych z gumowanego materiału? Kiedyś kupiłem komplet i ten najmniejszy był turbo mały.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#428 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 858 postów

Napisano 18 maja 2024 - 18:30

Zazdroszczę wam, mi Ultra nawet z najmniejszym paskiem latał na ręce ;-) 

Ja mimo, że mam 188 cm wzrostu to nie mam jakieś pakierskiej łapy. Zwykła ręka, ale mimo to Ultra dużo lepiej u mnie wygląda od zwykłego Apple Watcha.  

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 18 maja 2024 - 18:30

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#429 Zygal

Zygal
  • 303 postów

Napisano 02 czerwca 2024 - 11:51

Właśnie wpadłem na pomysł na zmianę Fenixa 7 Pro na AW Ultra 2

Wiem wiem bateria to inna półka. Ale ja tylko spacery miasta, trochę gór, narty i rower. Oczywiście wszystko amatorsko :)

Mam pytanie czy Ultra wytrzyma dwa dni przy odpalonych aplikacji treningu roweru czy wędrówki po 3/5 godzinach dzienie ?

Bo chyba jeden dzień to spoko.

I jeszcze jedno pytanie bo nie miałem już dawno AP. Czy jest opcja przy odpalonym marszu/wędrówce powrót po śladzie czy coś podobnego z mapą jak to jest w Garminie ?

MBA  M1 2020, iPhone 15 Pro , AirPods Pro, AWU2

#430 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 818 postów

Napisano 02 czerwca 2024 - 15:29

Nigdy nie próbowałem dwóch dni rowerowej wyprawy bez ładowania. Bo zwykle po jednym mam mniej niż 50%. Jeden dzień jest pewny z Ultra, ale już AW 9 żony często nie wytrzymuje dobrej wycieczki. Z tym wracaniem to jest tylko namiastka. Nieporównywalne do Garmina (mam rowerowy Edge, nie zegarek). Natomiast są aplikacje, które mogą wiele - mapy, nawigacja, analizy. Apple watch ultra to przede wszystkim smartwatch - to co w Garminie wypełnia bateria, w AW zajmują dwa głośniki, 3 mikrofony, niezły wibrator, moduł LTE. 

#431 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 877 postów
Napisano 02 czerwca 2024 - 16:39

czy Ultra wytrzyma dwa dni przy odpalonych aplikacji treningu roweru czy wędrówki po 3/5 godzinach dzienie ?

Raczej bez szans. Ultra, czy nie Ultra, jak się odpala jakieś treningi, to trzeba się nastawić na codzienne ładowanie. Mooooże, jakbyś włączył Low Power Mode, to by jakoś dociągnął, ale to trochę bez sensu i bez gwarancji. A i bez treningów, to z tymi 2 dniami jest tak, że albo się uda, albo nie. Ja ładuję codziennie, żeby drugiego dnia nie zerkać nerwowo, czy mi dociągnie do powrotu do domu.

Tak, jak napisał Wojtek, tutaj akcenty są postawione zupełnie gdzie indziej, niż w Garminie. Wbudowana aplikacja Workout jest bardzo podstawowa, a aplikacje innych dostawców, w praktyce wymagają subskrypcji.

#432 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 czerwca 2024 - 21:08

Właśnie wpadłem na pomysł na zmianę Fenixa 7 Pro na AW Ultra 2

Wiem wiem bateria to inna półka. Ale ja tylko spacery miasta, trochę gór, narty i rower. Oczywiście wszystko amatorsko :)

Mam pytanie czy Ultra wytrzyma dwa dni przy odpalonych aplikacji treningu roweru czy wędrówki po 3/5 godzinach dzienie ?

Bo chyba jeden dzień to spoko.

I jeszcze jedno pytanie bo nie miałem już dawno AP. Czy jest opcja przy odpalonym marszu/wędrówce powrót po śladzie czy coś podobnego z mapą jak to jest w Garminie ?

Nie idź tą drogą. Poczytaj od początku moje zamiany garminów na Apple Watch - miałem wiele garminow i AW. Obecnie, od ponad roku, Fenix 7x pro solar sapphire, z krótką przerwą na epix pro 2 sapphire, i na ten moment żadnego powrotu do Apple Watch. Ale może też dlatego, że mam dużo sprzętów i czujników garmina. U mnie wybór bardzo łatwy. 

#433 Zygal

Zygal
  • 303 postów

Napisano 05 czerwca 2024 - 21:54

Na chwilę obecną zostaje przy Fenix 7 Pro. 

Jak poprawią baterię przynajmniej na jakieś 5/6 dni to wrócę do tematu.

MBA  M1 2020, iPhone 15 Pro , AirPods Pro, AWU2

#434 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 858 postów

Napisano 06 czerwca 2024 - 07:24

Nie wiem czy nam wszystkim życia starczy żeby tego doczekać ;)

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#435 MC_

MC_
  • 6 912 postów

Napisano 06 czerwca 2024 - 07:29

Tym bardziej, że Apple zdaje się nawet nie mieć takich ambicji.

• shevchenko1987 lubi to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#436 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 877 postów
Napisano 06 czerwca 2024 - 07:29

Prędzej odchudzą obudowę, niż wydłużą pracę na baterii. Tak samo, jak to ostatnio zrobiono z iPadami. Zwykły Watch, który jest już na rynku od 9 lat, cały czas ma dokładnie ten sam czas pracy na baterii. Tego samego należy się spodziewać po Ultra.

• shevchenko1987 lubi to

#437 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 818 postów

Napisano 06 czerwca 2024 - 09:13

Wczoraj miałem dość długą wycieczkę. Dzień się zaczął z pełną baterią, a od 11 włączyłem trening, który trwał do 20:30 (z półgodzinną przerwą). Rejestrowałem tylko standardową aplikacją, miałem dwie krótkie rozmowy na głośnomówiącym, telefon był cały czas w kieszeni. Efekt - zakończyłem wycieczkę z 8% baterii. AW 9 żony padł wiele godzin wcześniej. Ponieważ sama wycieczka była też na granicy moich możliwości, więc nie narzekam - dał radę, ale bez trudu mogę sobie wyobrazić kogoś, kto już będzie musiał włączać różne tryby oszczędzania, by przetrwać jeden dzień. JEDYNY powód by zmienić AW na nowy model to bateria.

#438 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 877 postów
Napisano 06 czerwca 2024 - 09:21

JEDYNY powód by zmienić AW na nowy model to bateria.

Bateria być może tak, ale nie w tym rozumieniu, że nowy model będzie miał dłużej działającą (to jest mało prawdopodobne), tylko w starym Ci się już na tyle zużyje, że nie będzie trzymała dnia. Ale i to nie jest jedyny powód. Innymi powodami są uszkodzenie, zgubienie, zakończenie wsparcia itp. Ewentualnie jakaś przełomowa funkcjonalność, np. monitorowanie cukru albo ciśnienia.

#439 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 161 postów

Napisano 06 czerwca 2024 - 10:10

Ja jak potrzebuję, żeby mi dłużej potrzymał, ustawiam jasność na 1/3. Wtedy wyciągam te 2 dni, z kilkugodzinnym rowerem. Do codziennego siedzenia mam sobie 3/3, bo jestem ślepa komenda, ale wtedy mnie to mało obchodzi - położę na ładowarkę na godzinę i gotowe.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#440 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 858 postów

Napisano 06 czerwca 2024 - 17:22

https://www.youtube....rts/zmnjLKV4mds emejzing! Ma nawet sklep Play ;)

#441 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 818 postów

Napisano 06 czerwca 2024 - 17:36

Dodam, że po półtora roku zegarek raportuje 88% maksymalnej pojemności. 

#442 MC_

MC_
  • 6 912 postów

Napisano 06 czerwca 2024 - 19:49

Moje AW5 kupione zaraz po premierze aktualnie 81% kondycji. W praktyce oznacza to, ze jak rano założyłem przy 88% to teraz ma 52%.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#443 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 161 postów

Napisano 06 czerwca 2024 - 20:56

Proszę, nie róbmy z tego wątku kolejnego miejsca licytowania się na nieważne procenciki 'kondycji baterii'.

#444 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 915 postów
  • SkądŻory

Napisano 31 lipca 2024 - 19:49

Mam problem, aktualnie, z 15 pro + AW Ultra 2. Gdy mam połączony zegarek z iPhone’em dosyć często przy połączeniu przychodzącym albo w ogóle nie mam dźwięku i wibracji na obydwu urządzeniach, albo jest taki półsekundowy pierd dźwięku z wibracją, i potem znowu nic. Mam to na stabilnym iOS, mam to na becie 18. Problemu nie było jak niecały miesiąc temu miałem jeszcze Garmina, wtedy iPhone miał zawsze dźwięk dzwonka i wibracje, Garmin wibracje.
Pomaga wyłączenie BT, wtedy iPhone za każdym jednym razem ma dźwięk dzwonka i wibracje. Testowałem 20 minut temu z zegarkiem na ręce (2 na 4 głuche połączenia), ze zdjętym (2 na 5), z wyłączonym BT - każde połączenie daje dźwięk i wibracje.
Miałem takie problemy wcześniej na 14 pro i pro max, miałem na 13 pro.
iPhone 15 pro był stawiany od zera, nie z iCloud, Apple Watch tak samo.
Czy ktoś miał ten problem i udało mu się go jakoś rozwiązać? Często mijają mnie połączenia od klientów w pracy, a dla mnie telefon jednak służy w głównej mierze do komunikacji z nimi.
Dzisiaj miałam ochotę wrzucić obydwa syfy pod pociąg…

Użytkownik zboras edytował ten post 31 lipca 2024 - 19:50

„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”

#445 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 sierpnia 2024 - 09:34

@zboras - jesteś chyba jedyną osobą, którą znam, bez problemów na linii Garmin - iPhone ;) A tak na serio - ja chyba tak zawsze miałem, tzn. wielokrotnie miałem sytuacje, że faktycznie ktoś dzwonił, ja nawet nie wiedziałem, że dzwonił, dopiero orientowałem się po nieodebranych telefonach lub wiadomości od tej osoby. W zestawie iphone 14 pro max apple watch ultra oraz apple watch ultra 2. Totalnie losowo to się działo, czasami było idealnie, czasami nie. Ja to mam ochotę wywalić cały ekosystem Garmina na śmietnik, ale to nie miejsce na to :) jak kiedyś narzekałem na apple, to teraz apple przy Garminie to jednak jakaś „stabilność” o ile tak to można w ogóle nazwać. 

Użytkownik damianmajk edytował ten post 01 sierpnia 2024 - 09:35

• zboras lubi to

#446 chrobro

chrobro
  • 171 postów
  • Skądzachodniopomorskie

Napisano 01 sierpnia 2024 - 12:23

Mam problem, aktualnie, z 15 pro + AW Ultra 2. Gdy mam połączony zegarek z iPhone’em dosyć często przy połączeniu przychodzącym albo w ogóle nie mam dźwięku i wibracji na obydwu urządzeniach, albo jest taki półsekundowy pierd dźwięku z wibracją, i potem znowu nic. Mam to na stabilnym iOS, mam to na becie 18. Problemu nie było jak niecały miesiąc temu miałem jeszcze Garmina, wtedy iPhone miał zawsze dźwięk dzwonka i wibracje, Garmin wibracje.
Pomaga wyłączenie BT, wtedy iPhone za każdym jednym razem ma dźwięk dzwonka i wibracje. Testowałem 20 minut temu z zegarkiem na ręce (2 na 4 głuche połączenia), ze zdjętym (2 na 5), z wyłączonym BT - każde połączenie daje dźwięk i wibracje.
Miałem takie problemy wcześniej na 14 pro i pro max, miałem na 13 pro.
iPhone 15 pro był stawiany od zera, nie z iCloud, Apple Watch tak samo.
Czy ktoś miał ten problem i udało mu się go jakoś rozwiązać? Często mijają mnie połączenia od klientów w pracy, a dla mnie telefon jednak służy w głównej mierze do komunikacji z nimi.
Dzisiaj miałam ochotę wrzucić obydwa syfy pod pociąg…

Miałem identycznie.

Finalnie stawiam, że pomogło wyzerowanie zegarka i to on robił problem ( po licznych próbach resetów iphona, zmian oprogramowania,  kopiowania iphona jednego na drugiego - w każdym razie iphone po resecie przywrócony z chmury, zegarek po resecie kopia z chmury i działa 13pro i Ultra 2)

Powodzenia !!!

• zboras lubi to

#447 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 915 postów
  • SkądŻory

Napisano 01 sierpnia 2024 - 13:28

@zboras - jesteś chyba jedyną osobą, którą znam, bez problemów na linii Garmin - iPhone ;) A tak na serio - ja chyba tak zawsze miałem, tzn. wielokrotnie miałem sytuacje, że faktycznie ktoś dzwonił, ja nawet nie wiedziałem, że dzwonił, dopiero orientowałem się po nieodebranych telefonach lub wiadomości od tej osoby. W zestawie iphone 14 pro max apple watch ultra oraz apple watch ultra 2. Totalnie losowo to się działo, czasami było idealnie, czasami nie. Ja to mam ochotę wywalić cały ekosystem Garmina na śmietnik, ale to nie miejsce na to :) jak kiedyś narzekałem na apple, to teraz apple przy Garminie to jednak jakaś „stabilność” o ile tak to można w ogóle nazwać. 

Oj nie, to nie tak że nie było problemów na linii iPhone - Garmin, np. Epix 2 Pro rozłączał mi się jak wlazłem na balkon, a telefon leżał bezpośrednio za oknem na kanapie - w linii prostej jakieś 1-1,5 m.
Nie miałem problemów z powiadomieniami i połączeniami - jak już były połączone.

Miałem identycznie.

Finalnie stawiam, że pomogło wyzerowanie zegarka i to on robił problem ( po licznych próbach resetów iphona, zmian oprogramowania,  kopiowania iphona jednego na drugiego - w każdym razie iphone po resecie przywrócony z chmury, zegarek po resecie kopia z chmury i działa 13pro i Ultra 2)

Powodzenia !!!

Nawet bym ultrę wyzerował gdyby nie to że odpaliłem tą parę jakieś 2 tygodnie temu... Nie lata mi to 2-3-5 miesięcy, tylko "świeżo" sparowane.

#448 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 915 postów
  • SkądŻory

Napisano 02 sierpnia 2024 - 08:16

Póki co przez cały dzień wczoraj i od rana dzisiaj są dźwięki i wibracje połączeń. Pomogło chyba (chociaż to dziwne) wyłączenie BT w ogryzkofonie przedwczoraj i potem włączenie na nowo...

#449 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 sierpnia 2024 - 09:19

@zboras - rozłączanie Garmina (miałem tych zegarków kilkanaście i jeszcze, niestety, mam 7x pro Solar Sapphire) to norma ;) czekam na AW ultra 3, o ile w ogóle coś nowego będzie. Bo ja mam dosyć dużą cierpliwość, ale sprzęty Garmina obecnie to jest komedia w kilku aktach. To już wolę to, jak mi działał AW ultra/ultra 2 - czasami miałem takie akcje jak Twoje, ale ogólnie to działało. Obecnie, jak idę na trening, z paczką gadżetów i czujników Garmina, to nawet nie wiem, czy jak wrócę, to będę miał trening w Garmin Connect. Bo albo się wszystko rozłączy i już nie połączy, albo zrestartuje co chwilę, już nie pisząc o wymianie danych między zegarkiem a komputerkiem edge i aplikacją Garmin Connect. Synchronizacja trwa wieki - ostatnio ponad 30 minut, a i tak do zegarka nie przeszły spalone kcal i minuty aktywności. Przerost formy nad treścią, po prawie roku użytkowania tylko Garminów - taki mam krótki wniosek. No ale wiem, że to nie post o tym, więc taki offtop. 

Użytkownik damianmajk edytował ten post 02 sierpnia 2024 - 09:20

#450 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 915 postów
  • SkądŻory

Napisano 02 sierpnia 2024 - 12:00

@damianmajk u mnie się synchronizowało wszystko w connect w telefonie + było widoczne w apce fitness, ale ja miałem tylko zegarek, a treningów mam zaledwie parę w tygodniu - piłka nożna 1-2x (i tutaj nie kumam czemu Apple Watch nie rysuje mapy?), jakiś rower 2-3 x, latem łażenie po górach w weekend. Restartów żadnych nie było, raczej mi zawsze zegarek działał. Powiadomienia miałem zawsze na czas, a jak miałem go połączonego z S24U to powiadomienia potrafiły przychodzi kilka sekund później niż te w telefonie. Złego słowa - poza rozłączaniem - nie powiem na Garmina.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych