Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Watch Ultra

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
471 odpowiedzi w tym temacie

#401 michasp

michasp
  • 104 postów
  • SkądSanok

Napisano 12 grudnia 2023 - 20:27

Panowie, na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego AW Ultra? Planuję kupić, waham się pomiędzy 1 a 2 - budżet jest, na FB/Marketplace same lipne smartwache, ale w okolicy Sanoka, skąd pochodzę jest kilka godnych uwagi na OLX. Ceny są ok. 2500-2800 za 1, ok 3600 za 2 - w sumie niedużo trzeba dołożyć do nowego. Ale używki są w dobrym stanie - podpowiedzcie o co zapytać, co sprawdzić ?

#402 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 818 postów

Napisano 12 grudnia 2023 - 21:04

Po pierwsze by był prawdziwy, są badziewia o wyglądzie Ultra, bez odbioru własnego bym nie kupił. Po drugie by nie był naprawiany (otwierany) - ale jęk to sprawdzić ? I po trzecie bateria - Ultra w menu ustawień pokazuje stan bateriii. Trzeba sprawdzić głośniki, mikrofony, pokrętło.  A rysy to już kwestia gustu. 

#403 michasp

michasp
  • 104 postów
  • SkądSanok

Napisano 12 grudnia 2023 - 21:18

Dzięki za info. Czyli trzeba szukać albo od kogoś pewnego (u nas na forum na bazarku słabo z AWU) - albo kupić nowy. OLX to zawsze loteria. No chyba, że jest ostatecznie na gwarancji.

#404 TonyHighfinger

TonyHighfinger
  • 6 postów

Napisano 15 grudnia 2023 - 14:15

1. Radzę uważać na oferty na olx w cenach rzędu 2000. Trafiłem na dwie oferty pod rząd, gdzie odsyłali mnie do oferty na „allegro lokalnie”, które było fejkową domeną. Nie dajcie się naciąć.

2. Mam pytanie. Mam ultra 1 gen i w ustawieniach LTE wyświetla się komunikat:

„ Ten Apple Watch nie obstuguje sieci komórkowej T-Mobile.pl w tym regionie.
Apple Watch mozesz uzywac tylko z planami certyfikowanymi przez Twojego operatora
i dla Twojego regionu. Aby uzyskac wiecej
informacji na temat planów komórkowych dla
Apple Watch, odwied strone https:// www.apple.com/watch/cellular.”

Czy to oznacza, że nawet jak wykupię multisim, to nie będzie działał eSIM na zegarku?

3. Polecam pasek od spigena - jest wygodniejszy od alpine i trail.

#405 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 818 postów

Napisano 15 grudnia 2023 - 16:25

Mi w kupionym w polskim Apple Store Online AW Ultra pięknie działa usługa T-Mobile Polska. Do zegarka "ładuje" się nie zwykły e-sim, ale specjalną usługę do Apple Watch - w tMobile to multisim. Wszystko dzieje się przez aplikacje i albo twoja umowa pozwala na dodanie planu dla zegarka albo nie. Może masz zegarek z blokadą aktywacji albo z innego kraju (USA) - zegarki z USA mają modem na inne pasma i działają tylko w USA, Kanadzie, Meksyku i Puerto Rico. W innych krajach też, ale bez LTE. Z tego co wiem, nie dotyczy to Ultra 2 i AW 9, tylko starszych (dla nowych oddzielna wersja jest na Chiny) ale niech mnie kto sprawdzi. Jak twój jest z USA to pewnie mam rację.

#406 TonyHighfinger

TonyHighfinger
  • 6 postów

Napisano 15 grudnia 2023 - 17:35

Po numerze modelu odkryłem, że jest z ameryki północnej (kupowałem jako powystawowy). Czy ktoś może potwierdzić, że nie będzie działał LTE?

#407 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 877 postów
Napisano 15 grudnia 2023 - 21:13

Jak kupiłeś „powystawowy” (niesamowite, że wciąż łowią klientów na ten numer), to nikt nie będzie Ci w stanie potwierdzić czegokolwiek na temat tego zegarka.

#408 TonyHighfinger

TonyHighfinger
  • 6 postów

Napisano 15 grudnia 2023 - 21:38

Dlaczego? Jest oryginalny, wszystko działa jak do tej pory, kupowany prosto ze sklepu z paragonem z roczną gwarancją, jest opisany model. Jedyne co, to że teraz zobaczyłem że ten model to Ameryka. Nie miałem pojęcia, że na takie coś trzeba zwrócić uwagę

#409 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 877 postów
Napisano 15 grudnia 2023 - 21:59

To jest wątek o konkretnym urządzeniu, nie o tym jak nie kupować, więc powiem tylko tyle, żebyś sobie wpisał choćby w forumową wyszukiwarkę „powystawowy”. Zresztą nie mam siły ani ochoty po raz milionowy komentować tego samego lepu na łowców okazji.

#410 ali_cja

ali_cja
  • 249 postów

Napisano 16 grudnia 2023 - 11:47

Dlaczego? Jest oryginalny, wszystko działa jak do tej pory, kupowany prosto ze sklepu z paragonem z roczną gwarancją, jest opisany model. Jedyne co, to że teraz zobaczyłem że ten model to Ameryka. Nie miałem pojęcia, że na takie coś trzeba zwrócić uwagę

Załóż temat w dziale Giełda->Zakupy, reklamacje. Gdy podasz więcej danych o zakupie (w tym: data nabycia, sprzedawca), spróbujemy, jeżeli będzie to możliwe, problem rozwiązać.
  • winmaciek lubi to

#411 TonyHighfinger

TonyHighfinger
  • 6 postów

Napisano 17 grudnia 2023 - 07:48

Dzięki, dogadałem się ze sprzedawcą, że przyjmie zwrot mimo upłynięcia 14stu dni. Odeślę i jak przyjdą z powrotem pieniądze, to kupię nowego prosto ze sklepu. Mam dość niespodzianek.

#412 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 stycznia 2024 - 12:19

Jakby kogoś interesowało - bo widzę, że grupa AW ultra/ultra 2 powoli umiera, to RunGap ma już możliwość przesyłania danych do Garmin Connect, nawet z dwustopniową weryfikacją. Działa również tzw. fake garmin, czyli nadal można wgrywać treningi np. ze stravy, a jako źródło RunGap zmieni automatycznie na zegarek Garmina - chyba forerunner. Dzięki temu nadal można łapać odznaki garmina i brać udział w różnych wyzwaniach. 

Przy okazji TrainingPeaks wpadł już na AW, co ułatwia systematyczne treningi pod konkretne starty - są sugestie treningów, bardzo podobnie jak to ma miejsce w garminie.

#413 PatrykkB

PatrykkB
  • 4 postów

Napisano 15 lutego 2024 - 14:04

Cześć Wszystkim,

stary i wysłużony Polar idzie do szuflady, padło na AW Ultra (chyba, bo ciągle toczę wewnętrzną walkę między nim a Epixem 2, ale to odrębna historia..).

Mam kilka pytań do zaawansowanych użytkowników AW Ultra:

1. Bieganie - jaka apka? Wyczytałem, że workoutdoors jest w porządku i pokazuje w przejrzysty sposób całkiem sporą ilość danych. 

2. Góry / hiking - jak wyżej, rozumiem, że workoutdoors też daje radę.

3. Tenis - j/w

Jako, że jestem fanem prostych rozwiązań (w Polarze jedna apka do wszystkiego), przeraża mnie myśl, że miałbym korzystać z różnych apek dla różnych aktywności. Chciałbym korzystać właśnie tylko z jednej apki do sportów. Czy ktoś, kto korzysta z workoutdoors mógłby się podzielić spostrzeżeniami? Czy jest dobrze zintegrowana z zegarkiem, apką telefon, czy "zastępuje" domyślną aplikację sportową w AW.

Z góry dziękuję.

#414 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 877 postów
Napisano 15 lutego 2024 - 14:20

Jeżeli zegarek ma Ci służyć przede wszystkim do śledzenia aktywności sportowych, to wybierz Garmina. Na AW nie ma jednej uniwersalnej aplikacji do wszystkich sportów. Sam używam kilku apek:

1. Bieganie - wbudowana Workout. Próbowałem też Workoutdoors ale ostatecznie ją porzuciłem m. in. z powodu, że nie obsługuje AOD.

2. Wędrówki górskie itp. - Footpath, bo umożliwia załadowanie GPX-a i podążanie śladem.

3. Narty - Slopes, bo jako jedyna daje dobre statystyki, rozróżnia podjazdy wyciągiem itd.

4. Monitorowanie ogólnego stanu wytrenowania i kondycji - Athlytic.

5. Ponadto RunGap do synchronizacji z innymi serwisami np. Garmin Connect.

A i tak na rowerze używam urządzenia Garmin Edge, bo wygodniej.

Jak widzisz, jest tego trochę. AW to nie jest zegarek sportowy i nie próbuj o nim myśleć w ten sposób, bo się rozczarujesz.

#415 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 161 postów

Napisano 15 lutego 2024 - 14:34

> A i tak na rowerze używam urządzenia Garmin Edge, bo wygodniej

Z ciekawości, puls czym mierzysz? Opaską?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#416 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 877 postów

Z ciekawości, puls czym mierzysz? Opaską?

Tak

#417 PatrykkB

PatrykkB
  • 4 postów

Dziękuję za wyjaśnienie. Zegarek nie tylko i nie przede wszystkim do sportów, stąd dylemat.. :) 

Chciałem jeszcze podpytać - jak w przypadku kilku apek wygląda synchronizacja danych? Przykładowo, biegając z Workoutdoors rezultat biegania "zapisuje się" automatycznie na wbudowanej Workout?

#418 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 877 postów
Napisano 15 lutego 2024 - 14:44

jak w przypadku kilku apek wygląda synchronizacja danych? Przykładowo, biegając z Workoutdoors rezultat biegania "zapisuje się" automatycznie na wbudowanej Workout?

Tak. Przy czym nie wszystkie detale każdego sportu są obsługiwane przez HealthKit. Np. Jak zarejestrujesz dzień jazdy na nartach w Slopes, to w tej aplikacji będziesz mieć wszystkie statystyki, rozbicie na każdy zjazd, a jak to wyląduje w Apple Fitness, to tam już jest tylko ogólne podsumowanie.

#419 PatrykkB

PatrykkB
  • 4 postów

Napisano 15 lutego 2024 - 15:39

Dziękuję. A w drugą stronę? Gdy używam domyślnej apki do nart / biegania, to później mogę podejrzeć szersze statystyki w Slopes / Workoutdoors? 

#420 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 877 postów
Napisano 15 lutego 2024 - 15:40

Nie.

#421 PatrykkB

PatrykkB
  • 4 postów

Napisano 22 marca 2024 - 14:53

Chciałem jeszcze podpytać jak wygląda, a raczej jak wpływa na baterię streamowanie muzyki ze Spotify podczas treningu, korzystając z Cellulara. Czy gdy nie mam przy sobie telefonu, włączoną transmisję danych, jak bardzo drenuje to baterię? 

#422 maniek0928

maniek0928
  • 10 postów

Napisano 21 kwietnia 2024 - 09:01

Czy wie ktoś czy jest w ultra 2 termometr wskazujący temperaturę ciała i jak tego szukać bo nie mogę znaleźć 

#423 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 818 postów

Napisano 21 kwietnia 2024 - 09:14

Nie ma termometru, który ci pokaże np. 36,6. Zegarek przez pewien czas zbiera dane, i potem z aplikacji zdrowie na telefonie zaczyna pokazywać odchylenia od średniej. To się przydaje jak śledzisz cykl owulacyjny ale też wskaże podwyższoną temperaturę. Ale nie w sposób bezwzględny. 

#424 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 161 postów

Napisano 21 kwietnia 2024 - 15:02

Kupiłem Ultra 2 w poniedziałek i jestem zachwycony. Rzeczywiście 'zwykły' AW wygląda przy tym jak zabawka, zwłaszcza jak się jest 'dużym' (tak, to znaczy 'grubym') typem.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#425 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 858 postów

Napisano 16 maja 2024 - 12:33

Mam podobne odczucia. Teraz czuje, że mam zegarek na ręce, a nie jakiś odpustowy sikor. 

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych