Nie mam Ultra, ale się wypowiem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Te rzeczy akurat w sumie odnoszą się do innych modeli zegarka.
1. Watch korzysta z LTE najmniej jak się da. Jak ma połączenie z iPhonem, to nie będzie się łączył z LTE (moim zdaniem).
2. Jasność jest automatyczna, ale można sobie ustawić, na jakim poziomie ten automatyzm ma być (trzy poziomy do wyboru – ciemniej, średnio i jaśniej; to te kreseczki w ustawieniach). Nie da się (o ile wiem) ustawić jakiejś jasności na sztywno (i bardzo dobrze, już widzę płacze, że „zegarek mi trzy godziny na baterii trzyma, gupie Apple”).
3. Trochę obciąża, ale w modelu Ultra to nie będzie problemem. Na moim dosyć mocno zużytym już Series 5 (ma ponad 2 lata) mam włączone AoD i generalnie tyle ile potrzebuję, to mi przeżyje. Większość dnia i tak siedzę przy biurku, to podładowanie się wtedy nie robi mi różnicy.
Apple zrobiło to o tyle sensownie, że częstotliwość odświeżania w tym trybie to jedynie 1 Hz.
Aczkolwiek da się to trochę zoptymalizować. Jest akcja w skrótach do wyłączania i włączania AoD. Ja mam to tak zautomatyzowane u siebie, że jak jadę samochodem, to AoD się wyłącza (bo jak prowadzę, to nie potrzebuję patrzeć na gadżety). Po wyjściu z auta, jak wyłączę tryb skupienia, samo mi przeskakuje z powrotem na tryb z AoD. Z internetu wynika, że do tego przycisku da się dowiązać skróty, także włączenie/wyłączenie AoD też powinno się dać dodać.