Rzeczywiście, kompletnie bez sensu. Nie radzą sobie w Jabłuszku z ustawieniem tych rzeczy nawet na tarczach wgranych do iPhone'a, nie mówiąc już o firmach zewnętrznych.
Apple Watch Ultra
Napisano 04 stycznia 2023 - 21:50
Napisano 05 stycznia 2023 - 11:17
Rzeczywiście, kompletnie bez sensu. Nie radzą sobie w Jabłuszku z ustawieniem tych rzeczy nawet na tarczach wgranych do iPhone'a, nie mówiąc już o firmach zewnętrznych.
Nie radzą, bo to taki naciągany zegarek sportowy. Wielokrotnie pisaliśmy już tutaj, że to głównie smartwatch. Ma jakieś funkcje sportowe, które raczej są dla początkującego amatora, nie urażając nikogo - i to każdy AW, niezależnie jaki weźmiesz, bo ultra nie ma kolosalnych zmian vs zwykły AW. Już sam fakt jakie są proponowane wyzwania, w aplikacji fitness lub te słynne, zamykające się kółeczka, o których też pisałem, wiele o „sportowym” przeznaczeniu AW mówi. Jak ktoś rusza się 2 razy w tygodniu, to może to ma jakieś znaczenie, że akurat zamknie kółko niebieskie - na nogach, czy jakoś tak
- adamski.ab lubi to
Napisano 14 stycznia 2023 - 21:45
Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie ładowarki indukcyjnej dołączonej do do zegarka - ultra
Korzystam z zegarka od kilku miesięcy. Ładuje najcześciej w domu rano co 2-3 dni - mam tak manię że staram się trzymać naładowanie baterii w przedziale 25-80%
Ładowarka indukcyjna dołączona do zegarka jest jakas kosmiczna hehe
Po pierwsze w oplocie materiałowym . Po drugie na stronie appla nie do kupionia.
No i najważniejsze łąduje jak szalona - srednio w ciągu 10 minut 20% baterii
Od pewnego czasu mam zestaw do zegarka rezerwowy - zakupiony w Cortlandzie - 30cm -koncówka indukcji- stalowa - na usb C.
No i ta ładowarka ładuje 4x wolniej - 10 minut ładowania - 5% baterii - co potwierdziłem też w media markt na innym zestawie
Obie ładowarki podłączone do najnowszej koncówki sieciowej Appla.
Z czego taka różnica szybkości ładowania wynika oraz gdzie można kupić luzem??
Jak szybko u was zegarek się ładuje ??
Napisano 28 stycznia 2023 - 16:04
Użytkownik damianmajk edytował ten post 28 stycznia 2023 - 16:04
- winmaciek i Mikołaj Maciejko lubią to
Napisano 28 stycznia 2023 - 16:17
Napisano 28 stycznia 2023 - 16:20
Mnie ostatnio tak wzięło na Ultrasa Tylko mój nadgarstek ma jakieś 16 cm i boję się, że będzie za duży... Mierzyłem niby w sklepie, ale wiadomo, jak to jest "na gorąco"
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 28 stycznia 2023 - 16:26
Wydawało mi się, że wróciłeś do Garmina?
No tak, ale jedno nie wyklucza drugiego przecież. Gdzieś pisałem wcześniej, że akurat na tym zależało mi bardzo. Skoro to działa, bez żadnego problemu, to może ultra zostanie. Nie ma idealnego zegarka. Im więcej siedzę na dedykowanych, sportowych forach, tym częściej wiedzę jak ludzie zmieniają te zegarki częściej niż ja. Ciekawostka taka, że jednak dużo ludzi zrezygnowało z fenixa 7x SS, epixa 2 czy nawet enduro 2, właśnie na rzecz AW ultra.
Mnie ostatnio tak wzięło na Ultrasa Tylko mój nadgarstek ma jakieś 16 cm i boję się, że będzie za duży... Mierzyłem niby w sklepie, ale wiadomo, jak to jest "na gorąco"
Mam niewiele więcej
Napisano 28 stycznia 2023 - 16:39
No tak, ale jedno nie wyklucza drugiego przecież. Gdzieś pisałem wcześniej, że akurat na tym zależało mi bardzo. Skoro to działa, bez żadnego problemu, to może ultra zostanie. Nie ma idealnego zegarka. Im więcej siedzę na dedykowanych, sportowych forach, tym częściej wiedzę jak ludzie zmieniają te zegarki częściej niż ja. Ciekawostka taka, że jednak dużo ludzi zrezygnowało z fenixa 7x SS, epixa 2 czy nawet enduro 2, właśnie na rzecz AW ultra.
Tak, spoko, po prostu wydawało mi się, że się go już pozbyłeś. Ale to drobiazg, bardziej byłem ciekawy, co Cię skłoniło do powrotu do AWU. Muszę przyznać, że ostatnio też zacząłem go używać, a swojego starszego Fenixa oddałem dziecku. Póki co spoko, jednak prawdziwym testem będą zbliżające się ferie. Mam nadzieję, że Ultra wytrzyma na baterii cały dzień jazdy na nartach. Ekran mogę mieć wyłączony, nie zależy mi, ale chciałbym móc rejestrować zjazdy.
Na rower zostaje Garmin Edge, więc niestety efekt uboczny jest taki, że będę w 2 systemach jednocześnie. Poustawiałem sobie synchronizację przez RunGap, ale to jednak nie to samo, co natywna obsługa.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 28 stycznia 2023 - 16:51
Napisano 28 stycznia 2023 - 17:18
Edge też miałem - 1030 Plus z czujnikami kadencji i dystansu, ale mało tego używałem i sprzedałem. AW ultra bez problemu wytrzyma cały dzień jazdy na nartach, o to akurat martwić się nie musisz. Pisałem już tutaj, że mam 4-5 jednostek treningowych w tygodniu. Bateria spokojnie starczy na 2 dni i 2 noce. Telefonu nigdy ze sobą nie mam, podczas treningu.Tak, spoko, po prostu wydawało mi się, że się go już pozbyłeś. Ale to drobiazg, bardziej byłem ciekawy, co Cię skłoniło do powrotu do AWU. Muszę przyznać, że ostatnio też zacząłem go używać, a swojego starszego Fenixa oddałem dziecku. Póki co spoko, jednak prawdziwym testem będą zbliżające się ferie. Mam nadzieję, że Ultra wytrzyma na baterii cały dzień jazdy na nartach. Ekran mogę mieć wyłączony, nie zależy mi, ale chciałbym móc rejestrować zjazdy.
Na rower zostaje Garmin Edge, więc niestety efekt uboczny jest taki, że będę w 2 systemach jednocześnie. Poustawiałem sobie synchronizację przez RunGap, ale to jednak nie to samo, co natywna obsługa.
Ekosystem mnie skłonił stety/niestety + esim. Trening z telefonem był dla mnie coraz bardziej męczący - tylko tak garmin robi live track, np. podczas biegania czy jazdy rowerem. AW ultra daje też coraz więcej możliwości, dzięki nowym aplikacjom. Body battery z Garmina zastępuje mi w zupełności Training Today albo Anthlytic, gdzie również jest gotowość do treningu, na podstawie zmienności HRV plus tętna spoczynkowego. Także sporo zmieniło się w samej aplikacji trening, po wejściu nowego watchOS.
Użytkownik damianmajk edytował ten post 28 stycznia 2023 - 17:24
Napisano 28 stycznia 2023 - 21:57
Dziś byłem na uroczej wycieczce skiturowej trwającej 6 godzin. Nawigacja, rejestracja trasy, żadnych oszczędności, pełna jasność, ale iPhone w kieszeni. Teraz 53% zostało. Super jest wyraźna mapa na nadgarstku - używałem programu workoutdoors - szczególnie jak szliśmy przez zimowy las na przełaj.
Napisano 28 stycznia 2023 - 23:06
iPhone w kieszeni na nartach nie jest dla mnie żadnym problemem. Używałeś jakiejś dedykowanej apki, czy standardowej Trening? Planuję rejestrować za pomocą apki Slopes. Ktoś ma z nią jakieś doświadczenia?Dziś byłem na uroczej wycieczce skiturowej trwającej 6 godzin. Nawigacja, rejestracja trasy, żadnych oszczędności, pełna jasność, ale iPhone w kieszeni. Teraz 53% zostało. Super jest wyraźna mapa na nadgarstku - używałem programu workoutdoors - szczególnie jak szliśmy przez zimowy las na przełaj.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 28 stycznia 2023 - 23:07
Napisano 29 stycznia 2023 - 08:03
Napisano 29 stycznia 2023 - 11:15
Używałem Workoutdoors. Slopes też używam, ale z Ultra na razie tylko rower, bieganie, skitury lub wycieczki piesze. Realnie wczoraj był najdłuższy trening. Ekstrapolując 10h to nie powinien być problem. Problem jest taki, że poza bieganiem, to jest problem z sensownymi aplikacjami. Skitury ma (znanych mi) tylko Bergfex (ma też Strawa, ale odrzuca mnie jej społecznościowy wymiar). W ulubionych apkach włączam wędrówkę na podejście i przełączam na narty na zjazd. Inaczej trudno mieć dobre dane wysokości i do tego szybkość zjazdu i nawigację. Jeszcze gorzej z rowerem enduro, bo nie znalazłem apki, która tak jak aplikacje narciarskie, wykrywa jazdę wyciągiem. Są za to jakieś dziwne sporty typu petanque.
Dzięki! Sorry, nie zauważyłem wcześniej, że już podawałeś nazwę apki. Ja od 2012 roku tylko na Garminach, to mój pierwszy AW, jeszcze się docieramy. Na rowerze to w moim przypadku raczej nie ma opcji, żeby odejść od Garmina, z 2 powodów:
- Apple Watch nie paruje się z rowerowym miernikiem mocy, przynajmniej mi się nie udało.
- Jednak duży ekran zamontowany na kierownicy to nie to samo co te 49mm na nadgarstku.
Ale skoro mówicie, że normalny dzień na nartach powinien wytrzymać, to jest szansa, że się polubimy.
Napisano 29 stycznia 2023 - 14:13
Na narty fajna apka Slopes. Za darmo tylko 3 dni..
McBook Pro 15" Touch Bar / iPhone 11 Pro / iPad 11 Pro LTE / Apple Watch 5 SS
Napisano 29 stycznia 2023 - 15:56
Napisano 01 lutego 2023 - 16:20
Iphone 15 Pro Max / MacBook Pro 2022 / Apple Watch Ultra / AirPods Pro 2 gen.
Napisano 01 lutego 2023 - 17:31
Szok, masakra i nie wiem co jeszcze.
To może zacznijmy od krótkiego repetytorium z fizyki. I Zasada Dynamiki Newtona:
Jeśli na ciało nie działa żadna siła lub siły działające równoważą się, to ciało pozostaje w spoczynku lub porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym.
Ta zasada działa też w drugą stronę, czyli jeżeli ciało porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym, to znaczy, że na ciało nie działa żadna siła, lub siły równoważą się.
Twój zegarek przytwierdzony poprzez rękę do pchanego przez Ciebie wózka jest właśnie takim, poruszającym się ruchem jednostajnym prostoliniowym, ciałem. Umieszczone w jego wnętrzu akcelerometry mierzą działające na niego siły. A te, jak napisano wyżej są zerowe, bo wózek, a więc i zegarek nie przyspiesza, nie podskakuje, tylko sobie miarodajnie płynie do przodu.
Jeśli dołożyć do tego fakt, że magazyn to powierzchnia pod dachem, zapewne metalowym, co skutkuje brakiem możliwości wsparcia się systemem GPS, to uświadamiamy sobie, że zegarek nie ma żadnych możliwości ustalenia, czy znajduje się w ruchu, a tym bardziej określić charakteru tego ruchu, czyli np., czy właściciel idzie pieszo, czy porusza się na kołach.
"Sportowość" zegarka nie ma tu nic do rzeczy.
Proponuję eksperyment polegający na tym, żeby na jeden dzień założyć oba zegarki na tę samą rękę (wiem, to będzie trochę głupio wyglądało, ale da się zamaskować pod rękawem) i porównać wyniki. Zapewne jakieś rozbieżności będą, ale nie przypuszczam, żeby były tak duże, jak te, o których piszesz.
Wynik Twojej małżonki wskazuje na inny sposób poruszania się, w którym zegarek jednak w jakimś stopniu faluje, na tyle, żeby te kroczki zaliczać. Jeśli się nie będzie poruszał, to fizykę będzie mu trudno oszukać.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 01 lutego 2023 - 17:32
- WojtekWojtek lubi to
Napisano 01 lutego 2023 - 17:39
Rękę z założonym zegarkiem trzymaliśmy SZTYWNO dociśniętą do klatki piersiowej i chodziliśmy po mieszkaniu ( 30 kroków ). AW ULTRA nie zliczył ani jednego kroku a Garmin dodał prawidłowo 30 kroków. Hmm … nie wiem co o tym myśleć.
Chyba że konstrukcja magazynu zakłóca w jakiś sposób to zliczanie.
Użytkownik slaweuszek edytował ten post 01 lutego 2023 - 17:41
Iphone 15 Pro Max / MacBook Pro 2022 / Apple Watch Ultra / AirPods Pro 2 gen.
Napisano 01 lutego 2023 - 17:50
Napisano 01 lutego 2023 - 22:52
To trochę dziwne, bo robiliśmy w domu eksperyment :
Rękę z założonym zegarkiem trzymaliśmy SZTYWNO dociśniętą do klatki piersiowej i chodziliśmy po mieszkaniu ( 30 kroków ). AW ULTRA nie zliczył ani jednego kroku a Garmin dodał prawidłowo 30 kroków. Hmm … nie wiem co o tym myśleć.
Chyba że konstrukcja magazynu zakłóca w jakiś sposób to zliczanie.
Nic nie myśleć, tylko poczytać jak to działa. Jak chodzę na spacer z wózkiem, to na każdym garminie, który miałem, nigdy kroków nie liczył - łącznie z 7x solar sapphire. To już lepiej na AW Ultra to wygląda.
Napisano 04 lutego 2023 - 18:09
- Apple Watch nie paruje się z rowerowym miernikiem mocy, przynajmniej mi się nie udało.
Powyższy argument przeciwko używaniu AWU na rowerze właśnie upadł, bo okazało się, że aplikacja WorkOutDoors potrafi się sparować z miernikiem mocy.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 04 lutego 2023 - 18:11
Napisano 06 lutego 2023 - 16:20
Napisano 06 lutego 2023 - 21:14
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak wywołać klawiaturę w tym zegarku ? Wchodzę np w iMesseage, nowa, utwórz wiadomość, zjeżdżam w dół wybieram język na angielski i znowu utwórz wiadomość i pojawia się wprowadzanie głosowe tylko i na iPhonie możliwość wpisania tekstu, nic poza tym, pod przyciskiem SPACE nie pojawia się również strzałka w górę
Nie do końca wiem, z czym masz problem. U mnie to działa tak: https://youtu.be/-QRqV9weCkA
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 06 lutego 2023 - 21:15
Napisano 06 lutego 2023 - 21:38
Zobacz w aplikacji jakie masz języki do wyboru. Przy angielskim mam strzałkę pod space do wyboru wprowadzanie.
Napisano 09 lutego 2023 - 19:33
Nie do końca wiem, z czym masz problem. U mnie to działa tak: https://youtu.be/-QRqV9weCkA
Nie wyświetla się strzałka w górę tak jak u Ciebie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych