Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 14"/16" 2021 – dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
330 odpowiedzi w tym temacie

#226 MiL

MiL
  • 1 453 postów
Napisano 04 listopada 2021 - 09:59

Przez te 27 lat pamięć była osobno na płycie głównej i komunikowała się ze światem szyną z określonym taktowaniem. Teraz wszystko jest w procesorze, działa to inaczej i taktowanie tej pamięci nie ma już takiego znaczenia.

#227 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 listopada 2021 - 14:44

No i faktycznie przyszedł z Media Markt w 24h - czas na testowanie ;)

#228 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 04 listopada 2021 - 15:29

Daj znać jak wrażenia z użytkowania Notchbooka Pro  :)

• Iro i shevchenko1987 lubią to

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#229 nowy57

nowy57
  • 449 postów

Napisano 04 listopada 2021 - 19:16

ja od trzech dnia testuje 16" nową , przesiadam się z 16 i9 

na plus: 

bardzo responsywny w codziennym użytkowaniu 

wybudzanie zawsze trwa z 1s , na i9 mialem i po 5s przymulenia 

JEST CHLODNY , gdzie na i9 gotował się i parzył w kolana tutaj chłodno i nawet nie udało mi się usłyszeć wiatraków jeszcze 

baterią deczko jestem rozczarowany , spokojnie wytrzymuje dzień pracy ale do reklamowanych 21h to raczej o polowe trzeba uciąć ten czas 

mega irytuje mnie to ze safari szarpie przy przewijaniu (test unio 60Hz ) ale uwaga! po zainstalowaniu win11 na Parallels cały system windows śmiga mega płynnie a przeglądarka chrome pod windą w 120Hz przyjemnie płynna :) da się ? da . 

wreszcie magsafe i slot na kartę SD 

na minus: 

wifi tylko kat 6 więc na routerze AX 2x2 asus AX86U uzyskuje maks 870Mb/s , na sieci AC na starym MacBooku i9 uzyskiwałem 790Mb 3x3 , pytanie czemu nie zastosowali kat 6E jak już w telefonach jest montowane 

jest znacznie grubszy od MBP i9 choć po chwili człowiek się przyzwyczaja do tego

brak choćby jednego wejścia USBA  

cena , ten sprzęt powinien w max konfiguracji kosztować ~15k zł 

podsumowując , brak efektu WOW a byłem zjarany po konferencji bo na papierze kosmicznie wyglądała specyfikacja , dodam ze ja używam do zwykłego przegladania netu i prostych zadań Macbooka . 

#230 raqq

raqq
  • 134 postów

Napisano 04 listopada 2021 - 19:50

ja od trzech dnia testuje 16" nową , przesiadam się z 16 i9 

na plus: 

bardzo responsywny w codziennym użytkowaniu 

wybudzanie zawsze trwa z 1s , na i9 mialem i po 5s przymulenia 

JEST CHLODNY , gdzie na i9 gotował się i parzył w kolana tutaj chłodno i nawet nie udało mi się usłyszeć wiatraków jeszcze 

baterią deczko jestem rozczarowany , spokojnie wytrzymuje dzień pracy ale do reklamowanych 21h to raczej o polowe trzeba uciąć ten czas 

mega irytuje mnie to ze safari szarpie przy przewijaniu (test unio 60Hz ) ale uwaga! po zainstalowaniu win11 na Parallels cały system windows śmiga mega płynnie a przeglądarka chrome pod windą w 120Hz przyjemnie płynna :) da się ? da . 

wreszcie magsafe i slot na kartę SD 

na minus: 

wifi tylko kat 6 więc na routerze AX 2x2 asus AX86U uzyskuje maks 870Mb/s , na sieci AC na starym MacBooku i9 uzyskiwałem 790Mb 3x3 , pytanie czemu nie zastosowali kat 6E jak już w telefonach jest montowane 

jest znacznie grubszy od MBP i9 choć po chwili człowiek się przyzwyczaja do tego

brak choćby jednego wejścia USBA  

cena , ten sprzęt powinien w max konfiguracji kosztować ~15k zł 

podsumowując , brak efektu WOW a byłem zjarany po konferencji bo na papierze kosmicznie wyglądała specyfikacja , dodam ze ja używam do zwykłego przegladania netu i prostych zadań Macbooka . 

W takim razie sam sobie odpowiedziałeś, skoro wykorzystujesz go do prostych zadań to nie dajesz mu możliwości rozwinąć skrzydeł.

co do ceny to się zgadzam:)

#231 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 04 listopada 2021 - 19:51

wifi tylko kat 6 więc na routerze AX 2x2 asus AX86U uzyskuje maks 870Mb/s 

ja na poprzedniej 13" jak i 14" mam 1200 wynegocjowane. I fakt, więcej nie będzie, to jest max. Mogli by dorzucić chociaż 3/MIMO, już olać nowszy standard. Z drugiej strony pewnie jak będę zmieniać router to już będą MacBooki z większym MIMO i w nowym standardzie wifi.

#232 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 04 listopada 2021 - 20:07

802.11 standard, name, frequency ax@5 GHz

Maximum PHY data rate 1200 Mbps

Maximum channel bandwidth 80 MHz

Maximum MCS index 11 (HE)

Maximum spatial streams 2/MIMO

https://support.appl...ep2ac3e3b51/web

Użytkownik DanielF edytował ten post 04 listopada 2021 - 20:08

Fallout ...war, war never changes...

#233 raqq

raqq
  • 134 postów

Napisano 07 listopada 2021 - 18:38

Kolejna porcja testów m.in. z kanału MaxTech mówi, że jednak 14”jest spowalniana względem 16” i niestety nie można powiedzieć, że te jednostki są jednakowe pod względem wydajności.

#234 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 listopada 2021 - 18:43

Kolejna porcja testów m.in. z kanału MaxTech mówi, że jednak 14”jest spowalniana względem 16” i niestety nie można powiedzieć, że te jednostki są jednakowe pod względem wydajności.

To zostaję na 13”

#235 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 07 listopada 2021 - 18:48

Jest już kilka filmów na YouTube, jak już właśnie opadły emocję po premierze nowych Macbooków, że jednak pod względem opłacalności do wydajności oraz czasu pracy na baterii itd. najlepiej jest zakupić Macbooka ... Aira M1.

https://youtu.be/rRp-HSgeST8

https://youtu.be/vrOSZrM2wcU

https://youtu.be/PSkr18XGBS8

Użytkownik maxwawa edytował ten post 07 listopada 2021 - 19:05

#236 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 07 listopada 2021 - 19:50

Można się zastanawiać między pro 13 a pro 14 w wersji podstawowej, ale nie Air. Przy większym obciążeniu się on grzeje i jego wydajność spada. To jest maszyna do zupełnie innych zastosowań. Więc jak ktoś się zastanawia miedzy pro 14 a air to chyba lepiej dla niego aby brał air, bo możliwości pro 14 nie wykorzysta, a dostanie większy, cięższy klocek, w dodatku działający parę h krócej na baterii. A jak ktoś wie jak wykorzystać pro to weźmie pro lub nawet max. No sorki, więcej rdzeni CPU i więcej GPU musi dawać większą wydajność. I daje solidnego kopa pod warunkiem, że tego potrzebujemy do pracy. Siedząc w necie i używając office i zoom to zdecydowanie air jest nawet za mocną maszyną :)

Użytkownik Blue edytował ten post 07 listopada 2021 - 19:53

• 6c1fb0760d, pino22 i shevchenko1987 lubią to

#237 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 07 listopada 2021 - 21:18

Można się zastanawiać między pro 13 a pro 14 w wersji podstawowej, ale nie Air. Przy większym obciążeniu się on grzeje i jego wydajność spada... 

Jak przeglądam testy to wcale Air tak mocna się nagrzewa, minimalnie bardziej od Pro 13 a jego wydajność jest obniżona tylko o około 5 procent więc bez przesady.

Pro 13 będzie za to hałasował  a Air "zrzuci" zegary procesorów ale nadal mamy ciszę i tylko niewielki spadek wydajności. Obejrzyj  filmy które TU  podlinkowałem powyżej x

Najbardziej mnie zdziwiła niewiele  większa wydajność nowej 14-tki  w programach użytkowych (bo w benchmarkach jest lepiej) gdzie niektórzy twierdzą że jest różnica około 10% względem Aira a czasami jest taka sama wydajność.

Użytkownik maxwawa edytował ten post 07 listopada 2021 - 21:21

#238 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 07 listopada 2021 - 23:38

Ale ty bredzisz. Kup sobie tego Aira i nie zaśmiecaj wątku
  • kamjas lubi to

#239 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 08 listopada 2021 - 01:02

Ja podaje konkrety i na temat i nie osadzam innych a Ty się tylko ośmieszasz odpowiadając w rynsztokowy sposób ale tak robią właśnie internetowe trolle.

#240 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 08 listopada 2021 - 07:18

Najbardziej mnie zdziwiła niewiele większa wydajność nowej 14-tki w programach użytkowych (bo w benchmarkach jest lepiej) gdzie niektórzy twierdzą że jest różnica około 10% względem Aira a czasami jest taka sama wydajność.

Tiaaaa, szczególnie w FCPX.

#241 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 listopada 2021 - 07:57

Ja jestem bardzo zadowolony ze swojego m1 Pro i myślę, że to był zdecydowanie najlepszy wybór dla mnie, w tym momencie. Ekran petarda, bateria trzyma bardzo dobrze. Przy pracy na docker, gdzie wrzucony jest kontener z sql server + równocześnie parallels z SSMS - bo tak się podpinam pod serwer z docker, wiele zakładek w przeglądarce, arkusze kalkulacyjne - oczywiście wszystko jednocześnie, komputer nawet na sekundę nie włączy wentylatorów. Porównując do wcześniejszego MacBook Pro 2017 z i7 to przepaść.

#242 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 08 listopada 2021 - 09:35

Ja podaje konkrety i na temat i nie osadzam innych a Ty się tylko ośmieszasz odpowiadając w rynsztokowy sposób ale tak robią właśnie internetowe trolle.

Jakie konkrety? Filmiki jakichś totalnych anonimów (najlepszy ten z 500 wyświetleniami, ale pozostałe ledwo do 2tys dobijają - czyli kanały, których generalnie nikt nie ogląda i tym bardziej nie traktuje poważnie) będące w sprzeczności ze znanymi Youtoberami jak MKBHD, LTT itp - to maja być te konkrety?
Od początku tematu wyszukujesz jakieś "problemy" - a to ekran ci smuży, a to wydajność jak Air, byleby się czegoś czepić. Ciekawe co będzie następne :lol:
Ale tak, to ja jestem trollem

#243 raqq

raqq
  • 134 postów

Napisano 08 listopada 2021 - 10:13

Krótka piłka, Air jest wydajny do pewnego momentu. Miałem najwyższą wersję do potestowania ostatnio i radził sobie dobrze, ale jak tylko załadujesz mu wszystkie rdzenie na dłużej niż kilkadziesiąt sekund to zaczyna się grzać. Nawet nie spradzałem jakby to było gdyby go pomęczyć dłużej - pewnie spadek wydajności i gorący kartofel;)

Także wiekszości pewnie wystarczy Air. Jak wykonujesz czynności, które wykorzystują pełną wydajność procesora przez dłuższy czas, nie ma  siły musisz kupić coś z chłodzeniem, a jak nie chcesz przy tym słuchać wiatraków kupujesz nową 16:)

#244 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 08 listopada 2021 - 10:25

CPU jak CPU, ale cokolwiek wymagające więcej od GPU i/lub RAMu pokazuje jasno i wyraźnie jaka jest różnica między M1 a Pro/Max.

#245 raqq

raqq
  • 134 postów

Napisano 08 listopada 2021 - 10:53

CPU jak CPU, ale cokolwiek wymagające więcej od GPU i/lub RAMu pokazuje jasno i wyraźnie jaka jest różnica między M1 a Pro/Max.

Dokładnie tak. Nie ma co się łudzić, nie dostaniesz tak samo wydajnej maszyny za 1/3 ceny.

#246 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 08 listopada 2021 - 13:43

Jakie konkrety? Filmiki jakichś totalnych anonimów (najlepszy ten z 500 wyświetleniami, ale pozostałe ledwo do 2tys dobijają - czyli kanały, których generalnie nikt nie ogląda i tym bardziej nie traktuje poważnie) będące w sprzeczności ze znanymi Youtoberami jak MKBHD, LTT itp - to maja być te konkrety?
Od początku tematu wyszukujesz jakieś "problemy" - a to ekran ci smuży, a to wydajność jak Air, byleby się czegoś czepić. Ciekawe co będzie następne :lol:
Ale tak, to ja jestem trollem

Naucz się podstawnych pojęć. Jak ktoś może być anonimem skoro pokazuję się na You tube?  :lol:

I myślisz że twoje zdanie, niepoparte żadnymi dowodami,  jest więcej  warte niż youtubera który  pokazuje konkretne porównania?  :D no  ale on ma tylko pięćset wyświetleń  :unsure:

#247 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 08 listopada 2021 - 13:54

Naucz się podstawnych pojęć. Jak ktoś może być anonimem skoro pokazuję się na You tube?  :lol:

I myślisz że twoje zdanie, niepoparte żadnymi dowodami,  jest więcej  warte niż youtubera który  pokazuje konkretne porównania?  :D no  ale on ma tylko pięćset wyświetleń  :unsure:

Naprawdę, jeżeli jakiś youtuber twierdzi, że komputer bez chłodzenia, wyposażony w 4 rdzenie performance i 7/8 GPU ma prawie taką samą wydajność, co odpowiednio 8 i 16 i to wentylowane, to twierdzi.

EDIT: wpis wyedytowany za namową moderatora ;-)

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 08 listopada 2021 - 15:01

#248 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 08 listopada 2021 - 14:43

A możecie się wzajemnie nie podjudzać? Tak zwyczajnie apeluję o łagodniejszą dyskusję, niezależnie od tego, po czyjej stronie jestem.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#249 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 08 listopada 2021 - 22:01

Porównanie wydajności baterii podstawowego modelu 14 cali  M1 Pro.

Odtwarzanie video jasność ekranu 150 nits

Macbook Pro 14 M1 Pro - 15h

Macbook Pro 13 M1 - 19h

Test baterii z WiFi, jasność ekranu 150 nits

Macbook Pro 14 M1 Pro - 13.5h

Macbook Pro 13 M1 - ponad 20h

Test baterii z WiFi, jasność ekranu na max czyli 500 nits

Macbook Pro 14 M1 Pro - 6.5h 

Macbook Pro 13 M1 - 10h

Macbook Pro 14 M1 Pro w trybie odtwarzanie video HDR przy maksymalnej jasności w trybie pełnoekranowym działa tylko przez około 4 godziny.

źródło: noteboocheck.net

Patrząc na ceny laptopów z Windowsem to nowa 14- tka pod względem ceny do jakości nie ma się czego wstydzić.

Użytkownik maxwawa edytował ten post 08 listopada 2021 - 22:04

#250 ra74

ra74
  • 88 postów

Napisano 09 listopada 2021 - 23:38

Tiaaaa, szczególnie w FCPX.

Programy to użytkowe to nie tylko FCPX, profesjonaliści to nie tylko graficy, oczywiste jest FCPX lubi jak jest więcej gpu w pro więc takie wyśmiewanie jest słabe

Użytkownik ra74 edytował ten post 09 listopada 2021 - 23:39

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych