Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 14"/16" 2021 – dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
330 odpowiedzi w tym temacie

#201 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 31 października 2021 - 09:48

Zapomniałem o jednej kwestii czyli pisaniu na klawiaturze. W związku z tym iż bryła jest dość wysoka to nie do trochę  nie wygodnie się pisało ponieważ lekko wcinała się krawędź laptopa.

Znalazłem test ekranu w 14 calowym TUTAJ i potwierdza się że w całym zakresie mamy migotanie obrazu ( to dla tych wyczulonych na tę cechę najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zakup tego modelu z możliwością zwrotu ) oraz jasność ekranu jest taka sama jak w poprzednim Macbooku Pro 13 oczywiście oprócz treści zakodowanych w HDR, co nie jest zaznaczone w marketingowej "papce"  Apple i może wielu wprowadzić w błąd że jasność w każdym aspekcie  jest tak wysoka. Natomiast piękny jest kontrast ekranu "prawie" na poziomie ... OLEDa.

Użytkownik maxwawa edytował ten post 31 października 2021 - 09:55

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#202 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 31 października 2021 - 17:14

Głośniki w nowych Macbookach też robią fajne wrażenie przestrzennością oraz czystym i donośnym brzmieniem, choć i tak używam głównie zewnętrznego zestawu lub słuchawek, ale  Apple już nas przyzwyczaił że w swoich produktach, nawet iPadach, dźwięk robi wrażenie.

I mała uwaga, chciałem cały czas bardziej odchylić ekran ale się nie dało, bo jednak klapa matrycy się mniej odchyla niż w starszych modelach.

Może jednak wysoka wersja nie jest najlepszym pomysłem  :huh:  https://youtu.be/TcgbaFkk0AU?t=51

No to już wiadomo, że 14" lepiej 8 core i słabszą grafiką. Przeraziłem się tym wyciem.

A temperatury w teście dochodzą do 105 stopni.

Załączony plik  Zrzut ekranu 2021-10-31 o 12.58.23.png   557,17 KB   2 Ilość pobrań

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#203 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 31 października 2021 - 17:19

Ja wczoraj sobie obejrzałem u jednego z resellerów. Fajny sprzęt. Ekran jest genialny, zazdroszczę osobom, które będą miały możliwość na nim pracować. Aczkolwiek bardzo widać to, że Safari działa w 60 Hz. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#204 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 31 października 2021 - 18:34

No to już wiadomo, że 14" lepiej 8 core i słabszą grafiką. Przeraziłem się tym wyciem.

Dokładnie. Jak ktoś chce na max lecieć jako stacja robocza to tylko 16". A najlepiej niech poczeka na Mac Pro. To tylko laptop. 14" chodzi i tak błyskawicznie do większości zadań, a jak jest potrzeba mocy, to też przez jakiś czas da radę kosztem komfortu pracy (szum + gorąca obudowa). Mój raz mi tylko włączył wiatraki na max. Przy jakimś stress teście. Compressor, Xcode, dockery... nic go nie dojechało. Jak długo mi mp4 generował to najniższe obroty wiatrak miał przez chwilę, ale w ogóle nie było to słyszalne. Jest jednak różnica temperatur w iddle (no prawie, bo przeglądanie neta) i w Watach. Stojący obok M1 sprzed roku ma około 7-8 stopni niższe temperatury. Moc większa o około 2-5W. No, ale ekran też swoje dodaje tutaj na pewno.

I jako ciekawostka. Dostałem go w piątek to sobie leciałem i rozładowywałem sprzęt. W sobotę rano musiałem pilnie wyjechać na miasto z kompem. A tam 5%... Szybkie ładowanie uratowało - 10 min (zdążyłem się zebrać) ładowania wystarczyło mi na całe spotkanie.

Użytkownik Blue edytował ten post 31 października 2021 - 18:37

#205 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 31 października 2021 - 18:59

A temperatury w teście dochodzą do 105

Nie do końca się z tym zgadzam. Wymaksowana 14-ka robi się wprawdzie ciepła i głośna, jak się wciśnie gaz do dechy, ale wydajność utrzymuje się na wysokim poziomie. To zupełnie inna sytuacja, niż ta, która miała do niedawna miejsce w poprzednich generacjach, że wydajność była mocno ścinana, żeby nie przegrzać konstrukcji. 

Mamy więc wybór między komputerem cichym ale ciężkim a głośnym, ale mobilnym. Ale oba będą tak samo wydajne. To rozsądna i uczciwa alternatywa, o wiele lepsza niż wcześniejsze przycinanie skrzydeł wydajnym procesorom.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 31 października 2021 - 19:29

• meg lubi to

#206 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 31 października 2021 - 23:34

Jak ktoś lubi technikalia TUTAJ  ciekawe porównanie architektury ARM M1 z Intelem i AMD

Użytkownik maxwawa edytował ten post 31 października 2021 - 23:35

#207 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 01 listopada 2021 - 08:23

Dokładnie. Jak ktoś chce na max lecieć jako stacja robocza to tylko 16". A najlepiej niech poczeka na Mac Pro. To tylko laptop. 14" chodzi i tak błyskawicznie do większości zadań, a jak jest potrzeba mocy, to też przez jakiś czas da radę kosztem komfortu pracy (szum + gorąca obudowa). Mój raz mi tylko włączył wiatraki na max. Przy jakimś stress teście. Compressor, Xcode, dockery... nic go nie dojechało. Jak długo mi mp4 generował to najniższe obroty wiatrak miał przez chwilę, ale w ogóle nie było to słyszalne. Jest jednak różnica temperatur w iddle (no prawie, bo przeglądanie neta) i w Watach. Stojący obok M1 sprzed roku ma około 7-8 stopni niższe temperatury. Moc większa o około 2-5W. No, ale ekran też swoje dodaje tutaj na pewno.

I jako ciekawostka. Dostałem go w piątek to sobie leciałem i rozładowywałem sprzęt. W sobotę rano musiałem pilnie wyjechać na miasto z kompem. A tam 5%... Szybkie ładowanie uratowało - 10 min (zdążyłem się zebrać) ładowania wystarczyło mi na całe spotkanie.

Jak rozumiem, masz/miałeś również maca z m1? Podczas użytkowania odczuwasz jakieś różnice w szybkości?

#208 bf7a1f7821

bf7a1f7821

Trancex

• 597 postów

Napisano 01 listopada 2021 - 11:20

@Blue, @Maxwawa,
A działa może na nowych m1 kubernetes lub terraform?

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS

#209 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 01 listopada 2021 - 12:39

@Blue, @Maxwawa,

https://youtu.be/Q_M_RkNM3lk

A TUTAJ ciekawe porównanie statyczne systemu chłodzenia i głośności kilku Macbook-ów.

#210 Blue

Blue
  • 555 postów

Napisano 01 listopada 2021 - 13:03

@Blue, @Maxwawa,

Kubernetes odpalam poprzez Kind na Docker, co jest dla mnie 100% użyteczne.

Jak rozumiem, masz/miałeś również maca z m1? Podczas użytkowania odczuwasz jakieś różnice w szybkości?

Ja specyficznie dosyć wąsko użytkuję sprzęt, dlatego zamówiłem od razu sprzęt wiedząc nawet bez testów, że przyniesie on znaczącą poprawę wydajności. Przyniósł znacznie większą niż mogłem się spodziewać.

Użytkuję Xcode (Swift) - spore przyspieszenie budowania projektu. Docker/Node - może to subiektywne wrażenie, a może po prostu więcej RAM (w M1 miałem tylko 8GB i 1-3GB leżało w swap), może szybszy RAM, ale jakoś to chodzi lepiej. Mam sporo backendowych projektów typescript lokalnie odpalanych.

No i drugi temat - FCPX/Compressor. Tu jest wyraźna rakieta. Projekty wprawdzie mam krótkie 1-3 min, ale w prores RAW. NIe montuję jednak zawodowo, na to nie mam czasu, ale 1-2x w miesiącu wpada coś do szybkiego montażu jak znajomy nie ma już mocy przerobowych.

#211 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 01 listopada 2021 - 14:29

...

Użytkuję Xcode (Swift) - spore przyspieszenie budowania projektu. Docker/Node - może to subiektywne wrażenie, a może po prostu więcej RAM (w M1 miałem tylko 8GB i 1-3GB leżało w swap), może szybszy RAM, ale jakoś to chodzi lepiej. Mam sporo backendowych projektów typescript lokalnie odpalanych.

...

Pobrałem ze strony https://github.com/d.../XcodeBenchmark projekt (są tam też wyniki z innych komputerów) i przetestowałem na swoim Macbook Air 

i porównałem z wynikami stąd

Czas kompilacji:

Macbook Pro 16 M1 Max  - 104 sec. temp max. ~90 stopni

Macbook Pro 14 M1 Pro  - 112 sec. temp max. ~88 stopni

Macbook Air M1  - 128 sec. temp max. ~75stopni

Różnica jest w Air niższa o około 15% ale czy to sporo?  

Użytkownik maxwawa edytował ten post 01 listopada 2021 - 14:44

#212 Blue

Blue
  • 555 postów

Napisano 01 listopada 2021 - 15:21

Różnica jest w Air niższa o około 15% ale czy to sporo?  

Wszystko zależy od projektu. Ja nie oszczędzam sekund, ale minuty na kompilacji, więc różnica jest bardziej odczuwalna :) Ten benchmark daje u mnie nieco inne wyniki dające około 30% różnicę. Oba maki na baterii (może to robi w Air różnicę)

13” M1:

** BUILD SUCCEEDED ** [147.186 sec]

System Version: 12.0.1

Xcode 13.1

Hardware Overview

Model Name: MacBook Pro

Model Identifier: MacBookPro17,1

Total Number of Cores: 8 (4 performance and 4 efficiency)

Memory: 8 GB

14” M1 pro:

** BUILD SUCCEEDED ** [107.259 sec]

System Version: 12.0.1

Xcode 13.1

Hardware Overview

Model Name: MacBook Pro

Model Identifier: MacBookPro18,3

Total Number of Cores: 10 (8 performance and 2 efficiency)

Memory: 16 GB

Użytkownik Blue edytował ten post 01 listopada 2021 - 15:24

#213 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 01 listopada 2021 - 15:37

Widzę ze porównałeś Aira ale z 10- rdzeniowym, droższym modelem, więc różnica musi być większa.
Ja odniosłem się do bazowej 8- rdzeniowej 14-tki.

#214 Alienscum

Alienscum
  • 18 postów

Napisano 01 listopada 2021 - 19:14

Jutro dostanę podstawową 14 space grey, będę ją prawdopodobnie zwracał bez otwierania (zamówiłem 2 szt w różnych sklepach, potrzebowałem w miarę szybko)

jeśli ktoś byłby chętny - mogę odsprzedać.

#215 raqq

raqq
  • 134 postów

Napisano 01 listopada 2021 - 21:22

Nie do końca się z tym zgadzam. Wymaksowana 14-ka robi się wprawdzie ciepła i głośna, jak się wciśnie gaz do dechy, ale wydajność utrzymuje się na wysokim poziomie. To zupełnie inna sytuacja, niż ta, która miała do niedawna miejsce w poprzednich generacjach, że wydajność była mocno ścinana, żeby nie przegrzać konstrukcji. 

Mamy więc wybór między komputerem cichym ale ciężkim a głośnym, ale mobilnym. Ale oba będą tak samo wydajne. To rozsądna i uczciwa alternatywa, o wiele lepsza niż wcześniejsze przycinanie skrzydeł wydajnym procesorom.

Niestety, ale chyba to taka sama sytuacja jak z 16 na i9 - tutaj również nie ma spadku wydajności w stresie, natomiast taka sama suszarka się włącza na wiatrakach.

Wychodzi na to, że jak ktoś chce długotrwale obciążać i korzystać z pełnej wydajności M1Max przy czym nie lubi dźwięku odrzutowca;) powinien omijać 14 calową wersję. Może trochę naiwnie liczyłem na to, że 14 to ogranie, ale fizyki się nie oszuka;)

Ja już przy okazji 16 i9 oduczyłem się długotrwałego stresowania laptopa i staram się tego nie robić, ale dalej mam dylemat co wybrać jako następcę dla niego. 

#216 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 01 listopada 2021 - 23:19

Porównanie wydajności akumulatorów TU

Macbook Pro 14 M1 Pro - 15 godzin 

Macbook Pro 13 M1 - ponad 23 godziny, pomimo mniejszej pojemności akumulatora 

#217 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 03 listopada 2021 - 10:19

Potwierdziło się smużenie w nowym Macbooku Pro 14 (przypuszczam że w 16 - tce będzie podobnie) tak jak to zauważyłem przy pierwszym kontakcie z tym modelem to teraz mamy to potwierdzone w teście TUTAJ

Wynik odpowiedzi pikseli matrycy jest bardzo ... kiepski i nawet gorszy od Macbooków poprzedniej generacji, oczywiście tych z matrycami 60Hz.

Wyniki czasu pracy na jednym cyklu baterii też nie wyglądają ciekawie bo Macbook Pro 13 M1 działa średnio  aż  o około 40% dłużej niż nowa wersja (a wiec kolejny raz to się potwierdziło ) a warto zauważyć że jest to bazowy model który pobiera najmniej prądu do działania a więc wyższe modele z większą ilością CPU i/lub GPU osiągną jeszcze gorsze wyniki. 

Użytkownik maxwawa edytował ten post 03 listopada 2021 - 10:38

#218 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 listopada 2021 - 11:18

Ja w końcu zdecydowałem się na M1 Pro 16 16GB/1TB. W sumie zależało mi najbardziej na ekranie 16, a Max-a i tak nigdy bym nie wykorzystał. Pewnie i ten będzie ponad moje możliwości - pracuję głównie na bazach danych, trochę automatyzacji procesów. Skoro i tak miałem kupić - a nawet zastanawiałem się nad 13 M1 (wcześniej miałem już Mac Mini M1), to ten wydawał się najrozsądniejszy. Żeby było ciekawie zamówiłem z Media Markt, bo pojawił się dzisiaj dostępny z wysyłką 24h. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

#219 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 listopada 2021 - 19:16

Czy ktoś, kto już maka z M1 pro lub max może tu zamie zrzut z Profilera pamięci?

Załączony plik  Zrzut ekranu 2021-11-1 o 14.15.02.png   178,02 KB   3 Ilość pobrań

Muzyka i Komputery

#220 kamjas

kamjas
  • 67 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 03 listopada 2021 - 19:30

Czy ktoś, kto już maka z M1 pro lub max może tu zamie zrzut z Profilera pamięci?

attachicon.gif Zrzut ekranu 2021-11-1 o 14.15.02.png

Proszę...

Załączone pliki

Użytkownik kamjas edytował ten post 03 listopada 2021 - 19:31

Macbook Pro 14 2021 , iPhone 14 ProMax , iPad Pro 11 M1

#221 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 listopada 2021 - 20:41

Proszę...

Dzięki. Co to się teraz dzieje? Apple wstydzi się taktowania pamięci w procesorach M1?

Muzyka i Komputery

#222 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 03 listopada 2021 - 20:44

Dzięki. Co to się teraz dzieje? Apple wstydzi się taktowania pamięci w procesorach M1?

Podają przepustowość. To chyba istotniejsze.

#223 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 listopada 2021 - 20:55

Podają przepustowość. To chyba istotniejsze.

Obawiam się, że raczej nic to nikomu nie mówi. Siedzę w tym od 27 lat i do porównywania służyło taktowanie. 

Muzyka i Komputery

#224 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 03 listopada 2021 - 21:13

Procesory tez porównujesz tylko na podstawie taktowania?

#225 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 03 listopada 2021 - 21:45

Obawiam się, że raczej nic to nikomu nie mówi. Siedzę w tym od 27 lat i do porównywania służyło taktowanie.

My z kolegami w klasie do porównywania używaliśmy zwykłej linijki. Z czasem przestaliśmy porównywać, bo zajęliśmy się korzystaniem z przyrządu. Ale niektórzy, choć minęło 27 lat wciąż mierzą i porównują.

Analogia, przyznaję, nieco prostacka, potraktuj ją, proszę, z przymróżeniem oka, ale nowe MacBooki we wszystkich testach aplikacyjnych jasno pokazują, że Apple zdecydowanie nie ma się czego wstydzić i żadne gigaherce nie są potrzebne, żeby pokazać innym laptopom ich miejsce w szeregu.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 03 listopada 2021 - 22:19

• cooper69 i maxwawa lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych