W końcu odebrałem swoją 14" wczoraj (dużo przed przewidywanym pierwotnie terminem) i jestem bardzo zadowolony. Ekran jest super, chociaż te 120hz to faktycznie dość subtelna różnica - myślałem że będzie się bardziej rzucać w oczy, ale nie. Może jak więcej apek będzie się przełączać w 120hz to będzie bardziej zauważalne. Natomiast kolory, kontrast, czernie - rewelka. Notch jest absolutnie niezauważalny, trzeba się bardzo uprzeć i chcieć go widzieć i na siłę szukać glitchy, żeby zaczął przeszkadzać.
Wyjście HDMI mi bez problemu ogarnia sygnał 4K HDR na TV, czego za nic nie mogłem uzyskać (tzn nie miałem opcji HDR) na dwóch przejściówkach z USB-C, także fajnie że to w końcu działa.
Głośniki to jest w ogóle klasa sama dla siebie jeśli chodzi o laptopy.
Czekając na sprzęt, myślałem, że będzie mi brakować touchbara, ale jednak nie - jednak co fizyczne przyciski, to fizyczne przyciski, nie mam też dzięki temu przypadkowych kliknięć w okolicy backspace'a (bodaj mute tam było).
Co do wydajności, to nic na razie nie powiem, zdążyłem raptem ogarnąć system i poinstalować soft, chociaż wątpię żebym nagle miał coś innego do powiedzenia niż dziesiątki zadowolonych youtuberów, którzy zrobili to wcześniej
W porównaniu do 13" jest odczuwalnie cięższy i taki zabawny detal, który widziałem w którejś recenzji i zdecydowanie potwierdzam - jest go trudniej podnieść jedną ręką z biurka, kształt obudowy się zmienił tak, że nie można się łatwo "wślizgnąć" pod spód.
Myślę, że mimo wszystko największą wadą, każdego zresztą Maka obecnie, jest niestety sam macOS - system który bardzo lubię, ale w którym jest dużo jakichś głupich małych błędów, niedopracowań czy przeoczeń, które ograniczają te sprzęty, a czasem uprzykrzają codzienne korzystanie.
Ogólnie jestem zadowolony, nawet pomimo chorej ceny tej maszynki i trzymam kciuki za kolejne wersje systemu, bo trochę nie dorasta poziomem sprzętowi.
Użytkownik 303 edytował ten post 25 listopada 2021 - 10:25