MacBook Pro 13 (M1/Silicon)
Napisano 25 grudnia 2020 - 16:45
Macie jakies problemy z brakiem oprogramowania?
Wentylator jest w Pro, w Air brak. Wydajność zbliżona. Po co w takim razie wiatrak?
Czy uważacie to za dobry zakup?
Napisano 25 grudnia 2020 - 16:56
Jedyny moment kiedy odczułem jak dotąd brak wentylatora to odpalenie Diablo 3 na wysokich detalach. Także jeżeli nie poddaje się laptopa długiemu jednostajnemu obciążeniu, wentylator wydaje się zbędny.
Użytkownik qura12 edytował ten post 25 grudnia 2020 - 16:57
MBA 2020 M1 16/256 GB | MBP 13" 2009 | HAMAC i5-4460 |
Napisano 25 grudnia 2020 - 18:30
Napisano 25 grudnia 2020 - 18:39
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 25 grudnia 2020 - 19:53
Zalezy jaki projekt masz na mysli.
Pewnie chodzi o obróbkę Video/Photo. Uczę się ostatnio programowania. Po odpaleniu projektu w Xcode, zewnętrzne biblioteki, tutoriale z Udemy w tle - wentylatora w ogóle nie słychać. Final Cut'a nie mam, ale jak się bawiłem 2h ze sklejaniem filmiku z wakacji w iMovie to coś tam chyba się na chwilę włączyło. Ale obstawiam, że to były najniższe możliwe obroty.
Po 2 tygodniach użytkowania najbardziej jestem zdumiony wydajnością pracy na baterii. To jaka jest przepaść w porównaniu do procesorów Intela trzeba samemu doświadczyć.
Wydajność oczywiście też ogromny przeskok, ale po przesiadce z Intel Core M to każdy byłby rakietą.
Z minusów to moja myszka Logitech MX Master 2 działa jakoś gorzej po bluetooth, niż na starym MacBooku 12''. Łapie lagi i scrollowanie czasem szarpnie. Na touchpadzie jest idealnie. Możliwe, że Logitech musi sterowniki jakoś zoptymalizować pod M1?
Trochę się wahałem, czy nie czekać do przyszłego roku na 14'tkę w nowej obudowie. Z drugiej strony miałem już dość czekania. Konstrukcja sprawdzona, komputer i tak wygląda ultra świeżo i nowocześnie. A docelowo jeden cal mi nie robi, bo do domu planuję zakup montitora 4K 27" z USB-C. Ten Mac byłby idealny, gbyby to drugie USB-C było po drugiej stonie. Na pocieszenie rzadko trzeba to zasilanie podłączać...
Oczywiście dopłata do 16GB i dysku 512GB skandalicznie droga, ale jak już popatrzymy na ceny Dell’a XPS w takim configu to też ponad 8k zł, więc moje 8177zł ze zniżką EDU to cena do przełknięcia za to co dostajemy.
Użytkownik Jojox edytował ten post 25 grudnia 2020 - 20:09
MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB iPhone 12 Pro Apple Watch S6
Napisano 28 grudnia 2020 - 23:07
Mój bardzo się chybotał, dociśnięcie obudowy po przekątnej trochę pomogło i różnica jest teraz około milimetra, a jak nie masz problemu teraz to któregoś dnia możesz mieć bo jednak obudowa nie jest tak sztywna i solidna jak w poprzednich wersjach
Ze złączem w M1 jest już kilka doniesień ze podłączając niektóre zewnętrzne monitory obraz nie jest wyświetlany prawidłowo i tylko w 30Hz natomiast z tą samą przejściówką na Intelu bez problemu i w 60Hz.
Niestety ale mam też czasami problem z oprogramowaniem np. Ableton live po prostu lubi ... sam zakończyć pracę.
"a jak nie masz problemu teraz to któregoś dnia możesz mieć bo jednak obudowa nie jest tak sztywna i solidna jak w poprzednich wersjach" - jak to rozumieć, że sztywność obudowy inna niż wcześniejsze wersje MacBook Air? Są opinie, że MacBook Air M1 wsadzono w obudowę wcześniejszego Macbooka Air.
Potrafi to ktoś wytłumaczyć??
MacBook Pro 14,2" M1 Pro, 512 GB/16GB Silver iPhone 13 Pro 128GB Gold
Napisano 29 grudnia 2020 - 00:51
IMO jest sztywna jak... obudowa poprzedniego Air Jedynie co zauważyłem, w porównaniu do mojego starego MBP, że jest inaczej wyważona i trzymając go na kolanach, leci mi czasami do tyłu.
MBA 2020 M1 16/256 GB | MBP 13" 2009 | HAMAC i5-4460 |
Napisano 29 grudnia 2020 - 10:18
Te same obudowy, dużo części innych też jest z intelowskich wersji - już nie wymyslajcie jakichś cudów To że komuś się trafił jakiś trefny egzemplarz - cóż, widać kontrola jakości jest nienajsumienniejsza na ten moment
Napisano 29 grudnia 2020 - 11:35
Sztywność, plastyczność itp. w porównaniu do poprzedniego Aira? trzeba by przeprowadzić testy ich stopów aluminium.
co z tego że poprzednie i obecne wersje macbooków mogą wyglądać identycznie ? to przecież nie oznacza że są zrobione z identycznych materiałów (stopów aluminium) itp.
Z tego tylko skromnego wątku mamy już dwa przypadki dostarczonych krzywych Macbooków więc jednak jakość obudowy nie koniecznie jest najlepsza,
w poprzednim wersjach nigdy mi się to nie zdarzyło a miałem wiele wersji Macbooków.
Użytkownik maxwawa edytował ten post 29 grudnia 2020 - 11:37
iPhone Pro iPad Pro MacBook Pro AirPods Pro iWatch
Napisano 29 grudnia 2020 - 14:24
Gdyby tak było i to był szerszy problem, to juz by było flexgate 2.0.
A nie ma.
Napisano 29 grudnia 2020 - 23:48
Sztywność, plastyczność itp. w porównaniu do poprzedniego Aira? trzeba by przeprowadzić testy ich stopów aluminium.
co z tego że poprzednie i obecne wersje macbooków mogą wyglądać identycznie ? to przecież nie oznacza że są zrobione z identycznych materiałów (stopów aluminium) itp.
Z tego tylko skromnego wątku mamy już dwa przypadki dostarczonych krzywych Macbooków więc jednak jakość obudowy nie koniecznie jest najlepsza,
w poprzednim wersjach nigdy mi się to nie zdarzyło a miałem wiele wersji Macbooków.
Nie wiem czy byłby sens robić specjalnie nową obudowę z innych stopów. Po co zmieniać i generować koszty na poszukiwanie lepszej obudowy skoro ta stara z poprzedniego MacBook Air jest bardzo dobra. Ale rozumiem Cię maxwawa.....gdybym wydał tyle kasy i taka wada by mnie spotkała....też bym się wkurzył
Sam czekam na MacBook Air z M1. Ale jestem dobrej myśli. Bo co człowiekowi zostaje
Napisano 30 grudnia 2020 - 23:04
MBP 16RAM 512GB
Zauważyłem, że podczas podłączania/odłączania zasilania przez port USB-C system laguje/spowalnia przez kilka-kilkanaście sekund.
W tle mam cały czas aktywny FruitJuice, ale nie wiem czy to akurat jego sprawka...
Napisano 31 grudnia 2020 - 19:42
Napisano 31 grudnia 2020 - 20:29
Użytkownik pino22 edytował ten post 31 grudnia 2020 - 20:31
Napisano 31 grudnia 2020 - 21:22
Oczywiscie mój przykład to mało, ale czytałem sobie tez wątek problemowy na zagranicznym forum i głównie narzekano na przeciętną kompatybilność z różnymi ekranami zewnętrznymi.
Klasycznie proponuje nie wszczynać afery na podstawie jednego czy dwóch postów.
Napisano 31 grudnia 2020 - 21:24
U mnie ciągle wszystko działa na razie i raczej nie przewiduję problemów
Napisano 31 grudnia 2020 - 21:45
Podłączałem 3 różne dyski via hub (dość kiepski jak się okazało bo podający za mało prądu na usb żeby SuperDrive zadziałał), klawiaturę MIDI, wspomniany SuperDrive via przejściówka od Apple, kilka pendrivow - wszystko bez problemów (oczywiście wyłączając ten napęd, ale to wina huba), także nie wiem co to za masa ludzi.
Oczywiscie mój przykład to mało, ale czytałem sobie tez wątek problemowy na zagranicznym forum i głównie narzekano na przeciętną kompatybilność z różnymi ekranami zewnętrznymi.
Klasycznie proponuje nie wszczynać afery na podstawie jednego czy dwóch postów.
Nie wszczynam afery ;-) Tylko niepokój mnie ogarnął. Ale ta Twoja wyliczanka daje szerszy obraz. Może faktycznie nie jest tak źle?
A jaki model posiadasz? I z czego się przesiadłeś jeśli mogę zapytać ?U mnie ciągle wszystko działa na razie i raczej nie przewiduję problemów
Użytkownik pino22 edytował ten post 31 grudnia 2020 - 21:43
Napisano 31 grudnia 2020 - 21:46
W moim przypadku mogła to być wina działającego w tle FruitJuice. Po resecie aplikacji podłączanie/odłączanie zasilania już nie powodowała tego problemu, mimo że FruitJuice działał w tle. Poobserwuje dalej i dam znać.
Hepi Nju Jer!
Napisano 01 stycznia 2021 - 12:06
A jaki model posiadasz? I z czego się przesiadłeś jeśli mogę zapytać ?
Podstawowy pro. Miał być tymczasowy (potrzebowałem sprzętu na już) do wypuszczenia mitycznych 14", ale chyba zostanie na dłużej
Większość problemów to soft firm trzecich, który jeszcze nie jest dostosowany pod M1 lub jeszcze nie jest dopracowany. Każdy ma swój zestaw aplikacji do swojego workflow i jakaś z tych aplikacji może powodować problemy. Sam Big Sur też zawiera w sobie jeszcze sporo błędów. Ale w moim przypadku nic się złego nie dzieje, wszystko działa jak należy, śmiga aż miło. Zewnętrzny monitor philipsa 34" 21:9 usb-c działa prawidłowo, hub usb w nim również. Drukarki (HP i brother) działają. Stacja LACIE TB3 działa. Jedynie dwa dyski na jakimś dziwnym kontrolerze NVME->USB3.2 zwolniły z ponad 900 do ponad 500 (ale tu podejrzewam fakt, iż są najtańsze i jak są zapełnione to zwalniają, a akurat nie mam chwilowo intela pod ręką by je sprawdzić).
- pino22 lubi to
Napisano 01 stycznia 2021 - 13:18
...Jedynie dwa dyski na jakimś dziwnym kontrolerze NVME->USB3.2 zwolniły z ponad 900 do ponad 500 (ale tu podejrzewam fakt, iż są najtańsze i jak są zapełnione to zwalniają, a akurat nie mam chwilowo intela pod ręką by je sprawdzić).o
Niestety ale Macbooki z M1 mają wolniejsze transfery od Intela
i nie jest to wina ani zapełnienia dysku ani kontrolera dysku skoro na Intelu działają szybciej ( z prawie pełną prędkością danego interfejsu) i płynniej.
już o tym pisałem https://myapple.pl/f...-8#entry2275405
w zagranicznych źródłach też to tym mówią.
Napisano 01 stycznia 2021 - 15:18
A czy ktoś może używa na M1 programu LibreOffice? Czy chodzi normalnie/poprawnie.....czy może coś się dzieje nie tak?
Napisano 01 stycznia 2021 - 15:19
To raczej pytanie do działu Software.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 01 stycznia 2021 - 22:44
Napisano 06 stycznia 2021 - 20:31
Uważajcie co podłączacie do MacBooków z M1
bo można je jednak dość łatwo uszkodzić
https://spidersweb.p...cesorem-m1.html
Użytkownik maxwawa edytował ten post 06 stycznia 2021 - 20:32
Napisano 07 stycznia 2021 - 00:09
Nie czytając wcześniej takich newsów o spalonych kompach - od wyjęcia z pudełka od razu podpiąłem pod philipsa, który przez usb-c również ładuje. Zero różnicy w stosunku do intela obok. Jedynie czas negocjacji jest bliski zeru - podpinam i obraz mam znacznie szybciej. Laptop ładuje się, mam już 16 cykli. Hub w monitorze działa. A monitor ma już prawie 2 lata. Więc jakby coś było zmienione w komunikacji to by przecież nie działał. Mam też podobnego huba do opisywanego GC, ale jakiś no-name. Hdmi, eth, 2xusb-a i 1xusb-c. Z zasilaniem czy bez, wszystkie gniazda działają. Pracuję już ponad miesiąc i dalej będę tak samo pracować. Jakby miało paść, to już by raczej padło.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych