Mi zaczęly się problemy z MBA M1 na początku nie mogłem wgrać systemu na czysto po poprawce 11.1 poszło,ale teraz stoi na planszy Utwórz konto na komputerze wpisuje moje Apple ID Hasło po paru minutach komunikat Nie można uzyc podanej nazwy.
Dzwoniłem do pomocy na infolinie tez nie dali rady.
Na dodatek Mac się chwieje na nozkach,moze bateria napuchła.
Nie mam jak go oddać do serwisu w Niemczech do 10 stycznia pozamykane sklepy.
Teraz leży w szafie.
Pozdrawiam
Mocno Ci się chwieje na tych nóżkach? Po otwarciu klapy też? Bo ja zaraz po wyciągnięciu z pudełka faktycznie zauważyłem, że się delikatnie buja po skosie. Ale to kwestia może pół milimetra. Już myślałem, że będę go zwracał, jednak po otwarciu klapy komputer staje się ultra stabilny i żadnego chwiana podczas pracy nie dostrzegam. Niby wkurzające przy sprzęcie za ponad 8k zł, ale ja już nie wymieniam. Co innego, gdyby po otwarciu klapy był nadal niestabilny. Obstawiam, że do starej pointelowej obudowy wsadzili nową płytę główną z innym rozkładem masy i się coś w całym wyważeniu zepsuło. Bo już inny kolega też pisał, że ma podobny problem.
Jestem bardzo ciekaw czy widac roznice w jakosci monitora jak ktos przeszedl z Macbook Pro 13/16 na Macbook Air M1 ? Chodzi mi tak naprawde o parametr 500 do 400 (Air) nitow. Sam czekam na Air M1 a przechodze z Pro 13 z 2017.
Przesiadłem się na MBP M1 z MacBooka 12" który chyba miał dużo uboższą retinę i widzę różnice jedynie przy odpaleniu jakiegoś dobrego materiału 4K z HDR. W codziennej pracy nie zauważyłem. Choć na słońcu jeszcze nie pracowałem.
Ja chyba będę musiał się skontaktować z Apple – mój MacBook Pro z M1 średnio dwa razy na tydzień ma błąd kernel panic. Podejrzewam, że może być to kwestia „niedogadywania“ się huba usb (Anker), do którego podpięte są dwa dyski i zasilacz. Następujący wniosek wyciągam po tym, że w raporcie po restarcie chyba zawsze głównym podejrzanym jest com.apple.iokit.IOUSBHostFamily. Aczkolwiek jest to trochę dziwne, bo nie zawsze ten hub jest podpięty, czasem nawet mija sporo czasu.
Informuję jednocześnie, że jest to wpis jedynie informacyjny – nie szukam (chwilowo) pomocy, po prostu wyrażam swoją opinię i delikatne rozczarowanie. Spróbuję najpierw pomęczyć infolinię.
Na 99% to przejściówka. Z tego co czytam sobie w sieci to wiele przejściówek ma problem na M1 po podłączeniu do nich zasilania. Może to wina nowego kontrolera USB w M1... Zdarzają się nawet przypadki, gdzie przejściówka uśmierciła komputer. Jeden z redaktorów SpidersWeba na Twiterze opisywał, że podpiął dyski zewnętrzne i zasilanie do przejściówki GreenCella. Zostawił to w spokoju do przegrywania na chwilę, a po powrocie komputer martwy. Przejściówka już nie działała z innym sprzętem. Pisał, że wysłał do nich komputer i przejściówkę na badanie i miał dać znać co ustalili. Pewnie zamietli temat pod dywan i się dogadali, ale na stronie GreenCella jest już dodane info przy każdym Hubie, że nie jest kompatybilny z M1. Miesiąc temu tego na bank nie było, bo sam rozważałem zakup tego produktu.
Ja, jak na razie od 2 tygodni podłączałem tylko zwykłą przejściówkę Apple'a USB pod dysk zewnętrzny i żadnych problemów nie miałem. Trzeba więc uważać z tymi nieApplowymi. Szczególnie jak puszczasz zasilanie.