Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

Apple TV 4 - pytania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
539 odpowiedzi w tym temacie

#276 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 04 stycznia 2016 - 11:56

Ehh no trudno, w sumie to zakup na kilka lat to można wydać te ~750zł. Dziękuję za pomoc, ale wciąż jak ktoś ma coś do dopisania to zapraszam :).

Użytkownik edwa edytował ten post 04 stycznia 2016 - 11:56

#277 ManUfan

ManUfan
  • 149 postów
  • SkądChojnice, PL

Napisano 04 stycznia 2016 - 12:11

@edwa -> Mogę Ci szczerze doradzić kupno ATV4. Na święta kupiłem rodzicom ATV3 a sobie zakupiłem ATV4, najpierw podłączyłem ATV3 i byłem już zadowolony z zakupu ale pare dni później jak uruchomiłem ATV4  u siebie to zobaczyłem jaka jest różnica. 

Polecam chociażby ze względu na możliwość słuchania Apple Music! Dodatkowo różne aplikacje a jednym z większych bajerów jest wygaszacz ekranu "z lotu ptaka/drona" ekstra to wygląda :)

edit: @kristof461 -> ja mam ATV4 podpiętę przez bluetooth do głośnika Bose i mogę go obsługiwać pilotem od Apple więc mi to odpowiada :) 

Użytkownik ManUfan edytował ten post 04 stycznia 2016 - 13:24

iP7+ 64GB // AW 42mm Sport // ATV 4 // rMBP 2013 // MBwhite

instagram: thelifeofhubi //  ortodontachojnice.pl

#278 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 04 stycznia 2016 - 12:43

Na początku bałem się że oferta z App Store na Apple TV wcale nie będzie rozwijać się jakoś szybko i tym Apple sobie podkopie. Niemniej nie jest najgorzej. Natomiast ja rozpatruje to z dwóch stron. Jeśli lubisz filmy i oglądasz je non stop to faktycznie Apple TV 4 może być lepszym rozwiązaniem. Jeśli wolisz muzykę to niby ATV 4 ma wbudowane Apple Music ale nie ma wyjścia optycznego. Tak wiem wiem. I tak mało osób z tego korzystało. Mimo to Apple odbiera sobie możliwość pozyskania właśnie takich klientów. Co komu szkodziło zostawić to wyjście. Tutaj trzeba rozważyć też inną rzecz. Apple TV może być podpięte do sieci przez ethernet. Tymczasem Airplay to tylko wifi a więc sygnał może być szarpany, rwany i inne tego typu rzeczy. Więc znów wracamy że może jednak warto zainwestować w ATV 4 i wbudowane Apple Music bez problemów z siecią. Może. Ale ja jestem czy raczej byłem w takiej sytuacji i wybrałem ATV 3. Poza tym nie trzeba być użytkownikiem Apple Music a np. Tidala i tym samym znów pozostaje Airplay. Gry mnie w ogóle nie interesują bo mam PS4. Mam wrażenie nie ujmując nikomu że gry są fajne i przyjemne ale za miesiąc zabawy mogą się znudzą. A jeszcze gorzej będzie jak oferta tytułów będzie marna. Podsumowując. Kiedyś chciałem ATV 3. Uznałem że to zbędny gadżet. Potem kiedy zapowiedziano ATV 4 chciałem po raz pierwszy kupić coś w ciemno od Apple. Tak się jednak nie stało. I dobrze bo cena okazała się wyższa niż przewidywałem. Nieproporcjonalnie wysoka do tego co prezentuje sobą ATV 4. Sądziłem że będzie to coś koło 600 zł. OK teraz jakieś używane egzemplarze da się pewnie znaleźć w tej cenie. Fakt faktem że wiele zależy od tych którzy tworzą aplikację. Ipli czy playera nie wrzuci samo Apple. Ale brak takich aplikacji obniża wartość ATV na polskim rynku. Ostatecznie kilka dni temu zdecydowałem się na ATV 3 za mniej niż 300 zł. 

P.S. Poza tym wydaje się że w niedalekiej przyszłości zostanę posiadaczem telewizora z Android TV a więc ATV 4 niepotrzebnie powielałoby funkcje. 

Użytkownik kristof461 edytował ten post 04 stycznia 2016 - 12:46

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#279 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 04 stycznia 2016 - 12:52

No u mnie to głównie filmy, ale mam subskrypcję apple music bo korzystałem z opcji 3 miesięcy za darmo. U mnie następuje po prostu przesiadka z W10+android na ekosystem Apple i buduję to po kolei. Jedynie telefonu nie zmieniam bo uważam, że moje P8 wystarczy, a na nim nie pracuję. Plan jest prosty: iPad + ATV + Macbook. Ma działać, współpracować i wypełniać rozrywką. Gry to także dodatek bo od tego jak wspomniałeś jest konsola. Jedyne co muszę dokupić to router spinający całość w jedną sieć niezależną od UPC, które u mnie w domu zrywa co chwila połączenie, a upc nie chce słyszeć o kolejnej reklamacji bo już mają dość. No dobra, podjadę do iSpotu i zobaczę co mi się w oczy rzuci. Dam znać później czy i ewentualnie na co się zdecydowałem. 

#280 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 04 stycznia 2016 - 17:40

Apple TV teoretycznie wykorzystuje także funkcję przesyłania peer-to-peer. Oznacza to mniej więcej tyle że nie musisz być zalogowanym do wifi żeby przesyłać sygnał. Niemniej nie oznacza to również że możesz w ogóle zapomnieć o WiFi. Wygląda to tak. ATV pozostawisz bez podpięcia do sieci. W ogóle. Natomiast na iPadzie włączasz WiFi i już działa. Nie musisz się nawet logować do tej sieci. Ale jakieś tam WiFi i tak jest potrzebne. 

#281 Goldix

Goldix
  • 153 postów
  • SkądMarki, PL

Napisano 05 stycznia 2016 - 16:40

Tak przypomnę, że aplikacje Horizon oraz Player (wyświetla tylko reklamy) nie działają w opcji AirPlay. I o czym warto pamiętać w ATV4 jest nowsze WiFi (AC z MIMO)

z większymi prędkościami i w nowszej technologi co może mieć znaczenie przy przesyłaniu sygnału przez AirPlay.  

#282 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 05 stycznia 2016 - 17:52

Tośmy sobie pogadali, a ATV4 już w domu :). Po większych testach dam znać co i jak, na razie na sieci 5ghz mam skaczące filmy mkv przez AirPlay, ale dopiero zaczynam zgłębiać temat. 

Edit//dzięki użytkownikowi @GAMA007 i puszczeniu mkv 1080p przez airflow - płynnie dźwięk jak i wideo. Jestem póki co zachwycony, a gdzie do czwartku jak dojdzie kabel usb i będzie KODI :)

Użytkownik edwa edytował ten post 05 stycznia 2016 - 18:26

• GAMA007 lubi to

#283 Bithmore

Bithmore
  • 65 postów

Napisano 05 stycznia 2016 - 18:39

Hm, trochę nie kumam, wcześniej skakało na air play ? puszczałeś z ipada czy macbooka? rozumiem, że air play to znaczy wbudowany mechanizm IO9 lub OS'a na Macu?

A co masz na myśli pisząć airflow i jest płynnie mkv 1080p?

Ja puszczałem z ipada (maca nie mam) poprzez chociażby infuse +air play i chodziło płynnie.

Użytkownik Bithmore edytował ten post 05 stycznia 2016 - 18:39

#284 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 05 stycznia 2016 - 18:45

Włączyłem na osx w preferencjach ekran AirPlay jako Apple TV. Potem z ikonki obok zegara wybrałem by klonował ekran i odtworzyłem film. W ten sposób film nie działał płynnie tylko klatkował. Potem zobaczyłem na forum ten post:             #56             i z niego skorzystałem. Zainstalowałem, odpaliłem ten sam plik (44 minutowy mkv 1080p) i wszystko idzie płynnie i bez zacięć. Jutro postaram się puścić film jakiś przez to i zobaczyć jak to działa. 

#285 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 05 stycznia 2016 - 21:31

Największym mankamentem ATV jest nadal brak wielu gier... Podobno ATV działa na okrojonym iOS... Powinno więc obsługiwać wszystkie moim zdaniem gry, w które da się grać na iPadzie...

#286 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 05 stycznia 2016 - 21:35

Ano właśnie odnośnie gier: są jakieś ciekawe, które wykorzystują żyroskop itp? Chodzi mi o to by pomachać trochę rękami przed TV w wolnym czasie. Wiem o tej co była na Keynote i to w sumie wszystko, planuję ją zakupić, a poza tym? 

#287 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 05 stycznia 2016 - 21:38

Po 3 miesiącach gier nadal jak na lekarstwo... Nawet tych płatnych :/

#288 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 05 stycznia 2016 - 21:43

Ehh no to trzeba czekać na ożywienie i to, że apple znów poczeka 3 lata z nową wersją atv ;)

#289 ManUfan

ManUfan
  • 149 postów
  • SkądChojnice, PL

Napisano 05 stycznia 2016 - 21:48

Jak dla mnie ta gra Asphalt GT czy jakoś tak jest bardzo przyjemna :) 

#290 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 06 stycznia 2016 - 00:16

Największym mankamentem ATV jest nadal brak wielu gier... Podobno ATV działa na okrojonym iOS... Powinno więc obsługiwać wszystkie moim zdaniem gry, w które da się grać na iPadzie...

Przecież ATV 4 ma tvos. To poprzednia generacja działa na czymś pokroju iOS. Chyba że ten cały tvos to też ukryty iOS. A co do gier i ich ilości. No właśnie. Życzę wam i to nie ironicznie tylko szczerze żeby nie było czegoś takiego jak z psvita. Miało być fajnie super tylko gier zabrakło. Faktem jest że konsola od Sony była stricte od tego a ATV ma też inne funkcje.

#291 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 06 stycznia 2016 - 08:47

Przecież ATV 4 ma tvos. To poprzednia generacja działa na czymś pokroju iOS. Chyba że ten cały tvos to też ukryty iOS. A co do gier i ich ilości. No właśnie. Życzę wam i to nie ironicznie tylko szczerze żeby nie było czegoś takiego jak z psvita. Miało być fajnie super tylko gier zabrakło. Faktem jest że konsola od Sony była stricte od tego a ATV ma też inne funkcje.

tvOS to okrojona i zmodyfikowana wersja iOS...

#292 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 06 stycznia 2016 - 11:08

Jak zrobić update kodi bez utraty pluginów i ustawień:

https://youtu.be/vh0WTxV_mSY

Pozzdro, aa

Jak zrobić update kodi bez utraty pluhinów i ustawień:

https://youtu.be/vh0WTxV_mSY

Pozzdro, aa

Użytkownik angelares edytował ten post 06 stycznia 2016 - 11:09

#293 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 06 stycznia 2016 - 13:25

tvOS to okrojona i zmodyfikowana wersja iOS...

Czyli wychodzi na to że ten cały tvOS wcale nie jest taką rewolucją. Po prostu Apple udostępniło oprogramowanie na zewnątrz i w sumie to najważniejsza jego cecha. 

#294 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 06 stycznia 2016 - 17:57

Czyli wychodzi na to że ten cały tvOS wcale nie jest taką rewolucją. Po prostu Apple udostępniło oprogramowanie na zewnątrz i w sumie to najważniejsza jego cecha.

W gruncie rzeczy to jest duża rewolucja.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#295 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 07 stycznia 2016 - 17:51

TvOs w zaden sposob nie jest okrojony. Zmieniono metode wprowadzania z dotykowego do pilota i dodano obsluge kilku apple ID. poza tym to świetnie,źe to w koncu na bazie ios'a bo jest prościej progamistom. Jednakze to nie jest tak, źe majac napisaną gierke pod ios wysstarczy zmienic obsluge dotyku na pilota i zrekompilowac. Tak milo to nie jest. Zmiany sa glebsze.

Pozzdro, aa

#296 lizbona

lizbona
  • 126 postów

Napisano 08 stycznia 2016 - 14:08

Witam,

Mam kilka pytań odnośnie Apple TV

1. Czy za pomocą ATV będę mógł bezkablowo oglądać filmy 720p/1080p z Maca?

2. Czy istnieje możliwość samodzielnego zainstalowania XBMC na ATV4 (interesuje mnie Weeb tv, Ipla, TVP i TVN Player)? Wiem że takiej opcji nie było przy poprzedniej generacji ale widzę że na Allegro sprzedąją niby przerobione ATV4 za prawie 1000 zl. Czy to dobra cena?

#297 thmkr

thmkr
  • 293 postów
  • SkądLubatowa, Poland

Napisano 08 stycznia 2016 - 14:13

Hej.

1. Tak, za pomocą np. aplikacji Beamer poprzez AirPlay.

2. Tak, tylko teraz nazywa się to Kodi.

Zamiast kupować za 1000 zł lepiej samemu "przerobić" za pomocą kabelka USB-C i X-Code.

Pozdrawiam.

Użytkownik thmkr edytował ten post 08 stycznia 2016 - 14:15

• lizbona lubi to

My Stuff:  MacBook Air 13" ||  iPhone 6s SG 16GB ||  TV 32GB ||  Battery Charger

#298 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 08 stycznia 2016 - 14:23

1. Polecam http://airflowapp.com/ <- darmowe i działa rewelacyjnie

• lizbona lubi to

#299 pawelecc24

pawelecc24
  • 21 postów

Napisano 13 stycznia 2016 - 11:37

Witam. Dzisiaj stałem się posiadaczem ATV4 z tego co wiem można zainstalować Kodi ale czy można zainstalować pluginy do TVN player VOD TVP itp? Jeżeli tak to gdzie to mogę znalezc?

#300 ManUfan

ManUfan
  • 149 postów
  • SkądChojnice, PL

Napisano 13 stycznia 2016 - 16:52

Witam. Dzisiaj stałem się posiadaczem ATV4 z tego co wiem można zainstalować Kodi ale czy można zainstalować pluginy do TVN player VOD TVP itp? Jeżeli tak to gdzie to mogę znalezc?

Gratulacje! Będziesz zadowolony.

Można zainstalować pluginy które wymieniłeś.

http://applemobile.p...bez-jailbreaku/

I

http://sideloadapple...-to-apple-tv-4/

Ja z tego drugiego linka instalowałem Weeb tv i inne pluginy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych