[QUOTE=brodek;433769]zgadzam sie z pankiem na całej lini.....[/quote]
Widzicie, nie wszyscy moderatorzy są źli
[QUOTE=brodek;433769]raz juz sie odezwałem.... było lepiej a potem poszło po innej lini. Niekoniecznie według mojej wizji... juz tyle razy mowilem ze zmiana silnika forum i naciagniecie ludzi na kase na nowy silnik forum przynioslo naprawde niewielkie zmiany.[/quote]
Nie pamiętasz co działo się na silniki phpBB?
Zmiana silnika miała JEDEN cel - poprawne działanie forum przy takim ruchu jaki już wtedy się zaczął i powiększał się z miesiąca na miesiąc.
Dzięki tej zmianie baza danych się nie rozsypała w drobny mak i jedyne problemy z jakimi się teraz borykamy to problemy sprzętowe a nie programowe.
[QUOTE=brodek;433769]Zapał zgasł po tym jak sie kasa od donatorow skonczyla...[/quote]
U kogo ten zapał zgasł?
Jaka kasa się skończyła?
[QUOTE=brodek;433769]a forum nadal posiada niedociagniecia. co do modowania watków i braku argumentów[/quote]
Co to ma wspólnego z silnikiem forum?
Komu brakuje argumentów?
[QUOTE=brodek;433769]no coz..... sa tacy którzy bronia swoich racji i to bronią bardzo skutecznie i w zgodzie z powszechna kultura... ale zostali uciszeni zaraz po tym jak argumenty drugiej strony sie skonczyly... nie lepiej sie przyznac... i nie tracic czasu... jest tyle innych rzeczy do zrobienia.[/QUOTE]
Kto i do czego ma się przyznać?
Od samego początku informuję całą społeczność MyApple co się dzieje za kulisami i pod maską, ile i na co jest potrzebnych funduszy.
[QUOTE=Scroller;433773]O to, że część adminów zachowuje się jak rozwydrzone bachory, a Ci co mają władzę coś z tym zrobić mają to w d...[/quote]
Kto zachowuje się jak rozwydrzony bachor?
Na razie tylko zaobserwowałem nagonkę na ludzi, którym zaufałem.
[QUOTE=brodek;433769]Adminnistrator Forum NIE MOŻE robić sobie co chce, bo będzie to oznaką buractwa i prostactwa.[/quote]
Oczywiście, że może co nie oznacza, że musi czy chce.
[QUOTE=brodek;433769]Jeśli wymaga, aby inni użytkownicy szanowali zasady to sam musi ich przestrzegać, być obiektywny itd.[/quote]
Nie będę oceniał swojej pracy, szacunku do reszty osób czy obiektywizmu więc tutaj nie zamierzam się bronić od Twojego ataku.
[QUOTE=brodek;433769]Admin MUSI odpowiadać na posty użytkowników. Po to jest Adminem i Modem. Wynika to z powyższego.[/quote]
Zawsze to robię, czasami z opóźnieniem ale robię.
[QUOTE=brodek;433769]Słuchajcie Panowie Admini i Moderatorzy: Chcecie mieć szacunek i spokój na forum? To również stosujcie się do zasad. Bo jeśli będziecie tutaj robili za "bogów"[/quote]
Kto tutaj robi się*na "Boga"?
[QUOTE=brodek;433769]to szybko to forum zmieni się w śmietnisko, trolownie, a wartościowi użytkownicy szybciutko znajdą inne miejsce w którym będzie się ich szanowało i traktowało sprawiedliwie. To taka moja dobra rada

[/quote]
Forum zamieni się w śmietnisko, trolownie jeśli moderatorzy będą tolerowali zachowania generujące takie zjawiska.
Przecież od tego jesteśmy aby czasami posprzątać.
Zastanówcie się po co moderator miałby robić coś przeciwko Wam?
I dlaczego na 13tyś użytkowników problem z moderatorami ma kilkoro z nich?
[QUOTE=brodek;433769]Code, to nie jest argument. W każdej chwili mogą zrezygnować...[/QUOTE]
Ale ja ich pracę oceniam pozytywnie tym bardziej w świetle faktu iż są tak agresywnie atakowani i oskarżani o podłe zamiary.
[QUOTE=Adler;433797]Rada Forum... hehe powaliło was już na amen?

Może rada ocalenia świata makowego w PL?

może załóżcie rade masońską do spraw Apple w PL

[/quote]
Określenie "Rada Forum" wymyślił bodajże Heidi dawno dawno temu przy pracach nad starym regulaminem.
[QUOTE=Adler;433797]Czy taka rada posiada swoich przedstawicieli z "tłumu" czy kisicie się we własnym sosiku?[/QUOTE]
Oczywiście, że ma.
Moderatorzy są wyłaniani na podstawie ich działalności na forum ogólnym oraz typowani przez użytkowników - przecież nie biorę ich z księżyca.
[QUOTE=kwieto;433828]Code, generalnie mam Cię za człowieka któremu zależy na przyszłości tego forum. Chyba nawet mamy dość podobną "wizję" tego jak miałoby wg nas wyglądać forum "idealne".
Sęk w tym, że coraz bardziej zauważam różnicę między podejściem do tego jak tę wizję należałoby realizować.[/quote]
Póki co nie mogę żadnej wizji realizować bo niektórym zależy na całkowitym paraliżu tego miejsca przez co nie mogę zająć się niczym innym jak czytaniu działu "Informacje i propozycje zmian".
Wielokrotnie prosiłem o czas, zajęcie się sprawami związanymi z Apple ale niektórzy nie mają żadnego szacunku ani do innych użytkowników że o szacunku do mnie nie wspomnę
[QUOTE=kwieto;433828]Powtórzę to, co już wcześniej pisałem - problemem nie jest regulamin, ale jego przestrzeganie, przez moderatorów zwłaszcza.[/quote]
Ile razy ten regulamin został złamany?
Chodzi o dział iPhone? Czy o bezpodstawne (w ocenie innych) zbanowanie lub danie komuś ostrzeżenia?
[QUOTE=kwieto;433828]Niedawno napisałem Ci maila w tej sprawie, zwracając uwagę na to, że forum brakuje czegoś w rodzaju organu kontroli, który by "trzymał w ryzach" moderatorów/administratorów.[/quote]
Jest to po prostu niewykonalne, nie da się oddać władzy w ręce ludzi bo Ci, którym władza się podoba będą skupiać się na sprawach do których forum zostało stworzone a Ci którym władza się nie spodoba będą z nią walczyć za wszelką cenę (teraz to robią męcząc w kółko jeden wyimaginowany temat a jak powstaną ku temu środki techniczne - ujemne punkty, itp - będą korzystać z tych środków non-stop)
[QUOTE=kwieto;433828]Nie ukrywajmy - każda władza demoralizuje, zwłaszcza jeśli jest to władza w żaden sposób niekontrolowana.[/quote]
Wiem, że niektórzy mają mnie tu za byle co ale to ja sprawuję kontrolę nad osobami, które mają tu jakikolwiek stopień.
[QUOTE=kwieto;433828]Nawet taka jak bycie forumowym administratorem. Tu ryzyko jest zresztą szczególnie groźne, bo administratorzy/moderatorzy są wyłaniani na zasadzie "konkursu piękności" lub arbitralnych decyzji właściciela/administratora.[/quote]
Są wyłaniani na podstawie swojej działalności na forum oraz głosu użytkowników.
[QUOTE=kwieto;433828]Nie mówię że to źle, zwracam jednak uwagę że ktoś, kto był świetnym i angażującym się w forum userem (np. intensywnie udzielał się w wątkach "pomocowych") niekoniecznie będzie dobrym administratorem.[/quote]
Oczywiście, że tak może być ale to jakim kto będzie moderatorem można sprawdzić w praniu (i niektórzy już pożegnali się ze swoją funkcją - reRESERVEDFX jest dobrym przykładem)
[QUOTE=kwieto;433828]Dlaczego? Bo bycie adminem/modem wymaga pewnego dystansu, spokoju, dobrych umiejętności interpersonalnych (zwłaszcza negocjacyjnych), umiejętności rozwiązywania konfliktów i tak dalej.[/quote]
OK, więc zadam pytanie do Wszystkich tu obecnych:
Kto ma takie umiejętności? Możecie zgłaszać również siebie! Szukam chętnych bo jak widzicie są BARDZO potrzebni bo mamy tutaj stan wyjątkowy.
[QUOTE=kwieto;433828]Dlatego w mailu do Ciebie pisałem o potrzebie wprowadzenia jakiegoś sposobu kontroli sprawowanej przez użytkowników nad administratorami/moderatorami - chociażby poprzez możliwość przyznawania im punktów ujemnych (z obowiązkowym komentarzem za co). Chodzi o to by forumową władzę uczynić jak najbardziej "przejrzystą" i uniknąć sytuacji gdy administracja i użytkownicy stają po przeciwnych stronach konfliktu.[/quote]
Temat punktów nie przejdzie - napisałem dlaczego kilkanaście linijek wyżej.
Władza na tym forum ma pilnować porządku, umożliwić reszcie swobodną dyskusję tak abyście mogli zdobywać wiedzę, rozwiązywać problemy oraz nierzadko nawiązywać przyjaźnie i znajomości.
[QUOTE=kwieto;433828]Podałem Ci przykłady tego jak działa sytuacja gdy taki konflikt powstaje i z jakich przyczyn takie konflikty powstają. Wierz mi, doświadczenie w udzielaniu się na różnego rodzaju grupach mam spore - sięgające dawno "pokrytych kurzem" i niemal zapomnianych serwisów typu Hotline czy Carracho - i z tego doświadczenia wyciągam wnioski.[/quote]
Moje doświadczenie jest mniejsze - może kiedyś będę lepszym administratorem bo zakładając to forum nie śniło mi się 1000 userów a teraz jest ich ponad 13000!
[QUOTE=kwieto;433828]Nowy regulamin MyApple jest zaprzeczeniem wszystkiego co napisałem powyżej - zamiast uściślać kompetencje adminów, rozmywa je do granic możliwości. W myśl nowego regulaminu można gadać o krakowaniu iPhone, czy innego dowolnego programu (o ile nie damy linków), choć nie wątpię, że rozmowy o krakowaniu OS X by działał na pececie będą zabronione i kasowane (dlaczego?
"bo tak!"). A to zamiast budować poczucie współpracy, będzie nasilało antagonizmy.[/quote]
Poprzedni regulamin zabraniał i zabraniał co skończyło się awanturą, która trwa do dziś.
[QUOTE=kwieto;433828]Mówisz o konsultacjach z prawnikiem odnośnie iPhone. Zapytaj tego prawnika czemu każdy cywilizowany kraj stara się wprowadzać jasne procedury i przepisy, oraz stara się aby jak najmniej decyzji zależało od uznaniowej decyzji urzędnika.[/quote]
Uprawa konopi indyjskich w USA jest zabroniona, pismo na temat tej uprawy jest legalne i ogólnodostępne - nie ma co dyskutować o iPhone ponieważ użytkownicy potrzebują tego działu a Ci którym on przeszkadza mogą go całkowicie wyłączyć w profilu.
[QUOTE=kwieto;433828]Tutaj powinno to działać tak samo - im więcej zależy od admina, jego nastroju i widzimisię, tym większe pole nadużyć i potencjalnych konfliktów.
Choćby wtedy gdy użytkownik nie zgodzi się z decyzją admina - kto to będzie rozsądzał?[/quote]
Rada Forum (może ktoś ma lepszą nazwę na określenie moderatorów, super moderatorów oraz administratorów?)
[QUOTE=kwieto;433828]I nie mów mi, że zrobi to "Rada Forum". [quote]
Ups, właśnie to zrobiłem
[QUOTE=kwieto;433828]Jak na razie moja skarga na wlepione (IMO niesłusznie) ostrzeżenie - wysłana do Ciebie osobiście - leży i kwiczy, a "Rada Forum" pewnie nawet nie wie o jej istnieniu. A minęły już prawie dwa tygodnie od momentu kiedy ją napisałem.[/quote]
Z tego co pamiętam rozmawialiśmy na priv i kilku rzeczach (po tym jak wysłałeś mi PW), jeżeli jakiejś sprawy nie dokończyłem zawsze mogłeś się do mnie odezwać na iChat - nie odgradzam się od nikogo i zawsze chętnie pogadam.
[QUOTE=kwieto;433828]Rozumiem że nie masz czasu, szanuję to, że zajmujesz się łataniem serwera tak aby działał. Pokazuję tylko, jak piękne hasła i deklaracje działają w praktyce. Jutro nie będzie czasu z innych powodów, pojutrze coś "Radzie Forum" wypadnie, a mnie pozostaje czekać i zgadywać czy moja skarga została rozpatrzona negatywnie, czy np. wyrzucona do kosza.[/quote]
j.w.
[QUOTE=kwieto;433828]Innym przykładem dziwnego działania Rady Forum (albo raczej - braku tego działania) jest zabanowanie Wallenroda. Nie kwestionuję tego, że - jak zapewniacie - jego sprawa była dyskutowana w szerszym gronie. Sęk w tym, że albo to szersze grono było dość wąskie (może nawet jedno-dwuosobowe?), albo część tego grona spała podczas dyskusji - dość powiedzieć, że informacje jakie w tej sprawie mamy są cokolwiek sprzeczne.
Najpierw jest komunikat:
"zbyt duzo raportow zbulwersowanych userow (...) Najwiecej raportow dostales za posty w Temacie "Moderacja po raz nty" ". Potem okazuje się, że to jednak nie użytkowników bulwersował a administratorów głównie:
"You have been banned for the following reason: Post #238 temat:Moderacja po raz n-ty Skrajnie lekcewazacy stosunek do moderacji na forum.Troll.Pieniacz.Nieskory do kompromisu."
A jeszcze dla smaczku do dam, że skądinąd wiem iż w wątku "Moderacja po raz n-ty" nie było akurat na Wallenroda zgłaszanych raportów.
Powstaje kilka pytań:
1. Czemu administratorzy nie wiedzą za co właściwie go zabanowali? (podawane są sprzeczne powody)[/quote]
Już tłumaczyłem, nie było jednego powodu, tolerowaliśmy Wallenroda kilka tygodni, tłumaczyliśmy bezpośrednio oraz pośrednio (poprzez innych użytkowników), a on dalej robił swoje, naprawdę nie mam czasu na zajmowanie się jednym użytkownikiem podczas gdy forum jest w stanie globalnej awarii i być może uniemożliwi to korzystanie trzynastu tysiącom innych użytkowników. Prosiłem go, ostrzegałem - miał to sobie za nic.
Dostał bana na którego zasłużył chociaż próbowałem kilku innych dróg rozwiązania tego konfliktu.
[QUOTE=kwieto;433828]2. Czy forma zwrócenia uwagi fourmowiczowi z inwektywami w stylu "Troll", "Pieniacz" jest oficjalną metodą komunikacji Rady Forum z użytkownikami? (dodam tylko, że znam środowiska w których za tego typu tekst admin przestałby być adminem w trybie natychmiastowym)[/quote]
Nie mamy oficjalnego słownika, może kiedyś i tym aspektem się zajmiemy - mogłoby to zaoszczędzić nam kolejnych zadym.
[QUOTE=kwieto;433828]3. Czemu administracja podając przyczyny bana podaje nieprawdziwe informacje (rzekome raporty na W. w wątku "moderacja po raz n-ty")[/QUOTE]
Bądź fair i podaj źródło tych informacji (nick moderatora, który łamie zasadę o nie wynoszeniu informacji z działu TDM na zewnątrz).
Dodam tylko, że nie każdy moderator widzi wszystko co dzieje się w zamkniętym dziale - wszystko zależy od poziomu uprawnień. Wszystko widzą tylko 4 osoby (w tym jedną z nich jestem ja).
Powtórzę raz jeszcze, decyzja o zbanowaniu Wallenroda została podjęta również przeze mnie i uważam ją za słuszną. Człowiek miał kompletnie za nic dobro forum czy użytkowników - jego celem było ... sam już nie wiem - do dziś nie rozumiem jego poczynań.
Apeluję po raz kolejny - dajcie mi robić to co jest moim obowiązkiem, znaleźliście sobie najgorszy z możliwych momentów na przyczepianie się o jednego bana, tak bardzo Wam zależy na zniszczeniu tego miejsca? Bo gdyby Wam się po prostu tu nie podobało to byście odeszli z honorem (co uczynił np. Heidi) a nie puszczali w kółko tę samą taśmę - jakie to MyApple jest beznadziejne. Jeżeli komuś zależy na tym by to miejsce przetrwało i było coraz lepsze to albo pomóżcie albo chociaż nie przeszkadzajcie.