Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Źle się dzieje w państwie MyApple

• Zamknięty Temat jest zamknięty
166 odpowiedzi w tym temacie

#101 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 28 listopada 2007 - 01:48

To był śmietanowy atak na modów z giwerami, w tym Ciebie, ale też np. Insidera.

Nie używaj wyrażenia "atak na modów".

#102 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 28 listopada 2007 - 01:58

6,

dobra też była odpowiedź Heidiego na moje mrzonki o swobodzie wypowiedzi...

#103 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2007 - 02:46

Czytając ten temat zbiera mi się na wymioty. Cała ta dyskusja to przekrzykiwanie swoimi racjami. Osobiście w tym całym sporze chciałbym pozostać bezstronny, choć oczywiście mam własne zdanie. Tylko po co ono tu komukolwiek? Postaram się spojrzeć na cały problem z dystansu... którego Wam brakuję. Z moderatorami jest jak z nauczycielami... my jesteśmy zwykłymi userami vel uczniami. Moderatorzy mają nad użytkownikami władzę- mogą kasować posty, banować i mają prawo do ostatniego słowa. Patrz zasadę: 1)Moderator ma zawsze rację 2)Gdy moderator niema racji patrz pkt 1 jak ci się nie podoba to spadaj! :] That's all. Właściwie pisząc w tym temacie wiele nie wskóracie. Jest kilka wyjść: 1)Wygrają userzy: -co niemal graniczyło by z cudem. Konsekwencją była by zmiana adminów, modów i w końcu regulaminu. Tylko dlaczego sfera zarządzająca ma odpuścić- w końcu to forum to własność prywatna, a nie państwowa? No nie? 2)Wygrają modzi: -zostanie rozdane kilka banów, które w kolejce ustawia się już spora kolejka wpływowych użytkowników. Najgorsze wyjście, jednak bardzo prawdopodobne. Gdy do tego dojdzie to rzucę te forum w cholerę- za brak wolności wypowiedzi. 3)Dojdzie do kompromisu -mało prawdopodobne. Modzi zmienili by fragmenty regulaminu po ustaleniach z użytkownikami, wycofali by ban dla tego Wallenroda (czy kogo tam). 4)Do niczego niedojdzie- rozejdzie się cała sprawa po kościach. Bardzo prawdopodobne. Modzi liczą na to i pewnie się nie zawiodą. Po prostu użytkownikom znudzi się walenie głową w mur i sobie odpuszczą. Jeszcze kilka słów o forum: Forum ma służyć do wolnej wymiany zdań, do pewnych granic, które zostały by ustalone z użytkownikami, bo forum istnieje wbrew pozorom głównie dla nich. Dajcie se ludzie siana i niech modzi zmienią ten regulamin i opanują się z banami, a my- użytkownicy będziemy (chyba) usatysfakcjonowani. Chyba że niektórzy chcą głowy Administratorów, czego ja w ogóle nie biorę pod uwagę. Bo to forum jest chyba ich własnością. Co do zmian na forum: -oddawać TD- najlepszy dział na forum! -oddawać starą wyszukiwarkę! Ta nowa jest do kitu. I to chyba wszystko co mam do powiedzenia w tym temacie. Pozdrawiam, piotr! :)

#104 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 28 listopada 2007 - 02:55

Chyba że niektórzy chcą głowy Administratorów, czego ja w ogóle nie biorę pod uwagę. Bo to forum jest chyba ich własnością.

forum jest własnością Code'a. On rozdaje karty. Reszta mu tylko "pomaga" :)

#105 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 28 listopada 2007 - 03:01

Przepraszam, nie było mnie cały dzień (staję na głowie aby wszystko doprowadzić do stanu używalności) Przeczytałem ten wątek i jestem zawiedziony tym co tu widzę. Nie jestem w stanie odpowiedzieć na każdą Waszą wątpliwość, ale postaram się streścić w kilku zdaniach. Podczas 3 lat istnienia MyApple zostały zbanowane 4 (słownie: CZTERY) osoby! (nie licząc spammerów) Każdy z tych banów był przedyskutowany, a ostatni ban (Wallenrod) został przyznany po naprawdę burzliwej dyskusji (szukaliśmy innej drogi ale się nie udało). Skąd się biorą oskarżenia, że ktokolwiek z moderatorów (pisząc moderatorów mam na myśli także SM i A) podejmuje samodzielną decyzję o zbanowaniu kogokolwiek (przypominam: na 13tyś użytkowników czterech zostało zbanowanych w ciągu 3 lat). Od 2 tyg panuje niepisana zasada (najpierw PW, następnie ostrzeżenie jeśli PW nie poskutkowało, dopiero ban - po naradzie z innymi członkami rady forum) i aby jej przestrzegać nie potrzebny jest odrębny zapis. Jeśli chodzi o regulamin to proszę zauważyć że z jednej strony regulamin daje większą możliwość administratorom ale również mniej zabrania użytkownikom - po prostu liczymy na zdrowy rozsądek i tak jak już zauważyliście - nie trzeba czytać regulaminu by go przestrzegać - wystarczy zachować kulturę i szacunek dla innych osób przebywających na forum. Poprzedni regulamin był zbiorem zakazów i nakazów - nie sprawdziło się to. Dlatego apeluję - zapoznajcie się z nowym regulaminem na spokojnie i bez nerwów - pisaliśmy go z myślą o całej społeczności. Problemy jakie wynikły w ostatnich tygodniach nie są spowodowane złą wolą moderatorów czy użytkowników - nie dzielmy się na my i oni! - problemy te powstały przez ilość użytkowników - wszak każdy z nas jest odrębną jednostką która ma własne zdanie na pewne sprawy i bez tolerancji wobec poglądów innych osób nie poradzimy sobie z tym. Odnośnie administratorów to wszelkie pretensje powinniście mieć do mnie bo ani tonymontana, insider czy krzyfar nie prosili się o zostanie Administratorami.
  • present_day lubi to

#106 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2007 - 03:09

Odnośnie administratorów to wszelkie pretensje powinniście mieć do mnie bo ani tonymontana, insider czy krzyfar nie prosili się o zostanie Administratorami.

...ale się zgodzili, co niesie za sobą konsekwencje, których jak przypuszczam byli świadomi decydując się na Administratorstwo.

#107 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 28 listopada 2007 - 03:13

Oczywiście, że się zgodzili i jestem im za to wdzięczny. Wszyscy trzej się starają wykonywać jak najlepiej to do czego się zobowiązali. Nie zakładajmy że Administrator chce dla nas źle, może czasem warto na chwilę się zatrzymać i postawić w sytuacji innej osoby, zastanowić się jaką my sami byśmy podjęli decyzję i dlaczego właśnie taką.

#108 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 28 listopada 2007 - 08:15

zgadzam sie z pankiem na całej lini..... raz juz sie odezwałem.... było lepiej a potem poszło po innej lini. Niekoniecznie według mojej wizji... juz tyle razy mowilem ze zmiana silnika forum i naciagniecie ludzi na kase na nowy silnik forum przynioslo naprawde niewielkie zmiany. Zapał zgasł po tym jak sie kasa od donatorow skonczyla... a forum nadal posiada niedociagniecia. co do modowania watków i braku argumentów no coz..... sa tacy którzy bronia swoich racji i to bronią bardzo skutecznie i w zgodzie z powszechna kultura... ale zostali uciszeni zaraz po tym jak argumenty drugiej strony sie skonczyly... nie lepiej sie przyznac... i nie tracic czasu... jest tyle innych rzeczy do zrobienia.

#109 rkosciuk

rkosciuk
  • 92 postów
  • SkądOppeln

Napisano 28 listopada 2007 - 08:18

kurcze, wczoraj napisalem takiego pieknego posta w odpowiedzi na posta Aronii i mi go usuneli. I jeszcze pouczenie dostalem... to jest nie fair :) Ale wszyscy anty-modowcy, spojrzcie na to z innej strony, jest komu ze tak powiem przygadac, napisac kasliwa uwage. NIe jest zle :)

#110 Scroller

Scroller
  • 322 postów
  • Skądxxxxxx

Napisano 28 listopada 2007 - 08:27

Odpowiem jedynie odnośnie Nowego Regulaminu.

Nie wiem o co bicie piany. Przecież to oczywiste, że Administrator Forum może robić co chce - usuwać, edytować, itd wedle swojego widzimisie (a właściwie wedle swojej wizji forum). Oczywiste jest też, że nie musi odpowiadać na żądania Użytkowników.

O to, że część adminów zachowuje się jak rozwydrzone bachory, a Ci co mają władzę coś z tym zrobić mają to w d...

Adminnistrator Forum NIE MOŻE robić sobie co chce, bo będzie to oznaką buractwa i prostactwa. Jeśli wymaga, aby inni użytkownicy szanowali zasady to sam musi ich przestrzegać, być obiektywny itd. To, że napisałeś taką bzdurę również stawia Twoje kwalifikacje - jako Moderatora - pod znakiem zapytania.

Admin MUSI odpowiadać na posty użytkowników. Po to jest Adminem i Modem. Wynika to z powyższego.

Słuchajcie Panowie Admini i Moderatorzy: Chcecie mieć szacunek i spokój na forum? To również stosujcie się do zasad. Bo jeśli będziecie tutaj robili za "bogów" to szybko to forum zmieni się w śmietnisko, trolownie, a wartościowi użytkownicy szybciutko znajdą inne miejsce w którym będzie się ich szanowało i traktowało sprawiedliwie. To taka moja dobra rada ;)

---- Dodano 28-11-2007 o godzinie 08:31 ----

Odnośnie administratorów to wszelkie pretensje powinniście mieć do mnie bo ani tonymontana, insider czy krzyfar nie prosili się o zostanie Administratorami.

Code, to nie jest argument. W każdej chwili mogą zrezygnować...

#111 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 28 listopada 2007 - 09:24

kurcze, wczoraj napisalem takiego pieknego posta w odpowiedzi na posta Aronii i mi go usuneli. I jeszcze pouczenie dostalem... to jest nie fair :) Ale wszyscy anty-modowcy, spojrzcie na to z innej strony, jest komu ze tak powiem przygadac, napisac kasliwa uwage. NIe jest zle :)

bardzo "pięknego". same zaczepki, co mogą potwierdzić inni moderatorzy (choć nie ja ten wpis usunąłem).

O to, że część adminów zachowuje się jak rozwydżone bachory, a Ci co mają władzę coś z tym zrobić mają tquoteo w d...

Administrator Forum NIE MOŻE robić sobie co chce, bo będzie to oznaką buractwa i prostactwa. Jeśli wymaga, aby inni użytkownicy szanowali zasady to sam musi ich przestrzegać, być obiektywny itd. To, że napisałeś taką bzdurę również stawia Twoje kwalifikacje - jako Moderatora - pod znakiem zapytania.

Admin MUSI odpowiadać na posty użytkowników. Po to jest Adminem i Modem. Wynika to z powyższego.

Scroller. Powiedzmy inaczej - każda decyzja Rady wywołuje jakąś reakcję. Rada MOŻE (w sensie: ma do tego pełne prawo oraz ma do tego odpowiednie narzędzia) zarządzić na Forum co uważa za dobre i słuszne.

Inna sprawa, że "im więcej wolno, tym mniej wypada" (ktoś tak pisał na Forum - jestem mu wdzięczny za te słowa :idea:). Dlatego właśnie następuje mocna reakcja Forumowiczów na niektóre postępowanie Rady.

Tak więc nie stosujmy takich słów jak "może" czy "musi" bez wyjaśnienia. To oczywiste, że rada wszystko może i nic nie musi, ale jednoczesnie POWINNA postępować w odpowiedni sposób, jeśli chce liczyć na przychylną reakcję reszty Forumowiczów.

Słuchajcie Panowie Admini i Moderatorzy: Chcecie mieć szacunek i spokój na forum? To również stosujcie się do zasad. Bo jeśli będziecie tutaj robili za "bogów" to szybko to forum zmieni się w śmietnisko, trolownie, a wartościowi użytkownicy szybciutko znajdą inne miejsce w którym będzie się ich szanowało i traktowało sprawiedliwie. To taka moja dobra rada ;)

I o to właśnie chodzi w nowym Regulaminie! O danie Wam większej Wolności. Mniej będziemy ingerować, bo mniej jest teraz zakazne niż poprzednio!

#112 Adler

Adler
  • 572 postów
  • Skądznad Czeskiej hranicy

Napisano 28 listopada 2007 - 09:36

Rada Forum... hehe powaliło was już na amen? :D Może rada ocalenia świata makowego w PL? :D może załóżcie rade masońską do spraw Apple w PL :D Czy taka rada posiada swoich przedstawicieli z "tłumu" czy kisicie się we własnym sosiku?

#113 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2007 - 09:36

BTW "rozwydrzone", nie "rozwydżone". To od słowa "wydra", zwierzątko takie... ;)

#114 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 28 listopada 2007 - 09:37

Piszę Rada, bo nie chce mi się za każdym razem pisać Administratorzy i Moderatorzy Forum MyApple.pl ;)

---- Dodano 28-11-2007 o godzinie 09:39 ----
poprawiłem tamtego orta

#115 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 28 listopada 2007 - 10:32

Rada Forum... hehe powaliło was już na amen? :D Może rada ocalenia świata makowego w PL? :D może załóżcie rade masońską do spraw Apple w PL :D

Czy taka rada posiada swoich przedstawicieli z "tłumu" czy kisicie się we własnym sosiku?

To pojecie istnieje prawie od poczatku istnienia forum. Niedawno byl zaciag nowych modow, z userow wlasnie.

---- Dodano 28-11-2007 o godzinie 10:33 ----

...ale się zgodzili, co niesie za sobą konsekwencje, których jak przypuszczam byli świadomi decydując się na Administratorstwo.

Tak jestem tego swiadomy. A konsekwencje sa takie,ze forum sie rozwija w szybkim tempie.

#116 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 28 listopada 2007 - 10:35

Code, generalnie mam Cię za człowieka któremu zależy na przyszłości tego forum. Chyba nawet mamy dość podobną "wizję" tego jak miałoby wg nas wyglądać forum "idealne".
Sęk w tym, że coraz bardziej zauważam różnicę między podejściem do tego jak tę wizję należałoby realizować.

Powtórzę to, co już wcześniej pisałem - problemem nie jest regulamin, ale jego przestrzeganie, przez moderatorów zwłaszcza. Niedawno napisałem Ci maila w tej sprawie, zwracając uwagę na to, że forum brakuje czegoś w rodzaju organu kontroli, który by "trzymał w ryzach" moderatorów/administratorów.
Nie ukrywajmy - każda władza demoralizuje, zwłaszcza jeśli jest to władza w żaden sposób niekontrolowana. Nawet taka jak bycie forumowym administratorem. Tu ryzyko jest zresztą szczególnie groźne, bo administratorzy/moderatorzy są wyłaniani na zasadzie "konkursu piękności" lub arbitralnych decyzji właściciela/administratora.
Nie mówię że to źle, zwracam jednak uwagę że ktoś, kto był świetnym i angażującym się w forum userem (np. intensywnie udzielał się w wątkach "pomocowych") niekoniecznie będzie dobrym administratorem. Dlaczego? Bo bycie adminem/modem wymaga pewnego dystansu, spokoju, dobrych umiejętności interpersonalnych (zwłaszcza negocjacyjnych), umiejętności rozwiązywania konfliktów i tak dalej.
Dlatego w mailu do Ciebie pisałem o potrzebie wprowadzenia jakiegoś sposobu kontroli sprawowanej przez użytkowników nad administratorami/moderatorami - chociażby poprzez możliwość przyznawania im punktów ujemnych (z obowiązkowym komentarzem za co). Chodzi o to by forumową władzę uczynić jak najbardziej "przejrzystą" i uniknąć sytuacji gdy administracja i użytkownicy stają po przeciwnych stronach konfliktu.

Podałem Ci przykłady tego jak działa sytuacja gdy taki konflikt powstaje i z jakich przyczyn takie konflikty powstają. Wierz mi, doświadczenie w udzielaniu się na różnego rodzaju grupach mam spore - sięgające dawno "pokrytych kurzem" i niemal zapomnianych serwisów typu Hotline czy Carracho - i z tego doświadczenia wyciągam wnioski.

Nowy regulamin MyApple jest zaprzeczeniem wszystkiego co napisałem powyżej - zamiast uściślać kompetencje adminów, rozmywa je do granic możliwości. W myśl nowego regulaminu można gadać o krakowaniu iPhone, czy innego dowolnego programu (o ile nie damy linków), choć nie wątpię, że rozmowy o krakowaniu OS X by działał na pececie będą zabronione i kasowane (dlaczego? "bo tak!"). A to zamiast budować poczucie współpracy, będzie nasilało antagonizmy.
Mówisz o konsultacjach z prawnikiem odnośnie iPhone. Zapytaj tego prawnika czemu każdy cywilizowany kraj stara się wprowadzać jasne procedury i przepisy, oraz stara się aby jak najmniej decyzji zależało od uznaniowej decyzji urzędnika.
Tutaj powinno to działać tak samo - im więcej zależy od admina, jego nastroju i widzimisię, tym większe pole nadużyć i potencjalnych konfliktów.
Choćby wtedy gdy użytkownik nie zgodzi się z decyzją admina - kto to będzie rozsądzał?

I nie mów mi, że zrobi to "Rada Forum". Jak na razie moja skarga na wlepione (IMO niesłusznie) ostrzeżenie - wysłana do Ciebie osobiście - leży i kwiczy, a "Rada Forum" pewnie nawet nie wie o jej istnieniu. A minęły już prawie dwa tygodnie od momentu kiedy ją napisałem.

Rozumiem że nie masz czasu, szanuję to, że zajmujesz się łataniem serwera tak aby działał. Pokazuję tylko, jak piękne hasła i deklaracje działają w praktyce. Jutro nie będzie czasu z innych powodów, pojutrze coś "Radzie Forum" wypadnie, a mnie pozostaje czekać i zgadywać czy moja skarga została rozpatrzona negatywnie, czy np. wyrzucona do kosza.

Innym przykładem dziwnego działania Rady Forum (albo raczej - braku tego działania) jest zabanowanie Wallenroda. Nie kwestionuję tego, że - jak zapewniacie - jego sprawa była dyskutowana w szerszym gronie. Sęk w tym, że albo to szersze grono było dość wąskie (może nawet jedno-dwuosobowe?), albo część tego grona spała podczas dyskusji - dość powiedzieć, że informacje jakie w tej sprawie mamy są cokolwiek sprzeczne.
Najpierw jest komunikat: "zbyt duzo raportow zbulwersowanych userow (...) Najwiecej raportow dostales za posty w Temacie "Moderacja po raz nty" ". Potem okazuje się, że to jednak nie użytkowników bulwersował a administratorów głównie: "You have been banned for the following reason: Post #238 temat:Moderacja po raz n-ty Skrajnie lekcewazacy stosunek do moderacji na forum.Troll.Pieniacz.Nieskory do kompromisu."

A jeszcze dla smaczku do dam, że skądinąd wiem iż w wątku "Moderacja po raz n-ty" nie było akurat na Wallenroda zgłaszanych raportów.

Powstaje kilka pytań:
1. Czemu administratorzy nie wiedzą za co właściwie go zabanowali? (podawane są sprzeczne powody)
2. Czy forma zwrócenia uwagi fourmowiczowi z inwektywami w stylu "Troll", "Pieniacz" jest oficjalną metodą komunikacji Rady Forum z użytkownikami? (dodam tylko, że znam środowiska w których za tego typu tekst admin przestałby być adminem w trybie natychmiastowym)
3. Czemu administracja podając przyczyny bana podaje nieprawdziwe informacje (rzekome raporty na W. w wątku "moderacja po raz n-ty")
  • elle lubi to

#117 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 28 listopada 2007 - 10:37

Słuchajcie Panowie Admini i Moderatorzy: Chcecie mieć szacunek i spokój na forum?

Spokoj na forum jest, co widac w innych watkach. Wiekosc nie interesuja konflikty. I bardzo dobrze.

---- Dodano 28-11-2007 o godzinie 10:46 ----

A jeszcze dla smaczku do dam, że skądinąd wiem iż w wątku "Moderacja po raz n-ty" nie było akurat na Wallenroda zgłaszanych raportów.

Powstaje kilka pytań:
1. Czemu administratorzy nie wiedzą za co właściwie go zabanowali? (podawane są sprzeczne powody)
2. Czy forma zwrócenia uwagi fourmowiczowi z inwektywami w stylu "Troll", "Pieniacz" jest oficjalną metodą komunikacji Rady Forum z użytkownikami? (dodam tylko, że znam środowiska w których za tego typu tekst admin przestałby być adminem w trybie natychmiastowym)
3. Czemu administracja podając przyczyny bana podaje nieprawdziwe informacje (rzekome raporty na W. w wątku "moderacja po raz n-ty")

Administracja podjela decyzje jednoglosnie. Administracja podala prawdziwe informacje. Raporty to nie jedyna forma zglaszania uzytkownika. Powody zostaly wyslane na priva zbanowanego.

Kto poinformowal Cie,ze nie bylo raportow na Wallenroda? Sytuacje trzeba z ta osoba wyjasnic.

#118 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 28 listopada 2007 - 11:07

Administracja podjela decyzje jednoglosnie.

Ciekawe, bo Code pisał coś o burzliwej dyskusji...

Powody zostaly wyslane na priva zbanowanego.

Wzajemnie sprzeczne...

Kto poinformowal Cie,ze nie bylo raportow na Wallenroda? Sytuacje trzeba z ta osoba wyjasnic.

Pozwól, że nie będę zdradzał swoich informatorów.
Nie mówię o raportach na Wallenroda w ogóle, a o raportach na niego w wątku "moderacja po raz n-ty" - które rzekomo miały największą liczbę.
Możesz za to zacytować owe raporty? Podać ich liczbę?
Ja ze swej strony proszę aby odezwały się osoby które raportowały Wallenroda w wyżej wymienionym wątku. sprawa jest cokolwiek dziwna.

BTW, ja za udział w tym wątku (prezentując tam takie samo zdanie jak Wallenrod) dostałem 12,5% głosów na moją reputację. Biorąc pod uwagę że na forum jestem od 10 miesięcy to całkiem sporo...

A odpowiedź na punkt 2-gi moich pytań?

#119 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 28 listopada 2007 - 11:10

burzliwa dyskusja niewyklucza jednomyślności przy podejmowaniu decyzji, która rzeczywiście została podjęta przez Administrację

#120 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 28 listopada 2007 - 11:13

burzliwa dyskusja niewyklucza jednomyślności przy podejmowaniu decyzji, która rzeczywiście została podjęta przez Administrację

Czemu więc sprzeczne informacje na temat powodów zabanowania?

#121 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 28 listopada 2007 - 11:16

Domniemam, że powodów tych było wiele.

#122 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 28 listopada 2007 - 11:29

Jeśli chodzi o regulamin to proszę zauważyć że z jednej strony regulamin daje większą możliwość administratorom ale również mniej zabrania użytkownikom - po prostu liczymy na zdrowy rozsądek i tak jak już zauważyliście - nie trzeba czytać regulaminu by go przestrzegać - wystarczy zachować kulturę i szacunek dla innych osób przebywających na forum.
Poprzedni regulamin był zbiorem zakazów i nakazów - nie sprawdziło się to. Dlatego apeluję - zapoznajcie się z nowym regulaminem na spokojnie i bez nerwów - pisaliśmy go z myślą o całej społeczności.

No ale dlaczego zmieniliście regulamin?!?! Wydaje mi się, że tamten regulamin funkcjonował dość*dobrze. Przynajmniej do czasu kiedy Rada Forum go przestrzegała (pojawienie sie iphone). Wystarczyłoby przecież dalej przestrzegać regulaminu i dodać załącznik o "granicach uprawnień moderatorów". Pare tygodni temu napisaliście:

To jaki jest sens pisania tego regulaminu?

Zeby nie bylo samowolki wsrod modow. Wiecej mowic nie moge. Wszystko jest nadal w budowie.

Kurde przecież teraz będzie totalna samowolka! Chyba Simon pisał gdzieś na początku tego wątku coś*w stylu: starzy użytkownicy będą pamiętali stary regulamin, a nowym przypomnimy na priv.

Czyli w takim razie nadal będzie obowiązywał stary regulami, ale na wszelki wypadek obowiązuje też nowy, gdzie RF ma władzę*nieograniczoną.

#123 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 28 listopada 2007 - 11:32

Domniemam, że powodów tych było wiele.

Ja natomiast domniemam, że zadziałało to w myśl nowego regulaminu, czyli - "gramy w Bambuko" *

* - Bambuko to gra, która wg opisującego ją J. Kaczmarskiego "polega na tym że nie ma reguł - każdy tam oszukuje jak może" Dawniejsza nazwa - "Chruszczówka"

Sorry za brak zaufania, ale sami dajecie po temu powody

#124 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 28 listopada 2007 - 11:47

[QUOTE=brodek;433769]zgadzam sie z pankiem na całej lini.....[/quote]
Widzicie, nie wszyscy moderatorzy są źli :)

[QUOTE=brodek;433769]raz juz sie odezwałem.... było lepiej a potem poszło po innej lini. Niekoniecznie według mojej wizji... juz tyle razy mowilem ze zmiana silnika forum i naciagniecie ludzi na kase na nowy silnik forum przynioslo naprawde niewielkie zmiany.[/quote]
Nie pamiętasz co działo się na silniki phpBB?
Zmiana silnika miała JEDEN cel - poprawne działanie forum przy takim ruchu jaki już wtedy się zaczął i powiększał się z miesiąca na miesiąc.
Dzięki tej zmianie baza danych się nie rozsypała w drobny mak i jedyne problemy z jakimi się teraz borykamy to problemy sprzętowe a nie programowe.

[QUOTE=brodek;433769]Zapał zgasł po tym jak sie kasa od donatorow skonczyla...[/quote]
U kogo ten zapał zgasł?
Jaka kasa się skończyła?

[QUOTE=brodek;433769]a forum nadal posiada niedociagniecia. co do modowania watków i braku argumentów[/quote]
Co to ma wspólnego z silnikiem forum?
Komu brakuje argumentów?

[QUOTE=brodek;433769]no coz..... sa tacy którzy bronia swoich racji i to bronią bardzo skutecznie i w zgodzie z powszechna kultura... ale zostali uciszeni zaraz po tym jak argumenty drugiej strony sie skonczyly... nie lepiej sie przyznac... i nie tracic czasu... jest tyle innych rzeczy do zrobienia.[/QUOTE]
Kto i do czego ma się przyznać?
Od samego początku informuję całą społeczność MyApple co się dzieje za kulisami i pod maską, ile i na co jest potrzebnych funduszy.

[QUOTE=Scroller;433773]O to, że część adminów zachowuje się jak rozwydrzone bachory, a Ci co mają władzę coś z tym zrobić mają to w d...[/quote]
Kto zachowuje się jak rozwydrzony bachor?
Na razie tylko zaobserwowałem nagonkę na ludzi, którym zaufałem.

[QUOTE=brodek;433769]Adminnistrator Forum NIE MOŻE robić sobie co chce, bo będzie to oznaką buractwa i prostactwa.[/quote]
Oczywiście, że może co nie oznacza, że musi czy chce.

[QUOTE=brodek;433769]Jeśli wymaga, aby inni użytkownicy szanowali zasady to sam musi ich przestrzegać, być obiektywny itd.[/quote]
Nie będę oceniał swojej pracy, szacunku do reszty osób czy obiektywizmu więc tutaj nie zamierzam się bronić od Twojego ataku.

[QUOTE=brodek;433769]Admin MUSI odpowiadać na posty użytkowników. Po to jest Adminem i Modem. Wynika to z powyższego.[/quote]
Zawsze to robię, czasami z opóźnieniem ale robię.

[QUOTE=brodek;433769]Słuchajcie Panowie Admini i Moderatorzy: Chcecie mieć szacunek i spokój na forum? To również stosujcie się do zasad. Bo jeśli będziecie tutaj robili za "bogów"[/quote]
Kto tutaj robi się*na "Boga"?

[QUOTE=brodek;433769]to szybko to forum zmieni się w śmietnisko, trolownie, a wartościowi użytkownicy szybciutko znajdą inne miejsce w którym będzie się ich szanowało i traktowało sprawiedliwie. To taka moja dobra rada ;)[/quote]
Forum zamieni się w śmietnisko, trolownie jeśli moderatorzy będą tolerowali zachowania generujące takie zjawiska.
Przecież od tego jesteśmy aby czasami posprzątać.
Zastanówcie się po co moderator miałby robić coś przeciwko Wam?
I dlaczego na 13tyś użytkowników problem z moderatorami ma kilkoro z nich?

[QUOTE=brodek;433769]Code, to nie jest argument. W każdej chwili mogą zrezygnować...[/QUOTE]
Ale ja ich pracę oceniam pozytywnie tym bardziej w świetle faktu iż są tak agresywnie atakowani i oskarżani o podłe zamiary.

[QUOTE=Adler;433797]Rada Forum... hehe powaliło was już na amen? :D Może rada ocalenia świata makowego w PL? :D może załóżcie rade masońską do spraw Apple w PL :D [/quote]
Określenie "Rada Forum" wymyślił bodajże Heidi dawno dawno temu przy pracach nad starym regulaminem.

[QUOTE=Adler;433797]Czy taka rada posiada swoich przedstawicieli z "tłumu" czy kisicie się we własnym sosiku?[/QUOTE]
Oczywiście, że ma.
Moderatorzy są wyłaniani na podstawie ich działalności na forum ogólnym oraz typowani przez użytkowników - przecież nie biorę ich z księżyca.

[QUOTE=kwieto;433828]Code, generalnie mam Cię za człowieka któremu zależy na przyszłości tego forum. Chyba nawet mamy dość podobną "wizję" tego jak miałoby wg nas wyglądać forum "idealne".
Sęk w tym, że coraz bardziej zauważam różnicę między podejściem do tego jak tę wizję należałoby realizować.[/quote]
Póki co nie mogę żadnej wizji realizować bo niektórym zależy na całkowitym paraliżu tego miejsca przez co nie mogę zająć się niczym innym jak czytaniu działu "Informacje i propozycje zmian".
Wielokrotnie prosiłem o czas, zajęcie się sprawami związanymi z Apple ale niektórzy nie mają żadnego szacunku ani do innych użytkowników że o szacunku do mnie nie wspomnę :(

[QUOTE=kwieto;433828]Powtórzę to, co już wcześniej pisałem - problemem nie jest regulamin, ale jego przestrzeganie, przez moderatorów zwłaszcza.[/quote]
Ile razy ten regulamin został złamany?
Chodzi o dział iPhone? Czy o bezpodstawne (w ocenie innych) zbanowanie lub danie komuś ostrzeżenia?

[QUOTE=kwieto;433828]Niedawno napisałem Ci maila w tej sprawie, zwracając uwagę na to, że forum brakuje czegoś w rodzaju organu kontroli, który by "trzymał w ryzach" moderatorów/administratorów.[/quote]
Jest to po prostu niewykonalne, nie da się oddać władzy w ręce ludzi bo Ci, którym władza się podoba będą skupiać się na sprawach do których forum zostało stworzone a Ci którym władza się nie spodoba będą z nią walczyć za wszelką cenę (teraz to robią męcząc w kółko jeden wyimaginowany temat a jak powstaną ku temu środki techniczne - ujemne punkty, itp - będą korzystać z tych środków non-stop)

[QUOTE=kwieto;433828]Nie ukrywajmy - każda władza demoralizuje, zwłaszcza jeśli jest to władza w żaden sposób niekontrolowana.[/quote]
Wiem, że niektórzy mają mnie tu za byle co ale to ja sprawuję kontrolę nad osobami, które mają tu jakikolwiek stopień.

[QUOTE=kwieto;433828]Nawet taka jak bycie forumowym administratorem. Tu ryzyko jest zresztą szczególnie groźne, bo administratorzy/moderatorzy są wyłaniani na zasadzie "konkursu piękności" lub arbitralnych decyzji właściciela/administratora.[/quote]
Są wyłaniani na podstawie swojej działalności na forum oraz głosu użytkowników.

[QUOTE=kwieto;433828]Nie mówię że to źle, zwracam jednak uwagę że ktoś, kto był świetnym i angażującym się w forum userem (np. intensywnie udzielał się w wątkach "pomocowych") niekoniecznie będzie dobrym administratorem.[/quote]
Oczywiście, że tak może być ale to jakim kto będzie moderatorem można sprawdzić w praniu (i niektórzy już pożegnali się ze swoją funkcją - reRESERVEDFX jest dobrym przykładem)

[QUOTE=kwieto;433828]Dlaczego? Bo bycie adminem/modem wymaga pewnego dystansu, spokoju, dobrych umiejętności interpersonalnych (zwłaszcza negocjacyjnych), umiejętności rozwiązywania konfliktów i tak dalej.[/quote]
OK, więc zadam pytanie do Wszystkich tu obecnych:
Kto ma takie umiejętności? Możecie zgłaszać również siebie! Szukam chętnych bo jak widzicie są BARDZO potrzebni bo mamy tutaj stan wyjątkowy.

[QUOTE=kwieto;433828]Dlatego w mailu do Ciebie pisałem o potrzebie wprowadzenia jakiegoś sposobu kontroli sprawowanej przez użytkowników nad administratorami/moderatorami - chociażby poprzez możliwość przyznawania im punktów ujemnych (z obowiązkowym komentarzem za co). Chodzi o to by forumową władzę uczynić jak najbardziej "przejrzystą" i uniknąć sytuacji gdy administracja i użytkownicy stają po przeciwnych stronach konfliktu.[/quote]
Temat punktów nie przejdzie - napisałem dlaczego kilkanaście linijek wyżej.
Władza na tym forum ma pilnować porządku, umożliwić reszcie swobodną dyskusję tak abyście mogli zdobywać wiedzę, rozwiązywać problemy oraz nierzadko nawiązywać przyjaźnie i znajomości.

[QUOTE=kwieto;433828]Podałem Ci przykłady tego jak działa sytuacja gdy taki konflikt powstaje i z jakich przyczyn takie konflikty powstają. Wierz mi, doświadczenie w udzielaniu się na różnego rodzaju grupach mam spore - sięgające dawno "pokrytych kurzem" i niemal zapomnianych serwisów typu Hotline czy Carracho - i z tego doświadczenia wyciągam wnioski.[/quote]
Moje doświadczenie jest mniejsze - może kiedyś będę lepszym administratorem bo zakładając to forum nie śniło mi się 1000 userów a teraz jest ich ponad 13000!

[QUOTE=kwieto;433828]Nowy regulamin MyApple jest zaprzeczeniem wszystkiego co napisałem powyżej - zamiast uściślać kompetencje adminów, rozmywa je do granic możliwości. W myśl nowego regulaminu można gadać o krakowaniu iPhone, czy innego dowolnego programu (o ile nie damy linków), choć nie wątpię, że rozmowy o krakowaniu OS X by działał na pececie będą zabronione i kasowane (dlaczego? "bo tak!"). A to zamiast budować poczucie współpracy, będzie nasilało antagonizmy.[/quote]
Poprzedni regulamin zabraniał i zabraniał co skończyło się awanturą, która trwa do dziś.

[QUOTE=kwieto;433828]Mówisz o konsultacjach z prawnikiem odnośnie iPhone. Zapytaj tego prawnika czemu każdy cywilizowany kraj stara się wprowadzać jasne procedury i przepisy, oraz stara się aby jak najmniej decyzji zależało od uznaniowej decyzji urzędnika.[/quote]
Uprawa konopi indyjskich w USA jest zabroniona, pismo na temat tej uprawy jest legalne i ogólnodostępne - nie ma co dyskutować o iPhone ponieważ użytkownicy potrzebują tego działu a Ci którym on przeszkadza mogą go całkowicie wyłączyć w profilu.

[QUOTE=kwieto;433828]Tutaj powinno to działać tak samo - im więcej zależy od admina, jego nastroju i widzimisię, tym większe pole nadużyć i potencjalnych konfliktów.
Choćby wtedy gdy użytkownik nie zgodzi się z decyzją admina - kto to będzie rozsądzał?[/quote]
Rada Forum (może ktoś ma lepszą nazwę na określenie moderatorów, super moderatorów oraz administratorów?)

[QUOTE=kwieto;433828]I nie mów mi, że zrobi to "Rada Forum". [quote]
Ups, właśnie to zrobiłem ;)

[QUOTE=kwieto;433828]Jak na razie moja skarga na wlepione (IMO niesłusznie) ostrzeżenie - wysłana do Ciebie osobiście - leży i kwiczy, a "Rada Forum" pewnie nawet nie wie o jej istnieniu. A minęły już prawie dwa tygodnie od momentu kiedy ją napisałem.[/quote]
Z tego co pamiętam rozmawialiśmy na priv i kilku rzeczach (po tym jak wysłałeś mi PW), jeżeli jakiejś sprawy nie dokończyłem zawsze mogłeś się do mnie odezwać na iChat - nie odgradzam się od nikogo i zawsze chętnie pogadam.

[QUOTE=kwieto;433828]Rozumiem że nie masz czasu, szanuję to, że zajmujesz się łataniem serwera tak aby działał. Pokazuję tylko, jak piękne hasła i deklaracje działają w praktyce. Jutro nie będzie czasu z innych powodów, pojutrze coś "Radzie Forum" wypadnie, a mnie pozostaje czekać i zgadywać czy moja skarga została rozpatrzona negatywnie, czy np. wyrzucona do kosza.[/quote]
j.w.

[QUOTE=kwieto;433828]Innym przykładem dziwnego działania Rady Forum (albo raczej - braku tego działania) jest zabanowanie Wallenroda. Nie kwestionuję tego, że - jak zapewniacie - jego sprawa była dyskutowana w szerszym gronie. Sęk w tym, że albo to szersze grono było dość wąskie (może nawet jedno-dwuosobowe?), albo część tego grona spała podczas dyskusji - dość powiedzieć, że informacje jakie w tej sprawie mamy są cokolwiek sprzeczne.
Najpierw jest komunikat: "zbyt duzo raportow zbulwersowanych userow (...) Najwiecej raportow dostales za posty w Temacie "Moderacja po raz nty" ". Potem okazuje się, że to jednak nie użytkowników bulwersował a administratorów głównie: "You have been banned for the following reason: Post #238 temat:Moderacja po raz n-ty Skrajnie lekcewazacy stosunek do moderacji na forum.Troll.Pieniacz.Nieskory do kompromisu."

Powstaje kilka pytań:
1. Czemu administratorzy nie wiedzą za co właściwie go zabanowali? (podawane są sprzeczne powody)[/quote]
Już tłumaczyłem, nie było jednego powodu, tolerowaliśmy Wallenroda kilka tygodni, tłumaczyliśmy bezpośrednio oraz pośrednio (poprzez innych użytkowników), a on dalej robił swoje, naprawdę nie mam czasu na zajmowanie się jednym użytkownikiem podczas gdy forum jest w stanie globalnej awarii i być może uniemożliwi to korzystanie trzynastu tysiącom innych użytkowników. Prosiłem go, ostrzegałem - miał to sobie za nic.
Dostał bana na którego zasłużył chociaż próbowałem kilku innych dróg rozwiązania tego konfliktu.

[QUOTE=kwieto;433828]2. Czy forma zwrócenia uwagi fourmowiczowi z inwektywami w stylu "Troll", "Pieniacz" jest oficjalną metodą komunikacji Rady Forum z użytkownikami? (dodam tylko, że znam środowiska w których za tego typu tekst admin przestałby być adminem w trybie natychmiastowym)[/quote]
Nie mamy oficjalnego słownika, może kiedyś i tym aspektem się zajmiemy - mogłoby to zaoszczędzić nam kolejnych zadym.

[QUOTE=kwieto;433828]3. Czemu administracja podając przyczyny bana podaje nieprawdziwe informacje (rzekome raporty na W. w wątku "moderacja po raz n-ty")[/QUOTE]
Bądź fair i podaj źródło tych informacji (nick moderatora, który łamie zasadę o nie wynoszeniu informacji z działu TDM na zewnątrz).
Dodam tylko, że nie każdy moderator widzi wszystko co dzieje się w zamkniętym dziale - wszystko zależy od poziomu uprawnień. Wszystko widzą tylko 4 osoby (w tym jedną z nich jestem ja).
Powtórzę raz jeszcze, decyzja o zbanowaniu Wallenroda została podjęta również przeze mnie i uważam ją za słuszną. Człowiek miał kompletnie za nic dobro forum czy użytkowników - jego celem było ... sam już nie wiem - do dziś nie rozumiem jego poczynań.

Apeluję po raz kolejny - dajcie mi robić to co jest moim obowiązkiem, znaleźliście sobie najgorszy z możliwych momentów na przyczepianie się o jednego bana, tak bardzo Wam zależy na zniszczeniu tego miejsca? Bo gdyby Wam się po prostu tu nie podobało to byście odeszli z honorem (co uczynił np. Heidi) a nie puszczali w kółko tę samą taśmę - jakie to MyApple jest beznadziejne. Jeżeli komuś zależy na tym by to miejsce przetrwało i było coraz lepsze to albo pomóżcie albo chociaż nie przeszkadzajcie.

#125 present_day

present_day
  • 975 postów

Napisano 28 listopada 2007 - 11:50

Ten wątek staje się już długi i ciężko nad tym nadążyć. Czy jest ktoś chętny żeby wymyślnikować to co Nam leży na sercu najbardziej? Może w ten sposób łatwiej będzie administratorom i moderatorom się do tego ustosunkować ? Mam na myśli, krótko i zwięźle, od myślników, bez zbędnego opisywania sytuacji.. Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych