Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" with Retina Display - Late 2014

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
324 odpowiedzi w tym temacie

#201 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 08 listopada 2014 - 12:27

kucyk, to nie tak. 4790K nie obsłuży OOTB pamięci 2133 MHz z ich nominalnym taktowaniem, tylko je "zdownclockuje" (co za słowo...) do 1600. Trzeba to przestawiać w BIOSIe lub użyć profilu xmp. Nie w Maku ;) 0 MHz RAM mówi jasno, że to hack. Geekbench nie pokazuje także realnego taktowania w przypadku podkręconych procesorów. Różnice w sekcji CPU wskazują na OC.

#202 Radkovsky

Radkovsky
  • 77 postów

Napisano 09 listopada 2014 - 14:07

Czy ktoś z posiadaczy iMac 5k testował jak zachowuje się na nim Parallels 10 z Windowsem 7 lub 8.1 w kwestii skalowania okienek, czytelności fontów etc na matrycy 5k. Bo czytałem, że dopiero w 8.1 w miarę jest możliwa skalowalność DPI? Wcześniej tylko częściowo się powiększało np. wielkość fonta lub ikonek (Windows 7).

#203 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 listopada 2014 - 22:54

Ja mam Parallels 10 i Windows 8.1. Przy rozdzielczości 5K i DPI 271% wygląda to super, ale niestety lagi są przeokrutne. Do tego potwornie grzeje się procek. Ja się na tyle wkurzyłem, że wróciłem do rozdzielczości "zwykłego" iMaka. Są piksele, ale w końcu działa to normalnie. Retinę mam na OSX. W kwestii Windowsa, trzeba zaczekać na nowe update'y aż to wszystko zostanie odpowiednio dostosowane do takich rozdzielczości.

#204 Radkovsky

Radkovsky
  • 77 postów

Napisano 10 listopada 2014 - 10:01

Ja mam Parallels 10 i Windows 8.1. Przy rozdzielczości 5K i DPI 271% wygląda to super, ale niestety lagi są przeokrutne. Do tego potwornie grzeje się procek. Ja się na tyle wkurzyłem, że wróciłem do rozdzielczości "zwykłego" iMaka. Są piksele, ale w końcu działa to normalnie. Retinę mam na OSX. W kwestii Windowsa, trzeba zaczekać na nowe update'y aż to wszystko zostanie odpowiednio dostosowane do takich rozdzielczości.

Czyli pracowałeś na Windows 8.1 na full screen w rozdzielczości 5k, tak? Ja myślę raczej o jakimś okienku z IE do testowania weba albo odpalenie na chwilę jakiegoś małego programu, tylko "w okienku". Potestuję jak już będę miał możliwość.

A z updatami to fakt. Trzeba poczekać.

#205 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 10 listopada 2014 - 12:51

Czyli pracowałeś na Windows 8.1 na full screen w rozdzielczości 5k, tak? Ja myślę raczej o jakimś okienku z IE do testowania weba albo odpalenie na chwilę jakiegoś małego programu, tylko "w okienku". Potestuję jak już będę miał możliwość.

A z updatami to fakt. Trzeba poczekać.

Windows 8.1 nawet nie obsluguje 5K, 4K to maksymalna rozdzielczosc jaka mozna ustawic. Interfejs metro w 4K skaluje sie fatalnie, sam Windows troche lepiej, ale wyglada jak jedna wielka kupa :)

#206 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 listopada 2014 - 13:03

Nie wiem czy obsługuje czy nie, ale Parallels automatycznie ustawia rozdziałkę 5K i przy odpowiednim DPI wygląda to świetnie. Problem polega na tym, że chyba nie do końca dobrze to ze sobą współpracuje bo czasem zawiesza się ekran na kilka sekund, a w Outlooku jak zmieniam np. skrzynkę odbiorczą na wysłane to zamiast maili pojawia się czarny ekran.

#207 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 10 listopada 2014 - 13:41

Parallers nie wykorzystuje dedykowanej karty - może to jest przyczyną...

#208 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 10 listopada 2014 - 13:44

"... wygląda jak jedna wielka kupa." "...wygląda to świetnie." To może ustalcie, jak to naprawdę wygląda...

#209 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 10 listopada 2014 - 13:46

Nie wiem czy obsługuje czy nie, ale Parallels automatycznie ustawia rozdziałkę 5K i przy odpowiednim DPI wygląda to świetnie. Problem polega na tym, że chyba nie do końca dobrze to ze sobą współpracuje bo czasem zawiesza się ekran na kilka sekund, a w Outlooku jak zmieniam np. skrzynkę odbiorczą na wysłane to zamiast maili pojawia się czarny ekran.

Jak wedlug ciebie obsluguje 5K, to pokaz dostepne rozdzielczosci

#210 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 listopada 2014 - 21:01

Proszę uprzejmie. Myślę że bardziej chodzi o to, o czym napisał tumpio. Parallels obsługuje maksymalnie 2GB pamięci karty graficznej. Podejrzewam że dlatego Winda nie daje rady przy takiej rozdziałce. [ATTACH=CONFIG]n4065064[/ATTACH]

#211 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 12 listopada 2014 - 11:58

Jak tam Lightrooma sie wam uzywa na 5K? Czy ktos juz wspomnial, ze jest MEGA lipa :>

#212 Radkovsky

Radkovsky
  • 77 postów

Napisano 12 listopada 2014 - 23:24

Jak tam Lightrooma sie wam uzywa na 5K? Czy ktos juz wspomnial, ze jest MEGA lipa :>

Chyba nikt nie wspominał ;) Ja ciągle czekam na imaca, więc się wypowiem ;P

#213 LupusX

LupusX
  • 2 postów

Napisano 15 listopada 2014 - 10:46

Jak wygląda równomierność podświetlenia i odwzorowania kolorów w nowym iMacu?

#214 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 15 listopada 2014 - 13:41

Jak wygląda równomierność podświetlenia i odwzorowania kolorów w nowym iMacu?

Powiem to tak, iMac jeszcze nigdy nie mial takiego ekranu, jest bez zastrzezen pod kazdym wzgledem

#215 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 listopada 2014 - 14:10

Pierwsze fuckupy iMaka 5k: - kurz pod szybą po 3 tygodniach używania. Miałem kilka imaków i tak szybko jeszcze nie wchodził - błąd z grafiką. Wyskakuje ale komputer działa dalej bez zająknięcia - notoryczne rozłączanie Magic Mousa

#216 trumil9

trumil9
  • 64 postów
  • Skądchicago

Napisano 17 listopada 2014 - 18:16

Bylbym ciekawy jak znajdujesz kurz pod szyba. Nie zartuje, uzywam mac od polowy pazdziernika. Blad z grafika jest pokazany prawdopodoobnie na zalacznikach ale zdjecie o wymiarze avatar'a nie mozna obejrzec. Z praca myszy jest tak, ze baterie AA maja rozne wymiary, postaw na rownej powierzchni baterie roznych producentow, roznice w wysokosci wynosza 1/4 - 1/2mm. Moze w tym tkwi odpowiedz na Twoj problem. Poza tym wymien baterie, moze zdychaja. Mysz czy klawiatura jest dodawana przez chinczykow w momencie pakowania calego setu, komputer, mysz, klawiatura. Ja musialem wymienic baterie w klawiaturze po 2 dniach. I dalej uwazam ja za chyba najlepsza na jakiej pracowalem do tej pory. [ATTACH=CONFIG]n4070187[/ATTACH]

#217 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 listopada 2014 - 18:34

Bylbym ciekawy jak znajdujesz kurz pod szyba. Nie zartuje, uzywam mac od polowy pazdziernika.

[ATTACH]n4070187[/ATTACH]

Forum postanowilo pomniejszyć zdjęcia, śpieszę z odsieczą!

https://dl.dropboxus...._weeks_old.jpg - proszę bardzo. Może dostrzeżesz kurz, podpowiem, w prawym dolnym rogu ekranu.

https://dl.dropboxus....ac5k_error.png - jest i errorek.

Co do myszki - pozwól wyjaśnić. Wskaźnik baterii wskazuje 90% naładowania. Na macbooku pro mysz działa bezbłędnie. W imaku potrafi wyłączyć się kilka razy w ciągu godziny.

Poza tymi problemami w komputerze za 12k, pracuje mi się wybornie. Lightroom 5 działa jak należy choć widać że najpierw wczytuje punkty a dopiero potem piksele.

#218 Radkovsky

Radkovsky
  • 77 postów

Napisano 17 listopada 2014 - 18:55

Lightroom 5 działa jak należy choć widać że najpierw wczytuje punkty a dopiero potem piksele.

Masz na myśli, że najpierw jest "fast preview" a dopiero potem dochodzą detale? Tak zazwyczaj jest. Kwestia jak szybko się to dzieje. A który dysk wybrałeś?

BTW: Z kurzem nie wygląda za tęgo. Aż zaczynam się zastanawiać co u mnie będzie się działo.

#219 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 listopada 2014 - 19:03

Masz na myśli, że najpierw jest "fast preview" a dopiero potem dochodzą detale? Tak zazwyczaj jest. Kwestia jak szybko się to dzieje. A który dysk wybrałeś?

BTW: Z kurzem nie wygląda za tęgo. Aż zaczynam się zastanawiać co u mnie będzie się działo.

Na poprzednim imaku miałem 2 kroki czyli fast preview i później detale. Teraz- są 3 kroki, fast preview, załadowane wszystko ale widać że jeszcze nie retina, a potem już retina. Sprawdzałem przed chwilą na kilku zdjęciach i jestem pewien że na starym kompie tak się nie działo.

#220 trumil9

trumil9
  • 64 postów
  • Skądchicago

Napisano 17 listopada 2014 - 19:56

Rzeczywiscie widac jakies cusie, dla mnie to podstawa do wymiany imaca. Nie ma chyba cos takiego jak samoistne rozszczelnienie frontowej szyby z obudowa, jezeli jest to zadne naprawy nie daja gwarancji, ze sytuacja nie powtorzy sie. Jezeli serwis bedzie chcial naprawiac to bym im dal na pismie zadanie gwarancji i rekojmi na 5 lat na szczelnosc szyby z obudowa. I to bez zadnego kupowania z przez Ciebie Apple Care czy cos w tym stylu. Error odnosnie dzialnia grafiki to jakies wielkie nieporozumienie. Ja sie z czyms takim nie spotkalem aby kazali zglaszac usterke i zapewniali, ze nikt nie bedzie sie z Toba kontaktowal. To chyba jest w ogole niezgodne z warunkami gwarancji w zakresie odpowiedzialnosci sprzedawcy i producenta w okresie 12 miesiecy od daty zakupu. Ja bym zmienil jezyk na angielski i jezeli identyczna wiadomosc pokaze sie w angielskiej wersji to zrzucalbym to z ekranu i postawil jako zalacznik w nieprzyjemnim liscie poleconym do Apple Poland, z informacja, ze jezeli nie bedzie odpowiedniej reakcji to nastepny list wyslesz do Kaliforni z prosba aby Ci pomogli w sporze z polskim Customer Service., ktory lekcewazy klienta majacego klopoty ze sprzetem. To co nagminnie zdarza sie z FireFox, ze dostajesz komunikat o crash i czy chcesz wyslac raport to zupelnie inna sytuacja. Zakup iMac to jak kupno narzedzia do pracy, ktorego nieprawnosc moze spowodowac szkody finansowe. Jezeli chodzi o mysz. Czy ta mysz dziala wadliwie na iMacu a na mac book bezusterkowo? Zamien je miejscami i zobacz jak bedzie dzialalo. Chyba nie bedzie problemu bo lacza sie w bluetooth? Moze ja czegos nie wiem? Co do Lr nie bede sie wypowiadal, pracowalem troche na 3jce ale uzywam do wstepnej pp C1. I z capture i z ph6 dziala bez zarzutu. Wszystkie minusy jakie wychodza mi w pracy z imac wynikaja z moich bledow a nie wad sprzetowych

#221 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 listopada 2014 - 20:05

Ja obecnie nie mogę sobie pozwolić na zostanie bez komputera do pracy, pewnie oddam sprzęt do serwisu w okresie świątecznym, jak będę miał dobre 2 tygodnie wolnego. Kurzu się spodziewałem więc nie specjalnie mnie on rusza, boli tylko że pojawił się tak szybko. Błąd z grafiką muszę zdiagnozować sam - jeśli nie będę wiedział jak go wywołać, w serwisie powiedzą że wszystko jest ok - bo jeśli ja nie wiem jak wywołać błąd, skąd serwisant ma wiedzieć? Sam 5 lat serwisowałem te urządzenia... Myszka trafi w karton i wróci stary dobry Logitech V470...

#222 trumil9

trumil9
  • 64 postów
  • Skądchicago

Napisano 17 listopada 2014 - 20:21

Zajrzyj tu https://discussions..../thread/6596475 moze to Ci nasunie rozwiazanie gdzie szukac

#223 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 17 listopada 2014 - 20:58

Uwielbiam czytać te wasze narzekania. Tak zastanawiam się czasami, czy aby w Polsce nie znajduje się jakaś extra linia prdukcyjna iMac'ów. Tych specjalnych - z kurzem, plamami i bez wentylatorów. Ale te najlepsze wpisy dopiero się pojawią. Czekam na nie z niecierpliwością... :)

#224 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 listopada 2014 - 22:24

Uwielbiam czytać te wasze narzekania. Tak zastanawiam się czasami, czy aby w Polsce nie znajduje się jakaś extra linia prdukcyjna iMac'ów. Tych specjalnych - z kurzem, plamami i bez wentylatorów. Ale te najlepsze wpisy dopiero się pojawią. Czekam na nie z niecierpliwością... :)

Kup kiedyś nowy komputer za 12 tys dla ekranu, który to ekran szlag trafia w 3 tygodnie po zakupie, wtedy pogadamy cwaniaczku :-)
  • citanek i byniek11 lubią to

#225 trumil9

trumil9
  • 64 postów
  • Skądchicago

Napisano 17 listopada 2014 - 22:32

Trolling to metoda polowu ryb na leniucha. Zamiast aktywnie lowic, ciagnie sie za lodzia kilka przynet na roznych glebokosciach. Moze sie cos zlapie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych