pmoo, dnia 18 Sty 2015 - 02:16, napisał:
wybacz że dopiero teraz jestem w stanie spełnić Twoją prośbę. Troszkę tu nie zaglądałem po tym jak forum starało się mi udowodnić że niemożliwe że nie mam imaka 5k i że tylko mi się zdaje że się on zakurzył.
Proszę bardzo, masz swój filmik. dalej nie widzę powodu by być niezadowolonym. Śmiga to aż miło.
Pmoo, ja w końcu Lightrooma uruchamiam w low res i chodzi jak szatan Eksportuje na i7 baardzo szybko. A szczerze mówiąc w tym programie dodatkowe pixele na retinie nie walą na kolana. Ładniejsze są czcionki i ikonki w menu, ale na zdjęciu wcale znacząco dla mnie więcej nie widzę. Szczególnie przy płytkiej głębi ostrości.
Stwierdziłem więc, że skoro dzisiaj większość apek graficznych (Lightroom, Photoshop, InDesign czy Illustrator) nie do końca sobie radzi z retiną (są również błędy w wyświetlaniu niektórych menu narzędziowych - są mniejsze, nieczytelne lub poprzycinane) to wolę działać w low res. I wtedy normalnie widać np. selekcję w Photoshopie Ogólnie praca jest wtedy wygodniejsza i zauważalnie szybsza niż na poprzednim kompie czy starszym imacu 27.
Retina jest za to super do podglądu dokumentów, miniaturek plików np. w Bridge, do narzędzi webowych etc.
Także ogólnie jak siadam przy starym imacu 27 albo 21,5 to piksele aż mnie walą po gałach. Ale w Lightroomie absolutnie mi nie przeszkadza praca w low res na retinie. Mam nawet wrażenie, że piksele są mniej pikselowe niż na starszej matrycy (być może inaczej się wygładzają).
Hubson83, dnia 18 Sty 2015 - 11:57, napisał:
Znalazłem sposób na IR, nie jest jakiś odkrywczy ale póki co pomaga. Ustawiłem wygaszacz po 2 minutach i całkowite usypianie monitora po 5 minutach. Jeżeli nawet się coś pojawia, to bardzo mało widoczne i co kompletnie nie przeszkadza w pracy. Wystarczy że odejdę na moment od komputera to włącza się wygaszacz, które elegancko eliminuje duchy na ekranie.
Hubson, czy możesz mi coś więcej powiedzieć na temat Twojego problemu?
Zaciekawiłeś mnie, bo nigdy nie widziałem czegoś podobnego na mojej matrycy.
To tylko na 5k występuje?
kucyk, dnia 21 Sty 2015 - 20:16, napisał:
Hubson jak te duchy wywolac, bo do mnie nie chca przyleciec :>
A widzę, że nie tylko ja mam problem z wywoływaniem duchów ))
Użytkownik Radkovsky edytował ten post 21 stycznia 2015 - 23:48