Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" with Retina Display - Late 2014

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
324 odpowiedzi w tym temacie

#151 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 05 listopada 2014 - 09:17

P.S. Jak edytować post?

#152 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 05 listopada 2014 - 10:00

666 - coś jest nie do końca z czujnikami pod 10.10. - testowałem grafikę w stresie na 10.10 i przez 24 h chodziła w 128 st C (próg wyłączenia GPU to 110 st ;) ). Podłączony miernik na radiator wykazywał 55 st (wiadomo rdzeń będzie cieplejszy). Następnie podłączyłem 10.8 - ten sam test i - 70 st C, na radiatorze 55 st. Więc coś jest skopane z odczytem czujników przez programy w 10.10

#153 xavierpl

xavierpl
  • 39 postów

Napisano 05 listopada 2014 - 12:50

Powiedzcie dlaczego na allegro Imac 5k jest dużo tańszy niż na stronie apple?

#154 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 05 listopada 2014 - 15:02

Bo są ze Stanów? tumpio: to co nieco by wyjaśniało, tylko akurat sprawdzić tej teorii w przypadku iMaka 5k się nie da ;)

#155 Radkovsky

Radkovsky
  • 77 postów

Napisano 05 listopada 2014 - 23:25

Powiedzcie dlaczego na allegro Imac 5k jest dużo tańszy niż na stronie apple?

Bo każdy reseller jak i Apple ma swoje prowizje/marże, które może swobodnie obniżać. Z tego co wiem na iMakach nie ma jakichś wielkich zarobków - sięgają do około 12%.

Nie wiem kogo na Allegro znalazłeś, ale jedna warszawska firma sprzedaje komputery z polskiej dystrybucji i mają je o około 10% taniej, więc robią to na minimalnej marży. Ale są sklepem internetowym, więc to zrozumiałe. Nie mają kosztów lokalu czy obsługi jak np. iSpoty i inne. Choć i u nich możesz negocjować i zwykle 6% dostaniesz od ręki.

#156 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 listopada 2014 - 09:26

Po tygodniu pracy na tym komputerze, muszę przyznać że procesor się naprawdę mocno grzeje. O Ile w OSX przy normalnej pracy temperatura nie przekracza 40-50 stopni, o tyle w Windowsie na Parallels przy troche wiekszych obciążeniach procek osiąga nieco ponad 80 stopni. Wiatraki co prawda nie szaleją, są ciche i pracują na standardowych 1200 obrotach, ale np. Office zaczyna wariować i są straszne lagi. Rano kiedy włączam komputer wszystko jest w porządku, dopiero po kilkugodzinnej pracy tak się dzieje. Myślę że wszystko jest kwestią optymalizacji, Parallels też pewnie wyda niedługo jakieś poprawki, bo na dłuższą metę tak się nie da. Jedno jest pewne, gdybym znów wrócił do "zwykłego" iMaka to byłby to krok w tył. Komputer jest świetny, tylko wydaje mi się że trzeba będzie trochę poczekać zanim się to wszystko dotrze z softem. Wiatraki zaczynają tak naprawdę pracować dopiero wtedy, kiedy np. oglądam filmy na YouTube, szczególnie w 4K, ale tak to generalnie jest spokój. Przydzieliłem teraz o połowę mniej wszystkiego do Parallels (zwykle pracowałem na full opcji) i zobaczymy czy to coś pomoże. Na najwyższej rozdzielczości przeglądarki Safari i Firefox bardzo ładnie skalują ekran, wszystko jest ostre jak brzytwa i naprawdę przyjemnie przegląda się internet na tym komputerze. Niektóre programy nestety jeszcze nie skalują do takich rozdzielczości i czasem długo się muszę napracować zanim odczytam coś z tych miniaturowych czcionek. To jest główny minus, szczególnie dla tych którzy oprócz OSX korzystają również z Windowsa.

#157 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 06 listopada 2014 - 10:57

Wiatraki zaczynają tak naprawdę pracować dopiero wtedy, kiedy np. oglądam filmy na YouTube, szczególnie w 4K, ale tak to generalnie jest spokój. .

To ile tych wiatraków tam jest ?:shock::P

#158 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 listopada 2014 - 11:21

Oj tam, oj tam... :)

#159 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 06 listopada 2014 - 11:24

Czyli nic nowego ,grzeje sie jak mini przy 4k :D

#160 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 listopada 2014 - 11:29

Na OSX przy oglądaniu filmów w 4K procesor osiąga maksymalnie 55-60 stopni, czyli nie ma tragedii. W Windowsie na Parellels jest już 80-85 stopni. Myślę że to kwestia optymalizacji, OSX jest dobrze skonfigurowany do pracy z tym prockiem. Napisałem do Parallels czy szykują jakiś update dla tych komputerów w najbliższym czasie...

#161 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 listopada 2014 - 13:18

Jestem ciekaw jak z temperaturami w iMac retina z procesorem i5 (u mnie w iMac bez retiny procesor i5 ten słabszy 3.2GHz pod pełnym obciążeniem nawet po godzinie pracy nie przekraczał 70C) czy przypadkiem ten najnowszy i7 nie jest "grzałką" ?

#162 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 listopada 2014 - 13:22

Intel Core i7 4790K generalnie grzeje się trochę mocniej, nie tylko w iMakach. Jego średnia temperatura pracy to 60-70 stopni. Temperature Gauge pokazuje mi temperaturę powietrza wewnątrz iMaka na 19-20 stopni.

#163 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 06 listopada 2014 - 13:55

Ja obawiam się jedynie powrotu żółtych przebarwień powstałych wskutek długotrwałego przegrzania (Modele 08-11). Wersje Late 2012/13 były rewelacyjne pod względem chłodzenia oraz temperatur, pozostał jedynie problem lekko kurzących się matryc. PS. Jutro przyjdzie do mnie konfiguracja i7/8/512/AMD 4GB, zamawiałem go w AOS ale już teraz wiem że dokonam zwrotu i zakupię taki sam model ponownie jak zostanie on już dokładnie "sprawdzony". Nie chciałbym sytuacji że po prostu będę żałować zakupu gdy czas na zwrot się skończy.

#164 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 listopada 2014 - 14:14

iron.gery: Chłodzenie jest dobre, komputer nie jest gorący, nawet podczas całodziennej pracy. Jak się wychylisz za tył ekranu to poczujesz ciepło, ale jak dotkiesz komputera to jest on delikatnie ciepły, ale nie gorący. Pod OSX temperatury są w porządku, problem bardziej dotyczy braku optymalizacji Parallels w moim przypadku. Nie wiem jak jest pod Boot Camp, bo nie korzystam z tego rozwiązania. Komputer mam tydzień i póki co szum chłodzenia słyszałem może dwa razy i to podczas oglądania filmów.

#165 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 listopada 2014 - 14:33

Plamy związane z przegrzaniem raczej nie powinny się pojawiać te wysokie temperatury występują tylko przy max obciążeniu na obudowie procesora dalej na cpu proximiti jest max 70C . U mnie nawet po dwu godzinnym pełnym obciążeniu procesora i karty graficznej temperatura na wyświetlaczu to max 30C (wg. odczytu z istat), a pozostałe "wnętrzności" w normie jak oczywiście dla apple. Nie wiadomo jak będzie z kurzem w dolnych rogach - czas to zweryfikuje. Ogólnie jak już pisał Hubson matryce 5K są bardziej dopieszczone (podświetlenie jest w miarę równomierne, brak efektu krwawienia który b. często występował w poprzedniej generacji - przy najmniej na kilku egzemplarzach, które ja użytkowałem). Druga sprawa jak to bywa w ostatnich latach z jabłkami to kwestia szczęścia na jaki egz. trafisz a tu wg. mnie bywa bardzo różne.

#166 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 06 listopada 2014 - 20:20

Ja obawiam się jedynie powrotu żółtych przebarwień powstałych wskutek długotrwałego przegrzania (Modele 08-11).

Wersje Late 2012/13 były rewelacyjne pod względem chłodzenia oraz temperatur, pozostał jedynie problem lekko kurzących się matryc.

PS. Jutro przyjdzie do mnie konfiguracja i7/8/512/AMD 4GB, zamawiałem go w AOS ale już teraz wiem że dokonam zwrotu i zakupię taki sam model ponownie jak zostanie on już dokładnie "sprawdzony". Nie chciałbym sytuacji że po prostu będę żałować zakupu gdy czas na zwrot się skończy.

Kupujesz komputer w cenie auta, doloz troche zetonow i kup sobie Apple Care i bedziesz mial spokoj na 3 lata

Jezeli chodzi o mnie to mam nastepujace temperatury przy przegladaniu WWW + Spotify

Dołączona grafika

#167 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 06 listopada 2014 - 20:38

up Mnie nie martwi dokładanie żetonów a upierdliwe oddawanie do serwisów czego nie lubię.

#168 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 06 listopada 2014 - 20:49

up

Mnie nie martwi dokładanie żetonów a upierdliwe oddawanie do serwisów czego nie lubię.

To juz inna bajka, na ta chwile nie widzi sie zadnego narzekania na retine, wiec miejmy nadzieje, ze bedzie dobrze :)

#169 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 06 listopada 2014 - 21:44

I to są te, rozgrzewające do czerwoności, powodujące żółknięcie ekranu, wprawiające w szaleństwo system chłodzenia, temperatury?

#170 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 06 listopada 2014 - 22:31

Litości, kto miał na myśli przegrzewanie przy braku obciążenia? Ciekawsze będą wyniki pod obciążeniem.

#171 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 06 listopada 2014 - 22:45

Litości, kto miał na myśli przegrzewanie przy braku obciążenia? Ciekawsze będą wyniki pod obciążeniem.

No to pokaż.

#172 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 06 listopada 2014 - 23:31

Nie wiem na ile jest miarodajny iStat, oficjalnie nie wspiera on nowego iMaca, ale temperatury wygladaja tak:

10 minut katowania CPU GeekBench Stress Test
Dołączona grafika

Po minucie po wylaczeniu testu temperatury mocno spadaja, wnioskuje z tego, ze chlodzenie jest bardzo dobre i nic w srodku nie siedzi i sie nie gotuje:

Dołączona grafika

#173 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 06 listopada 2014 - 23:39

Ibidem.

#174 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 07 listopada 2014 - 08:40

Skoro po 10 minutach stress testu do throttlingu CPU brakuje 10 st C, to chyba wszystko jasne ;) Tcase i7 4790K to 74 st, rdzeń około 105 st C, a tu jest 63. 1-3h obładowania wszystkich rdzeni powinny wystarczyć do osiągnięcia punktu granicznego.

#175 Tygrysio

Tygrysio

• 91 postów

Napisano 07 listopada 2014 - 09:48

Skoro po 10 minutach stress testu do throttlingu CPU brakuje 10 st C, to chyba wszystko jasne ;)
Tcase i7 4790K to 74 st, rdzeń około 105 st C, a tu jest 63. 1-3h obładowania wszystkich rdzeni powinny wystarczyć do osiągnięcia punktu granicznego.

Zgaduję że o żadnym Turbo Boost na 4,4GHz nie ma mowy …

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych