iMac 27" with Retina Display - Late 2014
Napisano 21 listopada 2014 - 17:29
Napisano 21 listopada 2014 - 19:52
A może ktoś coś powiedzieć o dźwięku w iMacach? Chodzi mi zarówno o wbudowane głośniki jak i ewentualnie podłączenie konkretnych słuchawek? Daje radę czy bez DAC'a nie podchodź?
Wbudowane glosniki nie nadaja sie wlasciwie do niczego innego jak Skype itp, ale tak bylo zawsze. Do jakosci dzwieku nigdy nie mialem zastrzezen, nie jestem audiofilem, nie uzywam FLACow, ale muzyki w niskiej jakosci moj sluch nie akceptuje.
Uklad dzwiekowy sam w sobie wydaje sie byc z tej sredniej/wyzszej polki, przerabialem kilka zintegrowanych kart w PC i laptopach i ich jakosc odstawala od tej w iMacu.
Napisano 21 listopada 2014 - 20:21
Uklad dzwiekowy sam w sobie wydaje sie byc z tej sredniej/wyzszej polki, przerabialem kilka zintegrowanych kart w PC i laptopach i ich jakosc odstawala od tej w iMacu.
Rozumiem, że jakość dźwięku z iMac'a jest nieco lepsza, niż z w/w kart PC? Czy tak?
- Sachmet lubi to
Napisano 21 listopada 2014 - 21:47
Rozumiem, że jakość dźwięku z iMac'a jest nieco lepsza, niż z w/w kart PC? Czy tak?
Zdecydowanie, uklad wystepujacy w urzadzeniach Apple jest ogolnie chwalonych na portalach zajmujacych tematyka audio
- Sachmet lubi to
Napisano 22 listopada 2014 - 21:40
Jeszcze raz przeczytalem to co piszesz o realizacji zamowienia. Pracownicy Apple niewiele wiedza albo dzialaja zgodnie z polityka korporacji, zeby udawac, ze nic nie wiedza. Zlozylem zamowienia w sklepie Apple w momencie gdy tylko kilku pracowanikow wiedzialo ze retina juz jest zwolniona do sprzedazy. Stalem przy komputerze, ogladalem transmisje z Kaliforni i co 5-10 minut sprawdzxalem czy obok Imac 27 pojawi sie retina. Gdy sie pojawila od razu zlozylem zamowienie w sklepie, a w zalaczniku mozecie zobaczyc jak dlugo chinczycy przygotowywali skladaka i jak szybko zostal dostarczony. Dla tych ktorzy jeszcze nie kupowali radze zapoznac sie z cennikiem apple i kupic bezposrednio w usa. Widoczne ceny sa dla uczniow, studentow, pracownikow dydaktycznych, dotyczy nauki dziennej i w systemie praca-nauka.
http://images.apple.....10_22_2014.pdf
Napisano 23 listopada 2014 - 11:32
Ja kupowałem od polskiego resellera, żeby mieć normalną, polską fakturę VAT etc. Informowali mnie, że czas oczekiwania wzrósł z 3 do 5 tygodni. Mają też chyba jako partnerzy jakieś informacje o przewidywanym czasie i tym podobnych, bo informowali mnie np. który w kolejce do realizacji jest komputerZamowilem 16 pazdziernik, wczesne popoludnie: wyzszy procesor - 4 i ssd 256 zamiast zwyklego dysku. W porownaniu z imac 27 2014. niektore rzeczy sa widoczne od razu golym okiem, nie mam nawet na mysli tekstu ale np zarzadzania mikrokontrastem w c1. Potrzebowalem taki komputer z uwagi na to, ze moge teraz skanowac film w wyzszej rozdzielczosci

C1 działa na 5k bez problemów męczących LR? Jakie filmy skanujesz?

Napisano 23 listopada 2014 - 14:12
1. Steam w ogóle nie działa - po zainstalowaniu, gdy próbuję odpalić steama, otwiera się okno z wyborem czy zalogować czy zarejestrować etc. i nie mogę na nim nic kliknąć, zaczyna wirować kolorowe kółeczko i jedyne co mogę zrobić to wymuszenie zamknięcia.
2. Przy włączaniu imaca czasem włącza się dwa razy z komunikatem, że nastąpił problem i Twój mac musiał zostać zrestartowany. Teraz zrobiłem screenshota z komunikatem, ale wcześniej mam wrażenie, że wyglądał on inaczej (chyba kernel panic)
Pytanie jest czy próbować np. jakiś reinstall systemu (nigdy tego nie robiłem na macu, bo na MBA wszystko śmigało jak należy) czy od razu odsyłać na gwarancję?

Napisano 23 listopada 2014 - 14:57
- Sachmet lubi to
Napisano 02 grudnia 2014 - 20:13
Wątek posprzątałem. Proszę trzymać się tematu.
- kucyk lubi to
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com
Napisano 13 grudnia 2014 - 23:38
Zamowilem 16 pazdziernik, wczesne popoludnie: wyzszy procesor - 4 i ssd 256 zamiast zwyklego dysku.
Chwile to trwało, ale komputer już mam u siebie. i7 4.0 GHz, 32 GB RAM, grafika 4 GB, SSD 512 GB i do tego 3 TB G-Data na Thunderbolt wpięta w Thunderbolt Express Dock.
Chodzi bez najmniejszego zarzutu. Naprawdę szybko. I płynnie (systemowe animacje w 10.10.1 również).
Nie robiłem jeszcze wielkich testów - to wyjdzie podczas pracy, ale odpaliłem Lightrooma (najnowszy 5.7 x64) i zassałem trochę RAWów z Canona (22 MP) i z Hasselblada (39 MP) i chodzi przynajmniej tak samo jak na moim dotychczasowym komputerze z i7.
Porysowałem też trochę pędzlem z ekspozycją +1 i nie widzę lagów. Jest jak standardowo w Lightroomie i Photoshopie, czyli nadaje się do płynnej pracy
Nie odczuwam spowolnień o których tak szumnie się rozpisywało parę osób i linkowało komentarze z całego świata.
Komputer też nie wydziela żadnego dźwięku z siebie, a jego temperatura jest porównywalna z temperaturą pokojową, pomimo iż chodzi od ładnych paru godzin non-stop.
Więcej będę wiedział za jakiś czas
Napisano 17 grudnia 2014 - 09:36
Porysowałem też trochę pędzlem z ekspozycją +1 i nie widzę lagów. Jest jak standardowo w Lightroomie i Photoshopie, czyli nadaje się do płynnej pracy
Nie odczuwam spowolnień o których tak szumnie się rozpisywało parę osób i linkowało komentarze z całego świata.
Widocznie okno preview masz male, powieksz je, LR bedzie musial wyrenderowac troche wiecej pixeli i daj znac
Użytkownik kucyk edytował ten post 17 grudnia 2014 - 09:36
iMac 5K | iPhone | iPad | Apple TV | Airport Extreme
Napisano 17 grudnia 2014 - 11:40
Zamowilem 16 pazdziernik, wczesne popoludnie: wyzszy procesor - 4 i ssd 256 zamiast zwyklego dysku. W porownaniu z imac 27 2014. niektore rzeczy sa widoczne od razu golym okiem, nie mam nawet na mysli tekstu ale np zarzadzania mikrokontrastem w c1. Potrzebowalem taki komputer z uwagi na to, ze moge teraz skanowac film w wyzszej rozdzielczosci.
Jeszcze raz przeczytalem to co piszesz o realizacji zamowienia. Pracownicy Apple niewiele wiedza albo dzialaja zgodnie z polityka korporacji, zeby udawac, ze nic nie wiedza. Zlozylem zamowienia w sklepie Apple w momencie gdy tylko kilku pracowanikow wiedzialo ze retina juz jest zwolniona do sprzedazy. Stalem przy komputerze, ogladalem transmisje z Kaliforni i co 5-10 minut sprawdzxalem czy obok Imac 27 pojawi sie retina. Gdy sie pojawila od razu zlozylem zamowienie w sklepie, a w zalaczniku mozecie zobaczyc jak dlugo chinczycy przygotowywali skladaka i jak szybko zostal dostarczony. Dla tych ktorzy jeszcze nie kupowali radze zapoznac sie z cennikiem apple i kupic bezposrednio w usa. Widoczne ceny sa dla uczniow, studentow, pracownikow dydaktycznych, dotyczy nauki dziennej i w systemie praca-nauka.
Ale w iMacu 5k przeciez nie masz wyzszej rozdzielczosci bo jest 2560x1440 czyli taka jak byla a jest przeskalowana z 5120x2880 i to cala magia. Wlacz sobie jakims programem normalna rozdzielczosc czyli te 5120x2880 i zycze powodzenia z praca na niej przez kilka godzin. Oczy bola niestety bo wszystko jest tak male, ze bez lupy nie podchodz.
Zdecydowanie, uklad wystepujacy w urzadzeniach Apple jest ogolnie chwalonych na portalach zajmujacych tematyka audio
Tia jasne... To chyba jest ktos gluchy jak pien jak to jest dobra karta
Patrzac na to jakie uklady wrzuca Asus w lepszych plytach to ten applowski to jest wersja dla total Kovalsky, ze ma odtwarzac efekty dzwiekowe i podstawowe dzieki. Ale, zeby podpinac pod nie sluchawki Grado czy Denona o wartosci polowy iMaca to mija sie z celem.
Lepiej dokupic nawet najtanszy interfejs od Apoge One i dopier przez to filtrowac dzwiek.
Peace V
A może ktoś coś powiedzieć o dźwięku w iMacach? Chodzi mi zarówno o wbudowane głośniki jak i ewentualnie podłączenie konkretnych słuchawek? Daje radę czy bez DAC'a nie podchodź?
Bez czegos zewnetrznego nie podchodz
Napisano 19 grudnia 2014 - 16:41
Ale w iMacu 5k przeciez nie masz wyzszej rozdzielczosci bo jest 2560x1440 czyli taka jak byla a jest przeskalowana z 5120x2880 i to cala magia. Wlacz sobie jakims programem normalna rozdzielczosc czyli te 5120x2880 i zycze powodzenia z praca na niej przez kilka godzin. Oczy bola niestety bo wszystko jest tak male, ze bez lupy nie podchodz.
(...)
Moze nieprecyzyjnie to okreslilem. Do tej pory pracowalem na starszym modelu laptopa z Win, ktory nie byl zdolny przerabiac duzych plikow. Teraz skaner moge ustawiac na wyzsza rodzielczosc bo mam narzedzie do obrabiania duzych plikow. Jezeli chodzi o pomniejszenie na ekranie to wystarczy interesujacy nas fragment zdjecia powiekszyc w procesie obrobki. Wszystkie inne operacje jak zmiany balansu bieli, nasycenie koloru, krzywe itd to mozna robic na niepowiekszonych zdjeciach. 27R jest dla mnie optymalnym narzedziem w budzecie jakim dysponuje.
Napisano 20 grudnia 2014 - 22:06
To zmienia postac rzeczy
Rozdzielczosc 4K ma sens tak przy 40calach juz, zmiast monitora mozna kupic tv z 4k Philipsa za 2tys zl i nawet dobrze sie na tym robi testowalem w studiu fajnie to wyglada i nie wiem czy sam nie rzuce na sciane jako 2gi monitor do projektow
Napisano 21 grudnia 2014 - 13:30
Dlugo trzeba bylo czekac, jak zawsze wyjatkowy egzemplarz musial sie trafic w Polsce gdzie uzytkownikow 5k jest jakis promil calkowitej sprzedazy. Na macrumors narazie cisza.
Co do wydajnosci retiny w Lightroom
Użytkownik kucyk edytował ten post 21 grudnia 2014 - 13:25
- Sachmet lubi to
iMac 5K | iPhone | iPad | Apple TV | Airport Extreme
Napisano 21 grudnia 2014 - 16:36
Dlugo trzeba bylo czekac, jak zawsze wyjatkowy egzemplarz musial sie trafic w Polsce
gdzie uzytkownikow 5k jest jakis promil calkowitej sprzedazy. Na macrumors narazie cisza.
Na razie mamy pierwszy egzemplarz, ale przecież nie zmieniła się konstrukcja, więc możemy się w niedługim czasie spodziewać następnych.
- citanek lubi to
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 21 grudnia 2014 - 19:51
Na razie mamy pierwszy egzemplarz, ale przecież nie zmieniła się konstrukcja, więc możemy się w niedługim czasie spodziewać następnych.
Dlatego sie wstrzymalem z zakupem bo cos nie chcialo mi sie wierzyc, ze poprawili iMaca i ze nie bedzie znowu hurtowych wymian matryc.
Napisano 22 grudnia 2014 - 21:52
Dlatego sie wstrzymalem z zakupem bo cos nie chcialo mi sie wierzyc, ze poprawili iMaca i ze nie bedzie znowu hurtowych wymian matryc.
I bardzo dobrze.
Do pracy, tak zrobiony komputer się nie nadaje.
A dodatkowo graficy, którzy testowali nową retinę twierdzą, że matryca jest o wiele gorsza niż w poprzednich modelach.
Stary iMak po lewej retina po prawej
To jest wzorzec zaczerpnięty z tego linka.
A tu odwrotnie retina po lewej.
To jest wzorzec zaczerpnięty z tego linka.
Użytkownik Iro edytował ten post 23 grudnia 2014 - 17:31
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 23 grudnia 2014 - 18:04
Wszystko potrafia sp....ć ,jeszcze wciskaja kit,ze to sprzet do grafiki.
Mac Mini i7(Late2012)-2.3GHz/16GB/128GB SSD+1TB/HD4000/10.12+DELL U2412M,iMac24"C2D(Late2006)2.16GHz/4GB/320GB/7300GT/10.6.8,PM G5 Quad Core(Late2005)-2.5GHz/8GB/2.5TB/7800GT/10.5.8,iPhone 6+ 16GB
Napisano 23 grudnia 2014 - 20:34
I bardzo dobrze.
Do pracy, tak zrobiony komputer się nie nadaje.
A dodatkowo graficy, którzy testowali nową retinę twierdzą, że matryca jest o wiele gorsza niż w poprzednich modelach.
Witam,
Ten wzorzec został źle użyty, dlatego efekt jest taki a nie inny. Wzorzec ten powinien być wyświetlany w natywnej rodzielczości a na ekranie Retina jest on dwukronie powiekszony.
Wystarczy dwukrotnie powiekszyć ten wzorzec w dowolnym programie graficznym a będzie on wyglądał dokładnie tak, jak ten wyświetlony na ekranie Retina.
Pozdrawiam.
- kucyk, Maxavelli i tumpio lubią to
Napisano 26 grudnia 2014 - 14:26
Witam,
Ten wzorzec został źle użyty, dlatego efekt jest taki a nie inny. Wzorzec ten powinien być wyświetlany w natywnej rodzielczości a na ekranie Retina jest on dwukronie powiekszony.
Wystarczy dwukrotnie powiekszyć ten wzorzec w dowolnym programie graficznym a będzie on wyglądał dokładnie tak, jak ten wyświetlony na ekranie Retina.
Pozdrawiam.
Dokładnie Jak ktoś chce rzetelnie zrobić test to sugeruję się za to zabrać jak należy.
Moim zdaniem 5k (podobnie jak MacBook Retina) wyświetla naprawdę ładny, rzeczywisty obraz - odwzorowane są i kolory i gradienty. Uważam go za bardzo dobry na tle innych monitorów na których pracuję albo mamy w firmie (m.in. bardziej zaawansowane EIZO, LG czy stare Apple Cinema HD albo Thunderbolt 27").
- kucyk lubi to
Napisano 28 grudnia 2014 - 19:30
U mnie 31 grudnia miną dokładnie 2 miesiące od uruchomienia. Póki co zero kurzu, plam, nierównomiernego podświetlenia itp. Zauważyłem tylko jedną przypadłość i tylko przy pracy na Parallels w Windows. Kiedy wyłączam Windę pojawiają się duchy na ekranie, przy zamykaniu widzę np. w lewym dolnym rogu kwadracik Start i szablony, linie niektórych okien. Ale trwa to kilkanaście sekund i po powrocie na OSX wszystko znika. Nie wiem czy to jest problem z matrycą, czy może kwestia zmiany rozdzielczości (w Windowsie nie pracuję na 5K). W codziennej pracy tego nie mam...
Użytkownik Hubson83 edytował ten post 28 grudnia 2014 - 19:31
- kucyk lubi to
iPhone 15 Pro Max | iPhone 12 | Apple Watch Ultra | MacBook Pro 16" | MacBook Pro 14"
Napisano 29 grudnia 2014 - 09:58
@Hubson83 a robiłeś ten test: http://www.marco.org/rmbp-irtest.html ?
Napisano 29 grudnia 2014 - 14:44
Zrobiłem, na OSX czyściutko. Na Windows pokazuje się bardzo słabo widoczne i po 5-10 sekundach znika. Potrafi mi to ktoś racjonalnie wyjaśnić?
Użytkownik Hubson83 edytował ten post 29 grudnia 2014 - 14:44
iPhone 15 Pro Max | iPhone 12 | Apple Watch Ultra | MacBook Pro 16" | MacBook Pro 14"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych