Przetestuje. A jaki dysk wybrales? SSD czy Fusion?
Na poprzednim imaku miałem 2 kroki czyli fast preview i później detale. Teraz- są 3 kroki, fast preview, załadowane wszystko ale widać że jeszcze nie retina, a potem już retina. Sprawdzałem przed chwilą na kilku zdjęciach i jestem pewien że na starym kompie tak się nie działo.

iMac 27" with Retina Display - Late 2014
Napisano 17 listopada 2014 - 23:02
Napisano 18 listopada 2014 - 09:32
Pierwsze fuckupy iMaka 5k:
- kurz pod szybą po 3 tygodniach używania. Miałem kilka imaków i tak szybko jeszcze nie wchodził
- błąd z grafiką. Wyskakuje ale komputer działa dalej bez zająknięcia
- notoryczne rozłączanie Magic Mousa
Od połowy października? Czyli co, od razu jak zaprezentowali to kupiłeś? Coś mi tu nie gra, po tak krótkim czasie jeszcze nigdy kurz się nie pojawiał. Mało tego, na tym zdjęciu zasmolony jest cały prawy róg. Mi to wygląda na zwykłego iMaka.
Napisano 18 listopada 2014 - 09:35
To nie jest rozszczelnienie szyby z obudową, tylko jest to wada szczelności od wewnątrz ekranu. Kurz jest zasysany do matrycy od wewnętrznej części obudowy. Ale była to wada dotychczasowych iMaków, jeszcze nie słyszałem o takich problemach z Retiną.Rzeczywiscie widac jakies cusie, dla mnie to podstawa do wymiany imaca. Nie ma chyba cos takiego jak samoistne rozszczelnienie frontowej szyby z obudowa, jezeli jest to zadne naprawy nie daja gwarancji, ze sytuacja nie powtorzy sie.
Napisano 18 listopada 2014 - 11:16
Gdzie ty mieszkasz, w fabryce plyt gipsowych? Przeciez to jest nierealne, zeby w 3 tygodnie nawialo tam tyle kurzu, o ile to w ogole jest kurz, a nie jakas wada produkcyjna (jakis klej itp)
Forum postanowilo pomniejszyć zdjęcia, śpieszę z odsieczą!
https://dl.dropboxus...._weeks_old.jpg - proszę bardzo. Może dostrzeżesz kurz, podpowiem, w prawym dolnym rogu ekranu.
https://dl.dropboxus....ac5k_error.png - jest i errorek.
Co do myszki - pozwól wyjaśnić. Wskaźnik baterii wskazuje 90% naładowania. Na macbooku pro mysz działa bezbłędnie. W imaku potrafi wyłączyć się kilka razy w ciągu godziny.
Poza tymi problemami w komputerze za 12k, pracuje mi się wybornie. Lightroom 5 działa jak należy choć widać że najpierw wczytuje punkty a dopiero potem piksele.
Jak w Ligtroomie pracuje ci sie wybornie, to chyba nie uzywasz iMaca 5k. Lightroom na tym komputerze dziala fatalnie, bez wzgledu na konfiguracje sprzetowa, na co potwierdzeniem jest kilka tematow na macrumors oraz forum Adobe.
Napisano 18 listopada 2014 - 13:36
A możesz jakimś linkiem się podzielić?Jak w Ligtroomie pracuje ci sie wybornie, to chyba nie uzywasz iMaca 5k. Lightroom na tym komputerze dziala fatalnie, bez wzgledu na konfiguracje sprzetowa, na co potwierdzeniem jest kilka tematow na macrumors oraz forum Adobe.
Napisano 18 listopada 2014 - 14:59
A możesz jakimś linkiem się podzielić?
http://forums.macrum...d.php?t=1816416
https://forums.adobe.../thread/1630959
http://www.tony-hart...ment-1684589783
Napisano 18 listopada 2014 - 22:20
Dzięki. Z tego co czytałem "w necie" oraz w Twoich linkach problem podobny był już na poprzednich iMakach 27 cali z LR w wersjach 4 i 5.4. Dopiero aktualizacje ze strony Adobe pomogły.
http://forums.macrum...d.php?t=1816416
https://forums.adobe.../thread/1630959
http://www.tony-hart....ent-1684589783
W przypadku iMaca 5k wchodzi w grę jeszcze ogromna wielkość ekranu roboczego. Trzeba wygenerować na żywo podgląd wielkości 10-14 MP. A wiadomo, że to musi chwilę potrwać jeżeli się to robi np. z 2x większego pliku.
Z tego co czytałem niektórzy nie mają problemów jak developują z użyciem klawiatury - ustawianie wartości sliderów poprzez klawisze, a nie kursorem myszki/rysikiem.
Niektórzy zmniejszają wielkość okienka LR lub rozdzielczość całego ekranu w systemie np. o połowę (do wartości poprzednich iMac 27). I to najlepsze rozwiązanie na ten moment.
Adobe pewnie zrobi jakiś update niedługo i mam nadzieję że ruszy to przynajmniej tak jak na innych maszynach na których pracowałem

W końcu nie ma innego ekranu 5k na rynku póki co. Bo nawet tego 5k nie można obsłużyć hardwerowo na dzień dzisiejszy.
Napisano 19 listopada 2014 - 01:50
Od połowy października? Czyli co, od razu jak zaprezentowali to kupiłeś? Coś mi tu nie gra, po tak krótkim czasie jeszcze nigdy kurz się nie pojawiał. Mało tego, na tym zdjęciu zasmolony jest cały prawy róg. Mi to wygląda na zwykłego iMaka.
Od 28 października dokładnie. Post pisany 17 listopada. Matematykę zostawiam Tobie drogi Watsonie. No nie da się ukryć, że jest to zwykły iMak z ekranem 5k.
Gdzie ty mieszkasz, w fabryce plyt gipsowych? Przeciez to jest nierealne, zeby w 3 tygodnie nawialo tam tyle kurzu, o ile to w ogole jest kurz, a nie jakas wada produkcyjna (jakis klej itp)
Jak w Ligtroomie pracuje ci sie wybornie, to chyba nie uzywasz iMaca 5k. Lightroom na tym komputerze dziala fatalnie, bez wzgledu na konfiguracje sprzetowa, na co potwierdzeniem jest kilka tematow na macrumors oraz forum Adobe.
Kraków - mówi Ci to coś? Matrycę sprawdzałem w iSpocie przy odbiorze komputera, była w 100% idealna. Dziś, po 3 tygodniach, już taka nie jest.
Poprzednio pracowałem na iMacu late 2009, przeskok prędkości pracy mam 10-krotny (mierzony z zegarkiem w ręku). Dla mnie jest to wyznacznik "wyborności". Pewnie, trzeba poczekać na załadowanie katalogu - mój obecnie ma 2,2TB i siedzi sobie na dysku sieciowym. Na załadowanym pliku pracuje mi się jednak płynnie a komputer radzi sobie z wszystkim bez zająknięcia. Generowanie tiffa z 20mpix rawa i otwarcie go do edycji w zamkniętym wcześniej photoshopie - całość zajmuje mniej niż 3 sekundy. Eksport 300 zdjęć zajmuje teraz kilka zamiast kilkudziesięciu minut. O ilości szczegółów zdjęcia wyświetlonego do edycji na tym ekranie nawet nie wspomnę.
Mam Lightrooma 5.6 i na podstawowej konfiguracji pracuje mi się wybornie. Brud wlazł do środka matrycy w 3 tygodnie. Przepraszam że niszczę Twój światopogląd. Będziesz musiał z tym jakoś żyć :-)
Napisano 19 listopada 2014 - 12:54
To, ze pracowales na late 2009 wiele wyjasnia. Retina w Lightoom zachowuje sie fatalnie w porownaniu do late 2012/13. To, ze szybko eksportuje pliki, to malo mnie obchodzi, bo nie przeklada sie to na komfort pracy. Wez swoj telefon do reki, wlacz nagrywanie i sprobuj leko obrocic RAWa z odpalonym w tle Activity Monitor i pokaz nam pozniej jak wybornie zachowuje sie podczas tej operacji CPU
Od 28 października dokładnie. Post pisany 17 listopada. Matematykę zostawiam Tobie drogi Watsonie. No nie da się ukryć, że jest to zwykły iMak z ekranem 5k.
Kraków - mówi Ci to coś? Matrycę sprawdzałem w iSpocie przy odbiorze komputera, była w 100% idealna. Dziś, po 3 tygodniach, już taka nie jest.
Poprzednio pracowałem na iMacu late 2009, przeskok prędkości pracy mam 10-krotny (mierzony z zegarkiem w ręku). Dla mnie jest to wyznacznik "wyborności". Pewnie, trzeba poczekać na załadowanie katalogu - mój obecnie ma 2,2TB i siedzi sobie na dysku sieciowym. Na załadowanym pliku pracuje mi się jednak płynnie a komputer radzi sobie z wszystkim bez zająknięcia. Generowanie tiffa z 20mpix rawa i otwarcie go do edycji w zamkniętym wcześniej photoshopie - całość zajmuje mniej niż 3 sekundy. Eksport 300 zdjęć zajmuje teraz kilka zamiast kilkudziesięciu minut. O ilości szczegółów zdjęcia wyświetlonego do edycji na tym ekranie nawet nie wspomnę.
Mam Lightrooma 5.6 i na podstawowej konfiguracji pracuje mi się wybornie. Brud wlazł do środka matrycy w 3 tygodnie. Przepraszam że niszczę Twój światopogląd. Będziesz musiał z tym jakoś żyć :-)

Napisano 19 listopada 2014 - 21:29
Napisano 19 listopada 2014 - 22:02
Ja trafiłem na wadliwy egzemplarz iMaca 5K.
Ekran miał wyraźny ghosting (duchy), na chwilę obecną odpuściłem sobie iMaca na rzecz Maca Pro.
A to ciekawe. Ja mam kilka zastrzezen i problemow, ale do ekranu nie moge sie absolutnie przyczepic.
Napisano 20 listopada 2014 - 04:33
Ja trafiłem na wadliwy egzemplarz iMaca 5K.
Ekran miał wyraźny ghosting (duchy), na chwilę obecną odpuściłem sobie iMaca na rzecz Maca Pro.
Oho, zaczyna się.

Napisano 20 listopada 2014 - 09:16
Ja bym sie kolega iron.gery zbytnio nie sugerowal, nie od dzis wiadomo, ze on zawsze dostaje uszkodzone egzemplarze
Oho, zaczyna się.Na to czekałem. Następny kolega proszę...

Forum macrumors praktycznie milczy w temacie uszkodzonych matryc (poza jakimis pojedynczymi wyjatkami), a posiada prawie milion uzytkownikow.
Napisano 20 listopada 2014 - 09:53
Ja bym sie kolega iron.gery zbytnio nie sugerowal, nie od dzis wiadomo, ze on zawsze dostaje uszkodzone egzemplarze
I jak tu prowadzić merytoryczną dyskusje skoro co niektórzy nie dopuszczają myśli że ich nowa zabaweczka może się popsuć.
Polecam cofnąć się w czasie do 2013 roku kiedy to iMac miał już nigdy więcej nie łapać kurzu, niestety nie udało się...

- gtatarkin lubi to
Napisano 20 listopada 2014 - 10:58
A gdzie ja napisalem, ze nie dopuszczam takiej mozliwosci? Napisalem, ze bazujac na tym co sie dzieje na zagranicznych forach, widac, ze matryca w riMacu jest naprawde wysokiej jakosci. W poprzednich latach fora byly zasypane tematami dotyczacymi problemow z matryca, "wyciekow" podswietlenia, kurzu, zasikanego obrazu, teraz jest cisza.
I jak tu prowadzić merytoryczną dyskusje skoro co niektórzy nie dopuszczają myśli że ich nowa zabaweczka może się popsuć.
Polecam cofnąć się w czasie do 2013 roku kiedy to iMac miał już nigdy więcej nie łapać kurzu, niestety nie udało się...
Napisano 20 listopada 2014 - 13:22

Napisano 20 listopada 2014 - 14:35

Napisano 20 listopada 2014 - 14:46
Obaj Panowie zasypywali przez dwa lata to forum negatywnymi postami dotyczącymi iMac'a. Jest szansa, że przynajmniej Hubson83 zacznie pisać bardziej pozytywnie. Czego szczerze życzę obu Panom.
Ja w przeciwieństwie do niektórych kupuje komputer który będzie służyć mi, nie na odwrót

Wolę Maca Pro na którym robię co mi się podoba i nic mnie nie ogranicza.
Napisano 20 listopada 2014 - 16:45

Napisano 20 listopada 2014 - 17:33
Wnioskując z Twoich komentarzy Mac Pro będzie się teraz Tobie przegrzewał i pracował zbyt głośno
Znajdź mi moje narzekania na rMBP / MP / MBA etc.
Nie znajdziesz bo to bardzo dobre komputery. iMac jako idea jest rewelacyjny, tylko posiada wadę konstrukcyjną o której wszyscy doskonale wiedzą tylko co niektórzy nie potrafią jej zaakceptować i łudzą się że tylko co niektórzy mają kłopoty.
Miałem z 10 iMaców, każdy miał kłopoty a to o czymś świadczy.
Zresztą po co ja to piszę, zaraz fanboye mnie zaatakują bo przecież Apple jest doskonałe i nigdy się nie psuje...lol...
Napisano 20 listopada 2014 - 17:41
Miałem z 10 iMaców, każdy miał kłopoty a to o czymś świadczy.
Zresztą po co ja to piszę, zaraz fanboye mnie zaatakują bo przecież Apple jest doskonałe i nigdy się nie psuje...lol...
Skoro miałeś z 10 iMac'ów to chyba Ty jesteś fanboyem. Zastanów się nad tym, kolego. Ja miałem i mam tylko jednego. Od grudnia 2012. Działa bezbłędnie. Może dlatego, że nie katuję go grami, tylko obróbką fotografii. Jak myślisz, jestem fanboyem?
Napisano 20 listopada 2014 - 18:03
Napisano 20 listopada 2014 - 18:43
Napisano 20 listopada 2014 - 22:11
Mi się parę miesięcy temu zepsuł się trochę ekran w starusieńkim iMac 17" z 2006 roku, który od lat stoi i służy jako radio internetowePo przeczytaniu postu powyżej widzę ze dalsza dyskusja jest zbędna. Szkoda czasu. Kup imaca poużywaj i się wypowiadaj bo widzę ze wiedzę czerpiesz od "znajomych". Napisz PW do #hubson powie ci jak bezawaryjne są iMaci.

Myślę, że dyskusja wskoczyła na zły tor.
Po pierwszym tygodniu grudnia mam mieć swojego 5k. Sam jestem ciekawe jak będzie się na nim pracowało. Apple Care już dokupiłem ;P
Napisano 20 listopada 2014 - 23:28
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych