Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" with Retina Display - Late 2014

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
324 odpowiedzi w tym temacie

#276 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 29 grudnia 2014 - 23:57

Ja od wczoraj mam iMaca 5K :-)

Jest to mój pierwszy komputer Mac w życiu i póki co nie ogarniam, a wczoraj byłem wręcz zniesmaczony :-D

Kupiłem w sklepie dla idiotów, bo cena była dobra :-)

U mnie jest do zastosowania typowo domowego, więc nie będę kręcił nosem, bo jak dla mnie, to ten wyświetlacz dupę urywa ! :-D

Dzisiaj już jest lepiej i myślę, że z dnia na dzień będzie jeszcze lepiej.

Dokupiłem AppleCare oraz Synology DS214PLAY, aby w końcu uporządkować i zabezpieczyć domowe biblioteki obrazów, filmów i muzyki.

A co do dźwięku, to jak na dźwięk z monitora: rewelacja.

#277 xavierpl

xavierpl
  • 39 postów

Napisano 30 grudnia 2014 - 15:06

Witajcie,

Testuje Imaca 5k od 2 tygodni. Powiedzcie mi czy to normalne że podczas gry GTA San Andreas po paru minutach od grania uruchamia się wentylator oraz obraz zaczyna delikatnie falować tzn przeźroczyste paski po czym jak poczekam na pare minut wentylator się uspokaja i obraz przestaje falować. Zauważyłem to tylko przy tej grze :/. Jak myslicie co to może być? Moja konfiguracja to prosesor 3,5 karta mx 295 4GB.

Użytkownik xavierpl edytował ten post 30 grudnia 2014 - 15:08

#278 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 30 grudnia 2014 - 23:07

Dzisiaj kolejna frustracja - właściwie przed chwilą; safari po zamknięciu krzyżykiem i ponownym włączeniu nie wyświetla kart z poprzedniej sesji - WTF ?
Ponoć to taka dobra przeglądarka.
Bez żadnej ingerencji i zmiany ustawień tak się zaczęło dziać. Przy wyłączeniu przez cmd+Q i ponownym włączeniu karty wracają a przy krzyżyku nie ... a były ...  :blink:

Co to ma wspólnego z hardware?

#279 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 stycznia 2015 - 14:15

No ja niestety mam duchy. Po rozgrzaniu matrycy i teście jest piękna szachownica. Co prawda znika szybko, bo po jakichś 20 sekundach, ale jednak wkurza. Nie wiem czy zlecać diagnostykę i naprawę, czy dać sobie spokój. Boję się trochę oddawać sprzęt do serwisu, bo wizualnie dostałem egzemplarz perfekcyjny. Porysują mi go, upierniczą i będę jeszcze bardziej wściekły. Kurzu też póki co nie ma, ani innych problemów. Cholerne panele LG...

Ktoś może poradził sobie jakoś z IR bez korzystania z serwisu? Może to samo zniknie po jakimś czasie...

Użytkownik Hubson83 edytował ten post 08 stycznia 2015 - 14:31

iPhone 15 Pro Max | iPhone 12 | Apple Watch Ultra | MacBook Pro 16" | MacBook Pro 14"

#280 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 08 stycznia 2015 - 16:06

Ja rownież miałem duchy na matrycy - towar zwróciłem.

Z naprawa bym poczekał, wyjdzie kurz to za jednym zamachem pozbędziesz się dwóch problemów

#281 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 stycznia 2015 - 16:14

Na czym teraz pracujesz, Mac Pro?

iPhone 15 Pro Max | iPhone 12 | Apple Watch Ultra | MacBook Pro 16" | MacBook Pro 14"

#282 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 08 stycznia 2015 - 21:29

Wątek posprzątałem. Temat dotyczy iMac 5K 2014 i proszę się go trzymać. Superlo - twój post został przeniesiony do odpowiedniego tematu (iMac 2012)

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#283 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 15 stycznia 2015 - 12:17

Na czym teraz pracujesz, Mac Pro?

RMBP 15" + ATD 27".

iMac 5K to rewelacyjny sprzęt ale ja osobiście czekam na ATD 5K i zapomnę o nim całkowicie ;)

Mam dość tych wszystkich wad iMaca.

#284 xavierpl

xavierpl
  • 39 postów

Napisano 15 stycznia 2015 - 17:20

Witajcie,

Zainstalowałęm własnie na IMac 5k grę Civilisation Beyond Earth. Czy normalne jest że cały czas od uruchomienia gry chodzą wiatraki ,nie cichną ani na chwilę? Detale ustawiłem na niskie i to samo :(. Moja konfiguracja procesor 3,5 , grafika M295x 4GB.

#285 RPAnimation

RPAnimation
  • 387 postów

Napisano 15 stycznia 2015 - 18:52

Witajcie,

Zainstalowałęm własnie na IMac 5k grę Civilisation Beyond Earth. Czy normalne jest że cały czas od uruchomienia gry chodzą wiatraki ,nie cichną ani na chwilę? Detale ustawiłem na niskie i to samo :(. Moja konfiguracja procesor 3,5 , grafika M295x 4GB.

Tak jest w Mac'ach.

Użytkownik RPAnimation edytował ten post 15 stycznia 2015 - 18:52

„Żyłem jak chciałem i umrę jak mi się podoba.”

#286 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 15 stycznia 2015 - 23:54

Witajcie,

Jakbyś poczytał temat na Macrumors, to byś wiedział, że zbyt duże TDP Radeona M295X sprawia, że system chłodzenia nie daje rady jej schłodzić. 125W TDP to stanowczo zbyt dużo dla takiej obudowy. Dlatego wiatraki będą wkręcać się na obroty przy nawet najmniejszym obciążeniu karty graficznej. Rekordziści obserwują temperatury rdzenia karty przekraczające 110 stopni celsjusza. Ale to margines. Większość widzi 100-105 stopni.

P.S. Nie we wszystkich Macach są problemy z chłodzeniem podzespołów.

#287 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 16 stycznia 2015 - 09:31

RMBP 15" + ATD 27".

iMac 5K to rewelacyjny sprzęt ale ja osobiście czekam na ATD 5K i zapomnę o nim całkowicie ;)

Mam dość tych wszystkich wad iMaca.

Dell juz ma taki monitor a Apple dalej spi z tematem:

http://accessories.u...=en&sku=UP275K3

Ciekawe jak cene apple narzuci...

#288 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 16 stycznia 2015 - 13:28

Apple, jeśli zrobi ekran Thunderbolt Display 5K, to będzie potrzebować do tego kart graficznych obsługujących DP1.3 lub HDMI 2.0. Dążenie do prostoty nie pozwoli im stworzenia ekranu, który, żeby działać w natywnej rozdzielczości będzie wymagał dwóch kabli DP.

Przewiduję jednak powrót 24 calowego monitora do ich line-upu.

23.8 - 3840x2160 999$

27 - 5120x2880 1999$

Warunkiem jest oczywiście obsługa DP1.3 oraz HDMI 2.0 przez karty graficzne w Macach. Póki co, nie ma takich. Nadchodząca generacja kart już to będzie mieć.

#289 RPAnimation

RPAnimation
  • 387 postów

Napisano 16 stycznia 2015 - 16:57

Mnie ciekawi to, czy nawet animacje systemowe będą płynne przy takich rozdzielczościach, dajmy na to mac mini + 5K TBD, czy to ma w ogóle sens bez dedykowanej grafiki?

Użytkownik RPAnimation edytował ten post 16 stycznia 2015 - 16:57

#290 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 16 stycznia 2015 - 18:30

Mnie ciekawi to, czy nawet animacje systemowe będą płynne przy takich rozdzielczościach, dajmy na to mac mini + 5K TBD, czy to ma w ogóle sens bez dedykowanej grafiki?

eGPU będzie rozwiązaniem. Apple pracuje już nad własnymi produktami, opartymi o architekturę GCN od AMD. Dlaczego? Bo to jedyna architektura na tej planecie o takiej wydajności z pobieranego wata prądu, oraz jedyna, którą tak łatwo można rozszerzyć. Apple razem z AMD pracują nad technologią która pozwoli tworzyć klastry obliczeniowe, zamiast Crossfire.

Wygląda to tak, że powiedzmy, 50 układów graficznych AMD opartych o architekturę GCN w racku podpiętych do Mac Pro będą rozpoznawane jako jeden układ GPU. Złożony z 52 układów, licząc te dwa z Mac Pro, bądź 51 jeśli weźmiemy iMaca z retiną. Nie ma znaczenia liczba rdzeni kart. Mantle(wiem, że to low-level API do gier. Chwilowo...) po prostu samo załatwi odpowiednie rozkazy dla poszczególnych rdzeni.

P.S. Tą technologie Apple już zastosowało w swoim produkcie. iPad Air 2. GPU jest złożony z dwóch układów graficznych tworzących jeden klastr.

#291 RPAnimation

RPAnimation
  • 387 postów

Napisano 16 stycznia 2015 - 20:32

Interesujące jak nazwą taki "blok graficzny?" i jakimi nazwami będą się posługiwali by opisać wydajność takiego cuda… Coś mi się wydaje że za wydajność GTX'a 760 będzie trzeba płacić tyle samo co za zwykłego 780.

#292 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 16 stycznia 2015 - 21:09

Wydajność kart graficznych AMD definiowana jest przez wzór matematyczny: liczba rdzeni * 2 * taktowanie procesora.

Wydajnosc D700 z Mac Pro: 2048*2*0,85 = 3481 GFLOPs, przy 129W TDP maksymalnego.

Nie znam dokładniej specyfikacji technicznych tego cuda, bo nie wszystko zostało mi udostępnione, póki co. Nie wiem w jaki sposób będzie rozwiązana kwestia np. dołożenia szybszych rdzeni do pozostałych układów, czy będą po prostu się ograniczać pod względem taktowania zegara?

Bardzo możliwe jeśli weźmiemy pod uwagę feature, który pojawi się wraz z Caribbean Islands. Coś w rodzaju Power Profiling. W zależności od sytuacji BIOS karty dostosuje napięcia i taktowanie do obciążenia. Może to zabić maksymalną wydajność kart w przypadku długotrwałego obciążenia, ale oszczędności prądu w przypadku zmniejszonego zapotrzebowania na energię są ogromne, dużo większe niż były dotychczas.

Ważne jest też to, że AMD podaje TDP swoich kart w oparciu o maksymalny możliwy dla kart pobór prądu, a nie uśredniony w grach. Układ Fiji XT, który najprawdopodobniej pojawi się w następnej generacji iMaców oraz Mac Pro będzie mieć maksymalne TDP na poziomie 200W. Zaoferuje przy tym 7-8 TFLOPs mocy obliczeniowej, w zależności od taktowań.

P.S. Ten blok graficzny nie będzie posiadać nazwy, bo jak nazwać coś złożone z, przykładowo, 13 kart R9 290X oraz 27 FirePro W8100?

Użytkownik koyoot edytował ten post 16 stycznia 2015 - 21:10

#293 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 stycznia 2015 - 03:16

To, ze pracowales na late 2009 wiele wyjasnia. Retina w Lightoom zachowuje sie fatalnie w porownaniu do late 2012/13. To, ze szybko eksportuje pliki, to malo mnie obchodzi, bo nie przeklada sie to na komfort pracy. Wez swoj telefon do reki, wlacz nagrywanie i sprobuj leko obrocic RAWa z odpalonym w tle Activity Monitor i pokaz nam pozniej jak wybornie zachowuje sie podczas tej operacji CPU :)

wybacz że dopiero teraz jestem w stanie spełnić Twoją prośbę. Troszkę tu nie zaglądałem po tym jak forum starało się mi udowodnić że niemożliwe że nie mam imaka 5k i że tylko mi się zdaje  że się on zakurzył. 

Proszę bardzo, masz swój filmik. dalej nie widzę powodu by być niezadowolonym. Śmiga to aż miło. 

iMac 5k late 2014 + MacBook Pro 15 late 2009 + iPhone 5

#294 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 18 stycznia 2015 - 09:36

wybacz że dopiero teraz jestem w stanie spełnić Twoją prośbę. Troszkę tu nie zaglądałem po tym jak forum starało się mi udowodnić że niemożliwe że nie mam imaka 5k i że tylko mi się zdaje  że się on zakurzył. 

Proszę bardzo, masz swój filmik. dalej nie widzę powodu by być niezadowolonym. Śmiga to aż miło. 

Beja, smiga bo tak jak pisalem wyzej, dosyc, ze lightroom nie wypelnia ci calego ekranu, to jeszcze okno podgladu masz male, nie wspominajac o tym, ze pracujesz na zdjeciu z pionowa orientacja kadru i wypelniasz tylko 1/10 ekranu iMaca ...

Zrob taki setup i wroc do tematu

Użytkownik kucyk edytował ten post 18 stycznia 2015 - 09:38

iMac 5K | iPhone | iPad | Apple TV | Airport Extreme

#295 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 stycznia 2015 - 12:57

Znalazłem sposób na IR, nie jest jakiś odkrywczy ale póki co pomaga. Ustawiłem wygaszacz po 2 minutach i całkowite usypianie monitora po 5 minutach. Jeżeli nawet się coś pojawia, to bardzo mało widoczne i co kompletnie nie przeszkadza w pracy. Wystarczy że odejdę na moment od komputera to włącza się wygaszacz, które elegancko eliminuje duchy na ekranie.

#296 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 18 stycznia 2015 - 16:43

Znalazłem sposób na IR, nie jest jakiś odkrywczy ale póki co pomaga. Ustawiłem wygaszacz po 2 minutach i całkowite usypianie monitora po 5 minutach. Jeżeli nawet się coś pojawia, to bardzo mało widoczne i co kompletnie nie przeszkadza w pracy. Wystarczy że odejdę na moment od komputera to włącza się wygaszacz, które elegancko eliminuje duchy na ekranie.

Przyznasz ze kupując komputer za ponad 10k takie coś to kpina.

Sprzęt za takie pieniądze powinien być w 100% dopracowany i sprawny. A jeżeli trafiamy na wadliwy egzemplarz powinien przyjechać do nas serwisant i od ręki wymienić dana cześć.
  • massmix lubi to

#297 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 19 stycznia 2015 - 01:26

@Hubson83 prosze Cie... ;)

#298 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 stycznia 2015 - 23:31

Przyznasz ze kupując komputer za ponad 10k takie coś to kpina.

Sprzęt za takie pieniądze powinien być w 100% dopracowany i sprawny. A jeżeli trafiamy na wadliwy egzemplarz powinien przyjechać do nas serwisant i od ręki wymienić dana cześć.

Takie rzeczy to tylko Dell (NBD) lub HP.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#299 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 stycznia 2015 - 09:56

Zgoda, ale póki co nie mam innego wyjścia i szukam przejściowego, a takie rozwiązanie pomogło.

#300 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 21 stycznia 2015 - 21:16

Zgoda, ale póki co nie mam innego wyjścia i szukam przejściowego, a takie rozwiązanie pomogło.

Hubson jak te duchy wywolac, bo do mnie nie chca przyleciec :>

iMac 5K | iPhone | iPad | Apple TV | Airport Extreme

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych