Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 13" Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#126 LakiTester

LakiTester
  • 14 postów

Napisano 19 lutego 2014 - 22:47

Ja natomiast trafiłem model wolny od wad. Żadnego IR i przebarwień.

Zazdroszcze
Mam nadzieje, ze tez trafie na model wolny od wad. Chociaz ten nowy tez chyba bedzie lecial bezposrednio z Chin i tej samej fabryki. Mam nadzieje, ze ten wadliwy to problem pojedynczego egzemplarza a nie calej partii.

#127 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 21 lutego 2014 - 17:02

Z ciekawości Wy te testy na ghosting jak robicie? Grzejecie komputer odpowiednio długo najpierw? Ustawiacir jakas konkretna rozdzielczość? Pełna jasność? Wczoraj odebrałem nowego laptopa, ghostingu nie wykazuje, ale moze zle testy robie ;) Jedyna rzecz którą zauwazylem to przy krawędziach (zwłaszcza lewa i dolna) jest minimalna poświata niebieska. To jest praktycznie niezauważalne i mam wrazenie ze to od podswietlaja matrycy jest, ale zwłaszcza na białym tle jednak zauważalne. Ktos cos takiego zauważył moze?

#128 Adrianns

Adrianns
  • 158 postów

Napisano 21 lutego 2014 - 17:05

Jeśli przy tych testach Ci nie wykazało to po co na siłę szukać problemów? Lepiej po prostu zacznij cieszyć się sprzętem.

#129 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 21 lutego 2014 - 17:16

A bo leze z gorączką bez netu i nie mam jak zainstalować oprogramowania na nowym lapie ;) Troche mnie ta poświata zaskoczyła. Mało widoczna i zauwazylem ja dopiero po kilku godzinach, nie przeszkadza jakos ale ciekaw jestem czy to tylko u mnie czy nie. Aha, dla ciekawych, matryca A020.

#130 Berike

Berike
  • 256 postów

Napisano 21 lutego 2014 - 19:53

zamiast cieszyć się sprzętem to człowiek ma takie nawyki, że i tak będzie chciał coś na siłę wynaleźć :P

#131 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 21 lutego 2014 - 20:39

Hehe No raczej! To widać po dowolnym sprzęcie. Jak człowiek kupował pierwszy aparat czy komputer to nie wiedział co i jak i wydawało mu sie wszystko idealne. A pozniej zaczyna czytać o tych problemach itd. Moja dziewczyna ma retine od roku. Zapytałem ją ostatnio o ghosting i odpowiedziała tak jak każdy odpowiedzieć powinien "nic złego nie zauważyłam, a specjalnych testów robic nie bede bo pozniej sie tylko zacznę denerwować" ;) Ja oprócz tej niebieskiej poświaty z lewej strony (ale to serio jest bez znaczenia, chyba ze ktos pracuje na białym tle na kilka pikseli od krawędzi to czasami moze to zauważyć), zauważyłem jeszcze jakis dziwny pionowy pasek/artefakt tez lewej strony, ktory występuje tylko na ekranie do logowania, ale tylko przy wybudzeniu (po restarcie nie ma tego problemu). Wyglada troche jak ten cały ghosting ale nie wiem skad w tym miejscu miałoby sie to pojawiać. I mam wrazenie ze prawa strona ekranu idzie delikatnie bardziej w strone magenty, ale to samo wrazenie mam z moim profesjonalnym monitorem z układem kontroli równomiernego podświetlana, wiec stawiam na wadę wzroku albo inne zboczenie ;)

#132 LakiTester

LakiTester
  • 14 postów

Napisano 22 lutego 2014 - 12:57

@sk4: jak odczytales model matrycy? gdzie to sie sprawdza? Pisales , ze masz A020 Zamawiales swojego laptopa z AOS? Czekales na przesylke z Chin? Ktory tydzien produkcji masz? Pytam sie bo sie martwie i zaczynam tracic nadzieje na dobry egzemplarz. Ale staram sie byc dobrej mysli. Jesli ten nowy bedzie mial podobne wady to chyba rezygnacja. U mnie z tym ekranem dokladnie to tak bylo: Idac od lewej strony ekranu do prawej, to tak 2/3 ekranu mialy fioletowo/zoltawy kolor. Reszta czyli okolo 1/3 do prawej bielutki. Widac to tylko bylo na bialym tle. Ale jak odpalilem IR test to na tej czarno-bialej szachownicy tez bylo widac. Po prawej stronie biale kwadraty byly biale a od lewej strony do 2/3 ekranu to biale kwadraty fioletowo/zoltawe. Na tle pulpitu i stron ktore maja ciemne tlo tego wcale nie widac. Ale na forum Myapple i np. w wyszukiwarce google.com widac i to bardzo. Przy czytaniu PDF tez bylo widac. Jak otworzylem jakies tam okienko konfiguracyjne ktore mialo jasne szare tlo to tez bylo to widac. Szczegolnie jak przeciagalem te okienko z lewej do prawej to bylo widac w ktorym momencie zaczynaja sie te przebarwienia. Nawet sprawdzilem i porownalem tego MAcbooka ekran w ekran ze starym Asusem i dosc nowym Samsungiem. Na wszystkich trzech odpalilem strone google.com, IR , myapple. Tylko na Macbooku bylo widac nierownomierny odcien bieli. Wiec na tej podstawie stwierdzilem ,ze u mnie to nie byla cecha technologii podswietlania ekranu tylko wada.

#133 crosis

crosis
  • 50 postów

Napisano 22 lutego 2014 - 14:18

@sk4, Właśnie mnie też zastanawia kwestia tej matrycy. Nie spotkałem się z 13'' z A020, zresztą sam mam właśnie czwarty egzemplarz z A018. Wszystkie z AOS i wysyłane z Chin. Te chyba najlepszy, IR jest minimalne jedynie odpalając test po starcie komputera. Kiedy chwilę działa, znika zupełnie. @LakiTester, Preferencje -> Monitory -> Kolor -> Otwórz profil -> pozycja mmod

#134 LakiTester

LakiTester
  • 14 postów

Napisano 22 lutego 2014 - 15:16

@crosis: to juz masz 4 po wymianie? Czy ten teraz co masz jest OK? Zaczynam naprawde sie zastanawiac czy dobrze zrobilem kupujac ten sprzet Dobrze ze mozna zrobic zwrot pieniedzy Ehhh a tak sie napalilem na maczka Cos mi sie wydaje ze wroce do Wingrozy na jakims Dellu

#135 crosis

crosis
  • 50 postów

Napisano 22 lutego 2014 - 15:23

Kupiłem pierwszy z okazji black friday, wymieniałem dwa razy, aż w końcu zwróciłem. Ten egzemplarz zamówiłem na początku lutego i ekran wygląda tak jak opisywałem we wcześniejszym poście.

edit:
kiedy już trochę popracuje, ekran wygląda tak po 10 min testu (w rzeczywistości kolor jest bardziej równomierny):
http://imgur.com/a/Pw3xj

#136 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 26 lutego 2014 - 14:51

Jak się sprawdza model matrycy to podał crosis. Komputer kupowałem w Cortlandzie. Więc czekałem jeden dzień, żeby kurier dowiózł z innego oddziału. To jest wersja najbardziej rozbudowana (1TB SSD itd). Laptop jest z 51 miesiąca (grudzień) i z fabryki C0. Problemu z ghostingiem nie ma w ogóle. Chociaż ta prawa część jest minimalnie ciemniejsza. Różnica jest totalnie pomijana i gdyby nie te wszystkie wpisy w internecie to moze bym i nie zauwazyl ;) Zreszta pytalem paru osob i nie widzialo tego, ale ja duzo pracuje z obrazem to szybciej takie rzeczy wyłapuje.

#137 konradlbk

konradlbk
  • 7 postów

Napisano 27 lutego 2014 - 18:38

Witam, mam pytanie do posiadaczy rMBP 13" Late 2013. Czy zniknął problem braku płynności interfejsu który występował w rMBP z Intel HD 4000? Nie chodzi mi o przewijanie stron itp., tylko o płynność Launchpada(otwieranie folderów), animacja wchodzenia w tryb pełnoekranowy czy Mission Control. Czy widać róznicę w tych sprawach między HD 4000 a Iris graphics?

#138 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 27 lutego 2014 - 18:58

Mam rMBR early i nie mam takich problemów, myślę że to był problem z systemem, w obecnej wersji 10.9.2 jest ok

#139 szy123

szy123
  • 33 postów

Napisano 27 lutego 2014 - 20:55

Mieliście może jakiś problem z gładzikiem ? Chodzi o pomniejszanie i pomniejszanie obrazu (tylko o te dwie funkcje, reszta działa ). U mnie po jakimś czasie po prostu przestaje działać i muszę restartować moją trzynastkę.

#140 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 27 lutego 2014 - 22:04

Jak mówicie o płynności GUI to mówcie koniecznie czy przy natywnej rozdzielczości, skalowanie spowalnia GUI o ok połowę.

#141 Adrianns

Adrianns
  • 158 postów

Napisano 28 lutego 2014 - 11:12

Szy123 pobierz aktualizację do 10.9.2

#142 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 28 lutego 2014 - 20:04

Ja używam obecnie skalowanej i nie zauważyłem wyraźnego zwolnienia interfejsu Niektóre duże pdf czasami tną przy przewijaniu , ale tylko przy przechodzeniu stron

#143 Kulisz

Kulisz
  • 16 postów
  • SkądBristol

Napisano 04 marca 2014 - 21:06

Posiadam ten model dokładnie miesiąc i nie mam z nim najmniejszych problemów.

#144 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 marca 2014 - 23:08

Jak mówicie o płynności GUI to mówcie koniecznie czy przy natywnej rozdzielczości, skalowanie spowalnia GUI o ok połowę.

Skąd taka informacja?

#145 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 05 marca 2014 - 01:42

Skąd taka informacja?

Zapewne z internetu…

Skalowanie spowalnia płynność ale z tą ''połową'' bym nie przesadzał.

#146 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 05 marca 2014 - 08:52

Skalowanie spowalnia płynność ale z tą ''połową'' bym nie przesadzał.

Ja bym nawet nie przesadzał i nie wspominał o tym. Nawet na 13 calowej retinie (czyli wyposażonym w najsłabszą kartę graficzną) jest to sprawa pomijalna.

#147 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 05 marca 2014 - 10:38

Skąd taka informacja?

Z własnych testów, polecam pobawieniem się Quartz Debug. Testuję na MBPr15, w wielu aplikacjach konieczne fps jest osiągane bez problemu na skalowalnych rozdzielczościach bo jest zapas mocy ale tam gdzie zapasu nie ma to fps przy skalowaniu spada nawet o połowę. Nie wiem dlaczego to ma dziwić, to że retina jest bardziej wymagająca nikt nie neguje, 4x więcej pikseli. Ale włączenie skalowania to nawet 2,66 więcej pikseli niż w standardowej rozdzielczości retina do wygenerowania plus skalowanie każdej ramki obrazu w dół.

Najwięcej osób to zgłaszało przy przeglądaniu stron internetowych:
Benchmark - HTML & JavaScript

W chrome, bo jest wolniejszy, widać różnicę w fps, safari osiąga max czyli 120fps ale przy skalowaniu obciążenia wzrasta.

Albo sprawdzić sobie maps.google.com.
Na safari mam ok 10fps przy skalowaniu, 12fps bez. Na chrome, 20fps przy skalowaniu 40fps bez.

#148 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 05 marca 2014 - 13:39

No to chyba należy powiedzieć, że Chrome spowalnia o połowę, a nie samo skalowanie ;) A jak Wasze porty Thunderbolt? Trzymają mocno? W moim starym MBP (early 2011) wtyk bardzo dobrze osiadał w porcie. Tutaj zdecydowanie oba porty mają za więcej przestrzenii i już mi się zdarzyło, że się wypiął w sumie.

#149 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 05 marca 2014 - 14:23

Z własnych testów, polecam pobawieniem się Quartz Debug. Testuję na MBPr15, w wielu aplikacjach konieczne fps jest osiągane bez problemu na skalowalnych rozdzielczościach bo jest zapas mocy ale tam gdzie zapasu nie ma to fps przy skalowaniu spada nawet o połowę. Nie wiem dlaczego to ma dziwić, to że retina jest bardziej wymagająca nikt nie neguje, 4x więcej pikseli. Ale włączenie skalowania to nawet 2,66 więcej pikseli niż w standardowej rozdzielczości retina do wygenerowania plus skalowanie każdej ramki obrazu w dół.

Najwięcej osób to zgłaszało przy przeglądaniu stron internetowych:
Benchmark - HTML & JavaScript

W chrome, bo jest wolniejszy, widać różnicę w fps, safari osiąga max czyli 120fps ale przy skalowaniu obciążenia wzrasta.

Albo sprawdzić sobie maps.google.com.
Na safari mam ok 10fps przy skalowaniu, 12fps bez. Na chrome, 20fps przy skalowaniu 40fps bez.

W mojej late 2013 (15 cali więc Iris Pro) osiągam około 120fps niezależnie od ustawień skalowania. Niezbyt chce mi się wierzyć, że 13-cali mająca tylko nieznacznie gorszą kartę (ale i mniejszą rozdzielczość) staje się 10x wolniejsza.

W internecie także nie znalazłem doniesień na temat problemów z wydajnością. Zwróć uwagę na to, że rozdzielczość „optymalna” także jest skalowana - nawet jeśli sprzęt jest pod nią zoptymalizowany to nadal nie wierzę w spadek wydajności na poziomie 2x ani nawet żaden wprost zauważalny.

Do testów przeglądarkowych podchodziłbym ostrożnie bo zmniejszenie wydajności może wynikać nie z realnej zmiany szybkości ale z tego, że nadal retina (czy HiDPi mówiąc szerzej) nie jest czymś powszechnym więc skrypt testu może się wykładać przy takiej ilości pikseli.

#150 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 05 marca 2014 - 15:07

W mojej late 2013 (15 cali więc Iris Pro) osiągam około 120fps niezależnie od ustawień skalowania. Niezbyt chce mi się wierzyć, że 13-cali mająca tylko nieznacznie gorszą kartę (ale i mniejszą rozdzielczość) staje się 10x wolniejsza.

W internecie także nie znalazłem doniesień na temat problemów z wydajnością. Zwróć uwagę na to, że rozdzielczość „optymalna” także jest skalowana - nawet jeśli sprzęt jest pod nią zoptymalizowany to nadal nie wierzę w spadek wydajności na poziomie 2x ani nawet żaden wprost zauważalny.

Do testów przeglądarkowych podchodziłbym ostrożnie bo zmniejszenie wydajności może wynikać nie z realnej zmiany szybkości ale z tego, że nadal retina (czy HiDPi mówiąc szerzej) nie jest czymś powszechnym więc skrypt testu może się wykładać przy takiej ilości pikseli.

Optymalna nie jest skalowana. Rozdzielczość przedstawiana przez system zgadza się z rozdzielczością ekranu, dlatego nie ma straty jakości. Przy zwiększaniu pulpitu system zeznaje że ekran jest większy i programy które to obsługują rysują dwa razy gęściej. Pewnie to rozwiązanie to kalka z iOS.
Tak jak napisałem całość najczęściej się wyrabia, nie napisałem że nie, ale nie zmienia to faktu że system ma więcej roboty przy skalowanych rozdzielczościach więc jak już się nie wyrabia (jak w google maps) to różnica pomiędzy 40fps a 20fps jest odczuwalna. Bronicie tego skalowania uparcie, a to rozwiązanie pewnie też jest przyczyną dlaczego nie ma nowych ATD bo aby było dobrze to ani matryc do tego nie ma ani złącza które puści 5120x2880.

Apple wybrało taką drogę, lepiej to działa przy aplikacjach które nie są przystosowane i pewnie wydajniej ale działa znacznie gorzej od rozwiązania windowsowego gdy aplikacja to wspiera i chce się skalować ekran.

- - - Połączono posty - - -

Optymalna nie jest skalowana. Rozdzielczość przedstawiana przez system zgadza się z rozdzielczością ekranu, dlatego nie ma straty jakości. Przy zwiększaniu pulpitu system zeznaje że ekran jest większy i programy które to obsługują rysują dwa razy gęściej. Pewnie to rozwiązanie to kalka z iOS.
Tak jak napisałem całość najczęściej się wyrabia, nie napisałem że nie, ale nie zmienia to faktu że system ma więcej roboty przy skalowanych rozdzielczościach więc jak już się nie wyrabia (jak w google maps) to różnica pomiędzy 40fps a 20fps jest odczuwalna. Bronicie tego skalowania uparcie, a to rozwiązanie pewnie też jest przyczyną dlaczego nie ma nowych ATD bo aby było dobrze to ani matryc do tego nie ma ani złącza które puści 5120x2880.

Apple wybrało taką drogę, lepiej to działa przy aplikacjach które nie są przystosowane i pewnie wydajniej ale działa znacznie gorzej od rozwiązania windowsowego gdy aplikacja to wspiera i chce się skalować ekran.

Benchmark nie musi obsługiwać retiny, to svg. Sprawdza poprostu szybkość renderingu całości.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych