Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 13" Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#101 Golczi

Golczi
  • 3 postów

Napisano 31 grudnia 2013 - 03:40

Wezmę chyba najnowszy model 8/256, dzięki za odpowiedzi :)

#102 crosis

crosis
  • 50 postów

Napisano 01 stycznia 2014 - 23:35

no fakt ;)
pierwszy egzemplarz: Production week: 48 (December)
Factory: C0 (Quanta Computer (Susidiary = Tech Com) China)

drugi: Production week: 50 (December)
Factory: C0 (Quanta Computer (Susidiary = Tech Com) China)

więc trochę to obala moją teorię spiskową :(

Wczoraj przyszedł trzeci, z 51. tygodnia produkcji. Niestety najgorszy ze wszystkich :( straciłem już wiarę w dobry egzemplarz, więc moja przygoda z apple kończy się równie szybko jak się zaczęła

Zdjęcie na szybko, telefonem, po 3 minutach testu:
Dołączona grafika

#103 kubsnmd

kubsnmd
  • 94 postów

Napisano 02 stycznia 2014 - 19:48

faktycznie masz jakiegoś pecha, skoro 3 egzemplarz daje dupy. Ja swój egzemplarz kupiłem w stanach i nie mam takiego problemu. A jak jest z używaniem? Faktycznie to przeszkadza w codziennych czynnościach do jakich używasz komputera czy uwidacznia się dopiero po teście?

#104 crosis

crosis
  • 50 postów

Napisano 02 stycznia 2014 - 20:14

Powiem szczerze, że nie korzystałem nawet jakoś dłużej z tych komputerów - zrobiłem testy, zainstalowałem kilka aplikacji do funkcji, których mi brakowało w porównaniu z windowsem, wirtualna maszyna dla windowego excela i vba ze względu na wykonywaną pracę i na tym kończyłem. (Nie)stety jestem perfekcjonistą i wystarczy mi sama świadomość, że miałbym walnięty egzemplarz. Co ja co, ale w sprzęcie, który w Polsce kosztuje 6700 zł, coś takiego nie ma prawa istnieć :/

#105 kubsnmd

kubsnmd
  • 94 postów

Napisano 02 stycznia 2014 - 20:41

Doskonale Cię rozumiem- chyba bym jajko zniósł jeśli po zakupie nowego komputera nie mógłbym z niego korzystać tylko miałbym chodzić ciągle do serwisu na wymianę. Niby nie jest to wina Apple a producenta matryc- jednak musisz przyznać, że Apple wywiązuje się z wymian gwarancyjnych. Szkoda tylko Twoich nerwów, a co najważniejsze czasu. Za takie wykonanie podzespołów Apple powinno zakończyć współpracę z LG (bo tych matryc chyba dotyczy problem). No chyba, że nie jest świadome skali problemu ;) Do 3 razy sztuka, teraz na pewno trafi się dobry egzemplarz! ;)

#106 crosis

crosis
  • 50 postów

Napisano 02 stycznia 2014 - 23:01

"Do 3 razy sztuka" już było ;) trzecia miała być ok, a nie była, zgłosiłem dzisiaj zwrot i niestety dziękuję apple na jakiś czas

#107 Eldest

Eldest
  • 222 postów

Napisano 04 stycznia 2014 - 13:12

Btw jak wyglądają koszty ewentualnej naprawy maców z retina ? Wszystko jest wlutowane wiec koszty tez pewnie z kosmosu ?

#108 kdʘ

kdʘ
  • 257 postów
  • SkądJarosław

Napisano 06 stycznia 2014 - 12:48

Ile u Was zajmuje RAM-u kernel_task tuż po uruchomieniu systemu? Teraz, po kilku tygodniach użytkowania zauważyłem, że nawet po restarcie ten proces zżera ponad 460 MB, co wydaje się dla mnie trochę za dużą liczbą. Jeszcze kilka czy kilkanaście dni temu tego nie zauważałem.

#109 Mags_84

Mags_84
  • 15 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 06 stycznia 2014 - 18:39

Witam, kupowałam w iSpocie w Galerii Krakowskiej w Krakowie.

#110 kdʘ

kdʘ
  • 257 postów
  • SkądJarosław

Napisano 06 stycznia 2014 - 19:33

I jak wrażenia?

#111 warhol123

warhol123
  • 1 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 stycznia 2014 - 15:10

ja mam prawie dokładnie taki sprzęt jak w temacie, nie wiem tylko czy to wersja z najmocniejszym procesorem, czy jest jeszcze w wersji z mocniejszym. No i wiadomo, że chodzi to bardzo dobrze i szybko, procesor i 16GB ramu robi swoje

#112 Mags_84

Mags_84
  • 15 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 stycznia 2014 - 15:16

Wrażenia są mega pozytywne, żeby nie powiedzieć, że jestem zakochana w tym maluchu. Szybki jest i to bardzo, jedna uwaga tylko do gumowych wypustków, które moim zdaniem w ogóle nie trzymają maca na biurku czy innej powierzchni, łatwo o ześlizgnięcie się laptopa.

#113 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 17:17

Hej, planowałem zakupów laptopa zaraz po jego premierze, ale wyszło tak, że wyjechałem - teraz wróciłem i myślę, że już lepiej poczekać na Early 2014. Mam z tym jednak małe obawy. Na MacRumors nie ma właściwe nic na jego temat, a już koniec stycznia. Czyżby tym razem nie mieli zamiaru wypuszczać nowszej wersji? Pytanie także o ten image retention. Czy ten problem ustał czy nadal można dostać wadliwą maturę? Oraz czy przy zakupie w Cortland (mam tam dobrą zniżkę) można liczyć na takie same łatwe wymiany jak przy zakupie przez strone apple.com ?

#114 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 stycznia 2014 - 17:23

Hej,
planowałem zakupów laptopa zaraz po jego premierze, ale wyszło tak, że wyjechałem - teraz wróciłem i myślę, że już lepiej poczekać na Early 2014.

Mam z tym jednak małe obawy. Na MacRumors nie ma właściwe nic na jego temat, a już koniec stycznia. Czyżby tym razem nie mieli zamiaru wypuszczać nowszej wersji?

Kolego, w listopadzie pojawił się obecny model a ty marudzisz że chciałbyś nowszy.

Na odświeżoną wersję poczekasz do połowy roku w najlepszym wypadku.

#115 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 17:41

Nie marudzę. Każdego roku wychodzą 2 iteracje. Jeden w lutym, drugi w listopadzie. Tak jest od lat więc dlaczego miałoby się to nagle zmienić?
Przewidywalność kiedy Apple wypuści odświeżone modele swoich produktów jest przewidywalna aż do bólu. Więc dlaczego nagle miałoby być inaczej?

- - - Połączono posty - - -

Nie marudzę. Każdego roku wychodzą 2 iteracje. Jeden w lutym, drugi w listopadzie. Tak jest od lat więc dlaczego miałoby się to nagle zmienić?
Przewidywalność kiedy Apple wypuści odświeżone modele swoich produktów jest przewidywalna aż do bólu. Więc dlaczego nagle miałoby być inaczej?

#116 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 24 stycznia 2014 - 17:54

Bo nie za bardzo w lutym będzie nowy procesor od Intela który miałby się tam znaleźć

#117 kdʘ

kdʘ
  • 257 postów
  • SkądJarosław

Napisano 24 stycznia 2014 - 18:59

sk4, jeżeli premiera nowych procesorów będzie dopiero gdzieś w połowie roku, to czego Ty się spodziewasz po takim odświeżonym modelu w tej chwili? O 0.1 GHz większy zegar procesora za tę samą cenę? ;P W ubiegłym roku było lekkie odświeżenie, ale w gruncie rzeczy najważniejsza była obniżka cen, a w tym roku już tak różowo nie będzie.

#118 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 stycznia 2014 - 20:04

W roku 2012 retina pojawiła się w połowie roku (Mid 2012), pierwsze odświeżenie przyszło na początku roku 2013 (Early 2013). Nie przyniosło niczego nowego poza 0,1GHz szybszym procesorem oraz co ważniejsze dosyć znaczną obniżką ceny.. W ''tym'' roku model rMBP pojawił się pod koniec 2013 roku (Late 2013) także jest to bardzo świeży produkt. Najwcześniejszy upgrade najprawdopodobniej pojawi się w połowie roku (Mid 2013), dużo zależy także od Intela. Chyba że będzie to znikoma zmiana rzędu +100p w Geekbench. PS. W zeszłym roku było jak mówisz nowe modele pojawiały się w na początku i końcu 2013 roku, cofnij się do 2012 roku… Rok 2013 to nie zawsze…

#119 Wojciech Dziendzi

Wojciech Dziendzi
  • 1 postów

Napisano 06 lutego 2014 - 21:56

W końcu się przemogłem po latach "zwykłych" laptopów i nabyłem MBPr 13" miesiąc temu, 8gb ramu i 256gb dysk. Jestem MEGA zadowolony z szybkości działania, z samego systemu operacyjnego (w moim mniemaniu fajniejszy w codziennym użytkowaniu od windowsa), z baterii (wiadomo), Retiny, klawiatury i niskiej masy. Jakość wykonania topowa. Dużo podróżuję i jak na razie sprawdza się idealnie. Szczególnie przy iluśgodzinnych lotach.

#120 cinek03

cinek03
  • 1 postów
  • SkądPL

Napisano 17 lutego 2014 - 12:55

Nabyłem takowego i również jestem bardzo zadowolny :) Polecam

#121 sucat

sucat
  • 2 postów

Napisano 18 lutego 2014 - 23:02

[mod][CIACH] - w tym dziale nie zadajemy pytań[/mod]

#122 LakiTester

LakiTester
  • 14 postów

Napisano 19 lutego 2014 - 16:54

Moj do wymiany :( polowo ekranu biala a druga polowa jakas taka zoltawa fioletowa. Niestety bardzo rzuca sie to w oczy :( No i image retention tez jest, ehhh... :( Te komendy do sprawdzenia producenta ekranu przy Macbook 13 nie dzialaja, podobno tylko przy 15 calowym dziala. Wiec nie jestem w stanie podac czyj to ekran

#123 burton70

burton70
  • 145 postów
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Napisano 19 lutego 2014 - 17:41

Moj do wymiany :(
polowo ekranu biala a druga polowa jakas taka zoltawa fioletowa.
Niestety bardzo rzuca sie to w oczy :(
No i image retention tez jest, ehhh... :(
Te komendy do sprawdzenia producenta ekranu przy Macbook 13 nie dzialaja, podobno tylko przy 15 calowym dziala. Wiec nie jestem w stanie podac czyj to ekran

Jaka specyfikacja ? Podstawowa czy na zamówienie ? Po jakim czasie zaczęły się te "przygody" ?

#124 LakiTester

LakiTester
  • 14 postów

Napisano 19 lutego 2014 - 17:50

na zamowienie Problemy po 1 uruchomieniu i widac ze jedna strona jasniejsza a druga ciemniejsza. Kilka testow, wyswietlanie na bialo, google i inne stronki, wszedzie prawa strona biala/jasniejsza a lewa zoltawo/fioletowa - poprostu ciemniejsza. IR jakis tragiczny nie jest ale jest

#125 Adrianns

Adrianns
  • 158 postów

Napisano 19 lutego 2014 - 20:45

Ja natomiast trafiłem model wolny od wad. Żadnego IR i przebarwień.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych