Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 13" Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#76 LewyM1

LewyM1
  • 252 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 grudnia 2013 - 14:19

U mnie też wiatraki się włączają, ale nie są wcale głośne. Mój stary dysk potrafi głośniej działać.

#77 agto

agto
  • 2 postów

Napisano 14 grudnia 2013 - 15:37

Cześć! Mam pytanie do skc. Bardzo potrzebuję jednej informacji na temat pamięci RAM. Widzę, że Twój MacBook ma DDR3L. Czy w raporcie systemowym w PAMIĘĆ pojawia się u Ciebie typ DDR3L czy samo DDR3? Duże dzięki za tę informację! Pozdrawiam :)

#78 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 14 grudnia 2013 - 16:56

DDR3

#79 agto

agto
  • 2 postów

Napisano 15 grudnia 2013 - 01:21

dzięki skc!

#80 szy123

szy123
  • 33 postów

Napisano 16 grudnia 2013 - 18:02

właśnie grałem w Call of Duty: War at war z 2008 roku. Pograłem 15 minut i macbook się wyłączył. Grałem na windows 7. Czy waszym zdaniem tak po prostu jest czy jest jakaś wada chłodzenia ?

#81 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 16 grudnia 2013 - 22:29

Naszym zdaniem zajrzyj w logi a się dowiesz. Może to być kwestia Windowsa a nie sprzętu.

#82 kubsnmd

kubsnmd
  • 94 postów

Napisano 21 grudnia 2013 - 12:04

2 dni temu sprawiłem sobie ten komputer w konfiguracji 8GB/ 256GB i muszę powiedzieć, że wszystko działa rewelacyjnie. Jedyne z czym mam problem, to odczuwalnie mniejszy skok klawiszy. Przesiadłem się z Early 2011 z dyskiem SSD i muszę powiedzieć, że w szybkości działania systemu nie widzę większej różnicy- dopiero przy instalacji programów albo ładowaniu większych programów dysk PCIe pokazuje pazur. No i największa zmiana to temperatura pracy- 2 generacja i5 lubiła się grzać, tutaj już tego problemu aż tak nie widzę. Praca wiatraków jeszcze cichsza (2000 RPM w starym, tutaj na poziomie 1300 RPM). No i bardzo pozytywnie zaskoczyłem się różnicą wydawanego dźwięku z wbudowanych głośników :D komputer godny polecenia, tylko ta cena… ;)

#83 crosis

crosis
  • 50 postów

Napisano 21 grudnia 2013 - 22:36

@kubsnmd, Nie masz problemów z ghostingiem? Wymieniałem już raz rMBP kupione w AOS i oba mają ten sam problem :/

#84 kubsnmd

kubsnmd
  • 94 postów

Napisano 22 grudnia 2013 - 13:57

szczerze to nie zauważyłem nic takiego, ale też z drugiej strony nie przyglądałem się aż tak matrycy. chodzi o to zostawianie "śladu" po długo otwartym oknie tak? EDIT: aha, i jeszcze trapi mnie jedna sprawa- w tym modelu procesor jest chyba jakoś bliżej ekranu, bo jak nagrzewa się procesor (w górnym prawym rogu topcase) to czuję również wyraźne ciepło na matrycy, oraz na wierzchniej części pokrywy. wysoka temperatura nie działa chyba dobrze na ekrany ;) ma ktoś podobne doświadczenia? martwić się, czy nie martwić?

#85 kdʘ

kdʘ
  • 257 postów
  • SkądJarosław

Napisano 22 grudnia 2013 - 20:50

Mam wersję podstawową z 8GB RAM i dyskiem 256 od czwartku (kupiony w AOS) i raczej nie mam problemów z image retention. Nawet robiłem małe testy.
@crosis Mógłbyś sprawdził na Klantenservice: Serienummers z jakiego tygodnia jest Twój MacBook? Może również z jakiej fabryki;)

Mam:

Production week: 49 (December)
Factory: C0 (Quanta Computer (Susidiary = Tech Com) China)

#86 niumara

niumara
  • 148 postów
  • SkądOrzesze, Katowice, Poland, Poland

Napisano 22 grudnia 2013 - 21:07

Grał ktoś może w jakieś bardziej wymagające gry np. Call of Duty Black Ops 2 ? Wiem, że to nie jest laptop do grania. Mi strasznie głośno wiatraki chodzą nawet na najniższych detalach. Takie grzanie się macbooka ma jakiś negatywny wpływ ?

Po pierwsze w tym modelu jest jeden wiatrak :)
grzanie nie ma negatywnego wplywu , czujniki monitoruja temperatury i jesli cos mialo by sie uszkodzic to zacznie sie zmneijszac wydajnosc procesora aby w zbyt dlugim pelnym obciazeniu nie bylo ryzyka uszkodzenia.

U mnie też wiatraki się włączają, ale nie są wcale głośne. Mój stary dysk potrafi głośniej działać.

#87 crosis

crosis
  • 50 postów

Napisano 23 grudnia 2013 - 11:46

Mam wersję podstawową z 8GB RAM i dyskiem 256 od czwartku (kupiony w AOS) i raczej nie mam problemów z image retention. Nawet robiłem małe testy.
@crosis Mógłbyś sprawdził na Klantenservice: Serienummers z jakiego tygodnia jest Twój MacBook? Może również z jakiej fabryki;)

Mam:

Już nie sprawdzę, 10 min temu odebrał go kurier ;) Trochę teoria spiskowa, ale boję się, że przez moją konfigurację z amerykańskim układem klawiatury dostaję po prostu egzemplarz przeznaczony na tamten rynek, który może już dawno leżeć w magazynie (te z polską klawiaturą pewnie są składane na zamówienie).

#88 kubsnmd

kubsnmd
  • 94 postów

Napisano 23 grudnia 2013 - 12:50

ja mam wersję z amerykańską klawiaturą- nie toleruję europejskiego entera, oraz <> i u mnie wszystko ok (albo tego nie zauważyłem). jak już ktoś napisał w innym temacie- problem występuje ponoć w matrycach produkcji LG. kupowałem w AOS w USA ;)

#89 goathorn

goathorn
  • 9 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 grudnia 2013 - 15:50

Mam MBPr 13, wersja z polską klawiaturą. Zrobiłem różne testy na ghosting i nie ma tego problemu w moim egzemplarzu. Podobnie ani razu nie zdarzyło się, żeby przestały działać gładzik i klawiatura. Jestem bardzo zadowolony ze swojego wyboru. Kultura pracy robi wrażenie, bo przez większość czasu nie słychać wiatraków. Czas pracy na baterii jest niesamowity, najczęściej podłączam komputer do ładowania po prostu na noc, jak telefon. To mój pierwszy mac więc ciężko mi się odnieść do systemu operacyjnego, ale na pierwszy rzut oka większość programów chodzi poprawnie. W niektórych aplikacjach zdarzają się mikrolagi. Wydaje mi się, że jeszcze nie wszystko jest zoptymalizowane pod ekran retina. Przykładowo Pixelmator chodzi całkiem płynnie, nawet przy obróbce grafik i zdjęć wysokiej rozdzielczości, a z drugiej strony klatkuje nieco przewijanie albumów w iTunes. Nie przeszkadza mi to bardzo, ale mam nadzieję, że po kolejnych aktualizacjach sytuacja się nieco unormuje. Dla zainteresowanych spisałem pierwsze wrażenia z użytkowania na swoim blogu: [url=http://erapostpc.pl/?p=458]erapostpc — Macbook pro retina 13 late 2013[/url].

#90 szy123

szy123
  • 33 postów

Napisano 23 grudnia 2013 - 21:11

Jeżeli chodzi o baterie, to można załóżmy odłączać na godzinę, pół godziny itd. rozładować ją do X procent i tak doładowywać cały czas ?

#91 goathorn

goathorn
  • 9 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 grudnia 2013 - 22:17

Oczywiście. Czasy kiedy baterie trzeba było rozładowywać do końca i potem do pełna ładować już dawno minęły. W przypadku akumulatorów nowego typu wręcz niewskazane jest wyczerpywanie do zera.

#92 kdʘ

kdʘ
  • 257 postów
  • SkądJarosław

Napisano 23 grudnia 2013 - 22:39

Już nie sprawdzę, 10 min temu odebrał go kurier ;) Trochę teoria spiskowa, ale boję się, że przez moją konfigurację z amerykańskim układem klawiatury dostaję po prostu egzemplarz przeznaczony na tamten rynek, który może już dawno leżeć w magazynie (te z polską klawiaturą pewnie są składane na zamówienie).

Numer seryjny jest na fakturze jakby co ;)

#93 crosis

crosis
  • 50 postów

Napisano 24 grudnia 2013 - 09:28

no fakt ;) pierwszy egzemplarz: Production week: 48 (December) Factory: C0 (Quanta Computer (Susidiary = Tech Com) China) drugi: Production week: 50 (December) Factory: C0 (Quanta Computer (Susidiary = Tech Com) China) więc trochę to obala moją teorię spiskową :(

#94 Golczi

Golczi
  • 3 postów

Napisano 30 grudnia 2013 - 19:17

Witam wszystkich, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przesiadka na macbooka . Obecnie jestem w USA i myślę że to dobra okazja aby pomyśleć o kupnie pierwszego komputera Apple za korzystna cenę. Zastanawiam się tylko czy wersja podstawowa z 4GB ramu i dyskiem 128 GB będzie wystarczająca. Laptopa używał bym głównie do pracy(webdev), czasami do edycji jakiś zdjęć. Możliwe że potrzebował bym obok windowsa ze względu na niektóre programy których używam na studiach. Najbardziej boje się o dysk, mam dodatkowo dysk zewnętrzny 1TB więc na nim trzymałbym i tak większość danych. Nie mam po prostu pojęcia ile zajmuje system operacyjny i programy na macbooku. Z wątku widzę że najpopularniejszym wyborem jest chyba opcja z 8GB ramu, na która nie do końca mnie stać. Więc czy warto kupić podstawowa wersje 2013, może jakaś inna starsza, a może całkiem sobie odpuścić ?

#95 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 30 grudnia 2013 - 19:58

Witam wszystkich,
od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przesiadka na macbooka . Obecnie jestem w USA i myślę że to dobra okazja aby pomyśleć o kupnie pierwszego komputera Apple za korzystna cenę. Zastanawiam się tylko czy wersja podstawowa z 4GB ramu i dyskiem 128 GB będzie wystarczająca.
Z wątku widzę że najpopularniejszym wyborem jest chyba opcja z 8GB ramu, na która nie do końca mnie stać. Więc czy warto kupić podstawowa wersje 2013, może jakaś inna starsza, a może całkiem sobie odpuścić ?

Jak dla mnie 8GB Ramu to absolutne minimum, wiec mniej nawet nie masz co patrzec, tym bardziej ze chcesz jeszcze korzystać na Macu z windy... Jeżeli jesteś w USA to poszukaj jakiś modeli refurbished;)

#96 kubsnmd

kubsnmd
  • 94 postów

Napisano 30 grudnia 2013 - 19:59

na 128 GB nie masz co myśleć o instalacji dwóch systemów- nie zmieścisz się. Tzn zmieścisz się, ale będzie to bardzo niewygodne. Sam miałem 128 GB SSD i na dwa systemy brakowało miejsca. 4GB ramu teoretycznie wystarczy, ale w praktyce różnie to bywa- tym bardziej, że w modelu z Retiną nie można rozbudować tej pamięci w przyszłości. Do takiej pracy jaką opisujesz (webdev + sporadycznie edycja zdjęć) powinno wystarczyć, z tym, że jak będzie większe zdjęcie to ram się zapcha automatycznie. Jeśli starczy Ci dysk 128 gb to doinwestowałbym przynajmniej w te 8 GB ramu Starsza wersja Retiny miała grafikę HD4000, która podobno nie radziła sobie zbyt dobrze z rozdzielczością (animacje lubiły przycinać), miała za to w podstawce 8 GB ramu.

#97 Golczi

Golczi
  • 3 postów

Napisano 30 grudnia 2013 - 20:23

Czyli starsza wersję MBP z retina odradzacie ? Bo myślałem o czyś takim też: [url=http://www.macmall.com/p/Apple-MacBook-Pro/product~dpno~9507953~pdp.ibcefhj]MacMall | Apple 13.3" MacBook Pro (with Retina display) dual-core Intel Core i5 2.6GHz, 8GB RAM, 256GB Solid State Drive, Intel HD Graphics 4000, OS X Mountain Lion ME662LL/A[/url] fajna promocja teraz jest.
Czy rozważać w ogóle starsze modele macbooka pro bez retiny ale za to z większa ilością ramu i większym dyskiem ?

#98 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 30 grudnia 2013 - 21:18

Czyli starsza wersję MBP z retina odradzacie ? Bo myślałem o czyś takim też: MacMall | Apple 13.3" MacBook Pro (with Retina display) dual-core Intel Core i5 2.6GHz, 8GB RAM, 256GB Solid State Drive, Intel HD Graphics 4000, OS X Mountain Lion ME662LL/A fajna promocja teraz jest.
Czy rozważać w ogóle starsze modele macbooka pro bez retiny ale za to z większa ilością ramu i większym dyskiem ?

Sam mam ten model i z mogę w 100% polecić. Karta HD 4000 w zupełności wystarczy jeżeli nie grasz w bardziej skomplikowane gry;) przycięcia interfejsu zdarzały się nawet na 15 calowej wersji która ma 2 karty graficzne - ponieważ ML nie był zoptymalizowany pod Retiny. Jeżeli zainstalujesz Mavericks'a wszystko śmiga i lata! Żadnych przycięcia nie uswiadczysz;) ja dokładnie ten sam model z podanego przez Ciebie linku mogę polecić z całego serca, napewno się nie zawiedziesz!

Ewentualnie jak bardzo zależy Ci na najnowszym sprzęcie to dołóż 100 USB i kup nowy model z gorszym procesorem ;)
http://www.macmall.c...ource=MWBCJTEXT

#99 Tymon71

Tymon71
  • 242 postów

Napisano 30 grudnia 2013 - 22:07

Ewentualnie jak bardzo zależy Ci na najnowszym sprzęcie to dołóż 100 USB i kup nowy model z gorszym procesorem ;)
MacMall | Apple 13.3" MacBook Pro with Retina display, Dual-core Intel Core i5 2.4GHz (4th generation Haswell processor), 8GB RAM, 256GB PCIe-based flash storage, Intel Iris Graphics, Two Thunderbolt 2 ports, 802.11ac Wi-Fi, 9 hours of battery life,

Toś pojechał po całości. Czy to, że ma mniej Ghz czyni go gorszym?

#100 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 30 grudnia 2013 - 23:16

Toś pojechał po całości. Czy to, że ma mniej Ghz czyni go gorszym?

Drobne przejęzyczenie, mój błąd;) patrząc po testach Haswell traktowany 2,4 GHz jest minimalnie gorszy niż 2,6 GHz z Ivy Bridge. Jestem pewny ze z obu modeli będziesz zadowolony bo Retina to świetny sprzęt:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych