Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 13" Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#176 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 08 marca 2014 - 11:47

Miałeś racje co do wielkości "ramki" bo faktycznie jak się wybierze większe niż optymalna rozdzielczości to są one odpowiednio większe. Natomiast nie miałeś racji z tym dwukrotnym spowolnieniem bo spowolnienie także wiąże się z tym, że aplikacje takie jak mapy, na których testowałeś, przepychają więcej danych i to ich optymalizacja się nakłada. Podobny efekt uzyskałbyś bez Retiny podpinając monitor dużej rozdzielczości i porównując szybkość tych samych map w różnych rozdzielczościach - wtedy nie byłoby skalowania.

Podsumowując - Retina 13 z Iris to jest bardzo dobry sprzęt, a karta graficzna daje radę.

I to jest przyczyna. Ja nie oceniam czy GPU daje radę bo nie ma jednoznacznej odpowiedzi, wszystko zależy od zastosowań i zawsze znajdzie się zastosowanie gdzie najlepsze GPU nie podoła. Ale nie wiem jak chcesz zaklinać rzeczywistość że dwa razy więcej pikseli to nie jest dwa razy więcej pracy.
Jest i to już na poziomie API systemu które ma dwa razy więcej do roboty. Jak masz program rysuje kółko od brzegu do brzegu to dla programu to będzie bez różnicy, będzie w kodzie circle(0,0,width,height);. Złożoność po stornie programu bez zmian, ale API dostało to kółko i kiedyś będzie musiało je przełożyć na piksele a złożoność tych alogrytmów jest LINIOWA więc dwa razy więcej pikseli które rysują w wirtualnym buforze dokłada tu pracy dokładnie dwa razy.

Ale nie największą wadą tych algorytmów jest wydajność a degradacja jakości obrazu i to mój główny zarzut.

#177 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 08 marca 2014 - 11:58

Dopóki szybkość działania jest niezauważalna to mało użytkownika interesuje, czy kółko ma x pikseli czy 4x pikseli. Degradacja - zawsze możesz zrezygnować z Retina skoro nie pasuje Ci jej jakość.

#178 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 14 marca 2014 - 19:21

Dzisiaj dołączyłem do posiadaczy Mac pro 13 retina late 2013. Przesiadłem się na Maca z PC i jest to mój pierwszy komp od Apple. Na razie przesiadka nie jest bolesna, chociaż mam jeszcze problem ze skrótami klawiaturowymi, jak i z samą klawiaturą bo mylę alt z cmd :) Inna kwestia, że komputer jest idealny. Jedyne co tylko rzuciło mi się w oczy to czasami framedropy w interfejsie systemu, co chyba nie powinno mieć miejsca.

#179 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 14 marca 2014 - 20:00

mam jeszcze problem ze skrótami klawiaturowymi, jak i z samą klawiaturą bo mylę alt z cmd :) I

Możesz podmienić klawisze w preferencjach systemowych.

#180 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 24 marca 2014 - 13:32

Kupował ktoś może 13 z retiną w karen notebook ? Apple MacBook Pro 13,3'' (ME865PL/A) Retina - Sklep marki - Karen.pl - Sklep internetowy

bo coś mi cena jest podejrzana, wszędzie ceny w okolicach 6700 a tutaj 500 mniej . Chce żonie kupić i uniknąć przyszłych problemów z wadliwymi modelami a cena dziwnie niska.

#181 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 marca 2014 - 14:17

Faktycznie ciekawe. Magazyn centralny mają pod tym samym adresem co Komputronik a cena 600 zł niższa.

#182 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 24 marca 2014 - 14:43

Karen i Komputronik to jedna firma.

#183 ppelaa

ppelaa
  • 34 postów
  • SkądTczew, PL

Napisano 24 marca 2014 - 14:45

taka cena jak w vobisie, raczej normalna

#184 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 marca 2014 - 18:56

Karen i Komputronik to jedna firma.

Tak mi się wydawało. Tym bardziej różnica w cenie jest dziwna.

#185 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 24 marca 2014 - 21:42

Dlaczego? Jedna ręka nagania do drugiej. Klient idzie kupić gdzie taniej a pieniądze zostają i tak tam gdzie mają zostać. Sprawdzona praktyka.

#186 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 24 marca 2014 - 22:00

Kupowałem w Komputronik niecałe dwa tygodnie temu. Właśnie Maca pro 13 (tak jak w stopce). Pudełko oryginalnie pakowane przez Apple (plus pudełko oryginalne ochronne). Komputer trafiłem z dyskiem SSD SanDiska SD0256F

- - - Połączono posty - - -

Dodam, że byłem bardzo zadowolony z obsługi.

P.S.
Kupiłem jeszcze ciut taniej :)

#187 Angel_of_Death

Angel_of_Death
  • 96 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marca 2014 - 08:41

Jak to uczyniłeś? Pochwal się ;) Brałeś na FV? Czy miałeś jakieś zniżki? :)

#188 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 26 marca 2014 - 14:13

Jak to uczyniłeś? Pochwal się ;) Brałeś na FV? Czy miałeś jakieś zniżki? :)

Wysłałem łącznie ze 20 maili do sklepów w Polsce (łącznie z AOS), że kupuję za gotówkę tylko potrzebuję zniżki. Dalej już negocjowałem. Zawsze jest tak, że przy płatności przelewem da się coś wynegocjować. Swoją drogą AOS kiedyś za to, abym zachował iPhone'a 5S dawał mi 700 PLN, ale finalnie go zwróciłem, a teraz nie chciał mi zbyt dużego udzielić rabatu na Maca. Najwięcej zaoferował jakiś mniej znany sklep, ale wolałem dopłacić 100 i kupić w renomowanym sklepie.

Zawsze trzeba się starać :)

P.S.
Osoba prywatna, bez wcześniejszych zniżek.

#189 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 26 marca 2014 - 23:06

Kupowałem w Komputronik niecałe dwa tygodnie temu. Właśnie Maca pro 13 (tak jak w stopce). Pudełko oryginalnie pakowane przez Apple (plus pudełko oryginalne ochronne). Komputer trafiłem z dyskiem SSD SanDiska SD0256F

- - - Połączono posty - - -

Dodam, że byłem bardzo zadowolony z obsługi.

P.S.
Kupiłem jeszcze ciut taniej :)

Brałeś z 3 letnią gwarancją komputronika ? - ja kompa już w sumie zamówiłem, jeszcze myślę czy z ich gwarancją czy 1 roczek i heja.. :D

#190 Berike

Berike
  • 256 postów

Napisano 27 marca 2014 - 18:47

no to pięknie, za 2 lata jak będę zmieniał sprzęt to chyba zrobię dokładnie ten sam patent, bo jak widać coś można ugrać dodatkowo. Super!

#191 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 27 marca 2014 - 21:11

Brałeś z 3 letnią gwarancją komputronika ? - ja kompa już w sumie zamówiłem, jeszcze myślę czy z ich gwarancją czy 1 roczek i heja.. :D

Cześć,

Zrezygnowałem z tej gwarancji. Według prawa Unii Europejskiej masz 2 letnią rękojmię sprzedawcy. Oznacza to, że przez rok jest gwarancja producenta, natomiast nadal potem przez kolejny rok jest rękojmia Komputronika. Z punktu widzenia użytkownika nie ma to praktycznie większego znaczenia. Komputronik z tego co wiem i tak współpracuje z Regenersis, więc tak czy siak laptop trafia do nich i podlega tam naprawie.

#192 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 marca 2014 - 23:28

Cześć,

Zrezygnowałem z tej gwarancji. Według prawa Unii Europejskiej masz 2 letnią rękojmię sprzedawcy. Oznacza to, że przez rok jest gwarancja producenta, natomiast nadal potem przez kolejny rok jest rękojmia Komputronika. Z punktu widzenia użytkownika nie ma to praktycznie większego znaczenia. Komputronik z tego co wiem i tak współpracuje z Regenersis, więc tak czy siak laptop trafia do nich i podlega tam naprawie.

Rękojmia jest na firmę :)
2 rok jest z odpowiedzialności sprzedawcy (ustawa).

Pozdr

#193 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 28 marca 2014 - 17:27

I mam, dziś odebrałem retine 2,4, 8gb / 256 na razie nie mam do czego się przyczepić ;) Komputer działa, szybko, matryca jest sprawna bez przebarwień i złego podświetlenia, chodz to i tak jeszcze sprawdzę z ciekawości xrite'm.

#194 Booolek

Booolek
  • 252 postów

Napisano 29 marca 2014 - 20:01

I mam, dziś odebrałem retine 2,4, 8gb / 256 na razie nie mam do czego się przyczepić ;)
Komputer działa, szybko, matryca jest sprawna bez przebarwień i złego podświetlenia, chodz to i tak jeszcze sprawdzę z ciekawości xrite'm.

A jak wielkość ekranu się sprawuje? jakbyś mógł opisać wrażenia? :) bo sam zastanawiam się nad zakupem

#195 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 29 marca 2014 - 20:29

Jak dla mnie 13-tka to idealny rozmiar. Na pewno kolejny komputer (nie wcześniej raczej niż 3-4 lata) pewnie też będzie 13-tką. Jedyne do czego się mogę tylko przyczepić to cena :) Niestety w Polsce nadal jest to dość sporo. Dzisiaj sobie jeszcze kupiłem Magic Mouse'a, która jest genialna i pięknie współgra z MacBookiem. Niestety chociaż gładzik jest rewelacyjny to zupełnie jest niepraktyczny przy przenoszeniu plików pomiędzy oknami findera.

#196 kubsnmd

kubsnmd
  • 94 postów

Napisano 30 marca 2014 - 09:24

gładzik jest bardzo praktyczny w tym zadaniu- kciukiem trzymasz wciśnięty touchpad a palcem wskazującym przesuwasz zaznaczony plik. co jak co, ale nawet najwięksi hejterzy rozwiązań Apple chylą czoła przed touchpadem ;)

#197 Maurice69

Maurice69
  • 158 postów

Napisano 30 marca 2014 - 10:46

W Vobis wersja i5, 256 GB SSD, 8 GB RAM, Intel Iris można kupić za 6.179 zł brutto. Mój przyjdzie w środę :)

#198 Jojox

Jojox
  • 585 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 marca 2014 - 13:22

A wie ktoś czy zniżka edukacyjna obowiązuje w vobisie lub komputroniku/karen?

#199 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 30 marca 2014 - 22:13

Przy ustawieniu optymalnym jest ok, duże literki ale trochę mało miejsca, jak ustawie skalowanie na więcej ekranu jest gitara, da się pracować, nie brakuje już telewizora. Moja żona jednak trochę rozczarowana przesiadła się z 15 i brakuje jej cali, ustawiła sobie 1 setting bo niby nic nie widzi, ale niestety cześć okien poobcinana jest. Korzysta teraz z MBP na tym optymalnym ustawieniu i dziś już jej nie przeszkadzały mniejsze literki, w połowie tygodnia przestawię kompa na większą rozdziałkę i zobaczę czy będzie dalej stękać. Jakość matrycy i czytelność super, chodź myślę żeby kupić folię na ekran bo trochę się syfu odbija. Do wszystkiego da się przyzwyczaić i uparta kobieta też widzę że poległa, jest mega zadowolona, wspominała coś o jakości dźwięku z głośników: że jest bomba, ogólnie mega pozytywnie, chodz nie ogarnia jeszcze systemu do końca bo przesiadła sie z leoparda i troche sie UI zmienił . Docelowo chce kupić monitor 24 lub 27" bo ona siedzi na exelu i taka mała matryca niestety jest beznadziejna do pracy. chyba jedyny minus jaki mówiła. Ja nie miałem czasu sie lapkiem pobawić, bo okupacja trwa, jutro przeniose adobe i zobacze jak photoshop i retusz na tym sprzęcie ciągnie. 15 nie kupowałem bo komputer ma być raczej jako przenośny office, nie stacja robocza. Dysk pracuje b. szybko R/ W w granicach 700mb/s.

#200 Booolek

Booolek
  • 252 postów

Napisano 31 marca 2014 - 15:04

Czyli jeżeli ma się komputer często na biurku blisko dostępu do prądu to lepiej dla baterii jak się go trzyma na 100% i na podlaczonym kablu przez dlugi czas czy lepiej żeby eksploatować baterie ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych