Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#101 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 listopada 2013 - 23:14

Jest duża różnica w płynności działania modelu z 2012 a wersji z Iris Pro. Wreszcie strony ciężkie strony w Safari nie szarpią.

#102 OhNo

OhNo
  • 33 postów

Napisano 24 listopada 2013 - 23:22

Musisz wziąć jednak pod uwagę iż niektóre efekty/funkcje w CS6 nie działają bez wsparcia CUDA, więc bez karty od nVidi nie wykorzystasz w 100% tych programów.

Czy do photoshopa też jest wskazana karta nVidii mając na uwadze że PS od CS6 wspiera OpenGL i OpenCL, a nie CUDA?

żródło: Adobe Community: FAQ: What features use the GPU and how do I troubleshoot GPU issues?

#103 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 listopada 2013 - 00:42

Karty quadro zawsze uważane były i nadal są do pracy z grafiką.
Na pewno są pod nie inne sterowniki, ze względu na inne wykorzystanie niż zazwyczaj kart GeForce.

Jak ja nie znoszę takiego podejścia. Tak jest, bo ktoś używa, tak powiedział. Musi być lepsze bo jest nowsze itd. Świat tak nie funkcjonuje.

Karty quadro liczą precyzyjniej, ale nie szybciej. Ma to sens jedynie kiedy taka precyzja ma znaczenie. Skoro tobie bajkowo śmiga GTX260 to jaki sens ma quadro? Rozumiem GTX 780, aby wszystko się działo szybciej i na nic nie było trzeba czekać, ale quadro tak jak nie było potrzebne tak nie będzie.

W jaki sposób mają być inne owe sterowniki? :)

#104 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 listopada 2013 - 07:23

OhNo, w PS nie powinno być problemu. Jedynie w After Effects jest problem gdyż do 3D potrzebuje CUDA.

#105 lowplayer

lowplayer
  • 30 postów

Napisano 25 listopada 2013 - 09:03

Kostku ja właśnie o tej precyzji piszę w przypadku kart quadro;] Ci co mają wychwalają nad inne w przypadku grafiki.
Ja sam nie robię grafiki 3D do filmów, nie animuję postaci. Moja grafika to motion design, do kompozycji używam after effects no a PS, Ai, Id to wiadomo.

Kostku widzę, że Ty masz tego nowego "wypasa", wcześniej jakiego modelu używałeś?
W ogóle komputera używasz do zastosowań profesjonalnych czyt. grafika czy dla rozrywki?
Zastanawiam się nad przepaścią modelu z GF 650 1GB.

Co do photoshopa to nie ma to najmniejszego znaczenia- dużo ramu, szybki procek i dysk wystarczy :)

#106 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 listopada 2013 - 15:00

To się w takim razie nie zrozumieliśmy :) Tylko dalej nie bardzo rozumiem jednej rzeczy. Skoro dla ciebie robi różnice czy jest to zwykła karta czy dokładniejsza do stacji roboczych, to dlaczego w ogóle rozważasz komputer ze zwykłą kartą? Wcześniej miałem iMaca 27 late 2009 core duo 3,06GHz + jakiś Radeon 256MB + 12GB RAMu. Ponad rok temu uznałem iż czas na zmianę gdyż nie wyrabiał i kupiłem iMaca late 2012 z i7 3,4GHZ, GTX 680MX, 3TB FD i 16GB RAMu. Nie do końca pasował mi FD (bardziej koncepcyjnie, niż użytkowo), więc zmieniłem na taki sam ale z 768GB SSD, a po chwili zwiększyłem RAM do 32GB. Ten fiksował, wyszedł nowy więc Apple przyjęło zwrot i zamówiłem dosłownie topową wersję iMaca late 2013. Zacząłem jednak rozważać sensowność iMaca w moim użytku. Korciła mnie mocno retina ze względu na mobilność, ale miałem kilka obaw. Czy grafika jest wystarczająco wydajna? Czy monitor nie będzie za mały itp. Jak zaczął mi wchodzić kurz w ekran to zwróciłem i zamówiłem moją aktualną retinę. Nie mam większych uwag. Najlepszy komputer jaki kiedykolwiek miałem, mimo że nie najwydajniejszy :) Moje użycie komputera jest trochę nietypowe. Z jednej strony służy mi głównie do codziennych zastosowań i rozrywki. Z drugiej strony tworzę sporę projekty z wyjazdów na FCPX. Niby nic skomplikowanego, ale jednak 3h projekt z ponad 50h materiału trochę obciąża komputer. Mój late 2009 kompletnie nie wyrabiał. Musiałem oglądać jedno przejście średnio 20-30 razy, żeby choć raz zobaczyć je bez długiego przycięcia. Potem zmieniłem komputer i okazało się że problem był głównie softwarowy. Po przeniesieniu się za pomocą asystenta migracji nowy też fiksował. Po postawieniu systemu na czysto było super chociaż dalej nie idealnie. FCPX nie był w stanie wykorzystać potencjału topowego iMaca late 2012. Dopiero niedawno postawiłem system na czysto w late 2009 i chodzi o niebo lepiej niż w momencie zmiany, ale mimo wszystko nie wyrabia. Aby odpalił płynnie podgląd musi wszystko być zrenderowane, ale jak jest to chodzi płynnie. Nie mniej jednak obciążenie jest tak duże i tyle rzeczy w kolejce (load average podczas konwersji filmu 720p ponad 100) iż potrafi się po prostu zaciąć. W ten sposób zniszczył mi jeden projekt (na szczęście mam kopie zapasowe). Zarówno rMBP jak i wszystkie nowsze iMaci w tym zastosowaniu były świetne. Użytkowo nie widać różnicy pod kątem wydajności. Różnica jest tylko w użyciu grafiki. W iMacach grafika była zdecydowanie mocniejsza niż FCPX był w stanie wykorzystać. GT 750M natomiast naprawdę pracuje i FCPX z niej korzysta, ale nic nie czeka w kolejce, wręcz powiedziałbym że jest zapas mocy obliczeniowej. W każdym przypadku FCPX nie chodzi jednak idealnie. Wynika to nie tyle z samej mocy obliczeniowej co faktu że pracuje na oryginałach i przy ustawieniu podglądu na pełną jakość niestety framerate spada.

#107 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 listopada 2013 - 16:14

Z PS'em bym jednak polemizował. Oczywiście dalej najważniejszy jest plocek, RAM i ewentualnie dysk, ale jednak cały czas go updatują i jest już duża część efektów z akceleracja GPU, więc warto mieć sensowne GPU. Nie mniej jednak HD5200 byłoby tutaj raczej wystarczające.

#108 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 25 listopada 2013 - 17:00

Tak w temacie DTP, zrobiłem mały benchmark oparty na Indesign CS6. Wniosek, i5 to najbardziej opłacalna platforma do takiej pracy. Czas jednej z operacji, budowanie tabelki: Mini 6,2 i7 2,3GHz - 1622 Mini 6,1 i5 2,5GHz - 1674 MBA i5 - 1681 Mac Pro 3,1 8core 2.8GHz - 1729 C2D 2,4 - 2293 Czasy w ms, ale najważniejsze to porównanie wydajności

#109 lowplayer

lowplayer
  • 30 postów

Napisano 25 listopada 2013 - 20:32

Kostek ogólnie dlatego, że w PC mam możliwości swobodnej i bezproblemowej wymiany takiej karty. A zawsze robię upgrade kompa do momentu kiedy uznam, że rzecz staję się nie opłacalna i niepotrzebna- nie wykorzystam jej w pracy.
W przypadku laptopa już tak kolorowo nie jest.
I jeżeli chodzi o wybór między Dell'em a MBPro i w ogóle napisanie o karcie quadro, to czysty przypadek. Głownie Precision jest laptopem do zadań specjalnych i montowane są w nich te karty uznane przez rzeszę grafików. Ale pomińmy to.

Ja nie pracuję na tak wielkich plikach jak Ty. Zajmuje się głównie reklamą a w after effect komponuję maksymalnie klipy 10 minutowe- przeważnie są to wizualizacje, reklamy lub jakieś pierdoły;]
Także długie godziny renderowania nie wchodzą w grę ale jestem strasznie nerwowy i nienawidzę jak się coś przeciąga.
W sumie zastanawiam się czy model Early 2013 z 256SSD i kartą GT650 1GB DDR5 nie będzie dla mnie wystarczający.
Kopie i tak przechowuję na dyskach zewnętrznych a 256GB w zupełności mi wystarczy do moich prac.
W ogóle jaki SSD jest w oryginale montowany w MB? Intel czy Samsung?

P.s. faktycznie teraz PS posiada dużo funkcji w których akceleracja 3D się przydaje, ale są to takie efekty, które szybciej osiąga się w programach do grafiki 3D.

#110 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 listopada 2013 - 23:22

Zarówno early jak i late 2013 mają dyski specjalnego projektu apple ale na bazie komponentów samsunga. Wkleiłem wcześniej porównanie podstawowej rMBP 15 early 2013 z podstawową late 2013 i w większości przypadków early 2013 okazywał się lepszy mimo braku dedykowanej karty graficznej. Jedynym problemem był brak CUDA w efektach 3D w after effects, więc w twoim przypadku może się zwyczajnie bardziej opłacać early 2013 który od podstawowego modelu posiada kartę nVidi z CUDA.

#111 ChudyEdd

ChudyEdd
  • 11 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 18:21

Właśnie odebrałem swojego MacBooka z serwisu i jestem umiarkowanie zadowolony, nawet bardziej niż umiarkowanie. Wymieniony ekran jest zdecydowanie lepszy, praktycznie brak zażółceń. Minimalnie na dole po prawej stronie, ale praktycznie nie widoczne, minimalne różnice w podświetleniu, jednak w porównaniu z tym co było niebo, a ziemia im dłużej na niego patrzę tym bardziej jestem zadowolony, więc mogę stwierdzić, że się udało przy pierwszej wymianie. :) Wymieniony ekran to również LG. Pozdrawiam!

#112 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 12:46

Mam i swojego, testów ekranu jeszcze nie robiłem, przebarwień nie widzę. Co denerwuje to brak płynności w wielu animacjach, np preview przejście do full screen i z powrotek, klatkuje strasznie. Jak podepnę dwa monitory i zamknę pokrywę to przestawia się na jden z monitorów jako główny a później... idzie spać. Bez myszki nie uśnie :lol:

#113 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 27 listopada 2013 - 14:43

no nawet na mavericksie zacina. zamykajac pokrywe, przelacza sie na zewnetrzny monitor i jak jestes podpiety do pradu to nie zasnie. Jak nie ladujesz wtedy baterii to zasypia:) Ja czekam na mojego rmbp 2013 na ktorego mi wymienili mojego 2012 z powodu ekranu:)

#114 wojmar

wojmar
  • 3 postów

Napisano 01 grudnia 2013 - 18:04

Czy macie możliwość przełączania się między kartą intela, a nvidią pod windowsem? W moim przypadku korzystając z windows 7 działa tylko i wyłącznie gt750. Pakiet sterowników pobranych z boot campa został zainstalowany i są w nim drivery do intela...Jak sytuacja wygląda u was?

#115 skinny500

skinny500
  • 140 postów
  • SkądBangkok

Napisano 02 grudnia 2013 - 15:20

Jakby ktoś się zastanawiał jakiej jakości jest ekran w tych Macbookach, to poniżej wyniki mojego: [ATTACH=CONFIG]18703[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]18704[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]18705[/ATTACH] Tak więc do obrabiania zdjęć w sRGB nadaje się całkiem dobrze.

#116 photostudio

photostudio
  • 25 postów

Napisano 03 grudnia 2013 - 12:15

Dodam, że pracując na maksymalnym potrzebnym podświetleniu mocno skraca się czas pracy na baterii. Jaki wam zazwyczaj pokazuje czas pracy przy pełnym naładowaniu i ile trzyma bateria? Mam wrażenie, że mi się mocno ten czas skrócił w porównaniu do tego co było na początku.

#117 skinny500

skinny500
  • 140 postów
  • SkądBangkok

Napisano 03 grudnia 2013 - 12:24

Edit: nieaktualne. post do usunięcia.

#118 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 grudnia 2013 - 20:31

Powiedzcie mi koledzy czy wydajność w grach kart graficznych GT650 1GB vs GT750 2GB jest znaczna. Trudno znaleźć jakieś konkretne porównanie.

#119 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 13:01

Ciekawostka z 4K.
Więc wg testów MBPr15" działa po DP z monitorami 4k przy 60Hz, ale wymaga upgrade softu z OSX do W8.1 :lol:
https://discussions....art=15&tstart=0

#120 nowy57

nowy57
  • 449 postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 23:36

jaka rozdzielczosc w koncu maja MBPr :) ?

poza tym jaka komenda sprawdzic czy mam matryce LG/SM ?
Dołączona grafika

#121 abcdef1994

abcdef1994
  • 22 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 23:39

Najpewniej masz ustawioną wyższą rozdzielczość czyli 1920x1200, a w tym okienku pokazywana jest rozdzielczość renderowana przez komputer ;) Ekran ma 2880x1800 ;)

#122 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 06 grudnia 2013 - 12:30

Byłem parę dni temu w cortland w Warszawie tam potwierdzili moje obawy a propo ekranu wysłali go do Poznania. Wymienili matryce i w poniedziałek najprawdopodobniej wróci do mnie,bardzo miła obsługa choć spodziewałem się wymiany komputera na zupełnie nowy egzemplarz ponieważ kupiłem go niecały tydzień przed zgłoszeniem usterki(w Apple Online Store pewnie wysłaliby mi nowy). W protokole napisali że wykonali dwa testy diagnostyczne Apple hardware diagnostic i Apple Service Diagnostic i nie wykazały one żadnych nieprawidłowości, pytanie tylko czy te testy obejmują to o co mi chodziło? (zażółcenia na matrycy) czy znowu będę musiał w środku nocy sprawdzać czy ekran jest biały czy żółty......zobaczymy w poniedziałek......

#123 krisdyl

krisdyl
  • 41 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 15:37

Witam. Mam małe pytanie: czy można uzyskać dźwięk 5.1 z rMBP. Czy karta dźwiękowa ma wyjście cyfrowe lub optyczne? Jeżeli tak to w jaki kabel najlepiej się zaopatrzyć?

#124 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 grudnia 2013 - 19:35

Hardware pozwoli ci tylko na wyjście 5.1 przez HDMI, pytanie tylko jak z softem.

#125 abcdef1994

abcdef1994
  • 22 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 21:10

W wyjściu słuchawkowym nie ma już zintegrowanego łącza optycznego? Jeśli jest, to tam powinno udać się osiągnąć 5.1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych